MENU

A névváltás után semmit sem vesztett népszerűségéből a borünnep

2022.07.20.

Ismét a pandémiás időszak előtti látógatószámnak örülhettek Az Egri Bor Ünnepe szervezői. A régió és az ország egyik legnagyobb borgasztronómiai rendezvénye tízezreket vonzott az Érsekkertbe. Mint kiderült: jövőre is marad a júliusi időpont.

„Az ország egyik leglátogatottabb borgasztronómiai fesztiválja maradt Az Egri Bor Ünnepe. Pedig ettől az évtől kezdődően egy hegyközségi döntés értelmében új nevet kellett találni a már régóta Egri Bikavér Ünnep néven futó, nyári rendezvénynek.

Ez számos szervezésbeli és kommunikációs kihívással is járt, ennek ellenére kiemelkedő eredményekkel zárult a 2022-es borünnep: a pandémia miatt kissé visszafogottabb évek után a poháreladásokból, a borászok és az éttermek forgalmából arra lehet következtetni, hogy ismét rekordközeli volt a látogatószám”

– értékelte az előző héten rendezett borünnepet Tarsoly József főszervező. A hegybíró megköszönte a szőlészek és borászok, az éttermek közreműködését, a Jármű Örökségeinket Őrző Egyesület munkáját és mindazokét, akik segítették az idei rendezvényt.

Tarsoly József szerint külön öröm volt látni, hogy a borünnep továbbra is baráti társaságok, családok találkozóhelye volt. Egy olyan esemény, amely sokak számára attól lesz teljes, hogy a számukra fontos emberek, szeretteik társaságában kóstolják az egri borokat, vagy szórakoznak a koncertek alatt.

A város ebben a három napban nem csupán az Érsekkert környékén pezseg kora estétől, a Dobó téren, a várban, a sétálóutcákon és számos helyen is érződik, a fesztiválozók élvezik a hevesi megyeszékhely remek adottságait.

Az Egri Bor Ünnepe a borász- és szőlésztársadalom számára is kiemelt esemény, hiszen a látványos borlovagrendi felvonulások után több fontos elismerést is itt adtak át. A fesztiválon jelentették be, hogy a 2021-es év Egri Bortermelője díjat Dr. Gál Lajos, Egri Szőlőtermelője elismerést Ferenczy Ákos András kapta, míg a tavalyi év legjobb egri borgasztronómusa Flaskay István lett.

Megválasztották Az Egri Bor Ünnepe legjobb fehér- és vörösborát is: előbbi címet Szuromi Mihály Napsugár (Ottonel muskotály) 2021-es, utóbbit Vincze Béla Kékfrankos – „Mészhegy Kft” 2018-as bora nyerte el. Az új borlovagokat is a borünnepen mutatták be, ebben az évben Czipó Szilárd szőlőtermelőt és Szuromi Mihály borászt érte a megtiszteltetés.

Két év kihagyás után a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség szakmai vezetésével ismét megválasztották a borünnep legjobb egri bor és étel párosait. Első helyezett lett a Hotel Szent István Bikaburgere és Rabóczki Attila 2016-os Egri Bikavére.

Második helyen végzett a Macok Food Truck Szilvásváradi pisztráng „5 csillag” nevű ételcsodája és a Gál Tibor Pincészet Egri Csillag 2021 bora, harmadik lett a sarudi Sulyom Tájétterem Citromborsos grillezett tokhal, kapros vajtök velouté, cukkini spagetti, spárga elnevezésű kreációja és a St. Andrea Szőlőbirtok Örökké Egri Csillag Superior 2021 bora.

A zenei programok sokszínűsége is sok fesztiválozót vonzott, a két színpadon összesen húsz koncert szórakoztatta a közönséget. Kiemelkedő volt a szombati nap, amikor az egész este során teltház volt a színpadok és a kiállítók sátrai környékén is.

„Azt gondolom, hogy a borünnep igazi helyszíne az Érsekkert, olyan páratlan hangulatot nyújt ez a környezet, amely egyedivé teszi ezt a rendezvényt. Az időpontot illetően pedig egyértelmű, hogy a július eleje a legideálisabb Az Egri Bor Ünnepe számára, ezért a továbbiakban is Szent Donát, a szőlő- és bortermelők védőszentjének napjához igazodva tervezzük a borgasztronómiai fesztivált. Így jövőre 2023. július 6-a és 8-a között lesz a következő borünnep”

– jelentette be Tarsoly József.

Fotó: Huszár Márk

További cikkek

Igazi csapatmunka: Egri bikavér a Hungarikum Fesztiválon

2025.05.23.

Az egri bikavért – ahogy minden jó házasítást – az teszi kiemelkedővé, hogy a bennük lévő szőlőfajták együttműködése többet tud, összetettebb, több réteget felvonultató bort ad, mint amire az egyes alapborok önállóan képesek.

Pont ezért, bár az egri bikavérnek minden esetben kékfrankos alapra kell épülnie, a hozzá házasított legalább három másik szőlőfajtáknak köszönhetően a végső karakterében már nem egy szőlőfajta dominál. Új egység, új egyéniség jön létre: az egri bikavér.

A Hungarikum Bizottság hivatalosan 2017. március 21-én emelte a hungarikumok sorába az Egri Bikavért, és így a május 30 – június 1-e között megrendezésre kerülő Kecskeméti Hungarikum Fesztiválon az Egri Borvidék is képviselteti magát.

Hét kiemelkedő borászat kiváló Egri Bikavéreit kóstolhatják az odalátogatók:

A gasztronómiában, a színpadi műsorokban, a hagyományőrző programokban, bemutatókban is megelevenednek nemzetünk csúcsteljesítményei, a hungarikumok, amelyek különlegességük, egyediségük és minőségük folytán értékőrző- és teremtő üzenetet hordoznak, kifejezik a magyar életérzést.

TOVÁBB

Gál Tibor lett 2025-ben a Borászok Borásza

2025.05.13.

Ezzel az elismeréssel a Kárpát-medence legjobb borászait díjazzák, melynek egyedisége és hitelessége abban rejlik, hogy maguk a díjra jelölt borászok választják meg a legjobbat évről-évre.

A díjat idén 19. alkalommal adták át ünnepélyes gála keretében Budapesten, a New York Palotában, Sulyok Tamás köztársasági elnök fővédnöksége mellett. Gál Tibor a díjat Bárdos Saroltától, a tavalyi győztestől vehette át.

A díjátadón Rókusfalvy Pál, a nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos – egyben a díj alapítója – hangsúlyozta, hogy a bor elsősorban kultúrát, nem pedig alkoholt jelent, és a magyar bor túlélésének záloga a kulturált borfogyasztás népszerűsítése. Kiemelte a generációváltás fontosságát is, hiszen a fiatal borászok szerepe meghatározó a magyar borkultúra jövője szempontjából.

A Borászok Borásza díj odaítélésének menete is különleges: Magyarország 50 legjobb borászának listáját a korábbi évek győztesei állítják össze, majd ők két fordulóban, egymás közül választják ki a végső győztest.

Az idei döntőbe az alábbi öt borász került: Balassa István (Tokaj), Gál Tibor (Eger), Ipacs Szabó István (Villány), Maurer Oszkár (Délvidék), Szászi Endre (Badacsony).

Gál Tibor a díjjal együtt megkapja a 19. csillagot a Borászok Borásza Csillagok Sétányán, amely Budapest szívében, a Zrínyi utcában található.

A díjátadón további elismeréseket is kiosztottak:

  • Jövő Borásza ösztöndíj: Peszlen Tamás Sándor borászhallgató nyerte el, aki egymillió forintos ösztöndíjat kapott külföldi szakmai gyakorlatra.
  • Borászok Barátja díj: Kézdy Dániel borgyűjtő, borkereskedő, szakértő kapta, aki tevékenységével kiemelkedően segíti a magyar borászokat és a magyar bor ügyét.

Gál Tibor hisz a minőségben, az értékmegőrzésben és a megújulásban is. A Gál Tibor Pincészet Eger egyik meghatározó borászata, amely a hagyományok és a modern szemlélet ötvözésével évről évre kiemelkedő borokat készít. 

Tibor személyes története is példaértékű: 40 évesen, első alkalommal került a legjobb öt közé, és már most a legfiatalabb, aki elnyerte ezt a rangos, kicsit életműdíj jellegű elismerést. A díj számára is meglepetés volt, hiszen a szakma egyik legnagyobb presztízsű kitüntetését kapta meg.

Remek helyre került a díj, mi szívből gratulálunk neki és kívánunk még sok szakmai sikert, elismerést!

(Fotó: MTI/Purger Tamás)

TOVÁBB

Az Egri Vár Bora 2025

2025.04.02.

Az Egri Vár Bora 2025 pályázatot az Egri borvidék bortermelői számára hirdették meg, hogy az Egri vár látogatói megismerhessék a borvidék három kiemelkedő borát.

A pályázatra palackozott egri védett eredetű borokkal lehetett nevezni, amelyek megfelelnek a magyarországi termékelőírásoknak. A borkiválasztás célja, hogy Magyarország leglátogatottabb vidéki múzeumának vendégei az Egri várban is megvásárolhassák a borvidék legjobb borait.

Pályázat és bírálat

Idén nyolc pincészet összesen 19 tétellel nevezett, amelyek között 8 csillag, 7 bikavér és 4 rozé szerepelt.

A borokat vakbírálattal értékelték március 25-én, Tarsoly József egri hegybíró elnökletével. A zsűri a harmonikus ízvilágot helyezte előtérbe. A bikavérek főként 2018–2022 közötti évjáratokból származtak, míg a rozék és csillagok többsége 2024-ben került palackba.

Győztesek

A 100 pontos rendszer alapján kategóriánként egy győztest választottak:

  • Egri Csillag kategória: Varsányi Pincészet – Egri Csillag Classicus 2024
  • Egri Rozé kategória: Ostoros Családi Pincészet – Egri Rozé 2024
  • Egri Bikavér kategória: Szuromi Családi Birtok – Egri Bikavér Superior 2021

Ezek a borok jogosultak viselni az „Az Egri Vár Bora 2025” címet, amelyet később az évszám megjelölésével továbbra is használhatnak.

Fotók: Egri vár

TOVÁBB