MENU

Aki idejön, nem győz álmélkodni!

2022.12.30.
Szabó Edit

Eger egyik emblematikus borászati helyszínén, a Nagykőporos pincesoron páratlan épületkomplexum várja a vendégeket. A Gróf Buttler Borászat és Rendezvényközpont nem csupán a borok otthona, de rendezvényhelyszínként is egyedülálló. A lehetőségekről és a célokról a birtokigazgatót, Rózsavölgyi Dénest kérdeztük. 

Egri gyerekként te is az anyatejjel szívtad magadba a szőlő és a bor szeretetét?

Nem egészen. Igaz ugyan, hogy a nagyszüleimnek volt egy kis szőlőlugasa, és bort is készítettek a maguk örömére, de nem volt ez akkora méretű vállalkozás, hogy része legyen a mindennapjaimnak. Általános iskolás korunkban persze minden évben mentünk szüretelni az osztálytársaimmal, de abban csak annyit élveztünk, hogy addig se kellett az iskolában lenni.

Milyen pályát álmodtál magadnak?

Vendéglátóipari szakközépiskolában érettségiztem, majd Székesfehérváron kaptam közgazdászi diplomát. Utána rögtön visszajöttem Egerbe, és beléptem a családi vállalkozásba. Tizenöt éven keresztül dolgoztam édesapám mellett, aztán bejöttek a multik, és egyre nehezebb lett a helyzetünk. Végül úgy döntöttem, hogy váltok, és akkor mozdultam a borok irányába.

Miért éppen ezt a területet választottad?

Mert a bor magasztos dolog, és meggyőződésem, hogy az általános műveltséghez hozzátartozik, hogy valamit konyítsunk hozzá. Fogyasztóként egyre inkább vonzott a minőségi borok világa, és amikor megkaptam a felkérést a Gróf Buttler Borászattól, eszembe sem jutott hezitálni. Egri vagyok, számomra fontos, hogy a borvidék borait népszerűsíthetem, a vendéglátós végzettségem pedig kifejezetten jól jött a rendezvények miatt.

A borok terén is továbbképezted magad?

A megbízóim nem támasztottak ilyen feltételt, de bennem volt egy belső igény, hogy ha már egy borászat vezetésével bíztak meg, akkor pontosan tudjam, hogy miről van szó.

Nálunk minden területnek megvan a maga szakembere, de nem éreztem volna jól magam, ha nem vagyok eléggé magabizos, ezért elvégeztem egy magas szintű boros képzést, így ma már nem csupán a számokkal vagyok jó viszonyban, de minden gond nélkül meg tudok tartani egy borkóstolót, tematikus rendezvényt vagy borvacsorát is.

Mekkora saját szőlőterülettel rendelkezik a Gróf Buttler Borászat?

Jelenleg egyetlen parcella sincs a birtokunkban. Az első évtizedben volt két 18 hektáros területünk, de 2018 óta már csak vásárolt szőlőt dolgozunk fel, ami azt jelenti, hogy a piaci igényeknek megfelelően választjuk meg azokat a termelőket, akikkel szerződést kötünk. A régi szőlőskertekből, a Nagy-Egedről és a Szarkás-tetőről származó borok egy része azonban a mai napig elérhető a pincénél.

Ezzel párhuzamosan átalakult a borászat kínálata is?

Nem jelentősen. A már megszokott borok többségét ma is el tudjuk készíteni, és némiképpen még szélesedett is a kínálatunk. A Bikavér Ünnepen tűnt fel nekem, hogy bár büszkék vagyunk a gyönyörű, mély vörösborainkra, a nyári melegben mégis mindenki egy jó fehér fröccsöt ivott volna legszívesebben, ezért beemeltem a kínálatunkba néhány fehér tételt.

Készítünk például száraz olaszrizlinget és egy félédes muskotályt is, amely főleg a kezdő borfogyasztók körében arat nagy sikert.

Ki készíti a borokat?

Lóska Zoltán a borászunk már hét éve, az ő személye a garancia a stabil minőségre. 

A Gróf Buttler Borászat birtokközpontja egy hihetetlen épületkomplexum Eger külvárosában. Mesélnél egy kicsit erről a helyről?

Aki idejön, nem győz álmélkodni. Eger egyik emblematikus borászati helyszínén, a Nagykőporos pincesoron vagyunk, egy hétszintes pincerendszerben. Az összterület 6500 négyzetméter, amelyben a borászati feladatokat ellátó terek mellett több kóstolóhelyiséggel és egy 150 fő befogadására alkalmas rendezvényteremmel várjuk a vendégeket. A panorámánk páratlan, ellátunk egészen a Mátráig.

Van egy mediterrán hangulatú panorámás teraszunk, amely nagyobb létszámú céges összejövetelek, partnertalálkozók megrendezésére is alkalmas. Amikor idekerültem, azonnal felismertem, hogy a hely adottságait rendezvényhelyszínként tökéletesen ki lehetne aknázni, hiszen a vendégtér és a feldolgozótér teljesen elkülönül egymástól.

Jönnek is a rendezvények?

Jöttek volna, de megelőzte őket a világjárvány. Most kezdünk újra magunkra találni. 

Hol találkozhat a közönség a Gróf Buttler borokkal?

A nagy áruházláncokban nem, a borszaküzletekben viszont elérhetőek vagyunk, és nagyon sok étterem kínálatában szerepelünk. A legnagyobb cél azonban a helyi értékesítés növelése és a rendezvények számának emelése.

Volt már gasztroszínházunk, bormozink, és a programokat folytatjuk a jövőben is. Én abban hiszek, hogy ha valaki eljön egy céges rendezvényre, és jól érzi magát, utána fel fogja ismerni a címkéinket, bárhol téved is be egy vinotékába az országban.

Közismert, hogy az Egri borvidék a bikavért tűzte a zászlajára. A Gróf Buttler Borászat is kiemelten kezeli a bikavért?

Ha Eger, akkor bikavér! Jó lenne, ha minden borkedvelőnek ez jutna eszébe. Fontosnak tartjuk ezt az emblematikus házasítást, éppen ezért mindhárom kategóriában, classicus, superior és grand superior változatban is készítjük, ahogyan a fehér párját, az egri csillagot is. 

Ha jönne a jó tündér, mit kérnél tőle?

Azt, hogy komolyabb megrázkódtatás nélkül jussunk túl a krízishelyzeten. Közgazdász vagyok, tehát józanul meg tudom ítélni, hogy kell legalább másfél év, mire magunkra találunk, de bízom benne, hogy az emberekben megvan az igény arra, hogy több időt töltsenek el jó hangulatban, együtt borozgatva.

Sok pincészetnek van jó bora, de manapság az már nem elég a sikerhez. Kell mellé egy színvonalas szálláshely vagy valami más vonzó adottság, amiért a borkedvelők éppen azt a helyet, azt a bort választják. Ha szép a helyszín, kedves a sommelier, jó fej a borász vagy megbízható a kereskedő, az olyan hozzáadott érték, ami miatt a vendégek vissza fognak jönni.

Mert ezek azok a személyes élmények, amelyeket nem lehet megfizetni. Szerencsés vagyok, mert az én csapatom mindezt nyújtani tudja. Értenünk kell hozzá, hogyan halmozzuk el apró figyelmességekkel az embereket, mert amíg ezt nem tanuljuk meg, addig nem jutunk előbbre. 

Mi a cél?

Nagyon sok célunk van, de most az a legfontosabb, hogy vonzóvá váljunk a vendégek szemében, és hogy az itt élő emberek megismerjenek és megszeressenek bennünket. Itt, ebben a városban, az otthonunkban kell a legerősebbeknek lennünk, és ezzel a helyszínnel csodát lehetne tenni, én hiszek ebben.

További cikkek

Bukolyi Marcell, Organic Wines, Egri Borvidék | 2024

2024.04.05.

Bukolyi Marcival egy egri kávézóban beszélgettem, hisz célom volt kirobbantani a komfort zónájából és mivel szereti a finom kávét, így el tudtam csalogatni gyönyörű szép birtokáról.

Marci meghatározó alakja az Egri Borvidéknek, bár nagyon keveset lehet őt látni. A fiatal generációt erősíti és bár bor termelésének nagy tömegét az Egri Csillag teszi ki – Borvidéki viszonylatban is – úgy látja, hogy a fehér házasítás még mindig kevésbé ismert széles körben. Szerinte az aki már hallott az Egri Csillagról, az is inkább az egyszerű szupermarketes reduktív Egri csillagokkal azonosítja. Ha Marcin múlik, akkor ez is szépen lassan változni fog. 

E.B. | Hogy indult Nálad az Egri Csillag termelés?

B.M. | Én tudatosan Csillagot szerettem volna készíteni, pont ezért ültettem 8 szőlőfajtát, hogy lehessen Egri Bikavért és Egri Csillagot is tartani a birtokon belül. Megvan a minimum 4 fajta, úgy hogy a Kárpát-medencei fajtákon legyen a túlsúly. De nem csak az előírás miatt fókuszálok Kárpát-medenceire, hanem egyébként is azt gondolom hogy külföld számára ez az izgalmas innen Magyarországról. Belföldön el lehet adni nemzetközi fajták borait is, de szerintem az az autentikus, hogyha Hárslevelűből, Furmintból, Olaszrizlingből, Király Leánykából készítjük el.

E.B. | Van még más termelő is akinek van Furmint a Csillagjában?

B.M. | Nem tudok róla. Egyébként nagyon kevés Furmint van az Egri Borvidéken. Azt hiszem a második legnagyobb Furmint termelő vagyok a borvidéken, 1,26 hektárral.

E.B. | Elégedett is vagy azzal ahogy itt él és ahogy viselkedik a Furmint?

B.M. | Nyilván a tavalyi év növényvédelmi kihívásairól ne beszéljünk, az nem volt jó, de egyébként összegségében én szeretem a borát, nagyon jó cucc. De én most már a Hárslevelűre fókuszálok inkább, nekem az szebb, közelebb áll hozzám talán. A furmintot is szeretem de a Hárslevelűt még jobban. Furmintból fajtabor valószínűleg a jövőben nem fog készülni, nem érzem azt hogy annyira nagyon jó lenne, mint amennyire jó a hárslevelű. Egyszerre a kettő párhuzamosan meg fölösleges, nem is akarom külön kommunikálni, legyen egy ilyen prémium csúcssorszámozott kis tételem, és akkor az Hárslevelűből fog készülni.

E.B. | Eddig te miért nem állítottál ki borászként az Egri Csillag Weekenden?

B.M. | Én nem csak az Egri Csillag Weekenden nem voltam kint, hanem sehol sem. Valamiért én az ilyen rendezvényeket azzal azonosítom, hogy itt sok ember sokat iszik. Nem olyanok körülmények között, amelyek mondjuk lehetővé tennék azt, hogy megfelelőlen élvezzék, megítéljék a bort. Ez nem nagyképűség vagy ilyesmi, hanem egész egyszerűen úgy gondolom hogy a food truckból kiáramló kolbász szag mellett nem lehet úgy kóstolni egy terroirt, mint ahogyan azt megilletné. Bár tudom, hogy idén már igényes gasztro kiállítók lesznek és nagyobb hangsúlyt kap a minőségi borkóstolás, bor-étel párosítás.
Ettől függetlenül az Egri Csillag Futamon nagyon szívesen elindulok, mert szeretek és szoktam is futni, ahogy időm engedi. Bár elengedtem tavaly ősz óta picit, mert a szüret nagyon megviselt fizikailag, de lassan újra kell kezdeni.

E.B. | Mi a célod, mint borász?

B.M. | Szeretnék a legjobbak közé tartozni, nem akarok megfeszülni, de szeretnék nagyon jó lenni.

E.B. | És hol tartasz ebben a törekvésedben?

B.M. | Szakmai szempontból elégedett vagyok azzal az úttal ahol járunk. Szerintem nem rossz, nyilván van mit csiszolni, finom hangolni, tökéletesíteni, de azt hiszem jó út ahol mi járunk. Ha végig gondolom hol lehetne a technológián javítani, változtatni, fejleszteni, elég kevés olyan pont van, amin őszintén szólva komolyan változtatnék. Tehát vehetnénk egy jobb minőségű szivattyút, ami lehet hogy valamennyit javítana, de ezek már apróságok.

E.B. | Ha valaki szeretne kóstolni Nálad a szép új pincében és kóstolóteremben, akkor ők hogyan találnak meg Téged? Nem hirdeted sehol ezt a szolgáltatást.

B.M. | 5 éve áll ez az új épület és az első néhány évben még a noszvajiak sem tudták hogy az ott mi. De a Google map-en szerepel a lokáció, így azok akik kifejezetten hozzám szeretnének jönni, megtalálják a módját. Olyan is van, aki autóval elsuhan és látja, hogy Organic Wines és ő fogékony, az megáll és lekanyarodik az útról. De a többség az az aki már találkozott valahol a borunkkal, tetszett neki és amiatt keres meg. Azt gondolom 90%-ban olyanok jönnek, akik rám vagy kifejezetten a borainkra kíváncsiak.

E.B. | És azok akik jönnek hozzád, lehet tudni, hogy honnan érkeznek? Főleg fővárosiak, vagy külföldiek is?

B.M. | Fú, már nagyon sok népnek a szülöttje volt nálunk, orosztól japánig, tényleg sorolhatnám, nagyon sokféle náció volt már, de jellemzően elsősorban olyanok akik a budapesti gasztronómiában találkoznak a borunkkal. 

E.B. | Hogy látod te most összességében az egri borvidéket 2024-ben?

B.M. | Borminőség mindenképpen fejlődött. Közösségi szempontból is kifejezetten jónak tartom Egert, ehhez szerintem én is kellettem hogy változzak kicsit, a görcsösségből engedjek és nyissak úgymond emberek felé. A fiatalokkal szinte mindenkivel jóban vagyok, de az idős generációval is, Gál Lajost kifejezetten kedvelem. Gál Lajosnak a fehér borai nagyon jók, azokat nagyon tudom ajánlani. A Tarnóczi Zolit is nagyon szeretem, de jóban vagyok a Vámos Attilával is. Persze a stílusukkal már kevésbé tudok azonosulni, de ez csak stíluskérdés.

Kedves Borszerető Olvasó!
Szívből ajánlom Bukolyi Marcit, mert csupa olyan dologgal tud minket meglepni, amire egy nyitott borturista vágyik, még akár a húrok közé is csap, ha arra terelődik a beszélgetés.

 

TOVÁBB

Borban az egészség

2024.04.03.

A vörösbor világszerte népszerű és sokak által kedvelt alkoholos ital. A borkészítés és borfogyasztás hagyománya évszázadok óta jelen van az életünkben. Az ősi  rómaiak ismerték a bor egészségügyi előnyeit, és népszerűsítették azokat világszerte. A bor és az egészségünk két olyan dolog, amelynek látszólag semmi köze egymáshoz, azonban ezek kapcsolata ennél sokkal mélyebb és összetettebb. Az egészségesebb életmód részeként rendszeres borfogyasztással segíthetjük testünket és immunrendszerünk működését, továbbá meggátolhatjuk egyes betegségek kialakulását. 

Mi a polifenol és rezveratol?

A polifenol egy olyan vegyületcsoport, amely természetesen megtalálható sok növényben, különösen gyümölcsökben, zöldségekben, tea és kávéfajtákban, valamint vörösborban. Antioxidáns tulajdonságaik miatt a polifenolok hozzájárulhatnak az egészséges öregedéshez vagy a gyulladás csökkentéséhez. A polifenolok különböző formái közé tartoznak a flavonoidok, antociánok, resveratrol és kurkumin.

A rezveratrol egy növényi vegyület, amely elsősorban a vörösborban és a vörös szőlőben található meg. A rezveratrol számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, például antioxidáns hatással, gyulladáscsökkentő hatással és segíthet az érrendszer egészségének megőrzésében. Több kutatás is mutat rá, hogy a rezveratrol számos betegség megelőzésében és kezelésében is hasznos lehet, például a szív- és érrendszeri betegségek, a rák vagy az Alzheimer-kór esetében. A rezveratrol nevű vegyület nemcsak a szőlőben, hanem más növényekben is megtalálható, például a szilva, málna, szeder és földimogyoróban is. Sajnos a fehérborban vagy a rozéban, csak nagyon alacsony mennyiségben található meg ez az antioxidáns.

A vörösbor pozitív hatása az egészségre

A vörösbor rendszeres fogyasztása számos pozitív hatással lehet az egészségünkre. Az antioxidánsok és flavonoidok segítenek megelőzni a károsodást a sejtekben, javítják az érrendszer működését és erősítik az immunrendszert. Az érrendszer felelős a vér szállításáért az egész testben. Az érrendszer rugalmassága és egészsége határozza meg, hogy milyen hatékonysággal tudja ellátni a test szöveteit oxigénnel és tápanyagokkal, emellett a jó érrendszeri állapot segít fenntartani az energiaszintet, a mentális frissességet és az általános jó közérzetet. A vörösborban található rostok támogatják az emésztést. Segítenek a bélműködés szabályozásában, emellett hozzájárulnak a tápanyagok felszívódásához. Az emésztési folyamat során a rostok a bélflóra egészséges egyensúlyát is támogatják, ami javítja az általános emésztési egészséget. A rostok továbbá segítenek a testsúlykontrollban, mivel hosszabb ideig telítettségérzetet biztosítanak, és segítik a szervezet toxinoktól és salakanyagoktól való megtisztulását. A vörösbor jótékony hatása viszonylag rövid idő alatt kimutatható. Mindössze öt hét szükséges, hogy a  vastagbél baktériumflórája komplexebb és egészségesebb összetételű legyen és ezzel elkerülve az emésztési problémákat. A vas segíthet a vérszegénység megelőzésében, a fitonutriensek csökkentik a gyulladást és a polifenolok segítenek csökkenteni a koleszterinszintet. Mindezek mellett a vörösbor hozzájárulhat az egészséges bőr fenntartásához, az agy egészségének megőrzéséhez és az energiaszint növeléséhez is. Érdemes tehát odafigyelni a vörösbor rendszeres, mérsékelt fogyasztására az egészségünk érdekében. Egyes tanulmányok szerint a vörösbor fogyasztása összefüggésbe hozható a hosszabb élettartammal is. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a mértéktelen alkoholfogyasztás egészségügyi kockázatokkal járhat. Mindig ügyeljünk arra, hogy csak mérsékelten fogyasszunk vörösbort, és az egészséges életmód más elemeit se hagyjuk figyelmen kívül.

Mi az elfogadható italmennyiség?

Férfiak esetében az elfogadható alkoholfogyasztás a 4 vagy annál kevesebb átlagos mennyiségű ital naponta, és kevesebb, mint 14 átlagos italmennyiség, hetente. Mi számít átlagos italmennyiségnek? Az amerikai ajánlások szerint 0,17 dl tiszta alkohol számít átlagos mennyiségnek ez nagyjából 1,4 dl bort jelent. Kutatások kimutatták, hogy a nők szervezete kevésbé hatékonyan dolgozza fel az alkoholt, vagyis a férfiak ajánlásánál kevesebb mennyiség lesz a megfelelő a hölgyek számára. Ennek oka az alacsonyabb alkohol-dehidrogenáz aktivitás a nőknél, ami lassítja az alkohol lebontását és felszívódását. Nők esetében az elfogadható mennyiségű alkoholfogyasztás a 3 vagy annál kevesebb átlagos mennyiségű ital naponta, és nem több mint 7 átlagos mennyiségű hetente ez nagyjából 1 dl bort jelent.

Emlékezzünk arra, hogy a mértéktartás mindig az egészségünk legfontosabb szövetségese marad. Legyünk tudatosak az alkoholfogyasztásunkkal, és figyeljünk oda a saját testünk jelzéseire. Mindig fontos megtalálni az egyensúlyt az élvezetes és az egészséges életmód között.

TOVÁBB

Gasztrokörút Eger | Reggeli

2024.03.25.

Egerben Május 1-én indul a Gasztrokörút Eger kampányunk, együttműködésben a VisitEger.com-al, amely keretén belül végig járhatod és kóstolhatod a város nevezetességeit.

Érdemes minél több vendéglátó helyre betérned, mert ha minimum 5 helyre becsekkolsz május 1. és október 31. között, akkor garantált ajándékot kapsz a VisitEger.com irodájában.

Ehhez a kulináris és történelmi kalandozáshoz készítettünk egy városfelfedező útitervet.

A reggeli a nap legkedveltebb étkezése lett

Reggeliző I.

Manooka kávézóban a világos pörkölésű kávék, a mennyei chai latte és a bagelek mellett több finomság közül is válogathatsz. A hely specialitása, a bababarát kialakítás, így a legkisebbek is szuperül érezhetik magukat, amíg a szülők megreggeliznek.

Ha a Manooka kávézót választod, megismerheted Eger rejtett belső udvarait, kalandozhatsz a zegzugos utcákon. Legyél figyelmes, ugyanis a kis átjárók meseszép freskókkal díszített tömbbelsőket rejtenek.

Reggeliző II.

Kávésdoboz Coffee Bar & Deli célkitűzése az, hogy amikor betérsz hozzájuk, megtapasztalhasd az élet apró örömeit. Kézműves finomságokkal, friss, helyben készült pékáruval várják a vendégeket. A kávézóban megkóstolhatod és meg is vásárolhatod az egri kávépörkölő (Coffee Líceum) különlegességeit is.

A finom reggeli után, irány a Kossuth Lajos utca, ahol szintén elrejtett kincsekre bukkanhatsz. A Kávésdoboztól 2 perc sétányira találhatóak a Fazola kapuk és a Sportmúzeum. A rokokó stílusú Fazola kapuk számtalan szimbólumot foglalnak magukba ezért jó játék ötlet lehet, hogy ki mennyi jelképet tud felfedezni a vasszerkezeten.

A játék után betekintést nyerhetsz a nagybetűs versenyzők életébe is. A Sportmúzeum 3 emeleten és 12 termen keresztül vezet minket a helyi és az egyetemes sporttörténelem fejezetein keresztül.

Reggeliző III.

Ha reggel egy nagy adag frissességre vágysz, akkor a Dopamin Juice&Spirit Barban a helyed, ahol szezonális gyümölcsökből, zöldségekből készült turmixokat, juiceokat és ételeket kóstolhatsz meg. A Dopamin este is nyitva van, Imi, a Bar lelke ínycsiklandozó koktélokat készít, így érdemes ekkor is betérni.

Eger központi helyszíne, az ikonikus Dobó tér könnyedén megközelíthető a reggeliző helyszíntől, ahol megtekintheted a Minorita templomot, valamint a tér mellett készíthetsz egy jó képet az Eger felirat előtt.

+ 1

Zsenge in Fúzió

Épp a napokban nyílik a belváros szívében egy új reggeliző, épp egy borbárban, így garantált, hogy borban, rostban, fehérjében és boldogságban gazdag reggeli kaphatsz. MEGNÉZEM

TOVÁBB