MENU

Bikavérteszt a Vince magazinban

2021.11.07.
Tóth Adrienn

Bár a Vince magazin kapcsán most épp az első ízben megrendezésre kerülő Vince Gála áll a figyelem középpontjában, az egri borok kedvelői számára emellett fontos, hogy bikavértesztet közöl aktuális számában a bormagazin, amelynek címlapján is egy egri bikavér szerepel. Vancsik Ivett főszerkesztőt kérdeztük a bikavérteszt eredményeiről.

Miért választottátok kiemelt témának a bikavért ebben a számban?

Magyarországot a nemzetközi borkedvelők elsősorban az aszúról és a bikavérről ismerik, ezért is tartjuk fontosnak, hogy mindkét borstílus fejlődését rendszeresen monitorozzuk.

A teszt egyaránt felölelte az egri és a szekszárdi bikavéreket. Hogy szerepeltek az egri borok?

Legutóbb 2018 őszén teszteltünk bikavéreket. Akkor Egerből került ki a két ötcsillagos, Vince-díjas tétel. A mostani tesztünkön a top 10 tételből 7 volt egri, de összességében a szekszárdi bikavérek is nagyon szépen teljesítettek.

Milyen összbenyomás alakult ki a zsűriben?

A zsűritagok egyöntetű véleménye, hogy tetten érhető a fejlődés, az elmozdulás a könnyedebbre hangolt, ám izgalmasabb, egyedi karaktert mutató, akár dűlőszelektált bikavérek irányába – a pontszámok is ezt igazolták.

Érdekes műfaj ez, mert a termékleírások nagy szabadságot engednek a borászoknak mindkét borvidéken – ez számukra előnyt jelent, mert szélesebb játéktér nyílik a házasításra; a fogyasztó azonban nem igazán tudja, mit is talál a palackban – hacsak nem ismeri a termelő stílusát.

Az egri bikavérek a hűvösebb klímának köszönhetően remek savkészlettel rendelkeznek, szépen érlelhetőek; a kékfrankos mellé házasított egyéb szőlőfajták pedig egyedivé tudják formálni a bort, így érdemes több pincészet borát is végigkóstolni, hogy megtaláljuk a saját ízlésünknek legkedvesebbet.

Ha nem a szigorúan vett kóstolási szempontokat vesszük figyelembe, milyen területen látsz még potenciált az egri bikavérben?

A bikavér a sokszínűsége révén is remek gasztrobor, főleg az őszi-téli időszak tartalmasabb ételeit tudja szépen kísérni.

Milyennek látod az egri bikavér jövőjét?

Ha az egri termelők továbbra is elkötelezik magukat a minőség mellett, és minden évben kiszámíthatóan jó borokat készítenek és kínálnak, ha a világversenyeken elért sikerekkel nem elégszenek meg, hanem még magasabbra törnek, és egymást is inspirálják, akkor fényes jövő vár az egri bikavérre.

További cikkek

Egri rozé nyert aranyérmet Párizsban

2023.05.26.
Győrfi Alexandra

Aranyéremmel büszkélkedhet a Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok a világ egyik legjelentősebb és legbefolyásosabb borversenyéről, a Le Mondial du Roséról. Az elismerést a 2022-es évjáratú Thummerer Egri Cabernet Dorsa Rosé boruk hozta el a pincészet…

TOVÁBB

Egri borok a Borkalauzban

2023.05.25.
Győrfi Alexandra

Több mint egy évtized után jelent meg ismét a borszakma egyik kiemelkedő iránytűje, a Borkalauz. A magyar kiadást idén áprilisban követte az angol nyelvű párja is. A könyv szerzőjét, Mészáros Gabriellát kerestük fel, árulja…

TOVÁBB

Megújul a borászoknak szóló konferencia Egerben

2023.05.24.

Eger Wine Meetup néven újul meg a húszéves múlttal rendelkező szőlészeti és borászati konferencia Egerben. Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem szakmai programja két napon át tart június 16-17-én, és felöleli a fenntarthatóság, a birtoképítés,…

TOVÁBB