MENU

A két legfontosabb egri bormárka bizonyított a Top 100-as listán 

2022.09.19.
Tóth Adrienn

A Top 100 Magyar Bor 2022 kiadvány különlegességét az adja, hogy meghatározó kiskereskedelmi láncokban legnagyobb forgalommal bíró borok közül válogatják ki egy vakkóstoló útján a legjobbakat. A tény, hogy az Egri borvidék vonatkozásában hat egri bikavér és három egri csillag került fel a listára két dolgot is bizonyít: egyrészt a fogyasztók szívesen vásárolnak a két regionális bortípusból, másrészt ezek minősége kiemelkedik az egri borok mezőnyében. 

A Világgazdaság Kiadványok sorozatában idén ősszel megjelent Top 100 Magyar Bor 2022 kiadványban a 100 tagú listára idén kilenc egri bor került fel. Mindannyian a két legfontosabb egri közösségi bormárkát, az egri bikavért és az egri csillagot képviselték. 

Az újságosstandokon elérhető tematikus magazin szerkesztője Kelemen Zoltán, a kóstolást végző zsűri vezetője Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus volt. A borok vakkóstolásán rajta kívül nemzetközi borakadémikusok és sommelier-k vettek részt.

A kiadvány bevezetőjében így foglalják össze metodikájukat:

„Magazinunk évek óta bevált koncepciójának lényege, hogy a fogyasztók számára elérhető borokból választjuk ki a „legnépszerűbb legjobbakat”. Tesszük mindezt azért, mert az ő értékítéletük – vagyis a piacé – az, ami meghatározza a borászok sikerét vagy éppen sikertelenségét. Másrészt pedig hiába mutatunk be díjakat halmozó, de kis tételben készült versenyborokat, ha azok a hétköznapi borkedvelők számára elérhetetlenek.

E listával a fogyasztóknak kívánunk segíteni, egyfajta fogódzót nyújtva a választásban, olyan borokat bemutatva, amelyek meg is vásárolhatóak a hazai borpiacot leginkább lefedő kiskereskedelmi hálózatokban. Listánk egyben a borászok számára is fontos információval szolgál, mert lenyomatot ad a borkedvelők ízlésének változásáról.”

A kiadvány zsűrije által kóstolt borok a Bortársaság, az Auchan, a Lidl és a Spar kínálatában legnagyobb forgalommal bíró tételek közül kerültek ki. A toplistára idén kilenc egri bor került fel: hat egri bikavér és három egri csillag, ezzel is bizonyítva a két bortípus elsődleges fontosságát az Egri borvidék vonatkozásában a forgalmi adatok és a minőség együttes figyelembevétele esetében. 

A legsikeresebbnek a St. Andrea Szőlőbirtok bizonyult, ami két superior és két grand superior bikavérrel is felkerült a listára, a Merengő és az Áldás mellett a két dűlőszelektált tétel a Nagy-Egedről és a Hangácsról érkezett. Őket követi két-két borral a Böjt Borászat és a Thummerer Pincészet, mindketten egy-egy bikavérrel és csillaggal szerepelnek a listán. A harmadik csillag pedig a Bolyki Pincészeté.

Íme a teljes lista:

St. Andrea Szőlőbirtok – Merengő Egri Bikavér Superior 2018
St. Andrea Szőlőbirtok – Nagy-Eged Egri Bikavér Grand Superior 2018
Böjt Borászat – Egri Csillag Superior 2021
Thummerer Pincészet – Egri Bikavér Classicus 2017
St. Andrea Szőlőbirtok – Hangács Egri Bikavér Grand Superior 2018
Böjt Borászat – Egri Bikavér Superior 2018
St. Andrea Szőlőbirtok – Áldás Egri Bikavér Superior 2020
Bolyki Pincészet – Egri Csillag 2021
Thummerer Pincészet – Egri Csillag 2021

További cikkek

5 ok, amiért érdemes részt venned az Egri Bikavér Nagykóstolón

2022.09.26.
Tóth Adrienn

Az Egri borvidék történetében meghatározó eseménynek ígérkezik az első alkalommal megrendezésre kerülő Egri Bikavér Nagy kóstoló. A vendégek átélhetik azt a különleges pillanatot, amikor a borvidéken dolgozó borászok elkötelezik magukat az egri bikavér elsődleges…

TOVÁBB

Új őszi rendezvénysorozat helyezi középpontba a bikavért Egerben

2022.09.21.
Tóth Adrienn

Az Egri borvidék legfontosabb bora az egri bikavér. 2022-ben pedig új időszámítás veszi kezdetét azzal, hogy a borvidék megújítja az egri régió kiemelt borának nevét viselő rendezvényt. Az Egri Bikavér Ünnepi Napok programsorozat október…

TOVÁBB

Számomra ez az út volt kijelölve

2022.09.19.
Szabó Edit

A 2005-ben elhunyt borász, Gál Tibor alakja mára legendává vált. 1993-ban alapított egri borászatát elsőszülött fia viszi tovább, aki édesapja emlékét tiszteletben tartva, de a saját elképzelései szerint vezeti a 30 hektáros birtokot. Gál…

TOVÁBB