MENU

Egernek lelke van!

2021.11.15.
Szabó Edit

Rajong a városért, a környékért, a helyi hagyományokért és a borokért. Dr. Gál Lajos az egri borvidék egyik legismertebb szereplője, éveken keresztül vezette a helyi szőlészeti–borászati kutatóintézetet, majd borászatot, borkultúrát tanított az Eszterházy Károly Egyetemen. Ma már nyugdíjas, de mellette a Tokaj-Hegyalja Egyetemen tanít, és öthektáros birtokáról izgalmas, egyedi tételekkel örvendezteti meg a közönséget.

Itt nőttél fel a borvidéken? 

A megyében, de nem a borvidéken. Hevesen születtem, ott is éltem az általános iskola végéig. Minden felmenőm parasztember, a szegénységünknél csak az egymás iránti szeretetünk volt nagyobb. A nővérem és a húgom között én voltam a fiú a családban, az egész gyerekkorom munkával telt, engem még az iskolából is hazaengedtek, ha meg kellett etetni az állatokat. 

Szőlőtök is volt?

Nem volt, de édesapám szerette a jó bort, és nagyon vágyott rá, hogy legyen egy kis saját ültetvényünk. Az egyik télen szőlővesszőkkel állított haza, ott vágták őket darabokra a konyhában. Azt mondta, jövőre telepítünk. De erre már nem került sor, mert jött a téeszesítés, és mindent elvettek. 

Később se lett szőlője?

De, később szerencsére lett, sőt amikor már szőlész–borász hallgató voltam, még a nagyapámnak is telepítettem szőlőt.

Hogyan lett belőled szőlész–borász hallgató? 

A debreceni vegyipari szakközépiskolában tanultam, a miénk volt az utolsó tiszta fiúosztály. Rettenetesen kemény volt, de olyan komoly alapokat adott, hogy a harmincfős osztályból mára már többen doktori fokozatot szereztünk. Bár szerettem oda járni, azt mégsem tudtam elképzelni, hogy vegyészi pályára lépjek, túl száraznak találtam. Így választottam a gyöngyösi főiskola szőlész–borász szakát, mert azt gondoltam, hogy ez a szakma majd biztosan izgalmasabb lesz. Hát ez bejött, mert a mai napig van miért izgulni.

A szőlészet vagy a borászat vonzott inkább? 

A kutatás. Gyöngyös után a Kertészeti Egyetemen szereztem mérnöki diplomát, de azt már csak borászatból. Lett volna hely számomra a tarcali szőlészeti–borászati kutatóintézetben, de valamiért határozottan azt éreztem, hogy nekem Heves megyében kell maradnom. Laborvezető lettem egy verpeléti palackozóüzemben. Onnan vittek el katonának, oda is mentem vissza. Engem soha nem a rang, hanem a szakmai fejlődés érdekelt, és amikor egyértelmű volt, hogy ott már nem tudok tovább fejlődni, átmentem Nagyrédére. Az volt a legjobb szőlővel és borral foglalkozó téesz az akkori Magyarországon. Főágazatvezető-helyettes lettem, két szüretet vittem ott végig, majd kaptam egy felkérést, hogy hozzak létre Egerszalókon egy borászati üzemet, és én elfogadtam. 

Visszautasíthatatlan volt az ajánlat?

Több szempontból is. Egyrészt vonzó volt a feladat, másrészt a feleségemet hívták tanítani az egri főiskolára. Fontos szakasza volt ez az életünknek. Több mint hét évig dolgoztam Egerszalókon, onnan hívott el aztán az egri Szőlészeti–Borászati Kutatóintézet, amelynek 1992-től borászati vezetője, 2001-től igazgatóhelyettese, majd 2004-től igazgatója voltam. Nagyon sikeresen működtünk, rengeteg pályázatot nyertünk, és már az első publikációnkkal berobbantunk a nemzetközi köztudatba. Csak akkor köszöntem el az intézménytől, amikor 2008-ban a gyöngyösi főiskolához csatolták.

Fel is adtad a tudományos karrieredet?

Utána még részt vettem egy szép termőhelyi kísérletben az Eszterházy Károly Főiskolán, majd Egyetemen. A borok azonosításának lehetőségeit kutattuk a kationtartalmukon keresztül. Most már nyugdíjas vagyok, az unokáim állnak az életem fókuszában, de azért még tanítok egy kicsit a Tokaj-Hegyalja Egyetemen, és közben a saját vállalkozásommal is foglalkozom. Örülök az oktatói munkának, mert azt a rengeteg tudást és tapasztalatot, amit az évtizedek során felhalmoztam, módomban áll átadni a következő generációknak.  

Mióta működik a saját borászatod?

1998-ban vettem meg a pincémet a Szépasszony-völgyben, és az évek során folyamatosan bővítettem. Az 1999-es volt az első saját, palackozott évjáratom, utána szőlőt telepítettem, és 2002 óta már elég széles szortimenttel jelenünk meg a piacon. A borokat kezdetben a gyerekeinkről neveztük el, volt Péter bora, András bora, Eszter bora, így jöttek sorban.

A nyomdokaidba lépett valamelyikük?

Péter fiam nyolcadikos korában már országos kémiaversenyt nyert, franciából meg országos második lett. Közgazdásznak készült, de a közgazdasági és európai uniós szakértői tanulmányai mellett elvégezte a szőlész–borász képzést is a Corvinus Egyetemen. Egyszerre szerezte meg a két diplomát. András fiam Prágában él a családjával, most született meg náluk az első lányunokánk, egyébként van már három fiú. Eszter lányunk óvodapszichológus, és mellette tanít az Eszterházy Egyetemen. Három okos gyerekünk van, meg fogják állni a helyüket az életben, de hogy melyikük viszi tovább a borászatot, vagy hogy valamelyikük továbbviszi-e egyáltalán, az már nem az én dolgom. Az a fontos, hogy boldog emberek legyenek.

Mi a te dolgod?

Sok minden, de leginkább az ismeretek átadása, és az, hogy a boraimon keresztül bemutassam az egri terroir, az egri dűlők értékeit. 

Hányféle borotok van?

Egri csillag, egri bikavér, olaszrizling, egy kevés rozé, és 2016 óta narancsbort is készítünk. Az olaszrizling régi szerelem. Egerszólát három dűlőjében terem, amelyek közül a Kántor-tag lett a leghíresebb. Különleges adottságairól a nagy öregektől hallottam először. Az egri csillag Péter fiam mániája volt, azt is ő tanácsolta, hogy a Kamra-völgybe csillagnak való fajtákat telepítsünk – azért az ültetvény több mint fele itt is olaszrizling lett –, Ostorosra, a Pajados-dűlőbe és Egerbe, a Sík-hegyre pedig bikavérnek való fajtákat. Így lehet mindig grand superior bort készíteni ezekről a területekről. 

A narancsbor viszonylag új a szortimentedben. Egyébként is vonz a természetesség a szőlőművelésben és a borkészítésben?

A natúrborok világa érdekel. A narancsbor nem más, mint vörösboros technológiával készített fehérbor, és Eger tökéletesen alkalmas rá, hiszen itt nagyon szép fehér szőlők teremnek, a vörösboros technológia pedig benne van minden borásznak az agyában és a kezében. Nem kötelező, hogy kénmentes legyen, de én így készítem. 2-3 ezer palackot töltünk belőle minden évben, és főleg a skandináv, a lengyel és a német piacra megy, de itthon is egyre többen érdeklődnek iránta. 

Minden szavadból kicseng, hogy imádod Egert. Mi a legjobb ebben a városban? 

Egernek lelke van. Emberi léptékű kisváros, szépek a nők és jók a borok. Izgalmas a gasztronómia, fantasztikus a történelmi, az építészeti és a kulturális örökség, és hihetetlen szépek a várost körülölelő szőlőültetvények. És ami a legfontosabb: egyre több a tehetséges, lelkes fiatal borász, akik szívvel-lélekkel, elkötelezetten, alázattal végzik a munkájukat. Úgy látszik, lesz kikre átörökíteni a hagyományainkat.

További cikkek

Gasztrokörút Egerben | Fókuszban az Egri Csillag

2024.05.23.
Egerben sétálva pazar éttermeket, cukrászdákat, kávézókat és borászatokat találhatsz, kóstolj bele Eger ízeibe, válogass kedvedre és indulj Gasztrokörútra Egerben!
 
Idén az Egri Csillagra, az Egri Bikavér fehér párjára helyezzük a fókuszt. A gyümölcsös, üde Classicus Egri Csillag, illetve a Superior és Grand Superior Egri Csillag – melyben diszkrét fahordós érlelés adta fűszeres tónusok mellett ásványosság is megjelenhet – az egriek egyik kedvence és úgy látjuk, hogy a világ más pontjain is egyre népesebb a rajongótábora. Szeretnénk, ha ezen a boron keresztül fedeznéd fel Eger gasztronómiáját! 

JÁTÉKSZABÁLY

Fedezd fel Eger ínycsiklandozó borait, ételeit és zsebeld be a garantált ajándékot!

Látogass el a Gasztrokörút minél több részvevőjéhez, kóstold meg a legfinomabb ételeket és italokat! Szeretnénk, hogy ez a gasztronómiai kaland örök emlékké válhasson, így legalább 3 hely felkereséséért egy garantált egri ajándékkal lepünk meg!

A játék egyszerű és nagyon-nagyon finom:

  1. Látogass meg egy tetszőleges vendéglátóhelyet a Gasztrokörút résztvevői közül 2024. május 1. és október 31. között
  2. Kóstold meg a ház ajánlatát, vagy bármi mást, amit megkívánsz
  3. Fizetés után keresd meg a vendéglátóhelyen kihelyezett Gasztrokörút asztali reklámot, olvasd be a rajta található QR kódot és írd be a neved, ezzel jelezve nekünk, hogy itt jártál
  4. Miután legalább 3 résztvevő helyen elvégezted ezeket a lépéseket, gyere be a Tourinform irodába és vedd át a garantált ajándékodat

Tourinform és Eger Városi Jegyiroda:

  • 3300 Eger, Bajcsy-Zsilinszky Endre utca 9.
  • +36 36 517 715 | eger@tourinform.hu
  • Nyitva: Hétfő-Péntek 9:00-17:00, Szombat 9:00-13:00

Az ajándék a készlettől függően változhat.
Az akció a készlet erejéig, de legkésőbb 2024. október 31-ig tart.

TOVÁBB

6 Borász | 6 Egri Csillag | 6 Fogás a Pont. Gasztroműhelyben

2024.05.14.

EGRI CSILLAG A GASZTRONÓMIÁBAN

A Gasztrokörút fókuszban az Egri Csillag bor gasztronómiai rendezvény sorozatunk következő 6 csillagos állomásának, Eger egyik legújabb étterme ad otthon, a PONT.Gasztroműhely.
A Small Plate étteremben a nagy társasági események és a borkóstolás is új élmény lehet, hisz különösen nagy hangsúlyt fektetnek a borokkal párosítható ízélményekbe, ezzel is teret adva a szabadon formálható étkezésnek.

FELLÉPŐ BORÁSZOK, BORAIK ÉS MELLÉ A FOGÁSOK

🥂 LAMPORT JÓZSEF

Előétel | Thummerer Egri Csillag 2023
Füstölt pisztráng, spárga, uborkahab

🥂 IFJ. LŐRINCZ GYÖRGY

Leves | St. Andrea Boldogságos Egri Csillag Grand Superior 2022
Gyöngytyúk consommé

🥂 BUKOLYI MARCELL

Főétel | Bukolyi Marcell KÖVES Egri Csillag Grand Superior 2022
Lazacpisztráng, tökfőzelék

🥂 HORVÁTH ÁDÁM

Főétel | Rege Egri Csillag Superior 2021
Borjú gerinc, zeller gratin, zöld kardamomos jus

🥂 GÁL TIBOR

Desszert Átvezető | Gál Tibor Egri Csillag 2023
Rizs, málna, kápia paprika

🥂 DOBOS ATTILA

Desszert | EGERSOUL Astrum Egri Csillag Superior 2023
Pekándiós aranygaluska

PONT.SÉFEK
Tréba Soma & Galuska Áron

BELÉPŐJEGY ÁRA
14.000 Ft + 390 Ft kezelési költség / fő

JEGYVÁSÁRLÁS AZ ORSZÁGOS BORTÚRA APPON

Az ár tartalmazza a borokat, mellé a fogásokat, ásványvizet. Emellett az est biztosan tartalmaz egy gourmet meglepetést is.
A bor-étel párosításhoz minden vendég kap egy gastro guide-ot, amely amellett, hogy kiváló sorvezető, jegyzetelni is lehet rá, valamint az est végén szavazni tudtok a kedvenc bor-étel párra.

Jegyek korlátozott számban állnak rendelkezésre, a részvételi szándék előrefizetéssel történik.

A Bortúra App ingyenesen letölthető mobiltelefonra az AppStore és a Google Play áruházból az alábbi linken keresztül: https://app.orszagosbortura.hu/
Az alkalmazáson belüli regisztrációt követően teljesen biztonságosan, a SimplePay rendszerén keresztül pár kattintással lebonyolítható a jegyvásárlás.

A borászatok a felelős alkoholfogyasztást hirdetik.
Változás jogát fenntartjuk.

Várunk Benneteket szeretettel a PONT. csapatával,
Egri Borvidék

TOVÁBB

Jó csillagzat alatt született újjá az Egri Csillag Weekend

2024.05.02.
A Szépasszony-völgyben az Egri Csillag Weekend első napján – május 1. – kegyes volt hozzánk az időjárás és rengeteg érdeklődővel és bor szeretővel találkozhattunk. Turisták és Egriek egyaránt váltottak jegyet az Egri Csillag Menetleveles Csillag Terasz körútra, ahol borokat és hozzá illő ételeket kóstolhattak.
A gyerekek nagyon aktívan vettek részt a csillaggyűjtő menetlevél, a kreatív műhely és az ügyességi játékokon. Az éttermekben és az Egri Csillag Borteraszokon sem volt megállás egész nap, hisz folyamatosan érkeztek a vendégek.
 
A továbbiakban – május 2. – az Egri Csillag Gasztronómia áll majd a főszerepben a Macok Bisztróban, ahol már hetek óta teltházas a borvacsora estünk. Aki ide nem jutott be, az figyelje oldalainkat, mert hamarosan nyitjuk a következő éttermet, ahol újabb 6 egri borász Egri Csillagjait lehet kóstolni.
Május 3 – 4. között pedig a Dobó téren koccintunk mindenkivel Egri Csillaggal!
TOVÁBB