MENU

A legjobb hordós érlelésű házasítások egriek a Vince Díj szerint

2022.12.01.
Tóth Adrienn

Összesen nyolc alkalommal kaptak egri fajtaborok és házasítások elismerést az idei Vince Díj átadón. Négy kategóriában is egri borászat lett a győztes (háromban a St. Andrea Szőlőbirtok és egyben a Kovács Nimród Borászat), míg a döntősök mezőnyében mellettük ott volt a Gál Tibor Pincészet és a Tóth Ferenc Pincészet is.

A legtöbb kategória a száraz fehér- és vörösborokat érintette, és ezek közül a többség fajtaborokat tartalmazott. Három fajtabor kategóriára jutott egy házasítás. Ezért bár az összes egri éremtáblázat négy fajtabort és négy házasítást tartalmazott, az Egri borvidék borházasításokon nyugvó tradícióit és a jelenleg végzett munka eredményességét bizonyítja, hogy Eger a házasítások jóval kisebb számú kategóriájában is ugyanannyi helyezést szerzett, mint a fajtaborok mezőnyében.

A Vince közleménye szerint: „2022-ben októberében elindult a Vince új platformja: a vince.hu, amellyel a márka visszatért hagyományaihoz, örökségéhez és nívós szakmai múltjához.

A prémium boros és gasztronómiai tartalmak mellett vadonatúj társasági eseményekkel (többek között fine dining vacsoraestekkel, irodalmi estekkel, pincelátogatásokkal), boriskolával, boros kiegészítőkkel, borcsomagokkal, Vince Túra bortérképpel és hűségprogrammal is gazdagodik a Vince szolgáltatásainak palettája.

A platformnak egyfajta első „mérföldköve” és bemutatkozó rendezvénye az idén szintén alapos megújuláson átesett Vince Díj és az annak győzteseit ünneplő Vince Gála, ami idén a varázslatos Szépművészeti Múzeumban kapott helyet.

A Vince Díj különlegessége, hogy a győztesek kiválasztásában a hazai szakma krémje és a közönség egyaránt részt vett. Ez garantálta, hogy valóban a legmagasabb minőségű és legelismertebb borok értek fel a csúcsra. Mivel a jelölt tételek tették ki a Vince Gála kóstolósorának jelentős részét, így valóban a hazai borászok legszebb alkotásait töltötték a vendégek poharába.

A kategóriagyőztesek mellett átadásra került a Vince életműdíj, valamint Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos bejelentette a Rohály Gábor emlékdíj megalapítását is. A 2022-ben elhunyt Rohály Gábor az újkori magyar bortörténelem kiemelkedő alakja volt.

Neki köszönhetően a 90-es évektől széles rétegek ismerkedhettek meg a minőségi magyar borokkal és tanulhattak róluk. Az emlékdíjat első alkalommal felesége és a magyar borkultúra felvirágoztatásában elválaszthatatlan társa, Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus kapta.”

A teljes egri éremtáblázat:

Egyéb reduktív fehér fajtabor
Döntős: Tóth Ferenc Egri Leányka 2021

Reduktív fehér házasítás
Döntős: St. Andrea Szőlőbirtok Napbor 2021

Nemzetközi fajtából hordós érleléssel készült fehér fajtabor
Győztes: Kovács Nimród Winery Monopole Battonage Chardonnay 2017

Hordós érlelésű fehér házasítás
Győztes: St. Andrea Szőlőbirtok Mária Nagy-Eged Hegy Dűlő Egri Cuvée Grand Superior 2019

Nemzetközi fajtából hordós érleléssel készült vörös fajtabor
Győztes: St. Andrea Szőlőbirtok Nagy Eged-hegy Dűlő Egri Pinot Noir Grand Superior 2017

Kárpát-medencei fajtából hordós érleléssel készült vörös fajtabor
Döntős: Kovács Nimród Winery Grand Bleu 2017

Hordós érlelésű vörös házasítás
Győztes: St. Andrea Szőlőbirtok Agapé Nagy-Eged-Hegy Dűlő Egri Bikavér Grand Superior 2017
Döntős: Gál Tibor Pincészet Síkhegy Bikavér Grand Superior 2016

További cikkek

Körbeér a segítség

2024.12.19.

Egri borászok ünnepi ajándéka a Markhot Ferenc Kórháznak.

Idén már ötödik alkalommal adott át boradományt az Egri Borvidék borász közössége az egri Markhot Ferenc Kórház dolgozóinak.

A kezdeményezés, amely a koronavírus-járvány idején indult, mára hagyománnyá vált.

Farkas László, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke 10-12 borászat prémium borait juttatta el az intézménybe.

„Ezekkel a borokkal szeretnénk kicsit ünnepibbé tenni a kórház dolgozóinak karácsonyát. Ez egy apró gesztus a részünkről, amivel hálánkat fejezzük ki a munkájukért.”

Az adományt dr. Mátrai Zsolt, a gyermekosztály vezető főorvosa vette át, aki az osztályon dolgozó minden munkatársának ajándékoz majd belőle.

A borok tehát nemcsak az ünnepi asztalt díszítik, hanem egy kicsit közelebb hozzák a borvidék közösségét és a kórház dolgozóit is.

Egy újabb példa arra, hogyan lehet a helyi értékeket és az összefogást az ünnepi időszakban kiemelni – mindezt egy pohár egri bor kíséretében.

TOVÁBB

Ízek Viadala eredmények, avagy hol kóstolhatod meg a nyertes fogásokat év végéig

2024.11.07.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok gasztronómiai rendezvény sorozat mindent átfogó program eleme, az Ízek Viadala I Főzőverseny Egri Bikavérre hangolva volt idén októberben.

10 különböző Egri Borvidéki étterem versengett egymással októberben a vendégek és a zsűri kegyeiért Egri Bikavérhez készített finomságokkal.
Célunk az volt, hogy bevonjuk az éttermekbe járó közönséget a kóstolgatásba, népszerűsítsük az Egri Bikavért és a helyi gasztronómiát, valamint növeljük a közösségi élményt és vendég számot az éttermekben, cukrászdákban.

Előétel kategória
Arany minősítés: 1552 Étterem
Ezüst minősítés: Flamingo Bistro Bár

Főétel kategória
Arany minősítés: Lumen Étterem
Ezüst minősítés: Forst-Ház Étterem

Desszert kategória
Arany minősítés: Zsenge inFúzió
Ezüst minősítés: Trakta by Nomád

Közönség kedvence
Arany minősítés: Macok Bisztró
Ezüst minősítés: Sulyom Tájétterem

Tekintsd meg galériánkat az ünnepélyes eredményhirdetésről

Szívből ajánljuk, hogy kóstoljátok meg a nyertes fogásokat, azokban az éttermekben, amelyek arany minősítést kaptak az idei Ízek Viadala Főzőversenyen.

A nyertes fogások 2024.12.31-ig kóstolhatóak.

TOVÁBB

Mutatjuk kik és miért kaptak idén Egri Bikavérért díjat

2024.11.06.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok keretein belül, október 18-án rendeztük meg harmadik alkalommal az Egri Bikavér Vacsoraestet, amely során három személynek adtunk át Egri Bikavérért Díjat.

Az Egri Bikavér Vacsoraest megrendezésének egyik célja a díjátadás maga, túl azon, hogy szeretnénk megmutatni, mennyit fejlődött az Egri Bikavérek minősége, hogy milyen finom az Egri Bikavér.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Cseh-Andras

Cseh András és Cseh Andrásné

Az Egri Bikavér Ünnep ötlete 1996-ban született meg, és azóta az egri borvidék egyik legnagyobb hagyományőrző eseményévé vált. Az akkori Egri Bikavér Ünnepe Szent Donát Napján névre hallgató rendezvény alapítói Thummerer Vilmos, a Hegyközség elnöke; Dula Bence egri hegybíró; Bíró József, a Hotel Eger-Park igazgatója; Marosfalvi László, a Talizmán Étterem tulajdonosa; Barócsi Tibor, a Polgármesteri Hivatal irodavezetője; Bakondi Endre

Az első Bikavér Ünnep 1997-ben került megrendezésre Eger szívében, a Dobó téren, ahol 12 borászat és 12 étterem vett részt, bemutatva kézműves borokat és ételkülönlegességeket. Olyan ikonikus helyek is megjelentek, mint a Gundel Étterem, amelynek saját egri borászata és Bikavére volt Hagymási József vezetésével.
A rendezvény központi eleme az ételek és borok harmonizálása volt, amit egy szakértő zsűri értékelt. A fesztivál kizárólag Egri Bikavéreket mutatott be, és óriási sikert aratott. Ennek eredményeképpen döntés született a rendezvény évenkénti megismétléséről, amely hagyományt teremtett.

Ma azonban különösen fontos napot ünneplünk, hiszen olyan személyeket is köszönthetünk, akik kiemelkedő munkájával, elkötelezettségével és szenvedélyével gazdagították aktívan hosszú évtizedekig nemcsak az Egri Bikavér hagyományát, hanem a magyar borgasztronómia egészét is.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Gal-Lajos

Dr. Gál Lajos

Dr. Gál Lajos elévülhetetlen érdemeket szerzett az egri borok, ezen belül az egri bikavér eredetvédelmi rendszerének és szabályzatának kidolgozásában.
Évtizedeken keresztül volt meghatározó tagja a borvidék irányító testületének és a mai napig elismert szaktekintélye a borvidék termelői közösségének. Az általa javasolt eredetvédelmi rendszer és a termékleírások alapul szolgáltak minden magyarországi borvidék számára is.

Aktív pályája során több év tudományos kutatómunkát áldozott az egri bikavér fejlesztésére. Doktori dolgozatát AZ EGRI BIKAVÉR MINŐSÉGFEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI címmel védte meg a budapesti Corvinus Egyetemen.
A bortermelés során is kiemelten foglalkozik az Egri bikavérrel. Az általa termelt és jegyzett borok magas minőségben, méltó módon képviselték és képviseli az egri borvidéket.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-04

Szívből gratulálunk a díjazottaknak,
EBHT

TOVÁBB