MENU

A legjobb hordós érlelésű házasítások egriek a Vince Díj szerint

2022.12.01.
Tóth Adrienn

Összesen nyolc alkalommal kaptak egri fajtaborok és házasítások elismerést az idei Vince Díj átadón. Négy kategóriában is egri borászat lett a győztes (háromban a St. Andrea Szőlőbirtok és egyben a Kovács Nimród Borászat), míg a döntősök mezőnyében mellettük ott volt a Gál Tibor Pincészet és a Tóth Ferenc Pincészet is.

A legtöbb kategória a száraz fehér- és vörösborokat érintette, és ezek közül a többség fajtaborokat tartalmazott. Három fajtabor kategóriára jutott egy házasítás. Ezért bár az összes egri éremtáblázat négy fajtabort és négy házasítást tartalmazott, az Egri borvidék borházasításokon nyugvó tradícióit és a jelenleg végzett munka eredményességét bizonyítja, hogy Eger a házasítások jóval kisebb számú kategóriájában is ugyanannyi helyezést szerzett, mint a fajtaborok mezőnyében.

A Vince közleménye szerint: „2022-ben októberében elindult a Vince új platformja: a vince.hu, amellyel a márka visszatért hagyományaihoz, örökségéhez és nívós szakmai múltjához.

A prémium boros és gasztronómiai tartalmak mellett vadonatúj társasági eseményekkel (többek között fine dining vacsoraestekkel, irodalmi estekkel, pincelátogatásokkal), boriskolával, boros kiegészítőkkel, borcsomagokkal, Vince Túra bortérképpel és hűségprogrammal is gazdagodik a Vince szolgáltatásainak palettája.

A platformnak egyfajta első „mérföldköve” és bemutatkozó rendezvénye az idén szintén alapos megújuláson átesett Vince Díj és az annak győzteseit ünneplő Vince Gála, ami idén a varázslatos Szépművészeti Múzeumban kapott helyet.

A Vince Díj különlegessége, hogy a győztesek kiválasztásában a hazai szakma krémje és a közönség egyaránt részt vett. Ez garantálta, hogy valóban a legmagasabb minőségű és legelismertebb borok értek fel a csúcsra. Mivel a jelölt tételek tették ki a Vince Gála kóstolósorának jelentős részét, így valóban a hazai borászok legszebb alkotásait töltötték a vendégek poharába.

A kategóriagyőztesek mellett átadásra került a Vince életműdíj, valamint Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos bejelentette a Rohály Gábor emlékdíj megalapítását is. A 2022-ben elhunyt Rohály Gábor az újkori magyar bortörténelem kiemelkedő alakja volt.

Neki köszönhetően a 90-es évektől széles rétegek ismerkedhettek meg a minőségi magyar borokkal és tanulhattak róluk. Az emlékdíjat első alkalommal felesége és a magyar borkultúra felvirágoztatásában elválaszthatatlan társa, Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus kapta.”

A teljes egri éremtáblázat:

Egyéb reduktív fehér fajtabor
Döntős: Tóth Ferenc Egri Leányka 2021

Reduktív fehér házasítás
Döntős: St. Andrea Szőlőbirtok Napbor 2021

Nemzetközi fajtából hordós érleléssel készült fehér fajtabor
Győztes: Kovács Nimród Winery Monopole Battonage Chardonnay 2017

Hordós érlelésű fehér házasítás
Győztes: St. Andrea Szőlőbirtok Mária Nagy-Eged Hegy Dűlő Egri Cuvée Grand Superior 2019

Nemzetközi fajtából hordós érleléssel készült vörös fajtabor
Győztes: St. Andrea Szőlőbirtok Nagy Eged-hegy Dűlő Egri Pinot Noir Grand Superior 2017

Kárpát-medencei fajtából hordós érleléssel készült vörös fajtabor
Döntős: Kovács Nimród Winery Grand Bleu 2017

Hordós érlelésű vörös házasítás
Győztes: St. Andrea Szőlőbirtok Agapé Nagy-Eged-Hegy Dűlő Egri Bikavér Grand Superior 2017
Döntős: Gál Tibor Pincészet Síkhegy Bikavér Grand Superior 2016

További cikkek

Egri rozé nyert aranyérmet Párizsban

2023.05.26.
Győrfi Alexandra

Aranyéremmel büszkélkedhet a Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok a világ egyik legjelentősebb és legbefolyásosabb borversenyéről, a Le Mondial du Roséról. Az elismerést a 2022-es évjáratú Thummerer Egri Cabernet Dorsa Rosé boruk hozta el a pincészet…

TOVÁBB

Egri borok a Borkalauzban

2023.05.25.
Győrfi Alexandra

Több mint egy évtized után jelent meg ismét a borszakma egyik kiemelkedő iránytűje, a Borkalauz. A magyar kiadást idén áprilisban követte az angol nyelvű párja is. A könyv szerzőjét, Mészáros Gabriellát kerestük fel, árulja…

TOVÁBB

Megújul a borászoknak szóló konferencia Egerben

2023.05.24.

Eger Wine Meetup néven újul meg a húszéves múlttal rendelkező szőlészeti és borászati konferencia Egerben. Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem szakmai programja két napon át tart június 16-17-én, és felöleli a fenntarthatóság, a birtoképítés,…

TOVÁBB