MENU

Az Egri Bikavér Napján debütál a Gárdonyi 100 Bikavér

2023.10.03.
Tóth Adrienn

A tavaly megújított Egri Bikavér Ünnepi Napok programsorozat 2023-ban is várja a borkedvelőket Egerben. Október 18-án az Egri Bikavér Napjával indulnak az események, amelyen idén bemutatják az Összefogás Bora Gárdonyi 100 Egri Bikavér Superior bor 2021-es évjáratát. A bor kapcsán dr. Lőrincz György egri borászt, az Egri Bikavér Borlovagrend elnökét kérdeztük. 

Gárdonyi Géza halálának 100. évfordulójára emlékezve tavaly nyáron mutatta be az egri borászközösség az Összefogás Bora Gárdonyi 100 Egri Csillag Superior tételt. Milyen visszhangokat kaptatok a csillagról, milyen személyes összbenyomás él benned a bor kapcsán?

Aki találkozott a borral, elismerően nyilatkozott – legyen az borszakértő vagy fogyasztó –, és ez nagy öröm számunkra. Mi is úgy érezzünk, hogy kifejező lett a 2021-es Superior Csillag.

A csillagot pedig idén ősszel a bikavér követi, amit az Egri Bikavér Ünnepi Napok keretében mutattok be. A bikavér készítésének része az érlelés, így logikus, hogy többet kellett rá várni. Hogyan látod, milyen lett a bor mostanra?

Ámulatba ejtő és az egri terroirt erőteljesen megjelenítő bor született. Lendületes, összetett, mély és gazdag. Szerintem ez a közösségi bor a nagy egri vörösbor mintapéldája.

A bikavér képe folyamatosan alakul és fejlődik a borvidéken. Hogy látod, hol tart most ez a folyamat?

Úgy érzem, sokan figyelnek ma Egerben a világban elvárt borminőségekre és stílusokra. Talán mondhatom azt is, hogy egyre modernebbek a bikavérek jó néhány birtokon. Szép és mély gyümölcsösség, izgalmas ízek, finesz és elegancia jellemzi őket. Sokat segít a fejlesztésben az együttgondolkodás és a kóstolás. Szerintem jó úton indultunk el. Persze egy ilyen folyamat időt és sok türelmet is igényel, ugyanakkor megnyugtató, hogy egy egyedi és sajátos alapkarakterű borral rendelkezünk. Ez az, ami kell hogy mindannyiunkat biztasson a jövőnk tekintetében!

Azok, akik nem jegyeztek elő az Összefogás Bora Gárdonyi 100 Egri Bikavér Superior borra, hogyan juthatnak hozzá?

Akik érdeklődnek a bor iránt, azok a vásárlási szándékukat az ebht.marketing@gmail.com e-mail-címen jelezhetik felénk.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok programsorozat 2023-ban is sok izgalmas eseményt kínál; személyesen melyiket ajánlod a borkedvelőknek?

Én úgy érzem, hogy az egri éttermek kínálta gasztronómiai program és a képzőművészeti kiállítás lélekemelő művészeti élményein túl az Egri Bikavér Nagykóstoló az az esemény, ahol megtapasztalható igazán, hogy hol tart ma az Egri borvidék. Itt keresztmetszetet kaphatnak a borszeretők az egri bikavér termelésének szemléleteiről, megismerhetik a különböző eredetvédelmi kategóriák borait és a jelenleg kiemelten kezelt termőhelyek egyedi ízeit is. Akik pedig meghitt és hangulatos – egri bikavérek kóstolásával egybekötött – baráti együttlétre vágynak, azokat október 18. és 20. között szeretettel várjuk az Eszterházy téren.

További információk a rendezvénysorozatról IDE kattintva érhetők el.

További cikkek

Körbeér a segítség

2024.12.19.

Egri borászok ünnepi ajándéka a Markhot Ferenc Kórháznak.

Idén már ötödik alkalommal adott át boradományt az Egri Borvidék borász közössége az egri Markhot Ferenc Kórház dolgozóinak.

A kezdeményezés, amely a koronavírus-járvány idején indult, mára hagyománnyá vált.

Farkas László, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke 10-12 borászat prémium borait juttatta el az intézménybe.

„Ezekkel a borokkal szeretnénk kicsit ünnepibbé tenni a kórház dolgozóinak karácsonyát. Ez egy apró gesztus a részünkről, amivel hálánkat fejezzük ki a munkájukért.”

Az adományt dr. Mátrai Zsolt, a gyermekosztály vezető főorvosa vette át, aki az osztályon dolgozó minden munkatársának ajándékoz majd belőle.

A borok tehát nemcsak az ünnepi asztalt díszítik, hanem egy kicsit közelebb hozzák a borvidék közösségét és a kórház dolgozóit is.

Egy újabb példa arra, hogyan lehet a helyi értékeket és az összefogást az ünnepi időszakban kiemelni – mindezt egy pohár egri bor kíséretében.

TOVÁBB

Ízek Viadala eredmények, avagy hol kóstolhatod meg a nyertes fogásokat év végéig

2024.11.07.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok gasztronómiai rendezvény sorozat mindent átfogó program eleme, az Ízek Viadala I Főzőverseny Egri Bikavérre hangolva volt idén októberben.

10 különböző Egri Borvidéki étterem versengett egymással októberben a vendégek és a zsűri kegyeiért Egri Bikavérhez készített finomságokkal.
Célunk az volt, hogy bevonjuk az éttermekbe járó közönséget a kóstolgatásba, népszerűsítsük az Egri Bikavért és a helyi gasztronómiát, valamint növeljük a közösségi élményt és vendég számot az éttermekben, cukrászdákban.

Előétel kategória
Arany minősítés: 1552 Étterem
Ezüst minősítés: Flamingo Bistro Bár

Főétel kategória
Arany minősítés: Lumen Étterem
Ezüst minősítés: Forst-Ház Étterem

Desszert kategória
Arany minősítés: Zsenge inFúzió
Ezüst minősítés: Trakta by Nomád

Közönség kedvence
Arany minősítés: Macok Bisztró
Ezüst minősítés: Sulyom Tájétterem

Tekintsd meg galériánkat az ünnepélyes eredményhirdetésről

Szívből ajánljuk, hogy kóstoljátok meg a nyertes fogásokat, azokban az éttermekben, amelyek arany minősítést kaptak az idei Ízek Viadala Főzőversenyen.

A nyertes fogások 2024.12.31-ig kóstolhatóak.

TOVÁBB

Mutatjuk kik és miért kaptak idén Egri Bikavérért díjat

2024.11.06.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok keretein belül, október 18-án rendeztük meg harmadik alkalommal az Egri Bikavér Vacsoraestet, amely során három személynek adtunk át Egri Bikavérért Díjat.

Az Egri Bikavér Vacsoraest megrendezésének egyik célja a díjátadás maga, túl azon, hogy szeretnénk megmutatni, mennyit fejlődött az Egri Bikavérek minősége, hogy milyen finom az Egri Bikavér.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Cseh-Andras

Cseh András és Cseh Andrásné

Az Egri Bikavér Ünnep ötlete 1996-ban született meg, és azóta az egri borvidék egyik legnagyobb hagyományőrző eseményévé vált. Az akkori Egri Bikavér Ünnepe Szent Donát Napján névre hallgató rendezvény alapítói Thummerer Vilmos, a Hegyközség elnöke; Dula Bence egri hegybíró; Bíró József, a Hotel Eger-Park igazgatója; Marosfalvi László, a Talizmán Étterem tulajdonosa; Barócsi Tibor, a Polgármesteri Hivatal irodavezetője; Bakondi Endre

Az első Bikavér Ünnep 1997-ben került megrendezésre Eger szívében, a Dobó téren, ahol 12 borászat és 12 étterem vett részt, bemutatva kézműves borokat és ételkülönlegességeket. Olyan ikonikus helyek is megjelentek, mint a Gundel Étterem, amelynek saját egri borászata és Bikavére volt Hagymási József vezetésével.
A rendezvény központi eleme az ételek és borok harmonizálása volt, amit egy szakértő zsűri értékelt. A fesztivál kizárólag Egri Bikavéreket mutatott be, és óriási sikert aratott. Ennek eredményeképpen döntés született a rendezvény évenkénti megismétléséről, amely hagyományt teremtett.

Ma azonban különösen fontos napot ünneplünk, hiszen olyan személyeket is köszönthetünk, akik kiemelkedő munkájával, elkötelezettségével és szenvedélyével gazdagították aktívan hosszú évtizedekig nemcsak az Egri Bikavér hagyományát, hanem a magyar borgasztronómia egészét is.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Gal-Lajos

Dr. Gál Lajos

Dr. Gál Lajos elévülhetetlen érdemeket szerzett az egri borok, ezen belül az egri bikavér eredetvédelmi rendszerének és szabályzatának kidolgozásában.
Évtizedeken keresztül volt meghatározó tagja a borvidék irányító testületének és a mai napig elismert szaktekintélye a borvidék termelői közösségének. Az általa javasolt eredetvédelmi rendszer és a termékleírások alapul szolgáltak minden magyarországi borvidék számára is.

Aktív pályája során több év tudományos kutatómunkát áldozott az egri bikavér fejlesztésére. Doktori dolgozatát AZ EGRI BIKAVÉR MINŐSÉGFEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI címmel védte meg a budapesti Corvinus Egyetemen.
A bortermelés során is kiemelten foglalkozik az Egri bikavérrel. Az általa termelt és jegyzett borok magas minőségben, méltó módon képviselték és képviseli az egri borvidéket.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-04

Szívből gratulálunk a díjazottaknak,
EBHT

TOVÁBB