Eger Superior kóstoló először Budapesten
November 19-én Budapestre érkezik az Egri borvidék, hogy az év végi ünnepi időszakhoz közeledve bemutassa legszebb borait. Az Eger Superior nevet viselő kóstolót a Borjour csapata szervezi. A szervezők és a borászok egyaránt remélik, hogy a kóstoló sokaknak segít majd kiválasztani, mi kerüljön az ünnepi asztalra. A rendezvény kapcsán kérdéseinkre Nagy Sebestyén borszakíró, a Borjour-rendezvények szervezője válaszolt.
Most először szervezi meg a Borjour az Eger Superior kóstolót. Ha valaki még sosem járt Borjour-kóstolón, hogyan képzelheti el?
A Borjour-rendezvények kötetlen sétálókóstolók, ahol a vendégek korlátlanul kóstolhatnak, és lehetőségük van közvetlenül beszélgetni a kiállítókkal vagy a többi vendéggel a borokról vagy bármi másról.
Mi teszi különlegessé az Eger Superiort a kóstolóitok sorában?
Az Eger Superiort az Eger Superior teszi különlegessé. Egy egri kóstoló Budapesten, melyen csak superior és grand superior borokat lehet kóstolni – ilyen még nem volt!
Van kedvenc egri borod?
A kedvenc egri borom az egri bikavér. A legjobb bikavérekben azt szeretem, hogy amellett, hogy harmonikusak, egyensúlyosak, van bennük tömény gyümölcsösség, impulzívak és intenzívek. Erőteljes borok, amik a kékfrankoshangsúly miatt optimális esetben mégsem nehézkesek.
A piacot régóta figyelő szakemberként hogyan látod az Egri borvidéket?
Jó iránynak tartom, hogy egyre többen a két házasításra, azaz a csillagra és a bikavérre teszik a zsetont. A sokszínűségre nem lehet marketinget építeni, két bortípusra viszont már igen. És hogy ezek a brandek cuvée-k, azt különösen jónak tartom. Persze születnek gyönyörű pinot-k és kékfrankosok is Egerben, de ezekkel nehezebb megnyerni a meccset, mert egyből a nemzetközi ligában játszunk velük. De két helyi házasítás saját névvel, koncepcióval, sztorival és persze saját helyi adottságokkal sokkal sikeresebb lehet. Én azt látom, hogy ezt egyre inkább felismerik az egri borászok, és a felismerést tettek is követik: a brandet erősítő borok készülnek, van egységes kommunikáció, palackforma, rendezvények – mint például az Egri Superior november 19-én!
Melyik egri bort kóstoltad legutóbb?
Néhány napja a Borjour tévéműsorunkat forgattuk a St. Andrea Pincészetnél. Lőrincz György kibontott egy Nagy-Eged Bikavért, ami Best in Show díjat kapott a Decanter World Wine Awardson. Nagy szó – nyilván a díj is, de az is, hogy Gyuri kinyitotta nekünk: alig néhány palack maradt csak, úgy elkapkodták a díj hallatán. Nem vagyok szentimentális alkat, de amikor megkóstoltuk, komolyan hálát éreztem… duplán.
A kóstolóról további információ a Facebook-eseményben és a honlapunkon is elérhető.