MENU

A nemzetközi borvilággal ismerkedhetsz meg a kurzusunkon

2022.05.03.
Tóth Adrienn

Június 21-én az egri belvárosban indul a Central European Wine Institute, azaz a CEWI középfokú borismereti kurzusa, amelynek hallgatói akár a nemzetközi oktatási rendszer, a Wine and Spirit Education Trust (WSET) oklevelét is megszerezhetik. A tanfolyamról Horkay András nemzetközi borakadémikust, az iskola vezetőjét kérdeztük.

Mennyiben más az egri kurzusra készülni a megszokott budapesti helyszínek helyett?

Mindig érdekes új helyszíneken képzést indítani, ahogy kilépünk a megszokott komfortzónából, ahogy egy másik régiót szólítunk meg. Ezen belül borvidékekre mindig izgalmasabb jönni, mert sokkal jobban lehet érezni a hallgatókon keresztül a személyes érintettséget a borok, a borvidék iránt, ami extra motivációt ad nekünk a képzésekre.  

Június 21-én indul a középfokú WSET tanfolyam Egerben. Mit gondolsz, egy pincészet, étterem vagy borkereskedés munkatársának miért jelenthet a kurzus komoly fejlődési lehetőséget?

Az alapvető cél a középfokú képzéssel, hogy a hazai borvidékeken, szőlőfajtákon, borstílusokon túlmutatva megismertessük a hallgatókat a legismertebb nemzetközi fajtákkal, azok legjellemzőbb borvidékeivel és meghatározó borstílusaival. Ezeken keresztül a hallgatók is közelebb kerülnek a nemzetközi trendekhez, meghatározó borstílusokhoz, amit összehasonlíthatnak a borvidékük, a mi esetünkben az Egri borvidék meghatározó szőlőfajtáival, borstílusaival.

Ennek segítségével jobban, tudatosabban tudnak borokat ajánlani mind a hazai, mind a betérő külföldi borkedvelő turistáknak, el tudják mondani, miben hasonlít vagy éppen miben különbözik az általuk ajánlott vagy kóstoltatott bor egy, a fajtában hasonló, ismertebb borvidék borstílusától, azaz meglesz a saját nemzetközi összehasonlítási alapjuk, ami elengedhetetlen a mai modern, globális borvilágban. 

A legideálisabb egy alapfokú tanfolyam után a középfokra továbblépni. Milyen tudás megléte esetén nem jelent problémát, ha középfokon indul valaki?

Alapvetően a középfokú kurzust mindazoknak ajánljuk, akik a magyar borokon túl nyitottak a világ meghatározó szőlőfajtáira, borvidékeire, ebből kifolyólag nem elengedhetetlenül fontos az alapfok elvégzése hozzá. Akik tisztában vannak a legfontosabb világfajtákkal, az alapvető szőlészeti-borászati alapfogalmakkal, azok gond nélkül tudják abszolválni a középfokú képzést.

Borkedvelők is csatlakozhatnak?

Minden borkedvelőnek őszintén ajánlom a középfokú képzést, ez a beugró a nemzetközi borok világába, egy végtelen borbarangolás kezdete ez a tanfolyamunk. 

Ha valaki még nem vett részt ilyen képzésen, hogy érdemes elképzelni?

4 nap, 8 alkalom, kb. 40 tétel kóstolásával összekötve. Európából indulunk, majd körbejárjuk a világ meghatározó borvidékeit, megismerkedünk a legmeghatározóbb világfajták (chardonnay, sauvignon blanc, rajnai rizling, pinot noir, cabernet sauvignon és franc, merlot, syrah) világával, honnan származnak, hol terjedtek el az öreg kontinensen és az óceán túlpartján.

De nem csak népszerű fajtákkal foglalkozunk, kóstolunk kevésbé ismert olasz, spanyol, portugál fajtákat, és alámerülünk a pezsgők-buborékok világába is. Úgyhogy nem unatkozunk, csak virtuálisan körbeutazzuk a világot, és próbálunk egy-egy tételt kóstolni minden szegletéből.

Ez lesz a negyedik kurzusotok Egerben. Milyen visszajelzéseket kaptatok a korábbi hallgatóktól?

Valóban, egy év alatt ez a negyedik kurzusunk. Ez is mutatja, hogy nagyon szeretünk itt képzést tartani, nagyon pozitív visszajelzéseink voltak, úgyhogy tervezzük már a további folytatást a középfok után.

A tanfolyammal kapcsolatos további információkért KATTINTS IDE!

Kép forrása: Fiaker Budapest

 

További cikkek

Körbeér a segítség

2024.12.19.

Egri borászok ünnepi ajándéka a Markhot Ferenc Kórháznak.

Idén már ötödik alkalommal adott át boradományt az Egri Borvidék borász közössége az egri Markhot Ferenc Kórház dolgozóinak.

A kezdeményezés, amely a koronavírus-járvány idején indult, mára hagyománnyá vált.

Farkas László, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke 10-12 borászat prémium borait juttatta el az intézménybe.

„Ezekkel a borokkal szeretnénk kicsit ünnepibbé tenni a kórház dolgozóinak karácsonyát. Ez egy apró gesztus a részünkről, amivel hálánkat fejezzük ki a munkájukért.”

Az adományt dr. Mátrai Zsolt, a gyermekosztály vezető főorvosa vette át, aki az osztályon dolgozó minden munkatársának ajándékoz majd belőle.

A borok tehát nemcsak az ünnepi asztalt díszítik, hanem egy kicsit közelebb hozzák a borvidék közösségét és a kórház dolgozóit is.

Egy újabb példa arra, hogyan lehet a helyi értékeket és az összefogást az ünnepi időszakban kiemelni – mindezt egy pohár egri bor kíséretében.

TOVÁBB

Ízek Viadala eredmények, avagy hol kóstolhatod meg a nyertes fogásokat év végéig

2024.11.07.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok gasztronómiai rendezvény sorozat mindent átfogó program eleme, az Ízek Viadala I Főzőverseny Egri Bikavérre hangolva volt idén októberben.

10 különböző Egri Borvidéki étterem versengett egymással októberben a vendégek és a zsűri kegyeiért Egri Bikavérhez készített finomságokkal.
Célunk az volt, hogy bevonjuk az éttermekbe járó közönséget a kóstolgatásba, népszerűsítsük az Egri Bikavért és a helyi gasztronómiát, valamint növeljük a közösségi élményt és vendég számot az éttermekben, cukrászdákban.

Előétel kategória
Arany minősítés: 1552 Étterem
Ezüst minősítés: Flamingo Bistro Bár

Főétel kategória
Arany minősítés: Lumen Étterem
Ezüst minősítés: Forst-Ház Étterem

Desszert kategória
Arany minősítés: Zsenge inFúzió
Ezüst minősítés: Trakta by Nomád

Közönség kedvence
Arany minősítés: Macok Bisztró
Ezüst minősítés: Sulyom Tájétterem

Tekintsd meg galériánkat az ünnepélyes eredményhirdetésről

Szívből ajánljuk, hogy kóstoljátok meg a nyertes fogásokat, azokban az éttermekben, amelyek arany minősítést kaptak az idei Ízek Viadala Főzőversenyen.

A nyertes fogások 2024.12.31-ig kóstolhatóak.

TOVÁBB

Mutatjuk kik és miért kaptak idén Egri Bikavérért díjat

2024.11.06.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok keretein belül, október 18-án rendeztük meg harmadik alkalommal az Egri Bikavér Vacsoraestet, amely során három személynek adtunk át Egri Bikavérért Díjat.

Az Egri Bikavér Vacsoraest megrendezésének egyik célja a díjátadás maga, túl azon, hogy szeretnénk megmutatni, mennyit fejlődött az Egri Bikavérek minősége, hogy milyen finom az Egri Bikavér.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Cseh-Andras

Cseh András és Cseh Andrásné

Az Egri Bikavér Ünnep ötlete 1996-ban született meg, és azóta az egri borvidék egyik legnagyobb hagyományőrző eseményévé vált. Az akkori Egri Bikavér Ünnepe Szent Donát Napján névre hallgató rendezvény alapítói Thummerer Vilmos, a Hegyközség elnöke; Dula Bence egri hegybíró; Bíró József, a Hotel Eger-Park igazgatója; Marosfalvi László, a Talizmán Étterem tulajdonosa; Barócsi Tibor, a Polgármesteri Hivatal irodavezetője; Bakondi Endre

Az első Bikavér Ünnep 1997-ben került megrendezésre Eger szívében, a Dobó téren, ahol 12 borászat és 12 étterem vett részt, bemutatva kézműves borokat és ételkülönlegességeket. Olyan ikonikus helyek is megjelentek, mint a Gundel Étterem, amelynek saját egri borászata és Bikavére volt Hagymási József vezetésével.
A rendezvény központi eleme az ételek és borok harmonizálása volt, amit egy szakértő zsűri értékelt. A fesztivál kizárólag Egri Bikavéreket mutatott be, és óriási sikert aratott. Ennek eredményeképpen döntés született a rendezvény évenkénti megismétléséről, amely hagyományt teremtett.

Ma azonban különösen fontos napot ünneplünk, hiszen olyan személyeket is köszönthetünk, akik kiemelkedő munkájával, elkötelezettségével és szenvedélyével gazdagították aktívan hosszú évtizedekig nemcsak az Egri Bikavér hagyományát, hanem a magyar borgasztronómia egészét is.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Gal-Lajos

Dr. Gál Lajos

Dr. Gál Lajos elévülhetetlen érdemeket szerzett az egri borok, ezen belül az egri bikavér eredetvédelmi rendszerének és szabályzatának kidolgozásában.
Évtizedeken keresztül volt meghatározó tagja a borvidék irányító testületének és a mai napig elismert szaktekintélye a borvidék termelői közösségének. Az általa javasolt eredetvédelmi rendszer és a termékleírások alapul szolgáltak minden magyarországi borvidék számára is.

Aktív pályája során több év tudományos kutatómunkát áldozott az egri bikavér fejlesztésére. Doktori dolgozatát AZ EGRI BIKAVÉR MINŐSÉGFEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI címmel védte meg a budapesti Corvinus Egyetemen.
A bortermelés során is kiemelten foglalkozik az Egri bikavérrel. Az általa termelt és jegyzett borok magas minőségben, méltó módon képviselték és képviseli az egri borvidéket.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-04

Szívből gratulálunk a díjazottaknak,
EBHT

TOVÁBB