MENU

A nemzetközi borvilággal ismerkedhetsz meg a kurzusunkon

2022.05.03.
Tóth Adrienn

Június 21-én az egri belvárosban indul a Central European Wine Institute, azaz a CEWI középfokú borismereti kurzusa, amelynek hallgatói akár a nemzetközi oktatási rendszer, a Wine and Spirit Education Trust (WSET) oklevelét is megszerezhetik. A tanfolyamról Horkay András nemzetközi borakadémikust, az iskola vezetőjét kérdeztük.

Mennyiben más az egri kurzusra készülni a megszokott budapesti helyszínek helyett?

Mindig érdekes új helyszíneken képzést indítani, ahogy kilépünk a megszokott komfortzónából, ahogy egy másik régiót szólítunk meg. Ezen belül borvidékekre mindig izgalmasabb jönni, mert sokkal jobban lehet érezni a hallgatókon keresztül a személyes érintettséget a borok, a borvidék iránt, ami extra motivációt ad nekünk a képzésekre.  

Június 21-én indul a középfokú WSET tanfolyam Egerben. Mit gondolsz, egy pincészet, étterem vagy borkereskedés munkatársának miért jelenthet a kurzus komoly fejlődési lehetőséget?

Az alapvető cél a középfokú képzéssel, hogy a hazai borvidékeken, szőlőfajtákon, borstílusokon túlmutatva megismertessük a hallgatókat a legismertebb nemzetközi fajtákkal, azok legjellemzőbb borvidékeivel és meghatározó borstílusaival. Ezeken keresztül a hallgatók is közelebb kerülnek a nemzetközi trendekhez, meghatározó borstílusokhoz, amit összehasonlíthatnak a borvidékük, a mi esetünkben az Egri borvidék meghatározó szőlőfajtáival, borstílusaival.

Ennek segítségével jobban, tudatosabban tudnak borokat ajánlani mind a hazai, mind a betérő külföldi borkedvelő turistáknak, el tudják mondani, miben hasonlít vagy éppen miben különbözik az általuk ajánlott vagy kóstoltatott bor egy, a fajtában hasonló, ismertebb borvidék borstílusától, azaz meglesz a saját nemzetközi összehasonlítási alapjuk, ami elengedhetetlen a mai modern, globális borvilágban. 

A legideálisabb egy alapfokú tanfolyam után a középfokra továbblépni. Milyen tudás megléte esetén nem jelent problémát, ha középfokon indul valaki?

Alapvetően a középfokú kurzust mindazoknak ajánljuk, akik a magyar borokon túl nyitottak a világ meghatározó szőlőfajtáira, borvidékeire, ebből kifolyólag nem elengedhetetlenül fontos az alapfok elvégzése hozzá. Akik tisztában vannak a legfontosabb világfajtákkal, az alapvető szőlészeti-borászati alapfogalmakkal, azok gond nélkül tudják abszolválni a középfokú képzést.

Borkedvelők is csatlakozhatnak?

Minden borkedvelőnek őszintén ajánlom a középfokú képzést, ez a beugró a nemzetközi borok világába, egy végtelen borbarangolás kezdete ez a tanfolyamunk. 

Ha valaki még nem vett részt ilyen képzésen, hogy érdemes elképzelni?

4 nap, 8 alkalom, kb. 40 tétel kóstolásával összekötve. Európából indulunk, majd körbejárjuk a világ meghatározó borvidékeit, megismerkedünk a legmeghatározóbb világfajták (chardonnay, sauvignon blanc, rajnai rizling, pinot noir, cabernet sauvignon és franc, merlot, syrah) világával, honnan származnak, hol terjedtek el az öreg kontinensen és az óceán túlpartján.

De nem csak népszerű fajtákkal foglalkozunk, kóstolunk kevésbé ismert olasz, spanyol, portugál fajtákat, és alámerülünk a pezsgők-buborékok világába is. Úgyhogy nem unatkozunk, csak virtuálisan körbeutazzuk a világot, és próbálunk egy-egy tételt kóstolni minden szegletéből.

Ez lesz a negyedik kurzusotok Egerben. Milyen visszajelzéseket kaptatok a korábbi hallgatóktól?

Valóban, egy év alatt ez a negyedik kurzusunk. Ez is mutatja, hogy nagyon szeretünk itt képzést tartani, nagyon pozitív visszajelzéseink voltak, úgyhogy tervezzük már a további folytatást a középfok után.

A tanfolyammal kapcsolatos további információkért KATTINTS IDE!

Kép forrása: Fiaker Budapest

 

További cikkek

Egyből nagyobb lesz a szerelem a bor iránt

2022.08.05.
Kriston Orsi

„Egyből nagyobb lesz a szerelem a bor iránt”
Szépasszony-völgyi vendégvárók

A köztudatban a Szépasszony-völgy egyet jelent az egri borral, és bár vannak, akik ezzel a kijelentéssel vitatkoznának, az utóbbi években az egri borászok mintha visszataláltak…

TOVÁBB

Egri érem is született az első olaszrizling-világversenyen

2022.07.27.
Tóth Adrienn

Első alkalommal került megrendezésre a GROW du Monde elnevezésű, olaszrizlingekre szakosodott nemzetközi borverseny, amelyen egri bor is szerepelt a díjazottak között. Az első GROW du Monde tapasztalatai még csak összegződnek, de máris szerveződik a…

TOVÁBB

Sokrétű, sokarcú borok születnek itt

2022.07.26.
Szabó Edit

Hagymási József az Egri borvidék egyik legismertebb alakja. A családi hagyományokat folytatva lett borász, dolgozott a Borkombinátnál, a Kutatóintézetben, majd 1999-ben lerakta saját családi birtoka alapjait. Jelenleg 17 hektáron gazdálkodik, és borai többségét a…

TOVÁBB