MENU

A névváltás után semmit sem vesztett népszerűségéből a borünnep

2022.07.20.

Ismét a pandémiás időszak előtti látógatószámnak örülhettek Az Egri Bor Ünnepe szervezői. A régió és az ország egyik legnagyobb borgasztronómiai rendezvénye tízezreket vonzott az Érsekkertbe. Mint kiderült: jövőre is marad a júliusi időpont.

„Az ország egyik leglátogatottabb borgasztronómiai fesztiválja maradt Az Egri Bor Ünnepe. Pedig ettől az évtől kezdődően egy hegyközségi döntés értelmében új nevet kellett találni a már régóta Egri Bikavér Ünnep néven futó, nyári rendezvénynek.

Ez számos szervezésbeli és kommunikációs kihívással is járt, ennek ellenére kiemelkedő eredményekkel zárult a 2022-es borünnep: a pandémia miatt kissé visszafogottabb évek után a poháreladásokból, a borászok és az éttermek forgalmából arra lehet következtetni, hogy ismét rekordközeli volt a látogatószám”

– értékelte az előző héten rendezett borünnepet Tarsoly József főszervező. A hegybíró megköszönte a szőlészek és borászok, az éttermek közreműködését, a Jármű Örökségeinket Őrző Egyesület munkáját és mindazokét, akik segítették az idei rendezvényt.

Tarsoly József szerint külön öröm volt látni, hogy a borünnep továbbra is baráti társaságok, családok találkozóhelye volt. Egy olyan esemény, amely sokak számára attól lesz teljes, hogy a számukra fontos emberek, szeretteik társaságában kóstolják az egri borokat, vagy szórakoznak a koncertek alatt.

A város ebben a három napban nem csupán az Érsekkert környékén pezseg kora estétől, a Dobó téren, a várban, a sétálóutcákon és számos helyen is érződik, a fesztiválozók élvezik a hevesi megyeszékhely remek adottságait.

Az Egri Bor Ünnepe a borász- és szőlésztársadalom számára is kiemelt esemény, hiszen a látványos borlovagrendi felvonulások után több fontos elismerést is itt adtak át. A fesztiválon jelentették be, hogy a 2021-es év Egri Bortermelője díjat Dr. Gál Lajos, Egri Szőlőtermelője elismerést Ferenczy Ákos András kapta, míg a tavalyi év legjobb egri borgasztronómusa Flaskay István lett.

Megválasztották Az Egri Bor Ünnepe legjobb fehér- és vörösborát is: előbbi címet Szuromi Mihály Napsugár (Ottonel muskotály) 2021-es, utóbbit Vincze Béla Kékfrankos – „Mészhegy Kft” 2018-as bora nyerte el. Az új borlovagokat is a borünnepen mutatták be, ebben az évben Czipó Szilárd szőlőtermelőt és Szuromi Mihály borászt érte a megtiszteltetés.

Két év kihagyás után a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség szakmai vezetésével ismét megválasztották a borünnep legjobb egri bor és étel párosait. Első helyezett lett a Hotel Szent István Bikaburgere és Rabóczki Attila 2016-os Egri Bikavére.

Második helyen végzett a Macok Food Truck Szilvásváradi pisztráng „5 csillag” nevű ételcsodája és a Gál Tibor Pincészet Egri Csillag 2021 bora, harmadik lett a sarudi Sulyom Tájétterem Citromborsos grillezett tokhal, kapros vajtök velouté, cukkini spagetti, spárga elnevezésű kreációja és a St. Andrea Szőlőbirtok Örökké Egri Csillag Superior 2021 bora.

A zenei programok sokszínűsége is sok fesztiválozót vonzott, a két színpadon összesen húsz koncert szórakoztatta a közönséget. Kiemelkedő volt a szombati nap, amikor az egész este során teltház volt a színpadok és a kiállítók sátrai környékén is.

„Azt gondolom, hogy a borünnep igazi helyszíne az Érsekkert, olyan páratlan hangulatot nyújt ez a környezet, amely egyedivé teszi ezt a rendezvényt. Az időpontot illetően pedig egyértelmű, hogy a július eleje a legideálisabb Az Egri Bor Ünnepe számára, ezért a továbbiakban is Szent Donát, a szőlő- és bortermelők védőszentjének napjához igazodva tervezzük a borgasztronómiai fesztivált. Így jövőre 2023. július 6-a és 8-a között lesz a következő borünnep”

– jelentette be Tarsoly József.

Fotó: Huszár Márk

További cikkek

Egyből nagyobb lesz a szerelem a bor iránt

2022.08.05.
Kriston Orsi

„Egyből nagyobb lesz a szerelem a bor iránt”
Szépasszony-völgyi vendégvárók

A köztudatban a Szépasszony-völgy egyet jelent az egri borral, és bár vannak, akik ezzel a kijelentéssel vitatkoznának, az utóbbi években az egri borászok mintha visszataláltak…

TOVÁBB

Egri érem is született az első olaszrizling-világversenyen

2022.07.27.
Tóth Adrienn

Első alkalommal került megrendezésre a GROW du Monde elnevezésű, olaszrizlingekre szakosodott nemzetközi borverseny, amelyen egri bor is szerepelt a díjazottak között. Az első GROW du Monde tapasztalatai még csak összegződnek, de máris szerveződik a…

TOVÁBB

Sokrétű, sokarcú borok születnek itt

2022.07.26.
Szabó Edit

Hagymási József az Egri borvidék egyik legismertebb alakja. A családi hagyományokat folytatva lett borász, dolgozott a Borkombinátnál, a Kutatóintézetben, majd 1999-ben lerakta saját családi birtoka alapjait. Jelenleg 17 hektáron gazdálkodik, és borai többségét a…

TOVÁBB