MENU

A prémium egri bikavérek szerepe a csúcsgasztronómiában

2021.11.18.
Blazsovszky Péter

Napjaink modern felfogásban készített prémium bikavérei az Egri borvidék mással össze nem keverhető, egyedi terroirjának nagykövetei nemcsak hazánkban, hanem – köszönhetően többek közt a közelmúlt rendkívül sikeres nemzetközi versenyeredményeinek – újabban már világszerte is.

A teltségében is elegáns, gyümölcsös, komplex, mégsem túlzóan tanninos, kékfrankosalapú superior házasítások szerepéről kérdeztünk három elismert szakembert a hazai fine dining világából.

Juhász Krisztián, a Textúra és a Michelin-csillagos Borkonyha vezető sommelier-je szerint elsősorban edukálni kell a fogyasztókat, meg kell nekik mutatni a legjobb bikavéreket, és az elismerő visszajelzések nem maradnak majd el.

Mára olyan tételek érhetőek el, amik például egy felső kategóriás francia Châteauneuf-du-Pape-pal is felvehetik nemzetközi szinten a versenyt, mert megvan bennük az a potenciál, amit külföldön is érdemes mutogatni. A Böjt pince ostorosi bikavére mellett jelenleg elsősorban a St. Andrea 2017-es Merengőjével és Agapéjával dolgozik, amiket könnyen el tud képzelni egy lassan főtt marha-, netán mangalicapofa mellé, vagy akár egy bœuf bourguignon méltó társaként.

Tüű Péter, a Laurel vezető sommelier-je (kétszeres magyar bajnok, Champagne Master okleveles szakértő) az edukáció mellett a helyes pozicionálást emeli ki, amin van még talán némi csiszolgatnivaló, hiszen a borlapjukon szereplő 2013-as St. Andrea Nagy-Eged Grand Superior is bizonyítja, hogy érlelhetőségben is bőven fel tudja venni Eger a versenyt a világgal. Überprémium kategória és az egyik leggyönyörűbb boruk jelenleg az étteremben.

A Nagy-Eged és eleve az egri stílus elsődlegesen az eleganciáról szól, és kiemelendő, hogy ez nem mediterrán terület szülötte. Olyan, mintha Burgundia és Bordeaux erényei egyesülnének egy palackban.

Az elegancia mellett a komplexitást választaná az ételek mellé kapcsolódási pontnak a konkrét ízhatások helyett. Még ha egy vaddisznópörkölt fűszeressége talán passzolna is a borban szintén meglévő ízekkel, mégsem egy ilyen „rusztikusabb” ételt adna egy ilyen komplex, nagy borhoz, hanem egy szintén komplex, elegáns, ünnepi fogást, amit ugyanúgy nem fogyasztunk hetente, mint ahogy egy ilyen szintű bort sem szürcsölgetünk a mindennapokban. Ilyen ételpár lehetne a chateaubriand, az őzgerinc vagy egy Wellington-bélszín.

Angerman László, a 2021-ig két Michelin-csillagos Onyx vezető sommelier-je egyéb tételek mellett Gál Titi kortárs bikavéreit is nagyra tartja, és külön kiemeli, hogy a visszafogott hordóhasználat kifejezetten erényévé válik ezeknek a boroknak.

Az egri fejlődés folyamatos, és az Egri Borműhely fiataljai is jó irányban mozognak. A „hűvösebb klímán készülő borok” (cool climate wines) nemzetközileg is egyre trendibbé kezdenek válni, a kortárs bikavérek lényege pedig – az intelligens hordóhasználat mellett – az, hogy a fűszeres, összetett magyar konyhával fuzionáló francia könnyedséggel lesz igazán kompatibilis az asztal mellett.

Angerman „Öcsi” a Riedel magyar márkanagykövete is egyben, és a legismertebb pohárgyártó cég képviseletében komoly tesztelésbe kezdtek, hogy a hatalmas sikerű tokaji furmintos pohár után Egernek is legyen saját kristálypohara, ami nem csak csodálatossá teszi az amúgy is remek borokat, hanem amiben még talán a kevésbé komplex borok is kissé teltebbé válhatnak.

Ifjabb Lőrincz György ehhez hozzátette, hogy a borvidék fontosnak tartotta megvizsgálni, hogy milyen típusú poharakban hogyan működik a prémium bikavér, és óriási különbségek voltak. Sikerült talán a legtipikusabb poharaktól eljutni a leginkább fajtaspecifikusokig, és a kóstoló végére kiderült, hogy melyikben működik legjobban a bikavér, melyikből jön legjobban a gyümölcsösség, az érlelt ízek és az egyensúly. A pincék mellett a felső kategóriás éttermeknek is erősen ajánlott!

Tüű Péter fotók: Kőrösi Tamás; Juhász Krisztián fotó: Borkonyha; Angerman László fotó: Onyx

További cikkek

XXIX. Egri Borvidéki Borverseny eredmények

2025.03.03.

A XXIX. Egri Borvidéki Borverseny hagyományteremtő szándékkal idén is az év elején 2025. február 27-én került megrendezésre az egri Hotel Villa Völgyben.

A színvonalas helyszínen igen komoly szakmai munkával 29 borászat 159 nevezett tétele került megmérettetésre az OIV által is elfogadott 100 pontos borbíráló rendszer alapján. Idén hat bizottság hat fővel kóstolta a borokat.

Az ítészek a 30%-os oklevél díjazás tekintetében:

  • Nagy aranyéremből 3 db;
  • Aranyéremből 33 db;
  • Ezüstéremből 12 db minősítést osztottak ki.

A 30% ponthatáron idén pontegyenlőséggel több tétel is szerepel, így ezek a tételek is megkapják a megérdemelt oklevelet, így az ezüstéremből ennek megfelelően további 5 db kerül kioszásra.

A borversenyen az érmek kiosztása mellett a már jól ismert hét nevezhető kategória legjobbjai is kiválasztásra kerültek, melyeket a bizottsági elnökök szétlövéssel választottak ki.

XXIX. Egri Borvidéki Borverseny Kategóriagyőztes borok 2025:

I. Legjobb Fehér bor
Juhász Testvérek Pincészete – Juhász Olaszrizling – 2024

II. Legjobb Egri Csillag bor
Varsányi Pincészet – Egri Csillag superior – 2021

III. Legjobb Debrői Hárslevelű bor
Varga Pincészet Kft. – Debrői Hárslevelű késői szüret – 2019

IV. Legjobb Desszert bor
Hárs Pince – Gecse István – Hárslevelű 2022 „Mazsola” Késői – 2022

V. Legjobb Rozé bor
Varsányi Pincészet – Rosé cuvée – 2024

VI. Legjobb Vörös bor
Thummerer Pincészet – Egri Syrah Superior Válogatás – 2021

VII. Legjobb Egri Bikavér bor
Thummerer Pincészet – Egri Bikavér Superior – 2021

A szakmai nap egy szakmai vacsorával zárult a Gál Tibor Fúzióban, melyen a borversenyen résztvevő bírálók a borvidék szereplőivel együtt értékelhették a nap sikerességét.

A verseny hivatalos eredményhirdetésére és díjátadására az Egri Csillag Weekend megnyitóján kerül majd sor, ahol a borverseny hivatalos támogatói is díjazzák a sikeres borászatokat nagyértékű különdíjaikkal.

Fotók: TV Eger / facebook.com/tveger

Támogatóink:
amorin
Csuziker
Cellarius
szervin

Gratulálunk a szép eredményekhez!

TOVÁBB

Az Egri Vár bora 2025 I Felhívás

2025.03.01.

Magyarország leglátogatottabb vidéki múzeuma, a nemzetközi turizmusban is meghatározó Egri Vár keresi az egri borvidék legkiválóbb borát, hogy öregbítse az egri borgasztronómia hírnevét. 

A Vár számára fontos, hogy a borvidék emblematikus borai, a hungarikum Egri Bikavér, az Egri Csillag, valamint az Egri Rozé az Egri Várban is megjelenhessen és a látogatók az emlékek mellett ezeket a borokat is magukkal vigyék az otthonaikba.

Pályázni az Egri borvidék bortermelő vállalkozásai tudnak, palackozott Egri Védett Eredetű (OEM) boraikkal, amelyek a magyarországi előírásoknak megfelelnek és Magyarországon forgalomba hozatali engedéllyel rendelkeznek.

A meghirdetett kategóriák a következők:

  • Egri Csillag
  • Egri Rozé
  • Egri Bikavér

Az Egri Vár a fenti kategóriák nyertes tételeiből várhatóan 100 palackot vásárol az év folyamán, amiket a saját csatornáin keresztül értékesít.

A minták beküldésére 2025. március 3-21-e között van lehetőség.

Az eredményhirdetésre 2025. áprilisában kerül sor.

A részletes felhívás elérhető a www.egrivar.hu/hu/hirek/c/az-egri-var-bora-2025 oldalon.

TOVÁBB

29. Egri Borvidéki Borverseny | Felhívás

2025.02.17.

Második alkalommal kerül megrendezésre év elején – februárban – az Egri Borvidéki Borverseny. 

Nevezni az Egri Borvidéken termelt szőlőből készült borokkal lehet, melynek idén feltétele, hogy forgalomba hozatali engedéllyel rendelkezzenek a borok. A benevezett bormintákból a verseny rendezőjéhez (Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa) kell eljuttatni legalább 4 db 0,75 l-es palackot vagy ennek megfelelő űrmértékű mennyiséget palackosan legkésőbb 2025. február 21-ig és egyidejűleg kitölteni az online nevezési lapot az alábbi szövegre kattintva:

Minta online nevezése itt.

Verseny időpontja | 2025. február 27., csütörtök 09:00 
Helyszín | Hotel Villa Völgy, Eger, Tulipánkert u. 5.
Mintagyűjtés | 2025. február 21-ig | nyitvatartási időben

Rendező és a minták átvételének helyszíne | Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa, Kőlyuktető | EKKE Szőlészeti-Borászati kutató épülete

NEVEZÉSI DÍJ BORONKÉNT
1-4 bor esetén: 10.000 Ft
5-9 bor esetén: 7.500 Ft
10 vagy több bor esetén: 5.000 Ft

HÉT KATEGÓRIA BORAI KERÜLNEK BÍRÁLATRA

1. Fehér borok | 2. Egri Csillag | 3. Debrői Hárslevelű | 4. Desszert borok | 5. Rozé borok | 6. Vörös/Siller borok | 7. Egri Bikavér

AZ ÉRMEK AZ ALÁBBI PONTRENDSZER SZERINT KERÜLNEK ODAÍTÉLÉSRE

Nagy Aranyérem: 92,0 – 100 pont
Aranyérem: 87,0 – 91,9 pont
Ezüstérem: 82,0 – 86,9 pont

MIÉRT ÉRDEMES NEVEZNI

Az érmes pontszámot elért borok 30%-a oklevélben, továbbá kategóriánként külön a legjobb bor kiválasztásával különdíjban részesülnek melyek boros rendezvényünkön személyesen, akadályoztatás esetén postai úton kerülnek átadásra a díjazottaknak.

Az Egri Borvidéki Borversenyen aranyérmet nyert boroknak az EBHT támogatásként biztosítja az Országos Borversenyre történő nevezéséhez a nevezési díj felét, így a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának támogatásával együtt a nevezés ingyenessé válik.

Az Egri Bikavér kategóriában résztvevő borokból az Egri Bikavér Ünnepi Napok gálavacsoráján az akkor rendelkezésre álló, legmagasabb pontszámot elért Bikavérek közül kiválasztottak kerülnek majd bemutatásra.

Csak a Borvidéki Borversenyen nevező borászatok részesülhetnek kiállítói támogatásban azokon a borvidéki boros rendezvényeken, melyekre az EBHT a támogatás igénylésének a lehetőségét meghirdeti.

A beérkezett borok bírálását nagy gyakorlattal, hozzáértéssel és elismertséggel rendelkező szakemberekből álló bizottságok végzik.

Az Egri Borvidéki Borverseny, a térség legnagyobb és legfontosabb szakmai rendezvénye. Egyre többen kísérik figyelemmel ezeket a megmérettetéseket és a vásárlási döntésekben is egyre meghatározóbbak az elért eredmények.

Fő támogatónk az Amorim Cork Hungary Zrt.

Csúziker Kft.

Cellarius Kft.

TOVÁBB