Bikavérteszt a Vince magazinban
Bár a Vince magazin kapcsán most épp az első ízben megrendezésre kerülő Vince Gála áll a figyelem középpontjában, az egri borok kedvelői számára emellett fontos, hogy bikavértesztet közöl aktuális számában a bormagazin, amelynek címlapján is egy egri bikavér szerepel. Vancsik Ivett főszerkesztőt kérdeztük a bikavérteszt eredményeiről.
Miért választottátok kiemelt témának a bikavért ebben a számban?
Magyarországot a nemzetközi borkedvelők elsősorban az aszúról és a bikavérről ismerik, ezért is tartjuk fontosnak, hogy mindkét borstílus fejlődését rendszeresen monitorozzuk.
A teszt egyaránt felölelte az egri és a szekszárdi bikavéreket. Hogy szerepeltek az egri borok?
Legutóbb 2018 őszén teszteltünk bikavéreket. Akkor Egerből került ki a két ötcsillagos, Vince-díjas tétel. A mostani tesztünkön a top 10 tételből 7 volt egri, de összességében a szekszárdi bikavérek is nagyon szépen teljesítettek.
Milyen összbenyomás alakult ki a zsűriben?
A zsűritagok egyöntetű véleménye, hogy tetten érhető a fejlődés, az elmozdulás a könnyedebbre hangolt, ám izgalmasabb, egyedi karaktert mutató, akár dűlőszelektált bikavérek irányába – a pontszámok is ezt igazolták.
Érdekes műfaj ez, mert a termékleírások nagy szabadságot engednek a borászoknak mindkét borvidéken – ez számukra előnyt jelent, mert szélesebb játéktér nyílik a házasításra; a fogyasztó azonban nem igazán tudja, mit is talál a palackban – hacsak nem ismeri a termelő stílusát.
Az egri bikavérek a hűvösebb klímának köszönhetően remek savkészlettel rendelkeznek, szépen érlelhetőek; a kékfrankos mellé házasított egyéb szőlőfajták pedig egyedivé tudják formálni a bort, így érdemes több pincészet borát is végigkóstolni, hogy megtaláljuk a saját ízlésünknek legkedvesebbet.
Ha nem a szigorúan vett kóstolási szempontokat vesszük figyelembe, milyen területen látsz még potenciált az egri bikavérben?
A bikavér a sokszínűsége révén is remek gasztrobor, főleg az őszi-téli időszak tartalmasabb ételeit tudja szépen kísérni.
Milyennek látod az egri bikavér jövőjét?
Ha az egri termelők továbbra is elkötelezik magukat a minőség mellett, és minden évben kiszámíthatóan jó borokat készítenek és kínálnak, ha a világversenyeken elért sikerekkel nem elégszenek meg, hanem még magasabbra törnek, és egymást is inspirálják, akkor fényes jövő vár az egri bikavérre.