MENU

Eger Superior: ezeket a borokat ne hagyd ki!

2023.01.18.
Győrfi Alexandra

Január 26-án Budapestre látogatnak az Egri borvidék borászatai, hogy az Eger Superior rendezvényen mutassák be superior és grand superior boraikat. A kóstoló közeledtével nem csak a borászokat kérdeztük meg, hogy melyik az a bor, amit nem szabad kihagyni az asztaluknál, de a szervezőket is felkerestük pár kérdés erejéig. 

A rendezvény előtti nagy sürgés-forgás közepette sikerült elcsípnünk a szervezőket is pár kérdéssel a kóstolóról – Nagy Sebestyén válaszol.

Milyen már másodjára megszervezni az Eger Superior rendezvényt?

Természetesen örömmel tölt el minket, hogy folyamatos a kapcsolat a borvidékkel, és szervezhetjük a superior borok budapesti bemutató rendezvényét a Borjourral. Azt látjuk, hogy évről évre javul a minőség, és ezt a fogyasztók értékelik is. Jó érzés, hogy ezeknek a folyamatoknak a részesei lehetünk.

Mit kell tudni az idei kóstolóról? 

Át kellett tennünk a rendezvényt a Stefánia Palotába, mivel ott többen férünk el. Nagyon örülünk, hogy óriási az érdeklődés, és kinőttük a korábbi helyszínünket!

Milyen visszajelzéseket kaptok az egri borok kapcsán?

A Borjour közönsége alapvetően fiatal és középkori budapesti, többségük borkedvelő, de nem feltétlenül professzionális borértő. Ők valószínűleg értékelik a bikavérek megújult arculatát, és hogy az egri borok már frissebbek, gyümölcsösebbek és könnyebben fogyaszthatók, mint akár tíz évvel ezelőtt.

Az mindenképpen pozitív visszajelzés, hogy évről évre többen jönnek azokra a rendezvényeinkre, melyeken az Egri borvidék jelen van, népszerűek az egri mesterkurzusaink stb. A személyes visszajelzésekből pedig azt érzékeljük, hogy elsősorban a fiatalok körében megjelent egy olyan, egyelőre szűk réteg, akik kifejezetten az egri fehérborokat keresik, köztük is főleg az egri csillagot.

Melyik az a bor, amit nem szabad kihagyni a pincészetek asztalánál? A borászok válaszolnak.

Az összefogás bora

A kóstolón a Gárdonyi 100 összefogás borainak fehér tétele, a 2021-es évjáratú Gárdonyi 100 Egri Csillag Superior is bemutatkozik a budapesti nagyközönségnek. A kóstolón lehetősége nyílik a vendégeknek, hogy a borvidéki összefogás által megalkotott bort megkóstolják és meg is vásárolják.

A magas minőségű szőlőkből készült borok házasításából limitált mennyiség, összesen 1552 palack érhető el a nagyközönség számára, így kivételes lehetőség tárul a borkedvelők elé.

A díjazottak

A Varsányi Pincészet 5 superior tétellel készül a kóstolóra. „A hangulathoz most talán a vörösborok közelebb állnak, mint a fehérek. Amit mindenképpen kiemelnék, az a 2018-as évjáratú Egri Kékfrankos Superiorunk lenne. Kellően gyümölcsös, mégis szikár.

Debrecen városa úgy döntött, hogy klasszikus vörösbor kategóriában ezt a bort választja a legjobbnak. A fehérborok kedvelői se csüggedjenek, mert a 2022-es Winelovers TOP 100-as bora, a 2019-es Egri Csillagunk is velünk lesz” – osztotta meg Varsányi Katalin.

Hála

Gál Lajos Pincészete a 2021-es GRATIAE Kántor-tag Olaszrizling borukat ajánlja megkóstolni. Hogy miért? „Mert ezzel a borral búcsúzom a Kántor-tagtól. A Teremtő megadta, hogy egy nagy formátumú, izgalmas bor legyen a búcsúm, ezért nevezem gratiae-nak, azaz hálámnak” – fejti ki Gál Lajos.

Igazi ízélmény

A Szuromi Családi Birtok csapata úgy véli, az asztaluknál minden bort érdemes megkóstolni, de ha választani kell, az Egri Kékfrankos Superior Hordóválogatás 2018-as évjáratát ajánlják. Természetesen minden borukat jellemzi a hűvös elegancia és a kerek ízvilág, ezért aki kóstolja, annak igazi ízélményben lesz része. 

Pompás évjárat

Kifogástalan terroir, egészséges szőlő, pompás évjárat. Ez a Kovács Nimród Winery 2017-es évjáratú Grand Bleu bora, amely a Nagy Eged-hegy legmagasabban fekvő grand superior területéről való. Illatában szeder, fekete cseresznye, ribizli és enyhén füstös aromák.

Szépen tükrözi a nagyon egyedi terroir mészköves, kovás ízvilágát, amit a különleges nagy-egedi savgerinc szépen kiemel. A fajtára jellemző savkészlet, szép tanninok – nagytestű kékfrankos, hosszú érlelési potenciállal.

A sík-hegyi bikavér

A Várvédő Egri Bikavér Superior 2018 a Tóth Ferenc Pincészet sík-hegyi bikavére. A pincészet klasszikus bordói házasítás mellé házasított sík-hegyi kékfrankost. A 2018-as évjárattól a pincészet legmagasabb szintű bikavére a Várvédő Egri Bikavér. Ha Tóth Katalinnak három szóban kellene elmondania, milyen ez a bor, azt mondaná, hogy „hűvös és elegáns”.

A különdíjas

Román Péter a Gergely Bástya Pincészettől mindenképpen ajánlja kóstolásra az Egri Merlot Grand Superior 2018-as évjáratú borukat, ugyanis ezt a tételt a XXVI. Egri Borvidéki Borversenyen a Bíráló Bizottság a „Legjobb vörösbor” kategóriagyőztes különdíjjal jutalmazta.

A természet ajándéka

Gecse István Hárs Pincészete a 2021-es késői szüretelésű, édes Debrői Hárslevelű borukat bátran ajánlja mindenkinek, amely a Nemzetközi Aranytőke borversenyen nagy aranyérmet nyert.

Gecse István elmondása alapján: „Ez nem egy utólag manipulált, édesített tétel, hanem a barna talaj és a természet, az időjárás, a sok napsütés és a kellő mennyiségű csapadék ajándéka. Mézes-barackos íz és illat jellemzi, és garantáltan bearanyozza mindenki napját!”

Igazi különlegességek

A Tóth és Tóth Debrői Borok pincészet a rendezvényen bemutatott mindhárom borukat ajánlja kóstolásra, mert a maga nemében mindegyik igazi különlegesség, a legnagyobb büszkeségük azonban a Corpus Delicti elnevezésű 2018-as Cabernet Franc Superior boruk, mely most került ki a nagyközönség és a vásárlók elé.

A kóstolóról további információ a Facebook-eseményben és a honlapunkon is elérhető.

További cikkek

Gasztrokörút Egerben | Fókuszban az Egri Csillag

2024.05.23.
Egerben sétálva pazar éttermeket, cukrászdákat, kávézókat és borászatokat találhatsz, kóstolj bele Eger ízeibe, válogass kedvedre és indulj Gasztrokörútra Egerben!
 
Idén az Egri Csillagra, az Egri Bikavér fehér párjára helyezzük a fókuszt. A gyümölcsös, üde Classicus Egri Csillag, illetve a Superior és Grand Superior Egri Csillag – melyben diszkrét fahordós érlelés adta fűszeres tónusok mellett ásványosság is megjelenhet – az egriek egyik kedvence és úgy látjuk, hogy a világ más pontjain is egyre népesebb a rajongótábora. Szeretnénk, ha ezen a boron keresztül fedeznéd fel Eger gasztronómiáját! 

JÁTÉKSZABÁLY

Fedezd fel Eger ínycsiklandozó borait, ételeit és zsebeld be a garantált ajándékot!

Látogass el a Gasztrokörút minél több részvevőjéhez, kóstold meg a legfinomabb ételeket és italokat! Szeretnénk, hogy ez a gasztronómiai kaland örök emlékké válhasson, így legalább 3 hely felkereséséért egy garantált egri ajándékkal lepünk meg!

A játék egyszerű és nagyon-nagyon finom:

  1. Látogass meg egy tetszőleges vendéglátóhelyet a Gasztrokörút résztvevői közül 2024. május 1. és október 31. között
  2. Kóstold meg a ház ajánlatát, vagy bármi mást, amit megkívánsz
  3. Fizetés után keresd meg a vendéglátóhelyen kihelyezett Gasztrokörút asztali reklámot, olvasd be a rajta található QR kódot és írd be a neved, ezzel jelezve nekünk, hogy itt jártál
  4. Miután legalább 3 résztvevő helyen elvégezted ezeket a lépéseket, gyere be a Tourinform irodába és vedd át a garantált ajándékodat

Tourinform és Eger Városi Jegyiroda:

  • 3300 Eger, Bajcsy-Zsilinszky Endre utca 9.
  • +36 36 517 715 | eger@tourinform.hu
  • Nyitva: Hétfő-Péntek 9:00-17:00, Szombat 9:00-13:00

Az ajándék a készlettől függően változhat.
Az akció a készlet erejéig, de legkésőbb 2024. október 31-ig tart.

TOVÁBB

6 Borász | 6 Egri Csillag | 6 Fogás a Pont. Gasztroműhelyben

2024.05.14.

EGRI CSILLAG A GASZTRONÓMIÁBAN

A Gasztrokörút fókuszban az Egri Csillag bor gasztronómiai rendezvény sorozatunk következő 6 csillagos állomásának, Eger egyik legújabb étterme ad otthon, a PONT.Gasztroműhely.
A Small Plate étteremben a nagy társasági események és a borkóstolás is új élmény lehet, hisz különösen nagy hangsúlyt fektetnek a borokkal párosítható ízélményekbe, ezzel is teret adva a szabadon formálható étkezésnek.

FELLÉPŐ BORÁSZOK, BORAIK ÉS MELLÉ A FOGÁSOK

🥂 LAMPORT JÓZSEF

Előétel | Thummerer Egri Csillag 2023
Füstölt pisztráng, spárga, uborkahab

🥂 IFJ. LŐRINCZ GYÖRGY

Leves | St. Andrea Boldogságos Egri Csillag Grand Superior 2022
Gyöngytyúk consommé

🥂 BUKOLYI MARCELL

Főétel | Bukolyi Marcell KÖVES Egri Csillag Grand Superior 2022
Lazacpisztráng, tökfőzelék

🥂 HORVÁTH ÁDÁM

Főétel | Rege Egri Csillag Superior 2021
Borjú gerinc, zeller gratin, zöld kardamomos jus

🥂 GÁL TIBOR

Desszert Átvezető | Gál Tibor Egri Csillag 2023
Rizs, málna, kápia paprika

🥂 DOBOS ATTILA

Desszert | EGERSOUL Astrum Egri Csillag Superior 2023
Pekándiós aranygaluska

PONT.SÉFEK
Tréba Soma & Galuska Áron

BELÉPŐJEGY ÁRA
14.000 Ft + 390 Ft kezelési költség / fő

JEGYVÁSÁRLÁS AZ ORSZÁGOS BORTÚRA APPON

Az ár tartalmazza a borokat, mellé a fogásokat, ásványvizet. Emellett az est biztosan tartalmaz egy gourmet meglepetést is.
A bor-étel párosításhoz minden vendég kap egy gastro guide-ot, amely amellett, hogy kiváló sorvezető, jegyzetelni is lehet rá, valamint az est végén szavazni tudtok a kedvenc bor-étel párra.

Jegyek korlátozott számban állnak rendelkezésre, a részvételi szándék előrefizetéssel történik.

A Bortúra App ingyenesen letölthető mobiltelefonra az AppStore és a Google Play áruházból az alábbi linken keresztül: https://app.orszagosbortura.hu/
Az alkalmazáson belüli regisztrációt követően teljesen biztonságosan, a SimplePay rendszerén keresztül pár kattintással lebonyolítható a jegyvásárlás.

A borászatok a felelős alkoholfogyasztást hirdetik.
Változás jogát fenntartjuk.

Várunk Benneteket szeretettel a PONT. csapatával,
Egri Borvidék

TOVÁBB

Jó csillagzat alatt született újjá az Egri Csillag Weekend

2024.05.02.
A Szépasszony-völgyben az Egri Csillag Weekend első napján – május 1. – kegyes volt hozzánk az időjárás és rengeteg érdeklődővel és bor szeretővel találkozhattunk. Turisták és Egriek egyaránt váltottak jegyet az Egri Csillag Menetleveles Csillag Terasz körútra, ahol borokat és hozzá illő ételeket kóstolhattak.
A gyerekek nagyon aktívan vettek részt a csillaggyűjtő menetlevél, a kreatív műhely és az ügyességi játékokon. Az éttermekben és az Egri Csillag Borteraszokon sem volt megállás egész nap, hisz folyamatosan érkeztek a vendégek.
 
A továbbiakban – május 2. – az Egri Csillag Gasztronómia áll majd a főszerepben a Macok Bisztróban, ahol már hetek óta teltházas a borvacsora estünk. Aki ide nem jutott be, az figyelje oldalainkat, mert hamarosan nyitjuk a következő éttermet, ahol újabb 6 egri borász Egri Csillagjait lehet kóstolni.
Május 3 – 4. között pedig a Dobó téren koccintunk mindenkivel Egri Csillaggal!
TOVÁBB