MENU

Az egyediség kulcsa – a dűlős egri borok

2022.05.26.
Ercsey Dániel

A harmadik, egyben utolsó mesterkurzusra tartogatta az Egri borvidék a nagyágyúkat! Itt mutatták be a borvidék tervezett csúcsait, ahol mindenki az elérhető legjobbra törekszik minden tekintetben. Bár nem a borokról szólt az este, hanem inkább a mondandóról, de ezen a mesterkurzuson voltak olyan borok is, ahol elcsendesedett a terem, és elállt a szavunk.

A termőhely kötelez

A beszélgetés résztvevői Lőrincz György, Bukolyi Marcell és Bálint László voltak. Bukolyi Marci szinte rögtön magához ragadta a mikrofont, és azzal kezdte, hogy az Egri borvidéken az nem lehet piaci kérdés, hogy készítsenek-e dűlős borokat, mert a termőhelyek erre predesztináltak!

A termőhely szerinte erre egyenesen kötelezi a borászokat, olyan hihetetlenek az adottságok, amiket nem kihasználni egyenesen vétek. Csak abban lehet bízni, hogy ezt a fogyasztók is felismerik, és jól fogadják az elkészült borokat.

A hallgatóságban kissé kajánul felmerült, hogy könnyű annak, akinek csak a Nagy-Eged hegyen vannak területei, de Marci gyorsan eloszlatta a kételyeket: szerinte bár a borvidéken a Nagy-Eged tényleg különleges szerepet tölt be, elég csak arra gondolni, hogy ott mészkő alapkőzeten vannak a szőlők, szemben a többségében vulkanikus területekkel, de Eger nem csak az Egedről szól.

„Számtalan világklasszis dűlő van a borvidéken!“

– zárta a gondolatmenetet Marci, amire Lőrincz György szinte azonnal úgy válaszolt, hogy csak meg kell tanulni rajtuk gazdálkodni!

A lényeg a végeredmény

Innentől kezdve arra terelődött a szó, hogy bizony a helyes termesztéstechnológia megválasztása kulcskérdés, és ebben senkire nem tudnak támaszkodni a termelők, maguknak kell kitapasztalni, hogy mi működik és mi nem.

Egerben vannak olyan területek, ahol utoljára ötszáz éve volt szőlő, most mégis jónak tűnik, jól működhet, de nem tudnak róla semmit. Olyan területek is vannak, amiket esetleg rosszabb dűlőnek könyveltek el, pedig lehet, hogy csak a nem oda való fajtákat erőltették rajta, esetleg nem a megfelelő művelésmóddal vagy iskolázással.

Ráadásul a mennyiségi termelés és az ötéves tervek szocialista tervgazdálkodásában a meglévő információk is elvesztek, mondhatni újra kell tanulnia a borvidéknek a dűlőit! A lényeg viszont, ami miatt ez az egész egyáltalán szóba került, az a végeredmény, a bor, és innentől kezdve a fogyasztó mond ítéletet.

Ahogy Lőrincz György fogalmazott:

„A fogyasztót nem érdekli a befektetett munka, nem érdekli, hogy 1000 éves a szőlőterület, és már Szent István idejében is művelték, csak az érdekli, hogy eltérő karakterű-e az adott bor.“

Az élesztőhasználat kérdése

A hallgatóság ezen a ponton az élesztők felé terelte a beszélgetés fonalát. Egyáltalán megengedhető-e a fajélesztő használata a dűlős borok esetében? Nem fedi-e el túlságosan a dűlő egyedi karakterét?

Bukolyi Marci erre úgy reagált, hogy az élesztő kérdése szerinte eleve túl van démonizálva. Szerinte egy neutrális élesztő még egy organikus bor esetében is megengedhető. Fontos a vegyszermentes gazdálkodás, az alacsony hozam és az érett, egészséges szőlő, így lehet a legjobban bemutatni a termőhelyet. A technológia hiánya is bizonyos értelemben technológia, ami akár el is fedheti a termőhelyet…

A megfelelő fajták megtalálása

A cool climate mint hívószó és a klímaváltozás esetünkben pozitív hatásai itt is felmerültek, ahogy a kérdés is, hogy ha már a dűlős borokról van szó, mivel lehet még finomítani ezeknek a boroknak a karakterét. A termelők és Bálint László egyaránt úgy fogalmaztak, hogy a megfelelő fajták megtalálása lehet a kulcs.

Egy cabernet sauvignon eleve kevésbé alkalmas egy dűlő megmutatására, erre a syrah vagy a pinot noir megfelelőbbnek tűnnek, de Egerben a hangsúly a nemzetközi fajták helyett inkább a Kárpát-medencei fajtákra helyeződött át, főként a kékfrankosra, nem elfeledve, hogy az egri bor alapvetően egy házasítás.

A hordó megválasztása

Ezen a témán túllendülve szóba került még a megfelelő hordó megválasztása; érdekes, hogy a termelők mind egyetértettek abban, hogy az élénkebb egri savkarakterhez sokkal jobban passzolnak a medium+ vagy a heavy pörkölésű hordók.

„Ezekkel a savakkal csak ezek a hordók birkóznak meg”

– mondta Lőrincz György.

Eljutni a közönségig

De ami a legfontosabb, és ebben a jelenlévők segítségét is kérték, az a kommunikáció. A borász készíthet bármilyen jó bort, ha arról nem mondják el, vagy ha el is mondják, de nem jut el a közönségig, hogyan kell értelmezni, miért olyan, amilyen.

A Nagy-Eged-dűlőben például, mint azt megtudhattuk, 14% feletti alkoholnál sem száll el a pH, és a savak is élénkek maradnak. Ahogy Bukolyi Marci fogalmazott, a Nagy-Egeden „ott van meg az egyensúly“, a Nagy-Egedről készült borok „ott finomak“! Ezt viszont a mai világban, ahol a 13% alkohol már elrettentően soknak számít, fontos elmondani, akár úgy is – és talán úgy a legjobb –, hogy leülünk a fogyasztó mellé, és közösen kóstoljuk meg a borokat.

Ez a tanulási folyamat nem megspórolható sem a borászok, sem a fogyasztók, a borkedvelők részéről. A nevezett dűlő borait kóstolva, néma áhítatban csak egyetérteni tudunk. Az egyediségnek ára van – mind pénzben, mind időben. Jó lenne, ha a jövőben ezt felismerve a grand superior egri borok valóban méltó helyükre kerülnének a polcokon.

További cikkek

XXIX. Egri Borvidéki Borverseny eredmények

2025.03.03.

A XXIX. Egri Borvidéki Borverseny hagyományteremtő szándékkal idén is az év elején 2025. február 27-én került megrendezésre az egri Hotel Villa Völgyben.

A színvonalas helyszínen igen komoly szakmai munkával 29 borászat 159 nevezett tétele került megmérettetésre az OIV által is elfogadott 100 pontos borbíráló rendszer alapján. Idén hat bizottság hat fővel kóstolta a borokat.

Az ítészek a 30%-os oklevél díjazás tekintetében:

  • Nagy aranyéremből 3 db;
  • Aranyéremből 33 db;
  • Ezüstéremből 12 db minősítést osztottak ki.

A 30% ponthatáron idén pontegyenlőséggel több tétel is szerepel, így ezek a tételek is megkapják a megérdemelt oklevelet, így az ezüstéremből ennek megfelelően további 5 db kerül kioszásra.

A borversenyen az érmek kiosztása mellett a már jól ismert hét nevezhető kategória legjobbjai is kiválasztásra kerültek, melyeket a bizottsági elnökök szétlövéssel választottak ki.

XXIX. Egri Borvidéki Borverseny Kategóriagyőztes borok 2025:

I. Legjobb Fehér bor
Juhász Testvérek Pincészete – Juhász Olaszrizling – 2024

II. Legjobb Egri Csillag bor
Varsányi Pincészet – Egri Csillag superior – 2021

III. Legjobb Debrői Hárslevelű bor
Varga Pincészet Kft. – Debrői Hárslevelű késői szüret – 2019

IV. Legjobb Desszert bor
Hárs Pince – Gecse István – Hárslevelű 2022 „Mazsola” Késői – 2022

V. Legjobb Rozé bor
Varsányi Pincészet – Rosé cuvée – 2024

VI. Legjobb Vörös bor
Thummerer Pincészet – Egri Syrah Superior Válogatás – 2021

VII. Legjobb Egri Bikavér bor
Thummerer Pincészet – Egri Bikavér Superior – 2021

A szakmai nap egy szakmai vacsorával zárult a Gál Tibor Fúzióban, melyen a borversenyen résztvevő bírálók a borvidék szereplőivel együtt értékelhették a nap sikerességét.

A verseny hivatalos eredményhirdetésére és díjátadására az Egri Csillag Weekend megnyitóján kerül majd sor, ahol a borverseny hivatalos támogatói is díjazzák a sikeres borászatokat nagyértékű különdíjaikkal.

Fotók: TV Eger / facebook.com/tveger

Támogatóink:
amorin
Csuziker
Cellarius
szervin

Gratulálunk a szép eredményekhez!

TOVÁBB

Az Egri Vár bora 2025 I Felhívás

2025.03.01.

Magyarország leglátogatottabb vidéki múzeuma, a nemzetközi turizmusban is meghatározó Egri Vár keresi az egri borvidék legkiválóbb borát, hogy öregbítse az egri borgasztronómia hírnevét. 

A Vár számára fontos, hogy a borvidék emblematikus borai, a hungarikum Egri Bikavér, az Egri Csillag, valamint az Egri Rozé az Egri Várban is megjelenhessen és a látogatók az emlékek mellett ezeket a borokat is magukkal vigyék az otthonaikba.

Pályázni az Egri borvidék bortermelő vállalkozásai tudnak, palackozott Egri Védett Eredetű (OEM) boraikkal, amelyek a magyarországi előírásoknak megfelelnek és Magyarországon forgalomba hozatali engedéllyel rendelkeznek.

A meghirdetett kategóriák a következők:

  • Egri Csillag
  • Egri Rozé
  • Egri Bikavér

Az Egri Vár a fenti kategóriák nyertes tételeiből várhatóan 100 palackot vásárol az év folyamán, amiket a saját csatornáin keresztül értékesít.

A minták beküldésére 2025. március 3-21-e között van lehetőség.

Az eredményhirdetésre 2025. áprilisában kerül sor.

A részletes felhívás elérhető a www.egrivar.hu/hu/hirek/c/az-egri-var-bora-2025 oldalon.

TOVÁBB

29. Egri Borvidéki Borverseny | Felhívás

2025.02.17.

Második alkalommal kerül megrendezésre év elején – februárban – az Egri Borvidéki Borverseny. 

Nevezni az Egri Borvidéken termelt szőlőből készült borokkal lehet, melynek idén feltétele, hogy forgalomba hozatali engedéllyel rendelkezzenek a borok. A benevezett bormintákból a verseny rendezőjéhez (Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa) kell eljuttatni legalább 4 db 0,75 l-es palackot vagy ennek megfelelő űrmértékű mennyiséget palackosan legkésőbb 2025. február 21-ig és egyidejűleg kitölteni az online nevezési lapot az alábbi szövegre kattintva:

Minta online nevezése itt.

Verseny időpontja | 2025. február 27., csütörtök 09:00 
Helyszín | Hotel Villa Völgy, Eger, Tulipánkert u. 5.
Mintagyűjtés | 2025. február 21-ig | nyitvatartási időben

Rendező és a minták átvételének helyszíne | Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa, Kőlyuktető | EKKE Szőlészeti-Borászati kutató épülete

NEVEZÉSI DÍJ BORONKÉNT
1-4 bor esetén: 10.000 Ft
5-9 bor esetén: 7.500 Ft
10 vagy több bor esetén: 5.000 Ft

HÉT KATEGÓRIA BORAI KERÜLNEK BÍRÁLATRA

1. Fehér borok | 2. Egri Csillag | 3. Debrői Hárslevelű | 4. Desszert borok | 5. Rozé borok | 6. Vörös/Siller borok | 7. Egri Bikavér

AZ ÉRMEK AZ ALÁBBI PONTRENDSZER SZERINT KERÜLNEK ODAÍTÉLÉSRE

Nagy Aranyérem: 92,0 – 100 pont
Aranyérem: 87,0 – 91,9 pont
Ezüstérem: 82,0 – 86,9 pont

MIÉRT ÉRDEMES NEVEZNI

Az érmes pontszámot elért borok 30%-a oklevélben, továbbá kategóriánként külön a legjobb bor kiválasztásával különdíjban részesülnek melyek boros rendezvényünkön személyesen, akadályoztatás esetén postai úton kerülnek átadásra a díjazottaknak.

Az Egri Borvidéki Borversenyen aranyérmet nyert boroknak az EBHT támogatásként biztosítja az Országos Borversenyre történő nevezéséhez a nevezési díj felét, így a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának támogatásával együtt a nevezés ingyenessé válik.

Az Egri Bikavér kategóriában résztvevő borokból az Egri Bikavér Ünnepi Napok gálavacsoráján az akkor rendelkezésre álló, legmagasabb pontszámot elért Bikavérek közül kiválasztottak kerülnek majd bemutatásra.

Csak a Borvidéki Borversenyen nevező borászatok részesülhetnek kiállítói támogatásban azokon a borvidéki boros rendezvényeken, melyekre az EBHT a támogatás igénylésének a lehetőségét meghirdeti.

A beérkezett borok bírálását nagy gyakorlattal, hozzáértéssel és elismertséggel rendelkező szakemberekből álló bizottságok végzik.

Az Egri Borvidéki Borverseny, a térség legnagyobb és legfontosabb szakmai rendezvénye. Egyre többen kísérik figyelemmel ezeket a megmérettetéseket és a vásárlási döntésekben is egyre meghatározóbbak az elért eredmények.

Fő támogatónk az Amorim Cork Hungary Zrt.

Csúziker Kft.

Cellarius Kft.

TOVÁBB