MENU

A nemzetközi borvilággal ismerkedhetsz meg a kurzusunkon

2022.05.03.
Tóth Adrienn

Június 21-én az egri belvárosban indul a Central European Wine Institute, azaz a CEWI középfokú borismereti kurzusa, amelynek hallgatói akár a nemzetközi oktatási rendszer, a Wine and Spirit Education Trust (WSET) oklevelét is megszerezhetik. A tanfolyamról Horkay András nemzetközi borakadémikust, az iskola vezetőjét kérdeztük.

Mennyiben más az egri kurzusra készülni a megszokott budapesti helyszínek helyett?

Mindig érdekes új helyszíneken képzést indítani, ahogy kilépünk a megszokott komfortzónából, ahogy egy másik régiót szólítunk meg. Ezen belül borvidékekre mindig izgalmasabb jönni, mert sokkal jobban lehet érezni a hallgatókon keresztül a személyes érintettséget a borok, a borvidék iránt, ami extra motivációt ad nekünk a képzésekre.  

Június 21-én indul a középfokú WSET tanfolyam Egerben. Mit gondolsz, egy pincészet, étterem vagy borkereskedés munkatársának miért jelenthet a kurzus komoly fejlődési lehetőséget?

Az alapvető cél a középfokú képzéssel, hogy a hazai borvidékeken, szőlőfajtákon, borstílusokon túlmutatva megismertessük a hallgatókat a legismertebb nemzetközi fajtákkal, azok legjellemzőbb borvidékeivel és meghatározó borstílusaival. Ezeken keresztül a hallgatók is közelebb kerülnek a nemzetközi trendekhez, meghatározó borstílusokhoz, amit összehasonlíthatnak a borvidékük, a mi esetünkben az Egri borvidék meghatározó szőlőfajtáival, borstílusaival.

Ennek segítségével jobban, tudatosabban tudnak borokat ajánlani mind a hazai, mind a betérő külföldi borkedvelő turistáknak, el tudják mondani, miben hasonlít vagy éppen miben különbözik az általuk ajánlott vagy kóstoltatott bor egy, a fajtában hasonló, ismertebb borvidék borstílusától, azaz meglesz a saját nemzetközi összehasonlítási alapjuk, ami elengedhetetlen a mai modern, globális borvilágban. 

A legideálisabb egy alapfokú tanfolyam után a középfokra továbblépni. Milyen tudás megléte esetén nem jelent problémát, ha középfokon indul valaki?

Alapvetően a középfokú kurzust mindazoknak ajánljuk, akik a magyar borokon túl nyitottak a világ meghatározó szőlőfajtáira, borvidékeire, ebből kifolyólag nem elengedhetetlenül fontos az alapfok elvégzése hozzá. Akik tisztában vannak a legfontosabb világfajtákkal, az alapvető szőlészeti-borászati alapfogalmakkal, azok gond nélkül tudják abszolválni a középfokú képzést.

Borkedvelők is csatlakozhatnak?

Minden borkedvelőnek őszintén ajánlom a középfokú képzést, ez a beugró a nemzetközi borok világába, egy végtelen borbarangolás kezdete ez a tanfolyamunk. 

Ha valaki még nem vett részt ilyen képzésen, hogy érdemes elképzelni?

4 nap, 8 alkalom, kb. 40 tétel kóstolásával összekötve. Európából indulunk, majd körbejárjuk a világ meghatározó borvidékeit, megismerkedünk a legmeghatározóbb világfajták (chardonnay, sauvignon blanc, rajnai rizling, pinot noir, cabernet sauvignon és franc, merlot, syrah) világával, honnan származnak, hol terjedtek el az öreg kontinensen és az óceán túlpartján.

De nem csak népszerű fajtákkal foglalkozunk, kóstolunk kevésbé ismert olasz, spanyol, portugál fajtákat, és alámerülünk a pezsgők-buborékok világába is. Úgyhogy nem unatkozunk, csak virtuálisan körbeutazzuk a világot, és próbálunk egy-egy tételt kóstolni minden szegletéből.

Ez lesz a negyedik kurzusotok Egerben. Milyen visszajelzéseket kaptatok a korábbi hallgatóktól?

Valóban, egy év alatt ez a negyedik kurzusunk. Ez is mutatja, hogy nagyon szeretünk itt képzést tartani, nagyon pozitív visszajelzéseink voltak, úgyhogy tervezzük már a további folytatást a középfok után.

A tanfolyammal kapcsolatos további információkért KATTINTS IDE!

Kép forrása: Fiaker Budapest

 

További cikkek

Jó látni, hogy a völgybe visszatér az élet

2022.12.02.
Szabó Edit

Román Péter Egerben nőtt fel, és nem is igazán érzi máshol jól magát. A szőlész-borász szakot a gyöngyösi főiskolán végezte, de a saját borászatig még hosszú volt az út. A Gergely Bástya Pincészet 2015-ben…

TOVÁBB

A legjobb hordós érlelésű házasítások egriek a Vince Díj szerint

2022.12.01.
Tóth Adrienn

Összesen nyolc alkalommal kaptak egri fajtaborok és házasítások elismerést az idei Vince Díj átadón. Négy kategóriában is egri borászat lett a győztes (háromban a St. Andrea Szőlőbirtok és egyben a Kovács Nimród Borászat), míg…

TOVÁBB

Ausztriából hoztak haza érmeket egri borok

2022.11.25.
Tóth Adrienn

Az egri Petrény Winery három bora is érmet hozott haza az AWC Vienna nemzetközi borversenyéről. A megmérettetésre 43 országból 1588 pincészet összesen több mint 11 000 borral nevezett. Az egri díjak mellett a Balatonra,…

TOVÁBB