MENU

Áder János gondolatai a Gárdonyi emlékborról

2022.08.30.
Áder János

Gárdonyi Géza halálának 100. évfordulójára való megemlékezés és az egri borászközösség erősítésének jegyében születtek meg a Gárdonyi 100 Összefogás Borok.

Augusztus 13-án az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Líceum dísztermében került megrendezésre a Gárdonyi 100 Egri Borkóstoló Gála, ahol először találkozhattak az érdeklődők a Gárdonyi 100 Összefogás Borainak fehér tételével, a 2021-es évjáratú Gárdonyi 100 Egri Csillag Superiorral.

A gála díszvendége Áder János korábbi köztársasági elnök volt, aki az alábbi gondolatokkal tisztelgett Gárdonyi Géza emléke előtt.

Amikor Pajtók Gábor felkért a mai köszöntő megtartására, épp Erdélybe készülődtünk, és olvasnivalót kerestem a hosszú útra.

Gárdonyi Géza. Eger. Borkóstoló. 

Kézenfekvő volt, hogy újra elolvassam az Egri csillagokat. A sokszor csalódást keltő, úgynevezett sikerkönyveket futószalagon gyártó korunkban élmény volt megtapasztalni, hogy Gárdonyi regénye ma is izgalmas, az érdeklődő figyelmét folyamatosan lekötő olvasmány.

A két kötet, amit magammal vittem, a Millenniumi Könyvtár sorozatban jelent meg, és Rónay László írt hozzá rövid ismertetőt:

„Az Egri csillagok a műfaj klasszikus remeke. 

Nem történetszemléletének mélységével, a korábrázolásban rejlő aktuális tendenciák kifejezésével lett Gárdonyi életművének csúcsa, hanem mert ebben a művében meg tudta teremteni a nemzeti mitológiát. 

Ennek sarokköve az egyszerű emberek hősies helytállása, halált megvető bátorsága és tiszta érzésvilága. 

Azoknak a hétköznapi erényeknek a becsületét állította vissza, amelyeket a századvég kérdésessé tett. 

Az elbizonytalanodó, kétkedő, illúziót vesztő világban Bornemissza Gergely Gárdonyi alakjával visszaállította a hagyományos értékrendet.”

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Amikor száz esztendővel ezelőtt, 1922-ben meghalt Gárdonyi Géza, nemcsak hatalmas írói életművet hagyott hátra, hanem egy jókora rejtélyt is. Hagyatékából ugyanis előkerült egy különös kötet.

No, nem egy titkos borkódex vagy kóstolónapló… De azért a könyv körül így is nagy volt az irodalmi izgatottság. Főleg azért, mert az írásból nem lehetett érteni semmit. 

Hieroglifáknak látszó jelekkel, krikszkrakszokkal volt teli. Minden egyes oldala kézírással, mégpedig Gárdonyi Géza saját titkosírásával íródott. Amihez azonban nem volt feloldókulcs.

Sokan tudták Gárdonyiról, hogy kitalált magának egy saját gyorsírásfélét. (Egyszer állítólag egy kellemetlenkedő, magánéletét firtató újságírónak ezzel a kóddal válaszolt.) De senki nem ismerte a jelek megfejtését – az író nem kötötte azt az utókor olvasójának orrára.

Majdnem ötven esztendőbe telt, mire sikerült megfejteni a furcsa rajzolatokat. Kiderült, hogy az voltaképpen egy napló.  Az irodalomtudomány úgy nevezte el: Titkosnapló.

Hétköznapi jegyzetek, különböző eseményekre adott rövid reflexiók, emlékeztetők éppúgy akadnak benne, mint kiérlelt életbölcsességek. Vagy Gárdonyi gondolatai írásról, irodalomról. És igen, olykor ételről-italról is.

Ezek között a pompás mondatok között találni azt is, amelynek látszólag semmi köze a borhoz, és így szól:

„Az író hatalma nem abban rejlik, amit mond,
hanem amit az olvasó fantáziájával mondat:
ahogy az olvasó fantáziáját működteti.”

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Gárdonyi titkosnaplós gondolatát vetítsük az írókról a borászokra!

Ki nem hallott már odaadó borkészítőt beszélni termésről, évjáratról, testességről vagy ízjegyekről. Vagyis mindarról, ami a hivatása, szerelmetes munkája, s ami egy ígéretes palackban válik valósággá.

Majd elérkezik a kóstolás pillanata. Amikor kiderül, hogy érzünk-e a bor megízlelése közben bármit abból, amit készítője megálmodott, azaz működteti-e a fantáziánkat.

Mint minden bornak, a Gárdonyi 100 fantázianevű bornak is van saját története. Az író halálának századik évfordulóján a legjobb egri borászatok egy közös bor megalkotásával kívántak tisztelegni Gárdonyi Géza emléke és az ő kedves borvidékének értékei előtt.

Ebben a borban benne van mindaz, amit a készítők tudnak Egerről, erről a borvidékről, az itteni dűlőkről, erről a semmi máshoz nem hasonlítható földről.

Gárdonyi esetében a bort elővenni és az asztalra tenni egyáltalán nem ördögtől való. Egri polgárként maga is szőlőbirtokos lett, és lelkes, de okos borivó volt. Népszerű színdarabot is írt A bor címmel. És verset arról, hogyan adta ajándékul az Isten személyesen Noénak a borkészítés titkát.

Így Gárdonyinál Noé a valaha élt legnagyobb „feltaláló”. A borivás pedig egyenesen szakrális cselekedet, Krisztus pedig a kehelybe öntött bor megszentelője. A borkészítés az ember szövetsége az égiekkel: az örök boldogság földi elővételezése.

„Azért teremtett az Isten venyigét – mondja Gárdonyi –, hogy könnyebben megérthessük az igét.”

Az író az Egri csillagokban külön figyelmet szentelt a várvédők borkészletének, jelezve, hogy a várpince hordói az ostrom során tartalmazták a szükséges, napi fejenkénti 4 liter bort. Sok ez vagy kevés? Az egri hősöknek mindenesetre megsokszorozta az erejét.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Gárdonyi A bor című színdarabja kéziratának elejére ezt írta:

„… szóból kell a legkevesebb.”

Érdekes gondolat valakitől, aki íróként a szavakból élt. Ugyanakkor sokra becsülte a szavakkal való takarékos bánásmódot.

Ezért aztán a szót én sem szaporítom tovább, hogy minél hamarabb a szóból legyen kevesebb – a cselekvésből, zenéből, összefogásból, borközösségből, a fantáziánkat megmozgató nemes nedűből valamivel több.

Isten éltesse az egri borászokat!

Gárdonyi 100 borbemutató
Eger, 2022. augusztus 13.

További cikkek

Gasztrokörút Egerben | Fókuszban az Egri Csillag

2024.05.23.
Egerben sétálva pazar éttermeket, cukrászdákat, kávézókat és borászatokat találhatsz, kóstolj bele Eger ízeibe, válogass kedvedre és indulj Gasztrokörútra Egerben!
 
Idén az Egri Csillagra, az Egri Bikavér fehér párjára helyezzük a fókuszt. A gyümölcsös, üde Classicus Egri Csillag, illetve a Superior és Grand Superior Egri Csillag – melyben diszkrét fahordós érlelés adta fűszeres tónusok mellett ásványosság is megjelenhet – az egriek egyik kedvence és úgy látjuk, hogy a világ más pontjain is egyre népesebb a rajongótábora. Szeretnénk, ha ezen a boron keresztül fedeznéd fel Eger gasztronómiáját! 

JÁTÉKSZABÁLY

Fedezd fel Eger ínycsiklandozó borait, ételeit és zsebeld be a garantált ajándékot!

Látogass el a Gasztrokörút minél több részvevőjéhez, kóstold meg a legfinomabb ételeket és italokat! Szeretnénk, hogy ez a gasztronómiai kaland örök emlékké válhasson, így legalább 3 hely felkereséséért egy garantált egri ajándékkal lepünk meg!

A játék egyszerű és nagyon-nagyon finom:

  1. Látogass meg egy tetszőleges vendéglátóhelyet a Gasztrokörút résztvevői közül 2024. május 1. és október 31. között
  2. Kóstold meg a ház ajánlatát, vagy bármi mást, amit megkívánsz
  3. Fizetés után keresd meg a vendéglátóhelyen kihelyezett Gasztrokörút asztali reklámot, olvasd be a rajta található QR kódot és írd be a neved, ezzel jelezve nekünk, hogy itt jártál
  4. Miután legalább 3 résztvevő helyen elvégezted ezeket a lépéseket, gyere be a Tourinform irodába és vedd át a garantált ajándékodat

Tourinform és Eger Városi Jegyiroda:

  • 3300 Eger, Bajcsy-Zsilinszky Endre utca 9.
  • +36 36 517 715 | eger@tourinform.hu
  • Nyitva: Hétfő-Péntek 9:00-17:00, Szombat 9:00-13:00

Az ajándék a készlettől függően változhat.
Az akció a készlet erejéig, de legkésőbb 2024. október 31-ig tart.

TOVÁBB

6 Borász | 6 Egri Csillag | 6 Fogás a Pont. Gasztroműhelyben

2024.05.14.

EGRI CSILLAG A GASZTRONÓMIÁBAN

A Gasztrokörút fókuszban az Egri Csillag bor gasztronómiai rendezvény sorozatunk következő 6 csillagos állomásának, Eger egyik legújabb étterme ad otthon, a PONT.Gasztroműhely.
A Small Plate étteremben a nagy társasági események és a borkóstolás is új élmény lehet, hisz különösen nagy hangsúlyt fektetnek a borokkal párosítható ízélményekbe, ezzel is teret adva a szabadon formálható étkezésnek.

FELLÉPŐ BORÁSZOK, BORAIK ÉS MELLÉ A FOGÁSOK

🥂 LAMPORT JÓZSEF

Előétel | Thummerer Egri Csillag 2023
Füstölt pisztráng, spárga, uborkahab

🥂 IFJ. LŐRINCZ GYÖRGY

Leves | St. Andrea Boldogságos Egri Csillag Grand Superior 2022
Gyöngytyúk consommé

🥂 BUKOLYI MARCELL

Főétel | Bukolyi Marcell KÖVES Egri Csillag Grand Superior 2022
Lazacpisztráng, tökfőzelék

🥂 HORVÁTH ÁDÁM

Főétel | Rege Egri Csillag Superior 2021
Borjú gerinc, zeller gratin, zöld kardamomos jus

🥂 GÁL TIBOR

Desszert Átvezető | Gál Tibor Egri Csillag 2023
Rizs, málna, kápia paprika

🥂 DOBOS ATTILA

Desszert | EGERSOUL Astrum Egri Csillag Superior 2023
Pekándiós aranygaluska

PONT.SÉFEK
Tréba Soma & Galuska Áron

BELÉPŐJEGY ÁRA
14.000 Ft + 390 Ft kezelési költség / fő

JEGYVÁSÁRLÁS AZ ORSZÁGOS BORTÚRA APPON

Az ár tartalmazza a borokat, mellé a fogásokat, ásványvizet. Emellett az est biztosan tartalmaz egy gourmet meglepetést is.
A bor-étel párosításhoz minden vendég kap egy gastro guide-ot, amely amellett, hogy kiváló sorvezető, jegyzetelni is lehet rá, valamint az est végén szavazni tudtok a kedvenc bor-étel párra.

Jegyek korlátozott számban állnak rendelkezésre, a részvételi szándék előrefizetéssel történik.

A Bortúra App ingyenesen letölthető mobiltelefonra az AppStore és a Google Play áruházból az alábbi linken keresztül: https://app.orszagosbortura.hu/
Az alkalmazáson belüli regisztrációt követően teljesen biztonságosan, a SimplePay rendszerén keresztül pár kattintással lebonyolítható a jegyvásárlás.

A borászatok a felelős alkoholfogyasztást hirdetik.
Változás jogát fenntartjuk.

Várunk Benneteket szeretettel a PONT. csapatával,
Egri Borvidék

TOVÁBB

Jó csillagzat alatt született újjá az Egri Csillag Weekend

2024.05.02.
A Szépasszony-völgyben az Egri Csillag Weekend első napján – május 1. – kegyes volt hozzánk az időjárás és rengeteg érdeklődővel és bor szeretővel találkozhattunk. Turisták és Egriek egyaránt váltottak jegyet az Egri Csillag Menetleveles Csillag Terasz körútra, ahol borokat és hozzá illő ételeket kóstolhattak.
A gyerekek nagyon aktívan vettek részt a csillaggyűjtő menetlevél, a kreatív műhely és az ügyességi játékokon. Az éttermekben és az Egri Csillag Borteraszokon sem volt megállás egész nap, hisz folyamatosan érkeztek a vendégek.
 
A továbbiakban – május 2. – az Egri Csillag Gasztronómia áll majd a főszerepben a Macok Bisztróban, ahol már hetek óta teltházas a borvacsora estünk. Aki ide nem jutott be, az figyelje oldalainkat, mert hamarosan nyitjuk a következő éttermet, ahol újabb 6 egri borász Egri Csillagjait lehet kóstolni.
Május 3 – 4. között pedig a Dobó téren koccintunk mindenkivel Egri Csillaggal!
TOVÁBB