MENU

A finomhangolás szakaszába léptünk

2022.11.04.
Szabó Edit

Elismerések, díjak, sikerek igazolják, hogy a Lőrincz György vezette St. Andrea Borászat csapata nem tétlenkedett az alapítás óta eltelt húsz év alatt. Az egerszalóki birtokközpont a környék egyik legfontosabb találkozóhelyévé, maga a birtokigazgató pedig a borvidék meghatározó alakjává vált, de szerénységét mostanáig megőrizte…

Nem sajnálod, hogy nem lett belőled profi vízilabdázó?

Már nem, pedig éveken keresztül a sport határozta meg az életemet. Egerben kezdtem vízilabdázni, és amikor a budapesti Kertészeti Egyetemre kerültem, ott is folytattam. Aztán amikor 1994-ben megszületett a harmadik gyermekünk, Bálint, és a feleségem már három kisbabával volt otthon egyedül egy albérletben, rá kellett jönnöm, hogy vannak fontosabb dolgok is az életben.

Hogyan indult a borászkarriered?

Az egyetem után az Egervinnél kezdtem, de viszonylag gyorsan lapátra tettek, mert egy csődhelyzet miatt leépítés kezdődött. Akkor lettem rövid időre profi vízilabdázó Egerben, de néhány hónap múlva kiderült, hogy posztgraduális képzés indul a Kertészeti Egyetemen, ahová engem is szeretettel várnak, így a családommal Budapestre költöztünk.

Tanultam, tanítottam, nagyon jó időszak volt, még az is megfordult a fejemben, hogy ott maradok a tanszéken. Tanítani ugyan nem szerettem, mert mindig izgultam, a kutatás viszont nagyon érdekelt. Ugyanakkor vonzott az alkotás izgalma is, hogy magam termeljem meg a bort. 

Ezért döntöttél végül 1999-ben úgy, hogy megalapítod a családi pincészetedet?

Igen, de azért nem volt ez annyira egyértelmű út. Háromgyermekes apa voltam, így a posztgraduális képzés harmadik évére hazakéredzkedtem Egerbe, és a kutatóintézetben kezdtem dolgozni. Itt keresett meg 1995-ben az Egervin borászati igazgatója, hogy nem mennék-e mégis vissza. Pontosan a kutatói fizetésem kétszeresét ajánlotta, el is fogadtam, és ott maradtam 2002-ig.

Tiszta erőből dolgoztam, de azért arra maradt időm, hogy édesapám örömére elkészítsek egy bort, amivel igen szép eredményt értem el a borvidéki borversenyen. Ezen felbuzdulva apósom javasolta, hogy alapítsunk családi borászati vállalkozást. Így indult apósommal, anyósommal és a sógorommal a Lőrincz és Társai Kft. 1999-ben.

Néhány hordó bort készítettünk csak, de azt válogatott szőlőből, magasabb minőségben. Híre is ment, jöttek az újságírók, aztán 2001-ben megkeresett egy befektető, és azt mondta, hogy szívesen alapítana velem egy birtokot.

Mint a mesében…

Pontosan. Nem nagyon adatott meg addig az életemben, hogy fontos legyek valakinek. A feleségem, Andika volt az első, az egyetem a második, és ő volt a harmadik, aki bízott bennem. Alapvetően szorongós alkat vagyok, féltem a feladattól, de izgatott is. A Gondviselés végül abba az irányba terelt, hogy igent mondtam, megszületett a St. Andrea Borászat, és ennek a mai napig örülök. Sok szépséget megéltem az azóta eltelt húsz év alatt. 

Melyek voltak a legfontosabb mérföldkövek a St. Andrea Borászat életében?

Felépült a birtokközpont Egerszalók határában, és megvásároltuk az első földterületeket. Minden jól haladt, aztán 2005-ben bekövetkezett az első nagy törés: meghalt az üzlettársam. Istennek hála, fennmaradt a vállalkozás ebben a rendkívül nehéz helyzetben, egy évvel később pedig lett két új partnerem, András és Attila.

A kis pince tovább élt, én pedig elkezdtem templomba járni, mert mindezt a Gondviselő Isten segítségének éreztem. 2006-ben rácsodálkozhattam egy kékfrankosra, ami a kiemelt bikavérünk, a Merengő alapját adta. Nagy ösztönzés volt számomra. A biztatások szinte folyamatosak az életünkben, 2009-ben Az Év Bortermelőjévé választottak, ami rendkívül jókor jött, egy válság közepén.

2021-ben megkaptuk életünk legmagasabb értékelését a Decantertől, 97 pontot a Nagy-Eged-dűlős bikavérünkre. Ezt követően megduplázódott az érdeklődés a birtok iránt. Éppen akkor, amikor a világjárvány miatt mindenhol zuhanórepülésben volt a kereskedelem. Mi ez, ha nem a Gondviselés?

Mekkora most a szőlőterület?

Jelenleg 49 hektáron gazdálkodunk, de mivel az elmúlt években elkezdtük a fajtaváltást, ebből most csak 40 hektáron terem szőlő. Néhány fajtával nem találtuk a kapcsolatot, így ezeket kivontuk a termesztésből, és másokat emeltünk a helyükre.

Említetted, hogy a Decanter igen magasra értékelte a Nagy-Eged-dűlőben született bikavéreteket. Miért annyira különleges az a termőhely?

Mert az egri kontinentális klímán belül szubmediterrán a mikroklímája, és nem vulkanikus az alapkőzete, hanem mészkő. Ennek köszönhetően utánozhatatlan aromavilágú, gazdag, mély ugyanakkor elegáns borok születnek azon a hegyen. Szeretjük, de nem vagyunk vele elfogultak, számunkra minden dűlőnk egyformán fontos. 

Fajtaborként vagy házasításban lehet leginkább megmutatni az Egri borvidék termőhelyi értékeit?

Véleményem szerint az egri borok egyértelműen házasítások, de hogy milyen fajták alkotják a bázist, azzal kapcsolatban még folyik az útkeresés. Én magam fehérben az olaszrizling-furmint-hárslevelű hármasára koncentrálnék, a vörösboroknál pedig a kékfrankost és a kadarkát helyezném előtérbe, világfajtákkal kiegészítve. 

Legidősebb fiad, az ifjabbik Lőrincz György már kilenc éve dolgozik veled. Mi a munkamegosztás köztetek?

A szőlőművelés szervezése teljesen az ő kezében van, a fejlesztés és a szerkezetátalakítási stratégia közös feladat. Alapvetően ő a szőlész, de azért ott van a pincében is, főleg szüret idején és a borok házasításakor. Mindezek mellett sokat utazik, a világban ma már sokszor ő a St. Andrea borok „arca”. 

Nemcsak a birtok, a birtokközpont is folyamatosan épül. A borbolt és a kóstolóterem régóta megvan, de két éve elkészült egy hatalmas, minden igényt kielégítő rendezvényhelyszín is. Milyen eseményeknek adtok ott teret? 

Meggyőződésem, hogy a fogyasztóknak leginkább itt, a borvidéken tudjuk bemutatni az egri borok szépségét. A hozzánk látogatókkal bejárjuk a pincét, kóstolókat tartunk, és gondoskodunk arról, hogy jó élményekkel távozzanak. A rendezvényterem pedig nagyobb lélegzetű borvidéki események vagy akár konferenciák helyszíneként is bevált.

Saját konyhánk nincs, de vannak remek partnereink, akik kitelepülnek ilyenkor, így akár több száz fő ellátásáról is tudunk gondoskodni. A rendezvényhelyszín a feleségem, Andika birodalma, ő felel a szervezésért, a dekorációért, az arculatért, és ma már a kiállításokon is az ő elképzelései szerint jelenik meg a borászatunk. 

Melyek azok a borok, amelyekre a St. Andrea Borászat leginkább koncentrál, amelyek által meghatározható a stílusotok, az identitásotok?

Mi az egri csillag és az egri bikavér mellett tettük le a voksunkat. A szortimentünk összeállt, és már a finomhangolás szakaszába léptünk, de ez olyan komoly feladat, hogy nemcsak bennünket, hanem az utánunk jövő generációkat is bőségesen ellátja munkával. 

Milyen vágyakat dédelgetsz a borvidék és a pincészet jövőjével kapcsolatban?

Jó lenne, ha az Egri borvidék üzenetét mindenki megismerné, ha a csillag és a bikavér ismert márkává erősödne mindenhol a világon. A személyes vágyam pedig az, hogy ez a birtok váljon mértékadóvá, stabillá, generációkon átívelővé, hogy az unokáink unokái is ihassanak esténként egy pohár jó bort abból, amit a saját kezükkel, a saját területükön ők maguk termeltek meg.

További cikkek

Bukolyi Marcell, Organic Wines, Egri Borvidék | 2024

2024.04.05.

Bukolyi Marcival egy egri kávézóban beszélgettem, hisz célom volt kirobbantani a komfort zónájából és mivel szereti a finom kávét, így el tudtam csalogatni gyönyörű szép birtokáról.

Marci meghatározó alakja az Egri Borvidéknek, bár nagyon keveset lehet őt látni. A fiatal generációt erősíti és bár bor termelésének nagy tömegét az Egri Csillag teszi ki – Borvidéki viszonylatban is – úgy látja, hogy a fehér házasítás még mindig kevésbé ismert széles körben. Szerinte az aki már hallott az Egri Csillagról, az is inkább az egyszerű szupermarketes reduktív Egri csillagokkal azonosítja. Ha Marcin múlik, akkor ez is szépen lassan változni fog. 

E.B. | Hogy indult Nálad az Egri Csillag termelés?

B.M. | Én tudatosan Csillagot szerettem volna készíteni, pont ezért ültettem 8 szőlőfajtát, hogy lehessen Egri Bikavért és Egri Csillagot is tartani a birtokon belül. Megvan a minimum 4 fajta, úgy hogy a Kárpát-medencei fajtákon legyen a túlsúly. De nem csak az előírás miatt fókuszálok Kárpát-medenceire, hanem egyébként is azt gondolom hogy külföld számára ez az izgalmas innen Magyarországról. Belföldön el lehet adni nemzetközi fajták borait is, de szerintem az az autentikus, hogyha Hárslevelűből, Furmintból, Olaszrizlingből, Király Leánykából készítjük el.

E.B. | Van még más termelő is akinek van Furmint a Csillagjában?

B.M. | Nem tudok róla. Egyébként nagyon kevés Furmint van az Egri Borvidéken. Azt hiszem a második legnagyobb Furmint termelő vagyok a borvidéken, 1,26 hektárral.

E.B. | Elégedett is vagy azzal ahogy itt él és ahogy viselkedik a Furmint?

B.M. | Nyilván a tavalyi év növényvédelmi kihívásairól ne beszéljünk, az nem volt jó, de egyébként összegségében én szeretem a borát, nagyon jó cucc. De én most már a Hárslevelűre fókuszálok inkább, nekem az szebb, közelebb áll hozzám talán. A furmintot is szeretem de a Hárslevelűt még jobban. Furmintból fajtabor valószínűleg a jövőben nem fog készülni, nem érzem azt hogy annyira nagyon jó lenne, mint amennyire jó a hárslevelű. Egyszerre a kettő párhuzamosan meg fölösleges, nem is akarom külön kommunikálni, legyen egy ilyen prémium csúcssorszámozott kis tételem, és akkor az Hárslevelűből fog készülni.

E.B. | Eddig te miért nem állítottál ki borászként az Egri Csillag Weekenden?

B.M. | Én nem csak az Egri Csillag Weekenden nem voltam kint, hanem sehol sem. Valamiért én az ilyen rendezvényeket azzal azonosítom, hogy itt sok ember sokat iszik. Nem olyanok körülmények között, amelyek mondjuk lehetővé tennék azt, hogy megfelelőlen élvezzék, megítéljék a bort. Ez nem nagyképűség vagy ilyesmi, hanem egész egyszerűen úgy gondolom hogy a food truckból kiáramló kolbász szag mellett nem lehet úgy kóstolni egy terroirt, mint ahogyan azt megilletné. Bár tudom, hogy idén már igényes gasztro kiállítók lesznek és nagyobb hangsúlyt kap a minőségi borkóstolás, bor-étel párosítás.
Ettől függetlenül az Egri Csillag Futamon nagyon szívesen elindulok, mert szeretek és szoktam is futni, ahogy időm engedi. Bár elengedtem tavaly ősz óta picit, mert a szüret nagyon megviselt fizikailag, de lassan újra kell kezdeni.

E.B. | Mi a célod, mint borász?

B.M. | Szeretnék a legjobbak közé tartozni, nem akarok megfeszülni, de szeretnék nagyon jó lenni.

E.B. | És hol tartasz ebben a törekvésedben?

B.M. | Szakmai szempontból elégedett vagyok azzal az úttal ahol járunk. Szerintem nem rossz, nyilván van mit csiszolni, finom hangolni, tökéletesíteni, de azt hiszem jó út ahol mi járunk. Ha végig gondolom hol lehetne a technológián javítani, változtatni, fejleszteni, elég kevés olyan pont van, amin őszintén szólva komolyan változtatnék. Tehát vehetnénk egy jobb minőségű szivattyút, ami lehet hogy valamennyit javítana, de ezek már apróságok.

E.B. | Ha valaki szeretne kóstolni Nálad a szép új pincében és kóstolóteremben, akkor ők hogyan találnak meg Téged? Nem hirdeted sehol ezt a szolgáltatást.

B.M. | 5 éve áll ez az új épület és az első néhány évben még a noszvajiak sem tudták hogy az ott mi. De a Google map-en szerepel a lokáció, így azok akik kifejezetten hozzám szeretnének jönni, megtalálják a módját. Olyan is van, aki autóval elsuhan és látja, hogy Organic Wines és ő fogékony, az megáll és lekanyarodik az útról. De a többség az az aki már találkozott valahol a borunkkal, tetszett neki és amiatt keres meg. Azt gondolom 90%-ban olyanok jönnek, akik rám vagy kifejezetten a borainkra kíváncsiak.

E.B. | És azok akik jönnek hozzád, lehet tudni, hogy honnan érkeznek? Főleg fővárosiak, vagy külföldiek is?

B.M. | Fú, már nagyon sok népnek a szülöttje volt nálunk, orosztól japánig, tényleg sorolhatnám, nagyon sokféle náció volt már, de jellemzően elsősorban olyanok akik a budapesti gasztronómiában találkoznak a borunkkal. 

E.B. | Hogy látod te most összességében az egri borvidéket 2024-ben?

B.M. | Borminőség mindenképpen fejlődött. Közösségi szempontból is kifejezetten jónak tartom Egert, ehhez szerintem én is kellettem hogy változzak kicsit, a görcsösségből engedjek és nyissak úgymond emberek felé. A fiatalokkal szinte mindenkivel jóban vagyok, de az idős generációval is, Gál Lajost kifejezetten kedvelem. Gál Lajosnak a fehér borai nagyon jók, azokat nagyon tudom ajánlani. A Tarnóczi Zolit is nagyon szeretem, de jóban vagyok a Vámos Attilával is. Persze a stílusukkal már kevésbé tudok azonosulni, de ez csak stíluskérdés.

Kedves Borszerető Olvasó!
Szívből ajánlom Bukolyi Marcit, mert csupa olyan dologgal tud minket meglepni, amire egy nyitott borturista vágyik, még akár a húrok közé is csap, ha arra terelődik a beszélgetés.

 

TOVÁBB

Borban az egészség

2024.04.03.

A vörösbor világszerte népszerű és sokak által kedvelt alkoholos ital. A borkészítés és borfogyasztás hagyománya évszázadok óta jelen van az életünkben. Az ősi  rómaiak ismerték a bor egészségügyi előnyeit, és népszerűsítették azokat világszerte. A bor és az egészségünk két olyan dolog, amelynek látszólag semmi köze egymáshoz, azonban ezek kapcsolata ennél sokkal mélyebb és összetettebb. Az egészségesebb életmód részeként rendszeres borfogyasztással segíthetjük testünket és immunrendszerünk működését, továbbá meggátolhatjuk egyes betegségek kialakulását. 

Mi a polifenol és rezveratol?

A polifenol egy olyan vegyületcsoport, amely természetesen megtalálható sok növényben, különösen gyümölcsökben, zöldségekben, tea és kávéfajtákban, valamint vörösborban. Antioxidáns tulajdonságaik miatt a polifenolok hozzájárulhatnak az egészséges öregedéshez vagy a gyulladás csökkentéséhez. A polifenolok különböző formái közé tartoznak a flavonoidok, antociánok, resveratrol és kurkumin.

A rezveratrol egy növényi vegyület, amely elsősorban a vörösborban és a vörös szőlőben található meg. A rezveratrol számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, például antioxidáns hatással, gyulladáscsökkentő hatással és segíthet az érrendszer egészségének megőrzésében. Több kutatás is mutat rá, hogy a rezveratrol számos betegség megelőzésében és kezelésében is hasznos lehet, például a szív- és érrendszeri betegségek, a rák vagy az Alzheimer-kór esetében. A rezveratrol nevű vegyület nemcsak a szőlőben, hanem más növényekben is megtalálható, például a szilva, málna, szeder és földimogyoróban is. Sajnos a fehérborban vagy a rozéban, csak nagyon alacsony mennyiségben található meg ez az antioxidáns.

A vörösbor pozitív hatása az egészségre

A vörösbor rendszeres fogyasztása számos pozitív hatással lehet az egészségünkre. Az antioxidánsok és flavonoidok segítenek megelőzni a károsodást a sejtekben, javítják az érrendszer működését és erősítik az immunrendszert. Az érrendszer felelős a vér szállításáért az egész testben. Az érrendszer rugalmassága és egészsége határozza meg, hogy milyen hatékonysággal tudja ellátni a test szöveteit oxigénnel és tápanyagokkal, emellett a jó érrendszeri állapot segít fenntartani az energiaszintet, a mentális frissességet és az általános jó közérzetet. A vörösborban található rostok támogatják az emésztést. Segítenek a bélműködés szabályozásában, emellett hozzájárulnak a tápanyagok felszívódásához. Az emésztési folyamat során a rostok a bélflóra egészséges egyensúlyát is támogatják, ami javítja az általános emésztési egészséget. A rostok továbbá segítenek a testsúlykontrollban, mivel hosszabb ideig telítettségérzetet biztosítanak, és segítik a szervezet toxinoktól és salakanyagoktól való megtisztulását. A vörösbor jótékony hatása viszonylag rövid idő alatt kimutatható. Mindössze öt hét szükséges, hogy a  vastagbél baktériumflórája komplexebb és egészségesebb összetételű legyen és ezzel elkerülve az emésztési problémákat. A vas segíthet a vérszegénység megelőzésében, a fitonutriensek csökkentik a gyulladást és a polifenolok segítenek csökkenteni a koleszterinszintet. Mindezek mellett a vörösbor hozzájárulhat az egészséges bőr fenntartásához, az agy egészségének megőrzéséhez és az energiaszint növeléséhez is. Érdemes tehát odafigyelni a vörösbor rendszeres, mérsékelt fogyasztására az egészségünk érdekében. Egyes tanulmányok szerint a vörösbor fogyasztása összefüggésbe hozható a hosszabb élettartammal is. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a mértéktelen alkoholfogyasztás egészségügyi kockázatokkal járhat. Mindig ügyeljünk arra, hogy csak mérsékelten fogyasszunk vörösbort, és az egészséges életmód más elemeit se hagyjuk figyelmen kívül.

Mi az elfogadható italmennyiség?

Férfiak esetében az elfogadható alkoholfogyasztás a 4 vagy annál kevesebb átlagos mennyiségű ital naponta, és kevesebb, mint 14 átlagos italmennyiség, hetente. Mi számít átlagos italmennyiségnek? Az amerikai ajánlások szerint 0,17 dl tiszta alkohol számít átlagos mennyiségnek ez nagyjából 1,4 dl bort jelent. Kutatások kimutatták, hogy a nők szervezete kevésbé hatékonyan dolgozza fel az alkoholt, vagyis a férfiak ajánlásánál kevesebb mennyiség lesz a megfelelő a hölgyek számára. Ennek oka az alacsonyabb alkohol-dehidrogenáz aktivitás a nőknél, ami lassítja az alkohol lebontását és felszívódását. Nők esetében az elfogadható mennyiségű alkoholfogyasztás a 3 vagy annál kevesebb átlagos mennyiségű ital naponta, és nem több mint 7 átlagos mennyiségű hetente ez nagyjából 1 dl bort jelent.

Emlékezzünk arra, hogy a mértéktartás mindig az egészségünk legfontosabb szövetségese marad. Legyünk tudatosak az alkoholfogyasztásunkkal, és figyeljünk oda a saját testünk jelzéseire. Mindig fontos megtalálni az egyensúlyt az élvezetes és az egészséges életmód között.

TOVÁBB

Gasztrokörút Eger | Reggeli

2024.03.25.

Egerben Május 1-én indul a Gasztrokörút Eger kampányunk, együttműködésben a VisitEger.com-al, amely keretén belül végig járhatod és kóstolhatod a város nevezetességeit.

Érdemes minél több vendéglátó helyre betérned, mert ha minimum 5 helyre becsekkolsz május 1. és október 31. között, akkor garantált ajándékot kapsz a VisitEger.com irodájában.

Ehhez a kulináris és történelmi kalandozáshoz készítettünk egy városfelfedező útitervet.

A reggeli a nap legkedveltebb étkezése lett

Reggeliző I.

Manooka kávézóban a világos pörkölésű kávék, a mennyei chai latte és a bagelek mellett több finomság közül is válogathatsz. A hely specialitása, a bababarát kialakítás, így a legkisebbek is szuperül érezhetik magukat, amíg a szülők megreggeliznek.

Ha a Manooka kávézót választod, megismerheted Eger rejtett belső udvarait, kalandozhatsz a zegzugos utcákon. Legyél figyelmes, ugyanis a kis átjárók meseszép freskókkal díszített tömbbelsőket rejtenek.

Reggeliző II.

Kávésdoboz Coffee Bar & Deli célkitűzése az, hogy amikor betérsz hozzájuk, megtapasztalhasd az élet apró örömeit. Kézműves finomságokkal, friss, helyben készült pékáruval várják a vendégeket. A kávézóban megkóstolhatod és meg is vásárolhatod az egri kávépörkölő (Coffee Líceum) különlegességeit is.

A finom reggeli után, irány a Kossuth Lajos utca, ahol szintén elrejtett kincsekre bukkanhatsz. A Kávésdoboztól 2 perc sétányira találhatóak a Fazola kapuk és a Sportmúzeum. A rokokó stílusú Fazola kapuk számtalan szimbólumot foglalnak magukba ezért jó játék ötlet lehet, hogy ki mennyi jelképet tud felfedezni a vasszerkezeten.

A játék után betekintést nyerhetsz a nagybetűs versenyzők életébe is. A Sportmúzeum 3 emeleten és 12 termen keresztül vezet minket a helyi és az egyetemes sporttörténelem fejezetein keresztül.

Reggeliző III.

Ha reggel egy nagy adag frissességre vágysz, akkor a Dopamin Juice&Spirit Barban a helyed, ahol szezonális gyümölcsökből, zöldségekből készült turmixokat, juiceokat és ételeket kóstolhatsz meg. A Dopamin este is nyitva van, Imi, a Bar lelke ínycsiklandozó koktélokat készít, így érdemes ekkor is betérni.

Eger központi helyszíne, az ikonikus Dobó tér könnyedén megközelíthető a reggeliző helyszíntől, ahol megtekintheted a Minorita templomot, valamint a tér mellett készíthetsz egy jó képet az Eger felirat előtt.

+ 1

Zsenge in Fúzió

Épp a napokban nyílik a belváros szívében egy új reggeliző, épp egy borbárban, így garantált, hogy borban, rostban, fehérjében és boldogságban gazdag reggeli kaphatsz. MEGNÉZEM

TOVÁBB