MENU

Bortippek az Eger Superior kóstolóra

2021.11.16.
Tóth Adrienn

Egy sétálókóstolón sokszor nem könnyű átlátni a széles kínálatot. Ezért arra kértük az egri borászatokat, hogy a november 19-én első alkalommal megrendezésre kerülő Eger Superior kóstoló kínálatából ajánljanak egy-egy olyan tételt, amelyiket az asztaluknál semmiképp sem érdemes kihagyni. 

Egy felfedezésre érdemes klasszikus

A Varsányi Pincészet szíve csücske a Debrői Hárslevelű Superior 2018-as bor. Az alapítás óta fontosnak tartották, hogy ez a bortípus visszakerüljön az őt megillető helyre. Egy igazi dáma: minél idősebb, annál szebb. Egy érett hárslevelű tele van virágillattal, viszont nem hivalkodó. A sárga húsú gyümölcsök illat- és ízkavalkádja mellett a hordós jegyek igazi fűszerként jelennek meg.

Top egri csillag

Az egri csillag az egri bikavér fehér párja, ha pedig az év végi ünnepi időszak borsorát állítjuk össze, érdemes megkóstolni a bortípus csúcsát jelentő grand superior kategóriát. Ennek különlegessége, hogy a házasításhoz használt alapborok kizárólag egy dűlőből származhatnak, ami Gál Lajos Pincészete esetében az egerszóláti Kamra-völgy. Itt művelik az olaszrizling-, a chardonnay-, a hárslevelű-, a sauvignon blanc- és a királyleányka-ültetvényeket, amelyekből ezt a top egri fehérbort házasítják, a Kamra-völgy Egri Csillag Grand Superior 2019-es bort, melyet az Eger Superior kóstolón is bemutatnak.

Kékfrankos hordóválogatás

A Szuromi Családi Birtok nem tud választani az általuk készített borok közül, hisz minden gyermeküket egyformán szeretik. Ha mégis javasolniuk kell egyet, az Egri Kékfrankos Superior hordóválogatás mellett teszik le a voksukat – ez a bor idén az Egri borvidéki borversenyen nyert aranyérmet, illetve ezt követően a XXV. Egri Bikavér Ünnep keretében szervezett XVII. Balassi-kard borseregszemle győztese lett, ami nem kis megtiszteltetés.

A várvédő bikavér

Az Egri Várvédő Bikavér Superior 2018-as tétel a Tóth Ferenc Pincészet legfontosabb bora és egyben legszebb bikavér tétele jelenleg. Mindenképpen érdemes megkóstolni a pénteki Eger Superior sétálókóstolón. 

A bor, címkéjén egy kortárs festménnyel

Az Ostoros Családi Pincészet Soltész márkanév alatt a prémium kategóriájú borait forgalmazza. Csúcs vörösboraik közül a 2017-es évjáratú, Pajados-dűlőről származó Soltész Egri Bikavér Grand Superior tételt ajánlják mindenképpen megkóstolni az Eger Superior rendezvényen. A házasítást alkotó szőlőfajták – a kékfrankos, a merlot, a cabernet sauvignon és a cabernet franc – egyben kerültek feldolgozásra. Az érlelés 225 literes másod- és harmadtöltésű magyar, francia és amerikai tölgyfa hordókban történt, 16 hónapig. A tétel 2021-ben a borvilág egyik legrangosabb nemzetközi borversenyén, a 25. Berliner Wine Trophyn és szintén az idei évben a VinAgora Nemzetközi Borversenyen aranyérmet nyert. A bor címkéjét Bukta Imre Munkácsy-díjas kortárs festőművész „Béla fácánnal” című képe díszíti.

A bor, ami fordulópontnak számít

Gál Tibor a Síkhegy Bikavér 2016 kapcsán úgy fogalmaz: a Síkhegy a birtokunk fordulópontja. Amikor ezt a bort készítettük, akkor döntöttük el, hogy mostantól a bikavéreké a főszerep. Ez a bor a valaha elkészített legjobb borunk a Síkhegyről!

Késői szüretelésű bor Egerből

A feldebrői Hárs Pincészetnél mindenképpen érdemes megkóstolni a 2017-es késői szüretelésű Debrői Hárslevelűt is, ugyanis ez a tétel a XXV. Egri Borvidéki Borversenyen a Legjobb Debrői Hárslevelű kategória győztese lett.

A kóstolóról további információ a Facebook-eseményben és a honlapunkon is elérhető.

További cikkek

Ezek az Egri Vár Borai idén

2023.03.30.
Győrfi Alexandra

Az Egri Vár Bora 2023 cím elnyerésére hirdetett borkiválasztást a Dobó István Vármúzeum. A versenyre három kategóriában pályázhattak a borászok: egri bikavér, egri rozé és egri csillag.

A versenyre nevezett boroknak az egri védett eredetű…

TOVÁBB

A Dobó István Mezőgazdasági Termelőszövetkezet szépasszony-völgyi borozója az 1960-as évek elején

2023.03.23.

A Dobó István Mezőgazdasági Termelőszövetkezet szépasszony-völgyi borozója az 1960-as évek elején. A Dobó téesz volt a korszakban a borvidék egyik legnagyobb szőlőtermelője. A termés nagy részét az állami gazdaságnak (későbbi borkombinát/Egervin) adták át feldolgozásra,…

TOVÁBB

Több mint ötszáz nevezés közül értek el aranyérmet az egri borok

2023.03.22.
Győrfi Alexandra

Huszadik alkalommal rendezték meg az Országos Syngenta Borversenyt, melyre több mint ötszáz bort neveztek a hazai borászatok. A megmérettetésen az Ostoros Családi Pincészet három, a Szuromi Családi Birtok kettő, míg az Egri Korona Borház…

TOVÁBB