MENU

Az Egri Bikavér Napján debütál a Gárdonyi 100 Bikavér

2023.10.03.
Tóth Adrienn

A tavaly megújított Egri Bikavér Ünnepi Napok programsorozat 2023-ban is várja a borkedvelőket Egerben. Október 18-án az Egri Bikavér Napjával indulnak az események, amelyen idén bemutatják az Összefogás Bora Gárdonyi 100 Egri Bikavér Superior bor 2021-es évjáratát. A bor kapcsán dr. Lőrincz György egri borászt, az Egri Bikavér Borlovagrend elnökét kérdeztük. 

Gárdonyi Géza halálának 100. évfordulójára emlékezve tavaly nyáron mutatta be az egri borászközösség az Összefogás Bora Gárdonyi 100 Egri Csillag Superior tételt. Milyen visszhangokat kaptatok a csillagról, milyen személyes összbenyomás él benned a bor kapcsán?

Aki találkozott a borral, elismerően nyilatkozott – legyen az borszakértő vagy fogyasztó –, és ez nagy öröm számunkra. Mi is úgy érezzünk, hogy kifejező lett a 2021-es Superior Csillag.

A csillagot pedig idén ősszel a bikavér követi, amit az Egri Bikavér Ünnepi Napok keretében mutattok be. A bikavér készítésének része az érlelés, így logikus, hogy többet kellett rá várni. Hogyan látod, milyen lett a bor mostanra?

Ámulatba ejtő és az egri terroirt erőteljesen megjelenítő bor született. Lendületes, összetett, mély és gazdag. Szerintem ez a közösségi bor a nagy egri vörösbor mintapéldája.

A bikavér képe folyamatosan alakul és fejlődik a borvidéken. Hogy látod, hol tart most ez a folyamat?

Úgy érzem, sokan figyelnek ma Egerben a világban elvárt borminőségekre és stílusokra. Talán mondhatom azt is, hogy egyre modernebbek a bikavérek jó néhány birtokon. Szép és mély gyümölcsösség, izgalmas ízek, finesz és elegancia jellemzi őket. Sokat segít a fejlesztésben az együttgondolkodás és a kóstolás. Szerintem jó úton indultunk el. Persze egy ilyen folyamat időt és sok türelmet is igényel, ugyanakkor megnyugtató, hogy egy egyedi és sajátos alapkarakterű borral rendelkezünk. Ez az, ami kell hogy mindannyiunkat biztasson a jövőnk tekintetében!

Azok, akik nem jegyeztek elő az Összefogás Bora Gárdonyi 100 Egri Bikavér Superior borra, hogyan juthatnak hozzá?

Akik érdeklődnek a bor iránt, azok a vásárlási szándékukat az ebht.marketing@gmail.com e-mail-címen jelezhetik felénk.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok programsorozat 2023-ban is sok izgalmas eseményt kínál; személyesen melyiket ajánlod a borkedvelőknek?

Én úgy érzem, hogy az egri éttermek kínálta gasztronómiai program és a képzőművészeti kiállítás lélekemelő művészeti élményein túl az Egri Bikavér Nagykóstoló az az esemény, ahol megtapasztalható igazán, hogy hol tart ma az Egri borvidék. Itt keresztmetszetet kaphatnak a borszeretők az egri bikavér termelésének szemléleteiről, megismerhetik a különböző eredetvédelmi kategóriák borait és a jelenleg kiemelten kezelt termőhelyek egyedi ízeit is. Akik pedig meghitt és hangulatos – egri bikavérek kóstolásával egybekötött – baráti együttlétre vágynak, azokat október 18. és 20. között szeretettel várjuk az Eszterházy téren.

További információk a rendezvénysorozatról IDE kattintva érhetők el.

További cikkek

Gasztrokörút Egerben | Fókuszban az Egri Csillag

2024.05.23.
Egerben sétálva pazar éttermeket, cukrászdákat, kávézókat és borászatokat találhatsz, kóstolj bele Eger ízeibe, válogass kedvedre és indulj Gasztrokörútra Egerben!
 
Idén az Egri Csillagra, az Egri Bikavér fehér párjára helyezzük a fókuszt. A gyümölcsös, üde Classicus Egri Csillag, illetve a Superior és Grand Superior Egri Csillag – melyben diszkrét fahordós érlelés adta fűszeres tónusok mellett ásványosság is megjelenhet – az egriek egyik kedvence és úgy látjuk, hogy a világ más pontjain is egyre népesebb a rajongótábora. Szeretnénk, ha ezen a boron keresztül fedeznéd fel Eger gasztronómiáját! 

JÁTÉKSZABÁLY

Fedezd fel Eger ínycsiklandozó borait, ételeit és zsebeld be a garantált ajándékot!

Látogass el a Gasztrokörút minél több részvevőjéhez, kóstold meg a legfinomabb ételeket és italokat! Szeretnénk, hogy ez a gasztronómiai kaland örök emlékké válhasson, így legalább 3 hely felkereséséért egy garantált egri ajándékkal lepünk meg!

A játék egyszerű és nagyon-nagyon finom:

  1. Látogass meg egy tetszőleges vendéglátóhelyet a Gasztrokörút résztvevői közül 2024. május 1. és október 31. között
  2. Kóstold meg a ház ajánlatát, vagy bármi mást, amit megkívánsz
  3. Fizetés után keresd meg a vendéglátóhelyen kihelyezett Gasztrokörút asztali reklámot, olvasd be a rajta található QR kódot és írd be a neved, ezzel jelezve nekünk, hogy itt jártál
  4. Miután legalább 3 résztvevő helyen elvégezted ezeket a lépéseket, gyere be a Tourinform irodába és vedd át a garantált ajándékodat

Tourinform és Eger Városi Jegyiroda:

  • 3300 Eger, Bajcsy-Zsilinszky Endre utca 9.
  • +36 36 517 715 | eger@tourinform.hu
  • Nyitva: Hétfő-Péntek 9:00-17:00, Szombat 9:00-13:00

Az ajándék a készlettől függően változhat.
Az akció a készlet erejéig, de legkésőbb 2024. október 31-ig tart.

TOVÁBB

6 Borász | 6 Egri Csillag | 6 Fogás a Pont. Gasztroműhelyben

2024.05.14.

EGRI CSILLAG A GASZTRONÓMIÁBAN

A Gasztrokörút fókuszban az Egri Csillag bor gasztronómiai rendezvény sorozatunk következő 6 csillagos állomásának, Eger egyik legújabb étterme ad otthon, a PONT.Gasztroműhely.
A Small Plate étteremben a nagy társasági események és a borkóstolás is új élmény lehet, hisz különösen nagy hangsúlyt fektetnek a borokkal párosítható ízélményekbe, ezzel is teret adva a szabadon formálható étkezésnek.

FELLÉPŐ BORÁSZOK, BORAIK ÉS MELLÉ A FOGÁSOK

🥂 LAMPORT JÓZSEF

Előétel | Thummerer Egri Csillag 2023
Füstölt pisztráng, spárga, uborkahab

🥂 IFJ. LŐRINCZ GYÖRGY

Leves | St. Andrea Boldogságos Egri Csillag Grand Superior 2022
Gyöngytyúk consommé

🥂 BUKOLYI MARCELL

Főétel | Bukolyi Marcell KÖVES Egri Csillag Grand Superior 2022
Lazacpisztráng, tökfőzelék

🥂 HORVÁTH ÁDÁM

Főétel | Rege Egri Csillag Superior 2021
Borjú gerinc, zeller gratin, zöld kardamomos jus

🥂 GÁL TIBOR

Desszert Átvezető | Gál Tibor Egri Csillag 2023
Rizs, málna, kápia paprika

🥂 DOBOS ATTILA

Desszert | EGERSOUL Astrum Egri Csillag Superior 2023
Pekándiós aranygaluska

PONT.SÉFEK
Tréba Soma & Galuska Áron

BELÉPŐJEGY ÁRA
14.000 Ft + 390 Ft kezelési költség / fő

JEGYVÁSÁRLÁS AZ ORSZÁGOS BORTÚRA APPON

Az ár tartalmazza a borokat, mellé a fogásokat, ásványvizet. Emellett az est biztosan tartalmaz egy gourmet meglepetést is.
A bor-étel párosításhoz minden vendég kap egy gastro guide-ot, amely amellett, hogy kiváló sorvezető, jegyzetelni is lehet rá, valamint az est végén szavazni tudtok a kedvenc bor-étel párra.

Jegyek korlátozott számban állnak rendelkezésre, a részvételi szándék előrefizetéssel történik.

A Bortúra App ingyenesen letölthető mobiltelefonra az AppStore és a Google Play áruházból az alábbi linken keresztül: https://app.orszagosbortura.hu/
Az alkalmazáson belüli regisztrációt követően teljesen biztonságosan, a SimplePay rendszerén keresztül pár kattintással lebonyolítható a jegyvásárlás.

A borászatok a felelős alkoholfogyasztást hirdetik.
Változás jogát fenntartjuk.

Várunk Benneteket szeretettel a PONT. csapatával,
Egri Borvidék

TOVÁBB

Jó csillagzat alatt született újjá az Egri Csillag Weekend

2024.05.02.
A Szépasszony-völgyben az Egri Csillag Weekend első napján – május 1. – kegyes volt hozzánk az időjárás és rengeteg érdeklődővel és bor szeretővel találkozhattunk. Turisták és Egriek egyaránt váltottak jegyet az Egri Csillag Menetleveles Csillag Terasz körútra, ahol borokat és hozzá illő ételeket kóstolhattak.
A gyerekek nagyon aktívan vettek részt a csillaggyűjtő menetlevél, a kreatív műhely és az ügyességi játékokon. Az éttermekben és az Egri Csillag Borteraszokon sem volt megállás egész nap, hisz folyamatosan érkeztek a vendégek.
 
A továbbiakban – május 2. – az Egri Csillag Gasztronómia áll majd a főszerepben a Macok Bisztróban, ahol már hetek óta teltházas a borvacsora estünk. Aki ide nem jutott be, az figyelje oldalainkat, mert hamarosan nyitjuk a következő éttermet, ahol újabb 6 egri borász Egri Csillagjait lehet kóstolni.
Május 3 – 4. között pedig a Dobó téren koccintunk mindenkivel Egri Csillaggal!
TOVÁBB