MENU

A legjobb hordós érlelésű házasítások egriek a Vince Díj szerint

2022.12.01.
Tóth Adrienn

Összesen nyolc alkalommal kaptak egri fajtaborok és házasítások elismerést az idei Vince Díj átadón. Négy kategóriában is egri borászat lett a győztes (háromban a St. Andrea Szőlőbirtok és egyben a Kovács Nimród Borászat), míg a döntősök mezőnyében mellettük ott volt a Gál Tibor Pincészet és a Tóth Ferenc Pincészet is.

A legtöbb kategória a száraz fehér- és vörösborokat érintette, és ezek közül a többség fajtaborokat tartalmazott. Három fajtabor kategóriára jutott egy házasítás. Ezért bár az összes egri éremtáblázat négy fajtabort és négy házasítást tartalmazott, az Egri borvidék borházasításokon nyugvó tradícióit és a jelenleg végzett munka eredményességét bizonyítja, hogy Eger a házasítások jóval kisebb számú kategóriájában is ugyanannyi helyezést szerzett, mint a fajtaborok mezőnyében.

A Vince közleménye szerint: „2022-ben októberében elindult a Vince új platformja: a vince.hu, amellyel a márka visszatért hagyományaihoz, örökségéhez és nívós szakmai múltjához.

A prémium boros és gasztronómiai tartalmak mellett vadonatúj társasági eseményekkel (többek között fine dining vacsoraestekkel, irodalmi estekkel, pincelátogatásokkal), boriskolával, boros kiegészítőkkel, borcsomagokkal, Vince Túra bortérképpel és hűségprogrammal is gazdagodik a Vince szolgáltatásainak palettája.

A platformnak egyfajta első „mérföldköve” és bemutatkozó rendezvénye az idén szintén alapos megújuláson átesett Vince Díj és az annak győzteseit ünneplő Vince Gála, ami idén a varázslatos Szépművészeti Múzeumban kapott helyet.

A Vince Díj különlegessége, hogy a győztesek kiválasztásában a hazai szakma krémje és a közönség egyaránt részt vett. Ez garantálta, hogy valóban a legmagasabb minőségű és legelismertebb borok értek fel a csúcsra. Mivel a jelölt tételek tették ki a Vince Gála kóstolósorának jelentős részét, így valóban a hazai borászok legszebb alkotásait töltötték a vendégek poharába.

A kategóriagyőztesek mellett átadásra került a Vince életműdíj, valamint Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos bejelentette a Rohály Gábor emlékdíj megalapítását is. A 2022-ben elhunyt Rohály Gábor az újkori magyar bortörténelem kiemelkedő alakja volt.

Neki köszönhetően a 90-es évektől széles rétegek ismerkedhettek meg a minőségi magyar borokkal és tanulhattak róluk. Az emlékdíjat első alkalommal felesége és a magyar borkultúra felvirágoztatásában elválaszthatatlan társa, Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus kapta.”

A teljes egri éremtáblázat:

Egyéb reduktív fehér fajtabor
Döntős: Tóth Ferenc Egri Leányka 2021

Reduktív fehér házasítás
Döntős: St. Andrea Szőlőbirtok Napbor 2021

Nemzetközi fajtából hordós érleléssel készült fehér fajtabor
Győztes: Kovács Nimród Winery Monopole Battonage Chardonnay 2017

Hordós érlelésű fehér házasítás
Győztes: St. Andrea Szőlőbirtok Mária Nagy-Eged Hegy Dűlő Egri Cuvée Grand Superior 2019

Nemzetközi fajtából hordós érleléssel készült vörös fajtabor
Győztes: St. Andrea Szőlőbirtok Nagy Eged-hegy Dűlő Egri Pinot Noir Grand Superior 2017

Kárpát-medencei fajtából hordós érleléssel készült vörös fajtabor
Döntős: Kovács Nimród Winery Grand Bleu 2017

Hordós érlelésű vörös házasítás
Győztes: St. Andrea Szőlőbirtok Agapé Nagy-Eged-Hegy Dűlő Egri Bikavér Grand Superior 2017
Döntős: Gál Tibor Pincészet Síkhegy Bikavér Grand Superior 2016

További cikkek

Oktatunk, kutatunk, termelünk

2023.01.27.
Szabó Edit

Hegyi Ádám 2016-ban csatlakozott az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Kutatási és Fejlesztési Központjához, és azóta birtokigazgatóként felügyeli az egyetemhez tartozó borászat munkáját. A képzésről, a kutatásokról, a borokról és a jövőbeli célokról kérdeztük…

Fizikusként kapott…

TOVÁBB

Az új egri borverseny a friss évjáratú borokat értékelte

2023.01.24.
Tóth Adrienn

Első alkalommal került megrendezésre az Egri Csillag Egri Borvidéki Újborverseny január 23-án. A megmérettetés lehetőséget nyújtott a reduktív eljárással készített, friss, 2022-es évjáratból származó borok értékelésére.

A borvidék szereplői azért tartották fontosnak a verseny elindítását,…

TOVÁBB

Idén ismét megrendezik az Egri Borok Bálját

2023.01.19.
Tóth Adrienn

Két év kényszerű szünetet követően 2023 január végén újra megrendezik az Egri Borok Bálját az Egri Borbarát Hölgyek. Az esemény programjáról, a báli menüről és a kóstolható borokról is kérdeztük Vasné Ignácz Katalint, a…

TOVÁBB