MENU

Ausztriából hoztak haza érmeket egri borok

2022.11.25.
Tóth Adrienn

Az egri Petrény Winery három bora is érmet hozott haza az AWC Vienna nemzetközi borversenyéről. A megmérettetésre 43 országból 1588 pincészet összesen több mint 11 000 borral nevezett. Az egri díjak mellett a Balatonra, Etyekre és Villányba jutott még az elismerésekből.

Az AWC Vienna nemzetközi borversenyének egyik jellegzetessége, hogy a kóstolásra Klosterneuburgban, a szőlő- és gyümölcstermesztést oktató főiskola épületében került sor, ahol a vakkóstolást egymástól egyénenként elzárt kóstolófülkékben végzik a bírák.

A zsűri osztrák és nemzetközi borászokból, borszakértőkből, sommelier-kből, gasztronómai szakemberekből, borkereskedőkből és újságírókból állt. A másik fontos háttér-információ a rendezvény kapcsán, hogy ez a legnagyobb, az Európai Unió által hivatalosan is elismert esemény, amely borok bírálatát és díjazását végzi.

A 2022-es esemény eredményeiről november elején értesítették a díjat nyerő pincészeteket. Az Egri borvidékről a Petrény Winery három érmet is nyert. Aranyérmet a 2016-os évjáratú Petrény December nevű hárslevelű boráért kapott.

Ezüstérmet érdemelt ki a közel tízéves egri vörösbor, a 2013-as évjáratú Petrény Padok, ami cabernet sauvignon, merlot és cabernet franc házasítása, valamint a 2016-os évjáratú, szintén érlelt bornak számító Petrény Astra Egri Csillag Superior, amely hárslevelűből, chardonnay-ból, szürkebarátból és olaszrizlingből épül fel.

További cikkek

Jó látni, hogy a völgybe visszatér az élet

2022.12.02.
Szabó Edit

Román Péter Egerben nőtt fel, és nem is igazán érzi máshol jól magát. A szőlész-borász szakot a gyöngyösi főiskolán végezte, de a saját borászatig még hosszú volt az út. A Gergely Bástya Pincészet 2015-ben…

TOVÁBB

A legjobb hordós érlelésű házasítások egriek a Vince Díj szerint

2022.12.01.
Tóth Adrienn

Összesen nyolc alkalommal kaptak egri fajtaborok és házasítások elismerést az idei Vince Díj átadón. Négy kategóriában is egri borászat lett a győztes (háromban a St. Andrea Szőlőbirtok és egyben a Kovács Nimród Borászat), míg…

TOVÁBB

Márton-napi borvacsora és újborkóstoló a Varsányi Pincészetnél

2022.11.22.
Mikuska Péter

Egy hamisítatlan Márton-napi vacsorára került sor az Egri Bikavér Lovagrend szervezésében, amelyen részt vettek párjaikkal az Egri Borbarát Hölgyek és Borbarátok. A verpeléti Varsányi Pincészetbe érkezőket Darvas Roland borlovag – Egri Forst Ház –…

TOVÁBB