MENU

Az egri bikavér a borbárosok szemszögéből

2021.12.17.
Németi Sándor

Emblematikus helyet foglal el az Egri borvidék a hazai borkészítés térképén, mely hűvösebb klímájának és változatos talajadottságainak köszönhetően megtestesíti borain keresztül mindazt, amit ma világszerte leginkább keresnek és értékelnek a fogyasztók: gyümölcsösséget, szép savakat, egyediséget, sokszínűséget, könnyedséget és mélységet.

És még egy fontos dolog: fehérben és vörösben is kiváló minőségű borok készítésére alkalmas, ezzel pedig nem sok borvidék büszkélkedhet a világon.

A fogyasztói ízlés folyamatosan formálódik és változik, s vele együtt az Egri borvidék egyik szimbóluma, a gazdag hagyományokkal rendelkező, az elmúlt évek során már több finomhangoláson átesett egri bikavér is: könnyedebb, vagányabb, modernebb lett, sokszínűsége révén pedig nagyszerű gasztrobor.

Mivel széles körben alkalmazható a gasztronómiában, minden magát komolyan vevő étterem vagy borbár kínálatában helye van. Ami pedig az üzleteket illeti, a három minőségi kategória – classicus, superior, grand superior – által mindenki megtalálja magának azt, ami az ízlésének és a pénztárcájának is megfelel.

„Még bőven van munka és tennivaló Egerben, de az elmúlt évek egyre csiszoltabb stílusú, tudatosabban elkészített és izgalmas egri borai bizakodásra adnak okot. A magunk részéről teljes mellszélességgel az egri bikavér és ennek fehér párja, a tíz éve megjelent egri csillag mellett állunk, így szép számmal képviselik magukat a borlapjainkon”

– mondta Petrányi Gábor, a Szent Gellért téren 2012 novemberében megnyílt Palack Borbár, illetve ennek nagytestvére, a Bazilika szomszédságában lévő 0,75 Bistro társtulajdonosa és szakmai vezetője.

Mint mondta, az egyszerűbb, könnyen értelmezhető, illatos, jól fogyasztható kategóriát keresik leginkább a fiatal borfogyasztók, ezen belül is inkább a fajtaborokat.

Vendégkörük alapvetően némi fenntartással kezeli a házasításokat, s mint házasítást, a bikavért is. Legtöbb esetben ez abból adódik, hogy nem ismerik kellő mértékben az adott bort, ezáltal nincsenek tisztában azzal, hogy milyen stílust képvisel. Éppen ezért fontos feladatuknak és felelősségüknek tekintik, hogy a bikavért minél szélesebb borfogyasztói rétegnek megmutassák, és rávezessék őket a kóstolására.

Erre az általuk szervezett kötetlen, interaktív tematikus kóstolók remek lehetőséget biztosítanak, hiszen ezeken a bikavér gyakran kap fontos szerepet, ezzel is közelebb hozva a fogyasztókat a márka és a stílus megismeréséhez. Hiszen ha jobban tudják, mi is valójában a bikavér, könnyebben veszik le következő alkalommal a polcról vagy kérnek belőle kóstolásra vagy esetleg étel mellé egy borbárban vagy étteremben.

„Mindkét helyen fontos az étel és a bor kapcsolata, míg a borbárban leginkább tapasokból, sajttálakból és sonkákból áll a kínálat, addig a 0,75 esetében bisztrójellegű melegkonyhát viszünk. Az összetettségének és sokoldalúságának köszönhetően az egyszerű előételektől kezdve egészen a komoly fogásokig a bikavér jól működik minden étellel. Ajánlom, hogy otthon is nyugodtan kísérletezzenek bátran a borpárosítással”

– osztotta meg a bikavérrel kapcsolatos gondolatait Petrányi Gábor.

Véleményével Polák Dávid, a Palack Borbár üzletvezetője és résztulajdonosa is egyetért. Szerinte egy jó ivású alap bikavér bármikor fel tudja dobni a hangulatot, és utat nyit a komolyabb, superior és grand superior kategóriák felé. Véleménye szerint már sok fiatal van teljesen tisztában az alapokkal és kedveli a bikavért.

„Az a kemény, tudatos munka és energia, amit az egri borászok belefektettek marketing és kommunikáció terén az Egri borvidékbe és ezen belül a bikavérbe, meghozta a gyümölcsét. A gondos figyelemnek köszönhetően mindhárom minőségi kategóriában tisztességes és rendkívül izgalmas bikavérek születnek, s ezeket a fogyasztók is előszeretettel kóstolják”

– mondta érdeklődésemre Dávid, hozzátéve, hogy ezáltal az ő dolguk is sokkal könnyebb, hiszen hitelesen tudják megmutatni és átadni a bikavér üzenetét a vendégeknek.

Tapasztalatai szerint a külföldiek elsősorban éttermekben és borbárokban találkoznak elsőként a márkával, ezért a személyzet, a sommelier kulcsszerepet játszik ennek megismertetésében. A maguk részéről, ha egy külföldi kifejezetten valami tipikus magyar, összetettebb vörösbort szeretne, akkor a bikavér mindig képbe kerül.

Szakács Gergő, a hazai és külföldi turisták körében is népszerű DiVino szakmai vezetője szerint ők országos edukációs szerepet játszanak a hazai gasztronómiában, így fontos feladatuknak érzik megmutatni a vendégeik számára azokat a termékeket, amelyekre büszkék lehetünk Magyarországon. Ilyen többek között az egyre népszerűbb egri bikavér is, amelyet már nem csak a magyar, hanem a külföldi vendégek is érdeklődve kérnek és örömmel fogyasztanak.

„Szerencsére a visszajelzések nagyon pozitívak a márkával kapcsolatban, és ez legfőképpen a borászok munkáját dicséri. Külön öröm látni, hogy a fiatalok is fogyasztják. Igaz, még sok energiát, de legfőképpen edukációt kell belefektetni a megismertetésébe, hiszen a felső kategóriáival a mai napig nincsenek tisztában a fogyasztók”

– részletezte az egri bikavérrel kapcsolatos gondolatait Szakács Gergő.

Pozitívumként kiemelte, hogy vannak olyan visszatérő külföldi vendégeik, akik már tisztában vannak Egerrel, és pince alapján kérik a bikavért. Mint kiemelte, ez is jól mutatja, hogy a borászok évről évre tudják hozni azt a minőséget, ami a fogyasztót megnyeri. Legyen szó laza hétköznapokról, baráti beszélgetésekről, ünnepről vagy főzésről, az egri bikavér biztos pont.

Most, hogy beköszönt a tél hidege, melegítsük fel lelkünket egy pohár finom bikavérrel, és vegyük elő Márai Sándor 1943-ban megjelent Az egri bor című írását. Rögtön megértjük, mitől olyan különleges hely az Egri borvidék. Mert mint írja:

„A borhoz nemcsak vulkanikus hegyvidék kell, a talaj sajátos ásványi összetétele, a gondosan válogatott és megmunkált szőlővenyigék: a borhoz kegyelem is kell. A nagy borvidék olyan, mintha áldás lenne rajta. Ez a profán kegyelem árad az Eger környéki tájból.”

Palack Borbár fotók: Kőrösi Tamás; DiVino Borbár fotó: DiVino Borbár; 0,75 Bistro fotó: 0,75 Bistro

További cikkek

Egri Borvidék a terítéken | Pár ötlet mindazoknak, akik a szőlőt nemcsak isszák hanem eszik is

2024.09.09.

Nem akarjuk siettetni az időt, de pár nap múlva megérkezik az ősz és vele együtt a Borvidék kiemelt eseménye, a szüret. Az egri szüret kezdete hagyományosan szeptember 29-hez köthető, Szent Mihály napjához, ám az időjárás és a szőlő érettségi állapota miatt ez a dátum mozgatható.

A szürettel elkezdődik a legújabb borok feldolgozása, ám ne felejtsük el, hogy a finom szőlőből nem csak minőségi italokat kóstolhatunk, hanem mennyei ételeket is készíthetünk. Ebben a cikkünkben összegyűjtöttük a kedvenc receptjeinket, hogy az Egri Borvidéket az asztalra csempészhessétek.

Minden főzés-sütés a minőségi alapanyagok beszerzésével kezdődik: a finom borokat megvásárolhatod borászainktól, a friss szőlőt pedig beszerezheted hétköznap Egerben a Katona téren található piacon, hétvégén pedig a Kisasszony piacon.

Az első recept ötletünk egy igazán könnyed szüreti sajtsaláta, ami egy kitűnő előételként szolgál:

Hozzávalók:

  • 1db alma
  • 1db körte
  • 1db narancs
  • 20 dkg szőlő
  • 2 dkg dió
  • 2 dkg kesudió
  • 20 dkg camembert sajt

Öntet:

  • 1.5 dl tejföl
  • 1db narancs
  • 2ek tej
  • 2 tk méz
  • 0.5tk currypor
  • 1kh őrölt fahéj

A gyümölcsöket apróra vágjuk, a camambert felszeleteljük, kistányérokba adagoljuk és megszórjuk a diófélékkel. Az öntethez a tejfölt krémesre keverjük, fokozatosan hozzáadjuk a narancslevet, a tejet és a mézet. Végül a curryvel és a fahéjjal pikánsra ízesítjük, tálkába töltjük, és külön kínáljuk a salátához.

A szőlő nem csak finom, hanem rengeteg jótékony hatással is rendelkezik! Rengeteg C- és B-vitamint, káliumot-, kalciumot-, magnéziumot-, és flavonoidokat tartalmaz, erősiti az immunrendszert, segíti az emésztést és lassítja az öregedést is!

Ezért következő receptnek egy olyat választottunk, amivel könnyedén kiegészítheted a család kedvenc húsételeit, miközben az egészségükről is gondoskodsz!

Szőlős chutney:

Hozzávalók:

  • 40 dkg szőlő
  • 10 dkg barna cukor
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl fehérbor
  • 1 db fahéj
  • 1 db csillagánizs

A szőlőt leszemezzük és kettévágjuk a szemeket. A cukrot száraz serpenyőben karamellizáljuk, majd rátesszük a vékonyra szeletelt hagymákat és összekeverjük a szőlővel. Felöntjük a borral, ízesítjük a fahéjjal és az ánizzsal. Kitűnően párosíthatjuk sült húsokkal, pirított burgonyával, párolt rizzsel, grillezett zöldségfélékkel.

Ne feledkezzünk meg a szőlő szárított formájáról sem, a mazsoláról, ami már önmagában is remek nassolnivaló, ám a belőle készült sütemények egyszerűen ínycsiklandozóak!

Túrós mazsolás villámsüti:

Hozzávalók:

A mazsolát lelocsoljuk rum aromával és félretesszük. Az összes többi hozzávalót csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a mazsolát. A masszát beleöntjük egy kisebb tepsibe és 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük (35-40 perc). Porcukorral együtt tálalhatjuk is.

Egyetek finom szőlős ételeket, igyatok finom borokat és élvezzétek a hétköznapok örömteli perceit!

Források:

https://cookpad.com/hu/receptek/13680847-turos-mazsolas-villam-sut
https://www.mindmegette.hu/szureti-sajtsalata.recept/
https://www.mindmegette.hu/csirkemell-szolos-chutneyval.recept/

Képek forrása: egriborvidek.hu és pexels.hu

TOVÁBB

Időutazás az Egri Borvidéken – szüreti hagyományok

2024.09.04.

A szüreti időszak a borvidék egyik legvártabb és legkiemeltebb eseménye évszázadok óta, ami kicsiket és nagyokat egyaránt érintett Egerben.

De hogyan is zajlott a szüret a modern technológia előtt?

A szüret kezdő időpontját a városi tanács állapította meg, majd egy dobos segítségével két héttel korábban hirdették ki a városban.

A borvidék apraja-nagyja izgatottá vált és elkezdődtek a munkálatok: az eszközöket megtisztították, a hordókat kimostál és beáztatták. Mindenki résztvett a folyamatok előkészítésében és a munkában is.

A szüret igazi közösségi élménynek számított, ugyanis a kisebb szőlőbirtokosok a családtagok, barátok, szomszédok segítségével szedték a szőlőt, míg a nagybirtokosok a környék napszámosait is felfogadták.

A feladatokat igazságosan elosztották: a gyermekek és a nők szedőként dolgoztak, míg a férfiak a puttonyozást végezték el. 3-6 szedő munkáját egy puttonyos segítette – a szedők a puttonyba gyűjtötték a szőlőt, melyet a férfiak egy szüretelő kádhoz vittek. Az összegyűjtött gyümölcsöt megtaposták és elkészítették a mustot.

Az egri találmány

A taposók feladatát egy egri asztalosmester, Oberfrank Antal könnyítette meg, ugyanis a 19. század elején feltalálta a szőlőmalmot, mellyel forradalmasította a mustkészítést. A malom használata hatékonyabbá és gyorsabbá tette a szüretet, ugyanis percenként akár egy puttony szőlő őrlésére is képes volt.

Érdekesség a Borvidékről

Egerben a borászatokat, pincéket a városban és a város peremén helyezték el, ezért más borvidékekkel ellentétben külön figyelmet kellett szentelni a szőlő szállítására, ami nem csak költséges volt, hanem sokszor logisztikai kihívásokat is jelentett.

Szüreti mulatságok régen

A szüret végét egy hatalmas mulatsággal zárta a közösség, mely mindig egy ünnepélyes megnyitóval kezdődött. A szedők egy óriási, akár egy mázsás szőlő koszorút készítettek a szőlősgazdáknak, megünnepelve a szüretet és az új bor kezdetét.

Az ünnepség után hajnalig mulattak az egriek: cigányzenészek gondoskodtak a muzsikáról, maszkokban, álarcokban táncoltak és finom ételeket készítettek. Ezen a napon a lőszereket és fegyvereket korlátlanul lehetett használni, a mozsárágyúkkal úgynevezett rakétákat durrogtattak, így a vidék a lobogó tűz fényébe öltözött.

Szüreti mulatság napjainkban

A szüretet, mint minden évben, idén is megünnepeljük Eger legendás bornegyedében, a Szépasszony-völgyben. Borászaink a borvidék kiváló boraival, mennyei ételekkel, pincetúrákkal, mustkóstolással, szüreti felvonulással, koncertekkel és kézműves vásárral vár mindenkit!

A részletes programok az alábbi oldalon érhetőek el:
https://visiteger.com/programok/osszes/szuret-a-szepasszony-volgyben

TOVÁBB

THUMMERER 40 | Egy mindenkiért, mindenki egyért.

2024.09.03.

Egy mindenkiért, mindenki egyért. Az egy a történetünkben a Thummerer pincészet. Mindenki pedig a Thummerer család három generációjának tagjai és társaik – Vilmos, Kati, Ildikó, Éva, András, Tamás, Elza, Polett, Ede – no meg József. Ők a Thummerer birodalom test- és értékőrei.

A birodalom kifejezést most a szó legnemesebb értelmében képzeljük el. Ehhez a paradicsomi kis birodalomhoz – a Thummerer Pincészet és Szőlőbirtokhoz – tartozik 120 hektár szőlő ültetvény Noszvaj és a Nagy Eged térségében, 4400 nm pincerendszer kemencés kóstolóteremmel, egy lovastanya kövér mezőkkel és gyönyörű paripákkal, a noszvaji Magtár fogadó szállással és üveggyűjteménnyel. És egy nagy becsben lévő barlanglakás, ahol minden elkezdődött.

Thummererék története úgy indul, mint a népmesék, tündérmesébe illően folytatódik és reméljük, végtelen történet. A szegény, de igen talpraesett fiatalember Vilmos elindul Egerből, kitanulja a szőlész-gyümölcsész szakmát, megtalálja párját, Katit, akivel elindulnak az üveghegyen túlra. Bár a világ kételkedik, ők töretlenül haladnak előre, kézenfogva az élet rengetegében, számukra nincs áttörhetetlen üvegplafon. Vilmos útja eleinte erdőn vezet keresztül, majd már Katival közösen rózsákon és krizantémokon át eljutnak a szőlőtenger partjára. A kockázatot vállalva elmerülnek a szőlőben. Ennek közepén találnak egy szigetet, vagyis egy hatalmas ódon pincét egy 14 ezer literes ászok hordóval, (nyugalom, ez a szörnyeteg már csak dísz), ahol a szőlőt borrá alakíthatják. Megtanulják a borvarázslás minden csínját-bínját, Vilmos még az Óperencián túlra is elmegy híres régi borbirodalmakba tanulni és közben felépíti a sajátját. Hitük, tehetségük és szorgalmuk segíti őket mindenféle próbatételeken keresztül. A kis birodalom és a család is gyarapszik. A szomszéd borászok és mindenféle népek csodájára járnak a Thummerer birtoknak és nagy, testes boraiknak. Fennállásuk 40 éve alatt sok követendő, olykor igen izgalmas példával járnak elől. Vili Papa, ahogy unokái hívják a családalapítót, visszaszerzi az Egri Bikavér becsületét, dűlőit külön-külön is bátran felteszi a bortérképre, részt vesz az Egri Csillag születésében, mindenféle modern eszközöket bevet, egyszóval folyamatosan megreformálja a mesterséget. Ahogy nő a birodalom és a feladat, úgy lesz egyre nagyobb szükség hozzáértő segítségre. A próbákat végül József állja ki, aki azóta is hűséges fővezére, akarom mondani főborásza a Thummerer pincének.

Vili Papa évente párszor elutazik, hogy Magyarország más családi borbirodalmainak, vagyis szőlőbirtokainak alapítóival tanácskozzon, kvaterkázzon, megbeszéljék a világ folyásának irányát, a jókat és a rosszakat is. Közben elismerően kóstolgatják egymás borait és megmutatják, mennyit okosodtak az utódok és mit lehetne még tanítani nekik. Hiszen ezért alapították a Pannon Bormíves Céhet.

Gyermekeik is szeretik a bort, de még jobban a vendégeket, akik a világ minden tájáról sereglenek, hogy megkóstolják a mesés borokat és lássák a hatalmas pincét (és a barlanglakást, ahol minden elkezdődött). Éva és András vendégeiket igen jól tartják, jó borokkal, kemencés vagy épp gourmet étkekkel kínálják a birtok és Noszvaj legjavából. Szállást is adnak nekik. A birodalomhoz tartozik Ildikó lovastanyája. A vállalkozó szelleműek szépséges lovai hátán csodálhatják meg a környező hegyoldalakon hullámzó, végtelen (legalábbis annak tűnő, 120 hektáros) szőlőtengert. Jönnek is az emberek, hogy részesülhessenek ebből a sok jóból meg Thummererék életszeretetéből, szenvedélyéből. A legkisebb fiút, Tamást inkább a szőlő érdekli, mintsem a sok ember. Kedvesével, Elzával ők a szőlőtenger, vagyis a dűlők kapitányai. Vili Papa egy nap egy másik birodalomba költözik. A legkisebb királylány, Polett, akinek az alapító Vili Papa még életében átadta a birodalom kincstárának kulcsát, szóval ő meg nem átall mindenféle influenszereket is bevonni a bormarketingbe, akik hírét viszik Thummereréknek. Nem bánják a többiek, hiszen Polett csak hozzáteszi az örökséghez ezeket újdonságokat, miközben a főborász és a dűlők kapitánya viszik tovább a Thummererek alkotmányát. 40 éve rendületlenül készülnek a nagy borok, de az idők szavát meghallva már fehérek és pezsgők is. Mivel a családban nagy tisztelet uralkodik és mindenki másban mester, időről időre kupaktanácsot tartanak. Olyankor bezárják a birodalom kapuit és maguk kóstolgatják a borokat, mesélnek egymásnak, ki milyen újdonságot látott a világban, tanakodnak, mit kellene megfogadni ezekből, döntést hoznak és azonnal, nagy lendülettel el is kezdik megvalósítani. Pont, ahogy Vili Papa tette mindig. Így aztán csak jönnek az érmek, a legtöbb arany meg a vendégek 40 éve és a Thummerer név ma is fényes. Egy Egri Borvidéki csillag. Aki nem hiszi, járjon utána.

THUMMERER 40-4
THUMMERER 40-5
TOVÁBB