MENU

Ausztriából hoztak haza érmeket egri borok

2022.11.25.
Tóth Adrienn

Az egri Petrény Winery három bora is érmet hozott haza az AWC Vienna nemzetközi borversenyéről. A megmérettetésre 43 országból 1588 pincészet összesen több mint 11 000 borral nevezett. Az egri díjak mellett a Balatonra, Etyekre és Villányba jutott még az elismerésekből.

Az AWC Vienna nemzetközi borversenyének egyik jellegzetessége, hogy a kóstolásra Klosterneuburgban, a szőlő- és gyümölcstermesztést oktató főiskola épületében került sor, ahol a vakkóstolást egymástól egyénenként elzárt kóstolófülkékben végzik a bírák.

A zsűri osztrák és nemzetközi borászokból, borszakértőkből, sommelier-kből, gasztronómai szakemberekből, borkereskedőkből és újságírókból állt. A másik fontos háttér-információ a rendezvény kapcsán, hogy ez a legnagyobb, az Európai Unió által hivatalosan is elismert esemény, amely borok bírálatát és díjazását végzi.

A 2022-es esemény eredményeiről november elején értesítették a díjat nyerő pincészeteket. Az Egri borvidékről a Petrény Winery három érmet is nyert. Aranyérmet a 2016-os évjáratú Petrény December nevű hárslevelű boráért kapott.

Ezüstérmet érdemelt ki a közel tízéves egri vörösbor, a 2013-as évjáratú Petrény Padok, ami cabernet sauvignon, merlot és cabernet franc házasítása, valamint a 2016-os évjáratú, szintén érlelt bornak számító Petrény Astra Egri Csillag Superior, amely hárslevelűből, chardonnay-ból, szürkebarátból és olaszrizlingből épül fel.

További cikkek

Ezek az Egri Vár Borai idén

2023.03.30.
Győrfi Alexandra

Az Egri Vár Bora 2023 cím elnyerésére hirdetett borkiválasztást a Dobó István Vármúzeum. A versenyre három kategóriában pályázhattak a borászok: egri bikavér, egri rozé és egri csillag.

A versenyre nevezett boroknak az egri védett eredetű…

TOVÁBB

A Dobó István Mezőgazdasági Termelőszövetkezet szépasszony-völgyi borozója az 1960-as évek elején

2023.03.23.

A Dobó István Mezőgazdasági Termelőszövetkezet szépasszony-völgyi borozója az 1960-as évek elején. A Dobó téesz volt a korszakban a borvidék egyik legnagyobb szőlőtermelője. A termés nagy részét az állami gazdaságnak (későbbi borkombinát/Egervin) adták át feldolgozásra,…

TOVÁBB

Több mint ötszáz nevezés közül értek el aranyérmet az egri borok

2023.03.22.
Győrfi Alexandra

Huszadik alkalommal rendezték meg az Országos Syngenta Borversenyt, melyre több mint ötszáz bort neveztek a hazai borászatok. A megmérettetésen az Ostoros Családi Pincészet három, a Szuromi Családi Birtok kettő, míg az Egri Korona Borház…

TOVÁBB