MENU

Aki idejön, nem győz álmélkodni!

2022.12.30.
Szabó Edit

Eger egyik emblematikus borászati helyszínén, a Nagykőporos pincesoron páratlan épületkomplexum várja a vendégeket. A Gróf Buttler Borászat és Rendezvényközpont nem csupán a borok otthona, de rendezvényhelyszínként is egyedülálló. A lehetőségekről és a célokról a birtokigazgatót, Rózsavölgyi Dénest kérdeztük. 

Egri gyerekként te is az anyatejjel szívtad magadba a szőlő és a bor szeretetét?

Nem egészen. Igaz ugyan, hogy a nagyszüleimnek volt egy kis szőlőlugasa, és bort is készítettek a maguk örömére, de nem volt ez akkora méretű vállalkozás, hogy része legyen a mindennapjaimnak. Általános iskolás korunkban persze minden évben mentünk szüretelni az osztálytársaimmal, de abban csak annyit élveztünk, hogy addig se kellett az iskolában lenni.

Milyen pályát álmodtál magadnak?

Vendéglátóipari szakközépiskolában érettségiztem, majd Székesfehérváron kaptam közgazdászi diplomát. Utána rögtön visszajöttem Egerbe, és beléptem a családi vállalkozásba. Tizenöt éven keresztül dolgoztam édesapám mellett, aztán bejöttek a multik, és egyre nehezebb lett a helyzetünk. Végül úgy döntöttem, hogy váltok, és akkor mozdultam a borok irányába.

Miért éppen ezt a területet választottad?

Mert a bor magasztos dolog, és meggyőződésem, hogy az általános műveltséghez hozzátartozik, hogy valamit konyítsunk hozzá. Fogyasztóként egyre inkább vonzott a minőségi borok világa, és amikor megkaptam a felkérést a Gróf Buttler Borászattól, eszembe sem jutott hezitálni. Egri vagyok, számomra fontos, hogy a borvidék borait népszerűsíthetem, a vendéglátós végzettségem pedig kifejezetten jól jött a rendezvények miatt.

A borok terén is továbbképezted magad?

A megbízóim nem támasztottak ilyen feltételt, de bennem volt egy belső igény, hogy ha már egy borászat vezetésével bíztak meg, akkor pontosan tudjam, hogy miről van szó.

Nálunk minden területnek megvan a maga szakembere, de nem éreztem volna jól magam, ha nem vagyok eléggé magabizos, ezért elvégeztem egy magas szintű boros képzést, így ma már nem csupán a számokkal vagyok jó viszonyban, de minden gond nélkül meg tudok tartani egy borkóstolót, tematikus rendezvényt vagy borvacsorát is.

Mekkora saját szőlőterülettel rendelkezik a Gróf Buttler Borászat?

Jelenleg egyetlen parcella sincs a birtokunkban. Az első évtizedben volt két 18 hektáros területünk, de 2018 óta már csak vásárolt szőlőt dolgozunk fel, ami azt jelenti, hogy a piaci igényeknek megfelelően választjuk meg azokat a termelőket, akikkel szerződést kötünk. A régi szőlőskertekből, a Nagy-Egedről és a Szarkás-tetőről származó borok egy része azonban a mai napig elérhető a pincénél.

Ezzel párhuzamosan átalakult a borászat kínálata is?

Nem jelentősen. A már megszokott borok többségét ma is el tudjuk készíteni, és némiképpen még szélesedett is a kínálatunk. A Bikavér Ünnepen tűnt fel nekem, hogy bár büszkék vagyunk a gyönyörű, mély vörösborainkra, a nyári melegben mégis mindenki egy jó fehér fröccsöt ivott volna legszívesebben, ezért beemeltem a kínálatunkba néhány fehér tételt.

Készítünk például száraz olaszrizlinget és egy félédes muskotályt is, amely főleg a kezdő borfogyasztók körében arat nagy sikert.

Ki készíti a borokat?

Lóska Zoltán a borászunk már hét éve, az ő személye a garancia a stabil minőségre. 

A Gróf Buttler Borászat birtokközpontja egy hihetetlen épületkomplexum Eger külvárosában. Mesélnél egy kicsit erről a helyről?

Aki idejön, nem győz álmélkodni. Eger egyik emblematikus borászati helyszínén, a Nagykőporos pincesoron vagyunk, egy hétszintes pincerendszerben. Az összterület 6500 négyzetméter, amelyben a borászati feladatokat ellátó terek mellett több kóstolóhelyiséggel és egy 150 fő befogadására alkalmas rendezvényteremmel várjuk a vendégeket. A panorámánk páratlan, ellátunk egészen a Mátráig.

Van egy mediterrán hangulatú panorámás teraszunk, amely nagyobb létszámú céges összejövetelek, partnertalálkozók megrendezésére is alkalmas. Amikor idekerültem, azonnal felismertem, hogy a hely adottságait rendezvényhelyszínként tökéletesen ki lehetne aknázni, hiszen a vendégtér és a feldolgozótér teljesen elkülönül egymástól.

Jönnek is a rendezvények?

Jöttek volna, de megelőzte őket a világjárvány. Most kezdünk újra magunkra találni. 

Hol találkozhat a közönség a Gróf Buttler borokkal?

A nagy áruházláncokban nem, a borszaküzletekben viszont elérhetőek vagyunk, és nagyon sok étterem kínálatában szerepelünk. A legnagyobb cél azonban a helyi értékesítés növelése és a rendezvények számának emelése.

Volt már gasztroszínházunk, bormozink, és a programokat folytatjuk a jövőben is. Én abban hiszek, hogy ha valaki eljön egy céges rendezvényre, és jól érzi magát, utána fel fogja ismerni a címkéinket, bárhol téved is be egy vinotékába az országban.

Közismert, hogy az Egri borvidék a bikavért tűzte a zászlajára. A Gróf Buttler Borászat is kiemelten kezeli a bikavért?

Ha Eger, akkor bikavér! Jó lenne, ha minden borkedvelőnek ez jutna eszébe. Fontosnak tartjuk ezt az emblematikus házasítást, éppen ezért mindhárom kategóriában, classicus, superior és grand superior változatban is készítjük, ahogyan a fehér párját, az egri csillagot is. 

Ha jönne a jó tündér, mit kérnél tőle?

Azt, hogy komolyabb megrázkódtatás nélkül jussunk túl a krízishelyzeten. Közgazdász vagyok, tehát józanul meg tudom ítélni, hogy kell legalább másfél év, mire magunkra találunk, de bízom benne, hogy az emberekben megvan az igény arra, hogy több időt töltsenek el jó hangulatban, együtt borozgatva.

Sok pincészetnek van jó bora, de manapság az már nem elég a sikerhez. Kell mellé egy színvonalas szálláshely vagy valami más vonzó adottság, amiért a borkedvelők éppen azt a helyet, azt a bort választják. Ha szép a helyszín, kedves a sommelier, jó fej a borász vagy megbízható a kereskedő, az olyan hozzáadott érték, ami miatt a vendégek vissza fognak jönni.

Mert ezek azok a személyes élmények, amelyeket nem lehet megfizetni. Szerencsés vagyok, mert az én csapatom mindezt nyújtani tudja. Értenünk kell hozzá, hogyan halmozzuk el apró figyelmességekkel az embereket, mert amíg ezt nem tanuljuk meg, addig nem jutunk előbbre. 

Mi a cél?

Nagyon sok célunk van, de most az a legfontosabb, hogy vonzóvá váljunk a vendégek szemében, és hogy az itt élő emberek megismerjenek és megszeressenek bennünket. Itt, ebben a városban, az otthonunkban kell a legerősebbeknek lennünk, és ezzel a helyszínnel csodát lehetne tenni, én hiszek ebben.

További cikkek

Ismét egri borász az Év Bortermelője díjra jelöltek között

2023.11.22.
Tóth Adrienn

Újra van egri jelölt az Év Bortermelője díj döntősei között: Lamport József, a Thummerer Pincészet főborásza a múlt évhez hasonlóan idén is ott van a listán. A döntőbe öt szakember jutott, az Egri mellett…

TOVÁBB

Az Eger-Mátravidéki Borgazdasági Kombinát által a ’60-as évek végén vásárolt mezőgazdasági helikopter

2023.11.15.

A helikoptert a fényképen éppen permetszerrel és vízzel töltik fel, valahol a Nagy-Eged hegy legalsó szoknyáján, az Eger–Noszvaj autóút alatti részen. A kép hűen tükrözi a kor technikába vetett hitét és az ebből fakadó,…

TOVÁBB

Márton-nap az Egri borvidéken

2023.11.10.
Tóth Adrienn

Tradicionálisan a november 11-re eső Márton-nap a mezőgazdasági munkák végét és épp a karácsony előtti böjti időszakot megelőző napokat jelentette, így elődeink szívesen időzítettek erre a napra lakomákat, ünnepségeket. A liba mint étkezési alapanyag…

TOVÁBB