MENU

Bikavérteszt a Vince magazinban

2021.11.07.
Tóth Adrienn

Bár a Vince magazin kapcsán most épp az első ízben megrendezésre kerülő Vince Gála áll a figyelem középpontjában, az egri borok kedvelői számára emellett fontos, hogy bikavértesztet közöl aktuális számában a bormagazin, amelynek címlapján is egy egri bikavér szerepel. Vancsik Ivett főszerkesztőt kérdeztük a bikavérteszt eredményeiről.

Miért választottátok kiemelt témának a bikavért ebben a számban?

Magyarországot a nemzetközi borkedvelők elsősorban az aszúról és a bikavérről ismerik, ezért is tartjuk fontosnak, hogy mindkét borstílus fejlődését rendszeresen monitorozzuk.

A teszt egyaránt felölelte az egri és a szekszárdi bikavéreket. Hogy szerepeltek az egri borok?

Legutóbb 2018 őszén teszteltünk bikavéreket. Akkor Egerből került ki a két ötcsillagos, Vince-díjas tétel. A mostani tesztünkön a top 10 tételből 7 volt egri, de összességében a szekszárdi bikavérek is nagyon szépen teljesítettek.

Milyen összbenyomás alakult ki a zsűriben?

A zsűritagok egyöntetű véleménye, hogy tetten érhető a fejlődés, az elmozdulás a könnyedebbre hangolt, ám izgalmasabb, egyedi karaktert mutató, akár dűlőszelektált bikavérek irányába – a pontszámok is ezt igazolták.

Érdekes műfaj ez, mert a termékleírások nagy szabadságot engednek a borászoknak mindkét borvidéken – ez számukra előnyt jelent, mert szélesebb játéktér nyílik a házasításra; a fogyasztó azonban nem igazán tudja, mit is talál a palackban – hacsak nem ismeri a termelő stílusát.

Az egri bikavérek a hűvösebb klímának köszönhetően remek savkészlettel rendelkeznek, szépen érlelhetőek; a kékfrankos mellé házasított egyéb szőlőfajták pedig egyedivé tudják formálni a bort, így érdemes több pincészet borát is végigkóstolni, hogy megtaláljuk a saját ízlésünknek legkedvesebbet.

Ha nem a szigorúan vett kóstolási szempontokat vesszük figyelembe, milyen területen látsz még potenciált az egri bikavérben?

A bikavér a sokszínűsége révén is remek gasztrobor, főleg az őszi-téli időszak tartalmasabb ételeit tudja szépen kísérni.

Milyennek látod az egri bikavér jövőjét?

Ha az egri termelők továbbra is elkötelezik magukat a minőség mellett, és minden évben kiszámíthatóan jó borokat készítenek és kínálnak, ha a világversenyeken elért sikerekkel nem elégszenek meg, hanem még magasabbra törnek, és egymást is inspirálják, akkor fényes jövő vár az egri bikavérre.

További cikkek

Egyből nagyobb lesz a szerelem a bor iránt

2022.08.05.
Kriston Orsi

„Egyből nagyobb lesz a szerelem a bor iránt”
Szépasszony-völgyi vendégvárók

A köztudatban a Szépasszony-völgy egyet jelent az egri borral, és bár vannak, akik ezzel a kijelentéssel vitatkoznának, az utóbbi években az egri borászok mintha visszataláltak…

TOVÁBB

Egri érem is született az első olaszrizling-világversenyen

2022.07.27.
Tóth Adrienn

Első alkalommal került megrendezésre a GROW du Monde elnevezésű, olaszrizlingekre szakosodott nemzetközi borverseny, amelyen egri bor is szerepelt a díjazottak között. Az első GROW du Monde tapasztalatai még csak összegződnek, de máris szerveződik a…

TOVÁBB

Sokrétű, sokarcú borok születnek itt

2022.07.26.
Szabó Edit

Hagymási József az Egri borvidék egyik legismertebb alakja. A családi hagyományokat folytatva lett borász, dolgozott a Borkombinátnál, a Kutatóintézetben, majd 1999-ben lerakta saját családi birtoka alapjait. Jelenleg 17 hektáron gazdálkodik, és borai többségét a…

TOVÁBB