MENU

Egri bikavér és kadarka nyert érmet Londonban

2022.07.18.
Tóth Adrienn

Harminckilencedik alkalommal rendezték meg idén az International Wine Challenge borversenyt. A több ezer minta a világ több mint ötven országából érkezett. Ebben a mezőnyben kapott ezüstérmet a Thummerer Pincészet Egri Bikavér Grand Superior Mezey-Öreg-dűlő bora, valamint a Tóth Ferenc Pincészet Egri Kadarkája. A versenyen három további egri bor kapott Commended ajánlást.

A londoni International Wine Challenge megmérettetést évente rendezik meg. A verseny során a nemzetközi borvilág meghatározó szereplői vakon kóstolják a mintákat. Ahhoz, hogy egy bor érmet kapjon, a nevezett mintát legalább három alkalommal kóstolja meg legalább két bizottság, így megalapozott döntés születik.

A szervezők közleményéből kiderül, hogy 2022-ben is Franciaország hozta el a legtöbb érmet. Érdekességként kiemelték, hogy többek között a Nemzetközi Syrah Trófeát is visszaszerezték az Újvilág bortermelő országaitól, amelyek az utóbbi évtizedben több alkalommal is elnyerték. Persze az Európán túli termőterületeknek sincs okuk a szégyenre. Különösen jól teljesített például Új-Zéland, a legjobb sauvignon blanc és a legjobb chardonnay díja is a szigetországba került.

Magyarország három arany-, tizenhárom ezüst- és kilenc bronzérmet, valamint tizenkilenc „Commended” ajánlást érdemelt ki. Az Egri borvidék legsikeresebb képviselője a Thummerer Pincészet lett.

Ezüstérmet kaptak a 2018-as évjáratú Egri Bikavér Grand Superior Mezey-Öreg borért, valamint Commended elismerést az ugyancsak 2018-as évjáratú Egri Syrah Superior Válogatás és Egri Bikavér Grand Superior Nagy-Eged-dűlő vörösborokért. A másik ezüstérmet a Tóth Ferenc Pincészet érdemelte ki a 2019-es Egri Kadarkájáért, míg a Kovács Nimród Winery 2015-ös Grand Bleu bora Commended titulust kapott.

Fotó: International Wine Challenge

További cikkek

Aranysor az egri boroknak Ázsiából

2023.09.22.
Tóth Adrienn

Kizárólag aranyérmeket nyertek az egri borok az Asia Wine Trophy, azaz az Ázsiai Bortrófea idei világversenyén. A megmérettetésről a Petrény Winery három csillogó érmet hozott haza érlelt vörösboraival, a Soltész Borbirtok pedig egy hordós…

TOVÁBB

Egerben is szüretelnek a borászok

2023.09.15.
Tóth Adrienn

Hűvös klímájú borvidékként nem Egerben startol először a szüreti időszak az országban. A korai érésű fajtákkal, elsősorban könnyed fehérborok, rozék, valamint pezsgők és pét-natok alapanyagainak szedésével szeptember közepén azonban megkezdődött az idei szezon. A…

TOVÁBB

Szüreti program a Szépasszony-völgyben

2023.09.08.
Győrfi Alexandra

Elérkeztünk a borászok életében az egyik legizgalmasabb időszakhoz, a szürethez. A szüreti hangulatot átadva a szépasszony-völgyi borászok kiváló borokkal, különleges gasztronómiai kínálattal, számos programmal és izgalmas szüreti játékokkal várják szeptember 16-17. között az Egerbe…

TOVÁBB