MENU

Egri bikavér is nagyaranyérmet kapott a Semmelweis Egyetemtől

2022.08.22.
Tóth Adrienn

2022-ben tizenkettedik alkalommal került megrendezésre a Semmelweis Egyetem Bora Országos Borverseny. A vörösborok között mind a Kárpát-medencei, mind a világfajták kategóriájában kapott nagyaranyérmet egri bor az Egri Korona Borháztól, amely sort további négy egri aranyérem folytatta.

Idén 27 borászat 86 borát nevezték a Semmelweis Egyetem Bora megmérettetésre. Dr. Merkely Béla rektor, a borverseny elnökének nyilatkozata szerint:

„Komoly szinergia van a magyar bor és a Semmelweis Egyetem között. Egy kiváló magyar bor nagyon jól tudja reprezentálni az intézményt, és a borászatok számára is büszkeséget jelenthet a Semmelweis Egyetem bora minősítés elnyerése.”

Vörös Attila borszakértő, az esemény szervezője a bírálatot követően így foglalta össze a zsűri tapasztalatait:

„Az idei évben ismét nagyon jó borokat kóstolhattunk a versenyen. A tavalyihoz képest kevesebb tétel szerepelt, viszont kiegyenlített és kiemelkedő minőségű volt a mezőny. Ezek a borok méltán fogják képviselni az egyetemet akár rendezvényeken, akár ajándék formájában, hiszen a megmérettetés és minősítés egyik célja is az volt, hogy az egyetem a borokon keresztül meg tudja mutatni a hozzáállását, a szemléletét, a minőség iránti elkötelezettségét. A díjazott borok pedig a világ bármely borkedvelőjének asztalán megállnák a helyüket.”

A verseny keretében mind a Kárpát-medencei, mind a világfajták mezőnyében keresték a legjobb fehér- és vörösborokat, illetve önálló kategóriában a desszertborokat is. A Kárpát-medencei borok csoportjában az Egri Korona Borház 2018-as Egri Bikavér Selection bora nagyaranyérmet kapott, ahogy a világfajtákból készül vörösborok között is ugyanilyen érmet nyert el a pincészet 2016-os Jumurdzsák Syrah bora.

A megmérettetésen emellett még négy egri aranyérem született. A Petrény Winery 2021-es Egri Csillag bora a Kárpát-medencei fehér-, míg a 2017-es Fekete Leányka a vörösborok között nyerte el az érmet, a pince 2013-as Cabernet Sauvignon bora pedig a világfajták vörösborai között kapta meg az elismerést. Az Egri Korona Borház a két korábban említett nagyaranyérem mellett a 2016-os évjáratú Egri Kékfrankos boráért kapott aranyat.

Képek: https://semmelweis.hu/

 

További cikkek

Egri rozé nyert aranyérmet Párizsban

2023.05.26.
Győrfi Alexandra

Aranyéremmel büszkélkedhet a Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok a világ egyik legjelentősebb és legbefolyásosabb borversenyéről, a Le Mondial du Roséról. Az elismerést a 2022-es évjáratú Thummerer Egri Cabernet Dorsa Rosé boruk hozta el a pincészet…

TOVÁBB

Egri borok a Borkalauzban

2023.05.25.
Győrfi Alexandra

Több mint egy évtized után jelent meg ismét a borszakma egyik kiemelkedő iránytűje, a Borkalauz. A magyar kiadást idén áprilisban követte az angol nyelvű párja is. A könyv szerzőjét, Mészáros Gabriellát kerestük fel, árulja…

TOVÁBB

Megújul a borászoknak szóló konferencia Egerben

2023.05.24.

Eger Wine Meetup néven újul meg a húszéves múlttal rendelkező szőlészeti és borászati konferencia Egerben. Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem szakmai programja két napon át tart június 16-17-én, és felöleli a fenntarthatóság, a birtoképítés,…

TOVÁBB