MENU

Az egri bikavér a borbárosok szemszögéből

2021.12.17.
Németi Sándor

Emblematikus helyet foglal el az Egri borvidék a hazai borkészítés térképén, mely hűvösebb klímájának és változatos talajadottságainak köszönhetően megtestesíti borain keresztül mindazt, amit ma világszerte leginkább keresnek és értékelnek a fogyasztók: gyümölcsösséget, szép savakat, egyediséget, sokszínűséget, könnyedséget és mélységet.

És még egy fontos dolog: fehérben és vörösben is kiváló minőségű borok készítésére alkalmas, ezzel pedig nem sok borvidék büszkélkedhet a világon.

A fogyasztói ízlés folyamatosan formálódik és változik, s vele együtt az Egri borvidék egyik szimbóluma, a gazdag hagyományokkal rendelkező, az elmúlt évek során már több finomhangoláson átesett egri bikavér is: könnyedebb, vagányabb, modernebb lett, sokszínűsége révén pedig nagyszerű gasztrobor.

Mivel széles körben alkalmazható a gasztronómiában, minden magát komolyan vevő étterem vagy borbár kínálatában helye van. Ami pedig az üzleteket illeti, a három minőségi kategória – classicus, superior, grand superior – által mindenki megtalálja magának azt, ami az ízlésének és a pénztárcájának is megfelel.

„Még bőven van munka és tennivaló Egerben, de az elmúlt évek egyre csiszoltabb stílusú, tudatosabban elkészített és izgalmas egri borai bizakodásra adnak okot. A magunk részéről teljes mellszélességgel az egri bikavér és ennek fehér párja, a tíz éve megjelent egri csillag mellett állunk, így szép számmal képviselik magukat a borlapjainkon”

– mondta Petrányi Gábor, a Szent Gellért téren 2012 novemberében megnyílt Palack Borbár, illetve ennek nagytestvére, a Bazilika szomszédságában lévő 0,75 Bistro társtulajdonosa és szakmai vezetője.

Mint mondta, az egyszerűbb, könnyen értelmezhető, illatos, jól fogyasztható kategóriát keresik leginkább a fiatal borfogyasztók, ezen belül is inkább a fajtaborokat.

Vendégkörük alapvetően némi fenntartással kezeli a házasításokat, s mint házasítást, a bikavért is. Legtöbb esetben ez abból adódik, hogy nem ismerik kellő mértékben az adott bort, ezáltal nincsenek tisztában azzal, hogy milyen stílust képvisel. Éppen ezért fontos feladatuknak és felelősségüknek tekintik, hogy a bikavért minél szélesebb borfogyasztói rétegnek megmutassák, és rávezessék őket a kóstolására.

Erre az általuk szervezett kötetlen, interaktív tematikus kóstolók remek lehetőséget biztosítanak, hiszen ezeken a bikavér gyakran kap fontos szerepet, ezzel is közelebb hozva a fogyasztókat a márka és a stílus megismeréséhez. Hiszen ha jobban tudják, mi is valójában a bikavér, könnyebben veszik le következő alkalommal a polcról vagy kérnek belőle kóstolásra vagy esetleg étel mellé egy borbárban vagy étteremben.

„Mindkét helyen fontos az étel és a bor kapcsolata, míg a borbárban leginkább tapasokból, sajttálakból és sonkákból áll a kínálat, addig a 0,75 esetében bisztrójellegű melegkonyhát viszünk. Az összetettségének és sokoldalúságának köszönhetően az egyszerű előételektől kezdve egészen a komoly fogásokig a bikavér jól működik minden étellel. Ajánlom, hogy otthon is nyugodtan kísérletezzenek bátran a borpárosítással”

– osztotta meg a bikavérrel kapcsolatos gondolatait Petrányi Gábor.

Véleményével Polák Dávid, a Palack Borbár üzletvezetője és résztulajdonosa is egyetért. Szerinte egy jó ivású alap bikavér bármikor fel tudja dobni a hangulatot, és utat nyit a komolyabb, superior és grand superior kategóriák felé. Véleménye szerint már sok fiatal van teljesen tisztában az alapokkal és kedveli a bikavért.

„Az a kemény, tudatos munka és energia, amit az egri borászok belefektettek marketing és kommunikáció terén az Egri borvidékbe és ezen belül a bikavérbe, meghozta a gyümölcsét. A gondos figyelemnek köszönhetően mindhárom minőségi kategóriában tisztességes és rendkívül izgalmas bikavérek születnek, s ezeket a fogyasztók is előszeretettel kóstolják”

– mondta érdeklődésemre Dávid, hozzátéve, hogy ezáltal az ő dolguk is sokkal könnyebb, hiszen hitelesen tudják megmutatni és átadni a bikavér üzenetét a vendégeknek.

Tapasztalatai szerint a külföldiek elsősorban éttermekben és borbárokban találkoznak elsőként a márkával, ezért a személyzet, a sommelier kulcsszerepet játszik ennek megismertetésében. A maguk részéről, ha egy külföldi kifejezetten valami tipikus magyar, összetettebb vörösbort szeretne, akkor a bikavér mindig képbe kerül.

Szakács Gergő, a hazai és külföldi turisták körében is népszerű DiVino szakmai vezetője szerint ők országos edukációs szerepet játszanak a hazai gasztronómiában, így fontos feladatuknak érzik megmutatni a vendégeik számára azokat a termékeket, amelyekre büszkék lehetünk Magyarországon. Ilyen többek között az egyre népszerűbb egri bikavér is, amelyet már nem csak a magyar, hanem a külföldi vendégek is érdeklődve kérnek és örömmel fogyasztanak.

„Szerencsére a visszajelzések nagyon pozitívak a márkával kapcsolatban, és ez legfőképpen a borászok munkáját dicséri. Külön öröm látni, hogy a fiatalok is fogyasztják. Igaz, még sok energiát, de legfőképpen edukációt kell belefektetni a megismertetésébe, hiszen a felső kategóriáival a mai napig nincsenek tisztában a fogyasztók”

– részletezte az egri bikavérrel kapcsolatos gondolatait Szakács Gergő.

Pozitívumként kiemelte, hogy vannak olyan visszatérő külföldi vendégeik, akik már tisztában vannak Egerrel, és pince alapján kérik a bikavért. Mint kiemelte, ez is jól mutatja, hogy a borászok évről évre tudják hozni azt a minőséget, ami a fogyasztót megnyeri. Legyen szó laza hétköznapokról, baráti beszélgetésekről, ünnepről vagy főzésről, az egri bikavér biztos pont.

Most, hogy beköszönt a tél hidege, melegítsük fel lelkünket egy pohár finom bikavérrel, és vegyük elő Márai Sándor 1943-ban megjelent Az egri bor című írását. Rögtön megértjük, mitől olyan különleges hely az Egri borvidék. Mert mint írja:

„A borhoz nemcsak vulkanikus hegyvidék kell, a talaj sajátos ásványi összetétele, a gondosan válogatott és megmunkált szőlővenyigék: a borhoz kegyelem is kell. A nagy borvidék olyan, mintha áldás lenne rajta. Ez a profán kegyelem árad az Eger környéki tájból.”

Palack Borbár fotók: Kőrösi Tamás; DiVino Borbár fotó: DiVino Borbár; 0,75 Bistro fotó: 0,75 Bistro

További cikkek

A bor és a jóga találkozása Egerben

2024.02.13.
Koklács Kata

A jógában van egy tanítás, a brahmacsarja, azaz a mértékletesség elve. A brahmacsarja tanítása szerint a minőség fontosabb a mennyiségnél. Arra buzdít minket, hogy hozzuk ki a
maximumot a jó dolgokból: élvezzük a finom falatokat, a kortyokat és kerüljük el a szélsőségeket.
A borfogyasztásról mi is ezt valljuk. Amikor megkóstolunk egy minőségi, finom bort, nem az számít, hogy milyen gyorsan töltjük újra a poharat, hanem az, hogy kiélvezzünk minden
egyes kortyot, megfigyeljük az illatokat, ízeket, színeket. A minőségi borfogyasztás odafigyelést, teljes jelenlétet igényel.
Ezt a jelenlétet tudjuk gyakorolni a jógaszőnyegen is, ezért szépen lassan a jóga belekúszott az egri pincészetek életébe.
A Nap-völgy Borászat és Élménybirtok a Szépasszony-völgy eldugott kis utcájában található, ami nem csak mediterrán hangulatával, hanem a programjaival is elvarázsolja a vendégeket.
Több alkalommal is rendeztek tematikus vasárnapi Jóga&Brunch eseményeket, ahol a reggelt egy kellemes, teljes testet átmozgató jógaórával indítják a gyakorlók. A mozgás után
mindenki feltöltheti az energiaraktárait egy tápláló, svédasztalos reggelivel, finom kávéval.
Az étkezés mindig magával hoz egy jó hangulatú beszélgetést is, így mindenki kötetlenül falatozhat.
Ezek a komplex gasztronómiai élmények közelebb hozzák az embereket egymáshoz.
Minőségi időt tölthetünk el magunkkal, a szeretteinkkel, olyan pillanatokkal lehetünk gazdagabbak, amikor azt tudjuk mondani, igen, ezért érdemes élni.
A következő Jóga&Brunch 2024. március 3-án kerül megrendezésre, amire ezen az oldalon lehet jelentkezni.

Nemcsak a Szépasszony-völgyben láthatunk példát a bor és a jóga összefonódására, hanem a belvárosban is. Eger szívében, a Gál Tibor Fúzióban tematikus programok és különböző
jógaórák várják az érdeklődőket. Azoknak, akik szeretik a finom borokat, és a jógával is szemezgetnek, jó szívvel ajánljuk a Wine&Yoga programsorozatot. Az ilyen típusú jógaóra célja a könnyedség megtalálása, a kötöttség nélküli gyakorlás egy finom bor társaságában. A résztvevők páros gyakorlatok segítségével, pohárral a kézben jógáznak, oldott hangulatban. Igazi barátnős, vagy éppen anya-lánya program. Az érdeklődők 2024. április 19-én tudnak csatlakozni a következő Wine&Yoga eseményhez. Részletes információk a VisitEger oldalán találhatóak.
A Fúzió különlegessége, hogy a Borbár feletti rész egy jógastúdiónak ad otthont, ahol különböző jógastílusokat próbálhatnak ki a mozogni vágyók. Az órák után pedig,
mindenkinek lehetősége van megkóstolni a Gál Tibor borok valamelyikét akár egy vacsorával egybekötve. Az órákról és a regisztrációról az alábbi oldalon tudnak tájékozódni az
érdeklődők.

Ahogyan láthatjuk Egerben a bor és a jóga harmonikusan megfér egymás mellett, mindkettő képviseli a minőséget a mennyiség helyett, valamint azt, hogy a tárgyak helyett élményeket
gyűjtsünk. Természetesen, azt is megértjük, hogy nem mindenkit vonz a jóga, ezért adunk pár ötletet, hogy hogyan lehet beiktatni egy kis mozgást a bor és a szőlő közelségében.
Eger városa a dűlők ölelésében fekszik, ezért egy futás a szőlők közt mindig jó lehetőség, ha
töltekezni szeretnénk a friss levegőn. Aki igazán nagy kihívást keres magának az fusson fel a Nagy-Eged hegy tetejére, ahonnan a kilátás magáért beszél.
Az Egri Vár melletti Várfalsétány lépcsőinek megmászása még a rutinosokat is megállíthatja, ám a lépcsőzés után leülni az egyik padra egy pohár bor kíséretében és csodálni a naplementét
egy csodálatos élmény.

TOVÁBB

3 nap Egerben | különleges boros programok

2024.02.12.
Koklács Kata

Mindössze három napot töltesz el ebben a csodás városban? Összeszedtünk három olyan élményt és program lehetőséget az itt töltött idődre, amivel jobban megismerheted városunkat és finom borait. 

Pohárral Egerben túra | Belvárosi borozás

Eger szívében sétálni egy pohár finom borral a kezedben miért ne lenne az egyik legjobb élmény? A Gál Tibor Pincészet közreműködésével szervezett Pohárral Egerben túra során lehetőséged nyílik felfedezni Eger belvárosát, miközben a legfinomabb borokat kortyolgatod. A csoportos túra alatt nemcsak a város látnivalóit ismerheted meg, hanem bepillantást nyerhetsz a borkészítés titkaiba is, miközben a szakértő vezető megosztja veled a város történelmének érdekességeit. A csoportos túrán számos titkot és érdekességet megtudhatsz a városról és a borkészítés rejtelmeiről, csupán 2 óra alatt. Jelentkezz be a weboldalon található telefonszámon vagy fuzio@galtibor.hu e-mail címen keresztül. 

Borbusz szombatonként | júniustól – augusztusig

Egerben megannyi pincészet képviselteti magát kiváló minőségű boraival. A borbusz túra alkalmával lehetőséged nyílik arra, hogy ezekből néhányat végig kóstolj. A program keretein belül júniustól egészen augusztusig egy kijelölt útvonalon haladó busszal meglátogathatod az Egri Borvidék megannyi borászatát, csak meg kell tervezned hol szeretnél kóstolni. A járat szombatonként közlekedik, és a menetrendben meghatározott megállóknál bármikor fel- vagy leszállhatsz. A jegyedet felszálláskor a buszon tudod megvásárolni, amiért kapsz egy kupont, melynek beváltásakor kedvezményben részesülsz a kijelölt borászatokban. Keresd a menetrendet az alábbi oldalon. Gyere és használd ki ezt a kalandos lehetőséget és ismerd meg jobban az egri borkultúrát. Ez nemcsak egy borkóstoló, hanem egy valódi kulturális élmény is. Élvezd ki az itt töltött időd minden percét, hogy részese lehess Eger gazdag boros hagyományainak.

Dűlőtúra Tóthék birtokán | Távolabb a várostól

Csodás városunkat körülölelik és díszítik a kiváló minőségű dűlők, amelyeken megterem a gyönyörű kék és fehér szőlő. A Dűlőtúra során Tóth Katalin vezetésével felfedezheted a 7 hektáros terület minden szegletét, ahol Eger legkiválóbb dűlőjében a Síkhegyen barangolva elmerülhetsz a lenyűgöző látványban és megismerheted a termőföld egyedi jellemzőit. A csendes környezet, friss levegő és a természet közelsége segítenek a kikapcsolódásban és feltöltődésben, miközben elmélyedsz a borkészítés folyamataiban.  A sétán megkóstolhatod a különleges borokat, amelyek a helyi szőlőfajták egyedi karakterét hordozzák magukban. Jelentkezz a programra a egriborelmeny@gmail.com e-mail címen, vagy a  borászat weboldalán található telefonszámon. Ez a  túra nem csupán a borkóstolásra összpontosít, hanem az érzékek széles skáláját öleli fel, beleértve a látvány, illatokat és az érintés élményét is. 

Eger három nap alatt is lenyűgöző élményeket kínál, hisz ezeken a programokon mélyebben megismerheted a várost és élvezheted finom borait.

TOVÁBB

Egy nap Egerben, télen

2024.02.02.
Koklács Kata

Csak egy napra látogatsz el Egerbe és nem tudod merre indulj el?
Készítettünk számodra egy útitervet, amely segítségével felfedezheted Eger kincseit a hidegebb hónapokban is és igazi élményekkel gazdagodhatsz!
A belváros romantikus kis utcáin sétálva számos kávézó közül válogathatsz, térj be az egyikbe, töltsd fel az energiaraktáraidat és indulhat a kaland!
Látogass el a város ikonikus nevezetességébe, az Egri Várba, melynek felújított bástyájáról csodálatos kilátás nyílik a barokk épületekre, a hóval tarkított dűlőkre és a Bükk
hegycsúcsaira. Ha eldugott kincsek után kutatsz, térj be a Kopcsik Marcipániába, ahol Eger Oscar-díjas cukrászának, Kopcsik Lajosnak a műveit tekintheted meg.

A múzeummal szemben található a török uralom egyik legnagyobb, szemmel is látható lenyomata, a Minaret. A torony megmászása egy kisebb kardio edzéssel is felér, ám a panoráma mindenért kárpótolni fog. A mozgás után töltődj vissza, kóstolj bele az egri gasztronómiába! A város szívében, a Dobó
tér közelében számos étterem és kávézó közül válogathatsz, de ha csak borozni szeretnél, akkor a kanyargós kis utcákon több egri borász borboltját, borbárját vagy borászatát is megtalálod.
Igen, jól olvastad, sok más helytől eltérően Egerben a belterületen is vannak borászatok, ráadásul a várost egy alagút rendszer hálózza be. Ezek a pincék kiváló helyként szolgálnak a szőlőnek, ezért az egriek az egyik legféltettebb kincsüket, szüret után azonnal a városba tudják szállítani.
Jó tipp, ha autentikus környezetben szeretnél megismerkedni a borokkal, érdemes előre időpontot foglalni.

A bor-gasztronómiai kitérő után ismerd meg az éppen megújuló Bazilikát, hazánk második legnagyobb templomát, valamint a Líceumot, ahol kicsik és nagyok egyaránt
megismerkedhetnek a tudomány játékos formáival.
A nap végén pedig irány a Szépasszony-völgy, ahol nemcsak házias ételek, hanem a legjobb Egri Csillagok és Egri Bikavérek várnak arra, hogy megismerjétek őket.

TOVÁBB