MENU

Egri bikavér és kadarka nyert érmet Londonban

2022.07.18.
Tóth Adrienn

Harminckilencedik alkalommal rendezték meg idén az International Wine Challenge borversenyt. A több ezer minta a világ több mint ötven országából érkezett. Ebben a mezőnyben kapott ezüstérmet a Thummerer Pincészet Egri Bikavér Grand Superior Mezey-Öreg-dűlő bora, valamint a Tóth Ferenc Pincészet Egri Kadarkája. A versenyen három további egri bor kapott Commended ajánlást.

A londoni International Wine Challenge megmérettetést évente rendezik meg. A verseny során a nemzetközi borvilág meghatározó szereplői vakon kóstolják a mintákat. Ahhoz, hogy egy bor érmet kapjon, a nevezett mintát legalább három alkalommal kóstolja meg legalább két bizottság, így megalapozott döntés születik.

A szervezők közleményéből kiderül, hogy 2022-ben is Franciaország hozta el a legtöbb érmet. Érdekességként kiemelték, hogy többek között a Nemzetközi Syrah Trófeát is visszaszerezték az Újvilág bortermelő országaitól, amelyek az utóbbi évtizedben több alkalommal is elnyerték. Persze az Európán túli termőterületeknek sincs okuk a szégyenre. Különösen jól teljesített például Új-Zéland, a legjobb sauvignon blanc és a legjobb chardonnay díja is a szigetországba került.

Magyarország három arany-, tizenhárom ezüst- és kilenc bronzérmet, valamint tizenkilenc „Commended” ajánlást érdemelt ki. Az Egri borvidék legsikeresebb képviselője a Thummerer Pincészet lett.

Ezüstérmet kaptak a 2018-as évjáratú Egri Bikavér Grand Superior Mezey-Öreg borért, valamint Commended elismerést az ugyancsak 2018-as évjáratú Egri Syrah Superior Válogatás és Egri Bikavér Grand Superior Nagy-Eged-dűlő vörösborokért. A másik ezüstérmet a Tóth Ferenc Pincészet érdemelte ki a 2019-es Egri Kadarkájáért, míg a Kovács Nimród Winery 2015-ös Grand Bleu bora Commended titulust kapott.

Fotó: International Wine Challenge

További cikkek

Hungarikumok várnak az egri Szépasszony-völgyben

2023.03.31.
Győrfi Alexandra

Negyedik alkalommal rendezik meg április 15-16-án a Hungarikum Piknik rendezvénysorozatot az egri Szépasszony-völgyben, mely során a látogatók az ország számos neves hungarikumát ismerhetik meg. A rendezvény közeledtével Sike Tamást kérdeztük a Sike Borászattól, mire…

TOVÁBB

Ezek az Egri Vár Borai idén

2023.03.30.
Győrfi Alexandra

Az Egri Vár Bora 2023 cím elnyerésére hirdetett borkiválasztást a Dobó István Vármúzeum. A versenyre három kategóriában pályázhattak a borászok: egri bikavér, egri rozé és egri csillag.

A versenyre nevezett boroknak az egri védett eredetű…

TOVÁBB

A Dobó István Mezőgazdasági Termelőszövetkezet szépasszony-völgyi borozója az 1960-as évek elején

2023.03.23.

A Dobó István Mezőgazdasági Termelőszövetkezet szépasszony-völgyi borozója az 1960-as évek elején. A Dobó téesz volt a korszakban a borvidék egyik legnagyobb szőlőtermelője. A termés nagy részét az állami gazdaságnak (későbbi borkombinát/Egervin) adták át feldolgozásra,…

TOVÁBB