MENU

A finomhangolás szakaszába léptünk

2022.11.04.
Szabó Edit

Elismerések, díjak, sikerek igazolják, hogy a Lőrincz György vezette St. Andrea Borászat csapata nem tétlenkedett az alapítás óta eltelt húsz év alatt. Az egerszalóki birtokközpont a környék egyik legfontosabb találkozóhelyévé, maga a birtokigazgató pedig a borvidék meghatározó alakjává vált, de szerénységét mostanáig megőrizte…

Nem sajnálod, hogy nem lett belőled profi vízilabdázó?

Már nem, pedig éveken keresztül a sport határozta meg az életemet. Egerben kezdtem vízilabdázni, és amikor a budapesti Kertészeti Egyetemre kerültem, ott is folytattam. Aztán amikor 1994-ben megszületett a harmadik gyermekünk, Bálint, és a feleségem már három kisbabával volt otthon egyedül egy albérletben, rá kellett jönnöm, hogy vannak fontosabb dolgok is az életben.

Hogyan indult a borászkarriered?

Az egyetem után az Egervinnél kezdtem, de viszonylag gyorsan lapátra tettek, mert egy csődhelyzet miatt leépítés kezdődött. Akkor lettem rövid időre profi vízilabdázó Egerben, de néhány hónap múlva kiderült, hogy posztgraduális képzés indul a Kertészeti Egyetemen, ahová engem is szeretettel várnak, így a családommal Budapestre költöztünk.

Tanultam, tanítottam, nagyon jó időszak volt, még az is megfordult a fejemben, hogy ott maradok a tanszéken. Tanítani ugyan nem szerettem, mert mindig izgultam, a kutatás viszont nagyon érdekelt. Ugyanakkor vonzott az alkotás izgalma is, hogy magam termeljem meg a bort. 

Ezért döntöttél végül 1999-ben úgy, hogy megalapítod a családi pincészetedet?

Igen, de azért nem volt ez annyira egyértelmű út. Háromgyermekes apa voltam, így a posztgraduális képzés harmadik évére hazakéredzkedtem Egerbe, és a kutatóintézetben kezdtem dolgozni. Itt keresett meg 1995-ben az Egervin borászati igazgatója, hogy nem mennék-e mégis vissza. Pontosan a kutatói fizetésem kétszeresét ajánlotta, el is fogadtam, és ott maradtam 2002-ig.

Tiszta erőből dolgoztam, de azért arra maradt időm, hogy édesapám örömére elkészítsek egy bort, amivel igen szép eredményt értem el a borvidéki borversenyen. Ezen felbuzdulva apósom javasolta, hogy alapítsunk családi borászati vállalkozást. Így indult apósommal, anyósommal és a sógorommal a Lőrincz és Társai Kft. 1999-ben.

Néhány hordó bort készítettünk csak, de azt válogatott szőlőből, magasabb minőségben. Híre is ment, jöttek az újságírók, aztán 2001-ben megkeresett egy befektető, és azt mondta, hogy szívesen alapítana velem egy birtokot.

Mint a mesében…

Pontosan. Nem nagyon adatott meg addig az életemben, hogy fontos legyek valakinek. A feleségem, Andika volt az első, az egyetem a második, és ő volt a harmadik, aki bízott bennem. Alapvetően szorongós alkat vagyok, féltem a feladattól, de izgatott is. A Gondviselés végül abba az irányba terelt, hogy igent mondtam, megszületett a St. Andrea Borászat, és ennek a mai napig örülök. Sok szépséget megéltem az azóta eltelt húsz év alatt. 

Melyek voltak a legfontosabb mérföldkövek a St. Andrea Borászat életében?

Felépült a birtokközpont Egerszalók határában, és megvásároltuk az első földterületeket. Minden jól haladt, aztán 2005-ben bekövetkezett az első nagy törés: meghalt az üzlettársam. Istennek hála, fennmaradt a vállalkozás ebben a rendkívül nehéz helyzetben, egy évvel később pedig lett két új partnerem, András és Attila.

A kis pince tovább élt, én pedig elkezdtem templomba járni, mert mindezt a Gondviselő Isten segítségének éreztem. 2006-ben rácsodálkozhattam egy kékfrankosra, ami a kiemelt bikavérünk, a Merengő alapját adta. Nagy ösztönzés volt számomra. A biztatások szinte folyamatosak az életünkben, 2009-ben Az Év Bortermelőjévé választottak, ami rendkívül jókor jött, egy válság közepén.

2021-ben megkaptuk életünk legmagasabb értékelését a Decantertől, 97 pontot a Nagy-Eged-dűlős bikavérünkre. Ezt követően megduplázódott az érdeklődés a birtok iránt. Éppen akkor, amikor a világjárvány miatt mindenhol zuhanórepülésben volt a kereskedelem. Mi ez, ha nem a Gondviselés?

Mekkora most a szőlőterület?

Jelenleg 49 hektáron gazdálkodunk, de mivel az elmúlt években elkezdtük a fajtaváltást, ebből most csak 40 hektáron terem szőlő. Néhány fajtával nem találtuk a kapcsolatot, így ezeket kivontuk a termesztésből, és másokat emeltünk a helyükre.

Említetted, hogy a Decanter igen magasra értékelte a Nagy-Eged-dűlőben született bikavéreteket. Miért annyira különleges az a termőhely?

Mert az egri kontinentális klímán belül szubmediterrán a mikroklímája, és nem vulkanikus az alapkőzete, hanem mészkő. Ennek köszönhetően utánozhatatlan aromavilágú, gazdag, mély ugyanakkor elegáns borok születnek azon a hegyen. Szeretjük, de nem vagyunk vele elfogultak, számunkra minden dűlőnk egyformán fontos. 

Fajtaborként vagy házasításban lehet leginkább megmutatni az Egri borvidék termőhelyi értékeit?

Véleményem szerint az egri borok egyértelműen házasítások, de hogy milyen fajták alkotják a bázist, azzal kapcsolatban még folyik az útkeresés. Én magam fehérben az olaszrizling-furmint-hárslevelű hármasára koncentrálnék, a vörösboroknál pedig a kékfrankost és a kadarkát helyezném előtérbe, világfajtákkal kiegészítve. 

Legidősebb fiad, az ifjabbik Lőrincz György már kilenc éve dolgozik veled. Mi a munkamegosztás köztetek?

A szőlőművelés szervezése teljesen az ő kezében van, a fejlesztés és a szerkezetátalakítási stratégia közös feladat. Alapvetően ő a szőlész, de azért ott van a pincében is, főleg szüret idején és a borok házasításakor. Mindezek mellett sokat utazik, a világban ma már sokszor ő a St. Andrea borok „arca”. 

Nemcsak a birtok, a birtokközpont is folyamatosan épül. A borbolt és a kóstolóterem régóta megvan, de két éve elkészült egy hatalmas, minden igényt kielégítő rendezvényhelyszín is. Milyen eseményeknek adtok ott teret? 

Meggyőződésem, hogy a fogyasztóknak leginkább itt, a borvidéken tudjuk bemutatni az egri borok szépségét. A hozzánk látogatókkal bejárjuk a pincét, kóstolókat tartunk, és gondoskodunk arról, hogy jó élményekkel távozzanak. A rendezvényterem pedig nagyobb lélegzetű borvidéki események vagy akár konferenciák helyszíneként is bevált.

Saját konyhánk nincs, de vannak remek partnereink, akik kitelepülnek ilyenkor, így akár több száz fő ellátásáról is tudunk gondoskodni. A rendezvényhelyszín a feleségem, Andika birodalma, ő felel a szervezésért, a dekorációért, az arculatért, és ma már a kiállításokon is az ő elképzelései szerint jelenik meg a borászatunk. 

Melyek azok a borok, amelyekre a St. Andrea Borászat leginkább koncentrál, amelyek által meghatározható a stílusotok, az identitásotok?

Mi az egri csillag és az egri bikavér mellett tettük le a voksunkat. A szortimentünk összeállt, és már a finomhangolás szakaszába léptünk, de ez olyan komoly feladat, hogy nemcsak bennünket, hanem az utánunk jövő generációkat is bőségesen ellátja munkával. 

Milyen vágyakat dédelgetsz a borvidék és a pincészet jövőjével kapcsolatban?

Jó lenne, ha az Egri borvidék üzenetét mindenki megismerné, ha a csillag és a bikavér ismert márkává erősödne mindenhol a világon. A személyes vágyam pedig az, hogy ez a birtok váljon mértékadóvá, stabillá, generációkon átívelővé, hogy az unokáink unokái is ihassanak esténként egy pohár jó bort abból, amit a saját kezükkel, a saját területükön ők maguk termeltek meg.

További cikkek

Gasztrokörút Eger | Vacsora

2024.04.29.

Egerben Május 1-én indul a Gasztrokörút Egerben fókuszban az Egri Csillaggal, együttműködésben a VisitEger.com-al, amely keretén belül végig járhatod és kóstolhatod a város nevezetességeit.

Érdemes minél több vendéglátó helyre betérned, mert ha minimum 3 helyre becsekkolsz május 1. és október 31. között, akkor garantált ajándékot kapsz a VisitEger.com irodájában.

Ehhez a kulináris és történelmi kalandozáshoz készítettünk egy városfelfedező útitervet.

Koronázd meg a napot egy finom vacsorával

Vacsora I.

Elegáns gasztronómiai élmény, szezonális ételek, helyi alapanyagok, Michelin BID Gourmet minősítés – ezek jellemzik az Egri Vár kapujánál fekvő Macok Bisztrót. A fogásokhoz minőségi Egri borokat kóstolhatsz és ha sok mindent szeretnél kipróbálni borokkal párosítva akkor a Macok Degusztációs Menüjét Neked találték ki. A Macok az egyik legnépszerűbb egri étterem ezért, ha szeretnél itt vacsorázni, érdemes előre asztalt foglalnod.

A vacsora után csodáld meg az Várat az éjszakai fényekben, tegyél egy levezető sétát az udvarán.

Vacsora II.

A Várban nem csak naplementét érdemes nézni, hanem jó döntés ellátogatni az 1552 Étterembe, melynek nem csak a designja és a helyszíne különleges, hanem az ételei is. A helyi borászok a legízletesebb Bikavéreiket és Csillagaikat biztosítják a helynek, így nem csak finom fogásokat ehetsz, hanem mennyei borokat ismerhetsz meg.

Amennyiben az Étteremből a Vár északi kapuján távozol, csodálatos panoráma tárul eléd a várfalsétányról.

Vacsora III.

Eger felnőttbarát szállodájának étterme, a Platán Étterem gourmet vacsorákkal várja a külsős vendégeket is. Nagy hangsúlyt fektetnek a bor-étel párosítások kialakítására ezért, ha nagyobb társasággal érkeznél, érdemes előre asztalt foglalnod. A szálloda felnőttbarát jellege miatt csak 16 éven felüliek vehetnek részt a vacsorán.

A Platán Étterem közelében helyezkedik el az Érsekkert, ezért a vacsora után mindenkinek jól eső lehet egy kellemes sétát tenni a város legnagyobb parkjában.

TOVÁBB

Egri Csillag Weekend 2024 | Programajánló

2024.04.24.

Eger

KULINÁRIS UTAZÁS IKONIKUS HELYSZÍNEKEN ÁT

Az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa 2024. májusában rendezi meg Eger második tavaszi boros rendezvényét, a megújult EGRI CSILLAG WEEKENDET, ahol a 4 nap alatt, 3 helyszínen több mint 20 borász Egri Csillagjával, számos térségbeli gasztronómiai szereplő ételválasztékával és elsősorban hazai jazz és funky koncertekkel találkozhatnak a vendégek.

Helyszínek: 

  • május 1. Szépasszony-völgy
  • május 2. Macok Bisztró – TELT HÁZ
  • május 3-4. Dobó tér

I. HELYSZÍN | EGRI CSILLAG TERASZOK ÉS CSALÁDI NAP

05.01. szerda | Szépasszony-völgy

Első nap kóstoljatok Egri Csillagokat a Szépasszony-völgyben játékosan, menetlevéllel. Gyűjtsetek csillagokat, egyetek-igyatok finomakat és fedezzétek fel az izgalmas helyeket a Völgyben.

PROGRAM

PINCÉK, ÉTTERMEK:

  • 11:00-19:00 Csillag teraszok – Egri Csillag kóstoló, az éttermekben pedig a Csillaghoz passzoló fogások, menetlevéllel
  • 19:30 Nyereményjáték sorsolás – a legalább 6 helyszínt bejárók közül 2 fő nyer 1-1 5000 Ft értékű borkóstoló utalványt, mely a lila zászlós pincék valamelyikében váltható be, választás szerint

 

EGRI BIKAVÉR PARK:

  • 10:00-16:00 Csillagpor – kreatív műhely (kicsiknek és nagyoknak)
  • 10:00-16:00 Csillagtérkép – játékos ügyességi és logikai feladatok, apró ajándékkal, csillaggyűjtő menetlevéllel
  • 10:00-18:00 Kézműves vásár
  • 16:00-18:00 Kovács Sándor és Mészáros Annamária akusztikus koncert

II. HELYSZÍN | EGRI CSILLAG A GASZTRONÓMIÁBAN - TELT HÁZ!

05.02. csütörtök | Macok Bisztró

Második napon a gasztronómia lesz a főszerepben, amikor is Eger újabb ikonikus helyszíne ad otthont az Egri Csillagoknak. Egy fergeteges borvacsora est részesei lehet az, aki ellátogat május 2-án az egri vár alatt lévő Macok Bisztróba.

6 borász, 6 egri csillagjához párosít Macsinka János séf, 6 finom fogást. Egy izgalmas este, ahol a borászok mesélnek, a borok és az ételek pedig együtt muzsikálnak.

FELLÉPŐ BORÁSZOK ÉS BORAIK

  • Korózs Dani | Korózs Szőlőbirtok és Pincészet Egri Csillag 2021
  • Böjt Gergő | Böjt Borászat Egri Csillag Superior 2022
  • Tóth Kati | Tóth Ferenc Pincészete Egri Csillag Superior 2022
  • Petrény Norbi | Petrény Winery Egri Csillag Astra 2022 Superior
  • Gál Lajos | Gál Lajos Pincészete Kamra-völgy Egri Csillag Grand Superior 2021
  • Varsányi Katalin | Varsányi Pincészet Egri Csillag 2021 Superior


BELÉPŐJEGY ÁRA
15.000 Ft / fő

III. HELYSZÍN | EGRI CSILLAG WEEKEND

05.03-04. | Dobó tér

Péntek-szombat közel 20 borászat és gasztronómiai kiállító vár Benneteket az ünneplőbe öltöztetett Dobó téren, Egri Csillagokkal és hozzá illő finom ételekkel. Az Egri Csillag mellett természetesen helyet kapnak az Egri Bikavérek, a különböző pincészetek saját különlegességei is. Mindezt a kulináris élvezetet pedig ellazítják, ékesítik, feldobják és megpörgetik a hazai jazz és funky zenei társadalom jeles képviselői.

BORÁSZATOK

Academia Birtok, Besenyei Borház, Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok, Demeter Pincészet, EGERSOUL, Egri Csillag Borpatika, Egri Korona Borház, Gál Lajos Pincészete, Gál Tibor Pincészet, Juhász Pince, Juhász Testvérek Pincészete, Korózs Szőlőbirtok és Pincészet, Ostoros Családi Pincészet, Petrény Winery, REGE Birtok, St.Andrea Szőlőbirtok, Thummerer Pincészet, Torma Pince, Tóth Ferenc Pincészet, Varsányi Pincészet, Villa Völgy Pincészet

GASZTRONÓMIA – ÉTELEK

Koru Coffee and More, Bodega Burger, Fázis Koszt & Kávé, Trakta by Nomád, Vidéki Sajt, Lumen Étterem és Gasztropanzió, Zsenge in Fúzió

A borokhoz, borozáshoz kiválóan passzoló minőségi ételválaszték, különlegességek.

Csillag Burger, Bor-becue Burger, bagelek (tépett kacsás, camambertes, pestos, stb.), pisztáciás tiramisu, somlói galuska, házi lepény vadlazaccal, kacsahússal, kecskesajttal, magkeverékek, borkorcsolya sétálótál, fagyi, különleges sajtok, sajttálak, fogasfilé zöldborsóval, vadbrokkolival, hajdinával, stb…

PROGRAM, SZÍNPADI PROGRAM

05.03. péntek

  • 15:00-18.00 DJ FUNK GEARS ZENÉL
  • 18:00-18.30 MEGNYITÓ – AZ EGRI BORBARÁT HÖLGYEK ÉS AZ EGRI BIKAVÉR BORLOVAGREND KÖZREMŰKÖDÉSÉVEL – ÉS A XXVIII. EGRI BORVIDÉKI BORVERSENY DÍJKIOSZTÓ ÜNNEPSÉGE (nagy aranyérmesek és különdíjasok)
  • 18:30-19.30 HAJDU KLÁRA & SZAKONYI MILÁN DUO KONCERT

    Hajdu Klára és Szakonyi Milán neve ismerősen csenghet a jazz és a könnyűzene rajongóinak egyaránt.

    Klára a hazai jazz élet kiemelkedő énekes-dalszerzője és tanára. 15 éves, kétszeres Fonogram-jelölt quartetjének dalait Európától Mexikóig pörgetik a rádiók és több mint 30 országban streamelik őket a rajongók.

    Milán hazánk egyik legkülönlegesebb hangú énekese, aki amellett, hogy 10 évig énekelt a Fonogram-díjas Balázs Elemér Groupban, a magyar könnyűzenei élet oszlopos tagja. Együtt zenél és énekel Boggie-val és Romhányi Áronnal.

    Klára és Milán duójának sajátos stílusa finom akusztikus muzsika, amiben a pop és a jazz elemei ízlésesen keverednek.

  • 19:50-20.50 ZOLBERT TRIÓ KONCERT

    Albert Zoltán, Zolbert szaxofonos, zeneszerző és producer, Magyarország smooth jazz nagykövete. A művész által képviselt zenei irányzat az instrumentális popzene színes palettáját idézi, a smooth jazz, a funk és a soul műfajok egyedülálló ötvözeteiként, amelyekben a szenvedélyes és pozitív hangulatok modern hangszerelésekben szólalnak meg. 2016-ban megalapította a saját borfesztiválját, mely a neszmélyi borvidék kulturális életét építi, teljesen új megközelítést behozva a hazai fesztiváléletbe.

  • 21:30-23.00 PEET PROJECT KONCERT

    Pop, funky és jazz saját dalokkal és néhány feldolgozással – A hegedű/ének, szaxofon, billentyű, basszusgitár és dob felállásban játszó Peet Project 2009-ben elnyerte a Jazzy Rádió Dalversenyének fődíját, 2013 óta rendszeresen szerepel jelentős amerikai és hazai jazz fesztiválokon. 2013-ban Év felfedezettje, 2017-ben Év albuma, 2020-ban Év dala díjat nyertek az USA legjobbnak választott jazz fesztiválján, a Catalina Island JazzTrax-en. 2021 elején listavezetők voltak Kanadában, míg az amerikai Billboard Smooth Jazz Top 30 listán – a hazai zenekarok közül elsőként – eddig négy különböző dallal is szerepeltek. Az A38 színpadán visszatérő vendégek, csakúgy mint a nagyobb magyarországi jazz-, gasztro-és borfesztiválokon. A hazai közönség 2015-ben a Hungary’s Got Talent, majd 2017-ben és 2018-ban A Dal c. műsorban is láthatta őket. Nyolcadik stúdióalbumuk nyáron jelenik meg.”

  • 23.00-00 TÉRZENE

05.04. szombat

  • 11.00-11.30 CSILLAG FUTAM | Váltó versenyfutás – 11 borász és 11 borfogyasztó
    megmérettetik egymással, 1,5 km-es távon (Start: Eszperantó sétány kerékpárút, cél: Dobó tér)
    Nyeremény: 11 palack Egri Csillag
  • 14:00-18.00 DJ FUNK GEARS ZENÉL
  • 18:30 KOCCINTS EGRI CSILLAGGAL! – FLASHMOB
  • 18:30-19.30 BÁDER ELEMÉR TRIÓ KONCERT

    Egri és környékbeli kiváló muszikusokból álló jazz formáció, akik jelenleg az első saját lemezükön dolgoznak.

  • 20:00-21.00 SZEBÉNYI DÁNIEL SZÓLÓ ZONGORA KONCERT

    Artisjus- és Fonogram-díjas magyar előadó, producer és zeneszerző, a godfater. zenekar (Tátrai Tibor supergroupja) tagja. 2006 óta több, mint 200 hangfelvételen hallhatóak dalai, játéka, hangja.

  • 21:30-23.00 RANDOM TRIP & 7S PRESENTS: VIBE CHANGERS ft. PÉTERFFY LILI (LELLE), KRSA (PASO)

    Új klubestet és tehetségkutatót hívott életre Budapest két legismertebb improvizációs csapata. A Random Trip és a Seven Seconds In the Future az elmúlt években külön-külön is hétről hétre, klubról klubra, fesztiválról fesztiválra csábította a zene azon szerelmeseit, akik a zene születésének pillanatát katarzisként élik meg. Csodás hír a rajongóknak, hogy a Vibe Changers névre keresztelt klubest esetében is a rögtönzés áll a fókuszban, csak kicsit másképp.

    “Nem a virtuozitáson van a hangsúly, hanem azon a láthatatlan rezgésen, amely sokszor kedvenc előadóinkból is árad és ami miatt nekünk is nehéz megmagyaráznunk, hogy mitől vagyunk libabőrösek, mitől perdülünk táncra, miért potyognak a könnyeink, vagy csak mitől van jobb kedvünk” – nyilatkozta Delov Jávor, a Random Trip alapítója, aki maga is hasonló élményeket élt át a közös zenélések során a beatbox loop station világbajnok Nagy Kristóffal, a Seven Seconds In the Future (7s) alappillérével.

  • 23.00-00.00 TÉRZENE

ÁLLANDÓ PROGRAMOK

  • Csillagközi borangolás | Egri Csillag kóstolás pontgyűjtés, mindkét este nyereményjátékkal
  • Chill és csillagok – felnőtt pihenő (babzsákok, asztalkák a Dobó szobor előtt)
  • Csillag kuckó a kicsiknek (babzsákok a fás területen, mellette arcfestés)

FAHÁZAK AJÁNLOTT NYITVATARTÁSI IDEJE

május 3. (péntek) 14.00-00.00

május 4. (szombat) 10.00-00.00

MINŐSÉGI BOROK

MINŐSÉGI, BORHOZ ILLŐ ÉTELEK

TALÁLKOZÁS, BESZÉLGETÉS A BORÁSZOKKAL

KULTURÁLT BORFOGYASZTÁS

MINŐSÉGI KÍSÉRŐPROGRAMOK

TARTALMAS KIKAPCSOLÓDÁS

TOVÁBB

Gasztrokörút Eger | Ebéd

2024.04.15.

Egerben Május 1-én indul a Gasztrokörút Eger kampány, együttműködésben a Visit Egerrel, amely keretén belül amellett, hogy végig járhatod a város nevezetességeit, olyan helyeket is ajánlunk, ahol nagyon finomakat kóstolhatsz.

Érdemes minél több vendéglátó helyre betérned, mert ha minimum 5 helyre becsekkolsz május 1. és október 31. között, akkor garantált ajándékot kapsz a Tourinform irodájában.

Ehhez a kulináris és történelmi kalandozáshoz készítettünk egy városfelfedező útitervet.

Delet ütött az óra – Irány ebédelni!

Ebéd I.

Jó szívvel ajánljuk az ázsiai konyha szerelmeseinek a Vietnam Wok Bart, ahol – ha kevesebb időd van is – finomakat ehetsz: legyen szó egy pad thairól, pho levesről vagy egy kis édességről.

Az étterem a Líceum szomszédságában található, így az ebéd után megismerheted az egyetem fő épületét, a Csillagvizsgálót és a Főegyházmegyei Könyvtárat.

Ebéd II. és III.

Igazi élmény Eger fő terén, a Dobó téren ebédelni, ezért tökéletes választás lehet az Itt és Most Étterem vagy a Főtér Café Étterem. Mindkét helyen, mindenki garantáltan megtalálhatja az ízlésének megfelelő ételt. Kedves felszolgálók, friss finomságok, gyakran élő zene színesíti az ebédünket, így a város felfedezése után nincs más dolgod, csak élvezni a pillanatot és a belvárosi hangulatot.

Ebéd IV.

Az olasz ízek szerelmese vagy? Akkor Mamma Mia az ideális hely számodra! Olasz séfek, olasz ételek és mediterrán hangulat vár és ha ránk hallgatsz, akkor a Tiramisut mindenképpen megkóstolod.

A Mamma Mia a Minaret lábánál fekszik, melynek az a különlegessége, hogy ez Európa legészakibb Minarete. A bátrak 103 csigalépcsőn keresztül mászhatnak fel a legtetejére, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a városra.

TOVÁBB