MENU

Bortippek az Eger Superior kóstolóra

2021.11.16.
Tóth Adrienn

Egy sétálókóstolón sokszor nem könnyű átlátni a széles kínálatot. Ezért arra kértük az egri borászatokat, hogy a november 19-én első alkalommal megrendezésre kerülő Eger Superior kóstoló kínálatából ajánljanak egy-egy olyan tételt, amelyiket az asztaluknál semmiképp sem érdemes kihagyni. 

Egy felfedezésre érdemes klasszikus

A Varsányi Pincészet szíve csücske a Debrői Hárslevelű Superior 2018-as bor. Az alapítás óta fontosnak tartották, hogy ez a bortípus visszakerüljön az őt megillető helyre. Egy igazi dáma: minél idősebb, annál szebb. Egy érett hárslevelű tele van virágillattal, viszont nem hivalkodó. A sárga húsú gyümölcsök illat- és ízkavalkádja mellett a hordós jegyek igazi fűszerként jelennek meg.

Top egri csillag

Az egri csillag az egri bikavér fehér párja, ha pedig az év végi ünnepi időszak borsorát állítjuk össze, érdemes megkóstolni a bortípus csúcsát jelentő grand superior kategóriát. Ennek különlegessége, hogy a házasításhoz használt alapborok kizárólag egy dűlőből származhatnak, ami Gál Lajos Pincészete esetében az egerszóláti Kamra-völgy. Itt művelik az olaszrizling-, a chardonnay-, a hárslevelű-, a sauvignon blanc- és a királyleányka-ültetvényeket, amelyekből ezt a top egri fehérbort házasítják, a Kamra-völgy Egri Csillag Grand Superior 2019-es bort, melyet az Eger Superior kóstolón is bemutatnak.

Kékfrankos hordóválogatás

A Szuromi Családi Birtok nem tud választani az általuk készített borok közül, hisz minden gyermeküket egyformán szeretik. Ha mégis javasolniuk kell egyet, az Egri Kékfrankos Superior hordóválogatás mellett teszik le a voksukat – ez a bor idén az Egri borvidéki borversenyen nyert aranyérmet, illetve ezt követően a XXV. Egri Bikavér Ünnep keretében szervezett XVII. Balassi-kard borseregszemle győztese lett, ami nem kis megtiszteltetés.

A várvédő bikavér

Az Egri Várvédő Bikavér Superior 2018-as tétel a Tóth Ferenc Pincészet legfontosabb bora és egyben legszebb bikavér tétele jelenleg. Mindenképpen érdemes megkóstolni a pénteki Eger Superior sétálókóstolón. 

A bor, címkéjén egy kortárs festménnyel

Az Ostoros Családi Pincészet Soltész márkanév alatt a prémium kategóriájú borait forgalmazza. Csúcs vörösboraik közül a 2017-es évjáratú, Pajados-dűlőről származó Soltész Egri Bikavér Grand Superior tételt ajánlják mindenképpen megkóstolni az Eger Superior rendezvényen. A házasítást alkotó szőlőfajták – a kékfrankos, a merlot, a cabernet sauvignon és a cabernet franc – egyben kerültek feldolgozásra. Az érlelés 225 literes másod- és harmadtöltésű magyar, francia és amerikai tölgyfa hordókban történt, 16 hónapig. A tétel 2021-ben a borvilág egyik legrangosabb nemzetközi borversenyén, a 25. Berliner Wine Trophyn és szintén az idei évben a VinAgora Nemzetközi Borversenyen aranyérmet nyert. A bor címkéjét Bukta Imre Munkácsy-díjas kortárs festőművész „Béla fácánnal” című képe díszíti.

A bor, ami fordulópontnak számít

Gál Tibor a Síkhegy Bikavér 2016 kapcsán úgy fogalmaz: a Síkhegy a birtokunk fordulópontja. Amikor ezt a bort készítettük, akkor döntöttük el, hogy mostantól a bikavéreké a főszerep. Ez a bor a valaha elkészített legjobb borunk a Síkhegyről!

Késői szüretelésű bor Egerből

A feldebrői Hárs Pincészetnél mindenképpen érdemes megkóstolni a 2017-es késői szüretelésű Debrői Hárslevelűt is, ugyanis ez a tétel a XXV. Egri Borvidéki Borversenyen a Legjobb Debrői Hárslevelű kategória győztese lett.

A kóstolóról további információ a Facebook-eseményben és a honlapunkon is elérhető.

További cikkek

Ismét egri borász az Év Bortermelője díjra jelöltek között

2023.11.22.
Tóth Adrienn

Újra van egri jelölt az Év Bortermelője díj döntősei között: Lamport József, a Thummerer Pincészet főborásza a múlt évhez hasonlóan idén is ott van a listán. A döntőbe öt szakember jutott, az Egri mellett…

TOVÁBB

Az Eger-Mátravidéki Borgazdasági Kombinát által a ’60-as évek végén vásárolt mezőgazdasági helikopter

2023.11.15.

A helikoptert a fényképen éppen permetszerrel és vízzel töltik fel, valahol a Nagy-Eged hegy legalsó szoknyáján, az Eger–Noszvaj autóút alatti részen. A kép hűen tükrözi a kor technikába vetett hitét és az ebből fakadó,…

TOVÁBB

Márton-nap az Egri borvidéken

2023.11.10.
Tóth Adrienn

Tradicionálisan a november 11-re eső Márton-nap a mezőgazdasági munkák végét és épp a karácsony előtti böjti időszakot megelőző napokat jelentette, így elődeink szívesen időzítettek erre a napra lakomákat, ünnepségeket. A liba mint étkezési alapanyag…

TOVÁBB