MENU

Egri bikavér is kapott különdíjat az Országos Borversenyen

2022.09.12.
Tóth Adrienn

A 41. alkalommal megrendezett Országos Borversenyen grand superior egri bikavér nyert különdíjat, emellett egy nagy arany-, tizenegy arany- és öt ezüstérmet is egri bor érdemelt ki. A nyertes egri borok többsége vörösbor volt, de emellett díjazásban részesült pezsgő, rozé és könnyed, a mindennapokra szánt fehérbor is.

Ünnepélyes keretek között zajlott nyár végén Budapesten az Országos Borverseny eredményeinek ismertetése, a minősített borok termelőit megillető díjak átadása. Az ország 22 borvidékéről 232 pincészet nevezett, összesen 824 tétellel.

Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke köszöntőjében hangsúlyozta: annyi tehetség és innováció halmozódott fel a magyar bortermelőknél, hogy „most már nem egymással kell versenyeznünk, hanem önmagunkkal”. Mint emlékeztetett, az Országos Borversenyt két év kényszerű szünet után rendezték meg újra. Szerinte a megmérettetés mára jóval több, mint egy verseny, inkább egyfajta fórum, hiszen az értékelést elsősorban a termelők végzik.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának Elnöksége célul tűzte ki az Országos Borverseny szakmai megújítását. Az agrártárcával közösen elfogadott ágazati stratégia is az Országos Borverseny kiemelt szerepét vetítette előre. Az ágazati stratégiában megfogalmazott egységes kiválasztási rendszer elvével összhangban a verseny súlya is átértékelődött, 2017-től ugyanis a HNT által szervezett kül- és belpiaci promóciós eseményeken bemutatkozó pincészetek kiválasztásának alapjává vált.

A Legjobb kékfrankosalapú házasítás különdíját a Thummerer Pince érdemelte ki 2018-as évjáratú Egri Bikavér Grand Superior Nagy-Eged dűlő boráért. Ugyancsak Thummererék hozták el az egri nagy aranyérmet is az ugyancsak 2018-as évjáratú Tekenőháti Merlot Grand Superior borukkal. Az érmek számát tekintve a Thummerer Pince hozta el a legtöbb egri érmet, összesen kilencet.

Utánuk a Juhász Testvérek Pincészete és a Varsányi Pincészet következik két-két aranyéremmel. Juhászék a 2019-es Egri Bikavér Superior és a 2016-os Végtelen nevű boraikkal, Varsányiék pedig a 2021-es Grand Selection Rosé Cuvée és a 2018-as Egri Kékfrankos Superior boraikkal érték el az aranyat. Mellettük a Küvé Pincészet, a Tóth és Tóth Debrői Borok, a Petrény Winery és a Villa Völgy Pincészet érdemelt ki érmet a megmérettetésen.

Most pedig következzen a teljes egri éremtáblázat:

Különdíjak és nagydíjak

Legjobb kékfrankosalapú házasítás:

Thummerer Pince Egri Bikavér Grand Superior Nagy-Eged dűlő 2018 – 90 pont

Nagy aranyérem

Thummerer Pince Tekenőháti Merlot Grand Superior 2018 – 92,7 pont

Aranyérmek

Thummerer Pince Egri Bikavér Grand Superior Nagy-Eged dűlő 2018 – 90 pont
Juhász Testvérek Pincészete Egri Bikavér Superior 2019 – 88,7 pont
Küvé Pincészet Völgy Küvé 2019 – 88,3 pont
Thummerer Pince Egri Cabernet Sauvignon Superior Válogatás 2018 – 87,5 pont
Juhász Testvérek Pincészete Végtelen 2016 – 87,3 pont
Thummerer Pince Egri Cabernet Franc Superior Válogatás 2018 – 87,3 pont
Thummerer Pince Terra Egri Fehér Cuvée 2021 – 87,3 pont
Varsányi Pincészet Grand Selection Rosé Cuvée 2021 – 87 pont
Varsányi Pincészet Grand Selection Egri Kékfrankos Superior 2018 – 87 pont
Tóth és Tóth Debrői Borok Corpus Delicti 2018 – 87 pont
Thummerer Pince Vili Papa Egri Cuvée Superior 2018 – 87 pont

Ezüstérmek

Petrény Winery Arany Muskotály 2021 – 85,8 pont
Villa Völgy Pincészet Egri Merlot 2018 – 85,8 pont
Thummerer Pince Egri Syrah Superior Válogatás 2018 – 85,5 pont
Thummerer Pince Egri Bikavér Grand Superior Mezey-Öreg dűlő 2018 – 85,3 pont
Thummerer Pince Egri Rosé Cabernet Dorsa 2021 – 85 pont

Képek: Hegyközségek Nemzeti Tanácsa

További cikkek

Ízek Viadala eredmények, avagy hol kóstolhatod meg a nyertes fogásokat év végéig

2024.11.07.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok gasztronómiai rendezvény sorozat mindent átfogó program eleme, az Ízek Viadala I Főzőverseny Egri Bikavérre hangolva volt idén októberben.

10 különböző Egri Borvidéki étterem versengett egymással októberben a vendégek és a zsűri kegyeiért Egri Bikavérhez készített finomságokkal.
Célunk az volt, hogy bevonjuk az éttermekbe járó közönséget a kóstolgatásba, népszerűsítsük az Egri Bikavért és a helyi gasztronómiát, valamint növeljük a közösségi élményt és vendég számot az éttermekben, cukrászdákban.

Előétel kategória
Arany minősítés: 1552 Étterem
Ezüst minősítés: Flamingo Bistro Bár

Főétel kategória
Arany minősítés: Lumen Étterem
Ezüst minősítés: Forst-Ház Étterem

Desszert kategória
Arany minősítés: Zsenge inFúzió
Ezüst minősítés: Trakta by Nomád

Közönség kedvence
Arany minősítés: Macok Bisztró
Ezüst minősítés: Sulyom Tájétterem

Tekintsd meg galériánkat az ünnepélyes eredményhirdetésről

Szívből ajánljuk, hogy kóstoljátok meg a nyertes fogásokat, azokban az éttermekben, amelyek arany minősítést kaptak az idei Ízek Viadala Főzőversenyen.

A nyertes fogások 2024.12.31-ig kóstolhatóak.

TOVÁBB

Mutatjuk kik és miért kaptak idén Egri Bikavérért díjat

2024.11.06.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok keretein belül, október 18-án rendeztük meg harmadik alkalommal az Egri Bikavér Vacsoraestet, amely során három személynek adtunk át Egri Bikavérért Díjat.

Az Egri Bikavér Vacsoraest megrendezésének egyik célja a díjátadás maga, túl azon, hogy szeretnénk megmutatni, mennyit fejlődött az Egri Bikavérek minősége, hogy milyen finom az Egri Bikavér.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Cseh-Andras

Cseh András és Cseh Andrásné

Az Egri Bikavér Ünnep ötlete 1996-ban született meg, és azóta az egri borvidék egyik legnagyobb hagyományőrző eseményévé vált. Az akkori Egri Bikavér Ünnepe Szent Donát Napján névre hallgató rendezvény alapítói Thummerer Vilmos, a Hegyközség elnöke; Dula Bence egri hegybíró; Bíró József, a Hotel Eger-Park igazgatója; Marosfalvi László, a Talizmán Étterem tulajdonosa; Barócsi Tibor, a Polgármesteri Hivatal irodavezetője; Bakondi Endre

Az első Bikavér Ünnep 1997-ben került megrendezésre Eger szívében, a Dobó téren, ahol 12 borászat és 12 étterem vett részt, bemutatva kézműves borokat és ételkülönlegességeket. Olyan ikonikus helyek is megjelentek, mint a Gundel Étterem, amelynek saját egri borászata és Bikavére volt Hagymási József vezetésével.
A rendezvény központi eleme az ételek és borok harmonizálása volt, amit egy szakértő zsűri értékelt. A fesztivál kizárólag Egri Bikavéreket mutatott be, és óriási sikert aratott. Ennek eredményeképpen döntés született a rendezvény évenkénti megismétléséről, amely hagyományt teremtett.

Ma azonban különösen fontos napot ünneplünk, hiszen olyan személyeket is köszönthetünk, akik kiemelkedő munkájával, elkötelezettségével és szenvedélyével gazdagították aktívan hosszú évtizedekig nemcsak az Egri Bikavér hagyományát, hanem a magyar borgasztronómia egészét is.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Gal-Lajos

Dr. Gál Lajos

Dr. Gál Lajos elévülhetetlen érdemeket szerzett az egri borok, ezen belül az egri bikavér eredetvédelmi rendszerének és szabályzatának kidolgozásában.
Évtizedeken keresztül volt meghatározó tagja a borvidék irányító testületének és a mai napig elismert szaktekintélye a borvidék termelői közösségének. Az általa javasolt eredetvédelmi rendszer és a termékleírások alapul szolgáltak minden magyarországi borvidék számára is.

Aktív pályája során több év tudományos kutatómunkát áldozott az egri bikavér fejlesztésére. Doktori dolgozatát AZ EGRI BIKAVÉR MINŐSÉGFEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI címmel védte meg a budapesti Corvinus Egyetemen.
A bortermelés során is kiemelten foglalkozik az Egri bikavérrel. Az általa termelt és jegyzett borok magas minőségben, méltó módon képviselték és képviseli az egri borvidéket.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-04

Szívből gratulálunk a díjazottaknak,
EBHT

TOVÁBB

Az Érsek Istállója

2024.10.04.

Már mutattunk pár képet a csodásan felújított Érsekudvarról és a Pátriárka Étteremről, ami az Egri Bikavér Ünnepi Napok vacsoraest és Grand Kóstolófesztivál programjainak ad helyet október 18-án és 19-én. Node ennek a barokk épületegyüttesnek a története sem mindennapi – megér egy posztot.

El tudjátok képzelni, hogy ezt a hatalmas boltozott csarnokot az 1770-es évek végétől 100 évig az egri püspököket, majd érsekeket és vendégekeit szállító hintók elé fogott paripák és egyéb gyönyörű lovak élvezhették? Ez volt ugyanis Eszterházy Károly, a líceumot is építtető, műgyűjtő érsek istállója.
Kapcsolódtak hozzá kocsiszínek és hintógarázsok. Amikor a hintókból kiszálltak a vendégek az érseki palota kapualjában, a kocsisok ide, az Érsekudvarba hajtottak át és pihentek meg. A Pátriárka étteremmel szembeni épületben lakott a palota személyzete. Nagy élet volt itt a 19. században. A 20. században az egyházmegyei gyűjtemény és levéltár, a Pátriárka helyén kegytárgybolt és más kisebb boltok, oktató helyiségek működtek. A parkosított udvar a szökőkúttal pedig kiváló randi helyszín volt. Majd sokáig zárva voltak a hatalmas vaskapuk, csendben várva a felébredést, ami ebben az évben jött el 6 évnyi felújítás után.

érsek udvar anno
Érsekudvar anno
érsekudvar_bartus jános
Érsekudvar felújítás után

A bor mindvégig jelen volt itt. A Pátriárka éttermet hatalmas pince tartja. Az érseki pincerendszer pedig a belváros jelentős része alatt kacskaringózik. A kommunista, majd szocialista időszakban pedig az érseki palotát az állam a borforgalmi vállalat használhatta.

Az Egri Bikavér Vacsoraesten és a Grand Kóstoló Fesztiválon járjátok be az Érsekudvart, borozzatok a szökőkútnál, fedezzétek fel a Pátriárka éttermet és feltétlenül simítsátok meg a csodás oszlopokat. Ünnepi alkalomhoz illő kiállítással és díszítéssel is készülünk.

TOVÁBB