MENU

Egri bikavér is nagyaranyérmet kapott a Semmelweis Egyetemtől

2022.08.22.
Tóth Adrienn

2022-ben tizenkettedik alkalommal került megrendezésre a Semmelweis Egyetem Bora Országos Borverseny. A vörösborok között mind a Kárpát-medencei, mind a világfajták kategóriájában kapott nagyaranyérmet egri bor az Egri Korona Borháztól, amely sort további négy egri aranyérem folytatta.

Idén 27 borászat 86 borát nevezték a Semmelweis Egyetem Bora megmérettetésre. Dr. Merkely Béla rektor, a borverseny elnökének nyilatkozata szerint:

„Komoly szinergia van a magyar bor és a Semmelweis Egyetem között. Egy kiváló magyar bor nagyon jól tudja reprezentálni az intézményt, és a borászatok számára is büszkeséget jelenthet a Semmelweis Egyetem bora minősítés elnyerése.”

Vörös Attila borszakértő, az esemény szervezője a bírálatot követően így foglalta össze a zsűri tapasztalatait:

„Az idei évben ismét nagyon jó borokat kóstolhattunk a versenyen. A tavalyihoz képest kevesebb tétel szerepelt, viszont kiegyenlített és kiemelkedő minőségű volt a mezőny. Ezek a borok méltán fogják képviselni az egyetemet akár rendezvényeken, akár ajándék formájában, hiszen a megmérettetés és minősítés egyik célja is az volt, hogy az egyetem a borokon keresztül meg tudja mutatni a hozzáállását, a szemléletét, a minőség iránti elkötelezettségét. A díjazott borok pedig a világ bármely borkedvelőjének asztalán megállnák a helyüket.”

A verseny keretében mind a Kárpát-medencei, mind a világfajták mezőnyében keresték a legjobb fehér- és vörösborokat, illetve önálló kategóriában a desszertborokat is. A Kárpát-medencei borok csoportjában az Egri Korona Borház 2018-as Egri Bikavér Selection bora nagyaranyérmet kapott, ahogy a világfajtákból készül vörösborok között is ugyanilyen érmet nyert el a pincészet 2016-os Jumurdzsák Syrah bora.

A megmérettetésen emellett még négy egri aranyérem született. A Petrény Winery 2021-es Egri Csillag bora a Kárpát-medencei fehér-, míg a 2017-es Fekete Leányka a vörösborok között nyerte el az érmet, a pince 2013-as Cabernet Sauvignon bora pedig a világfajták vörösborai között kapta meg az elismerést. Az Egri Korona Borház a két korábban említett nagyaranyérem mellett a 2016-os évjáratú Egri Kékfrankos boráért kapott aranyat.

Képek: https://semmelweis.hu/

 

További cikkek

Ismét egri borász az Év Bortermelője díjra jelöltek között

2023.11.22.
Tóth Adrienn

Újra van egri jelölt az Év Bortermelője díj döntősei között: Lamport József, a Thummerer Pincészet főborásza a múlt évhez hasonlóan idén is ott van a listán. A döntőbe öt szakember jutott, az Egri mellett…

TOVÁBB

Az Eger-Mátravidéki Borgazdasági Kombinát által a ’60-as évek végén vásárolt mezőgazdasági helikopter

2023.11.15.

A helikoptert a fényképen éppen permetszerrel és vízzel töltik fel, valahol a Nagy-Eged hegy legalsó szoknyáján, az Eger–Noszvaj autóút alatti részen. A kép hűen tükrözi a kor technikába vetett hitét és az ebből fakadó,…

TOVÁBB

Márton-nap az Egri borvidéken

2023.11.10.
Tóth Adrienn

Tradicionálisan a november 11-re eső Márton-nap a mezőgazdasági munkák végét és épp a karácsony előtti böjti időszakot megelőző napokat jelentette, így elődeink szívesen időzítettek erre a napra lakomákat, ünnepségeket. A liba mint étkezési alapanyag…

TOVÁBB