MENU

Borvidéki kisokos Budapesten

2022.05.11.
Ercsey Dániel

Telt ház előtt kezdődött meg az Egri borvidék bemutatkozásának első mesterkurzusa a Société Budapest földszinti termében, egy saroknyira az impozáns Szent István-bazilikától. 

A mesterkurzust három előadó tartotta, Tóth Katalin és Gál Lajos egri borászok mellett Mészáros Gabriella, hazánk első nemzetközi borakadémikusa igyekezett bemutatni Egert és az Egri borvidéket.

Kezdésként rögtön felmerült, hogy vajon Eger nem túlságosan közhelyszerű-e, hiszen mi más is lehetne nagyobb közhely az egri bikavérnél, de Mészáros Gabriella gyorsan rámutatott, hogy sokkal fontosabbak az adottságok, mint akár a borvidék mérete, akár az, amit az elmúlt 100 évben gondoltunk róla.

Számára például Eger a „lezser elegancia“ letéteményese, egy olyan borvidék, ahol a természet a legizgalmasabb oldalát tudja megmutatni, nemcsak a geológiai sokszínűségben, hanem a fekvésben, a kitettségben és a mikroklímában egyaránt.

Élettel töltjük meg a hagyományt

Közben az összegyűltek poharába megérkezett az első bor, és Tóth Katalin vette át a szót. Fontosnak tartotta elmondani, hogy bár az örökség, a tradíció lényeges eleme az egri boroknak és bortörténelemnek, mégis az az igazi kérdés, hogyan sáfárkodnak ezzel az örökséggel és mit visznek tovább belőle.

A Hegedűs a háztetőn című örökbecsű musicalben is a hagyományról énekel a haszid közösség, de a hagyomány önmagában nem képes megtartani a terméket, és végső soron a közösséget sem.

Katalin lényegesnek tartja, hogy tapasztalatokat szerezzenek a termelők a szőlőfajtákról, arról, hogy melyik hol és milyen művelésben mutatja meg leginkább a kedvező tulajdonságait, és még fontosabb, hogy a helyben már évszázadok óta termesztett fajtákra is figyeljenek, mert így lehet bekapcsolni a hagyományt a modern világ elvárásaiba.

Itt kapcsolódott be a mindig szerényen visszahúzódó Gál Lajos a beszélgetésbe. A borvidék geológiai sokszínűségét hangsúlyozva kiemelte a Nagy-Eged hegyet mint tengeri mészkőüledéket, a Tarna-völgyében található homokos területeket és a többi, riolittufán képződő talajt.

A 20 millió évvel ezelőtti vulkanikus működés kapcsán elmondta, hogy az utóvulkáni működés következtében gyakran az egymás mellett lévő dombok talajának kémiai összetétele is eltérő, ami természetesen megjelenik a borokban is.

A fekvés kapcsán megjegyezte, hogy bár Eger határozottan cool climate borvidék, vannak melegebb, már-már mediterrán mikroklímájú völgyek és lejtők, amelyek augusztus-szeptemberben kifejezetten melegnek számítanak, de a savak még itt is megmaradnak az éjszakai lehűlések miatt.

A konklúzió is az volt a borok kóstolása közepette, hogy ezek együttesen felelnek a hűvösen elegáns és egyben visszafogott egri borkarakterért.

Cool climate

A cool climate, vagyis hűvösebb klímájú borvidék szlogenre visszatérve Tóth Katalin elmondta, hogy ez napjainkban – meglátása szerint – jó hívószó lehet, az ültetvényekben pedig egyértelmű nyertese a kékfrankos és a kadarka. A hosszabb tenyészidő mélységet ad az egri boroknak, és helyzetbe hozhatja őket a nemzetközi borpiacokon is.

Az ikonikus egri borokra terelődött a szó, ami történelmileg is mindig házasítás volt, bár ez elmondható a legtöbb magyar borvidéki márkáról. Gál Lajos szerint Isten jókedvében teremthette a borvidéket, mert legyen szó akár sillerről vagy rozéról, fehérről vagy narancsborról, könnyed vagy testes vörösborokról, Egerben mindenből világszínvonalat tudnak termelni.

Az egri csillag kapcsán egy kicsit túlzónak tartja a szabályozásban megengedett 20 százalék illatos fajtát, de egyrészt ha a fogyasztók ezt keresik és szeretik, akkor maradjon így, másfelől úgy érzi, hogy a termelők a jövőben maguk fogják kérni ennek a csökkenését, ahogy tudatosabban keresik majd az egri bor arcát.

Mészáros Gabriellában felmerült a kérdés, hogy el kell-e markánsan választani Egerben a meszes és a vulkanikus talajokat, de Gál Lajos rögtön meg is válaszolta a felvetést. Szerinte a különbségek nem a települések, hanem a dűlők között vannak, úgyhogy szerencsésebb a dűlőkről beszélni, és ott elmondani, hogy éppen az adott dűlő milyen alapkőzeten fekszik.

Ez Eger

Ami az egri bikavért illeti, valamikor régen ez a bor a kadarkára épült, de amíg régen még 27.000 hektár kadarka volt az országban, ma csupán 274 hektár. A XIX. században az egri bor még a kadarkáról vagy a kadarka sillerről szólt, de a megváltozott fogyasztói szokások életre hívták a házasításokat, köztük a bikavért.

A bikavér Gál Lajos szerint nem más, mint az egri bor arca. „Ez Eger. Ennyi” – mondta a borász, hozzátéve, hogy a házasítás mindig jobb, mint a fajtabor, ezt diktálja a hagyomány, de a józan ész is. Az egri bikavér kapcsán kiemelte, hogy a filoxéra pusztítása a megbízható fajtákat hozta helyzetbe, így került központi szerepbe a kékfrankos és néhány francia világfajta is.

Szó volt még a hordóhasználatról és az érlelésről is, de abban minden résztvevő egyetértett, hogy bár két borral be lehet mutatni egy borvidéket – ez Egerben az egri csillag és a bikavér –, a fogyasztók mégis igénylik a különlegességeket, az izgalmat. Erre szolgálhat a jövőben a superior és a grand superior kategória.

A fiatalok bora legyen a classicus kategória, intenzív illatokkal és könnyed korttyal, a többi pedig szóljon a terroirról, ami Egerben és környékén kiemelkedő adottságú!

További cikkek

A bor és a jóga találkozása Egerben

2024.02.13.
Koklács Kata

A jógában van egy tanítás, a brahmacsarja, azaz a mértékletesség elve. A brahmacsarja tanítása szerint a minőség fontosabb a mennyiségnél. Arra buzdít minket, hogy hozzuk ki a
maximumot a jó dolgokból: élvezzük a finom falatokat, a kortyokat és kerüljük el a szélsőségeket.
A borfogyasztásról mi is ezt valljuk. Amikor megkóstolunk egy minőségi, finom bort, nem az számít, hogy milyen gyorsan töltjük újra a poharat, hanem az, hogy kiélvezzünk minden
egyes kortyot, megfigyeljük az illatokat, ízeket, színeket. A minőségi borfogyasztás odafigyelést, teljes jelenlétet igényel.
Ezt a jelenlétet tudjuk gyakorolni a jógaszőnyegen is, ezért szépen lassan a jóga belekúszott az egri pincészetek életébe.
A Nap-völgy Borászat és Élménybirtok a Szépasszony-völgy eldugott kis utcájában található, ami nem csak mediterrán hangulatával, hanem a programjaival is elvarázsolja a vendégeket.
Több alkalommal is rendeztek tematikus vasárnapi Jóga&Brunch eseményeket, ahol a reggelt egy kellemes, teljes testet átmozgató jógaórával indítják a gyakorlók. A mozgás után
mindenki feltöltheti az energiaraktárait egy tápláló, svédasztalos reggelivel, finom kávéval.
Az étkezés mindig magával hoz egy jó hangulatú beszélgetést is, így mindenki kötetlenül falatozhat.
Ezek a komplex gasztronómiai élmények közelebb hozzák az embereket egymáshoz.
Minőségi időt tölthetünk el magunkkal, a szeretteinkkel, olyan pillanatokkal lehetünk gazdagabbak, amikor azt tudjuk mondani, igen, ezért érdemes élni.
A következő Jóga&Brunch 2024. március 3-án kerül megrendezésre, amire ezen az oldalon lehet jelentkezni.

Nemcsak a Szépasszony-völgyben láthatunk példát a bor és a jóga összefonódására, hanem a belvárosban is. Eger szívében, a Gál Tibor Fúzióban tematikus programok és különböző
jógaórák várják az érdeklődőket. Azoknak, akik szeretik a finom borokat, és a jógával is szemezgetnek, jó szívvel ajánljuk a Wine&Yoga programsorozatot. Az ilyen típusú jógaóra célja a könnyedség megtalálása, a kötöttség nélküli gyakorlás egy finom bor társaságában. A résztvevők páros gyakorlatok segítségével, pohárral a kézben jógáznak, oldott hangulatban. Igazi barátnős, vagy éppen anya-lánya program. Az érdeklődők 2024. április 19-én tudnak csatlakozni a következő Wine&Yoga eseményhez. Részletes információk a VisitEger oldalán találhatóak.
A Fúzió különlegessége, hogy a Borbár feletti rész egy jógastúdiónak ad otthont, ahol különböző jógastílusokat próbálhatnak ki a mozogni vágyók. Az órák után pedig,
mindenkinek lehetősége van megkóstolni a Gál Tibor borok valamelyikét akár egy vacsorával egybekötve. Az órákról és a regisztrációról az alábbi oldalon tudnak tájékozódni az
érdeklődők.

Ahogyan láthatjuk Egerben a bor és a jóga harmonikusan megfér egymás mellett, mindkettő képviseli a minőséget a mennyiség helyett, valamint azt, hogy a tárgyak helyett élményeket
gyűjtsünk. Természetesen, azt is megértjük, hogy nem mindenkit vonz a jóga, ezért adunk pár ötletet, hogy hogyan lehet beiktatni egy kis mozgást a bor és a szőlő közelségében.
Eger városa a dűlők ölelésében fekszik, ezért egy futás a szőlők közt mindig jó lehetőség, ha
töltekezni szeretnénk a friss levegőn. Aki igazán nagy kihívást keres magának az fusson fel a Nagy-Eged hegy tetejére, ahonnan a kilátás magáért beszél.
Az Egri Vár melletti Várfalsétány lépcsőinek megmászása még a rutinosokat is megállíthatja, ám a lépcsőzés után leülni az egyik padra egy pohár bor kíséretében és csodálni a naplementét
egy csodálatos élmény.

TOVÁBB

3 nap Egerben | különleges boros programok

2024.02.12.
Koklács Kata

Mindössze három napot töltesz el ebben a csodás városban? Összeszedtünk három olyan élményt és program lehetőséget az itt töltött idődre, amivel jobban megismerheted városunkat és finom borait. 

Pohárral Egerben túra | Belvárosi borozás

Eger szívében sétálni egy pohár finom borral a kezedben miért ne lenne az egyik legjobb élmény? A Gál Tibor Pincészet közreműködésével szervezett Pohárral Egerben túra során lehetőséged nyílik felfedezni Eger belvárosát, miközben a legfinomabb borokat kortyolgatod. A csoportos túra alatt nemcsak a város látnivalóit ismerheted meg, hanem bepillantást nyerhetsz a borkészítés titkaiba is, miközben a szakértő vezető megosztja veled a város történelmének érdekességeit. A csoportos túrán számos titkot és érdekességet megtudhatsz a városról és a borkészítés rejtelmeiről, csupán 2 óra alatt. Jelentkezz be a weboldalon található telefonszámon vagy fuzio@galtibor.hu e-mail címen keresztül. 

Borbusz szombatonként | júniustól – augusztusig

Egerben megannyi pincészet képviselteti magát kiváló minőségű boraival. A borbusz túra alkalmával lehetőséged nyílik arra, hogy ezekből néhányat végig kóstolj. A program keretein belül júniustól egészen augusztusig egy kijelölt útvonalon haladó busszal meglátogathatod az Egri Borvidék megannyi borászatát, csak meg kell tervezned hol szeretnél kóstolni. A járat szombatonként közlekedik, és a menetrendben meghatározott megállóknál bármikor fel- vagy leszállhatsz. A jegyedet felszálláskor a buszon tudod megvásárolni, amiért kapsz egy kupont, melynek beváltásakor kedvezményben részesülsz a kijelölt borászatokban. Keresd a menetrendet az alábbi oldalon. Gyere és használd ki ezt a kalandos lehetőséget és ismerd meg jobban az egri borkultúrát. Ez nemcsak egy borkóstoló, hanem egy valódi kulturális élmény is. Élvezd ki az itt töltött időd minden percét, hogy részese lehess Eger gazdag boros hagyományainak.

Dűlőtúra Tóthék birtokán | Távolabb a várostól

Csodás városunkat körülölelik és díszítik a kiváló minőségű dűlők, amelyeken megterem a gyönyörű kék és fehér szőlő. A Dűlőtúra során Tóth Katalin vezetésével felfedezheted a 7 hektáros terület minden szegletét, ahol Eger legkiválóbb dűlőjében a Síkhegyen barangolva elmerülhetsz a lenyűgöző látványban és megismerheted a termőföld egyedi jellemzőit. A csendes környezet, friss levegő és a természet közelsége segítenek a kikapcsolódásban és feltöltődésben, miközben elmélyedsz a borkészítés folyamataiban.  A sétán megkóstolhatod a különleges borokat, amelyek a helyi szőlőfajták egyedi karakterét hordozzák magukban. Jelentkezz a programra a egriborelmeny@gmail.com e-mail címen, vagy a  borászat weboldalán található telefonszámon. Ez a  túra nem csupán a borkóstolásra összpontosít, hanem az érzékek széles skáláját öleli fel, beleértve a látvány, illatokat és az érintés élményét is. 

Eger három nap alatt is lenyűgöző élményeket kínál, hisz ezeken a programokon mélyebben megismerheted a várost és élvezheted finom borait.

TOVÁBB

Egy nap Egerben, télen

2024.02.02.
Koklács Kata

Csak egy napra látogatsz el Egerbe és nem tudod merre indulj el?
Készítettünk számodra egy útitervet, amely segítségével felfedezheted Eger kincseit a hidegebb hónapokban is és igazi élményekkel gazdagodhatsz!
A belváros romantikus kis utcáin sétálva számos kávézó közül válogathatsz, térj be az egyikbe, töltsd fel az energiaraktáraidat és indulhat a kaland!
Látogass el a város ikonikus nevezetességébe, az Egri Várba, melynek felújított bástyájáról csodálatos kilátás nyílik a barokk épületekre, a hóval tarkított dűlőkre és a Bükk
hegycsúcsaira. Ha eldugott kincsek után kutatsz, térj be a Kopcsik Marcipániába, ahol Eger Oscar-díjas cukrászának, Kopcsik Lajosnak a műveit tekintheted meg.

A múzeummal szemben található a török uralom egyik legnagyobb, szemmel is látható lenyomata, a Minaret. A torony megmászása egy kisebb kardio edzéssel is felér, ám a panoráma mindenért kárpótolni fog. A mozgás után töltődj vissza, kóstolj bele az egri gasztronómiába! A város szívében, a Dobó
tér közelében számos étterem és kávézó közül válogathatsz, de ha csak borozni szeretnél, akkor a kanyargós kis utcákon több egri borász borboltját, borbárját vagy borászatát is megtalálod.
Igen, jól olvastad, sok más helytől eltérően Egerben a belterületen is vannak borászatok, ráadásul a várost egy alagút rendszer hálózza be. Ezek a pincék kiváló helyként szolgálnak a szőlőnek, ezért az egriek az egyik legféltettebb kincsüket, szüret után azonnal a városba tudják szállítani.
Jó tipp, ha autentikus környezetben szeretnél megismerkedni a borokkal, érdemes előre időpontot foglalni.

A bor-gasztronómiai kitérő után ismerd meg az éppen megújuló Bazilikát, hazánk második legnagyobb templomát, valamint a Líceumot, ahol kicsik és nagyok egyaránt
megismerkedhetnek a tudomány játékos formáival.
A nap végén pedig irány a Szépasszony-völgy, ahol nemcsak házias ételek, hanem a legjobb Egri Csillagok és Egri Bikavérek várnak arra, hogy megismerjétek őket.

TOVÁBB