MENU

Az emberek szeretik a jó történeteket

2022.03.16.
Szabó Edit

Huszonhárom évesen telepítette az első 11 hektár szőlőjét. Azt gondolta, majd eladja a termést, és ő lesz a Jani. Hát ő is lett, csak egy kicsit másképpen. Bolyki János ma már 27 hektáron gazdálkodik, és az egri Bolyki Pincészet borait jól ismeri minden borkedvelő ember…

A Könnyipari Műszaki Főiskola bőrös szakán kaptál diplomát, aztán a nagyszüleidnek és a szüleidnek köszönhetően hozzájutottál 11 hektár földterülethez, ahol azonnal szőlőt kezdtél telepíteni. Más ilyen idős korában inkább kibújik a felelősség alól, te pedig a nyakadba vetted. Mit reméltél, mi volt az elképzelésed?

Az a komoly vágy lebegett a szemem előtt, hogy egész télen a legjobb síterepeken snowboardozhassak. Akkor még jó ára volt a szőlőnek, ki is számoltam, hogy ha ezt a 11 hektárt jól megterheljük, akkor még a művelési költségek levonása után is marad elég pénzem arra, hogy haza se jöjjek a sípályákról tavaszig.

És így lett?

Nem egészen. Amint az első 11 hektár termőre fordult, újabb telepítésbe fogtam, és egyre erősödött bennem a gondolat, hogy saját bort kellene készíteni. Bekerültem a Fiatal Egri Szőlő- és Borművelők Társaságába, ami ma már sajnos nem létezik, de akkor nagyon fontos szerepet játszott az életemben. Olyan lelkes, már aktív borászok voltak a tagjai, mint Csutorás Ferenc, Demeter Csaba, Juhász Attila vagy Lőrincz György. Nagyon sokat tanultam tőlük.

Mikor jött el az ideje, hogy elkészítsd az első saját borodat?

Pokoli szerencsém volt, mert a legendásan jó 2003-as volt az első évjáratom. Jó évjáratban a hülye is tud bort készíteni, nekem is sikerült, és úgy alakult, hogy már az első bikavérem nyert egy ezüstérmet Bordeaux-ban. Ezt a szokásomat egyébként mindmáig megtartottam, egy-két tételt minden évben nevezek, és azok arany- és ezüstérmekkel térnek haza a nemzetközi versenyekről. A 2015-ös év volt a nagy kivétel, mert akkor összesen hat érmet nyertünk, aranyból is, ezüstből is, bronzból is kettőt-kettőt.

Aki volt már a pincédben, soha nem felejti el. Különleges a helyszín, és szinte hihetetlen, hogy milyen birodalmat rejt itt a föld mélye. Hogy találtál rá?

Ez a régi kőfejtő területe, amit édesapám bányamérnökként jól ismert. Ő mutatta meg még 2002-ben, és nem kellett sokat győzködnie arról, hogy itt képzeljem el a borászatot. Megvettem, és el is kezdtem vágatni a pincét. 2003-ban már ide szüreteltünk.

Édesapád elégedett az eredménnyel?

Remélem, de nem nagyon szokta mondogatni. Nem az a fajta. Igaz, hogy két bottal jár, de az automata autójával eljut mindenhová, és hetvenöt évesen is folyamatosan bombáz az ötleteivel. Most éppen tölgyerdőt ültet, mondván, hogy a fák 120 év múlva vágásérettek lesznek, és majd milyen jó lesz, mert hordót készítünk belőlük. Néha irigylem az energiáit.

Az első kapavágás óta tehát húsz év telt el, és ma már négy bányaudvar van a birtokodban. Mindegyiknek más a funkciója. Hogyan épül fel a birtokközpont?

A pincészet 4,2 hektáron terül el, a borkészítés minden folyamatát itt végezzük, de a vendéglátásra is nagy hangsúlyt fektetünk: céges rendezvények, esküvők, koncertek, borkóstolók, születésnapok és fesztiválok ideális helyszíne ez a terület, különösen nyáron, amikor a pince által körülölelt teraszrész is a vendégek rendelkezésére áll.

Jelenleg 27 hektáron gazdálkodtok. Hol vannak ezek a szőlőültetvények?

A város körül, kilenc dűlőben. Izgalmas, mert mindegyik terület más karakterű.

Vannak kedvenc szőlőfajtáid, amelyekre jobban odafigyelsz?

Tudom, hogy a világfajták kevésbé érzékenyek és stabilabban teremnek, a jól felismerhető, szerethető ízei miatt mégis a királyleányka és a kékfrankos áll hozzám a legközelebb.

A fajtaborok vagy a házasítások készítése okoz számodra nagyobb örömöt?

Mindkettőben megtalálom a szépséget. Izgalmas, amikor a fajta karakterisztikus vonásai kidomborodnak egy borban, de az is szép, amikor összeállítasz egy bikavért. Nemrég készült el az első grand superior bikavérem, amihez a szőlőt itt szedtük az Öreg-hegyen, az első általam telepített ültetvényen. Közel áll a szívemhez, hiszen együtt töltöttük a szőlészeti életem első négy évét, és jó látni, hogy mostanra milyen szépen beérett.

Melyik volt eddigi pályafutásod legjobban sikerült bora?

Szerintem a 2012-es Meta Téma száraz hárslevelű és a 2020-as Grand Superior Egri Bikavér. Remélem, folytatom még a sort.

Véleményed szerint milyen szőlőfajták és milyen borok határozzák majd meg a borvidék jövőjét?

Egyértelműen a bikavér és az egri csillag a jövő, és fontos lenne a fajtaválaszték szűkítése, de az nagyon nehéz kérdés. Egyébként pedig meggyőződésem, hogy a borvidéki turizmus élénkítésére, a helyben eladás növelésére kellene koncentrálnunk. Az emberek szeretik a jó történeteket, és előfordul, hogy engem 3400 pincetúrázó hallgat végig egyetlen hétvége alatt. Jönnek, mesélek, van úgy, hogy naponta tizenhétszer mondom el ugyanazt, mégse unom, mert csillogó szemű, érdeklődő és nyitott a hallgatóság.

Öt gyerek apukája vagy, vezetsz egy hatalmas vállalkozást, és a pincészeted kétszázezer palackot tölt meg borral évente. Soha nem érezted még, hogy nem tudsz mindenhol megfelelni?

A karantén idején megváltozott az életünk, nem a vendégekkel, hanem a családommal jártam ki a pincéhez. A nagymamák felváltva főztek, együtt töltöttünk minden percet. Akkor döbbentem rá, hogy alig ismerem a gyerekeimet. Azóta minden erőmmel arra törekszem, hogy megtaláljam az egyensúlyt, és a családomra is jusson elég idő, hiszen ezeket az éveket soha nem kapom vissza.

Közismerten erős benned a társadalmi érzékenység, a karitatív hajlam. Ahol segíteni kell, ott mindig élen jársz. Családi mintát követsz, vagy valami más az oka, hogy így alakult?

Egyszerű a magyarázat. Diszlexiás vagyok, de amikor gyerek voltam, ezt a tanulási zavart még nem ismerték a pedagógusok. Azt hitték, azért nem tudok olvasni, mert lusta vagyok. Nagyon sokszor kinevettek, és ezt érthető módon rosszul éltem meg: visszahúzódó, gátlásos gyerekké váltam. A szőlészetben és a borászatban viszont ki tudtam teljesedni, és bebizonyíthattam, hogy képes vagyok értéket teremteni. Meggyőződésem, hogy aki virágzó gazdaságot visz, ahogyan én, annak kötelessége segíteni az elesetteken.

Ha rajtad múlna, te mivel tennéd jobbá a világot?

A környezettudatossággal. Látom, hogy rengeteg szemetet termelünk, romboljuk a környezetünket, de az utóbbi években igyekszünk észszerűbben működni. A hulladékot szelektíven gyűjtjük, figyelünk a felhasznált víz mennyiségére, a borokat a lehető legkönnyebb palackokba töltjük, és amit csak lehet, újrahasznosítunk. Nagyon aggódom a gyerekeink jövője miatt. Úgy érzem, kötelességünk mindent megtenni azért, hogy olyan világot hagyhassunk rájuk, amilyet mi is szívesen megörökölnénk.

További cikkek

Bukolyi Marcell, Organic Wines, Egri Borvidék | 2024

2024.04.05.

Bukolyi Marcival egy egri kávézóban beszélgettem, hisz célom volt kirobbantani a komfort zónájából és mivel szereti a finom kávét, így el tudtam csalogatni gyönyörű szép birtokáról.

Marci meghatározó alakja az Egri Borvidéknek, bár nagyon keveset lehet őt látni. A fiatal generációt erősíti és bár bor termelésének nagy tömegét az Egri Csillag teszi ki – Borvidéki viszonylatban is – úgy látja, hogy a fehér házasítás még mindig kevésbé ismert széles körben. Szerinte az aki már hallott az Egri Csillagról, az is inkább az egyszerű szupermarketes reduktív Egri csillagokkal azonosítja. Ha Marcin múlik, akkor ez is szépen lassan változni fog. 

E.B. | Hogy indult Nálad az Egri Csillag termelés?

B.M. | Én tudatosan Csillagot szerettem volna készíteni, pont ezért ültettem 8 szőlőfajtát, hogy lehessen Egri Bikavért és Egri Csillagot is tartani a birtokon belül. Megvan a minimum 4 fajta, úgy hogy a Kárpát-medencei fajtákon legyen a túlsúly. De nem csak az előírás miatt fókuszálok Kárpát-medenceire, hanem egyébként is azt gondolom hogy külföld számára ez az izgalmas innen Magyarországról. Belföldön el lehet adni nemzetközi fajták borait is, de szerintem az az autentikus, hogyha Hárslevelűből, Furmintból, Olaszrizlingből, Király Leánykából készítjük el.

E.B. | Van még más termelő is akinek van Furmint a Csillagjában?

B.M. | Nem tudok róla. Egyébként nagyon kevés Furmint van az Egri Borvidéken. Azt hiszem a második legnagyobb Furmint termelő vagyok a borvidéken, 1,26 hektárral.

E.B. | Elégedett is vagy azzal ahogy itt él és ahogy viselkedik a Furmint?

B.M. | Nyilván a tavalyi év növényvédelmi kihívásairól ne beszéljünk, az nem volt jó, de egyébként összegségében én szeretem a borát, nagyon jó cucc. De én most már a Hárslevelűre fókuszálok inkább, nekem az szebb, közelebb áll hozzám talán. A furmintot is szeretem de a Hárslevelűt még jobban. Furmintból fajtabor valószínűleg a jövőben nem fog készülni, nem érzem azt hogy annyira nagyon jó lenne, mint amennyire jó a hárslevelű. Egyszerre a kettő párhuzamosan meg fölösleges, nem is akarom külön kommunikálni, legyen egy ilyen prémium csúcssorszámozott kis tételem, és akkor az Hárslevelűből fog készülni.

E.B. | Eddig te miért nem állítottál ki borászként az Egri Csillag Weekenden?

B.M. | Én nem csak az Egri Csillag Weekenden nem voltam kint, hanem sehol sem. Valamiért én az ilyen rendezvényeket azzal azonosítom, hogy itt sok ember sokat iszik. Nem olyanok körülmények között, amelyek mondjuk lehetővé tennék azt, hogy megfelelőlen élvezzék, megítéljék a bort. Ez nem nagyképűség vagy ilyesmi, hanem egész egyszerűen úgy gondolom hogy a food truckból kiáramló kolbász szag mellett nem lehet úgy kóstolni egy terroirt, mint ahogyan azt megilletné. Bár tudom, hogy idén már igényes gasztro kiállítók lesznek és nagyobb hangsúlyt kap a minőségi borkóstolás, bor-étel párosítás.
Ettől függetlenül az Egri Csillag Futamon nagyon szívesen elindulok, mert szeretek és szoktam is futni, ahogy időm engedi. Bár elengedtem tavaly ősz óta picit, mert a szüret nagyon megviselt fizikailag, de lassan újra kell kezdeni.

E.B. | Mi a célod, mint borász?

B.M. | Szeretnék a legjobbak közé tartozni, nem akarok megfeszülni, de szeretnék nagyon jó lenni.

E.B. | És hol tartasz ebben a törekvésedben?

B.M. | Szakmai szempontból elégedett vagyok azzal az úttal ahol járunk. Szerintem nem rossz, nyilván van mit csiszolni, finom hangolni, tökéletesíteni, de azt hiszem jó út ahol mi járunk. Ha végig gondolom hol lehetne a technológián javítani, változtatni, fejleszteni, elég kevés olyan pont van, amin őszintén szólva komolyan változtatnék. Tehát vehetnénk egy jobb minőségű szivattyút, ami lehet hogy valamennyit javítana, de ezek már apróságok.

E.B. | Ha valaki szeretne kóstolni Nálad a szép új pincében és kóstolóteremben, akkor ők hogyan találnak meg Téged? Nem hirdeted sehol ezt a szolgáltatást.

B.M. | 5 éve áll ez az új épület és az első néhány évben még a noszvajiak sem tudták hogy az ott mi. De a Google map-en szerepel a lokáció, így azok akik kifejezetten hozzám szeretnének jönni, megtalálják a módját. Olyan is van, aki autóval elsuhan és látja, hogy Organic Wines és ő fogékony, az megáll és lekanyarodik az útról. De a többség az az aki már találkozott valahol a borunkkal, tetszett neki és amiatt keres meg. Azt gondolom 90%-ban olyanok jönnek, akik rám vagy kifejezetten a borainkra kíváncsiak.

E.B. | És azok akik jönnek hozzád, lehet tudni, hogy honnan érkeznek? Főleg fővárosiak, vagy külföldiek is?

B.M. | Fú, már nagyon sok népnek a szülöttje volt nálunk, orosztól japánig, tényleg sorolhatnám, nagyon sokféle náció volt már, de jellemzően elsősorban olyanok akik a budapesti gasztronómiában találkoznak a borunkkal. 

E.B. | Hogy látod te most összességében az egri borvidéket 2024-ben?

B.M. | Borminőség mindenképpen fejlődött. Közösségi szempontból is kifejezetten jónak tartom Egert, ehhez szerintem én is kellettem hogy változzak kicsit, a görcsösségből engedjek és nyissak úgymond emberek felé. A fiatalokkal szinte mindenkivel jóban vagyok, de az idős generációval is, Gál Lajost kifejezetten kedvelem. Gál Lajosnak a fehér borai nagyon jók, azokat nagyon tudom ajánlani. A Tarnóczi Zolit is nagyon szeretem, de jóban vagyok a Vámos Attilával is. Persze a stílusukkal már kevésbé tudok azonosulni, de ez csak stíluskérdés.

Kedves Borszerető Olvasó!
Szívből ajánlom Bukolyi Marcit, mert csupa olyan dologgal tud minket meglepni, amire egy nyitott borturista vágyik, még akár a húrok közé is csap, ha arra terelődik a beszélgetés.

 

TOVÁBB

Borban az egészség

2024.04.03.

A vörösbor világszerte népszerű és sokak által kedvelt alkoholos ital. A borkészítés és borfogyasztás hagyománya évszázadok óta jelen van az életünkben. Az ősi  rómaiak ismerték a bor egészségügyi előnyeit, és népszerűsítették azokat világszerte. A bor és az egészségünk két olyan dolog, amelynek látszólag semmi köze egymáshoz, azonban ezek kapcsolata ennél sokkal mélyebb és összetettebb. Az egészségesebb életmód részeként rendszeres borfogyasztással segíthetjük testünket és immunrendszerünk működését, továbbá meggátolhatjuk egyes betegségek kialakulását. 

Mi a polifenol és rezveratol?

A polifenol egy olyan vegyületcsoport, amely természetesen megtalálható sok növényben, különösen gyümölcsökben, zöldségekben, tea és kávéfajtákban, valamint vörösborban. Antioxidáns tulajdonságaik miatt a polifenolok hozzájárulhatnak az egészséges öregedéshez vagy a gyulladás csökkentéséhez. A polifenolok különböző formái közé tartoznak a flavonoidok, antociánok, resveratrol és kurkumin.

A rezveratrol egy növényi vegyület, amely elsősorban a vörösborban és a vörös szőlőben található meg. A rezveratrol számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, például antioxidáns hatással, gyulladáscsökkentő hatással és segíthet az érrendszer egészségének megőrzésében. Több kutatás is mutat rá, hogy a rezveratrol számos betegség megelőzésében és kezelésében is hasznos lehet, például a szív- és érrendszeri betegségek, a rák vagy az Alzheimer-kór esetében. A rezveratrol nevű vegyület nemcsak a szőlőben, hanem más növényekben is megtalálható, például a szilva, málna, szeder és földimogyoróban is. Sajnos a fehérborban vagy a rozéban, csak nagyon alacsony mennyiségben található meg ez az antioxidáns.

A vörösbor pozitív hatása az egészségre

A vörösbor rendszeres fogyasztása számos pozitív hatással lehet az egészségünkre. Az antioxidánsok és flavonoidok segítenek megelőzni a károsodást a sejtekben, javítják az érrendszer működését és erősítik az immunrendszert. Az érrendszer felelős a vér szállításáért az egész testben. Az érrendszer rugalmassága és egészsége határozza meg, hogy milyen hatékonysággal tudja ellátni a test szöveteit oxigénnel és tápanyagokkal, emellett a jó érrendszeri állapot segít fenntartani az energiaszintet, a mentális frissességet és az általános jó közérzetet. A vörösborban található rostok támogatják az emésztést. Segítenek a bélműködés szabályozásában, emellett hozzájárulnak a tápanyagok felszívódásához. Az emésztési folyamat során a rostok a bélflóra egészséges egyensúlyát is támogatják, ami javítja az általános emésztési egészséget. A rostok továbbá segítenek a testsúlykontrollban, mivel hosszabb ideig telítettségérzetet biztosítanak, és segítik a szervezet toxinoktól és salakanyagoktól való megtisztulását. A vörösbor jótékony hatása viszonylag rövid idő alatt kimutatható. Mindössze öt hét szükséges, hogy a  vastagbél baktériumflórája komplexebb és egészségesebb összetételű legyen és ezzel elkerülve az emésztési problémákat. A vas segíthet a vérszegénység megelőzésében, a fitonutriensek csökkentik a gyulladást és a polifenolok segítenek csökkenteni a koleszterinszintet. Mindezek mellett a vörösbor hozzájárulhat az egészséges bőr fenntartásához, az agy egészségének megőrzéséhez és az energiaszint növeléséhez is. Érdemes tehát odafigyelni a vörösbor rendszeres, mérsékelt fogyasztására az egészségünk érdekében. Egyes tanulmányok szerint a vörösbor fogyasztása összefüggésbe hozható a hosszabb élettartammal is. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a mértéktelen alkoholfogyasztás egészségügyi kockázatokkal járhat. Mindig ügyeljünk arra, hogy csak mérsékelten fogyasszunk vörösbort, és az egészséges életmód más elemeit se hagyjuk figyelmen kívül.

Mi az elfogadható italmennyiség?

Férfiak esetében az elfogadható alkoholfogyasztás a 4 vagy annál kevesebb átlagos mennyiségű ital naponta, és kevesebb, mint 14 átlagos italmennyiség, hetente. Mi számít átlagos italmennyiségnek? Az amerikai ajánlások szerint 0,17 dl tiszta alkohol számít átlagos mennyiségnek ez nagyjából 1,4 dl bort jelent. Kutatások kimutatták, hogy a nők szervezete kevésbé hatékonyan dolgozza fel az alkoholt, vagyis a férfiak ajánlásánál kevesebb mennyiség lesz a megfelelő a hölgyek számára. Ennek oka az alacsonyabb alkohol-dehidrogenáz aktivitás a nőknél, ami lassítja az alkohol lebontását és felszívódását. Nők esetében az elfogadható mennyiségű alkoholfogyasztás a 3 vagy annál kevesebb átlagos mennyiségű ital naponta, és nem több mint 7 átlagos mennyiségű hetente ez nagyjából 1 dl bort jelent.

Emlékezzünk arra, hogy a mértéktartás mindig az egészségünk legfontosabb szövetségese marad. Legyünk tudatosak az alkoholfogyasztásunkkal, és figyeljünk oda a saját testünk jelzéseire. Mindig fontos megtalálni az egyensúlyt az élvezetes és az egészséges életmód között.

TOVÁBB

Gasztrokörút Eger | Reggeli

2024.03.25.

Egerben Május 1-én indul a Gasztrokörút Eger kampányunk, együttműködésben a VisitEger.com-al, amely keretén belül végig járhatod és kóstolhatod a város nevezetességeit.

Érdemes minél több vendéglátó helyre betérned, mert ha minimum 5 helyre becsekkolsz május 1. és október 31. között, akkor garantált ajándékot kapsz a VisitEger.com irodájában.

Ehhez a kulináris és történelmi kalandozáshoz készítettünk egy városfelfedező útitervet.

A reggeli a nap legkedveltebb étkezése lett

Reggeliző I.

Manooka kávézóban a világos pörkölésű kávék, a mennyei chai latte és a bagelek mellett több finomság közül is válogathatsz. A hely specialitása, a bababarát kialakítás, így a legkisebbek is szuperül érezhetik magukat, amíg a szülők megreggeliznek.

Ha a Manooka kávézót választod, megismerheted Eger rejtett belső udvarait, kalandozhatsz a zegzugos utcákon. Legyél figyelmes, ugyanis a kis átjárók meseszép freskókkal díszített tömbbelsőket rejtenek.

Reggeliző II.

Kávésdoboz Coffee Bar & Deli célkitűzése az, hogy amikor betérsz hozzájuk, megtapasztalhasd az élet apró örömeit. Kézműves finomságokkal, friss, helyben készült pékáruval várják a vendégeket. A kávézóban megkóstolhatod és meg is vásárolhatod az egri kávépörkölő (Coffee Líceum) különlegességeit is.

A finom reggeli után, irány a Kossuth Lajos utca, ahol szintén elrejtett kincsekre bukkanhatsz. A Kávésdoboztól 2 perc sétányira találhatóak a Fazola kapuk és a Sportmúzeum. A rokokó stílusú Fazola kapuk számtalan szimbólumot foglalnak magukba ezért jó játék ötlet lehet, hogy ki mennyi jelképet tud felfedezni a vasszerkezeten.

A játék után betekintést nyerhetsz a nagybetűs versenyzők életébe is. A Sportmúzeum 3 emeleten és 12 termen keresztül vezet minket a helyi és az egyetemes sporttörténelem fejezetein keresztül.

Reggeliző III.

Ha reggel egy nagy adag frissességre vágysz, akkor a Dopamin Juice&Spirit Barban a helyed, ahol szezonális gyümölcsökből, zöldségekből készült turmixokat, juiceokat és ételeket kóstolhatsz meg. A Dopamin este is nyitva van, Imi, a Bar lelke ínycsiklandozó koktélokat készít, így érdemes ekkor is betérni.

Eger központi helyszíne, az ikonikus Dobó tér könnyedén megközelíthető a reggeliző helyszíntől, ahol megtekintheted a Minorita templomot, valamint a tér mellett készíthetsz egy jó képet az Eger felirat előtt.

+ 1

Zsenge in Fúzió

Épp a napokban nyílik a belváros szívében egy új reggeliző, épp egy borbárban, így garantált, hogy borban, rostban, fehérjében és boldogságban gazdag reggeli kaphatsz. MEGNÉZEM

TOVÁBB