MENU

A prémium egri bikavérek szerepe a csúcsgasztronómiában

2021.11.18.
Blazsovszky Péter

Napjaink modern felfogásban készített prémium bikavérei az Egri borvidék mással össze nem keverhető, egyedi terroirjának nagykövetei nemcsak hazánkban, hanem – köszönhetően többek közt a közelmúlt rendkívül sikeres nemzetközi versenyeredményeinek – újabban már világszerte is.

A teltségében is elegáns, gyümölcsös, komplex, mégsem túlzóan tanninos, kékfrankosalapú superior házasítások szerepéről kérdeztünk három elismert szakembert a hazai fine dining világából.

Juhász Krisztián, a Textúra és a Michelin-csillagos Borkonyha vezető sommelier-je szerint elsősorban edukálni kell a fogyasztókat, meg kell nekik mutatni a legjobb bikavéreket, és az elismerő visszajelzések nem maradnak majd el.

Mára olyan tételek érhetőek el, amik például egy felső kategóriás francia Châteauneuf-du-Pape-pal is felvehetik nemzetközi szinten a versenyt, mert megvan bennük az a potenciál, amit külföldön is érdemes mutogatni. A Böjt pince ostorosi bikavére mellett jelenleg elsősorban a St. Andrea 2017-es Merengőjével és Agapéjával dolgozik, amiket könnyen el tud képzelni egy lassan főtt marha-, netán mangalicapofa mellé, vagy akár egy bœuf bourguignon méltó társaként.

Tüű Péter, a Laurel vezető sommelier-je (kétszeres magyar bajnok, Champagne Master okleveles szakértő) az edukáció mellett a helyes pozicionálást emeli ki, amin van még talán némi csiszolgatnivaló, hiszen a borlapjukon szereplő 2013-as St. Andrea Nagy-Eged Grand Superior is bizonyítja, hogy érlelhetőségben is bőven fel tudja venni Eger a versenyt a világgal. Überprémium kategória és az egyik leggyönyörűbb boruk jelenleg az étteremben.

A Nagy-Eged és eleve az egri stílus elsődlegesen az eleganciáról szól, és kiemelendő, hogy ez nem mediterrán terület szülötte. Olyan, mintha Burgundia és Bordeaux erényei egyesülnének egy palackban.

Az elegancia mellett a komplexitást választaná az ételek mellé kapcsolódási pontnak a konkrét ízhatások helyett. Még ha egy vaddisznópörkölt fűszeressége talán passzolna is a borban szintén meglévő ízekkel, mégsem egy ilyen „rusztikusabb” ételt adna egy ilyen komplex, nagy borhoz, hanem egy szintén komplex, elegáns, ünnepi fogást, amit ugyanúgy nem fogyasztunk hetente, mint ahogy egy ilyen szintű bort sem szürcsölgetünk a mindennapokban. Ilyen ételpár lehetne a chateaubriand, az őzgerinc vagy egy Wellington-bélszín.

Angerman László, a 2021-ig két Michelin-csillagos Onyx vezető sommelier-je egyéb tételek mellett Gál Titi kortárs bikavéreit is nagyra tartja, és külön kiemeli, hogy a visszafogott hordóhasználat kifejezetten erényévé válik ezeknek a boroknak.

Az egri fejlődés folyamatos, és az Egri Borműhely fiataljai is jó irányban mozognak. A „hűvösebb klímán készülő borok” (cool climate wines) nemzetközileg is egyre trendibbé kezdenek válni, a kortárs bikavérek lényege pedig – az intelligens hordóhasználat mellett – az, hogy a fűszeres, összetett magyar konyhával fuzionáló francia könnyedséggel lesz igazán kompatibilis az asztal mellett.

Angerman „Öcsi” a Riedel magyar márkanagykövete is egyben, és a legismertebb pohárgyártó cég képviseletében komoly tesztelésbe kezdtek, hogy a hatalmas sikerű tokaji furmintos pohár után Egernek is legyen saját kristálypohara, ami nem csak csodálatossá teszi az amúgy is remek borokat, hanem amiben még talán a kevésbé komplex borok is kissé teltebbé válhatnak.

Ifjabb Lőrincz György ehhez hozzátette, hogy a borvidék fontosnak tartotta megvizsgálni, hogy milyen típusú poharakban hogyan működik a prémium bikavér, és óriási különbségek voltak. Sikerült talán a legtipikusabb poharaktól eljutni a leginkább fajtaspecifikusokig, és a kóstoló végére kiderült, hogy melyikben működik legjobban a bikavér, melyikből jön legjobban a gyümölcsösség, az érlelt ízek és az egyensúly. A pincék mellett a felső kategóriás éttermeknek is erősen ajánlott!

Tüű Péter fotók: Kőrösi Tamás; Juhász Krisztián fotó: Borkonyha; Angerman László fotó: Onyx

További cikkek

Igazi csapatmunka: Egri bikavér a Hungarikum Fesztiválon

2025.05.23.

Az egri bikavért – ahogy minden jó házasítást – az teszi kiemelkedővé, hogy a bennük lévő szőlőfajták együttműködése többet tud, összetettebb, több réteget felvonultató bort ad, mint amire az egyes alapborok önállóan képesek.

Pont ezért, bár az egri bikavérnek minden esetben kékfrankos alapra kell épülnie, a hozzá házasított legalább három másik szőlőfajtáknak köszönhetően a végső karakterében már nem egy szőlőfajta dominál. Új egység, új egyéniség jön létre: az egri bikavér.

A Hungarikum Bizottság hivatalosan 2017. március 21-én emelte a hungarikumok sorába az Egri Bikavért, és így a május 30 – június 1-e között megrendezésre kerülő Kecskeméti Hungarikum Fesztiválon az Egri Borvidék is képviselteti magát.

Hét kiemelkedő borászat kiváló Egri Bikavéreit kóstolhatják az odalátogatók:

A gasztronómiában, a színpadi műsorokban, a hagyományőrző programokban, bemutatókban is megelevenednek nemzetünk csúcsteljesítményei, a hungarikumok, amelyek különlegességük, egyediségük és minőségük folytán értékőrző- és teremtő üzenetet hordoznak, kifejezik a magyar életérzést.

TOVÁBB

Gál Tibor lett 2025-ben a Borászok Borásza

2025.05.13.

Ezzel az elismeréssel a Kárpát-medence legjobb borászait díjazzák, melynek egyedisége és hitelessége abban rejlik, hogy maguk a díjra jelölt borászok választják meg a legjobbat évről-évre.

A díjat idén 19. alkalommal adták át ünnepélyes gála keretében Budapesten, a New York Palotában, Sulyok Tamás köztársasági elnök fővédnöksége mellett. Gál Tibor a díjat Bárdos Saroltától, a tavalyi győztestől vehette át.

A díjátadón Rókusfalvy Pál, a nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos – egyben a díj alapítója – hangsúlyozta, hogy a bor elsősorban kultúrát, nem pedig alkoholt jelent, és a magyar bor túlélésének záloga a kulturált borfogyasztás népszerűsítése. Kiemelte a generációváltás fontosságát is, hiszen a fiatal borászok szerepe meghatározó a magyar borkultúra jövője szempontjából.

A Borászok Borásza díj odaítélésének menete is különleges: Magyarország 50 legjobb borászának listáját a korábbi évek győztesei állítják össze, majd ők két fordulóban, egymás közül választják ki a végső győztest.

Az idei döntőbe az alábbi öt borász került: Balassa István (Tokaj), Gál Tibor (Eger), Ipacs Szabó István (Villány), Maurer Oszkár (Délvidék), Szászi Endre (Badacsony).

Gál Tibor a díjjal együtt megkapja a 19. csillagot a Borászok Borásza Csillagok Sétányán, amely Budapest szívében, a Zrínyi utcában található.

A díjátadón további elismeréseket is kiosztottak:

  • Jövő Borásza ösztöndíj: Peszlen Tamás Sándor borászhallgató nyerte el, aki egymillió forintos ösztöndíjat kapott külföldi szakmai gyakorlatra.
  • Borászok Barátja díj: Kézdy Dániel borgyűjtő, borkereskedő, szakértő kapta, aki tevékenységével kiemelkedően segíti a magyar borászokat és a magyar bor ügyét.

Gál Tibor hisz a minőségben, az értékmegőrzésben és a megújulásban is. A Gál Tibor Pincészet Eger egyik meghatározó borászata, amely a hagyományok és a modern szemlélet ötvözésével évről évre kiemelkedő borokat készít. 

Tibor személyes története is példaértékű: 40 évesen, első alkalommal került a legjobb öt közé, és már most a legfiatalabb, aki elnyerte ezt a rangos, kicsit életműdíj jellegű elismerést. A díj számára is meglepetés volt, hiszen a szakma egyik legnagyobb presztízsű kitüntetését kapta meg.

Remek helyre került a díj, mi szívből gratulálunk neki és kívánunk még sok szakmai sikert, elismerést!

(Fotó: MTI/Purger Tamás)

TOVÁBB

Az Egri Vár Bora 2025

2025.04.02.

Az Egri Vár Bora 2025 pályázatot az Egri borvidék bortermelői számára hirdették meg, hogy az Egri vár látogatói megismerhessék a borvidék három kiemelkedő borát.

A pályázatra palackozott egri védett eredetű borokkal lehetett nevezni, amelyek megfelelnek a magyarországi termékelőírásoknak. A borkiválasztás célja, hogy Magyarország leglátogatottabb vidéki múzeumának vendégei az Egri várban is megvásárolhassák a borvidék legjobb borait.

Pályázat és bírálat

Idén nyolc pincészet összesen 19 tétellel nevezett, amelyek között 8 csillag, 7 bikavér és 4 rozé szerepelt.

A borokat vakbírálattal értékelték március 25-én, Tarsoly József egri hegybíró elnökletével. A zsűri a harmonikus ízvilágot helyezte előtérbe. A bikavérek főként 2018–2022 közötti évjáratokból származtak, míg a rozék és csillagok többsége 2024-ben került palackba.

Győztesek

A 100 pontos rendszer alapján kategóriánként egy győztest választottak:

  • Egri Csillag kategória: Varsányi Pincészet – Egri Csillag Classicus 2024
  • Egri Rozé kategória: Ostoros Családi Pincészet – Egri Rozé 2024
  • Egri Bikavér kategória: Szuromi Családi Birtok – Egri Bikavér Superior 2021

Ezek a borok jogosultak viselni az „Az Egri Vár Bora 2025” címet, amelyet később az évszám megjelölésével továbbra is használhatnak.

Fotók: Egri vár

TOVÁBB