MENU

Bikavérteszt a Vince magazinban

2021.11.07.
Tóth Adrienn

Bár a Vince magazin kapcsán most épp az első ízben megrendezésre kerülő Vince Gála áll a figyelem középpontjában, az egri borok kedvelői számára emellett fontos, hogy bikavértesztet közöl aktuális számában a bormagazin, amelynek címlapján is egy egri bikavér szerepel. Vancsik Ivett főszerkesztőt kérdeztük a bikavérteszt eredményeiről.

Miért választottátok kiemelt témának a bikavért ebben a számban?

Magyarországot a nemzetközi borkedvelők elsősorban az aszúról és a bikavérről ismerik, ezért is tartjuk fontosnak, hogy mindkét borstílus fejlődését rendszeresen monitorozzuk.

A teszt egyaránt felölelte az egri és a szekszárdi bikavéreket. Hogy szerepeltek az egri borok?

Legutóbb 2018 őszén teszteltünk bikavéreket. Akkor Egerből került ki a két ötcsillagos, Vince-díjas tétel. A mostani tesztünkön a top 10 tételből 7 volt egri, de összességében a szekszárdi bikavérek is nagyon szépen teljesítettek.

Milyen összbenyomás alakult ki a zsűriben?

A zsűritagok egyöntetű véleménye, hogy tetten érhető a fejlődés, az elmozdulás a könnyedebbre hangolt, ám izgalmasabb, egyedi karaktert mutató, akár dűlőszelektált bikavérek irányába – a pontszámok is ezt igazolták.

Érdekes műfaj ez, mert a termékleírások nagy szabadságot engednek a borászoknak mindkét borvidéken – ez számukra előnyt jelent, mert szélesebb játéktér nyílik a házasításra; a fogyasztó azonban nem igazán tudja, mit is talál a palackban – hacsak nem ismeri a termelő stílusát.

Az egri bikavérek a hűvösebb klímának köszönhetően remek savkészlettel rendelkeznek, szépen érlelhetőek; a kékfrankos mellé házasított egyéb szőlőfajták pedig egyedivé tudják formálni a bort, így érdemes több pincészet borát is végigkóstolni, hogy megtaláljuk a saját ízlésünknek legkedvesebbet.

Ha nem a szigorúan vett kóstolási szempontokat vesszük figyelembe, milyen területen látsz még potenciált az egri bikavérben?

A bikavér a sokszínűsége révén is remek gasztrobor, főleg az őszi-téli időszak tartalmasabb ételeit tudja szépen kísérni.

Milyennek látod az egri bikavér jövőjét?

Ha az egri termelők továbbra is elkötelezik magukat a minőség mellett, és minden évben kiszámíthatóan jó borokat készítenek és kínálnak, ha a világversenyeken elért sikerekkel nem elégszenek meg, hanem még magasabbra törnek, és egymást is inspirálják, akkor fényes jövő vár az egri bikavérre.

További cikkek

Jó látni, hogy a völgybe visszatér az élet

2022.12.02.
Szabó Edit

Román Péter Egerben nőtt fel, és nem is igazán érzi máshol jól magát. A szőlész-borász szakot a gyöngyösi főiskolán végezte, de a saját borászatig még hosszú volt az út. A Gergely Bástya Pincészet 2015-ben…

TOVÁBB

A legjobb hordós érlelésű házasítások egriek a Vince Díj szerint

2022.12.01.
Tóth Adrienn

Összesen nyolc alkalommal kaptak egri fajtaborok és házasítások elismerést az idei Vince Díj átadón. Négy kategóriában is egri borászat lett a győztes (háromban a St. Andrea Szőlőbirtok és egyben a Kovács Nimród Borászat), míg…

TOVÁBB

Ausztriából hoztak haza érmeket egri borok

2022.11.25.
Tóth Adrienn

Az egri Petrény Winery három bora is érmet hozott haza az AWC Vienna nemzetközi borversenyéről. A megmérettetésre 43 országból 1588 pincészet összesen több mint 11 000 borral nevezett. Az egri díjak mellett a Balatonra,…

TOVÁBB