MENU

Az Egri Bikavér Napján debütál a Gárdonyi 100 Bikavér

2023.10.03.
Tóth Adrienn

A tavaly megújított Egri Bikavér Ünnepi Napok programsorozat 2023-ban is várja a borkedvelőket Egerben. Október 18-án az Egri Bikavér Napjával indulnak az események, amelyen idén bemutatják az Összefogás Bora Gárdonyi 100 Egri Bikavér Superior bor 2021-es évjáratát. A bor kapcsán dr. Lőrincz György egri borászt, az Egri Bikavér Borlovagrend elnökét kérdeztük. 

Gárdonyi Géza halálának 100. évfordulójára emlékezve tavaly nyáron mutatta be az egri borászközösség az Összefogás Bora Gárdonyi 100 Egri Csillag Superior tételt. Milyen visszhangokat kaptatok a csillagról, milyen személyes összbenyomás él benned a bor kapcsán?

Aki találkozott a borral, elismerően nyilatkozott – legyen az borszakértő vagy fogyasztó –, és ez nagy öröm számunkra. Mi is úgy érezzünk, hogy kifejező lett a 2021-es Superior Csillag.

A csillagot pedig idén ősszel a bikavér követi, amit az Egri Bikavér Ünnepi Napok keretében mutattok be. A bikavér készítésének része az érlelés, így logikus, hogy többet kellett rá várni. Hogyan látod, milyen lett a bor mostanra?

Ámulatba ejtő és az egri terroirt erőteljesen megjelenítő bor született. Lendületes, összetett, mély és gazdag. Szerintem ez a közösségi bor a nagy egri vörösbor mintapéldája.

A bikavér képe folyamatosan alakul és fejlődik a borvidéken. Hogy látod, hol tart most ez a folyamat?

Úgy érzem, sokan figyelnek ma Egerben a világban elvárt borminőségekre és stílusokra. Talán mondhatom azt is, hogy egyre modernebbek a bikavérek jó néhány birtokon. Szép és mély gyümölcsösség, izgalmas ízek, finesz és elegancia jellemzi őket. Sokat segít a fejlesztésben az együttgondolkodás és a kóstolás. Szerintem jó úton indultunk el. Persze egy ilyen folyamat időt és sok türelmet is igényel, ugyanakkor megnyugtató, hogy egy egyedi és sajátos alapkarakterű borral rendelkezünk. Ez az, ami kell hogy mindannyiunkat biztasson a jövőnk tekintetében!

Azok, akik nem jegyeztek elő az Összefogás Bora Gárdonyi 100 Egri Bikavér Superior borra, hogyan juthatnak hozzá?

Akik érdeklődnek a bor iránt, azok a vásárlási szándékukat az ebht.marketing@gmail.com e-mail-címen jelezhetik felénk.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok programsorozat 2023-ban is sok izgalmas eseményt kínál; személyesen melyiket ajánlod a borkedvelőknek?

Én úgy érzem, hogy az egri éttermek kínálta gasztronómiai program és a képzőművészeti kiállítás lélekemelő művészeti élményein túl az Egri Bikavér Nagykóstoló az az esemény, ahol megtapasztalható igazán, hogy hol tart ma az Egri borvidék. Itt keresztmetszetet kaphatnak a borszeretők az egri bikavér termelésének szemléleteiről, megismerhetik a különböző eredetvédelmi kategóriák borait és a jelenleg kiemelten kezelt termőhelyek egyedi ízeit is. Akik pedig meghitt és hangulatos – egri bikavérek kóstolásával egybekötött – baráti együttlétre vágynak, azokat október 18. és 20. között szeretettel várjuk az Eszterházy téren.

További információk a rendezvénysorozatról IDE kattintva érhetők el.

További cikkek

Ismét egri borász az Év Bortermelője díjra jelöltek között

2023.11.22.
Tóth Adrienn

Újra van egri jelölt az Év Bortermelője díj döntősei között: Lamport József, a Thummerer Pincészet főborásza a múlt évhez hasonlóan idén is ott van a listán. A döntőbe öt szakember jutott, az Egri mellett…

TOVÁBB

Az Eger-Mátravidéki Borgazdasági Kombinát által a ’60-as évek végén vásárolt mezőgazdasági helikopter

2023.11.15.

A helikoptert a fényképen éppen permetszerrel és vízzel töltik fel, valahol a Nagy-Eged hegy legalsó szoknyáján, az Eger–Noszvaj autóút alatti részen. A kép hűen tükrözi a kor technikába vetett hitét és az ebből fakadó,…

TOVÁBB

Márton-nap az Egri borvidéken

2023.11.10.
Tóth Adrienn

Tradicionálisan a november 11-re eső Márton-nap a mezőgazdasági munkák végét és épp a karácsony előtti böjti időszakot megelőző napokat jelentette, így elődeink szívesen időzítettek erre a napra lakomákat, ünnepségeket. A liba mint étkezési alapanyag…

TOVÁBB