MENU

A két legfontosabb egri bormárka bizonyított a Top 100-as listán 

2022.09.19.
Tóth Adrienn

A Top 100 Magyar Bor 2022 kiadvány különlegességét az adja, hogy meghatározó kiskereskedelmi láncokban legnagyobb forgalommal bíró borok közül válogatják ki egy vakkóstoló útján a legjobbakat. A tény, hogy az Egri borvidék vonatkozásában hat egri bikavér és három egri csillag került fel a listára két dolgot is bizonyít: egyrészt a fogyasztók szívesen vásárolnak a két regionális bortípusból, másrészt ezek minősége kiemelkedik az egri borok mezőnyében. 

A Világgazdaság Kiadványok sorozatában idén ősszel megjelent Top 100 Magyar Bor 2022 kiadványban a 100 tagú listára idén kilenc egri bor került fel. Mindannyian a két legfontosabb egri közösségi bormárkát, az egri bikavért és az egri csillagot képviselték. 

Az újságosstandokon elérhető tematikus magazin szerkesztője Kelemen Zoltán, a kóstolást végző zsűri vezetője Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus volt. A borok vakkóstolásán rajta kívül nemzetközi borakadémikusok és sommelier-k vettek részt.

A kiadvány bevezetőjében így foglalják össze metodikájukat:

„Magazinunk évek óta bevált koncepciójának lényege, hogy a fogyasztók számára elérhető borokból választjuk ki a „legnépszerűbb legjobbakat”. Tesszük mindezt azért, mert az ő értékítéletük – vagyis a piacé – az, ami meghatározza a borászok sikerét vagy éppen sikertelenségét. Másrészt pedig hiába mutatunk be díjakat halmozó, de kis tételben készült versenyborokat, ha azok a hétköznapi borkedvelők számára elérhetetlenek.

E listával a fogyasztóknak kívánunk segíteni, egyfajta fogódzót nyújtva a választásban, olyan borokat bemutatva, amelyek meg is vásárolhatóak a hazai borpiacot leginkább lefedő kiskereskedelmi hálózatokban. Listánk egyben a borászok számára is fontos információval szolgál, mert lenyomatot ad a borkedvelők ízlésének változásáról.”

A kiadvány zsűrije által kóstolt borok a Bortársaság, az Auchan, a Lidl és a Spar kínálatában legnagyobb forgalommal bíró tételek közül kerültek ki. A toplistára idén kilenc egri bor került fel: hat egri bikavér és három egri csillag, ezzel is bizonyítva a két bortípus elsődleges fontosságát az Egri borvidék vonatkozásában a forgalmi adatok és a minőség együttes figyelembevétele esetében. 

A legsikeresebbnek a St. Andrea Szőlőbirtok bizonyult, ami két superior és két grand superior bikavérrel is felkerült a listára, a Merengő és az Áldás mellett a két dűlőszelektált tétel a Nagy-Egedről és a Hangácsról érkezett. Őket követi két-két borral a Böjt Borászat és a Thummerer Pincészet, mindketten egy-egy bikavérrel és csillaggal szerepelnek a listán. A harmadik csillag pedig a Bolyki Pincészeté.

Íme a teljes lista:

St. Andrea Szőlőbirtok – Merengő Egri Bikavér Superior 2018
St. Andrea Szőlőbirtok – Nagy-Eged Egri Bikavér Grand Superior 2018
Böjt Borászat – Egri Csillag Superior 2021
Thummerer Pincészet – Egri Bikavér Classicus 2017
St. Andrea Szőlőbirtok – Hangács Egri Bikavér Grand Superior 2018
Böjt Borászat – Egri Bikavér Superior 2018
St. Andrea Szőlőbirtok – Áldás Egri Bikavér Superior 2020
Bolyki Pincészet – Egri Csillag 2021
Thummerer Pincészet – Egri Csillag 2021

További cikkek

Ismét egri borász az Év Bortermelője díjra jelöltek között

2023.11.22.
Tóth Adrienn

Újra van egri jelölt az Év Bortermelője díj döntősei között: Lamport József, a Thummerer Pincészet főborásza a múlt évhez hasonlóan idén is ott van a listán. A döntőbe öt szakember jutott, az Egri mellett…

TOVÁBB

Az Eger-Mátravidéki Borgazdasági Kombinát által a ’60-as évek végén vásárolt mezőgazdasági helikopter

2023.11.15.

A helikoptert a fényképen éppen permetszerrel és vízzel töltik fel, valahol a Nagy-Eged hegy legalsó szoknyáján, az Eger–Noszvaj autóút alatti részen. A kép hűen tükrözi a kor technikába vetett hitét és az ebből fakadó,…

TOVÁBB

Márton-nap az Egri borvidéken

2023.11.10.
Tóth Adrienn

Tradicionálisan a november 11-re eső Márton-nap a mezőgazdasági munkák végét és épp a karácsony előtti böjti időszakot megelőző napokat jelentette, így elődeink szívesen időzítettek erre a napra lakomákat, ünnepségeket. A liba mint étkezési alapanyag…

TOVÁBB