MENU

Bikavérben úszó halak

2021.12.20.
Győrffy Zoltán

A karácsonyi asztal első nagy megmérettetése a halakkal indul. Hosszú évek óta minden szenteste délutánján, miután a fenyőfa díszbe borult, és a gyerekek a nagyszülőkkel betlehemet néznek, kötényt veszek magam elé, és indulhat az alkotás folyamata.

Aminek van egy sziklaszilárd eleme, a család által kihagyhatatlannak vélt, egykoron Jamie Oliver által jegyzett, mára már személyesebbre szabott lazacom. Mellé azért mindig teszek kísérletet, az újítás szándéka minden évben megjelenik, három-négy fogás azért összejön.

Az idei újítás elsősorban a borok lesznek: egri csillagok és egri bikavérek kísérik majd a halas menüsort.

És máris látom magam előtt a felhúzott szemöldököket, a sűrűsödő homlokráncokat: miket beszél ez az ember, na igen, a csillagok, hát persze, de méghogy bikavért halhoz? Igen, lehet! Elmondom azt is, miért gondolom így. Azon túl, hogy kedvelem a vörösborokat, és nem szeretnék egyoldalú borkíséretet a menüsorhoz, vannak olyan halételek, amelyekhez kifejezetten izgalmas lehet egy jól eltalált vörösbor.

A történet egy dalmát szigeten kezdődik, ahol aznap reggel fogott szardíniát sütöttek parázson, aztán nyakon öntötték fűszeres helyi olívaolajjal. És bizony vörösbort kínáltak hozzá, plavac mali volt, a legnépszerűbb dalmát szőlőfajtából készült bor.

A kora őszi estében határozottan jól működött ez a páros, ugyanakkor azt is meg kell jegyeznem, a vörösbor és a hal párosa gyakran okoz fémes ízeket a szájban, amit a többség nem kedvel, de vannak, akiknek pont ez jön be.

Az ihlet innen érkezett, úgyhogy mondom, mi lesz a menetrend nálunk december huszonnegyedikén. Először is bontok egy palack egri csillagot, szigorúan classicust, frisset, könnyedet. Utána jöhet a kötény és az első étel.

Egy farkassügérben gondolkodom (lehetne pisztrángfilé is, csak azt nehezebb beszerezni): a sügért kifilézem, hajszálvékony szeletekre vágom, sózom, borsozom, majd mandarin, citrom és narancs levét csurgatom rá. Enyhén fokhagymás olívaolajon megpirítok pár vékony szelet bagettet, és az előétel ennyi volt. Ami nem fogyott el a csillagból a konyhában, jó lesz majd a tálaláskor.

A második fogás mediterrán fűszerekkel összesütött makréla lesz. A kék húsú halak egyik legizgalmasabb, ugyanakkor sokszor lenézett fajtája remekül passzol majd egy bikavérhez, ahol még kevesebb a tannin, nincs erőteljes hordófűszeresség; az egri bikavér classicus verziója a piros gyümölcsökre hangolódik, meggyre, cseresznyére, ribizlire, jó savak vannak benne, a makréla ezt imádni fogja.

Ha nagyobb halakat találunk, ki lehet filézni, a kisebbeket egészben szoktam megsütni, egy forró serpenyőben gyorsan elkészül. Egy finom, balzsamecetes, olívaolajos, petrezselymes, csak nagyon finoman fokhagymás, rozmaringos, kakukkfüves öntettel kenjük át a megsült halakat.

És hát akkor jöjjön, aminek jönnie kell. A lazac. Bár akár tonhal is lehetne, a lényeg, hogy zsírosabb, húsosabb állagú halat válasszunk.

Itt filékre gondolok, lehet egy nagyobb szelet, vagy akár kisebbek is, de itt jön a szupertitkos (na jó, nem is az, elég sok boltban hozzá lehet jutni készen is) paella-fűszerkeverékem, amihez jó sok friss bazsalikomot teszek, sót, borsot, merjünk erőteljesebben fűszerezni, ezek a halak elbírják, a tepsibe jöhet némi koktélparadicsom, minél színesebb, annál szebb lesz az ételünk.

És a tetejére reszelt parmezán és mozzarella. Ez utóbbi elhagyható; van, aki szerint szentségtörés a tengeri ételekhez sajtot adni, de hát akkor mi duplán vétkezünk, merthogy ráadásul egy superior egri bikavért is megbontunk hozzá. És az első pohárral akkor töltsük ki, amikor betesszük a forró sütőbe, aztán pont addig süssük, amíg a pohár ki nem ürül – ez azért ne legyen több 15-20 percnél.

Ha kevesebb, töltsünk még egy pohárral, nagy család jön vendégségbe. Szardellás, fűszeres ricottával töltött sült paprika lesz a körete, a tetejére rápirítunk egy kis mozzarella-parmezán párost, hogy legyen roppanós rétege is.

És máris a desszertkínálathoz értünk, ami a gyerekek kedvenc és kihagyhatatlan tiramisuja mellett klasszikus diós és mákos bejgliből, valamint marcipános stollenből áll össze (ez utóbbiakat nem jómagam, hanem az Orfűi Malmok sütik tökéletesre).

Az édes pillanatok kiváló lehetőséget adnak hozzá, hogy visszakanyarodjunk a fehér útra, és egy superior egri csillaggal zárjuk majd az estét: érett legyen, szépen érlelt, fűszeres, testes, kicsit krémesebb a korty, és a stollen-bejgli vonalon össze tudjuk hozni a harmóniát.

Közben a gyerekek ajándékot bontanak, a fa még nem dőlt ránk, csillagszóró és fényfüzér vetekszik a figyelemért, ki-ki bikavérrel vagy csillaggal ejtőzhet. Azt azonban már most érzem, hogy nem alibizhetek, mert ha a családomból ezt a szöveget elolvassák, biztos számonkérnek rajtam minden betervezett fogást…

További cikkek

Az Egri Vár Bora 2025

2025.04.02.

Az Egri Vár Bora 2025 pályázatot az Egri borvidék bortermelői számára hirdették meg, hogy az Egri vár látogatói megismerhessék a borvidék három kiemelkedő borát.

A pályázatra palackozott egri védett eredetű borokkal lehetett nevezni, amelyek megfelelnek a magyarországi termékelőírásoknak. A borkiválasztás célja, hogy Magyarország leglátogatottabb vidéki múzeumának vendégei az Egri várban is megvásárolhassák a borvidék legjobb borait.

Pályázat és bírálat

Idén nyolc pincészet összesen 19 tétellel nevezett, amelyek között 8 csillag, 7 bikavér és 4 rozé szerepelt.

A borokat vakbírálattal értékelték március 25-én, Tarsoly József egri hegybíró elnökletével. A zsűri a harmonikus ízvilágot helyezte előtérbe. A bikavérek főként 2018–2022 közötti évjáratokból származtak, míg a rozék és csillagok többsége 2024-ben került palackba.

Győztesek

A 100 pontos rendszer alapján kategóriánként egy győztest választottak:

  • Egri Csillag kategória: Varsányi Pincészet – Egri Csillag Classicus 2024
  • Egri Rozé kategória: Ostoros Családi Pincészet – Egri Rozé 2024
  • Egri Bikavér kategória: Szuromi Családi Birtok – Egri Bikavér Superior 2021

Ezek a borok jogosultak viselni az „Az Egri Vár Bora 2025” címet, amelyet később az évszám megjelölésével továbbra is használhatnak.

Fotók: Egri vár

TOVÁBB

Ifj. Gál Tibor a Borászok Borásza díj várományosai között

2025.04.02.

A Borászok Borásza díj legszűkebb mezőnyébe kerülni hatalmas elismerés, a szakma ezzel a díjjal ismerheti el a munkát, amit Ifj. Gál Tibor és a Pincészet nap, mint nap elvégez.

A Borászok Borásza 50 fős jelöltlistáját február 28-án – a Borkonferencia keretein belül – hozták nyilvánosságra és azzal egyidőben, a Borászok Borásza Kóstoló Körön el is indították az elsőkörös szavazást.

A döntés joga az 50 jelölt kezében van, egy kétfordulós választási rendszerben ők választják ki maguk közül minden évben a Borászok Borászát.

Az Egri Borvidék szurkol Tibornak és izgatottan várjuk május 9-ét, amikor megismerhetjük a díjazottakat és a 19. Borászok Borászát.

További információk a versenyről ezen a linken keresztül érhetőek el:

borespiac.hu/2025/03/30/ok-oten-a-boraszok-borasza-dij-varomanyosai

TOVÁBB

XXIX. Egri Borvidéki Borverseny eredmények

2025.03.03.

A XXIX. Egri Borvidéki Borverseny hagyományteremtő szándékkal idén is az év elején 2025. február 27-én került megrendezésre az egri Hotel Villa Völgyben.

A színvonalas helyszínen igen komoly szakmai munkával 29 borászat 159 nevezett tétele került megmérettetésre az OIV által is elfogadott 100 pontos borbíráló rendszer alapján. Idén hat bizottság hat fővel kóstolta a borokat.

Az ítészek a 30%-os oklevél díjazás tekintetében:

  • Nagy aranyéremből 3 db;
  • Aranyéremből 33 db;
  • Ezüstéremből 12 db minősítést osztottak ki.

A 30% ponthatáron idén pontegyenlőséggel több tétel is szerepel, így ezek a tételek is megkapják a megérdemelt oklevelet, így az ezüstéremből ennek megfelelően további 5 db kerül kioszásra.

A borversenyen az érmek kiosztása mellett a már jól ismert hét nevezhető kategória legjobbjai is kiválasztásra kerültek, melyeket a bizottsági elnökök szétlövéssel választottak ki.

XXIX. Egri Borvidéki Borverseny Kategóriagyőztes borok 2025:

I. Legjobb Fehér bor
Juhász Testvérek Pincészete – Juhász Olaszrizling – 2024

II. Legjobb Egri Csillag bor
Varsányi Pincészet – Egri Csillag superior – 2021

III. Legjobb Debrői Hárslevelű bor
Varga Pincészet Kft. – Debrői Hárslevelű késői szüret – 2019

IV. Legjobb Desszert bor
Hárs Pince – Gecse István – Hárslevelű 2022 „Mazsola” Késői – 2022

V. Legjobb Rozé bor
Varsányi Pincészet – Rosé cuvée – 2024

VI. Legjobb Vörös bor
Thummerer Pincészet – Egri Syrah Superior Válogatás – 2021

VII. Legjobb Egri Bikavér bor
Thummerer Pincészet – Egri Bikavér Superior – 2021

A szakmai nap egy szakmai vacsorával zárult a Gál Tibor Fúzióban, melyen a borversenyen résztvevő bírálók a borvidék szereplőivel együtt értékelhették a nap sikerességét.

A verseny hivatalos eredményhirdetésére és díjátadására az Egri Csillag Weekend megnyitóján kerül majd sor, ahol a borverseny hivatalos támogatói is díjazzák a sikeres borászatokat nagyértékű különdíjaikkal.

Fotók: TV Eger / facebook.com/tveger

Támogatóink:
amorin
Csuziker
Cellarius
szervin

Gratulálunk a szép eredményekhez!

TOVÁBB