MENU

Eger Superior: ezeket a borokat ne hagyd ki!

2023.01.18.
Győrfi Alexandra

Január 26-án Budapestre látogatnak az Egri borvidék borászatai, hogy az Eger Superior rendezvényen mutassák be superior és grand superior boraikat. A kóstoló közeledtével nem csak a borászokat kérdeztük meg, hogy melyik az a bor, amit nem szabad kihagyni az asztaluknál, de a szervezőket is felkerestük pár kérdés erejéig. 

A rendezvény előtti nagy sürgés-forgás közepette sikerült elcsípnünk a szervezőket is pár kérdéssel a kóstolóról – Nagy Sebestyén válaszol.

Milyen már másodjára megszervezni az Eger Superior rendezvényt?

Természetesen örömmel tölt el minket, hogy folyamatos a kapcsolat a borvidékkel, és szervezhetjük a superior borok budapesti bemutató rendezvényét a Borjourral. Azt látjuk, hogy évről évre javul a minőség, és ezt a fogyasztók értékelik is. Jó érzés, hogy ezeknek a folyamatoknak a részesei lehetünk.

Mit kell tudni az idei kóstolóról? 

Át kellett tennünk a rendezvényt a Stefánia Palotába, mivel ott többen férünk el. Nagyon örülünk, hogy óriási az érdeklődés, és kinőttük a korábbi helyszínünket!

Milyen visszajelzéseket kaptok az egri borok kapcsán?

A Borjour közönsége alapvetően fiatal és középkori budapesti, többségük borkedvelő, de nem feltétlenül professzionális borértő. Ők valószínűleg értékelik a bikavérek megújult arculatát, és hogy az egri borok már frissebbek, gyümölcsösebbek és könnyebben fogyaszthatók, mint akár tíz évvel ezelőtt.

Az mindenképpen pozitív visszajelzés, hogy évről évre többen jönnek azokra a rendezvényeinkre, melyeken az Egri borvidék jelen van, népszerűek az egri mesterkurzusaink stb. A személyes visszajelzésekből pedig azt érzékeljük, hogy elsősorban a fiatalok körében megjelent egy olyan, egyelőre szűk réteg, akik kifejezetten az egri fehérborokat keresik, köztük is főleg az egri csillagot.

Melyik az a bor, amit nem szabad kihagyni a pincészetek asztalánál? A borászok válaszolnak.

Az összefogás bora

A kóstolón a Gárdonyi 100 összefogás borainak fehér tétele, a 2021-es évjáratú Gárdonyi 100 Egri Csillag Superior is bemutatkozik a budapesti nagyközönségnek. A kóstolón lehetősége nyílik a vendégeknek, hogy a borvidéki összefogás által megalkotott bort megkóstolják és meg is vásárolják.

A magas minőségű szőlőkből készült borok házasításából limitált mennyiség, összesen 1552 palack érhető el a nagyközönség számára, így kivételes lehetőség tárul a borkedvelők elé.

A díjazottak

A Varsányi Pincészet 5 superior tétellel készül a kóstolóra. „A hangulathoz most talán a vörösborok közelebb állnak, mint a fehérek. Amit mindenképpen kiemelnék, az a 2018-as évjáratú Egri Kékfrankos Superiorunk lenne. Kellően gyümölcsös, mégis szikár.

Debrecen városa úgy döntött, hogy klasszikus vörösbor kategóriában ezt a bort választja a legjobbnak. A fehérborok kedvelői se csüggedjenek, mert a 2022-es Winelovers TOP 100-as bora, a 2019-es Egri Csillagunk is velünk lesz” – osztotta meg Varsányi Katalin.

Hála

Gál Lajos Pincészete a 2021-es GRATIAE Kántor-tag Olaszrizling borukat ajánlja megkóstolni. Hogy miért? „Mert ezzel a borral búcsúzom a Kántor-tagtól. A Teremtő megadta, hogy egy nagy formátumú, izgalmas bor legyen a búcsúm, ezért nevezem gratiae-nak, azaz hálámnak” – fejti ki Gál Lajos.

Igazi ízélmény

A Szuromi Családi Birtok csapata úgy véli, az asztaluknál minden bort érdemes megkóstolni, de ha választani kell, az Egri Kékfrankos Superior Hordóválogatás 2018-as évjáratát ajánlják. Természetesen minden borukat jellemzi a hűvös elegancia és a kerek ízvilág, ezért aki kóstolja, annak igazi ízélményben lesz része. 

Pompás évjárat

Kifogástalan terroir, egészséges szőlő, pompás évjárat. Ez a Kovács Nimród Winery 2017-es évjáratú Grand Bleu bora, amely a Nagy Eged-hegy legmagasabban fekvő grand superior területéről való. Illatában szeder, fekete cseresznye, ribizli és enyhén füstös aromák.

Szépen tükrözi a nagyon egyedi terroir mészköves, kovás ízvilágát, amit a különleges nagy-egedi savgerinc szépen kiemel. A fajtára jellemző savkészlet, szép tanninok – nagytestű kékfrankos, hosszú érlelési potenciállal.

A sík-hegyi bikavér

A Várvédő Egri Bikavér Superior 2018 a Tóth Ferenc Pincészet sík-hegyi bikavére. A pincészet klasszikus bordói házasítás mellé házasított sík-hegyi kékfrankost. A 2018-as évjárattól a pincészet legmagasabb szintű bikavére a Várvédő Egri Bikavér. Ha Tóth Katalinnak három szóban kellene elmondania, milyen ez a bor, azt mondaná, hogy „hűvös és elegáns”.

A különdíjas

Román Péter a Gergely Bástya Pincészettől mindenképpen ajánlja kóstolásra az Egri Merlot Grand Superior 2018-as évjáratú borukat, ugyanis ezt a tételt a XXVI. Egri Borvidéki Borversenyen a Bíráló Bizottság a „Legjobb vörösbor” kategóriagyőztes különdíjjal jutalmazta.

A természet ajándéka

Gecse István Hárs Pincészete a 2021-es késői szüretelésű, édes Debrői Hárslevelű borukat bátran ajánlja mindenkinek, amely a Nemzetközi Aranytőke borversenyen nagy aranyérmet nyert.

Gecse István elmondása alapján: „Ez nem egy utólag manipulált, édesített tétel, hanem a barna talaj és a természet, az időjárás, a sok napsütés és a kellő mennyiségű csapadék ajándéka. Mézes-barackos íz és illat jellemzi, és garantáltan bearanyozza mindenki napját!”

Igazi különlegességek

A Tóth és Tóth Debrői Borok pincészet a rendezvényen bemutatott mindhárom borukat ajánlja kóstolásra, mert a maga nemében mindegyik igazi különlegesség, a legnagyobb büszkeségük azonban a Corpus Delicti elnevezésű 2018-as Cabernet Franc Superior boruk, mely most került ki a nagyközönség és a vásárlók elé.

A kóstolóról további információ a Facebook-eseményben és a honlapunkon is elérhető.

További cikkek

Igazi csapatmunka: Egri bikavér a Hungarikum Fesztiválon

2025.05.23.

Az egri bikavért – ahogy minden jó házasítást – az teszi kiemelkedővé, hogy a bennük lévő szőlőfajták együttműködése többet tud, összetettebb, több réteget felvonultató bort ad, mint amire az egyes alapborok önállóan képesek.

Pont ezért, bár az egri bikavérnek minden esetben kékfrankos alapra kell épülnie, a hozzá házasított legalább három másik szőlőfajtáknak köszönhetően a végső karakterében már nem egy szőlőfajta dominál. Új egység, új egyéniség jön létre: az egri bikavér.

A Hungarikum Bizottság hivatalosan 2017. március 21-én emelte a hungarikumok sorába az Egri Bikavért, és így a május 30 – június 1-e között megrendezésre kerülő Kecskeméti Hungarikum Fesztiválon az Egri Borvidék is képviselteti magát.

Hét kiemelkedő borászat kiváló Egri Bikavéreit kóstolhatják az odalátogatók:

A gasztronómiában, a színpadi műsorokban, a hagyományőrző programokban, bemutatókban is megelevenednek nemzetünk csúcsteljesítményei, a hungarikumok, amelyek különlegességük, egyediségük és minőségük folytán értékőrző- és teremtő üzenetet hordoznak, kifejezik a magyar életérzést.

TOVÁBB

Gál Tibor lett 2025-ben a Borászok Borásza

2025.05.13.

Ezzel az elismeréssel a Kárpát-medence legjobb borászait díjazzák, melynek egyedisége és hitelessége abban rejlik, hogy maguk a díjra jelölt borászok választják meg a legjobbat évről-évre.

A díjat idén 19. alkalommal adták át ünnepélyes gála keretében Budapesten, a New York Palotában, Sulyok Tamás köztársasági elnök fővédnöksége mellett. Gál Tibor a díjat Bárdos Saroltától, a tavalyi győztestől vehette át.

A díjátadón Rókusfalvy Pál, a nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos – egyben a díj alapítója – hangsúlyozta, hogy a bor elsősorban kultúrát, nem pedig alkoholt jelent, és a magyar bor túlélésének záloga a kulturált borfogyasztás népszerűsítése. Kiemelte a generációváltás fontosságát is, hiszen a fiatal borászok szerepe meghatározó a magyar borkultúra jövője szempontjából.

A Borászok Borásza díj odaítélésének menete is különleges: Magyarország 50 legjobb borászának listáját a korábbi évek győztesei állítják össze, majd ők két fordulóban, egymás közül választják ki a végső győztest.

Az idei döntőbe az alábbi öt borász került: Balassa István (Tokaj), Gál Tibor (Eger), Ipacs Szabó István (Villány), Maurer Oszkár (Délvidék), Szászi Endre (Badacsony).

Gál Tibor a díjjal együtt megkapja a 19. csillagot a Borászok Borásza Csillagok Sétányán, amely Budapest szívében, a Zrínyi utcában található.

A díjátadón további elismeréseket is kiosztottak:

  • Jövő Borásza ösztöndíj: Peszlen Tamás Sándor borászhallgató nyerte el, aki egymillió forintos ösztöndíjat kapott külföldi szakmai gyakorlatra.
  • Borászok Barátja díj: Kézdy Dániel borgyűjtő, borkereskedő, szakértő kapta, aki tevékenységével kiemelkedően segíti a magyar borászokat és a magyar bor ügyét.

Gál Tibor hisz a minőségben, az értékmegőrzésben és a megújulásban is. A Gál Tibor Pincészet Eger egyik meghatározó borászata, amely a hagyományok és a modern szemlélet ötvözésével évről évre kiemelkedő borokat készít. 

Tibor személyes története is példaértékű: 40 évesen, első alkalommal került a legjobb öt közé, és már most a legfiatalabb, aki elnyerte ezt a rangos, kicsit életműdíj jellegű elismerést. A díj számára is meglepetés volt, hiszen a szakma egyik legnagyobb presztízsű kitüntetését kapta meg.

Remek helyre került a díj, mi szívből gratulálunk neki és kívánunk még sok szakmai sikert, elismerést!

(Fotó: MTI/Purger Tamás)

TOVÁBB

Az Egri Vár Bora 2025

2025.04.02.

Az Egri Vár Bora 2025 pályázatot az Egri borvidék bortermelői számára hirdették meg, hogy az Egri vár látogatói megismerhessék a borvidék három kiemelkedő borát.

A pályázatra palackozott egri védett eredetű borokkal lehetett nevezni, amelyek megfelelnek a magyarországi termékelőírásoknak. A borkiválasztás célja, hogy Magyarország leglátogatottabb vidéki múzeumának vendégei az Egri várban is megvásárolhassák a borvidék legjobb borait.

Pályázat és bírálat

Idén nyolc pincészet összesen 19 tétellel nevezett, amelyek között 8 csillag, 7 bikavér és 4 rozé szerepelt.

A borokat vakbírálattal értékelték március 25-én, Tarsoly József egri hegybíró elnökletével. A zsűri a harmonikus ízvilágot helyezte előtérbe. A bikavérek főként 2018–2022 közötti évjáratokból származtak, míg a rozék és csillagok többsége 2024-ben került palackba.

Győztesek

A 100 pontos rendszer alapján kategóriánként egy győztest választottak:

  • Egri Csillag kategória: Varsányi Pincészet – Egri Csillag Classicus 2024
  • Egri Rozé kategória: Ostoros Családi Pincészet – Egri Rozé 2024
  • Egri Bikavér kategória: Szuromi Családi Birtok – Egri Bikavér Superior 2021

Ezek a borok jogosultak viselni az „Az Egri Vár Bora 2025” címet, amelyet később az évszám megjelölésével továbbra is használhatnak.

Fotók: Egri vár

TOVÁBB