MENU

Egri bikavér is nagyaranyérmet kapott a Semmelweis Egyetemtől

2022.08.22.
Tóth Adrienn

2022-ben tizenkettedik alkalommal került megrendezésre a Semmelweis Egyetem Bora Országos Borverseny. A vörösborok között mind a Kárpát-medencei, mind a világfajták kategóriájában kapott nagyaranyérmet egri bor az Egri Korona Borháztól, amely sort további négy egri aranyérem folytatta.

Idén 27 borászat 86 borát nevezték a Semmelweis Egyetem Bora megmérettetésre. Dr. Merkely Béla rektor, a borverseny elnökének nyilatkozata szerint:

„Komoly szinergia van a magyar bor és a Semmelweis Egyetem között. Egy kiváló magyar bor nagyon jól tudja reprezentálni az intézményt, és a borászatok számára is büszkeséget jelenthet a Semmelweis Egyetem bora minősítés elnyerése.”

Vörös Attila borszakértő, az esemény szervezője a bírálatot követően így foglalta össze a zsűri tapasztalatait:

„Az idei évben ismét nagyon jó borokat kóstolhattunk a versenyen. A tavalyihoz képest kevesebb tétel szerepelt, viszont kiegyenlített és kiemelkedő minőségű volt a mezőny. Ezek a borok méltán fogják képviselni az egyetemet akár rendezvényeken, akár ajándék formájában, hiszen a megmérettetés és minősítés egyik célja is az volt, hogy az egyetem a borokon keresztül meg tudja mutatni a hozzáállását, a szemléletét, a minőség iránti elkötelezettségét. A díjazott borok pedig a világ bármely borkedvelőjének asztalán megállnák a helyüket.”

A verseny keretében mind a Kárpát-medencei, mind a világfajták mezőnyében keresték a legjobb fehér- és vörösborokat, illetve önálló kategóriában a desszertborokat is. A Kárpát-medencei borok csoportjában az Egri Korona Borház 2018-as Egri Bikavér Selection bora nagyaranyérmet kapott, ahogy a világfajtákból készül vörösborok között is ugyanilyen érmet nyert el a pincészet 2016-os Jumurdzsák Syrah bora.

A megmérettetésen emellett még négy egri aranyérem született. A Petrény Winery 2021-es Egri Csillag bora a Kárpát-medencei fehér-, míg a 2017-es Fekete Leányka a vörösborok között nyerte el az érmet, a pince 2013-as Cabernet Sauvignon bora pedig a világfajták vörösborai között kapta meg az elismerést. Az Egri Korona Borház a két korábban említett nagyaranyérem mellett a 2016-os évjáratú Egri Kékfrankos boráért kapott aranyat.

Képek: https://semmelweis.hu/

 

További cikkek

Oktatunk, kutatunk, termelünk

2023.01.27.
Szabó Edit

Hegyi Ádám 2016-ban csatlakozott az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Kutatási és Fejlesztési Központjához, és azóta birtokigazgatóként felügyeli az egyetemhez tartozó borászat munkáját. A képzésről, a kutatásokról, a borokról és a jövőbeli célokról kérdeztük…

Fizikusként kapott…

TOVÁBB

Az új egri borverseny a friss évjáratú borokat értékelte

2023.01.24.
Tóth Adrienn

Első alkalommal került megrendezésre az Egri Csillag Egri Borvidéki Újborverseny január 23-án. A megmérettetés lehetőséget nyújtott a reduktív eljárással készített, friss, 2022-es évjáratból származó borok értékelésére.

A borvidék szereplői azért tartották fontosnak a verseny elindítását,…

TOVÁBB

Idén ismét megrendezik az Egri Borok Bálját

2023.01.19.
Tóth Adrienn

Két év kényszerű szünetet követően 2023 január végén újra megrendezik az Egri Borok Bálját az Egri Borbarát Hölgyek. Az esemény programjáról, a báli menüről és a kóstolható borokról is kérdeztük Vasné Ignácz Katalint, a…

TOVÁBB