MENU

A Gárdonyi emlékborban ott a borvidék minden tudása

2022.08.18.
Doros Judit

Összefogás. Ez a fogalom jellemzi leginkább azt a két ikonikus házasítást, amelyet a nagy író, Gárdonyi Géza halálának századik évfordulójára emlékezve alkottak meg az Egri Bikavér Lovagrend, s annak társelnöke, Mikuska Péter kezdeményezésére, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa közreműködésével a térség borászai a legkiválóbb alapanyagokból.

A közösség, s nem az egyén számított ebben a folyamatban, amit jól jellemez, hogy a borkészítők mindeddig nem hozták nyilvánosságra, mely borászatok milyen tételeiből állt össze végül az Egri Csillag Superior, s az egyelőre hordóban érlelődő, jövő tavasszal debütáló, szintén Gárdonyi emlékét megidéző Egri Bikavér Superior.

Előbbi házasítást augusztus 13-án az egri Líceumban mutatták be a borértő, borkedvelő közönségnek egy elegáns kóstoló gálán, amelynek díszvendége Áder János korábbi köztársasági elnök volt. Ő előbb Gárdonyit idézte meg, majd arról beszélt, hogy az összefogással létrejött borban benne van a térség borászainak minden tudása.

“Nem minden borvidéknek adatik meg, hogy boraiban felfedezhetők legyenek azok az egyedi ecsetvonások, amiket csak a különleges természeti környezet képes a borok esetében megadni” – mondta az összefogás boráról portálunknak Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus, aki az augusztusi gálán szereplő különleges egri tételeket és az emlékbort is bemutatta.

Szavai szerint ha egy bor egyedi és felismerhető, a világ más táján nem reprodukálható, akkor előbb-utóbb összeáll az összkép, az összhatás, ami egy-egy borvidék identitását megadja, és amire a termelői támaszkodhatnak.

“Számomra az Egri Csillag Gárdonyi 100 valóban az összefogás bora. Eger végtelen változatosságát mutatja meg abban a formájában, ahogy ritkán láthatjuk és kóstolhatjuk. A hangsúly a borvidéken van. Nem neveket, nem termelőket keresünk a bor mögött, kizárólag Egert magát rendkívüli adottságaival” – hangsúlyozta.

Dr. Gál Lajos borász az Egri Bikavér Lovagrend nagymestere szerint a nagy borvidék többek között arról ismerszik meg, hogy egyaránt van híres fehér és vörös bora is, s Eger immár ilyen borvidék. Az elmúlt tíz év adatai, tapasztalatai pedig igazolják, hogy jó irányba léptek az Egri Csillag megalkotásával.

Ráadásul Gárdonyi nagy regénye megírásával – Eger legjobb marketingeseként – voltaképp e márkanév piaci bevezetését is „leegyszerűsítette”, megkönnyítette. A piacon az Egri Bikavér és az Egri Csillag „marketingernyők” által kialakított képet a fajtaborok csak színesíteni fogják.

“A borvidék életében történelmi jelentőségűnek gondolom a Gárdonyi Géza emlékére elkészített összefogás borát, nem csak azért mert jó néhány szőlészt és borászt „megérintett” a kezdeményezés, hanem azért is, mert nagyon jó üzenetű borokat sikerült megalkotni. Méltót egy olyan nagy író emlékéhez, akitől mi is nagyon sokat kaptunk a könyvei, gondolatai által” – összegezte Lőrincz György borász, az Egri Bikavér Lovagrend elnöke.

A Gárdonyi Egri Csillag Superior 2021 házasításához az alábbi borokat használták fel: Furmint 25%, Olaszrizling 17%, Chardonnay 16%, Hárslevelű 16%, Rajnai rizling 15% Királyleányka 10% és Sauvignon blanc 1%.

A Gárdonyi Egri Bikavér Superior 2021 jelenleg még a Kádár Hungary által gyártott 5 és 3 hektoliteres magyar hordókban érlelődik, harminc felajánlott tételből válogatták, arányai: Kékfrankos 40%, Merlot 30%, Cabernet franc 15%, Pinot noir 7,5%, Syrah 5% és Turán 2,5 %. A borok eladásából származó bevételt a Gárdonyi Géza Emlékház felújítására, és az egri borvidék népszerűsítésére fordítják.

Az Összefogás Borairól további információ ide kattintva érhető el.

További cikkek

5 ok, amiért érdemes részt venned az Egri Bikavér Nagykóstolón

2022.09.26.
Tóth Adrienn

Az Egri borvidék történetében meghatározó eseménynek ígérkezik az első alkalommal megrendezésre kerülő Egri Bikavér Nagy kóstoló. A vendégek átélhetik azt a különleges pillanatot, amikor a borvidéken dolgozó borászok elkötelezik magukat az egri bikavér elsődleges…

TOVÁBB

Új őszi rendezvénysorozat helyezi középpontba a bikavért Egerben

2022.09.21.
Tóth Adrienn

Az Egri borvidék legfontosabb bora az egri bikavér. 2022-ben pedig új időszámítás veszi kezdetét azzal, hogy a borvidék megújítja az egri régió kiemelt borának nevét viselő rendezvényt. Az Egri Bikavér Ünnepi Napok programsorozat október…

TOVÁBB

A két legfontosabb egri bormárka bizonyított a Top 100-as listán 

2022.09.19.
Tóth Adrienn

A Top 100 Magyar Bor 2022 kiadvány különlegességét az adja, hogy meghatározó kiskereskedelmi láncokban legnagyobb forgalommal bíró borok közül válogatják ki egy vakkóstoló útján a legjobbakat. A tény, hogy az Egri borvidék vonatkozásában hat…

TOVÁBB