MENU

Eger Superior: ezeket a borokat ne hagyd ki!

2023.01.18.
Győrfi Alexandra

Január 26-án Budapestre látogatnak az Egri borvidék borászatai, hogy az Eger Superior rendezvényen mutassák be superior és grand superior boraikat. A kóstoló közeledtével nem csak a borászokat kérdeztük meg, hogy melyik az a bor, amit nem szabad kihagyni az asztaluknál, de a szervezőket is felkerestük pár kérdés erejéig. 

A rendezvény előtti nagy sürgés-forgás közepette sikerült elcsípnünk a szervezőket is pár kérdéssel a kóstolóról – Nagy Sebestyén válaszol.

Milyen már másodjára megszervezni az Eger Superior rendezvényt?

Természetesen örömmel tölt el minket, hogy folyamatos a kapcsolat a borvidékkel, és szervezhetjük a superior borok budapesti bemutató rendezvényét a Borjourral. Azt látjuk, hogy évről évre javul a minőség, és ezt a fogyasztók értékelik is. Jó érzés, hogy ezeknek a folyamatoknak a részesei lehetünk.

Mit kell tudni az idei kóstolóról? 

Át kellett tennünk a rendezvényt a Stefánia Palotába, mivel ott többen férünk el. Nagyon örülünk, hogy óriási az érdeklődés, és kinőttük a korábbi helyszínünket!

Milyen visszajelzéseket kaptok az egri borok kapcsán?

A Borjour közönsége alapvetően fiatal és középkori budapesti, többségük borkedvelő, de nem feltétlenül professzionális borértő. Ők valószínűleg értékelik a bikavérek megújult arculatát, és hogy az egri borok már frissebbek, gyümölcsösebbek és könnyebben fogyaszthatók, mint akár tíz évvel ezelőtt.

Az mindenképpen pozitív visszajelzés, hogy évről évre többen jönnek azokra a rendezvényeinkre, melyeken az Egri borvidék jelen van, népszerűek az egri mesterkurzusaink stb. A személyes visszajelzésekből pedig azt érzékeljük, hogy elsősorban a fiatalok körében megjelent egy olyan, egyelőre szűk réteg, akik kifejezetten az egri fehérborokat keresik, köztük is főleg az egri csillagot.

Melyik az a bor, amit nem szabad kihagyni a pincészetek asztalánál? A borászok válaszolnak.

Az összefogás bora

A kóstolón a Gárdonyi 100 összefogás borainak fehér tétele, a 2021-es évjáratú Gárdonyi 100 Egri Csillag Superior is bemutatkozik a budapesti nagyközönségnek. A kóstolón lehetősége nyílik a vendégeknek, hogy a borvidéki összefogás által megalkotott bort megkóstolják és meg is vásárolják.

A magas minőségű szőlőkből készült borok házasításából limitált mennyiség, összesen 1552 palack érhető el a nagyközönség számára, így kivételes lehetőség tárul a borkedvelők elé.

A díjazottak

A Varsányi Pincészet 5 superior tétellel készül a kóstolóra. „A hangulathoz most talán a vörösborok közelebb állnak, mint a fehérek. Amit mindenképpen kiemelnék, az a 2018-as évjáratú Egri Kékfrankos Superiorunk lenne. Kellően gyümölcsös, mégis szikár.

Debrecen városa úgy döntött, hogy klasszikus vörösbor kategóriában ezt a bort választja a legjobbnak. A fehérborok kedvelői se csüggedjenek, mert a 2022-es Winelovers TOP 100-as bora, a 2019-es Egri Csillagunk is velünk lesz” – osztotta meg Varsányi Katalin.

Hála

Gál Lajos Pincészete a 2021-es GRATIAE Kántor-tag Olaszrizling borukat ajánlja megkóstolni. Hogy miért? „Mert ezzel a borral búcsúzom a Kántor-tagtól. A Teremtő megadta, hogy egy nagy formátumú, izgalmas bor legyen a búcsúm, ezért nevezem gratiae-nak, azaz hálámnak” – fejti ki Gál Lajos.

Igazi ízélmény

A Szuromi Családi Birtok csapata úgy véli, az asztaluknál minden bort érdemes megkóstolni, de ha választani kell, az Egri Kékfrankos Superior Hordóválogatás 2018-as évjáratát ajánlják. Természetesen minden borukat jellemzi a hűvös elegancia és a kerek ízvilág, ezért aki kóstolja, annak igazi ízélményben lesz része. 

Pompás évjárat

Kifogástalan terroir, egészséges szőlő, pompás évjárat. Ez a Kovács Nimród Winery 2017-es évjáratú Grand Bleu bora, amely a Nagy Eged-hegy legmagasabban fekvő grand superior területéről való. Illatában szeder, fekete cseresznye, ribizli és enyhén füstös aromák.

Szépen tükrözi a nagyon egyedi terroir mészköves, kovás ízvilágát, amit a különleges nagy-egedi savgerinc szépen kiemel. A fajtára jellemző savkészlet, szép tanninok – nagytestű kékfrankos, hosszú érlelési potenciállal.

A sík-hegyi bikavér

A Várvédő Egri Bikavér Superior 2018 a Tóth Ferenc Pincészet sík-hegyi bikavére. A pincészet klasszikus bordói házasítás mellé házasított sík-hegyi kékfrankost. A 2018-as évjárattól a pincészet legmagasabb szintű bikavére a Várvédő Egri Bikavér. Ha Tóth Katalinnak három szóban kellene elmondania, milyen ez a bor, azt mondaná, hogy „hűvös és elegáns”.

A különdíjas

Román Péter a Gergely Bástya Pincészettől mindenképpen ajánlja kóstolásra az Egri Merlot Grand Superior 2018-as évjáratú borukat, ugyanis ezt a tételt a XXVI. Egri Borvidéki Borversenyen a Bíráló Bizottság a „Legjobb vörösbor” kategóriagyőztes különdíjjal jutalmazta.

A természet ajándéka

Gecse István Hárs Pincészete a 2021-es késői szüretelésű, édes Debrői Hárslevelű borukat bátran ajánlja mindenkinek, amely a Nemzetközi Aranytőke borversenyen nagy aranyérmet nyert.

Gecse István elmondása alapján: „Ez nem egy utólag manipulált, édesített tétel, hanem a barna talaj és a természet, az időjárás, a sok napsütés és a kellő mennyiségű csapadék ajándéka. Mézes-barackos íz és illat jellemzi, és garantáltan bearanyozza mindenki napját!”

Igazi különlegességek

A Tóth és Tóth Debrői Borok pincészet a rendezvényen bemutatott mindhárom borukat ajánlja kóstolásra, mert a maga nemében mindegyik igazi különlegesség, a legnagyobb büszkeségük azonban a Corpus Delicti elnevezésű 2018-as Cabernet Franc Superior boruk, mely most került ki a nagyközönség és a vásárlók elé.

A kóstolóról további információ a Facebook-eseményben és a honlapunkon is elérhető.

További cikkek

Ismét egri borász az Év Bortermelője díjra jelöltek között

2023.11.22.
Tóth Adrienn

Újra van egri jelölt az Év Bortermelője díj döntősei között: Lamport József, a Thummerer Pincészet főborásza a múlt évhez hasonlóan idén is ott van a listán. A döntőbe öt szakember jutott, az Egri mellett…

TOVÁBB

Az Eger-Mátravidéki Borgazdasági Kombinát által a ’60-as évek végén vásárolt mezőgazdasági helikopter

2023.11.15.

A helikoptert a fényképen éppen permetszerrel és vízzel töltik fel, valahol a Nagy-Eged hegy legalsó szoknyáján, az Eger–Noszvaj autóút alatti részen. A kép hűen tükrözi a kor technikába vetett hitét és az ebből fakadó,…

TOVÁBB

Márton-nap az Egri borvidéken

2023.11.10.
Tóth Adrienn

Tradicionálisan a november 11-re eső Márton-nap a mezőgazdasági munkák végét és épp a karácsony előtti böjti időszakot megelőző napokat jelentette, így elődeink szívesen időzítettek erre a napra lakomákat, ünnepségeket. A liba mint étkezési alapanyag…

TOVÁBB