MENU

A két legfontosabb egri bormárka bizonyított a Top 100-as listán 

2022.09.19.
Tóth Adrienn

A Top 100 Magyar Bor 2022 kiadvány különlegességét az adja, hogy meghatározó kiskereskedelmi láncokban legnagyobb forgalommal bíró borok közül válogatják ki egy vakkóstoló útján a legjobbakat. A tény, hogy az Egri borvidék vonatkozásában hat egri bikavér és három egri csillag került fel a listára két dolgot is bizonyít: egyrészt a fogyasztók szívesen vásárolnak a két regionális bortípusból, másrészt ezek minősége kiemelkedik az egri borok mezőnyében. 

A Világgazdaság Kiadványok sorozatában idén ősszel megjelent Top 100 Magyar Bor 2022 kiadványban a 100 tagú listára idén kilenc egri bor került fel. Mindannyian a két legfontosabb egri közösségi bormárkát, az egri bikavért és az egri csillagot képviselték. 

Az újságosstandokon elérhető tematikus magazin szerkesztője Kelemen Zoltán, a kóstolást végző zsűri vezetője Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus volt. A borok vakkóstolásán rajta kívül nemzetközi borakadémikusok és sommelier-k vettek részt.

A kiadvány bevezetőjében így foglalják össze metodikájukat:

„Magazinunk évek óta bevált koncepciójának lényege, hogy a fogyasztók számára elérhető borokból választjuk ki a „legnépszerűbb legjobbakat”. Tesszük mindezt azért, mert az ő értékítéletük – vagyis a piacé – az, ami meghatározza a borászok sikerét vagy éppen sikertelenségét. Másrészt pedig hiába mutatunk be díjakat halmozó, de kis tételben készült versenyborokat, ha azok a hétköznapi borkedvelők számára elérhetetlenek.

E listával a fogyasztóknak kívánunk segíteni, egyfajta fogódzót nyújtva a választásban, olyan borokat bemutatva, amelyek meg is vásárolhatóak a hazai borpiacot leginkább lefedő kiskereskedelmi hálózatokban. Listánk egyben a borászok számára is fontos információval szolgál, mert lenyomatot ad a borkedvelők ízlésének változásáról.”

A kiadvány zsűrije által kóstolt borok a Bortársaság, az Auchan, a Lidl és a Spar kínálatában legnagyobb forgalommal bíró tételek közül kerültek ki. A toplistára idén kilenc egri bor került fel: hat egri bikavér és három egri csillag, ezzel is bizonyítva a két bortípus elsődleges fontosságát az Egri borvidék vonatkozásában a forgalmi adatok és a minőség együttes figyelembevétele esetében. 

A legsikeresebbnek a St. Andrea Szőlőbirtok bizonyult, ami két superior és két grand superior bikavérrel is felkerült a listára, a Merengő és az Áldás mellett a két dűlőszelektált tétel a Nagy-Egedről és a Hangácsról érkezett. Őket követi két-két borral a Böjt Borászat és a Thummerer Pincészet, mindketten egy-egy bikavérrel és csillaggal szerepelnek a listán. A harmadik csillag pedig a Bolyki Pincészeté.

Íme a teljes lista:

St. Andrea Szőlőbirtok – Merengő Egri Bikavér Superior 2018
St. Andrea Szőlőbirtok – Nagy-Eged Egri Bikavér Grand Superior 2018
Böjt Borászat – Egri Csillag Superior 2021
Thummerer Pincészet – Egri Bikavér Classicus 2017
St. Andrea Szőlőbirtok – Hangács Egri Bikavér Grand Superior 2018
Böjt Borászat – Egri Bikavér Superior 2018
St. Andrea Szőlőbirtok – Áldás Egri Bikavér Superior 2020
Bolyki Pincészet – Egri Csillag 2021
Thummerer Pincészet – Egri Csillag 2021

További cikkek

Gasztrokörút Egerben | Fókuszban az Egri Csillag

2024.05.23.
Egerben sétálva pazar éttermeket, cukrászdákat, kávézókat és borászatokat találhatsz, kóstolj bele Eger ízeibe, válogass kedvedre és indulj Gasztrokörútra Egerben!
 
Idén az Egri Csillagra, az Egri Bikavér fehér párjára helyezzük a fókuszt. A gyümölcsös, üde Classicus Egri Csillag, illetve a Superior és Grand Superior Egri Csillag – melyben diszkrét fahordós érlelés adta fűszeres tónusok mellett ásványosság is megjelenhet – az egriek egyik kedvence és úgy látjuk, hogy a világ más pontjain is egyre népesebb a rajongótábora. Szeretnénk, ha ezen a boron keresztül fedeznéd fel Eger gasztronómiáját! 

JÁTÉKSZABÁLY

Fedezd fel Eger ínycsiklandozó borait, ételeit és zsebeld be a garantált ajándékot!

Látogass el a Gasztrokörút minél több részvevőjéhez, kóstold meg a legfinomabb ételeket és italokat! Szeretnénk, hogy ez a gasztronómiai kaland örök emlékké válhasson, így legalább 3 hely felkereséséért egy garantált egri ajándékkal lepünk meg!

A játék egyszerű és nagyon-nagyon finom:

  1. Látogass meg egy tetszőleges vendéglátóhelyet a Gasztrokörút résztvevői közül 2024. május 1. és október 31. között
  2. Kóstold meg a ház ajánlatát, vagy bármi mást, amit megkívánsz
  3. Fizetés után keresd meg a vendéglátóhelyen kihelyezett Gasztrokörút asztali reklámot, olvasd be a rajta található QR kódot és írd be a neved, ezzel jelezve nekünk, hogy itt jártál
  4. Miután legalább 3 résztvevő helyen elvégezted ezeket a lépéseket, gyere be a Tourinform irodába és vedd át a garantált ajándékodat

Tourinform és Eger Városi Jegyiroda:

  • 3300 Eger, Bajcsy-Zsilinszky Endre utca 9.
  • +36 36 517 715 | eger@tourinform.hu
  • Nyitva: Hétfő-Péntek 9:00-17:00, Szombat 9:00-13:00

Az ajándék a készlettől függően változhat.
Az akció a készlet erejéig, de legkésőbb 2024. október 31-ig tart.

TOVÁBB

6 Borász | 6 Egri Csillag | 6 Fogás a Pont. Gasztroműhelyben

2024.05.14.

EGRI CSILLAG A GASZTRONÓMIÁBAN

A Gasztrokörút fókuszban az Egri Csillag bor gasztronómiai rendezvény sorozatunk következő 6 csillagos állomásának, Eger egyik legújabb étterme ad otthon, a PONT.Gasztroműhely.
A Small Plate étteremben a nagy társasági események és a borkóstolás is új élmény lehet, hisz különösen nagy hangsúlyt fektetnek a borokkal párosítható ízélményekbe, ezzel is teret adva a szabadon formálható étkezésnek.

FELLÉPŐ BORÁSZOK, BORAIK ÉS MELLÉ A FOGÁSOK

🥂 LAMPORT JÓZSEF

Előétel | Thummerer Egri Csillag 2023
Füstölt pisztráng, spárga, uborkahab

🥂 IFJ. LŐRINCZ GYÖRGY

Leves | St. Andrea Boldogságos Egri Csillag Grand Superior 2022
Gyöngytyúk consommé

🥂 BUKOLYI MARCELL

Főétel | Bukolyi Marcell KÖVES Egri Csillag Grand Superior 2022
Lazacpisztráng, tökfőzelék

🥂 HORVÁTH ÁDÁM

Főétel | Rege Egri Csillag Superior 2021
Borjú gerinc, zeller gratin, zöld kardamomos jus

🥂 GÁL TIBOR

Desszert Átvezető | Gál Tibor Egri Csillag 2023
Rizs, málna, kápia paprika

🥂 DOBOS ATTILA

Desszert | EGERSOUL Astrum Egri Csillag Superior 2023
Pekándiós aranygaluska

PONT.SÉFEK
Tréba Soma & Galuska Áron

BELÉPŐJEGY ÁRA
14.000 Ft + 390 Ft kezelési költség / fő

JEGYVÁSÁRLÁS AZ ORSZÁGOS BORTÚRA APPON

Az ár tartalmazza a borokat, mellé a fogásokat, ásványvizet. Emellett az est biztosan tartalmaz egy gourmet meglepetést is.
A bor-étel párosításhoz minden vendég kap egy gastro guide-ot, amely amellett, hogy kiváló sorvezető, jegyzetelni is lehet rá, valamint az est végén szavazni tudtok a kedvenc bor-étel párra.

Jegyek korlátozott számban állnak rendelkezésre, a részvételi szándék előrefizetéssel történik.

A Bortúra App ingyenesen letölthető mobiltelefonra az AppStore és a Google Play áruházból az alábbi linken keresztül: https://app.orszagosbortura.hu/
Az alkalmazáson belüli regisztrációt követően teljesen biztonságosan, a SimplePay rendszerén keresztül pár kattintással lebonyolítható a jegyvásárlás.

A borászatok a felelős alkoholfogyasztást hirdetik.
Változás jogát fenntartjuk.

Várunk Benneteket szeretettel a PONT. csapatával,
Egri Borvidék

TOVÁBB

Jó csillagzat alatt született újjá az Egri Csillag Weekend

2024.05.02.
A Szépasszony-völgyben az Egri Csillag Weekend első napján – május 1. – kegyes volt hozzánk az időjárás és rengeteg érdeklődővel és bor szeretővel találkozhattunk. Turisták és Egriek egyaránt váltottak jegyet az Egri Csillag Menetleveles Csillag Terasz körútra, ahol borokat és hozzá illő ételeket kóstolhattak.
A gyerekek nagyon aktívan vettek részt a csillaggyűjtő menetlevél, a kreatív műhely és az ügyességi játékokon. Az éttermekben és az Egri Csillag Borteraszokon sem volt megállás egész nap, hisz folyamatosan érkeztek a vendégek.
 
A továbbiakban – május 2. – az Egri Csillag Gasztronómia áll majd a főszerepben a Macok Bisztróban, ahol már hetek óta teltházas a borvacsora estünk. Aki ide nem jutott be, az figyelje oldalainkat, mert hamarosan nyitjuk a következő éttermet, ahol újabb 6 egri borász Egri Csillagjait lehet kóstolni.
Május 3 – 4. között pedig a Dobó téren koccintunk mindenkivel Egri Csillaggal!
TOVÁBB