MENU

Aki idejön, nem győz álmélkodni!

2022.12.30.
Szabó Edit

Eger egyik emblematikus borászati helyszínén, a Nagykőporos pincesoron páratlan épületkomplexum várja a vendégeket. A Gróf Buttler Borászat és Rendezvényközpont nem csupán a borok otthona, de rendezvényhelyszínként is egyedülálló. A lehetőségekről és a célokról a birtokigazgatót, Rózsavölgyi Dénest kérdeztük. 

Egri gyerekként te is az anyatejjel szívtad magadba a szőlő és a bor szeretetét?

Nem egészen. Igaz ugyan, hogy a nagyszüleimnek volt egy kis szőlőlugasa, és bort is készítettek a maguk örömére, de nem volt ez akkora méretű vállalkozás, hogy része legyen a mindennapjaimnak. Általános iskolás korunkban persze minden évben mentünk szüretelni az osztálytársaimmal, de abban csak annyit élveztünk, hogy addig se kellett az iskolában lenni.

Milyen pályát álmodtál magadnak?

Vendéglátóipari szakközépiskolában érettségiztem, majd Székesfehérváron kaptam közgazdászi diplomát. Utána rögtön visszajöttem Egerbe, és beléptem a családi vállalkozásba. Tizenöt éven keresztül dolgoztam édesapám mellett, aztán bejöttek a multik, és egyre nehezebb lett a helyzetünk. Végül úgy döntöttem, hogy váltok, és akkor mozdultam a borok irányába.

Miért éppen ezt a területet választottad?

Mert a bor magasztos dolog, és meggyőződésem, hogy az általános műveltséghez hozzátartozik, hogy valamit konyítsunk hozzá. Fogyasztóként egyre inkább vonzott a minőségi borok világa, és amikor megkaptam a felkérést a Gróf Buttler Borászattól, eszembe sem jutott hezitálni. Egri vagyok, számomra fontos, hogy a borvidék borait népszerűsíthetem, a vendéglátós végzettségem pedig kifejezetten jól jött a rendezvények miatt.

A borok terén is továbbképezted magad?

A megbízóim nem támasztottak ilyen feltételt, de bennem volt egy belső igény, hogy ha már egy borászat vezetésével bíztak meg, akkor pontosan tudjam, hogy miről van szó.

Nálunk minden területnek megvan a maga szakembere, de nem éreztem volna jól magam, ha nem vagyok eléggé magabizos, ezért elvégeztem egy magas szintű boros képzést, így ma már nem csupán a számokkal vagyok jó viszonyban, de minden gond nélkül meg tudok tartani egy borkóstolót, tematikus rendezvényt vagy borvacsorát is.

Mekkora saját szőlőterülettel rendelkezik a Gróf Buttler Borászat?

Jelenleg egyetlen parcella sincs a birtokunkban. Az első évtizedben volt két 18 hektáros területünk, de 2018 óta már csak vásárolt szőlőt dolgozunk fel, ami azt jelenti, hogy a piaci igényeknek megfelelően választjuk meg azokat a termelőket, akikkel szerződést kötünk. A régi szőlőskertekből, a Nagy-Egedről és a Szarkás-tetőről származó borok egy része azonban a mai napig elérhető a pincénél.

Ezzel párhuzamosan átalakult a borászat kínálata is?

Nem jelentősen. A már megszokott borok többségét ma is el tudjuk készíteni, és némiképpen még szélesedett is a kínálatunk. A Bikavér Ünnepen tűnt fel nekem, hogy bár büszkék vagyunk a gyönyörű, mély vörösborainkra, a nyári melegben mégis mindenki egy jó fehér fröccsöt ivott volna legszívesebben, ezért beemeltem a kínálatunkba néhány fehér tételt.

Készítünk például száraz olaszrizlinget és egy félédes muskotályt is, amely főleg a kezdő borfogyasztók körében arat nagy sikert.

Ki készíti a borokat?

Lóska Zoltán a borászunk már hét éve, az ő személye a garancia a stabil minőségre. 

A Gróf Buttler Borászat birtokközpontja egy hihetetlen épületkomplexum Eger külvárosában. Mesélnél egy kicsit erről a helyről?

Aki idejön, nem győz álmélkodni. Eger egyik emblematikus borászati helyszínén, a Nagykőporos pincesoron vagyunk, egy hétszintes pincerendszerben. Az összterület 6500 négyzetméter, amelyben a borászati feladatokat ellátó terek mellett több kóstolóhelyiséggel és egy 150 fő befogadására alkalmas rendezvényteremmel várjuk a vendégeket. A panorámánk páratlan, ellátunk egészen a Mátráig.

Van egy mediterrán hangulatú panorámás teraszunk, amely nagyobb létszámú céges összejövetelek, partnertalálkozók megrendezésére is alkalmas. Amikor idekerültem, azonnal felismertem, hogy a hely adottságait rendezvényhelyszínként tökéletesen ki lehetne aknázni, hiszen a vendégtér és a feldolgozótér teljesen elkülönül egymástól.

Jönnek is a rendezvények?

Jöttek volna, de megelőzte őket a világjárvány. Most kezdünk újra magunkra találni. 

Hol találkozhat a közönség a Gróf Buttler borokkal?

A nagy áruházláncokban nem, a borszaküzletekben viszont elérhetőek vagyunk, és nagyon sok étterem kínálatában szerepelünk. A legnagyobb cél azonban a helyi értékesítés növelése és a rendezvények számának emelése.

Volt már gasztroszínházunk, bormozink, és a programokat folytatjuk a jövőben is. Én abban hiszek, hogy ha valaki eljön egy céges rendezvényre, és jól érzi magát, utána fel fogja ismerni a címkéinket, bárhol téved is be egy vinotékába az országban.

Közismert, hogy az Egri borvidék a bikavért tűzte a zászlajára. A Gróf Buttler Borászat is kiemelten kezeli a bikavért?

Ha Eger, akkor bikavér! Jó lenne, ha minden borkedvelőnek ez jutna eszébe. Fontosnak tartjuk ezt az emblematikus házasítást, éppen ezért mindhárom kategóriában, classicus, superior és grand superior változatban is készítjük, ahogyan a fehér párját, az egri csillagot is. 

Ha jönne a jó tündér, mit kérnél tőle?

Azt, hogy komolyabb megrázkódtatás nélkül jussunk túl a krízishelyzeten. Közgazdász vagyok, tehát józanul meg tudom ítélni, hogy kell legalább másfél év, mire magunkra találunk, de bízom benne, hogy az emberekben megvan az igény arra, hogy több időt töltsenek el jó hangulatban, együtt borozgatva.

Sok pincészetnek van jó bora, de manapság az már nem elég a sikerhez. Kell mellé egy színvonalas szálláshely vagy valami más vonzó adottság, amiért a borkedvelők éppen azt a helyet, azt a bort választják. Ha szép a helyszín, kedves a sommelier, jó fej a borász vagy megbízható a kereskedő, az olyan hozzáadott érték, ami miatt a vendégek vissza fognak jönni.

Mert ezek azok a személyes élmények, amelyeket nem lehet megfizetni. Szerencsés vagyok, mert az én csapatom mindezt nyújtani tudja. Értenünk kell hozzá, hogyan halmozzuk el apró figyelmességekkel az embereket, mert amíg ezt nem tanuljuk meg, addig nem jutunk előbbre. 

Mi a cél?

Nagyon sok célunk van, de most az a legfontosabb, hogy vonzóvá váljunk a vendégek szemében, és hogy az itt élő emberek megismerjenek és megszeressenek bennünket. Itt, ebben a városban, az otthonunkban kell a legerősebbeknek lennünk, és ezzel a helyszínnel csodát lehetne tenni, én hiszek ebben.

További cikkek

Gasztrokörút Eger | Reggeli

2024.03.25.

Egerben Május 1-én indul a Gasztrokörút Eger kampányunk, együttműködésben a VisitEger.com-al, amely keretén belül végig járhatod és kóstolhatod a város nevezetességeit.

Érdemes minél több vendéglátó helyre betérned, mert ha minimum 5 helyre becsekkolsz május 1. és október 31. között, akkor garantált ajándékot kapsz a VisitEger.com irodájában.

Ehhez a kulináris és történelmi kalandozáshoz készítettünk egy városfelfedező útitervet.

A reggeli a nap legkedveltebb étkezése lett

Reggeliző I.

Manooka kávézóban a világos pörkölésű kávék, a mennyei chai latte és a bagelek mellett több finomság közül is válogathatsz. A hely specialitása, a bababarát kialakítás, így a legkisebbek is szuperül érezhetik magukat, amíg a szülők megreggeliznek.

Ha a Manooka kávézót választod, megismerheted Eger rejtett belső udvarait, kalandozhatsz a zegzugos utcákon. Legyél figyelmes, ugyanis a kis átjárók meseszép freskókkal díszített tömbbelsőket rejtenek.

Reggeliző II.

Kávésdoboz Coffee Bar & Deli célkitűzése az, hogy amikor betérsz hozzájuk, megtapasztalhasd az élet apró örömeit. Kézműves finomságokkal, friss, helyben készült pékáruval várják a vendégeket. A kávézóban megkóstolhatod és meg is vásárolhatod az egri kávépörkölő (Coffee Líceum) különlegességeit is.

A finom reggeli után, irány a Kossuth Lajos utca, ahol szintén elrejtett kincsekre bukkanhatsz. A Kávésdoboztól 2 perc sétányira találhatóak a Fazola kapuk és a Sportmúzeum. A rokokó stílusú Fazola kapuk számtalan szimbólumot foglalnak magukba ezért jó játék ötlet lehet, hogy ki mennyi jelképet tud felfedezni a vasszerkezeten.

A játék után betekintést nyerhetsz a nagybetűs versenyzők életébe is. A Sportmúzeum 3 emeleten és 12 termen keresztül vezet minket a helyi és az egyetemes sporttörténelem fejezetein keresztül.

Reggeliző III.

Ha reggel egy nagy adag frissességre vágysz, akkor a Dopamin Juice&Spirit Barban a helyed, ahol szezonális gyümölcsökből, zöldségekből készült turmixokat, juiceokat és ételeket kóstolhatsz meg. A Dopamin este is nyitva van, Imi, a Bar lelke ínycsiklandozó koktélokat készít, így érdemes ekkor is betérni.

Eger központi helyszíne, az ikonikus Dobó tér könnyedén megközelíthető a reggeliző helyszíntől, ahol megtekintheted a Minorita templomot, valamint a tér mellett készíthetsz egy jó képet az Eger felirat előtt.

+ 1

Zsenge in Fúzió

Épp a napokban nyílik a belváros szívében egy új reggeliző, épp egy borbárban, így garantált, hogy borban, rostban, fehérjében és boldogságban gazdag reggeli kaphatsz. MEGNÉZEM

TOVÁBB

14 éves az Egri Csillag

2024.03.12.
Hagyomány. Egri Csillag Fellövés.
Minden év március 15-én ünnepeljük az Egri Csillag fehérbor megszületését.
2010-ben került palackba az első évjárat. Koccints ezen a napon Egri Csillaggal és találkozzunk hamarosan az Egri Csillag Weekenden Egerben.
 

A névválasztás nem véletlen, hiszen Gárdonyi Géza Egri csillagok című regénye közel áll történelmileg is a városhoz, a vidékhez. Eger sokszínű termővidék, amely egyaránt képes komoly vörös- és fehérborokat készíteni, a 16. században még döntően fehérszőlők voltak a vidéken.

Olvasd el röviden, amit az Egri Csillagról tudni érdemes:
Az Egri Csillag egy speciális házasítás, száraz fehérbor, amelyben a termőhely Eger, vagy dűlőnév használata esetén a dűlő jellege jelenik meg. A bor legalább fele részben Kárpát-medencei fajtákból kell hogy legyen házasítva és a muskotályos fajták aránya nem haladja meg a borban a 20%-ot.
Az Egri Csillag borok zöldes fehér színárnyalattól a zöldessárga, sárga színárnyalatig terjedő megjelenéssel rendelkező fehér borok. A komplexitás az egyik legfontosabb jellemzője, ami a házasításból ered. Elvárásunk hogy nem lehet meghatározó karaktere egyetlen szőlőfajta borjellege sem. A classicus minőségi szint esetében friss üde jellegű, gyümölcsillatokat és/vagy virágillatokat magában hordozó, intenzív gyümölcs ízekkel rendelkező száraz, reduktív fehérbor, amelynek a fahordós érlelés jellege nem lehet uralkodó jegye. Céljaink szerint ez a bor a mindennapok jó bora.
A superior borok esetében gazdag, telt ízű, gyümölcsillatokat és/vagy virágillatokat magában hordozó, fejlettebb, érettebb, esetenként fahordós jegyekkel bíró intenzív, komplex száraz fehérborokról beszélhetünk, amely az ünnepek bora.
A Grand Superoir Egri Csillag testes, gazdag, telt száraz fehérbor. Az érett szőlőtermés és az érlelés következtében kifejezetten érett illatokkal és ízekkel bíró, íztelt, hosszú ízű bor, melynek fahordós érlelésből származó jegyei is lehetnek, emellett mineralitással, dűlő jelleggel is rendelkezhet. Ezek a borok a nagy egri fehér borok.
 
Koccints Március 15-én Egri Csillaggal és találkozzunk hamarosan az Egri Csillag Weekenden Egerben.
TOVÁBB

EGRI BOR ÉS KALÓRIA

2024.03.10.

A kalória az ételek és italok energiatartalmának mérésére szolgáló egység. Fontos tényező az egészséges táplálkozásban, mert azt mutatja meg, hogy az adott étel mennyi energiát nyújt a szervezet számára. A kalóriabevitelt egyensúlyban tudjuk tartani megfelelő mennyiségű fizikai tevékenységgel, hogy megelőzzük a súlyproblémákat és támogassuk az egészséges életmódot. 

Mitől függ a bor kalóriatartalma?

Az nem meglepő, hogy a borban is található kalória. Egy pohár bor akár 92-300 kalóriát is tartalmazhat, ez átlagosan 120-150 kalóriát jelent. A bor kalóriatartalma függ a borfajtától, a cukor- és alkoholtartalmától, valamint az abból származó energiaértéktől. A kalóriatartalom a bor cukor- és alkoholtartalmával nő, így az édes borok általában, több kalóriát tartalmaznak a száraz boroknál. A bor fajtájtát vizsgálva, sok esetben a fehér és rozé borokban kevesebb a kalória, mint a vörösborokban. Egy másik fontos tényező az is, hogy hány százalék alkoholtartalommal rendelkezik a bor, mivel az alkohol is jelentős kalóriatartalommal bír. 

Így számold ki egy bor kalóriatartalmát!

Az alkohol nagyon magas kalória tartalmú grammonként. A kalóriadúsabb borok általában a magasabb alkoholtartalommal rendelkeznek, egy grammban 7 kcal található. A szénhidrátokat vizsgálva a bor esetében cukorról beszélünk, ez grammonként 4 kcal jelent. E két tényező befolyásolja leginkább a borokban található kalóriák számát. 

0,75l x 1000 = 750 ml 

Palack grammba átszámítva: 750ml x 0,8 ml/g (alkohol fajsúlya) = 600 g

Pohár/palack (gramm) x Alkohol % x 7 = alkohol kalóriatartalma

Cukortartalom x pohár/palack (liter) x 4 = szénhidrát (cukor) kalóriatartalma

Alkohol kalória + Szénhidrát kalória = összes kalória

Néhány példán keresztül tekintsünk meg, hogy az Egri Borvidék neves borászatainak különböző borai körülbelül mennyi kalóriát tartalmaznak. A számítások kimutatják, hogy egy palackban (0,75l) hány kalória található.

Ostoros Családi Pincészet

Birtok Egri Csillag 2023 (Száraz)
Alkoholtartalom: 12,07 % Alkohol kalóriatartalma: 506,94 kcal
Cukortartalom: 2,8 g/l  Cukor kalóriatartalma: 8,4 kcal
Össz. kcal: 515,34 kcal

Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok 

Egri Csillag 2023 (Száraz)
Alkoholtartalom: 12,34 % Alkohol kalóriatartalma: 518,28 kcal
Cukortartalom: 2,3 g/l  Cukor kalóriatartalma: 6,9 kcal
Össz. kcal: 525,18 kcal

Demeter Borászat 

Egri Csillag 2020  (Száraz) 
Alkoholtartalom: 13 % Alkohol kalóriatartalma: 546 kcal
Cukortartalom: 1,1 g/l  Cukor kalóriatartalma: 3,3 kcal
Össz. kcal: 549,3 kcal

Böjt Borászat 

Egri Csillag Superior 2022 (Száraz)
Alkoholtartalom: 13 % Alkohol kalóriatartalma: 546 kcal
Cukortartalom: 4,3 g/l  Cukor kalóriatartalma: 12,9 kcal
Össz. kcal: 558,9 kcal

Bukolyi Marcell Wine Farm

KÖVES Egri Csillag Grand Superior 2022 (Száraz)
Alkoholtartalom: 13,31 % Alkohol kalóriatartalma: 559,02 kcal
Cukortartalom: 4,4 g/l  Cukor kalóriatartalma: 13,2 kcal
Össz. kcal: 572,22 kcal

Tarjányi Pince  

Egri Csillag Superior 2014 (Száraz)
Alkoholtartalom: 13,5 % Alkohol kalóriatartalma: 567 kcal
Cukortartalom:  3,2 g/l  Cukor kalóriatartalma: 9,6 kcal
Össz. kcal: 576,6 kcal

Havas & Tímár Pincészet

Egri Bikavér 2019 (Száraz)
Alkoholtartalom: 13,5 % Alkohol kalóriatartalma: 567 kcal
Cukortartalom: 1,2 g/l  Cukor kalóriatartalma: 3,6 kcal
Össz. kcal: 570,6 kcal

Szuromi Családi Birtok 

Egri Bikavér 2017 (Száraz)
Alkoholtartalom: 13,52 % Alkohol kalóriatartalma: 567,84 kcal
Cukortartalom: 1,5 g/l  Cukor kalóriatartalma: 4,5 kcal
Össz. kcal: 572,34 kcal

Gál Tibor Pincészet 

Síkhegy Bikavér 2017 (Száraz)
Alkoholtartalom: 13,84 % Alkohol kalóriatartalma: 581,28 kcal
Cukortartalom: 1,9 g/l  Cukor kalóriatartalma: 5,7 kcal
Össz. kcal: 586,98 kcal

St. Andrea Szőlőbirtok 

Agapé Nagy-Eged-hegy Dűlő Egri Bikavér Grand Superior 2017 (Száraz) 
Alkoholtartalom: 15,19 % Alkohol kalóriatartalma: 637,98 kcal
Cukortartalom: 0 g/l  Cukor kalóriatartalma: 0 kcal
Össz. kcal: 637,98 kcal

Mivel egyezik meg a kalória mértéke?

Ostoros Családi Pincészet:
Birtok Egri Csillag 2023 (Száraz)
Össz. kcal: 515,34 kcal
Kettő db Hot-dog (266g)
Össz. kcal: 516 kcal
Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok
Egri Csillag 2023 (száraz)
Össz. kcal: 525,18 kcal
Egy tábla Milka tejcsokoládé
Össz kcal: 529 kcal
Demeter Borászat
Egri Csillag 2020 (Száraz)
Össz. kcal: 549,3 kcal
Egy Sajtos Mc Royal
Össz. kcal: 552 kcal
Böjt Borászat
Egri Csillag Superior 2022 (Száraz)
Össz. kcal: 558,9 kcal
150 g-os Pizzás csiga
Össz. kcal: 540 kcal
Bukolyi Marcell Wine Farm
KÖVES Egri Csillag Grand Superior 2022
Össz. kcal: 572,22 kcal
240 g Áfonya dzsem
Össz. kcal: 583 kcal
Tarjányi Pince
Egri Csillag Superior 2014 (Száraz)
Össz. kcal: 576,6 kcal
237 gramm Rántott sertéskaraj
Össz kcal: 576 kcal
Havas & Tímár Pincészet
Egri Bikavér 2019 (Száraz)
Össz. kcal: 570,6 kcal
170 g Gumicukor
Össz kcal: 571 kcal
Szuromi Családi Birtok
Egri Bikavér 2017
Össz. kcal: 572,34 kcal
Hét gombóc vanília fagylalt
Össz kcal: 580 kcal
Gál Tibor Pincészet
Síkhegy Bikavér 2017 (Száraz)
Össz. kcal: 586,98 kcal
200g-os Gyros pitában joghurtos öntettel
Össz kcal: 590 kcal
St. Andrea Szőlőbirtok
Agapé Nagy-Eged-hegy Dűlő Egri Bikavér Grand Superior 2017 (Száraz)
Össz. kcal: 637,98 kcal
Két és fél csomag Lays sajtos chips
Össz. kcal: 600 kcal

Fontos figyelni az egészséges életmódra és a mértéktartásra, így a borfogyasztásban is fontos szem előtt tartani a kalória bevitelt, persze ez nem azt jelenti, hogy mindig alacsony kalória tartalmú bort kell fogyasztanunk, de nem árt tisztában lenni a kalóriatartalommal. Törekedjünk arra, hogy az egészséges életmód és a jó íz egyensúlyban legyen a mindennapjainkban. Mert mi az élet bor nélkül? És hogy az egészséges életmódra törekedőknek is jusson belőle, aki többet fogyaszt: sportoljon, hogy elégethesse a bevitt kalóriákat!

TOVÁBB