MENU

A nemzetközi borvilággal ismerkedhetsz meg a kurzusunkon

2022.05.03.
Tóth Adrienn

Június 21-én az egri belvárosban indul a Central European Wine Institute, azaz a CEWI középfokú borismereti kurzusa, amelynek hallgatói akár a nemzetközi oktatási rendszer, a Wine and Spirit Education Trust (WSET) oklevelét is megszerezhetik. A tanfolyamról Horkay András nemzetközi borakadémikust, az iskola vezetőjét kérdeztük.

Mennyiben más az egri kurzusra készülni a megszokott budapesti helyszínek helyett?

Mindig érdekes új helyszíneken képzést indítani, ahogy kilépünk a megszokott komfortzónából, ahogy egy másik régiót szólítunk meg. Ezen belül borvidékekre mindig izgalmasabb jönni, mert sokkal jobban lehet érezni a hallgatókon keresztül a személyes érintettséget a borok, a borvidék iránt, ami extra motivációt ad nekünk a képzésekre.  

Június 21-én indul a középfokú WSET tanfolyam Egerben. Mit gondolsz, egy pincészet, étterem vagy borkereskedés munkatársának miért jelenthet a kurzus komoly fejlődési lehetőséget?

Az alapvető cél a középfokú képzéssel, hogy a hazai borvidékeken, szőlőfajtákon, borstílusokon túlmutatva megismertessük a hallgatókat a legismertebb nemzetközi fajtákkal, azok legjellemzőbb borvidékeivel és meghatározó borstílusaival. Ezeken keresztül a hallgatók is közelebb kerülnek a nemzetközi trendekhez, meghatározó borstílusokhoz, amit összehasonlíthatnak a borvidékük, a mi esetünkben az Egri borvidék meghatározó szőlőfajtáival, borstílusaival.

Ennek segítségével jobban, tudatosabban tudnak borokat ajánlani mind a hazai, mind a betérő külföldi borkedvelő turistáknak, el tudják mondani, miben hasonlít vagy éppen miben különbözik az általuk ajánlott vagy kóstoltatott bor egy, a fajtában hasonló, ismertebb borvidék borstílusától, azaz meglesz a saját nemzetközi összehasonlítási alapjuk, ami elengedhetetlen a mai modern, globális borvilágban. 

A legideálisabb egy alapfokú tanfolyam után a középfokra továbblépni. Milyen tudás megléte esetén nem jelent problémát, ha középfokon indul valaki?

Alapvetően a középfokú kurzust mindazoknak ajánljuk, akik a magyar borokon túl nyitottak a világ meghatározó szőlőfajtáira, borvidékeire, ebből kifolyólag nem elengedhetetlenül fontos az alapfok elvégzése hozzá. Akik tisztában vannak a legfontosabb világfajtákkal, az alapvető szőlészeti-borászati alapfogalmakkal, azok gond nélkül tudják abszolválni a középfokú képzést.

Borkedvelők is csatlakozhatnak?

Minden borkedvelőnek őszintén ajánlom a középfokú képzést, ez a beugró a nemzetközi borok világába, egy végtelen borbarangolás kezdete ez a tanfolyamunk. 

Ha valaki még nem vett részt ilyen képzésen, hogy érdemes elképzelni?

4 nap, 8 alkalom, kb. 40 tétel kóstolásával összekötve. Európából indulunk, majd körbejárjuk a világ meghatározó borvidékeit, megismerkedünk a legmeghatározóbb világfajták (chardonnay, sauvignon blanc, rajnai rizling, pinot noir, cabernet sauvignon és franc, merlot, syrah) világával, honnan származnak, hol terjedtek el az öreg kontinensen és az óceán túlpartján.

De nem csak népszerű fajtákkal foglalkozunk, kóstolunk kevésbé ismert olasz, spanyol, portugál fajtákat, és alámerülünk a pezsgők-buborékok világába is. Úgyhogy nem unatkozunk, csak virtuálisan körbeutazzuk a világot, és próbálunk egy-egy tételt kóstolni minden szegletéből.

Ez lesz a negyedik kurzusotok Egerben. Milyen visszajelzéseket kaptatok a korábbi hallgatóktól?

Valóban, egy év alatt ez a negyedik kurzusunk. Ez is mutatja, hogy nagyon szeretünk itt képzést tartani, nagyon pozitív visszajelzéseink voltak, úgyhogy tervezzük már a további folytatást a középfok után.

A tanfolyammal kapcsolatos további információkért KATTINTS IDE!

Kép forrása: Fiaker Budapest

 

További cikkek

Ezek az Egri Vár Borai idén

2023.03.30.
Győrfi Alexandra

Az Egri Vár Bora 2023 cím elnyerésére hirdetett borkiválasztást a Dobó István Vármúzeum. A versenyre három kategóriában pályázhattak a borászok: egri bikavér, egri rozé és egri csillag.

A versenyre nevezett boroknak az egri védett eredetű…

TOVÁBB

A Dobó István Mezőgazdasági Termelőszövetkezet szépasszony-völgyi borozója az 1960-as évek elején

2023.03.23.

A Dobó István Mezőgazdasági Termelőszövetkezet szépasszony-völgyi borozója az 1960-as évek elején. A Dobó téesz volt a korszakban a borvidék egyik legnagyobb szőlőtermelője. A termés nagy részét az állami gazdaságnak (későbbi borkombinát/Egervin) adták át feldolgozásra,…

TOVÁBB

Több mint ötszáz nevezés közül értek el aranyérmet az egri borok

2023.03.22.
Győrfi Alexandra

Huszadik alkalommal rendezték meg az Országos Syngenta Borversenyt, melyre több mint ötszáz bort neveztek a hazai borászatok. A megmérettetésen az Ostoros Családi Pincészet három, a Szuromi Családi Birtok kettő, míg az Egri Korona Borház…

TOVÁBB