MENU

Debrecen Város Bora 2023: egriek a legjobb vörösborok

2023.01.06.
Tóth Adrienn

A kilencedik alkalommal megrendezett megmérettetésen 17 borvidék 61 pincészetének 359 borát kóstolta meg a zsűri. A megszokott borversenyektől eltérően azonban itt mindössze a kategóriagyőztesek, a legjobban szereplő hét bor kapott díjat. Ezért is jelent komoly elismerést, hogy kizárólag az Egri borvidék nyert el győzelmet két kategóriában is.

A megmérettetés célját így foglalják össze a szervezők:

„A 2015 óta meghirdetésre kerülő borverseny elsődleges célja, hogy kiválasztásra kerüljenek azok a legkiválóbb magyar borok, amelyek Debrecen hivatalos eseményein, gasztrokulturális programjain, a helyi éttermek borkínálatában, illetve reprezentációs ajándékként méltón képviselik Kárpát-medence borkultúráját.”

A több mint 350 tétel bírálata két körben zajlott. Az első szűrőt a Debreceni Borozó szakértői jelentették, ők szűkítették a beküldött borok mezőnyét 106 tételre, amelyet azután a magyar borászat és borkultúra ismert személyiségeiből álló zsűri értékelt.

A zsűri elnökei dr. Kovács Tibor c. egyetemi docens, a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója, Csávossy György nemzetközi borbíró és Kanczler András, a Basilicus Szőlőbirtok főborásza, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa Tarcali Hegyközségének elnöke voltak.

A Debrecen Város Bora 2023 címet idén is egy teljes borkínálatban ítélték oda, azaz hét kategóriában, pezsgő, klasszikus fehér, rozé és vörös, prémium fehér és vörös, illetve desszert kategóriában neveztek meg csúcsbort.

Mindkét vörösbor-kategóriában egri bort választottak csúcsbornak. A klasszikus vörösborok mezőnyében a Varsányi Pincészet 2018-as évjáratú Grand Selection Egri Kékfrankos Superior bora győzött, a prémium vörösborok között pedig a Thummerer Pincészet szintén 2018-as évjáratú Egri Syrah Superior Válogatása érte el a legmagasabb pontszámot.

A Debrecen Város Bora 2023 címet elnyert győztes borok

Pezsgő:

Koch Borászat – Chardonnay Brut 2020 (Hajós–Bajai borvidék)

Klasszikus:

Sümegi Ákos Pincészete – Chardonnay 2020 (Szekszárdi borvidék)
Szentpéteri Borpince – Kékfrankos Rosé 2022 (Kunsági borvidék)
Varsányi Pincészet – Grand Selection Egri Kékfrankos Superior 2018 (Egri borvidék)

Prémium:

Sol Montis Borászat – Olaszrizling 2021 (Mátrai borvidék)
Thummerer Pincészet – Egri Syrah Superior Válogatás 2018 (Egri borvidék)

Desszert:

Péter Pincészet – Tokaji 6 Puttonyos Aszú 2017 (Tokaji borvidék)

Fotó(k): Miskolczi János

További cikkek

Oktatunk, kutatunk, termelünk

2023.01.27.
Szabó Edit

Hegyi Ádám 2016-ban csatlakozott az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Kutatási és Fejlesztési Központjához, és azóta birtokigazgatóként felügyeli az egyetemhez tartozó borászat munkáját. A képzésről, a kutatásokról, a borokról és a jövőbeli célokról kérdeztük…

Fizikusként kapott…

TOVÁBB

Az új egri borverseny a friss évjáratú borokat értékelte

2023.01.24.
Tóth Adrienn

Első alkalommal került megrendezésre az Egri Csillag Egri Borvidéki Újborverseny január 23-án. A megmérettetés lehetőséget nyújtott a reduktív eljárással készített, friss, 2022-es évjáratból származó borok értékelésére.

A borvidék szereplői azért tartották fontosnak a verseny elindítását,…

TOVÁBB

Idén ismét megrendezik az Egri Borok Bálját

2023.01.19.
Tóth Adrienn

Két év kényszerű szünetet követően 2023 január végén újra megrendezik az Egri Borok Bálját az Egri Borbarát Hölgyek. Az esemény programjáról, a báli menüről és a kóstolható borokról is kérdeztük Vasné Ignácz Katalint, a…

TOVÁBB