MENU

A kevesebb néha több

2023.01.13.
Szabó Edit

Bíró Attiláról sokan tudják, hogy ő a magyar női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya, azt viszont már kevesebben, hogy egy egri pincészet tulajdonosa is. Számára az uszodában aratott győzelem éppolyan fontos, mint a boros hagyományok ápolása és az elégedett mosolyok az egri Szépasszony-völgy 2-es számú pincéjében…

Egerben nőttél fel, ahol a vízilabdázás mindig meghatározó sport volt. A jelenleg ismert borászok közül kikkel játszottál egy csapatban?

Tréfásan azt szoktam mondani, hogy minden bizonnyal én vagyok a borászok között a legjobb vízilabdázó és a vízilabdások között a legjobb borász. Lőrincz Gyurit, Csutorás Ferit, Dula Bencét és Demeter Csabát ma már Eger meghatározó borászaiként tartják számon, de én mindegyikükkel az uszodában találkoztam először.

Komoly sportkarriert építettél, vízilabdásként bejártad a fél világot, de az valahogy belefért az idődbe, hogy elvégezd Budafokon a Soós István Borászati Szakképzőt. Miért tartottad ezt fontosnak?

Mert Eger egyik legrégebbi borászcsaládjából származom, és a hagyomány kötelez. A borászatunk 1880 óta létezik, én vagyok a negyedik generáció. Egerben születtem, itt nőttem fel, és a szőlő, a bor gyerekkoromtól hozzátartozott az életemhez. 

A jelenlegi birtokot az édesapád, Bíró Béla alapította, és ő modernizálta a pincét is az 1980-as, 90-es években. Ő borász volt? 

Nem, ő a Heves Megyei Népújságnál dolgozott, de a családi hagyományt tovább éltette, szőlőt művelt és bort készített, ahogyan a felmenőink. Nyugdíjba vonulása után pedig ez lett a fő elfoglaltsága. Szőlészetet-borászatot soha nem tanult, és az édesapja sem adhatta át neki a tudását, mert elesett a háborúban, amikor édesapám még csak kétéves volt.

A szőlőt a nagymamám művelte tovább, ezért a folytonosság megmaradt, de a borkészítés csínját-bínját édesapám az akkori idős mesterektől tanulta, akik örömmel adták át neki a tapasztalataikat.

Édesapád köztiszteletben álló egri polgárként élt és dolgozott, tagja volt a fertálymesterek közösségének, és nagy gondot fordított rá, hogy az általa készített borok is méltóak legyenek a család közel 150 éves történetéhez. 2021 februárjában távozott közülünk. Természetes volt számodra, hogy átveszed a pincét?

Noha sok időt töltöttem külföldön, mindig részt vettem a pince életében. Édesapám példátlan konzervatizmussal élte az életét, de arra nagyon büszke vagyok, hogy a borkészítéssel kapcsolatban fontolóra vette az újító javaslataimat.

Ennek köszönhető, hogy a tradíció ugyan tovább él, de az ászokhordók mellett már ott vannak a hűthető-fűthető tartályok, és több olyan berendezés is beköltözött a pincébe, ami jelentősen megkönnyíti a borász dolgát és segít, hogy lépést tartsunk a kor igényeivel. 

Profi vízilabdázóként Egerből Budapestre kerültél, ahol külkereskedelmet tanultál, miközben a Ferencváros színeiben játszottad a meccseket. Mikor kapcsolódtál be komolyabban a pincészet életébe?

Budapest után Svájcban, Olaszországban, Törökországban és Görögországban vízilabdáztam, és amikor Görögországból hazatérve abbahagytam a versenyzői pályafutásomat, az volt az első dolgom, hogy elmentem borászatot tanulni.

Utána edzőként több ajánlatot is kaptam, de végül Új-Zélandra mentem, mert nem csupán a feladat vonzott, de nagyon szerettem volna közelebbről megnézni az ottani pincészeteket is. 

Sikerült?

Igen! Miközben a női vízilabda-válogatott szövetségi kapitányaként tevékenykedtem, időnként egy 30 hektáros családi pincészetnél, a Kumeu River Winesnál dolgoztam, ahol nagyon sokat tanultam. Az ott szerzett ismereteket itthon aztán remekül lehetett kamatoztatni.

Mennyi időt töltöttél Új-Zélandon?

Három évig maradtam. Hosszabbra terveztem, de azzal a feladattal hívtak haza, hogy legyek a női válogatott szövetségi kapitánya. És mivel számomra a magyar válogatott mindig előnyt élvez, szerződést bontottam és hazaköltöztünk.

A főállásod is, a borászat is egész embert kíván. Hogyan tudsz mindkét területen maradéktalanul helytállni?

Igyekszem megosztani magam, minden héten járok Egerbe, de természetesen van olyan segítségem, akire számíthatok a borászatban.

A sportélet ritmusából adódóan a szüreti időszaktól, tehát nagyjából szeptembertől áprilisig kevesebb a verseny, így jobban tudok koncentrálni a pince feladataira, a házasításokra, a borokra. Április és augusztus között viszont a csapaté minden figyelmem, a borászatban pedig nélkülem is teszik a dolgukat a munkatársaim. 

Mekkora szülőterület tartozik a Bíró és Fia Pincészethez?

Jelenleg 7,5 hektáron gazdálkodunk, a termőterületeink 9 egri dűlőben találhatóak, közülük a Sík-hegy a legfontosabb. Összesen 12 szőlőfajtával dolgozunk, hatféle fehér és hatféle kék szőlő terem az ültetvényeinken. Átlagosan 15 ezer palack bort készítünk évente, nem a mennyiséget, hanem a minőséget tartva szem előtt. 

Melyik boráról híres a pince?

Édesapám korábban kiváló portugiesereket készített, de híressé a Fertálymester bora nevű vörös házasítás tette a nevünket. Ez a pincénk zászlósbora, 1996 óta létezik, és csak kiváló évjáratokban készül. A házasítás kékfrankosalapú, cabernet sauvignon és merlot kerül mellé.

Hagyományosan, nyílt kádban erjed és ászokhordós érlelést kap. Egriként fontosnak tartjuk, hogy legyen bikavérünk és egri csillagunk, így az is készül nálunk, de a fajtaborainkra is büszkék vagyunk.

Számodra melyik szőlőfajta a legkedvesebb?

A fehér fajták közül az olaszrizlinget kedvelem legjobban, de a traminiben és a rizlingszilvániban is látok fantáziát. A kék szőlők közül pedig a syrah és a pinot noir a nagy kedvenc, na meg a kadarka, amiből egyelőre nincs egy tőkénk se, de hamarosan telepítünk.

A terveim szerint a syrah és a tramini fajtaborként is megjelenik a jövőben, a rizlingszilvániból pedig 2021-ben sikeres gyöngyözőbor készült, és ezt a vonalat szeretnénk továbbvinni a jövőben.

Hol lehet megkóstolni a boraitokat?

A külföldi piacok közül Lengyelország és Kína a legnagyobb vásárlónk. Magyarországon főként éttermekben lehet találkozni a palackjainkkal, illetve Egerben a Szépasszony-völgy 2-es számú pincéjében, ahol szívesen látunk minden borbarátot. A helyet Teca vezeti, aki korábban édesanyámmal együtt dolgozott itt. Kiváló vendéglátó, mindenki imádja.

Milyen vágyakat, álmokat dédelgetsz a pincével kapcsolatban?

A vízilabdában fontos a győzelem, a pincénél más a helyzet. Ott azt tartjuk szem előtt, hogy az általunk készített bor mindenkinek jó élményt adjon. Ezzel együtt azt tervezzük, hogy a jövőben borversenyeken is indulunk, mert kell a visszajelzés, az pedig külön öröm, ha van egy nemzetközi elismerés valamelyik általunk készített bor mögött. A területeinket bővíteni nem szeretnénk, a kevesebb néha több. 

A negyedik generációt képviseled a pincészet életében. Van kinek továbbadni a pincekulcsot?

Három fiam van. Zsombor és Márton egyetemista, Mátyás még kisebb, de tapasztalataim szerint mindegyikük szívesen van velem a szőlőben és a pincében. Szeretném, ha néhány év múlva egy „i”-vel hosszabb lenne a pince neve: Bíró és Fiai. És aztán bízom benne, hogy hármuk közül lesz valaki, aki folytatja a hagyományokat.

További cikkek

Körbeér a segítség

2024.12.19.

Egri borászok ünnepi ajándéka a Markhot Ferenc Kórháznak.

Idén már ötödik alkalommal adott át boradományt az Egri Borvidék borász közössége az egri Markhot Ferenc Kórház dolgozóinak.

A kezdeményezés, amely a koronavírus-járvány idején indult, mára hagyománnyá vált.

Farkas László, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke 10-12 borászat prémium borait juttatta el az intézménybe.

„Ezekkel a borokkal szeretnénk kicsit ünnepibbé tenni a kórház dolgozóinak karácsonyát. Ez egy apró gesztus a részünkről, amivel hálánkat fejezzük ki a munkájukért.”

Az adományt dr. Mátrai Zsolt, a gyermekosztály vezető főorvosa vette át, aki az osztályon dolgozó minden munkatársának ajándékoz majd belőle.

A borok tehát nemcsak az ünnepi asztalt díszítik, hanem egy kicsit közelebb hozzák a borvidék közösségét és a kórház dolgozóit is.

Egy újabb példa arra, hogyan lehet a helyi értékeket és az összefogást az ünnepi időszakban kiemelni – mindezt egy pohár egri bor kíséretében.

TOVÁBB

Ízek Viadala eredmények, avagy hol kóstolhatod meg a nyertes fogásokat év végéig

2024.11.07.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok gasztronómiai rendezvény sorozat mindent átfogó program eleme, az Ízek Viadala I Főzőverseny Egri Bikavérre hangolva volt idén októberben.

10 különböző Egri Borvidéki étterem versengett egymással októberben a vendégek és a zsűri kegyeiért Egri Bikavérhez készített finomságokkal.
Célunk az volt, hogy bevonjuk az éttermekbe járó közönséget a kóstolgatásba, népszerűsítsük az Egri Bikavért és a helyi gasztronómiát, valamint növeljük a közösségi élményt és vendég számot az éttermekben, cukrászdákban.

Előétel kategória
Arany minősítés: 1552 Étterem
Ezüst minősítés: Flamingo Bistro Bár

Főétel kategória
Arany minősítés: Lumen Étterem
Ezüst minősítés: Forst-Ház Étterem

Desszert kategória
Arany minősítés: Zsenge inFúzió
Ezüst minősítés: Trakta by Nomád

Közönség kedvence
Arany minősítés: Macok Bisztró
Ezüst minősítés: Sulyom Tájétterem

Tekintsd meg galériánkat az ünnepélyes eredményhirdetésről

Szívből ajánljuk, hogy kóstoljátok meg a nyertes fogásokat, azokban az éttermekben, amelyek arany minősítést kaptak az idei Ízek Viadala Főzőversenyen.

A nyertes fogások 2024.12.31-ig kóstolhatóak.

TOVÁBB

Mutatjuk kik és miért kaptak idén Egri Bikavérért díjat

2024.11.06.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok keretein belül, október 18-án rendeztük meg harmadik alkalommal az Egri Bikavér Vacsoraestet, amely során három személynek adtunk át Egri Bikavérért Díjat.

Az Egri Bikavér Vacsoraest megrendezésének egyik célja a díjátadás maga, túl azon, hogy szeretnénk megmutatni, mennyit fejlődött az Egri Bikavérek minősége, hogy milyen finom az Egri Bikavér.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Cseh-Andras

Cseh András és Cseh Andrásné

Az Egri Bikavér Ünnep ötlete 1996-ban született meg, és azóta az egri borvidék egyik legnagyobb hagyományőrző eseményévé vált. Az akkori Egri Bikavér Ünnepe Szent Donát Napján névre hallgató rendezvény alapítói Thummerer Vilmos, a Hegyközség elnöke; Dula Bence egri hegybíró; Bíró József, a Hotel Eger-Park igazgatója; Marosfalvi László, a Talizmán Étterem tulajdonosa; Barócsi Tibor, a Polgármesteri Hivatal irodavezetője; Bakondi Endre

Az első Bikavér Ünnep 1997-ben került megrendezésre Eger szívében, a Dobó téren, ahol 12 borászat és 12 étterem vett részt, bemutatva kézműves borokat és ételkülönlegességeket. Olyan ikonikus helyek is megjelentek, mint a Gundel Étterem, amelynek saját egri borászata és Bikavére volt Hagymási József vezetésével.
A rendezvény központi eleme az ételek és borok harmonizálása volt, amit egy szakértő zsűri értékelt. A fesztivál kizárólag Egri Bikavéreket mutatott be, és óriási sikert aratott. Ennek eredményeképpen döntés született a rendezvény évenkénti megismétléséről, amely hagyományt teremtett.

Ma azonban különösen fontos napot ünneplünk, hiszen olyan személyeket is köszönthetünk, akik kiemelkedő munkájával, elkötelezettségével és szenvedélyével gazdagították aktívan hosszú évtizedekig nemcsak az Egri Bikavér hagyományát, hanem a magyar borgasztronómia egészét is.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Gal-Lajos

Dr. Gál Lajos

Dr. Gál Lajos elévülhetetlen érdemeket szerzett az egri borok, ezen belül az egri bikavér eredetvédelmi rendszerének és szabályzatának kidolgozásában.
Évtizedeken keresztül volt meghatározó tagja a borvidék irányító testületének és a mai napig elismert szaktekintélye a borvidék termelői közösségének. Az általa javasolt eredetvédelmi rendszer és a termékleírások alapul szolgáltak minden magyarországi borvidék számára is.

Aktív pályája során több év tudományos kutatómunkát áldozott az egri bikavér fejlesztésére. Doktori dolgozatát AZ EGRI BIKAVÉR MINŐSÉGFEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI címmel védte meg a budapesti Corvinus Egyetemen.
A bortermelés során is kiemelten foglalkozik az Egri bikavérrel. Az általa termelt és jegyzett borok magas minőségben, méltó módon képviselték és képviseli az egri borvidéket.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-04

Szívből gratulálunk a díjazottaknak,
EBHT

TOVÁBB