MENU

Egri Bikavér Parkot avatnak a Szépasszony-völgyben

2022.10.17.
Kalmár Bori

A Szépasszony-völgyről minden borkedvelőnek vannak emlékei. Azoknak, akik nemrégiben jártak ott, minden bizonnyal az, milyen sokat fejlődött az elmúlt években, és ma méltán lehet az Egri borvidék egyik büszkeségeként tekinteni a pincesorra.

A borturisták, az Egri borvidék iránt érdeklődők számára az a jó hírünk van, hogy túl a fantasztikus megújuláson, a Szépasszonyvölgyi Vendégvárók Egyesületének köszönhetően évente öt alkalommal is lehetőségük van részt venni programokkal és koncertekkel tarkított rendezvényeken, ahol garantáltan átfogó képet kaphatnak a jelen egri borairól. Ezek között van Csillag túra (március), Hungarikum Piknik (április), Központban A Rozé (június), Szüret (szeptember) elnevezésű esemény, és a legközelebbi, az Egri Bikavér túra.

Egy remek összefogásnak köszönhetően Eger bornegyede most egy új büszkeséggel gyarapszik – erről és természetesen a soron következő októberi pincetúráról is beszélgettünk a Szépasszonyvölgyi Vendégvárók Egyesületének képviseletében Tarnay Évával.

Mi az első meghatározó bikavérélményed?

Emlékszem, még a Dobó téren a régi, klasszikus Bikavér Ünnepen ittam egy Thummerer bikavért, ami az addigi életem legjobb bora volt. Akkor lettem bikavérrajongó.

Mit jelent számodra a fajta?

A borvidék jövőjét, valamint hogy nekünk erre kell építkezni. Nagyon szeretem a bikavért, jó bornak tartom – olyannak, amiben minden borász megmutathatja tudása és szőlője legjavát, és minden fogyasztó megtalálhatja a maga kedvencét.

Amihez kapcsolódóan most egy nagy újdonsággal is készültök!

2017-ben indítottuk el a Lendületben a Szépasszonyvölgy projektet, amelynek eredményeként kialakult az Egri bornegyed ma ismert arculata. Már akkor felmerült az ötlet, hogy ha már bornegyedként tekintünk a Szépasszony-völgyre, akkor legyenek elnevezett közterületeink: legyen egy Egri Bikavér Parkunk és egy Egri Csillag Sétányunk.

Ezt a kezdeményezést akkor nem sikerült megvalósítani. Most, az Egri Bikavér Ünnepi Napok kapcsán újra felmerült a gondolat, és a borvidéki közösségi összefogásnak köszönhetően egységesen terjesztettük az önkormányzat elé a kérelmet. Ez most jóváhagyásra került, így október 21-én 17 órakor avatjuk fel az Egri Bikavér Parkot.

Kik álltak a kezdeményezés mögé?

A mi egyesületünk mellett Farkas László az Egri Borvidéki Hegyközségi Tanács, Lőrincz György az Egri Borút Egyesület, Soltész Gergő – aki a névadó ötletgazda – pedig az Egri Borműhely képviseletében írta alá a kérelmet.

Mi az Egri Bikavér Park jelentősége?

Szerintem az a tény, hogy egy közterület megkapja magát a legerősebb márkanevet, már önmagában hírértékkel bír – az pedig, hogy ez a Szépasszony-völgyben van, számunkra egy külön öröm. Célunk, hogy a Szépasszony-völgyet még magasabbra tudjuk pozícionálni, valamint hogy megkerülhetetlen etalon legyen az ide látogatók körében. Azt szeretnénk elérni, hogy úgy tekintsenek rá, mint egy olyan helyre, ahol az egri bikavérek legjavát tudják megkóstolni.

Ha jól tudom, túrát is szerveztek október 22-ére.

Igen, ez már az ötödik ilyen nagy túránk lesz, ráadásul kettőt is szervezünk. Az egyik inkább közösségi program, amely 11-től 20 óráig tart: játékos, vetélkedős szabad program, ahol előre meghatározott 11 bort lehet megkóstolni a vendégek által választott tetszőleges sorrendben, valamint az éttermek direkt erre az alkalomra készített ajánlatát.

Számos pincében készülnek valamilyen extra programmal is, ezek mellett pedig idén egy szókereső játékkal fűzzük össze az egész túrát. Több helyszínen és időpontban is lesznek pincekoncertek, tehát a résztvevők be tudnak ülni egy-egy borászathoz koncertet hallgatni. Emellett pedig van a pincetúra extra – a meghirdetett két időpontunk nagyjából be is telt már.

Ez egy vezetett túra pincéről pincére, vagyis túravezetővel megy a csapat körbe, az egyes borászatoknál pedig a tulajdonos vagy a borász mutatja be a saját borát. Ez egy 2-2,5 órás program, ahol teljes képet lehet kapni az egri borokról, valamint a borvidékről és természetesen magáról a Szépasszony-völgyről. Nagyon fontosnak tartom megjegyezni, hogy az önkormányzat támogatja a rendezvényt.

További cikkek

Jó látni, hogy a völgybe visszatér az élet

2022.12.02.
Szabó Edit

Román Péter Egerben nőtt fel, és nem is igazán érzi máshol jól magát. A szőlész-borász szakot a gyöngyösi főiskolán végezte, de a saját borászatig még hosszú volt az út. A Gergely Bástya Pincészet 2015-ben…

TOVÁBB

A legjobb hordós érlelésű házasítások egriek a Vince Díj szerint

2022.12.01.
Tóth Adrienn

Összesen nyolc alkalommal kaptak egri fajtaborok és házasítások elismerést az idei Vince Díj átadón. Négy kategóriában is egri borászat lett a győztes (háromban a St. Andrea Szőlőbirtok és egyben a Kovács Nimród Borászat), míg…

TOVÁBB

Ausztriából hoztak haza érmeket egri borok

2022.11.25.
Tóth Adrienn

Az egri Petrény Winery három bora is érmet hozott haza az AWC Vienna nemzetközi borversenyéről. A megmérettetésre 43 országból 1588 pincészet összesen több mint 11 000 borral nevezett. Az egri díjak mellett a Balatonra,…

TOVÁBB