MENU

Bikavérben úszó halak

2021.12.20.
Győrffy Zoltán

A karácsonyi asztal első nagy megmérettetése a halakkal indul. Hosszú évek óta minden szenteste délutánján, miután a fenyőfa díszbe borult, és a gyerekek a nagyszülőkkel betlehemet néznek, kötényt veszek magam elé, és indulhat az alkotás folyamata.

Aminek van egy sziklaszilárd eleme, a család által kihagyhatatlannak vélt, egykoron Jamie Oliver által jegyzett, mára már személyesebbre szabott lazacom. Mellé azért mindig teszek kísérletet, az újítás szándéka minden évben megjelenik, három-négy fogás azért összejön.

Az idei újítás elsősorban a borok lesznek: egri csillagok és egri bikavérek kísérik majd a halas menüsort.

És máris látom magam előtt a felhúzott szemöldököket, a sűrűsödő homlokráncokat: miket beszél ez az ember, na igen, a csillagok, hát persze, de méghogy bikavért halhoz? Igen, lehet! Elmondom azt is, miért gondolom így. Azon túl, hogy kedvelem a vörösborokat, és nem szeretnék egyoldalú borkíséretet a menüsorhoz, vannak olyan halételek, amelyekhez kifejezetten izgalmas lehet egy jól eltalált vörösbor.

A történet egy dalmát szigeten kezdődik, ahol aznap reggel fogott szardíniát sütöttek parázson, aztán nyakon öntötték fűszeres helyi olívaolajjal. És bizony vörösbort kínáltak hozzá, plavac mali volt, a legnépszerűbb dalmát szőlőfajtából készült bor.

A kora őszi estében határozottan jól működött ez a páros, ugyanakkor azt is meg kell jegyeznem, a vörösbor és a hal párosa gyakran okoz fémes ízeket a szájban, amit a többség nem kedvel, de vannak, akiknek pont ez jön be.

Az ihlet innen érkezett, úgyhogy mondom, mi lesz a menetrend nálunk december huszonnegyedikén. Először is bontok egy palack egri csillagot, szigorúan classicust, frisset, könnyedet. Utána jöhet a kötény és az első étel.

Egy farkassügérben gondolkodom (lehetne pisztrángfilé is, csak azt nehezebb beszerezni): a sügért kifilézem, hajszálvékony szeletekre vágom, sózom, borsozom, majd mandarin, citrom és narancs levét csurgatom rá. Enyhén fokhagymás olívaolajon megpirítok pár vékony szelet bagettet, és az előétel ennyi volt. Ami nem fogyott el a csillagból a konyhában, jó lesz majd a tálaláskor.

A második fogás mediterrán fűszerekkel összesütött makréla lesz. A kék húsú halak egyik legizgalmasabb, ugyanakkor sokszor lenézett fajtája remekül passzol majd egy bikavérhez, ahol még kevesebb a tannin, nincs erőteljes hordófűszeresség; az egri bikavér classicus verziója a piros gyümölcsökre hangolódik, meggyre, cseresznyére, ribizlire, jó savak vannak benne, a makréla ezt imádni fogja.

Ha nagyobb halakat találunk, ki lehet filézni, a kisebbeket egészben szoktam megsütni, egy forró serpenyőben gyorsan elkészül. Egy finom, balzsamecetes, olívaolajos, petrezselymes, csak nagyon finoman fokhagymás, rozmaringos, kakukkfüves öntettel kenjük át a megsült halakat.

És hát akkor jöjjön, aminek jönnie kell. A lazac. Bár akár tonhal is lehetne, a lényeg, hogy zsírosabb, húsosabb állagú halat válasszunk.

Itt filékre gondolok, lehet egy nagyobb szelet, vagy akár kisebbek is, de itt jön a szupertitkos (na jó, nem is az, elég sok boltban hozzá lehet jutni készen is) paella-fűszerkeverékem, amihez jó sok friss bazsalikomot teszek, sót, borsot, merjünk erőteljesebben fűszerezni, ezek a halak elbírják, a tepsibe jöhet némi koktélparadicsom, minél színesebb, annál szebb lesz az ételünk.

És a tetejére reszelt parmezán és mozzarella. Ez utóbbi elhagyható; van, aki szerint szentségtörés a tengeri ételekhez sajtot adni, de hát akkor mi duplán vétkezünk, merthogy ráadásul egy superior egri bikavért is megbontunk hozzá. És az első pohárral akkor töltsük ki, amikor betesszük a forró sütőbe, aztán pont addig süssük, amíg a pohár ki nem ürül – ez azért ne legyen több 15-20 percnél.

Ha kevesebb, töltsünk még egy pohárral, nagy család jön vendégségbe. Szardellás, fűszeres ricottával töltött sült paprika lesz a körete, a tetejére rápirítunk egy kis mozzarella-parmezán párost, hogy legyen roppanós rétege is.

És máris a desszertkínálathoz értünk, ami a gyerekek kedvenc és kihagyhatatlan tiramisuja mellett klasszikus diós és mákos bejgliből, valamint marcipános stollenből áll össze (ez utóbbiakat nem jómagam, hanem az Orfűi Malmok sütik tökéletesre).

Az édes pillanatok kiváló lehetőséget adnak hozzá, hogy visszakanyarodjunk a fehér útra, és egy superior egri csillaggal zárjuk majd az estét: érett legyen, szépen érlelt, fűszeres, testes, kicsit krémesebb a korty, és a stollen-bejgli vonalon össze tudjuk hozni a harmóniát.

Közben a gyerekek ajándékot bontanak, a fa még nem dőlt ránk, csillagszóró és fényfüzér vetekszik a figyelemért, ki-ki bikavérrel vagy csillaggal ejtőzhet. Azt azonban már most érzem, hogy nem alibizhetek, mert ha a családomból ezt a szöveget elolvassák, biztos számonkérnek rajtam minden betervezett fogást…

További cikkek

A bor és a jóga találkozása Egerben

2024.02.13.
Koklács Kata

A jógában van egy tanítás, a brahmacsarja, azaz a mértékletesség elve. A brahmacsarja tanítása szerint a minőség fontosabb a mennyiségnél. Arra buzdít minket, hogy hozzuk ki a
maximumot a jó dolgokból: élvezzük a finom falatokat, a kortyokat és kerüljük el a szélsőségeket.
A borfogyasztásról mi is ezt valljuk. Amikor megkóstolunk egy minőségi, finom bort, nem az számít, hogy milyen gyorsan töltjük újra a poharat, hanem az, hogy kiélvezzünk minden
egyes kortyot, megfigyeljük az illatokat, ízeket, színeket. A minőségi borfogyasztás odafigyelést, teljes jelenlétet igényel.
Ezt a jelenlétet tudjuk gyakorolni a jógaszőnyegen is, ezért szépen lassan a jóga belekúszott az egri pincészetek életébe.
A Nap-völgy Borászat és Élménybirtok a Szépasszony-völgy eldugott kis utcájában található, ami nem csak mediterrán hangulatával, hanem a programjaival is elvarázsolja a vendégeket.
Több alkalommal is rendeztek tematikus vasárnapi Jóga&Brunch eseményeket, ahol a reggelt egy kellemes, teljes testet átmozgató jógaórával indítják a gyakorlók. A mozgás után
mindenki feltöltheti az energiaraktárait egy tápláló, svédasztalos reggelivel, finom kávéval.
Az étkezés mindig magával hoz egy jó hangulatú beszélgetést is, így mindenki kötetlenül falatozhat.
Ezek a komplex gasztronómiai élmények közelebb hozzák az embereket egymáshoz.
Minőségi időt tölthetünk el magunkkal, a szeretteinkkel, olyan pillanatokkal lehetünk gazdagabbak, amikor azt tudjuk mondani, igen, ezért érdemes élni.
A következő Jóga&Brunch 2024. március 3-án kerül megrendezésre, amire ezen az oldalon lehet jelentkezni.

Nemcsak a Szépasszony-völgyben láthatunk példát a bor és a jóga összefonódására, hanem a belvárosban is. Eger szívében, a Gál Tibor Fúzióban tematikus programok és különböző
jógaórák várják az érdeklődőket. Azoknak, akik szeretik a finom borokat, és a jógával is szemezgetnek, jó szívvel ajánljuk a Wine&Yoga programsorozatot. Az ilyen típusú jógaóra célja a könnyedség megtalálása, a kötöttség nélküli gyakorlás egy finom bor társaságában. A résztvevők páros gyakorlatok segítségével, pohárral a kézben jógáznak, oldott hangulatban. Igazi barátnős, vagy éppen anya-lánya program. Az érdeklődők 2024. április 19-én tudnak csatlakozni a következő Wine&Yoga eseményhez. Részletes információk a VisitEger oldalán találhatóak.
A Fúzió különlegessége, hogy a Borbár feletti rész egy jógastúdiónak ad otthont, ahol különböző jógastílusokat próbálhatnak ki a mozogni vágyók. Az órák után pedig,
mindenkinek lehetősége van megkóstolni a Gál Tibor borok valamelyikét akár egy vacsorával egybekötve. Az órákról és a regisztrációról az alábbi oldalon tudnak tájékozódni az
érdeklődők.

Ahogyan láthatjuk Egerben a bor és a jóga harmonikusan megfér egymás mellett, mindkettő képviseli a minőséget a mennyiség helyett, valamint azt, hogy a tárgyak helyett élményeket
gyűjtsünk. Természetesen, azt is megértjük, hogy nem mindenkit vonz a jóga, ezért adunk pár ötletet, hogy hogyan lehet beiktatni egy kis mozgást a bor és a szőlő közelségében.
Eger városa a dűlők ölelésében fekszik, ezért egy futás a szőlők közt mindig jó lehetőség, ha
töltekezni szeretnénk a friss levegőn. Aki igazán nagy kihívást keres magának az fusson fel a Nagy-Eged hegy tetejére, ahonnan a kilátás magáért beszél.
Az Egri Vár melletti Várfalsétány lépcsőinek megmászása még a rutinosokat is megállíthatja, ám a lépcsőzés után leülni az egyik padra egy pohár bor kíséretében és csodálni a naplementét
egy csodálatos élmény.

TOVÁBB

3 nap Egerben | különleges boros programok

2024.02.12.
Koklács Kata

Mindössze három napot töltesz el ebben a csodás városban? Összeszedtünk három olyan élményt és program lehetőséget az itt töltött idődre, amivel jobban megismerheted városunkat és finom borait. 

Pohárral Egerben túra | Belvárosi borozás

Eger szívében sétálni egy pohár finom borral a kezedben miért ne lenne az egyik legjobb élmény? A Gál Tibor Pincészet közreműködésével szervezett Pohárral Egerben túra során lehetőséged nyílik felfedezni Eger belvárosát, miközben a legfinomabb borokat kortyolgatod. A csoportos túra alatt nemcsak a város látnivalóit ismerheted meg, hanem bepillantást nyerhetsz a borkészítés titkaiba is, miközben a szakértő vezető megosztja veled a város történelmének érdekességeit. A csoportos túrán számos titkot és érdekességet megtudhatsz a városról és a borkészítés rejtelmeiről, csupán 2 óra alatt. Jelentkezz be a weboldalon található telefonszámon vagy fuzio@galtibor.hu e-mail címen keresztül. 

Borbusz szombatonként | júniustól – augusztusig

Egerben megannyi pincészet képviselteti magát kiváló minőségű boraival. A borbusz túra alkalmával lehetőséged nyílik arra, hogy ezekből néhányat végig kóstolj. A program keretein belül júniustól egészen augusztusig egy kijelölt útvonalon haladó busszal meglátogathatod az Egri Borvidék megannyi borászatát, csak meg kell tervezned hol szeretnél kóstolni. A járat szombatonként közlekedik, és a menetrendben meghatározott megállóknál bármikor fel- vagy leszállhatsz. A jegyedet felszálláskor a buszon tudod megvásárolni, amiért kapsz egy kupont, melynek beváltásakor kedvezményben részesülsz a kijelölt borászatokban. Keresd a menetrendet az alábbi oldalon. Gyere és használd ki ezt a kalandos lehetőséget és ismerd meg jobban az egri borkultúrát. Ez nemcsak egy borkóstoló, hanem egy valódi kulturális élmény is. Élvezd ki az itt töltött időd minden percét, hogy részese lehess Eger gazdag boros hagyományainak.

Dűlőtúra Tóthék birtokán | Távolabb a várostól

Csodás városunkat körülölelik és díszítik a kiváló minőségű dűlők, amelyeken megterem a gyönyörű kék és fehér szőlő. A Dűlőtúra során Tóth Katalin vezetésével felfedezheted a 7 hektáros terület minden szegletét, ahol Eger legkiválóbb dűlőjében a Síkhegyen barangolva elmerülhetsz a lenyűgöző látványban és megismerheted a termőföld egyedi jellemzőit. A csendes környezet, friss levegő és a természet közelsége segítenek a kikapcsolódásban és feltöltődésben, miközben elmélyedsz a borkészítés folyamataiban.  A sétán megkóstolhatod a különleges borokat, amelyek a helyi szőlőfajták egyedi karakterét hordozzák magukban. Jelentkezz a programra a egriborelmeny@gmail.com e-mail címen, vagy a  borászat weboldalán található telefonszámon. Ez a  túra nem csupán a borkóstolásra összpontosít, hanem az érzékek széles skáláját öleli fel, beleértve a látvány, illatokat és az érintés élményét is. 

Eger három nap alatt is lenyűgöző élményeket kínál, hisz ezeken a programokon mélyebben megismerheted a várost és élvezheted finom borait.

TOVÁBB

Egy nap Egerben, télen

2024.02.02.
Koklács Kata

Csak egy napra látogatsz el Egerbe és nem tudod merre indulj el?
Készítettünk számodra egy útitervet, amely segítségével felfedezheted Eger kincseit a hidegebb hónapokban is és igazi élményekkel gazdagodhatsz!
A belváros romantikus kis utcáin sétálva számos kávézó közül válogathatsz, térj be az egyikbe, töltsd fel az energiaraktáraidat és indulhat a kaland!
Látogass el a város ikonikus nevezetességébe, az Egri Várba, melynek felújított bástyájáról csodálatos kilátás nyílik a barokk épületekre, a hóval tarkított dűlőkre és a Bükk
hegycsúcsaira. Ha eldugott kincsek után kutatsz, térj be a Kopcsik Marcipániába, ahol Eger Oscar-díjas cukrászának, Kopcsik Lajosnak a műveit tekintheted meg.

A múzeummal szemben található a török uralom egyik legnagyobb, szemmel is látható lenyomata, a Minaret. A torony megmászása egy kisebb kardio edzéssel is felér, ám a panoráma mindenért kárpótolni fog. A mozgás után töltődj vissza, kóstolj bele az egri gasztronómiába! A város szívében, a Dobó
tér közelében számos étterem és kávézó közül válogathatsz, de ha csak borozni szeretnél, akkor a kanyargós kis utcákon több egri borász borboltját, borbárját vagy borászatát is megtalálod.
Igen, jól olvastad, sok más helytől eltérően Egerben a belterületen is vannak borászatok, ráadásul a várost egy alagút rendszer hálózza be. Ezek a pincék kiváló helyként szolgálnak a szőlőnek, ezért az egriek az egyik legféltettebb kincsüket, szüret után azonnal a városba tudják szállítani.
Jó tipp, ha autentikus környezetben szeretnél megismerkedni a borokkal, érdemes előre időpontot foglalni.

A bor-gasztronómiai kitérő után ismerd meg az éppen megújuló Bazilikát, hazánk második legnagyobb templomát, valamint a Líceumot, ahol kicsik és nagyok egyaránt
megismerkedhetnek a tudomány játékos formáival.
A nap végén pedig irány a Szépasszony-völgy, ahol nemcsak házias ételek, hanem a legjobb Egri Csillagok és Egri Bikavérek várnak arra, hogy megismerjétek őket.

TOVÁBB