MENU

Egri bikavér és kadarka nyert érmet Londonban

2022.07.18.
Tóth Adrienn

Harminckilencedik alkalommal rendezték meg idén az International Wine Challenge borversenyt. A több ezer minta a világ több mint ötven országából érkezett. Ebben a mezőnyben kapott ezüstérmet a Thummerer Pincészet Egri Bikavér Grand Superior Mezey-Öreg-dűlő bora, valamint a Tóth Ferenc Pincészet Egri Kadarkája. A versenyen három további egri bor kapott Commended ajánlást.

A londoni International Wine Challenge megmérettetést évente rendezik meg. A verseny során a nemzetközi borvilág meghatározó szereplői vakon kóstolják a mintákat. Ahhoz, hogy egy bor érmet kapjon, a nevezett mintát legalább három alkalommal kóstolja meg legalább két bizottság, így megalapozott döntés születik.

A szervezők közleményéből kiderül, hogy 2022-ben is Franciaország hozta el a legtöbb érmet. Érdekességként kiemelték, hogy többek között a Nemzetközi Syrah Trófeát is visszaszerezték az Újvilág bortermelő országaitól, amelyek az utóbbi évtizedben több alkalommal is elnyerték. Persze az Európán túli termőterületeknek sincs okuk a szégyenre. Különösen jól teljesített például Új-Zéland, a legjobb sauvignon blanc és a legjobb chardonnay díja is a szigetországba került.

Magyarország három arany-, tizenhárom ezüst- és kilenc bronzérmet, valamint tizenkilenc „Commended” ajánlást érdemelt ki. Az Egri borvidék legsikeresebb képviselője a Thummerer Pincészet lett.

Ezüstérmet kaptak a 2018-as évjáratú Egri Bikavér Grand Superior Mezey-Öreg borért, valamint Commended elismerést az ugyancsak 2018-as évjáratú Egri Syrah Superior Válogatás és Egri Bikavér Grand Superior Nagy-Eged-dűlő vörösborokért. A másik ezüstérmet a Tóth Ferenc Pincészet érdemelte ki a 2019-es Egri Kadarkájáért, míg a Kovács Nimród Winery 2015-ös Grand Bleu bora Commended titulust kapott.

Fotó: International Wine Challenge

További cikkek

Jó látni, hogy a völgybe visszatér az élet

2022.12.02.
Szabó Edit

Román Péter Egerben nőtt fel, és nem is igazán érzi máshol jól magát. A szőlész-borász szakot a gyöngyösi főiskolán végezte, de a saját borászatig még hosszú volt az út. A Gergely Bástya Pincészet 2015-ben…

TOVÁBB

A legjobb hordós érlelésű házasítások egriek a Vince Díj szerint

2022.12.01.
Tóth Adrienn

Összesen nyolc alkalommal kaptak egri fajtaborok és házasítások elismerést az idei Vince Díj átadón. Négy kategóriában is egri borászat lett a győztes (háromban a St. Andrea Szőlőbirtok és egyben a Kovács Nimród Borászat), míg…

TOVÁBB

Ausztriából hoztak haza érmeket egri borok

2022.11.25.
Tóth Adrienn

Az egri Petrény Winery három bora is érmet hozott haza az AWC Vienna nemzetközi borversenyéről. A megmérettetésre 43 országból 1588 pincészet összesen több mint 11 000 borral nevezett. Az egri díjak mellett a Balatonra,…

TOVÁBB