MENU

Bank és borászat: egyaránt a bizalmon alapul

2023.10.18.

A magyar agrár- és élelmiszeripar egyik vezető finanszírozójaként az MBH Bank a borászat elkötelezett támogatója. Hazánk mind a 22 borvidékén jelen van, és a kicsi, kézműves pincészetektől a legnagyobbakig segíti és támogatja a borászatokat. Üzletileg is jelentősnek tartják az ágazatot, „mert a minőségi borok iránt mindig lesz kereslet”. Hollósi Dáviddal, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

Miért fontos szektor a szőlő és a bor a banki támogatások, együttműködések kapcsán?

A bank és az ügyfél kapcsolata, illetve a borász és a fogyasztó kapcsolata nagyon hasonló. Mindkettő a bizalmon nyugszik, bizalmi alapú terméket, szolgáltatást értékesít. És mind a borászatban, mind a banki szolgáltatásokban kifejezetten fontos az ember a termék mögött. Ezt a közös metszetet keressük. Szakmai szemmel nézve a borászati vállalkozásban jellemzően erősen megjelenik magának a borásznak a személyisége, így jelentős mértékben a márkákat finanszírozzuk. Az embert a vállalkozás mögött. Ezen felül az MBH Bank kiemelt szereplője a hazai szőlő-bor termékpálya finanszírozásának. Ezáltal felelősségünk van abban, hogy mélyen ismerjük, és hogy jó kapcsolatokat ápoljunk a termékpálya szereplőivel. 

Miért tartják támogatásra érdemesnek az Egri Bikavér Ünnepi Napokat?

Példaértékű az a munka, amit az egri borászok a bikavérrel véghezvittek a rendszerváltás óta. A rendszerváltás előtt, a tömegtermelés korában a nemzetközi piacon – és a hazai kereskedelemben is – a bikavér elvesztette a korábbi kiemelt minőségi üzenetét a tömegtermelés miatt. Viszont ez már a múlt, az egri borászok közössége visszaemelte arra a helyre a bikavért, ahová való, és a munka nem áll meg. Az egri bikavérrel a borvidék példaértékűen alkalmazkodik a termesztési adottságokhoz, mi pedig az MBH Banknál úgy gondoljuk, hogy ezen pozitív példákat érdemes kiemelni. A minőségi borok iránt mindig lesz kereslet. 

Banki partnerként hogyan tudják támogatni a borszektort?

Ami szemmel láthatóan az Egri borvidéken is működik, az az, hogy bankunk Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágánál hiszünk a tudásmegosztásban. Elsősorban rávilágítunk azokra a területekre a szőlő-bor termékpályán, amelyekről érdemes beszélni, amelyeket érdemes fejleszteni. Emellett mind a meglévő, mind az új ügyfeleinknek nemcsak banki szolgáltatásokat, hanem együttgondolkodást, tanácsadást is tudunk biztosítani. Egy ilyen bizalmi kapcsolatban közösen kell megértenünk, mit tud az ügyfél, mik a lehetséges piacai, segítünk agrárközgazdasági elvek mentén mindinkább sikeressé tenni az adott üzleti modellt.

Az MBH Banknál stratégiai ágazatként tekintünk az agráriumra és az élelmiszeriparra. Agrármodellünk egyedülálló a piacon: országszerte hat régióban, mintegy 40 Agrárcentrumban közvetlenül szolgáljuk ki ügyfeleinket. Mindig és mindenhol az életképes, reális üzleti modelleket keressük. A borászattal kapcsolatban további különlegesség, hogy a bor olyan sok mindent közvetít, annyi értéket és érzelmet hordoz, hogy ebből eredményes üzletet létrehozni komoly tehetséget igényel. Nagyon összetett és szép feladat.

Gazdasági szakemberként milyen javaslatot fogalmazna meg egy olyan gazda számára, aki most kezd bele egy borászat fejlesztésébe?

Ezt a területet elsősorban olyan gazdáknak javasoljuk, akiknek van valamiféle tapasztalatuk a szőlőtermesztésben, de legalábbis ismerik az alapokat. Nagyon fontos, hogy világosan, következetesen alkossanak maguknak stratégiát, rendelkezzenek kellő piacismerettel, tudják azt, hogy hova pozicionálható az ő márkájuk, mennyiért tudják értékesíteni a termékeiket. Egy eleve elhibázott stratégia gyakorlatilag kudarcra ítéli a terveket. Továbbá legyen megfelelő mennyiségű tőke – nemcsak szőlő, hanem pénz is. Vállalkozni ugyanis tőkéből lehet, nem hitelből. Annak, aki borászatot akar építeni, tisztában kell lennie azzal is, hogy egy ilyen vállalkozás az első 7-10 évben több pénzt fog elvinni, mint amennyit termel. Ez olyan szakma, ami hosszú távra szól.

Önnek melyek a kedvenc borai?

Nehéz dönteni. Azt mondják, az első benyomás maradandó. Bennem gyorsan letisztult, hogy a klasszikus testes, érett vörösborok rajongója vagyok. Úgy érzem, minden túrán teszek a borvidékek finanszírozásáért, mert pénzügyesként értem, hogy eredeti és átvitt értelemben is mennyi tőkét kell egy 5-10 éves vörösborba invesztálnia a borásznak. Ezt pedig nekünk, fogyasztóknak meg kell fizetnünk. Cserébe elvárhatjuk, hogy kiváló borokkal kínáljanak minket a borászok! A borászat kétségkívül a mezőgazdaság szakrális ágazata. A biológiai folyamatok tudományosak és jól leírhatók, de mintha a borkészítésnél lenne egy olyan dimenzió, amelyikre nincs ráhatásunk. Ha ez a dimenzió érvényesül, akkor születnek meg véleményem szerint a csúcsborok.

További cikkek

Négy új tag az Egri Bikavér Lovagrendben és két nagydíj az Egri Bor Ünnepe borversenyen

2024.07.15.

Újabb tagokat köszönthetünk az Egri Bikavér Lovagrendben, akiknek az avatására ünnepélyes körülmények között 2024-ben is az Egri Bor Ünnepén került sor.

Borászok közül a Juhász Testvérek Pincészetének ügyvezetőjét és főborászát, Juhász Ádámot választották.
Gasztronómiai körökből, Macsinka János, Gundel díjas séfet, a Macok Bisztró tulajdonosát köszönthetjük.
És idén lett két professzorunk is, Dr. Halmai Péter, közgazdász professzor, az MTA tagja, egyetemi professzor a BME-n és az NKE-n is. Valamint tiszteletbeli taggá avatták dr. Cs. Varga István irodalomtörténész és történelem professzort.

2024-ben az Egri Bor Ünnep győztes borai pedig az alábbiak lettek:

Egri Csillag kategóriában Gál Lajos Kamra-völgy 2021 Grand Superiorja, az Egri Bikavér kategória győztese pedig Csutorás Ferenc Vulcanic Noire Egri Bikavér 2021-es superiorja lett.
Szívből gratulálunk minden új tagnak és győztesnek!

TOVÁBB

Egri Borünnep 2024 nyitó nap és díjazottok

2024.07.12.

𝗔𝘇 𝗘𝗴𝗿𝗶 𝗕𝗼𝗿𝘂̈𝗻𝗻𝗲𝗽 𝗻𝘆𝗶𝘁𝗼́ 𝗻𝗮𝗽𝗷𝗮́𝗻, az alábbi szőlő- és bortermelőknek nyújtottak át díjakat, melyhez szívből gratulálunk!

» 2023-as Év Szőlőtermelője Stumpf Péter lett.
» 2023-as Év bortermelője Tarjányi Gyula lett.
» A Hordós Attila Emlékdíjat, mely vándordíj évente más-más borvidéken talál gazdára, idén Szuromi Misi kapta.

Tóth Feri bácsit, 85. születésnapja alkalmából dr. Lőrincz György borász köszöntötte.

TOVÁBB

SZAKMAI BORKÓSTOLÓ EGERBEN, EGY VENDÉG SZEMÉVEL

2024.07.12.

Tegnap újra szerelmes lettem az egri borba. Egészen különleges eseményen vehettem részt a Gál Tibor Fúzióban. Első alkalommal valósulhatott meg egy olyan tematikus szakmai borkóstoló, amelynek a célja az volt, hogy az egri borvidék vendéglátóhelyein és turisztikai szolgáltatóinál a vendégeket kiszolgáló különböző szakemberek kifejezetten egri borvidéki minőségi bortermelők nyári, őszi kínálatba illeszthető tételeit kóstolhassák meg és beszélgethessenek egymással lehetséges ételpárosításokról, napszakhoz, hangulathoz, rendezvényekhez ajánlható borokról vagy bármiről borok és emberek kapcsán. A borászok a nyárhoz illeszkedve a kínálatukból a hűsítő fehér és könnyű vörös boraikat hozták magukkal a sétáló kóstolóra.

Az esemény egyik fő tapasztalata az hogy az egri éttermek jelentős részében a borkínálat megegyezik vagy alig különbözik a nagy bevásárló láncok polcainak választékától, pedig az egri borvidék egyre magasabb színvonalú és egyre sokszínűbb, izgalmas palettával rendelkezik és a minőségi termelők tudatos, akár közvetlen B2B értékesítési rendszerekkel is állnak a vendéglátóhelyek rendelkezésére. A borvidék kínálatából minden igényt kielégítő „nagyon egri” csúcsminőségű borlapot lehet összeállítani mindegyik árfekvésben.

Akkor vajon mi hiányzik, hogy Egerben is megvalósulhasson az a vendégélmény, amit más borvidékeken is átélhet az ember? A szervezők szerint az, hogy azok az emberek, hogy azok akik a vendégekkel találkoznak, bor ajánlanak, azok sakát maguk is átélhessék ezt az élményt. Ez a szakmai kóstoló túlteljesítette ezt a vágyat.

Az élmény számomra ismeretlen volt. Turisztikai szakemberként első alkalommal vehettem részt terroir és évszakspecifikus, ezesetben nyári egri borkóstolón, de remélem nem utoljára. Ezzel a kicsit beszűkült tudatállapottal – amit azért említek meg, mert sok boomer és x-es kortársamnál tapasztalom ezt a nehéz örökséget – meglepetéssel tapasztaltam, milyen változatos és csodálatos ízvilágú fehér fajtabor választékkal szolgálnak az egri borvidék termelői. Pedig, ha belegondolok abba, hogy északi és relatív nagy térszint feletti magasságban terülnek el a szőlőbirtokok, még a klíma melegedésével együtt is a leghűvösebb hazai borvidék az egri, ami kedvez a fehér borszőlőnek.

Kóstoltam pl. olyan felhőkönnyű Sauvignon Blanc-t a Stumpf Pincészettől, amit még egy forró nyári napon is bármely napszakban el tudok képzelni hűsítőnek, ugyanígy a Szuromi Misi sillerét is. Nagyon élveztem a különböző termelők egri csillagai közötti különbségek felfedezését is. Azt tudtam, hogy a kadarka és a syrah lágyabb ízvilága kifejezetten feldobnak egy nyári estét, de az új élmény volt, hogy egy Superior Egri Bikavér fiatalon, pl. a Böjt Borászat 2021-es bikavére, kifejezetten hűsítő. Az érzékszerveim mellett a rengeteg ismeret és szenvedély is lenyűgözött, amit az egri, ostorosi, andornaktályai, egerszalóki és egerszóláti borászok megosztottak velünk.

próbáljak ki. Akkor lennék a legboldogabb, ha egriként ezt megtehetném bármelyik étteremben, ahova elmegyek ebédelni, vacsorázni vagy akárcsak egy jó baráti beszélgetésre. Ehhez azonban valószínűleg jó pár hasonló szakmai kóstoló eseményre szükség van még, mert sajnos a vendéglátósok kisebb számban képviselték a szektort, mint a borászok. Azonban akik eljöttek Egerből és a térségből, hasonló lelkesedést tapasztaltam.

Mindannyian megegyeztünk abban, hogy hasznos lenne gyakrabban ilyen szakmai kóstolókon részt venni és tanulni, aztán tovább adni az élményt a vendégnek.

TOVÁBB