MENU

A nemzetközi borvilággal ismerkedhetsz meg a kurzusunkon

2022.05.03.
Tóth Adrienn

Június 21-én az egri belvárosban indul a Central European Wine Institute, azaz a CEWI középfokú borismereti kurzusa, amelynek hallgatói akár a nemzetközi oktatási rendszer, a Wine and Spirit Education Trust (WSET) oklevelét is megszerezhetik. A tanfolyamról Horkay András nemzetközi borakadémikust, az iskola vezetőjét kérdeztük.

Mennyiben más az egri kurzusra készülni a megszokott budapesti helyszínek helyett?

Mindig érdekes új helyszíneken képzést indítani, ahogy kilépünk a megszokott komfortzónából, ahogy egy másik régiót szólítunk meg. Ezen belül borvidékekre mindig izgalmasabb jönni, mert sokkal jobban lehet érezni a hallgatókon keresztül a személyes érintettséget a borok, a borvidék iránt, ami extra motivációt ad nekünk a képzésekre.  

Június 21-én indul a középfokú WSET tanfolyam Egerben. Mit gondolsz, egy pincészet, étterem vagy borkereskedés munkatársának miért jelenthet a kurzus komoly fejlődési lehetőséget?

Az alapvető cél a középfokú képzéssel, hogy a hazai borvidékeken, szőlőfajtákon, borstílusokon túlmutatva megismertessük a hallgatókat a legismertebb nemzetközi fajtákkal, azok legjellemzőbb borvidékeivel és meghatározó borstílusaival. Ezeken keresztül a hallgatók is közelebb kerülnek a nemzetközi trendekhez, meghatározó borstílusokhoz, amit összehasonlíthatnak a borvidékük, a mi esetünkben az Egri borvidék meghatározó szőlőfajtáival, borstílusaival.

Ennek segítségével jobban, tudatosabban tudnak borokat ajánlani mind a hazai, mind a betérő külföldi borkedvelő turistáknak, el tudják mondani, miben hasonlít vagy éppen miben különbözik az általuk ajánlott vagy kóstoltatott bor egy, a fajtában hasonló, ismertebb borvidék borstílusától, azaz meglesz a saját nemzetközi összehasonlítási alapjuk, ami elengedhetetlen a mai modern, globális borvilágban. 

A legideálisabb egy alapfokú tanfolyam után a középfokra továbblépni. Milyen tudás megléte esetén nem jelent problémát, ha középfokon indul valaki?

Alapvetően a középfokú kurzust mindazoknak ajánljuk, akik a magyar borokon túl nyitottak a világ meghatározó szőlőfajtáira, borvidékeire, ebből kifolyólag nem elengedhetetlenül fontos az alapfok elvégzése hozzá. Akik tisztában vannak a legfontosabb világfajtákkal, az alapvető szőlészeti-borászati alapfogalmakkal, azok gond nélkül tudják abszolválni a középfokú képzést.

Borkedvelők is csatlakozhatnak?

Minden borkedvelőnek őszintén ajánlom a középfokú képzést, ez a beugró a nemzetközi borok világába, egy végtelen borbarangolás kezdete ez a tanfolyamunk. 

Ha valaki még nem vett részt ilyen képzésen, hogy érdemes elképzelni?

4 nap, 8 alkalom, kb. 40 tétel kóstolásával összekötve. Európából indulunk, majd körbejárjuk a világ meghatározó borvidékeit, megismerkedünk a legmeghatározóbb világfajták (chardonnay, sauvignon blanc, rajnai rizling, pinot noir, cabernet sauvignon és franc, merlot, syrah) világával, honnan származnak, hol terjedtek el az öreg kontinensen és az óceán túlpartján.

De nem csak népszerű fajtákkal foglalkozunk, kóstolunk kevésbé ismert olasz, spanyol, portugál fajtákat, és alámerülünk a pezsgők-buborékok világába is. Úgyhogy nem unatkozunk, csak virtuálisan körbeutazzuk a világot, és próbálunk egy-egy tételt kóstolni minden szegletéből.

Ez lesz a negyedik kurzusotok Egerben. Milyen visszajelzéseket kaptatok a korábbi hallgatóktól?

Valóban, egy év alatt ez a negyedik kurzusunk. Ez is mutatja, hogy nagyon szeretünk itt képzést tartani, nagyon pozitív visszajelzéseink voltak, úgyhogy tervezzük már a további folytatást a középfok után.

A tanfolyammal kapcsolatos további információkért KATTINTS IDE!

Kép forrása: Fiaker Budapest

 

További cikkek

Gál Tibor lett 2025-ben a Borászok Borásza

2025.05.13.

Ezzel az elismeréssel a Kárpát-medence legjobb borászait díjazzák, melynek egyedisége és hitelessége abban rejlik, hogy maguk a díjra jelölt borászok választják meg a legjobbat évről-évre.

A díjat idén 19. alkalommal adták át ünnepélyes gála keretében Budapesten, a New York Palotában, Sulyok Tamás köztársasági elnök fővédnöksége mellett. Gál Tibor a díjat Bárdos Saroltától, a tavalyi győztestől vehette át.

A díjátadón Rókusfalvy Pál, a nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos – egyben a díj alapítója – hangsúlyozta, hogy a bor elsősorban kultúrát, nem pedig alkoholt jelent, és a magyar bor túlélésének záloga a kulturált borfogyasztás népszerűsítése. Kiemelte a generációváltás fontosságát is, hiszen a fiatal borászok szerepe meghatározó a magyar borkultúra jövője szempontjából.

A Borászok Borásza díj odaítélésének menete is különleges: Magyarország 50 legjobb borászának listáját a korábbi évek győztesei állítják össze, majd ők két fordulóban, egymás közül választják ki a végső győztest.

Az idei döntőbe az alábbi öt borász került: Balassa István (Tokaj), Gál Tibor (Eger), Ipacs Szabó István (Villány), Maurer Oszkár (Délvidék), Szászi Endre (Badacsony).

Gál Tibor a díjjal együtt megkapja a 19. csillagot a Borászok Borásza Csillagok Sétányán, amely Budapest szívében, a Zrínyi utcában található.

A díjátadón további elismeréseket is kiosztottak:

  • Jövő Borásza ösztöndíj: Peszlen Tamás Sándor borászhallgató nyerte el, aki egymillió forintos ösztöndíjat kapott külföldi szakmai gyakorlatra.
  • Borászok Barátja díj: Kézdy Dániel borgyűjtő, borkereskedő, szakértő kapta, aki tevékenységével kiemelkedően segíti a magyar borászokat és a magyar bor ügyét.

Gál Tibor hisz a minőségben, az értékmegőrzésben és a megújulásban is. A Gál Tibor Pincészet Eger egyik meghatározó borászata, amely a hagyományok és a modern szemlélet ötvözésével évről évre kiemelkedő borokat készít. 

Tibor személyes története is példaértékű: 40 évesen, első alkalommal került a legjobb öt közé, és már most a legfiatalabb, aki elnyerte ezt a rangos, kicsit életműdíj jellegű elismerést. A díj számára is meglepetés volt, hiszen a szakma egyik legnagyobb presztízsű kitüntetését kapta meg.

Remek helyre került a díj, mi szívből gratulálunk neki és kívánunk még sok szakmai sikert, elismerést!

(Fotó: MTI/Purger Tamás)

TOVÁBB

Az Egri Vár Bora 2025

2025.04.02.

Az Egri Vár Bora 2025 pályázatot az Egri borvidék bortermelői számára hirdették meg, hogy az Egri vár látogatói megismerhessék a borvidék három kiemelkedő borát.

A pályázatra palackozott egri védett eredetű borokkal lehetett nevezni, amelyek megfelelnek a magyarországi termékelőírásoknak. A borkiválasztás célja, hogy Magyarország leglátogatottabb vidéki múzeumának vendégei az Egri várban is megvásárolhassák a borvidék legjobb borait.

Pályázat és bírálat

Idén nyolc pincészet összesen 19 tétellel nevezett, amelyek között 8 csillag, 7 bikavér és 4 rozé szerepelt.

A borokat vakbírálattal értékelték március 25-én, Tarsoly József egri hegybíró elnökletével. A zsűri a harmonikus ízvilágot helyezte előtérbe. A bikavérek főként 2018–2022 közötti évjáratokból származtak, míg a rozék és csillagok többsége 2024-ben került palackba.

Győztesek

A 100 pontos rendszer alapján kategóriánként egy győztest választottak:

  • Egri Csillag kategória: Varsányi Pincészet – Egri Csillag Classicus 2024
  • Egri Rozé kategória: Ostoros Családi Pincészet – Egri Rozé 2024
  • Egri Bikavér kategória: Szuromi Családi Birtok – Egri Bikavér Superior 2021

Ezek a borok jogosultak viselni az „Az Egri Vár Bora 2025” címet, amelyet később az évszám megjelölésével továbbra is használhatnak.

Fotók: Egri vár

TOVÁBB

Ifj. Gál Tibor a Borászok Borásza díj várományosai között

2025.04.02.

A Borászok Borásza díj legszűkebb mezőnyébe kerülni hatalmas elismerés, a szakma ezzel a díjjal ismerheti el a munkát, amit Ifj. Gál Tibor és a Pincészet nap, mint nap elvégez.

A Borászok Borásza 50 fős jelöltlistáját február 28-án – a Borkonferencia keretein belül – hozták nyilvánosságra és azzal egyidőben, a Borászok Borásza Kóstoló Körön el is indították az elsőkörös szavazást.

A döntés joga az 50 jelölt kezében van, egy kétfordulós választási rendszerben ők választják ki maguk közül minden évben a Borászok Borászát.

Az Egri Borvidék szurkol Tibornak és izgatottan várjuk május 9-ét, amikor megismerhetjük a díjazottakat és a 19. Borászok Borászát.

További információk a versenyről ezen a linken keresztül érhetőek el:

borespiac.hu/2025/03/30/ok-oten-a-boraszok-borasza-dij-varomanyosai

TOVÁBB