MENU

A Gárdonyi emlékborban ott a borvidék minden tudása

2022.08.18.
Doros Judit

Összefogás. Ez a fogalom jellemzi leginkább azt a két ikonikus házasítást, amelyet a nagy író, Gárdonyi Géza halálának századik évfordulójára emlékezve alkottak meg az Egri Bikavér Lovagrend, s annak társelnöke, Mikuska Péter kezdeményezésére, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa közreműködésével a térség borászai a legkiválóbb alapanyagokból.

A közösség, s nem az egyén számított ebben a folyamatban, amit jól jellemez, hogy a borkészítők mindeddig nem hozták nyilvánosságra, mely borászatok milyen tételeiből állt össze végül az Egri Csillag Superior, s az egyelőre hordóban érlelődő, jövő tavasszal debütáló, szintén Gárdonyi emlékét megidéző Egri Bikavér Superior.

Előbbi házasítást augusztus 13-án az egri Líceumban mutatták be a borértő, borkedvelő közönségnek egy elegáns kóstoló gálán, amelynek díszvendége Áder János korábbi köztársasági elnök volt. Ő előbb Gárdonyit idézte meg, majd arról beszélt, hogy az összefogással létrejött borban benne van a térség borászainak minden tudása.

“Nem minden borvidéknek adatik meg, hogy boraiban felfedezhetők legyenek azok az egyedi ecsetvonások, amiket csak a különleges természeti környezet képes a borok esetében megadni” – mondta az összefogás boráról portálunknak Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus, aki az augusztusi gálán szereplő különleges egri tételeket és az emlékbort is bemutatta.

Szavai szerint ha egy bor egyedi és felismerhető, a világ más táján nem reprodukálható, akkor előbb-utóbb összeáll az összkép, az összhatás, ami egy-egy borvidék identitását megadja, és amire a termelői támaszkodhatnak.

“Számomra az Egri Csillag Gárdonyi 100 valóban az összefogás bora. Eger végtelen változatosságát mutatja meg abban a formájában, ahogy ritkán láthatjuk és kóstolhatjuk. A hangsúly a borvidéken van. Nem neveket, nem termelőket keresünk a bor mögött, kizárólag Egert magát rendkívüli adottságaival” – hangsúlyozta.

Dr. Gál Lajos borász az Egri Bikavér Lovagrend nagymestere szerint a nagy borvidék többek között arról ismerszik meg, hogy egyaránt van híres fehér és vörös bora is, s Eger immár ilyen borvidék. Az elmúlt tíz év adatai, tapasztalatai pedig igazolják, hogy jó irányba léptek az Egri Csillag megalkotásával.

Ráadásul Gárdonyi nagy regénye megírásával – Eger legjobb marketingeseként – voltaképp e márkanév piaci bevezetését is „leegyszerűsítette”, megkönnyítette. A piacon az Egri Bikavér és az Egri Csillag „marketingernyők” által kialakított képet a fajtaborok csak színesíteni fogják.

“A borvidék életében történelmi jelentőségűnek gondolom a Gárdonyi Géza emlékére elkészített összefogás borát, nem csak azért mert jó néhány szőlészt és borászt „megérintett” a kezdeményezés, hanem azért is, mert nagyon jó üzenetű borokat sikerült megalkotni. Méltót egy olyan nagy író emlékéhez, akitől mi is nagyon sokat kaptunk a könyvei, gondolatai által” – összegezte Lőrincz György borász, az Egri Bikavér Lovagrend elnöke.

A Gárdonyi Egri Csillag Superior 2021 házasításához az alábbi borokat használták fel: Furmint 25%, Olaszrizling 17%, Chardonnay 16%, Hárslevelű 16%, Rajnai rizling 15% Királyleányka 10% és Sauvignon blanc 1%.

A Gárdonyi Egri Bikavér Superior 2021 jelenleg még a Kádár Hungary által gyártott 5 és 3 hektoliteres magyar hordókban érlelődik, harminc felajánlott tételből válogatták, arányai: Kékfrankos 40%, Merlot 30%, Cabernet franc 15%, Pinot noir 7,5%, Syrah 5% és Turán 2,5 %. A borok eladásából származó bevételt a Gárdonyi Géza Emlékház felújítására, és az egri borvidék népszerűsítésére fordítják.

Az Összefogás Borairól további információ ide kattintva érhető el.

További cikkek

Igazi csapatmunka: Egri bikavér a Hungarikum Fesztiválon

2025.05.23.

Az egri bikavért – ahogy minden jó házasítást – az teszi kiemelkedővé, hogy a bennük lévő szőlőfajták együttműködése többet tud, összetettebb, több réteget felvonultató bort ad, mint amire az egyes alapborok önállóan képesek.

Pont ezért, bár az egri bikavérnek minden esetben kékfrankos alapra kell épülnie, a hozzá házasított legalább három másik szőlőfajtáknak köszönhetően a végső karakterében már nem egy szőlőfajta dominál. Új egység, új egyéniség jön létre: az egri bikavér.

A Hungarikum Bizottság hivatalosan 2017. március 21-én emelte a hungarikumok sorába az Egri Bikavért, és így a május 30 – június 1-e között megrendezésre kerülő Kecskeméti Hungarikum Fesztiválon az Egri Borvidék is képviselteti magát.

Hét kiemelkedő borászat kiváló Egri Bikavéreit kóstolhatják az odalátogatók:

A gasztronómiában, a színpadi műsorokban, a hagyományőrző programokban, bemutatókban is megelevenednek nemzetünk csúcsteljesítményei, a hungarikumok, amelyek különlegességük, egyediségük és minőségük folytán értékőrző- és teremtő üzenetet hordoznak, kifejezik a magyar életérzést.

TOVÁBB

Gál Tibor lett 2025-ben a Borászok Borásza

2025.05.13.

Ezzel az elismeréssel a Kárpát-medence legjobb borászait díjazzák, melynek egyedisége és hitelessége abban rejlik, hogy maguk a díjra jelölt borászok választják meg a legjobbat évről-évre.

A díjat idén 19. alkalommal adták át ünnepélyes gála keretében Budapesten, a New York Palotában, Sulyok Tamás köztársasági elnök fővédnöksége mellett. Gál Tibor a díjat Bárdos Saroltától, a tavalyi győztestől vehette át.

A díjátadón Rókusfalvy Pál, a nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos – egyben a díj alapítója – hangsúlyozta, hogy a bor elsősorban kultúrát, nem pedig alkoholt jelent, és a magyar bor túlélésének záloga a kulturált borfogyasztás népszerűsítése. Kiemelte a generációváltás fontosságát is, hiszen a fiatal borászok szerepe meghatározó a magyar borkultúra jövője szempontjából.

A Borászok Borásza díj odaítélésének menete is különleges: Magyarország 50 legjobb borászának listáját a korábbi évek győztesei állítják össze, majd ők két fordulóban, egymás közül választják ki a végső győztest.

Az idei döntőbe az alábbi öt borász került: Balassa István (Tokaj), Gál Tibor (Eger), Ipacs Szabó István (Villány), Maurer Oszkár (Délvidék), Szászi Endre (Badacsony).

Gál Tibor a díjjal együtt megkapja a 19. csillagot a Borászok Borásza Csillagok Sétányán, amely Budapest szívében, a Zrínyi utcában található.

A díjátadón további elismeréseket is kiosztottak:

  • Jövő Borásza ösztöndíj: Peszlen Tamás Sándor borászhallgató nyerte el, aki egymillió forintos ösztöndíjat kapott külföldi szakmai gyakorlatra.
  • Borászok Barátja díj: Kézdy Dániel borgyűjtő, borkereskedő, szakértő kapta, aki tevékenységével kiemelkedően segíti a magyar borászokat és a magyar bor ügyét.

Gál Tibor hisz a minőségben, az értékmegőrzésben és a megújulásban is. A Gál Tibor Pincészet Eger egyik meghatározó borászata, amely a hagyományok és a modern szemlélet ötvözésével évről évre kiemelkedő borokat készít. 

Tibor személyes története is példaértékű: 40 évesen, első alkalommal került a legjobb öt közé, és már most a legfiatalabb, aki elnyerte ezt a rangos, kicsit életműdíj jellegű elismerést. A díj számára is meglepetés volt, hiszen a szakma egyik legnagyobb presztízsű kitüntetését kapta meg.

Remek helyre került a díj, mi szívből gratulálunk neki és kívánunk még sok szakmai sikert, elismerést!

(Fotó: MTI/Purger Tamás)

TOVÁBB

Az Egri Vár Bora 2025

2025.04.02.

Az Egri Vár Bora 2025 pályázatot az Egri borvidék bortermelői számára hirdették meg, hogy az Egri vár látogatói megismerhessék a borvidék három kiemelkedő borát.

A pályázatra palackozott egri védett eredetű borokkal lehetett nevezni, amelyek megfelelnek a magyarországi termékelőírásoknak. A borkiválasztás célja, hogy Magyarország leglátogatottabb vidéki múzeumának vendégei az Egri várban is megvásárolhassák a borvidék legjobb borait.

Pályázat és bírálat

Idén nyolc pincészet összesen 19 tétellel nevezett, amelyek között 8 csillag, 7 bikavér és 4 rozé szerepelt.

A borokat vakbírálattal értékelték március 25-én, Tarsoly József egri hegybíró elnökletével. A zsűri a harmonikus ízvilágot helyezte előtérbe. A bikavérek főként 2018–2022 közötti évjáratokból származtak, míg a rozék és csillagok többsége 2024-ben került palackba.

Győztesek

A 100 pontos rendszer alapján kategóriánként egy győztest választottak:

  • Egri Csillag kategória: Varsányi Pincészet – Egri Csillag Classicus 2024
  • Egri Rozé kategória: Ostoros Családi Pincészet – Egri Rozé 2024
  • Egri Bikavér kategória: Szuromi Családi Birtok – Egri Bikavér Superior 2021

Ezek a borok jogosultak viselni az „Az Egri Vár Bora 2025” címet, amelyet később az évszám megjelölésével továbbra is használhatnak.

Fotók: Egri vár

TOVÁBB