MENU

A két legfontosabb egri bormárka bizonyított a Top 100-as listán 

2022.09.19.
Tóth Adrienn

A Top 100 Magyar Bor 2022 kiadvány különlegességét az adja, hogy meghatározó kiskereskedelmi láncokban legnagyobb forgalommal bíró borok közül válogatják ki egy vakkóstoló útján a legjobbakat. A tény, hogy az Egri borvidék vonatkozásában hat egri bikavér és három egri csillag került fel a listára két dolgot is bizonyít: egyrészt a fogyasztók szívesen vásárolnak a két regionális bortípusból, másrészt ezek minősége kiemelkedik az egri borok mezőnyében. 

A Világgazdaság Kiadványok sorozatában idén ősszel megjelent Top 100 Magyar Bor 2022 kiadványban a 100 tagú listára idén kilenc egri bor került fel. Mindannyian a két legfontosabb egri közösségi bormárkát, az egri bikavért és az egri csillagot képviselték. 

Az újságosstandokon elérhető tematikus magazin szerkesztője Kelemen Zoltán, a kóstolást végző zsűri vezetője Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus volt. A borok vakkóstolásán rajta kívül nemzetközi borakadémikusok és sommelier-k vettek részt.

A kiadvány bevezetőjében így foglalják össze metodikájukat:

„Magazinunk évek óta bevált koncepciójának lényege, hogy a fogyasztók számára elérhető borokból választjuk ki a „legnépszerűbb legjobbakat”. Tesszük mindezt azért, mert az ő értékítéletük – vagyis a piacé – az, ami meghatározza a borászok sikerét vagy éppen sikertelenségét. Másrészt pedig hiába mutatunk be díjakat halmozó, de kis tételben készült versenyborokat, ha azok a hétköznapi borkedvelők számára elérhetetlenek.

E listával a fogyasztóknak kívánunk segíteni, egyfajta fogódzót nyújtva a választásban, olyan borokat bemutatva, amelyek meg is vásárolhatóak a hazai borpiacot leginkább lefedő kiskereskedelmi hálózatokban. Listánk egyben a borászok számára is fontos információval szolgál, mert lenyomatot ad a borkedvelők ízlésének változásáról.”

A kiadvány zsűrije által kóstolt borok a Bortársaság, az Auchan, a Lidl és a Spar kínálatában legnagyobb forgalommal bíró tételek közül kerültek ki. A toplistára idén kilenc egri bor került fel: hat egri bikavér és három egri csillag, ezzel is bizonyítva a két bortípus elsődleges fontosságát az Egri borvidék vonatkozásában a forgalmi adatok és a minőség együttes figyelembevétele esetében. 

A legsikeresebbnek a St. Andrea Szőlőbirtok bizonyult, ami két superior és két grand superior bikavérrel is felkerült a listára, a Merengő és az Áldás mellett a két dűlőszelektált tétel a Nagy-Egedről és a Hangácsról érkezett. Őket követi két-két borral a Böjt Borászat és a Thummerer Pincészet, mindketten egy-egy bikavérrel és csillaggal szerepelnek a listán. A harmadik csillag pedig a Bolyki Pincészeté.

Íme a teljes lista:

St. Andrea Szőlőbirtok – Merengő Egri Bikavér Superior 2018
St. Andrea Szőlőbirtok – Nagy-Eged Egri Bikavér Grand Superior 2018
Böjt Borászat – Egri Csillag Superior 2021
Thummerer Pincészet – Egri Bikavér Classicus 2017
St. Andrea Szőlőbirtok – Hangács Egri Bikavér Grand Superior 2018
Böjt Borászat – Egri Bikavér Superior 2018
St. Andrea Szőlőbirtok – Áldás Egri Bikavér Superior 2020
Bolyki Pincészet – Egri Csillag 2021
Thummerer Pincészet – Egri Csillag 2021

További cikkek

Oktatunk, kutatunk, termelünk

2023.01.27.
Szabó Edit

Hegyi Ádám 2016-ban csatlakozott az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Kutatási és Fejlesztési Központjához, és azóta birtokigazgatóként felügyeli az egyetemhez tartozó borászat munkáját. A képzésről, a kutatásokról, a borokról és a jövőbeli célokról kérdeztük…

Fizikusként kapott…

TOVÁBB

Az új egri borverseny a friss évjáratú borokat értékelte

2023.01.24.
Tóth Adrienn

Első alkalommal került megrendezésre az Egri Csillag Egri Borvidéki Újborverseny január 23-án. A megmérettetés lehetőséget nyújtott a reduktív eljárással készített, friss, 2022-es évjáratból származó borok értékelésére.

A borvidék szereplői azért tartották fontosnak a verseny elindítását,…

TOVÁBB

Idén ismét megrendezik az Egri Borok Bálját

2023.01.19.
Tóth Adrienn

Két év kényszerű szünetet követően 2023 január végén újra megrendezik az Egri Borok Bálját az Egri Borbarát Hölgyek. Az esemény programjáról, a báli menüről és a kóstolható borokról is kérdeztük Vasné Ignácz Katalint, a…

TOVÁBB