MENU

Egri bikavér: feszes ritmusok a pohárban

2021.11.11.
Vörös Attila

Zene füleimnek, simogatás a lelkemnek. Szeretjük mondani, hogy egy jó bor szinte megszólal, de milyen dallam is csendül fel a fejünkben, lelkünkben, amikor egy egri bikavér tölti be a teret a poharunkban? Nos, elsősorban egy fineszes, feszes és lendületet sugárzó bor zenei lenyomatát keressük, függetlenül attól, hogy az éppen classicus, superior vagy grand superior hangnemben csendül fel. 

Természetesen a kategóriák közötti különbséget zongorázni lehetne, mégis érezni azt a fajta tudatos igényességet, koncepciót, ami összeköti a különböző besorolású bikavéreket. Mind olyan zene, amelyik élményt, emlékeket ébreszt bennünk. Az azonos öntudat a vulkanikus terroir és a kékfrankos, ami vezéregyéniségként határozza meg a stílus- és ritmusképletet, adja azt a lüktető, feszes ritmust, amelytől nem tudunk szabadulni. 

A Winescape borbár placcmestereként testközelből van lehetőségem egy kis „lélekben együttzenélésre” a borkedvelő közönséggel, így azt is látom, hallom, hogy milyen ritmusokat generál egy bikavér. 

Már egy jó ideje azt gondolom és tapasztalom, hogy a kékfrankos dirigálásával a bikavér az egyik legkarakteresebb, legkifinomultabb és legelegánsabb vörösbor-házasítás, amit Kelet-Közép-Európa adhat. 

A bikavérben ott van az életigenlés, a lüktetés, a feszes ritmus. Ott van benne a dűlők, hegyek lenyomata, ősi ritmusszekciója, az egri táj egyedisége, sokrétűsége, dallamossága. 

Nincs két egyforma bikavér – hála istennek –, mégis ott van a fejünkben egy dallam, egy stílusképlet, amit az egri bikavérhez társítunk. 

Klasszikus beszélgetésekhez

Egy classicus egri bikavér mindig nyitott egy jó kis tereferére, örömzenére. Nyitott, hogy társ legyen egy olyan beszélgetésben, táncban, ahol nem főszereplő, inkább halk háttérzeneként diktálja a tempót. Könnyed, „kiroppanóan gyümölcsös”, feszes ritmust dúdol. 

Szinte érezni, ahogy roppan a cseresznye a fogunk alatt, mintha Vivaldi Négy évszak művéből a késő tavaszt, kora nyarat visszhangoznák a koccanó poharak. 

Szuperlatívuszokban

Egy superior egri bikavér már odafigyelést érdemel, nem csak háttérzenész. Komplexitása, kifinomult eleganciája, izgalmas ritmust kántáló savai igazi élettel töltik meg ezt a nagyszerű házasítást. 

Ahogy a terroir, a fajták, a hordófűszerek és a gyümölcsös karakter egybeolvad, összefonódik, harmóniát alkot, az odafigyelést és elismerést kíván. Ezt – tapasztalatom alapján – meg is kapja attól, akinek a poharába töltöm. Tovább lüktet a zene a fülünkben, Puccini Turandotjának „Nessun dorma” áriája tölti meg a teret, míg poharunkban egy superior élmény bontakozik ki.

Eredő és eredendő

Egy grand superior egri bikavér tulajdonképpen mindennek az alfája és az ómegája. Egy stílus, egy bor, amely bizony sokra vagy nagyra hivatott. Kivételes termőhelyek hű lenyomata ez a bor, mely igazi erőt, tüzet, mélységet közvetít, az eredő erőt magát. Egy ilyen bort általában olyanoknak ajánlok, akik kifejezetten értékelik a kifinomult harmóniákat és az elegáns, cizellált, mégis őserőt sugárzó borokat, dallamokat. Ő bizony egy vezérdallam, mely eredendően határozza meg az élet lüktetését, rezdülését. Csak kivételes évjáratok ekhóját harsogja, dinamikus, feszes, mégis hihetetlenül kifinomult dallamokat áraszt. 

Egyben biztosak lehetünk: ha az áll a címkén, hogy grand superior egri bikavér, akkor valami nagyon különlegessel van dolgunk. Egy ilyen összetett és komplex bor még zenében is nehezen kifejezhető; nekem Bach Goldberg-variációit juttatja eszembe. 

Szeretek bikavért kínálni, szeretek dolgozni ezzel a lehengerlően dallamos magyar vörösbor-házasítással. Feszes harmóniákkal átszőtt karaktere, vibráló egyénisége összetett, de fülbemászó dallamokat generál. Aki szerethető, izgalmas és élményt adó vörösborra vágyik, nem nagyon kell keresgélnie – az egri bikavér biztosan hagy bennünk dallamfoszlányokat, sokat hallgatva pedig akár szimfóniává is nemesülhet.

További cikkek

Körbeér a segítség

2024.12.19.

Egri borászok ünnepi ajándéka a Markhot Ferenc Kórháznak.

Idén már ötödik alkalommal adott át boradományt az Egri Borvidék borász közössége az egri Markhot Ferenc Kórház dolgozóinak.

A kezdeményezés, amely a koronavírus-járvány idején indult, mára hagyománnyá vált.

Farkas László, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke 10-12 borászat prémium borait juttatta el az intézménybe.

„Ezekkel a borokkal szeretnénk kicsit ünnepibbé tenni a kórház dolgozóinak karácsonyát. Ez egy apró gesztus a részünkről, amivel hálánkat fejezzük ki a munkájukért.”

Az adományt dr. Mátrai Zsolt, a gyermekosztály vezető főorvosa vette át, aki az osztályon dolgozó minden munkatársának ajándékoz majd belőle.

A borok tehát nemcsak az ünnepi asztalt díszítik, hanem egy kicsit közelebb hozzák a borvidék közösségét és a kórház dolgozóit is.

Egy újabb példa arra, hogyan lehet a helyi értékeket és az összefogást az ünnepi időszakban kiemelni – mindezt egy pohár egri bor kíséretében.

TOVÁBB

Ízek Viadala eredmények, avagy hol kóstolhatod meg a nyertes fogásokat év végéig

2024.11.07.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok gasztronómiai rendezvény sorozat mindent átfogó program eleme, az Ízek Viadala I Főzőverseny Egri Bikavérre hangolva volt idén októberben.

10 különböző Egri Borvidéki étterem versengett egymással októberben a vendégek és a zsűri kegyeiért Egri Bikavérhez készített finomságokkal.
Célunk az volt, hogy bevonjuk az éttermekbe járó közönséget a kóstolgatásba, népszerűsítsük az Egri Bikavért és a helyi gasztronómiát, valamint növeljük a közösségi élményt és vendég számot az éttermekben, cukrászdákban.

Előétel kategória
Arany minősítés: 1552 Étterem
Ezüst minősítés: Flamingo Bistro Bár

Főétel kategória
Arany minősítés: Lumen Étterem
Ezüst minősítés: Forst-Ház Étterem

Desszert kategória
Arany minősítés: Zsenge inFúzió
Ezüst minősítés: Trakta by Nomád

Közönség kedvence
Arany minősítés: Macok Bisztró
Ezüst minősítés: Sulyom Tájétterem

Tekintsd meg galériánkat az ünnepélyes eredményhirdetésről

Szívből ajánljuk, hogy kóstoljátok meg a nyertes fogásokat, azokban az éttermekben, amelyek arany minősítést kaptak az idei Ízek Viadala Főzőversenyen.

A nyertes fogások 2024.12.31-ig kóstolhatóak.

TOVÁBB

Mutatjuk kik és miért kaptak idén Egri Bikavérért díjat

2024.11.06.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok keretein belül, október 18-án rendeztük meg harmadik alkalommal az Egri Bikavér Vacsoraestet, amely során három személynek adtunk át Egri Bikavérért Díjat.

Az Egri Bikavér Vacsoraest megrendezésének egyik célja a díjátadás maga, túl azon, hogy szeretnénk megmutatni, mennyit fejlődött az Egri Bikavérek minősége, hogy milyen finom az Egri Bikavér.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Cseh-Andras

Cseh András és Cseh Andrásné

Az Egri Bikavér Ünnep ötlete 1996-ban született meg, és azóta az egri borvidék egyik legnagyobb hagyományőrző eseményévé vált. Az akkori Egri Bikavér Ünnepe Szent Donát Napján névre hallgató rendezvény alapítói Thummerer Vilmos, a Hegyközség elnöke; Dula Bence egri hegybíró; Bíró József, a Hotel Eger-Park igazgatója; Marosfalvi László, a Talizmán Étterem tulajdonosa; Barócsi Tibor, a Polgármesteri Hivatal irodavezetője; Bakondi Endre

Az első Bikavér Ünnep 1997-ben került megrendezésre Eger szívében, a Dobó téren, ahol 12 borászat és 12 étterem vett részt, bemutatva kézműves borokat és ételkülönlegességeket. Olyan ikonikus helyek is megjelentek, mint a Gundel Étterem, amelynek saját egri borászata és Bikavére volt Hagymási József vezetésével.
A rendezvény központi eleme az ételek és borok harmonizálása volt, amit egy szakértő zsűri értékelt. A fesztivál kizárólag Egri Bikavéreket mutatott be, és óriási sikert aratott. Ennek eredményeképpen döntés született a rendezvény évenkénti megismétléséről, amely hagyományt teremtett.

Ma azonban különösen fontos napot ünneplünk, hiszen olyan személyeket is köszönthetünk, akik kiemelkedő munkájával, elkötelezettségével és szenvedélyével gazdagították aktívan hosszú évtizedekig nemcsak az Egri Bikavér hagyományát, hanem a magyar borgasztronómia egészét is.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Gal-Lajos

Dr. Gál Lajos

Dr. Gál Lajos elévülhetetlen érdemeket szerzett az egri borok, ezen belül az egri bikavér eredetvédelmi rendszerének és szabályzatának kidolgozásában.
Évtizedeken keresztül volt meghatározó tagja a borvidék irányító testületének és a mai napig elismert szaktekintélye a borvidék termelői közösségének. Az általa javasolt eredetvédelmi rendszer és a termékleírások alapul szolgáltak minden magyarországi borvidék számára is.

Aktív pályája során több év tudományos kutatómunkát áldozott az egri bikavér fejlesztésére. Doktori dolgozatát AZ EGRI BIKAVÉR MINŐSÉGFEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI címmel védte meg a budapesti Corvinus Egyetemen.
A bortermelés során is kiemelten foglalkozik az Egri bikavérrel. Az általa termelt és jegyzett borok magas minőségben, méltó módon képviselték és képviseli az egri borvidéket.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-04

Szívből gratulálunk a díjazottaknak,
EBHT

TOVÁBB