MENU

Bortippek az Eger Superior kóstolóra

2021.11.16.
Tóth Adrienn

Egy sétálókóstolón sokszor nem könnyű átlátni a széles kínálatot. Ezért arra kértük az egri borászatokat, hogy a november 19-én első alkalommal megrendezésre kerülő Eger Superior kóstoló kínálatából ajánljanak egy-egy olyan tételt, amelyiket az asztaluknál semmiképp sem érdemes kihagyni. 

Egy felfedezésre érdemes klasszikus

A Varsányi Pincészet szíve csücske a Debrői Hárslevelű Superior 2018-as bor. Az alapítás óta fontosnak tartották, hogy ez a bortípus visszakerüljön az őt megillető helyre. Egy igazi dáma: minél idősebb, annál szebb. Egy érett hárslevelű tele van virágillattal, viszont nem hivalkodó. A sárga húsú gyümölcsök illat- és ízkavalkádja mellett a hordós jegyek igazi fűszerként jelennek meg.

Top egri csillag

Az egri csillag az egri bikavér fehér párja, ha pedig az év végi ünnepi időszak borsorát állítjuk össze, érdemes megkóstolni a bortípus csúcsát jelentő grand superior kategóriát. Ennek különlegessége, hogy a házasításhoz használt alapborok kizárólag egy dűlőből származhatnak, ami Gál Lajos Pincészete esetében az egerszóláti Kamra-völgy. Itt művelik az olaszrizling-, a chardonnay-, a hárslevelű-, a sauvignon blanc- és a királyleányka-ültetvényeket, amelyekből ezt a top egri fehérbort házasítják, a Kamra-völgy Egri Csillag Grand Superior 2019-es bort, melyet az Eger Superior kóstolón is bemutatnak.

Kékfrankos hordóválogatás

A Szuromi Családi Birtok nem tud választani az általuk készített borok közül, hisz minden gyermeküket egyformán szeretik. Ha mégis javasolniuk kell egyet, az Egri Kékfrankos Superior hordóválogatás mellett teszik le a voksukat – ez a bor idén az Egri borvidéki borversenyen nyert aranyérmet, illetve ezt követően a XXV. Egri Bikavér Ünnep keretében szervezett XVII. Balassi-kard borseregszemle győztese lett, ami nem kis megtiszteltetés.

A várvédő bikavér

Az Egri Várvédő Bikavér Superior 2018-as tétel a Tóth Ferenc Pincészet legfontosabb bora és egyben legszebb bikavér tétele jelenleg. Mindenképpen érdemes megkóstolni a pénteki Eger Superior sétálókóstolón. 

A bor, címkéjén egy kortárs festménnyel

Az Ostoros Családi Pincészet Soltész márkanév alatt a prémium kategóriájú borait forgalmazza. Csúcs vörösboraik közül a 2017-es évjáratú, Pajados-dűlőről származó Soltész Egri Bikavér Grand Superior tételt ajánlják mindenképpen megkóstolni az Eger Superior rendezvényen. A házasítást alkotó szőlőfajták – a kékfrankos, a merlot, a cabernet sauvignon és a cabernet franc – egyben kerültek feldolgozásra. Az érlelés 225 literes másod- és harmadtöltésű magyar, francia és amerikai tölgyfa hordókban történt, 16 hónapig. A tétel 2021-ben a borvilág egyik legrangosabb nemzetközi borversenyén, a 25. Berliner Wine Trophyn és szintén az idei évben a VinAgora Nemzetközi Borversenyen aranyérmet nyert. A bor címkéjét Bukta Imre Munkácsy-díjas kortárs festőművész „Béla fácánnal” című képe díszíti.

A bor, ami fordulópontnak számít

Gál Tibor a Síkhegy Bikavér 2016 kapcsán úgy fogalmaz: a Síkhegy a birtokunk fordulópontja. Amikor ezt a bort készítettük, akkor döntöttük el, hogy mostantól a bikavéreké a főszerep. Ez a bor a valaha elkészített legjobb borunk a Síkhegyről!

Késői szüretelésű bor Egerből

A feldebrői Hárs Pincészetnél mindenképpen érdemes megkóstolni a 2017-es késői szüretelésű Debrői Hárslevelűt is, ugyanis ez a tétel a XXV. Egri Borvidéki Borversenyen a Legjobb Debrői Hárslevelű kategória győztese lett.

A kóstolóról további információ a Facebook-eseményben és a honlapunkon is elérhető.

További cikkek

Ízek Viadala eredmények, avagy hol kóstolhatod meg a nyertes fogásokat év végéig

2024.11.07.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok gasztronómiai rendezvény sorozat mindent átfogó program eleme, az Ízek Viadala I Főzőverseny Egri Bikavérre hangolva volt idén októberben.

10 különböző Egri Borvidéki étterem versengett egymással októberben a vendégek és a zsűri kegyeiért Egri Bikavérhez készített finomságokkal.
Célunk az volt, hogy bevonjuk az éttermekbe járó közönséget a kóstolgatásba, népszerűsítsük az Egri Bikavért és a helyi gasztronómiát, valamint növeljük a közösségi élményt és vendég számot az éttermekben, cukrászdákban.

Előétel kategória
Arany minősítés: 1552 Étterem
Ezüst minősítés: Flamingo Bistro Bár

Főétel kategória
Arany minősítés: Lumen Étterem
Ezüst minősítés: Forst-Ház Étterem

Desszert kategória
Arany minősítés: Zsenge inFúzió
Ezüst minősítés: Trakta by Nomád

Közönség kedvence
Arany minősítés: Macok Bisztró
Ezüst minősítés: Sulyom Tájétterem

Tekintsd meg galériánkat az ünnepélyes eredményhirdetésről

Szívből ajánljuk, hogy kóstoljátok meg a nyertes fogásokat, azokban az éttermekben, amelyek arany minősítést kaptak az idei Ízek Viadala Főzőversenyen.

A nyertes fogások 2024.12.31-ig kóstolhatóak.

TOVÁBB

Mutatjuk kik és miért kaptak idén Egri Bikavérért díjat

2024.11.06.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok keretein belül, október 18-án rendeztük meg harmadik alkalommal az Egri Bikavér Vacsoraestet, amely során három személynek adtunk át Egri Bikavérért Díjat.

Az Egri Bikavér Vacsoraest megrendezésének egyik célja a díjátadás maga, túl azon, hogy szeretnénk megmutatni, mennyit fejlődött az Egri Bikavérek minősége, hogy milyen finom az Egri Bikavér.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Cseh-Andras

Cseh András és Cseh Andrásné

Az Egri Bikavér Ünnep ötlete 1996-ban született meg, és azóta az egri borvidék egyik legnagyobb hagyományőrző eseményévé vált. Az akkori Egri Bikavér Ünnepe Szent Donát Napján névre hallgató rendezvény alapítói Thummerer Vilmos, a Hegyközség elnöke; Dula Bence egri hegybíró; Bíró József, a Hotel Eger-Park igazgatója; Marosfalvi László, a Talizmán Étterem tulajdonosa; Barócsi Tibor, a Polgármesteri Hivatal irodavezetője; Bakondi Endre

Az első Bikavér Ünnep 1997-ben került megrendezésre Eger szívében, a Dobó téren, ahol 12 borászat és 12 étterem vett részt, bemutatva kézműves borokat és ételkülönlegességeket. Olyan ikonikus helyek is megjelentek, mint a Gundel Étterem, amelynek saját egri borászata és Bikavére volt Hagymási József vezetésével.
A rendezvény központi eleme az ételek és borok harmonizálása volt, amit egy szakértő zsűri értékelt. A fesztivál kizárólag Egri Bikavéreket mutatott be, és óriási sikert aratott. Ennek eredményeképpen döntés született a rendezvény évenkénti megismétléséről, amely hagyományt teremtett.

Ma azonban különösen fontos napot ünneplünk, hiszen olyan személyeket is köszönthetünk, akik kiemelkedő munkájával, elkötelezettségével és szenvedélyével gazdagították aktívan hosszú évtizedekig nemcsak az Egri Bikavér hagyományát, hanem a magyar borgasztronómia egészét is.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Gal-Lajos

Dr. Gál Lajos

Dr. Gál Lajos elévülhetetlen érdemeket szerzett az egri borok, ezen belül az egri bikavér eredetvédelmi rendszerének és szabályzatának kidolgozásában.
Évtizedeken keresztül volt meghatározó tagja a borvidék irányító testületének és a mai napig elismert szaktekintélye a borvidék termelői közösségének. Az általa javasolt eredetvédelmi rendszer és a termékleírások alapul szolgáltak minden magyarországi borvidék számára is.

Aktív pályája során több év tudományos kutatómunkát áldozott az egri bikavér fejlesztésére. Doktori dolgozatát AZ EGRI BIKAVÉR MINŐSÉGFEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI címmel védte meg a budapesti Corvinus Egyetemen.
A bortermelés során is kiemelten foglalkozik az Egri bikavérrel. Az általa termelt és jegyzett borok magas minőségben, méltó módon képviselték és képviseli az egri borvidéket.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-04

Szívből gratulálunk a díjazottaknak,
EBHT

TOVÁBB

Az Érsek Istállója

2024.10.04.

Már mutattunk pár képet a csodásan felújított Érsekudvarról és a Pátriárka Étteremről, ami az Egri Bikavér Ünnepi Napok vacsoraest és Grand Kóstolófesztivál programjainak ad helyet október 18-án és 19-én. Node ennek a barokk épületegyüttesnek a története sem mindennapi – megér egy posztot.

El tudjátok képzelni, hogy ezt a hatalmas boltozott csarnokot az 1770-es évek végétől 100 évig az egri püspököket, majd érsekeket és vendégekeit szállító hintók elé fogott paripák és egyéb gyönyörű lovak élvezhették? Ez volt ugyanis Eszterházy Károly, a líceumot is építtető, műgyűjtő érsek istállója.
Kapcsolódtak hozzá kocsiszínek és hintógarázsok. Amikor a hintókból kiszálltak a vendégek az érseki palota kapualjában, a kocsisok ide, az Érsekudvarba hajtottak át és pihentek meg. A Pátriárka étteremmel szembeni épületben lakott a palota személyzete. Nagy élet volt itt a 19. században. A 20. században az egyházmegyei gyűjtemény és levéltár, a Pátriárka helyén kegytárgybolt és más kisebb boltok, oktató helyiségek működtek. A parkosított udvar a szökőkúttal pedig kiváló randi helyszín volt. Majd sokáig zárva voltak a hatalmas vaskapuk, csendben várva a felébredést, ami ebben az évben jött el 6 évnyi felújítás után.

érsek udvar anno
Érsekudvar anno
érsekudvar_bartus jános
Érsekudvar felújítás után

A bor mindvégig jelen volt itt. A Pátriárka éttermet hatalmas pince tartja. Az érseki pincerendszer pedig a belváros jelentős része alatt kacskaringózik. A kommunista, majd szocialista időszakban pedig az érseki palotát az állam a borforgalmi vállalat használhatta.

Az Egri Bikavér Vacsoraesten és a Grand Kóstoló Fesztiválon járjátok be az Érsekudvart, borozzatok a szökőkútnál, fedezzétek fel a Pátriárka éttermet és feltétlenül simítsátok meg a csodás oszlopokat. Ünnepi alkalomhoz illő kiállítással és díszítéssel is készülünk.

TOVÁBB