MENU

Egri bikavér és kadarka nyert érmet Londonban

2022.07.18.
Tóth Adrienn

Harminckilencedik alkalommal rendezték meg idén az International Wine Challenge borversenyt. A több ezer minta a világ több mint ötven országából érkezett. Ebben a mezőnyben kapott ezüstérmet a Thummerer Pincészet Egri Bikavér Grand Superior Mezey-Öreg-dűlő bora, valamint a Tóth Ferenc Pincészet Egri Kadarkája. A versenyen három további egri bor kapott Commended ajánlást.

A londoni International Wine Challenge megmérettetést évente rendezik meg. A verseny során a nemzetközi borvilág meghatározó szereplői vakon kóstolják a mintákat. Ahhoz, hogy egy bor érmet kapjon, a nevezett mintát legalább három alkalommal kóstolja meg legalább két bizottság, így megalapozott döntés születik.

A szervezők közleményéből kiderül, hogy 2022-ben is Franciaország hozta el a legtöbb érmet. Érdekességként kiemelték, hogy többek között a Nemzetközi Syrah Trófeát is visszaszerezték az Újvilág bortermelő országaitól, amelyek az utóbbi évtizedben több alkalommal is elnyerték. Persze az Európán túli termőterületeknek sincs okuk a szégyenre. Különösen jól teljesített például Új-Zéland, a legjobb sauvignon blanc és a legjobb chardonnay díja is a szigetországba került.

Magyarország három arany-, tizenhárom ezüst- és kilenc bronzérmet, valamint tizenkilenc „Commended” ajánlást érdemelt ki. Az Egri borvidék legsikeresebb képviselője a Thummerer Pincészet lett.

Ezüstérmet kaptak a 2018-as évjáratú Egri Bikavér Grand Superior Mezey-Öreg borért, valamint Commended elismerést az ugyancsak 2018-as évjáratú Egri Syrah Superior Válogatás és Egri Bikavér Grand Superior Nagy-Eged-dűlő vörösborokért. A másik ezüstérmet a Tóth Ferenc Pincészet érdemelte ki a 2019-es Egri Kadarkájáért, míg a Kovács Nimród Winery 2015-ös Grand Bleu bora Commended titulust kapott.

Fotó: International Wine Challenge

További cikkek

Egyből nagyobb lesz a szerelem a bor iránt

2022.08.05.
Kriston Orsi

„Egyből nagyobb lesz a szerelem a bor iránt”
Szépasszony-völgyi vendégvárók

A köztudatban a Szépasszony-völgy egyet jelent az egri borral, és bár vannak, akik ezzel a kijelentéssel vitatkoznának, az utóbbi években az egri borászok mintha visszataláltak…

TOVÁBB

Egri érem is született az első olaszrizling-világversenyen

2022.07.27.
Tóth Adrienn

Első alkalommal került megrendezésre a GROW du Monde elnevezésű, olaszrizlingekre szakosodott nemzetközi borverseny, amelyen egri bor is szerepelt a díjazottak között. Az első GROW du Monde tapasztalatai még csak összegződnek, de máris szerveződik a…

TOVÁBB

Sokrétű, sokarcú borok születnek itt

2022.07.26.
Szabó Edit

Hagymási József az Egri borvidék egyik legismertebb alakja. A családi hagyományokat folytatva lett borász, dolgozott a Borkombinátnál, a Kutatóintézetben, majd 1999-ben lerakta saját családi birtoka alapjait. Jelenleg 17 hektáron gazdálkodik, és borai többségét a…

TOVÁBB