MENU

Az egyediség kulcsa – a dűlős egri borok

2022.05.26.
Ercsey Dániel

A harmadik, egyben utolsó mesterkurzusra tartogatta az Egri borvidék a nagyágyúkat! Itt mutatták be a borvidék tervezett csúcsait, ahol mindenki az elérhető legjobbra törekszik minden tekintetben. Bár nem a borokról szólt az este, hanem inkább a mondandóról, de ezen a mesterkurzuson voltak olyan borok is, ahol elcsendesedett a terem, és elállt a szavunk.

A termőhely kötelez

A beszélgetés résztvevői Lőrincz György, Bukolyi Marcell és Bálint László voltak. Bukolyi Marci szinte rögtön magához ragadta a mikrofont, és azzal kezdte, hogy az Egri borvidéken az nem lehet piaci kérdés, hogy készítsenek-e dűlős borokat, mert a termőhelyek erre predesztináltak!

A termőhely szerinte erre egyenesen kötelezi a borászokat, olyan hihetetlenek az adottságok, amiket nem kihasználni egyenesen vétek. Csak abban lehet bízni, hogy ezt a fogyasztók is felismerik, és jól fogadják az elkészült borokat.

A hallgatóságban kissé kajánul felmerült, hogy könnyű annak, akinek csak a Nagy-Eged hegyen vannak területei, de Marci gyorsan eloszlatta a kételyeket: szerinte bár a borvidéken a Nagy-Eged tényleg különleges szerepet tölt be, elég csak arra gondolni, hogy ott mészkő alapkőzeten vannak a szőlők, szemben a többségében vulkanikus területekkel, de Eger nem csak az Egedről szól.

„Számtalan világklasszis dűlő van a borvidéken!“

– zárta a gondolatmenetet Marci, amire Lőrincz György szinte azonnal úgy válaszolt, hogy csak meg kell tanulni rajtuk gazdálkodni!

A lényeg a végeredmény

Innentől kezdve arra terelődött a szó, hogy bizony a helyes termesztéstechnológia megválasztása kulcskérdés, és ebben senkire nem tudnak támaszkodni a termelők, maguknak kell kitapasztalni, hogy mi működik és mi nem.

Egerben vannak olyan területek, ahol utoljára ötszáz éve volt szőlő, most mégis jónak tűnik, jól működhet, de nem tudnak róla semmit. Olyan területek is vannak, amiket esetleg rosszabb dűlőnek könyveltek el, pedig lehet, hogy csak a nem oda való fajtákat erőltették rajta, esetleg nem a megfelelő művelésmóddal vagy iskolázással.

Ráadásul a mennyiségi termelés és az ötéves tervek szocialista tervgazdálkodásában a meglévő információk is elvesztek, mondhatni újra kell tanulnia a borvidéknek a dűlőit! A lényeg viszont, ami miatt ez az egész egyáltalán szóba került, az a végeredmény, a bor, és innentől kezdve a fogyasztó mond ítéletet.

Ahogy Lőrincz György fogalmazott:

„A fogyasztót nem érdekli a befektetett munka, nem érdekli, hogy 1000 éves a szőlőterület, és már Szent István idejében is művelték, csak az érdekli, hogy eltérő karakterű-e az adott bor.“

Az élesztőhasználat kérdése

A hallgatóság ezen a ponton az élesztők felé terelte a beszélgetés fonalát. Egyáltalán megengedhető-e a fajélesztő használata a dűlős borok esetében? Nem fedi-e el túlságosan a dűlő egyedi karakterét?

Bukolyi Marci erre úgy reagált, hogy az élesztő kérdése szerinte eleve túl van démonizálva. Szerinte egy neutrális élesztő még egy organikus bor esetében is megengedhető. Fontos a vegyszermentes gazdálkodás, az alacsony hozam és az érett, egészséges szőlő, így lehet a legjobban bemutatni a termőhelyet. A technológia hiánya is bizonyos értelemben technológia, ami akár el is fedheti a termőhelyet…

A megfelelő fajták megtalálása

A cool climate mint hívószó és a klímaváltozás esetünkben pozitív hatásai itt is felmerültek, ahogy a kérdés is, hogy ha már a dűlős borokról van szó, mivel lehet még finomítani ezeknek a boroknak a karakterét. A termelők és Bálint László egyaránt úgy fogalmaztak, hogy a megfelelő fajták megtalálása lehet a kulcs.

Egy cabernet sauvignon eleve kevésbé alkalmas egy dűlő megmutatására, erre a syrah vagy a pinot noir megfelelőbbnek tűnnek, de Egerben a hangsúly a nemzetközi fajták helyett inkább a Kárpát-medencei fajtákra helyeződött át, főként a kékfrankosra, nem elfeledve, hogy az egri bor alapvetően egy házasítás.

A hordó megválasztása

Ezen a témán túllendülve szóba került még a megfelelő hordó megválasztása; érdekes, hogy a termelők mind egyetértettek abban, hogy az élénkebb egri savkarakterhez sokkal jobban passzolnak a medium+ vagy a heavy pörkölésű hordók.

„Ezekkel a savakkal csak ezek a hordók birkóznak meg”

– mondta Lőrincz György.

Eljutni a közönségig

De ami a legfontosabb, és ebben a jelenlévők segítségét is kérték, az a kommunikáció. A borász készíthet bármilyen jó bort, ha arról nem mondják el, vagy ha el is mondják, de nem jut el a közönségig, hogyan kell értelmezni, miért olyan, amilyen.

A Nagy-Eged-dűlőben például, mint azt megtudhattuk, 14% feletti alkoholnál sem száll el a pH, és a savak is élénkek maradnak. Ahogy Bukolyi Marci fogalmazott, a Nagy-Egeden „ott van meg az egyensúly“, a Nagy-Egedről készült borok „ott finomak“! Ezt viszont a mai világban, ahol a 13% alkohol már elrettentően soknak számít, fontos elmondani, akár úgy is – és talán úgy a legjobb –, hogy leülünk a fogyasztó mellé, és közösen kóstoljuk meg a borokat.

Ez a tanulási folyamat nem megspórolható sem a borászok, sem a fogyasztók, a borkedvelők részéről. A nevezett dűlő borait kóstolva, néma áhítatban csak egyetérteni tudunk. Az egyediségnek ára van – mind pénzben, mind időben. Jó lenne, ha a jövőben ezt felismerve a grand superior egri borok valóban méltó helyükre kerülnének a polcokon.

További cikkek

Egri Borvidék a terítéken | Pár ötlet mindazoknak, akik a szőlőt nemcsak isszák hanem eszik is

2024.09.09.

Nem akarjuk siettetni az időt, de pár nap múlva megérkezik az ősz és vele együtt a Borvidék kiemelt eseménye, a szüret. Az egri szüret kezdete hagyományosan szeptember 29-hez köthető, Szent Mihály napjához, ám az időjárás és a szőlő érettségi állapota miatt ez a dátum mozgatható.

A szürettel elkezdődik a legújabb borok feldolgozása, ám ne felejtsük el, hogy a finom szőlőből nem csak minőségi italokat kóstolhatunk, hanem mennyei ételeket is készíthetünk. Ebben a cikkünkben összegyűjtöttük a kedvenc receptjeinket, hogy az Egri Borvidéket az asztalra csempészhessétek.

Minden főzés-sütés a minőségi alapanyagok beszerzésével kezdődik: a finom borokat megvásárolhatod borászainktól, a friss szőlőt pedig beszerezheted hétköznap Egerben a Katona téren található piacon, hétvégén pedig a Kisasszony piacon.

Az első recept ötletünk egy igazán könnyed szüreti sajtsaláta, ami egy kitűnő előételként szolgál:

Hozzávalók:

  • 1db alma
  • 1db körte
  • 1db narancs
  • 20 dkg szőlő
  • 2 dkg dió
  • 2 dkg kesudió
  • 20 dkg camembert sajt

Öntet:

  • 1.5 dl tejföl
  • 1db narancs
  • 2ek tej
  • 2 tk méz
  • 0.5tk currypor
  • 1kh őrölt fahéj

A gyümölcsöket apróra vágjuk, a camambert felszeleteljük, kistányérokba adagoljuk és megszórjuk a diófélékkel. Az öntethez a tejfölt krémesre keverjük, fokozatosan hozzáadjuk a narancslevet, a tejet és a mézet. Végül a curryvel és a fahéjjal pikánsra ízesítjük, tálkába töltjük, és külön kínáljuk a salátához.

A szőlő nem csak finom, hanem rengeteg jótékony hatással is rendelkezik! Rengeteg C- és B-vitamint, káliumot-, kalciumot-, magnéziumot-, és flavonoidokat tartalmaz, erősiti az immunrendszert, segíti az emésztést és lassítja az öregedést is!

Ezért következő receptnek egy olyat választottunk, amivel könnyedén kiegészítheted a család kedvenc húsételeit, miközben az egészségükről is gondoskodsz!

Szőlős chutney:

Hozzávalók:

  • 40 dkg szőlő
  • 10 dkg barna cukor
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl fehérbor
  • 1 db fahéj
  • 1 db csillagánizs

A szőlőt leszemezzük és kettévágjuk a szemeket. A cukrot száraz serpenyőben karamellizáljuk, majd rátesszük a vékonyra szeletelt hagymákat és összekeverjük a szőlővel. Felöntjük a borral, ízesítjük a fahéjjal és az ánizzsal. Kitűnően párosíthatjuk sült húsokkal, pirított burgonyával, párolt rizzsel, grillezett zöldségfélékkel.

Ne feledkezzünk meg a szőlő szárított formájáról sem, a mazsoláról, ami már önmagában is remek nassolnivaló, ám a belőle készült sütemények egyszerűen ínycsiklandozóak!

Túrós mazsolás villámsüti:

Hozzávalók:

A mazsolát lelocsoljuk rum aromával és félretesszük. Az összes többi hozzávalót csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a mazsolát. A masszát beleöntjük egy kisebb tepsibe és 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük (35-40 perc). Porcukorral együtt tálalhatjuk is.

Egyetek finom szőlős ételeket, igyatok finom borokat és élvezzétek a hétköznapok örömteli perceit!

Források:

https://cookpad.com/hu/receptek/13680847-turos-mazsolas-villam-sut
https://www.mindmegette.hu/szureti-sajtsalata.recept/
https://www.mindmegette.hu/csirkemell-szolos-chutneyval.recept/

Képek forrása: egriborvidek.hu és pexels.hu

TOVÁBB

Időutazás az Egri Borvidéken – szüreti hagyományok

2024.09.04.

A szüreti időszak a borvidék egyik legvártabb és legkiemeltebb eseménye évszázadok óta, ami kicsiket és nagyokat egyaránt érintett Egerben.

De hogyan is zajlott a szüret a modern technológia előtt?

A szüret kezdő időpontját a városi tanács állapította meg, majd egy dobos segítségével két héttel korábban hirdették ki a városban.

A borvidék apraja-nagyja izgatottá vált és elkezdődtek a munkálatok: az eszközöket megtisztították, a hordókat kimostál és beáztatták. Mindenki résztvett a folyamatok előkészítésében és a munkában is.

A szüret igazi közösségi élménynek számított, ugyanis a kisebb szőlőbirtokosok a családtagok, barátok, szomszédok segítségével szedték a szőlőt, míg a nagybirtokosok a környék napszámosait is felfogadták.

A feladatokat igazságosan elosztották: a gyermekek és a nők szedőként dolgoztak, míg a férfiak a puttonyozást végezték el. 3-6 szedő munkáját egy puttonyos segítette – a szedők a puttonyba gyűjtötték a szőlőt, melyet a férfiak egy szüretelő kádhoz vittek. Az összegyűjtött gyümölcsöt megtaposták és elkészítették a mustot.

Az egri találmány

A taposók feladatát egy egri asztalosmester, Oberfrank Antal könnyítette meg, ugyanis a 19. század elején feltalálta a szőlőmalmot, mellyel forradalmasította a mustkészítést. A malom használata hatékonyabbá és gyorsabbá tette a szüretet, ugyanis percenként akár egy puttony szőlő őrlésére is képes volt.

Érdekesség a Borvidékről

Egerben a borászatokat, pincéket a városban és a város peremén helyezték el, ezért más borvidékekkel ellentétben külön figyelmet kellett szentelni a szőlő szállítására, ami nem csak költséges volt, hanem sokszor logisztikai kihívásokat is jelentett.

Szüreti mulatságok régen

A szüret végét egy hatalmas mulatsággal zárta a közösség, mely mindig egy ünnepélyes megnyitóval kezdődött. A szedők egy óriási, akár egy mázsás szőlő koszorút készítettek a szőlősgazdáknak, megünnepelve a szüretet és az új bor kezdetét.

Az ünnepség után hajnalig mulattak az egriek: cigányzenészek gondoskodtak a muzsikáról, maszkokban, álarcokban táncoltak és finom ételeket készítettek. Ezen a napon a lőszereket és fegyvereket korlátlanul lehetett használni, a mozsárágyúkkal úgynevezett rakétákat durrogtattak, így a vidék a lobogó tűz fényébe öltözött.

Szüreti mulatság napjainkban

A szüretet, mint minden évben, idén is megünnepeljük Eger legendás bornegyedében, a Szépasszony-völgyben. Borászaink a borvidék kiváló boraival, mennyei ételekkel, pincetúrákkal, mustkóstolással, szüreti felvonulással, koncertekkel és kézműves vásárral vár mindenkit!

A részletes programok az alábbi oldalon érhetőek el:
https://visiteger.com/programok/osszes/szuret-a-szepasszony-volgyben

TOVÁBB

THUMMERER 40 | Egy mindenkiért, mindenki egyért.

2024.09.03.

Egy mindenkiért, mindenki egyért. Az egy a történetünkben a Thummerer pincészet. Mindenki pedig a Thummerer család három generációjának tagjai és társaik – Vilmos, Kati, Ildikó, Éva, András, Tamás, Elza, Polett, Ede – no meg József. Ők a Thummerer birodalom test- és értékőrei.

A birodalom kifejezést most a szó legnemesebb értelmében képzeljük el. Ehhez a paradicsomi kis birodalomhoz – a Thummerer Pincészet és Szőlőbirtokhoz – tartozik 120 hektár szőlő ültetvény Noszvaj és a Nagy Eged térségében, 4400 nm pincerendszer kemencés kóstolóteremmel, egy lovastanya kövér mezőkkel és gyönyörű paripákkal, a noszvaji Magtár fogadó szállással és üveggyűjteménnyel. És egy nagy becsben lévő barlanglakás, ahol minden elkezdődött.

Thummererék története úgy indul, mint a népmesék, tündérmesébe illően folytatódik és reméljük, végtelen történet. A szegény, de igen talpraesett fiatalember Vilmos elindul Egerből, kitanulja a szőlész-gyümölcsész szakmát, megtalálja párját, Katit, akivel elindulnak az üveghegyen túlra. Bár a világ kételkedik, ők töretlenül haladnak előre, kézenfogva az élet rengetegében, számukra nincs áttörhetetlen üvegplafon. Vilmos útja eleinte erdőn vezet keresztül, majd már Katival közösen rózsákon és krizantémokon át eljutnak a szőlőtenger partjára. A kockázatot vállalva elmerülnek a szőlőben. Ennek közepén találnak egy szigetet, vagyis egy hatalmas ódon pincét egy 14 ezer literes ászok hordóval, (nyugalom, ez a szörnyeteg már csak dísz), ahol a szőlőt borrá alakíthatják. Megtanulják a borvarázslás minden csínját-bínját, Vilmos még az Óperencián túlra is elmegy híres régi borbirodalmakba tanulni és közben felépíti a sajátját. Hitük, tehetségük és szorgalmuk segíti őket mindenféle próbatételeken keresztül. A kis birodalom és a család is gyarapszik. A szomszéd borászok és mindenféle népek csodájára járnak a Thummerer birtoknak és nagy, testes boraiknak. Fennállásuk 40 éve alatt sok követendő, olykor igen izgalmas példával járnak elől. Vili Papa, ahogy unokái hívják a családalapítót, visszaszerzi az Egri Bikavér becsületét, dűlőit külön-külön is bátran felteszi a bortérképre, részt vesz az Egri Csillag születésében, mindenféle modern eszközöket bevet, egyszóval folyamatosan megreformálja a mesterséget. Ahogy nő a birodalom és a feladat, úgy lesz egyre nagyobb szükség hozzáértő segítségre. A próbákat végül József állja ki, aki azóta is hűséges fővezére, akarom mondani főborásza a Thummerer pincének.

Vili Papa évente párszor elutazik, hogy Magyarország más családi borbirodalmainak, vagyis szőlőbirtokainak alapítóival tanácskozzon, kvaterkázzon, megbeszéljék a világ folyásának irányát, a jókat és a rosszakat is. Közben elismerően kóstolgatják egymás borait és megmutatják, mennyit okosodtak az utódok és mit lehetne még tanítani nekik. Hiszen ezért alapították a Pannon Bormíves Céhet.

Gyermekeik is szeretik a bort, de még jobban a vendégeket, akik a világ minden tájáról sereglenek, hogy megkóstolják a mesés borokat és lássák a hatalmas pincét (és a barlanglakást, ahol minden elkezdődött). Éva és András vendégeiket igen jól tartják, jó borokkal, kemencés vagy épp gourmet étkekkel kínálják a birtok és Noszvaj legjavából. Szállást is adnak nekik. A birodalomhoz tartozik Ildikó lovastanyája. A vállalkozó szelleműek szépséges lovai hátán csodálhatják meg a környező hegyoldalakon hullámzó, végtelen (legalábbis annak tűnő, 120 hektáros) szőlőtengert. Jönnek is az emberek, hogy részesülhessenek ebből a sok jóból meg Thummererék életszeretetéből, szenvedélyéből. A legkisebb fiút, Tamást inkább a szőlő érdekli, mintsem a sok ember. Kedvesével, Elzával ők a szőlőtenger, vagyis a dűlők kapitányai. Vili Papa egy nap egy másik birodalomba költözik. A legkisebb királylány, Polett, akinek az alapító Vili Papa még életében átadta a birodalom kincstárának kulcsát, szóval ő meg nem átall mindenféle influenszereket is bevonni a bormarketingbe, akik hírét viszik Thummereréknek. Nem bánják a többiek, hiszen Polett csak hozzáteszi az örökséghez ezeket újdonságokat, miközben a főborász és a dűlők kapitánya viszik tovább a Thummererek alkotmányát. 40 éve rendületlenül készülnek a nagy borok, de az idők szavát meghallva már fehérek és pezsgők is. Mivel a családban nagy tisztelet uralkodik és mindenki másban mester, időről időre kupaktanácsot tartanak. Olyankor bezárják a birodalom kapuit és maguk kóstolgatják a borokat, mesélnek egymásnak, ki milyen újdonságot látott a világban, tanakodnak, mit kellene megfogadni ezekből, döntést hoznak és azonnal, nagy lendülettel el is kezdik megvalósítani. Pont, ahogy Vili Papa tette mindig. Így aztán csak jönnek az érmek, a legtöbb arany meg a vendégek 40 éve és a Thummerer név ma is fényes. Egy Egri Borvidéki csillag. Aki nem hiszi, járjon utána.

THUMMERER 40-4
THUMMERER 40-5
TOVÁBB