MENU

A Gárdonyi emlékborban ott a borvidék minden tudása

2022.08.18.
Doros Judit

Összefogás. Ez a fogalom jellemzi leginkább azt a két ikonikus házasítást, amelyet a nagy író, Gárdonyi Géza halálának századik évfordulójára emlékezve alkottak meg az Egri Bikavér Lovagrend, s annak társelnöke, Mikuska Péter kezdeményezésére, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa közreműködésével a térség borászai a legkiválóbb alapanyagokból.

A közösség, s nem az egyén számított ebben a folyamatban, amit jól jellemez, hogy a borkészítők mindeddig nem hozták nyilvánosságra, mely borászatok milyen tételeiből állt össze végül az Egri Csillag Superior, s az egyelőre hordóban érlelődő, jövő tavasszal debütáló, szintén Gárdonyi emlékét megidéző Egri Bikavér Superior.

Előbbi házasítást augusztus 13-án az egri Líceumban mutatták be a borértő, borkedvelő közönségnek egy elegáns kóstoló gálán, amelynek díszvendége Áder János korábbi köztársasági elnök volt. Ő előbb Gárdonyit idézte meg, majd arról beszélt, hogy az összefogással létrejött borban benne van a térség borászainak minden tudása.

“Nem minden borvidéknek adatik meg, hogy boraiban felfedezhetők legyenek azok az egyedi ecsetvonások, amiket csak a különleges természeti környezet képes a borok esetében megadni” – mondta az összefogás boráról portálunknak Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus, aki az augusztusi gálán szereplő különleges egri tételeket és az emlékbort is bemutatta.

Szavai szerint ha egy bor egyedi és felismerhető, a világ más táján nem reprodukálható, akkor előbb-utóbb összeáll az összkép, az összhatás, ami egy-egy borvidék identitását megadja, és amire a termelői támaszkodhatnak.

“Számomra az Egri Csillag Gárdonyi 100 valóban az összefogás bora. Eger végtelen változatosságát mutatja meg abban a formájában, ahogy ritkán láthatjuk és kóstolhatjuk. A hangsúly a borvidéken van. Nem neveket, nem termelőket keresünk a bor mögött, kizárólag Egert magát rendkívüli adottságaival” – hangsúlyozta.

Dr. Gál Lajos borász az Egri Bikavér Lovagrend nagymestere szerint a nagy borvidék többek között arról ismerszik meg, hogy egyaránt van híres fehér és vörös bora is, s Eger immár ilyen borvidék. Az elmúlt tíz év adatai, tapasztalatai pedig igazolják, hogy jó irányba léptek az Egri Csillag megalkotásával.

Ráadásul Gárdonyi nagy regénye megírásával – Eger legjobb marketingeseként – voltaképp e márkanév piaci bevezetését is „leegyszerűsítette”, megkönnyítette. A piacon az Egri Bikavér és az Egri Csillag „marketingernyők” által kialakított képet a fajtaborok csak színesíteni fogják.

“A borvidék életében történelmi jelentőségűnek gondolom a Gárdonyi Géza emlékére elkészített összefogás borát, nem csak azért mert jó néhány szőlészt és borászt „megérintett” a kezdeményezés, hanem azért is, mert nagyon jó üzenetű borokat sikerült megalkotni. Méltót egy olyan nagy író emlékéhez, akitől mi is nagyon sokat kaptunk a könyvei, gondolatai által” – összegezte Lőrincz György borász, az Egri Bikavér Lovagrend elnöke.

A Gárdonyi Egri Csillag Superior 2021 házasításához az alábbi borokat használták fel: Furmint 25%, Olaszrizling 17%, Chardonnay 16%, Hárslevelű 16%, Rajnai rizling 15% Királyleányka 10% és Sauvignon blanc 1%.

A Gárdonyi Egri Bikavér Superior 2021 jelenleg még a Kádár Hungary által gyártott 5 és 3 hektoliteres magyar hordókban érlelődik, harminc felajánlott tételből válogatták, arányai: Kékfrankos 40%, Merlot 30%, Cabernet franc 15%, Pinot noir 7,5%, Syrah 5% és Turán 2,5 %. A borok eladásából származó bevételt a Gárdonyi Géza Emlékház felújítására, és az egri borvidék népszerűsítésére fordítják.

Az Összefogás Borairól további információ ide kattintva érhető el.

További cikkek

Egri rozé nyert aranyérmet Párizsban

2023.05.26.
Győrfi Alexandra

Aranyéremmel büszkélkedhet a Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok a világ egyik legjelentősebb és legbefolyásosabb borversenyéről, a Le Mondial du Roséról. Az elismerést a 2022-es évjáratú Thummerer Egri Cabernet Dorsa Rosé boruk hozta el a pincészet…

TOVÁBB

Egri borok a Borkalauzban

2023.05.25.
Győrfi Alexandra

Több mint egy évtized után jelent meg ismét a borszakma egyik kiemelkedő iránytűje, a Borkalauz. A magyar kiadást idén áprilisban követte az angol nyelvű párja is. A könyv szerzőjét, Mészáros Gabriellát kerestük fel, árulja…

TOVÁBB

Megújul a borászoknak szóló konferencia Egerben

2023.05.24.

Eger Wine Meetup néven újul meg a húszéves múlttal rendelkező szőlészeti és borászati konferencia Egerben. Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem szakmai programja két napon át tart június 16-17-én, és felöleli a fenntarthatóság, a birtoképítés,…

TOVÁBB