MENU

Az egyediség kulcsa – a dűlős egri borok

2022.05.26.
Ercsey Dániel

A harmadik, egyben utolsó mesterkurzusra tartogatta az Egri borvidék a nagyágyúkat! Itt mutatták be a borvidék tervezett csúcsait, ahol mindenki az elérhető legjobbra törekszik minden tekintetben. Bár nem a borokról szólt az este, hanem inkább a mondandóról, de ezen a mesterkurzuson voltak olyan borok is, ahol elcsendesedett a terem, és elállt a szavunk.

A termőhely kötelez

A beszélgetés résztvevői Lőrincz György, Bukolyi Marcell és Bálint László voltak. Bukolyi Marci szinte rögtön magához ragadta a mikrofont, és azzal kezdte, hogy az Egri borvidéken az nem lehet piaci kérdés, hogy készítsenek-e dűlős borokat, mert a termőhelyek erre predesztináltak!

A termőhely szerinte erre egyenesen kötelezi a borászokat, olyan hihetetlenek az adottságok, amiket nem kihasználni egyenesen vétek. Csak abban lehet bízni, hogy ezt a fogyasztók is felismerik, és jól fogadják az elkészült borokat.

A hallgatóságban kissé kajánul felmerült, hogy könnyű annak, akinek csak a Nagy-Eged hegyen vannak területei, de Marci gyorsan eloszlatta a kételyeket: szerinte bár a borvidéken a Nagy-Eged tényleg különleges szerepet tölt be, elég csak arra gondolni, hogy ott mészkő alapkőzeten vannak a szőlők, szemben a többségében vulkanikus területekkel, de Eger nem csak az Egedről szól.

„Számtalan világklasszis dűlő van a borvidéken!“

– zárta a gondolatmenetet Marci, amire Lőrincz György szinte azonnal úgy válaszolt, hogy csak meg kell tanulni rajtuk gazdálkodni!

A lényeg a végeredmény

Innentől kezdve arra terelődött a szó, hogy bizony a helyes termesztéstechnológia megválasztása kulcskérdés, és ebben senkire nem tudnak támaszkodni a termelők, maguknak kell kitapasztalni, hogy mi működik és mi nem.

Egerben vannak olyan területek, ahol utoljára ötszáz éve volt szőlő, most mégis jónak tűnik, jól működhet, de nem tudnak róla semmit. Olyan területek is vannak, amiket esetleg rosszabb dűlőnek könyveltek el, pedig lehet, hogy csak a nem oda való fajtákat erőltették rajta, esetleg nem a megfelelő művelésmóddal vagy iskolázással.

Ráadásul a mennyiségi termelés és az ötéves tervek szocialista tervgazdálkodásában a meglévő információk is elvesztek, mondhatni újra kell tanulnia a borvidéknek a dűlőit! A lényeg viszont, ami miatt ez az egész egyáltalán szóba került, az a végeredmény, a bor, és innentől kezdve a fogyasztó mond ítéletet.

Ahogy Lőrincz György fogalmazott:

„A fogyasztót nem érdekli a befektetett munka, nem érdekli, hogy 1000 éves a szőlőterület, és már Szent István idejében is művelték, csak az érdekli, hogy eltérő karakterű-e az adott bor.“

Az élesztőhasználat kérdése

A hallgatóság ezen a ponton az élesztők felé terelte a beszélgetés fonalát. Egyáltalán megengedhető-e a fajélesztő használata a dűlős borok esetében? Nem fedi-e el túlságosan a dűlő egyedi karakterét?

Bukolyi Marci erre úgy reagált, hogy az élesztő kérdése szerinte eleve túl van démonizálva. Szerinte egy neutrális élesztő még egy organikus bor esetében is megengedhető. Fontos a vegyszermentes gazdálkodás, az alacsony hozam és az érett, egészséges szőlő, így lehet a legjobban bemutatni a termőhelyet. A technológia hiánya is bizonyos értelemben technológia, ami akár el is fedheti a termőhelyet…

A megfelelő fajták megtalálása

A cool climate mint hívószó és a klímaváltozás esetünkben pozitív hatásai itt is felmerültek, ahogy a kérdés is, hogy ha már a dűlős borokról van szó, mivel lehet még finomítani ezeknek a boroknak a karakterét. A termelők és Bálint László egyaránt úgy fogalmaztak, hogy a megfelelő fajták megtalálása lehet a kulcs.

Egy cabernet sauvignon eleve kevésbé alkalmas egy dűlő megmutatására, erre a syrah vagy a pinot noir megfelelőbbnek tűnnek, de Egerben a hangsúly a nemzetközi fajták helyett inkább a Kárpát-medencei fajtákra helyeződött át, főként a kékfrankosra, nem elfeledve, hogy az egri bor alapvetően egy házasítás.

A hordó megválasztása

Ezen a témán túllendülve szóba került még a megfelelő hordó megválasztása; érdekes, hogy a termelők mind egyetértettek abban, hogy az élénkebb egri savkarakterhez sokkal jobban passzolnak a medium+ vagy a heavy pörkölésű hordók.

„Ezekkel a savakkal csak ezek a hordók birkóznak meg”

– mondta Lőrincz György.

Eljutni a közönségig

De ami a legfontosabb, és ebben a jelenlévők segítségét is kérték, az a kommunikáció. A borász készíthet bármilyen jó bort, ha arról nem mondják el, vagy ha el is mondják, de nem jut el a közönségig, hogyan kell értelmezni, miért olyan, amilyen.

A Nagy-Eged-dűlőben például, mint azt megtudhattuk, 14% feletti alkoholnál sem száll el a pH, és a savak is élénkek maradnak. Ahogy Bukolyi Marci fogalmazott, a Nagy-Egeden „ott van meg az egyensúly“, a Nagy-Egedről készült borok „ott finomak“! Ezt viszont a mai világban, ahol a 13% alkohol már elrettentően soknak számít, fontos elmondani, akár úgy is – és talán úgy a legjobb –, hogy leülünk a fogyasztó mellé, és közösen kóstoljuk meg a borokat.

Ez a tanulási folyamat nem megspórolható sem a borászok, sem a fogyasztók, a borkedvelők részéről. A nevezett dűlő borait kóstolva, néma áhítatban csak egyetérteni tudunk. Az egyediségnek ára van – mind pénzben, mind időben. Jó lenne, ha a jövőben ezt felismerve a grand superior egri borok valóban méltó helyükre kerülnének a polcokon.

További cikkek

A bor és a jóga találkozása Egerben

2024.02.13.
Koklács Kata

A jógában van egy tanítás, a brahmacsarja, azaz a mértékletesség elve. A brahmacsarja tanítása szerint a minőség fontosabb a mennyiségnél. Arra buzdít minket, hogy hozzuk ki a
maximumot a jó dolgokból: élvezzük a finom falatokat, a kortyokat és kerüljük el a szélsőségeket.
A borfogyasztásról mi is ezt valljuk. Amikor megkóstolunk egy minőségi, finom bort, nem az számít, hogy milyen gyorsan töltjük újra a poharat, hanem az, hogy kiélvezzünk minden
egyes kortyot, megfigyeljük az illatokat, ízeket, színeket. A minőségi borfogyasztás odafigyelést, teljes jelenlétet igényel.
Ezt a jelenlétet tudjuk gyakorolni a jógaszőnyegen is, ezért szépen lassan a jóga belekúszott az egri pincészetek életébe.
A Nap-völgy Borászat és Élménybirtok a Szépasszony-völgy eldugott kis utcájában található, ami nem csak mediterrán hangulatával, hanem a programjaival is elvarázsolja a vendégeket.
Több alkalommal is rendeztek tematikus vasárnapi Jóga&Brunch eseményeket, ahol a reggelt egy kellemes, teljes testet átmozgató jógaórával indítják a gyakorlók. A mozgás után
mindenki feltöltheti az energiaraktárait egy tápláló, svédasztalos reggelivel, finom kávéval.
Az étkezés mindig magával hoz egy jó hangulatú beszélgetést is, így mindenki kötetlenül falatozhat.
Ezek a komplex gasztronómiai élmények közelebb hozzák az embereket egymáshoz.
Minőségi időt tölthetünk el magunkkal, a szeretteinkkel, olyan pillanatokkal lehetünk gazdagabbak, amikor azt tudjuk mondani, igen, ezért érdemes élni.
A következő Jóga&Brunch 2024. március 3-án kerül megrendezésre, amire ezen az oldalon lehet jelentkezni.

Nemcsak a Szépasszony-völgyben láthatunk példát a bor és a jóga összefonódására, hanem a belvárosban is. Eger szívében, a Gál Tibor Fúzióban tematikus programok és különböző
jógaórák várják az érdeklődőket. Azoknak, akik szeretik a finom borokat, és a jógával is szemezgetnek, jó szívvel ajánljuk a Wine&Yoga programsorozatot. Az ilyen típusú jógaóra célja a könnyedség megtalálása, a kötöttség nélküli gyakorlás egy finom bor társaságában. A résztvevők páros gyakorlatok segítségével, pohárral a kézben jógáznak, oldott hangulatban. Igazi barátnős, vagy éppen anya-lánya program. Az érdeklődők 2024. április 19-én tudnak csatlakozni a következő Wine&Yoga eseményhez. Részletes információk a VisitEger oldalán találhatóak.
A Fúzió különlegessége, hogy a Borbár feletti rész egy jógastúdiónak ad otthont, ahol különböző jógastílusokat próbálhatnak ki a mozogni vágyók. Az órák után pedig,
mindenkinek lehetősége van megkóstolni a Gál Tibor borok valamelyikét akár egy vacsorával egybekötve. Az órákról és a regisztrációról az alábbi oldalon tudnak tájékozódni az
érdeklődők.

Ahogyan láthatjuk Egerben a bor és a jóga harmonikusan megfér egymás mellett, mindkettő képviseli a minőséget a mennyiség helyett, valamint azt, hogy a tárgyak helyett élményeket
gyűjtsünk. Természetesen, azt is megértjük, hogy nem mindenkit vonz a jóga, ezért adunk pár ötletet, hogy hogyan lehet beiktatni egy kis mozgást a bor és a szőlő közelségében.
Eger városa a dűlők ölelésében fekszik, ezért egy futás a szőlők közt mindig jó lehetőség, ha
töltekezni szeretnénk a friss levegőn. Aki igazán nagy kihívást keres magának az fusson fel a Nagy-Eged hegy tetejére, ahonnan a kilátás magáért beszél.
Az Egri Vár melletti Várfalsétány lépcsőinek megmászása még a rutinosokat is megállíthatja, ám a lépcsőzés után leülni az egyik padra egy pohár bor kíséretében és csodálni a naplementét
egy csodálatos élmény.

TOVÁBB

3 nap Egerben | különleges boros programok

2024.02.12.
Koklács Kata

Mindössze három napot töltesz el ebben a csodás városban? Összeszedtünk három olyan élményt és program lehetőséget az itt töltött idődre, amivel jobban megismerheted városunkat és finom borait. 

Pohárral Egerben túra | Belvárosi borozás

Eger szívében sétálni egy pohár finom borral a kezedben miért ne lenne az egyik legjobb élmény? A Gál Tibor Pincészet közreműködésével szervezett Pohárral Egerben túra során lehetőséged nyílik felfedezni Eger belvárosát, miközben a legfinomabb borokat kortyolgatod. A csoportos túra alatt nemcsak a város látnivalóit ismerheted meg, hanem bepillantást nyerhetsz a borkészítés titkaiba is, miközben a szakértő vezető megosztja veled a város történelmének érdekességeit. A csoportos túrán számos titkot és érdekességet megtudhatsz a városról és a borkészítés rejtelmeiről, csupán 2 óra alatt. Jelentkezz be a weboldalon található telefonszámon vagy fuzio@galtibor.hu e-mail címen keresztül. 

Borbusz szombatonként | júniustól – augusztusig

Egerben megannyi pincészet képviselteti magát kiváló minőségű boraival. A borbusz túra alkalmával lehetőséged nyílik arra, hogy ezekből néhányat végig kóstolj. A program keretein belül júniustól egészen augusztusig egy kijelölt útvonalon haladó busszal meglátogathatod az Egri Borvidék megannyi borászatát, csak meg kell tervezned hol szeretnél kóstolni. A járat szombatonként közlekedik, és a menetrendben meghatározott megállóknál bármikor fel- vagy leszállhatsz. A jegyedet felszálláskor a buszon tudod megvásárolni, amiért kapsz egy kupont, melynek beváltásakor kedvezményben részesülsz a kijelölt borászatokban. Keresd a menetrendet az alábbi oldalon. Gyere és használd ki ezt a kalandos lehetőséget és ismerd meg jobban az egri borkultúrát. Ez nemcsak egy borkóstoló, hanem egy valódi kulturális élmény is. Élvezd ki az itt töltött időd minden percét, hogy részese lehess Eger gazdag boros hagyományainak.

Dűlőtúra Tóthék birtokán | Távolabb a várostól

Csodás városunkat körülölelik és díszítik a kiváló minőségű dűlők, amelyeken megterem a gyönyörű kék és fehér szőlő. A Dűlőtúra során Tóth Katalin vezetésével felfedezheted a 7 hektáros terület minden szegletét, ahol Eger legkiválóbb dűlőjében a Síkhegyen barangolva elmerülhetsz a lenyűgöző látványban és megismerheted a termőföld egyedi jellemzőit. A csendes környezet, friss levegő és a természet közelsége segítenek a kikapcsolódásban és feltöltődésben, miközben elmélyedsz a borkészítés folyamataiban.  A sétán megkóstolhatod a különleges borokat, amelyek a helyi szőlőfajták egyedi karakterét hordozzák magukban. Jelentkezz a programra a egriborelmeny@gmail.com e-mail címen, vagy a  borászat weboldalán található telefonszámon. Ez a  túra nem csupán a borkóstolásra összpontosít, hanem az érzékek széles skáláját öleli fel, beleértve a látvány, illatokat és az érintés élményét is. 

Eger három nap alatt is lenyűgöző élményeket kínál, hisz ezeken a programokon mélyebben megismerheted a várost és élvezheted finom borait.

TOVÁBB

Egy nap Egerben, télen

2024.02.02.
Koklács Kata

Csak egy napra látogatsz el Egerbe és nem tudod merre indulj el?
Készítettünk számodra egy útitervet, amely segítségével felfedezheted Eger kincseit a hidegebb hónapokban is és igazi élményekkel gazdagodhatsz!
A belváros romantikus kis utcáin sétálva számos kávézó közül válogathatsz, térj be az egyikbe, töltsd fel az energiaraktáraidat és indulhat a kaland!
Látogass el a város ikonikus nevezetességébe, az Egri Várba, melynek felújított bástyájáról csodálatos kilátás nyílik a barokk épületekre, a hóval tarkított dűlőkre és a Bükk
hegycsúcsaira. Ha eldugott kincsek után kutatsz, térj be a Kopcsik Marcipániába, ahol Eger Oscar-díjas cukrászának, Kopcsik Lajosnak a műveit tekintheted meg.

A múzeummal szemben található a török uralom egyik legnagyobb, szemmel is látható lenyomata, a Minaret. A torony megmászása egy kisebb kardio edzéssel is felér, ám a panoráma mindenért kárpótolni fog. A mozgás után töltődj vissza, kóstolj bele az egri gasztronómiába! A város szívében, a Dobó
tér közelében számos étterem és kávézó közül válogathatsz, de ha csak borozni szeretnél, akkor a kanyargós kis utcákon több egri borász borboltját, borbárját vagy borászatát is megtalálod.
Igen, jól olvastad, sok más helytől eltérően Egerben a belterületen is vannak borászatok, ráadásul a várost egy alagút rendszer hálózza be. Ezek a pincék kiváló helyként szolgálnak a szőlőnek, ezért az egriek az egyik legféltettebb kincsüket, szüret után azonnal a városba tudják szállítani.
Jó tipp, ha autentikus környezetben szeretnél megismerkedni a borokkal, érdemes előre időpontot foglalni.

A bor-gasztronómiai kitérő után ismerd meg az éppen megújuló Bazilikát, hazánk második legnagyobb templomát, valamint a Líceumot, ahol kicsik és nagyok egyaránt
megismerkedhetnek a tudomány játékos formáival.
A nap végén pedig irány a Szépasszony-völgy, ahol nemcsak házias ételek, hanem a legjobb Egri Csillagok és Egri Bikavérek várnak arra, hogy megismerjétek őket.

TOVÁBB