MENU

Aki idejön, nem győz álmélkodni!

2022.12.30.
Szabó Edit

Eger egyik emblematikus borászati helyszínén, a Nagykőporos pincesoron páratlan épületkomplexum várja a vendégeket. A Gróf Buttler Borászat és Rendezvényközpont nem csupán a borok otthona, de rendezvényhelyszínként is egyedülálló. A lehetőségekről és a célokról a birtokigazgatót, Rózsavölgyi Dénest kérdeztük. 

Egri gyerekként te is az anyatejjel szívtad magadba a szőlő és a bor szeretetét?

Nem egészen. Igaz ugyan, hogy a nagyszüleimnek volt egy kis szőlőlugasa, és bort is készítettek a maguk örömére, de nem volt ez akkora méretű vállalkozás, hogy része legyen a mindennapjaimnak. Általános iskolás korunkban persze minden évben mentünk szüretelni az osztálytársaimmal, de abban csak annyit élveztünk, hogy addig se kellett az iskolában lenni.

Milyen pályát álmodtál magadnak?

Vendéglátóipari szakközépiskolában érettségiztem, majd Székesfehérváron kaptam közgazdászi diplomát. Utána rögtön visszajöttem Egerbe, és beléptem a családi vállalkozásba. Tizenöt éven keresztül dolgoztam édesapám mellett, aztán bejöttek a multik, és egyre nehezebb lett a helyzetünk. Végül úgy döntöttem, hogy váltok, és akkor mozdultam a borok irányába.

Miért éppen ezt a területet választottad?

Mert a bor magasztos dolog, és meggyőződésem, hogy az általános műveltséghez hozzátartozik, hogy valamit konyítsunk hozzá. Fogyasztóként egyre inkább vonzott a minőségi borok világa, és amikor megkaptam a felkérést a Gróf Buttler Borászattól, eszembe sem jutott hezitálni. Egri vagyok, számomra fontos, hogy a borvidék borait népszerűsíthetem, a vendéglátós végzettségem pedig kifejezetten jól jött a rendezvények miatt.

A borok terén is továbbképezted magad?

A megbízóim nem támasztottak ilyen feltételt, de bennem volt egy belső igény, hogy ha már egy borászat vezetésével bíztak meg, akkor pontosan tudjam, hogy miről van szó.

Nálunk minden területnek megvan a maga szakembere, de nem éreztem volna jól magam, ha nem vagyok eléggé magabizos, ezért elvégeztem egy magas szintű boros képzést, így ma már nem csupán a számokkal vagyok jó viszonyban, de minden gond nélkül meg tudok tartani egy borkóstolót, tematikus rendezvényt vagy borvacsorát is.

Mekkora saját szőlőterülettel rendelkezik a Gróf Buttler Borászat?

Jelenleg egyetlen parcella sincs a birtokunkban. Az első évtizedben volt két 18 hektáros területünk, de 2018 óta már csak vásárolt szőlőt dolgozunk fel, ami azt jelenti, hogy a piaci igényeknek megfelelően választjuk meg azokat a termelőket, akikkel szerződést kötünk. A régi szőlőskertekből, a Nagy-Egedről és a Szarkás-tetőről származó borok egy része azonban a mai napig elérhető a pincénél.

Ezzel párhuzamosan átalakult a borászat kínálata is?

Nem jelentősen. A már megszokott borok többségét ma is el tudjuk készíteni, és némiképpen még szélesedett is a kínálatunk. A Bikavér Ünnepen tűnt fel nekem, hogy bár büszkék vagyunk a gyönyörű, mély vörösborainkra, a nyári melegben mégis mindenki egy jó fehér fröccsöt ivott volna legszívesebben, ezért beemeltem a kínálatunkba néhány fehér tételt.

Készítünk például száraz olaszrizlinget és egy félédes muskotályt is, amely főleg a kezdő borfogyasztók körében arat nagy sikert.

Ki készíti a borokat?

Lóska Zoltán a borászunk már hét éve, az ő személye a garancia a stabil minőségre. 

A Gróf Buttler Borászat birtokközpontja egy hihetetlen épületkomplexum Eger külvárosában. Mesélnél egy kicsit erről a helyről?

Aki idejön, nem győz álmélkodni. Eger egyik emblematikus borászati helyszínén, a Nagykőporos pincesoron vagyunk, egy hétszintes pincerendszerben. Az összterület 6500 négyzetméter, amelyben a borászati feladatokat ellátó terek mellett több kóstolóhelyiséggel és egy 150 fő befogadására alkalmas rendezvényteremmel várjuk a vendégeket. A panorámánk páratlan, ellátunk egészen a Mátráig.

Van egy mediterrán hangulatú panorámás teraszunk, amely nagyobb létszámú céges összejövetelek, partnertalálkozók megrendezésére is alkalmas. Amikor idekerültem, azonnal felismertem, hogy a hely adottságait rendezvényhelyszínként tökéletesen ki lehetne aknázni, hiszen a vendégtér és a feldolgozótér teljesen elkülönül egymástól.

Jönnek is a rendezvények?

Jöttek volna, de megelőzte őket a világjárvány. Most kezdünk újra magunkra találni. 

Hol találkozhat a közönség a Gróf Buttler borokkal?

A nagy áruházláncokban nem, a borszaküzletekben viszont elérhetőek vagyunk, és nagyon sok étterem kínálatában szerepelünk. A legnagyobb cél azonban a helyi értékesítés növelése és a rendezvények számának emelése.

Volt már gasztroszínházunk, bormozink, és a programokat folytatjuk a jövőben is. Én abban hiszek, hogy ha valaki eljön egy céges rendezvényre, és jól érzi magát, utána fel fogja ismerni a címkéinket, bárhol téved is be egy vinotékába az országban.

Közismert, hogy az Egri borvidék a bikavért tűzte a zászlajára. A Gróf Buttler Borászat is kiemelten kezeli a bikavért?

Ha Eger, akkor bikavér! Jó lenne, ha minden borkedvelőnek ez jutna eszébe. Fontosnak tartjuk ezt az emblematikus házasítást, éppen ezért mindhárom kategóriában, classicus, superior és grand superior változatban is készítjük, ahogyan a fehér párját, az egri csillagot is. 

Ha jönne a jó tündér, mit kérnél tőle?

Azt, hogy komolyabb megrázkódtatás nélkül jussunk túl a krízishelyzeten. Közgazdász vagyok, tehát józanul meg tudom ítélni, hogy kell legalább másfél év, mire magunkra találunk, de bízom benne, hogy az emberekben megvan az igény arra, hogy több időt töltsenek el jó hangulatban, együtt borozgatva.

Sok pincészetnek van jó bora, de manapság az már nem elég a sikerhez. Kell mellé egy színvonalas szálláshely vagy valami más vonzó adottság, amiért a borkedvelők éppen azt a helyet, azt a bort választják. Ha szép a helyszín, kedves a sommelier, jó fej a borász vagy megbízható a kereskedő, az olyan hozzáadott érték, ami miatt a vendégek vissza fognak jönni.

Mert ezek azok a személyes élmények, amelyeket nem lehet megfizetni. Szerencsés vagyok, mert az én csapatom mindezt nyújtani tudja. Értenünk kell hozzá, hogyan halmozzuk el apró figyelmességekkel az embereket, mert amíg ezt nem tanuljuk meg, addig nem jutunk előbbre. 

Mi a cél?

Nagyon sok célunk van, de most az a legfontosabb, hogy vonzóvá váljunk a vendégek szemében, és hogy az itt élő emberek megismerjenek és megszeressenek bennünket. Itt, ebben a városban, az otthonunkban kell a legerősebbeknek lennünk, és ezzel a helyszínnel csodát lehetne tenni, én hiszek ebben.

További cikkek

XXIX. Egri Borvidéki Borverseny eredmények

2025.03.03.

A XXIX. Egri Borvidéki Borverseny hagyományteremtő szándékkal idén is az év elején 2025. február 27-én került megrendezésre az egri Hotel Villa Völgyben.

A színvonalas helyszínen igen komoly szakmai munkával 29 borászat 159 nevezett tétele került megmérettetésre az OIV által is elfogadott 100 pontos borbíráló rendszer alapján. Idén hat bizottság hat fővel kóstolta a borokat.

Az ítészek a 30%-os oklevél díjazás tekintetében:

  • Nagy aranyéremből 3 db;
  • Aranyéremből 33 db;
  • Ezüstéremből 12 db minősítést osztottak ki.

A 30% ponthatáron idén pontegyenlőséggel több tétel is szerepel, így ezek a tételek is megkapják a megérdemelt oklevelet, így az ezüstéremből ennek megfelelően további 5 db kerül kioszásra.

A borversenyen az érmek kiosztása mellett a már jól ismert hét nevezhető kategória legjobbjai is kiválasztásra kerültek, melyeket a bizottsági elnökök szétlövéssel választottak ki.

XXIX. Egri Borvidéki Borverseny Kategóriagyőztes borok 2025:

I. Legjobb Fehér bor
Juhász Testvérek Pincészete – Juhász Olaszrizling – 2024

II. Legjobb Egri Csillag bor
Varsányi Pincészet – Egri Csillag superior – 2021

III. Legjobb Debrői Hárslevelű bor
Varga Pincészet Kft. – Debrői Hárslevelű késői szüret – 2019

IV. Legjobb Desszert bor
Hárs Pince – Gecse István – Hárslevelű 2022 „Mazsola” Késői – 2022

V. Legjobb Rozé bor
Varsányi Pincészet – Rosé cuvée – 2024

VI. Legjobb Vörös bor
Thummerer Pincészet – Egri Syrah Superior Válogatás – 2021

VII. Legjobb Egri Bikavér bor
Thummerer Pincészet – Egri Bikavér Superior – 2021

A szakmai nap egy szakmai vacsorával zárult a Gál Tibor Fúzióban, melyen a borversenyen résztvevő bírálók a borvidék szereplőivel együtt értékelhették a nap sikerességét.

A verseny hivatalos eredményhirdetésére és díjátadására az Egri Csillag Weekend megnyitóján kerül majd sor, ahol a borverseny hivatalos támogatói is díjazzák a sikeres borászatokat nagyértékű különdíjaikkal.

Fotók: TV Eger / facebook.com/tveger

Támogatóink:
amorin
Csuziker
Cellarius
szervin

Gratulálunk a szép eredményekhez!

TOVÁBB

Az Egri Vár bora 2025 I Felhívás

2025.03.01.

Magyarország leglátogatottabb vidéki múzeuma, a nemzetközi turizmusban is meghatározó Egri Vár keresi az egri borvidék legkiválóbb borát, hogy öregbítse az egri borgasztronómia hírnevét. 

A Vár számára fontos, hogy a borvidék emblematikus borai, a hungarikum Egri Bikavér, az Egri Csillag, valamint az Egri Rozé az Egri Várban is megjelenhessen és a látogatók az emlékek mellett ezeket a borokat is magukkal vigyék az otthonaikba.

Pályázni az Egri borvidék bortermelő vállalkozásai tudnak, palackozott Egri Védett Eredetű (OEM) boraikkal, amelyek a magyarországi előírásoknak megfelelnek és Magyarországon forgalomba hozatali engedéllyel rendelkeznek.

A meghirdetett kategóriák a következők:

  • Egri Csillag
  • Egri Rozé
  • Egri Bikavér

Az Egri Vár a fenti kategóriák nyertes tételeiből várhatóan 100 palackot vásárol az év folyamán, amiket a saját csatornáin keresztül értékesít.

A minták beküldésére 2025. március 3-21-e között van lehetőség.

Az eredményhirdetésre 2025. áprilisában kerül sor.

A részletes felhívás elérhető a www.egrivar.hu/hu/hirek/c/az-egri-var-bora-2025 oldalon.

TOVÁBB

29. Egri Borvidéki Borverseny | Felhívás

2025.02.17.

Második alkalommal kerül megrendezésre év elején – februárban – az Egri Borvidéki Borverseny. 

Nevezni az Egri Borvidéken termelt szőlőből készült borokkal lehet, melynek idén feltétele, hogy forgalomba hozatali engedéllyel rendelkezzenek a borok. A benevezett bormintákból a verseny rendezőjéhez (Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa) kell eljuttatni legalább 4 db 0,75 l-es palackot vagy ennek megfelelő űrmértékű mennyiséget palackosan legkésőbb 2025. február 21-ig és egyidejűleg kitölteni az online nevezési lapot az alábbi szövegre kattintva:

Minta online nevezése itt.

Verseny időpontja | 2025. február 27., csütörtök 09:00 
Helyszín | Hotel Villa Völgy, Eger, Tulipánkert u. 5.
Mintagyűjtés | 2025. február 21-ig | nyitvatartási időben

Rendező és a minták átvételének helyszíne | Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa, Kőlyuktető | EKKE Szőlészeti-Borászati kutató épülete

NEVEZÉSI DÍJ BORONKÉNT
1-4 bor esetén: 10.000 Ft
5-9 bor esetén: 7.500 Ft
10 vagy több bor esetén: 5.000 Ft

HÉT KATEGÓRIA BORAI KERÜLNEK BÍRÁLATRA

1. Fehér borok | 2. Egri Csillag | 3. Debrői Hárslevelű | 4. Desszert borok | 5. Rozé borok | 6. Vörös/Siller borok | 7. Egri Bikavér

AZ ÉRMEK AZ ALÁBBI PONTRENDSZER SZERINT KERÜLNEK ODAÍTÉLÉSRE

Nagy Aranyérem: 92,0 – 100 pont
Aranyérem: 87,0 – 91,9 pont
Ezüstérem: 82,0 – 86,9 pont

MIÉRT ÉRDEMES NEVEZNI

Az érmes pontszámot elért borok 30%-a oklevélben, továbbá kategóriánként külön a legjobb bor kiválasztásával különdíjban részesülnek melyek boros rendezvényünkön személyesen, akadályoztatás esetén postai úton kerülnek átadásra a díjazottaknak.

Az Egri Borvidéki Borversenyen aranyérmet nyert boroknak az EBHT támogatásként biztosítja az Országos Borversenyre történő nevezéséhez a nevezési díj felét, így a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának támogatásával együtt a nevezés ingyenessé válik.

Az Egri Bikavér kategóriában résztvevő borokból az Egri Bikavér Ünnepi Napok gálavacsoráján az akkor rendelkezésre álló, legmagasabb pontszámot elért Bikavérek közül kiválasztottak kerülnek majd bemutatásra.

Csak a Borvidéki Borversenyen nevező borászatok részesülhetnek kiállítói támogatásban azokon a borvidéki boros rendezvényeken, melyekre az EBHT a támogatás igénylésének a lehetőségét meghirdeti.

A beérkezett borok bírálását nagy gyakorlattal, hozzáértéssel és elismertséggel rendelkező szakemberekből álló bizottságok végzik.

Az Egri Borvidéki Borverseny, a térség legnagyobb és legfontosabb szakmai rendezvénye. Egyre többen kísérik figyelemmel ezeket a megmérettetéseket és a vásárlási döntésekben is egyre meghatározóbbak az elért eredmények.

Fő támogatónk az Amorim Cork Hungary Zrt.

Csúziker Kft.

Cellarius Kft.

TOVÁBB