MENU

A Gárdonyi emlékborban ott a borvidék minden tudása

2022.08.18.
Doros Judit

Összefogás. Ez a fogalom jellemzi leginkább azt a két ikonikus házasítást, amelyet a nagy író, Gárdonyi Géza halálának századik évfordulójára emlékezve alkottak meg az Egri Bikavér Lovagrend, s annak társelnöke, Mikuska Péter kezdeményezésére, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa közreműködésével a térség borászai a legkiválóbb alapanyagokból.

A közösség, s nem az egyén számított ebben a folyamatban, amit jól jellemez, hogy a borkészítők mindeddig nem hozták nyilvánosságra, mely borászatok milyen tételeiből állt össze végül az Egri Csillag Superior, s az egyelőre hordóban érlelődő, jövő tavasszal debütáló, szintén Gárdonyi emlékét megidéző Egri Bikavér Superior.

Előbbi házasítást augusztus 13-án az egri Líceumban mutatták be a borértő, borkedvelő közönségnek egy elegáns kóstoló gálán, amelynek díszvendége Áder János korábbi köztársasági elnök volt. Ő előbb Gárdonyit idézte meg, majd arról beszélt, hogy az összefogással létrejött borban benne van a térség borászainak minden tudása.

“Nem minden borvidéknek adatik meg, hogy boraiban felfedezhetők legyenek azok az egyedi ecsetvonások, amiket csak a különleges természeti környezet képes a borok esetében megadni” – mondta az összefogás boráról portálunknak Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus, aki az augusztusi gálán szereplő különleges egri tételeket és az emlékbort is bemutatta.

Szavai szerint ha egy bor egyedi és felismerhető, a világ más táján nem reprodukálható, akkor előbb-utóbb összeáll az összkép, az összhatás, ami egy-egy borvidék identitását megadja, és amire a termelői támaszkodhatnak.

“Számomra az Egri Csillag Gárdonyi 100 valóban az összefogás bora. Eger végtelen változatosságát mutatja meg abban a formájában, ahogy ritkán láthatjuk és kóstolhatjuk. A hangsúly a borvidéken van. Nem neveket, nem termelőket keresünk a bor mögött, kizárólag Egert magát rendkívüli adottságaival” – hangsúlyozta.

Dr. Gál Lajos borász az Egri Bikavér Lovagrend nagymestere szerint a nagy borvidék többek között arról ismerszik meg, hogy egyaránt van híres fehér és vörös bora is, s Eger immár ilyen borvidék. Az elmúlt tíz év adatai, tapasztalatai pedig igazolják, hogy jó irányba léptek az Egri Csillag megalkotásával.

Ráadásul Gárdonyi nagy regénye megírásával – Eger legjobb marketingeseként – voltaképp e márkanév piaci bevezetését is „leegyszerűsítette”, megkönnyítette. A piacon az Egri Bikavér és az Egri Csillag „marketingernyők” által kialakított képet a fajtaborok csak színesíteni fogják.

“A borvidék életében történelmi jelentőségűnek gondolom a Gárdonyi Géza emlékére elkészített összefogás borát, nem csak azért mert jó néhány szőlészt és borászt „megérintett” a kezdeményezés, hanem azért is, mert nagyon jó üzenetű borokat sikerült megalkotni. Méltót egy olyan nagy író emlékéhez, akitől mi is nagyon sokat kaptunk a könyvei, gondolatai által” – összegezte Lőrincz György borász, az Egri Bikavér Lovagrend elnöke.

A Gárdonyi Egri Csillag Superior 2021 házasításához az alábbi borokat használták fel: Furmint 25%, Olaszrizling 17%, Chardonnay 16%, Hárslevelű 16%, Rajnai rizling 15% Királyleányka 10% és Sauvignon blanc 1%.

A Gárdonyi Egri Bikavér Superior 2021 jelenleg még a Kádár Hungary által gyártott 5 és 3 hektoliteres magyar hordókban érlelődik, harminc felajánlott tételből válogatták, arányai: Kékfrankos 40%, Merlot 30%, Cabernet franc 15%, Pinot noir 7,5%, Syrah 5% és Turán 2,5 %. A borok eladásából származó bevételt a Gárdonyi Géza Emlékház felújítására, és az egri borvidék népszerűsítésére fordítják.

Az Összefogás Borairól további információ ide kattintva érhető el.

További cikkek

Körbeér a segítség

2024.12.19.

Egri borászok ünnepi ajándéka a Markhot Ferenc Kórháznak.

Idén már ötödik alkalommal adott át boradományt az Egri Borvidék borász közössége az egri Markhot Ferenc Kórház dolgozóinak.

A kezdeményezés, amely a koronavírus-járvány idején indult, mára hagyománnyá vált.

Farkas László, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke 10-12 borászat prémium borait juttatta el az intézménybe.

„Ezekkel a borokkal szeretnénk kicsit ünnepibbé tenni a kórház dolgozóinak karácsonyát. Ez egy apró gesztus a részünkről, amivel hálánkat fejezzük ki a munkájukért.”

Az adományt dr. Mátrai Zsolt, a gyermekosztály vezető főorvosa vette át, aki az osztályon dolgozó minden munkatársának ajándékoz majd belőle.

A borok tehát nemcsak az ünnepi asztalt díszítik, hanem egy kicsit közelebb hozzák a borvidék közösségét és a kórház dolgozóit is.

Egy újabb példa arra, hogyan lehet a helyi értékeket és az összefogást az ünnepi időszakban kiemelni – mindezt egy pohár egri bor kíséretében.

TOVÁBB

Ízek Viadala eredmények, avagy hol kóstolhatod meg a nyertes fogásokat év végéig

2024.11.07.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok gasztronómiai rendezvény sorozat mindent átfogó program eleme, az Ízek Viadala I Főzőverseny Egri Bikavérre hangolva volt idén októberben.

10 különböző Egri Borvidéki étterem versengett egymással októberben a vendégek és a zsűri kegyeiért Egri Bikavérhez készített finomságokkal.
Célunk az volt, hogy bevonjuk az éttermekbe járó közönséget a kóstolgatásba, népszerűsítsük az Egri Bikavért és a helyi gasztronómiát, valamint növeljük a közösségi élményt és vendég számot az éttermekben, cukrászdákban.

Előétel kategória
Arany minősítés: 1552 Étterem
Ezüst minősítés: Flamingo Bistro Bár

Főétel kategória
Arany minősítés: Lumen Étterem
Ezüst minősítés: Forst-Ház Étterem

Desszert kategória
Arany minősítés: Zsenge inFúzió
Ezüst minősítés: Trakta by Nomád

Közönség kedvence
Arany minősítés: Macok Bisztró
Ezüst minősítés: Sulyom Tájétterem

Tekintsd meg galériánkat az ünnepélyes eredményhirdetésről

Szívből ajánljuk, hogy kóstoljátok meg a nyertes fogásokat, azokban az éttermekben, amelyek arany minősítést kaptak az idei Ízek Viadala Főzőversenyen.

A nyertes fogások 2024.12.31-ig kóstolhatóak.

TOVÁBB

Mutatjuk kik és miért kaptak idén Egri Bikavérért díjat

2024.11.06.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok keretein belül, október 18-án rendeztük meg harmadik alkalommal az Egri Bikavér Vacsoraestet, amely során három személynek adtunk át Egri Bikavérért Díjat.

Az Egri Bikavér Vacsoraest megrendezésének egyik célja a díjátadás maga, túl azon, hogy szeretnénk megmutatni, mennyit fejlődött az Egri Bikavérek minősége, hogy milyen finom az Egri Bikavér.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Cseh-Andras

Cseh András és Cseh Andrásné

Az Egri Bikavér Ünnep ötlete 1996-ban született meg, és azóta az egri borvidék egyik legnagyobb hagyományőrző eseményévé vált. Az akkori Egri Bikavér Ünnepe Szent Donát Napján névre hallgató rendezvény alapítói Thummerer Vilmos, a Hegyközség elnöke; Dula Bence egri hegybíró; Bíró József, a Hotel Eger-Park igazgatója; Marosfalvi László, a Talizmán Étterem tulajdonosa; Barócsi Tibor, a Polgármesteri Hivatal irodavezetője; Bakondi Endre

Az első Bikavér Ünnep 1997-ben került megrendezésre Eger szívében, a Dobó téren, ahol 12 borászat és 12 étterem vett részt, bemutatva kézműves borokat és ételkülönlegességeket. Olyan ikonikus helyek is megjelentek, mint a Gundel Étterem, amelynek saját egri borászata és Bikavére volt Hagymási József vezetésével.
A rendezvény központi eleme az ételek és borok harmonizálása volt, amit egy szakértő zsűri értékelt. A fesztivál kizárólag Egri Bikavéreket mutatott be, és óriási sikert aratott. Ennek eredményeképpen döntés született a rendezvény évenkénti megismétléséről, amely hagyományt teremtett.

Ma azonban különösen fontos napot ünneplünk, hiszen olyan személyeket is köszönthetünk, akik kiemelkedő munkájával, elkötelezettségével és szenvedélyével gazdagították aktívan hosszú évtizedekig nemcsak az Egri Bikavér hagyományát, hanem a magyar borgasztronómia egészét is.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Gal-Lajos

Dr. Gál Lajos

Dr. Gál Lajos elévülhetetlen érdemeket szerzett az egri borok, ezen belül az egri bikavér eredetvédelmi rendszerének és szabályzatának kidolgozásában.
Évtizedeken keresztül volt meghatározó tagja a borvidék irányító testületének és a mai napig elismert szaktekintélye a borvidék termelői közösségének. Az általa javasolt eredetvédelmi rendszer és a termékleírások alapul szolgáltak minden magyarországi borvidék számára is.

Aktív pályája során több év tudományos kutatómunkát áldozott az egri bikavér fejlesztésére. Doktori dolgozatát AZ EGRI BIKAVÉR MINŐSÉGFEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI címmel védte meg a budapesti Corvinus Egyetemen.
A bortermelés során is kiemelten foglalkozik az Egri bikavérrel. Az általa termelt és jegyzett borok magas minőségben, méltó módon képviselték és képviseli az egri borvidéket.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-04

Szívből gratulálunk a díjazottaknak,
EBHT

TOVÁBB