MENU

59 aranyérem, 6 nagy aranyérem az idei Egri Borvidéki Borversenyen

2024.03.01.
Napvilágra került az EBHT weboldalán XXVIII. Egri Borvidéki Borverseny eredménye és kategória győztesek listája.
A helyszínt hagyományosan az egri Hotel Villa Völgy biztosította, ahol a WineCompass borbíráló alkalmazás segítségével, összesen 182 nevezett bort bírált végig hét bizottság, az OIV által is elfogadott 100 pontos rendszer alapján.
 
Az ítészek 59 aranyérmet osztottak ki, melyből 6 nagy aranyérmes lett. 
 
A KATEGÓRIÁK GYŐZTESEI 2024-BEN
I. Fehér borok
Ostoros Családi Pincészet – Sauvignon Blanc – 2023
II. Egri Csillag
Varsányi Pincészet – Egri Csillag Superior – 2021
III. Debrői Hárslevelű
Hárs Pince Debrő – Gecse István – Késői szüretelésű Debrői Hárslevelű “CSODA” – 2021
IV. Desszert borok
Varga Pincészet – Egri “Royal” Hárslevelű – 2022
V. Rozé borok
Varga Pincészet – Egri Rozé – 2023
VI. Vörös/Siller borok
Szuromi Családi Birtok – Egri Kékfrankos Superior Hordóválogatás – 2018
VII. Egri Bikavér
St. Andrea Szőlőbirtok – Nagy-Eged dűlő Egri Bikavér Grand Superior – 2019
 
Szívből Gratulálunk!
 
A díjkiosztó ünnepségre Május 3-án az Egri Csillag Weekenden kerül sor.
A XXVIII. Egri Borvidéki Borverseny egy hagyományteremtés célú szakmai borvacsorával zárult a Juhász Testvérek Pincészeténél, ahol Juhász Ádám, a Pincészet tulajdonosa és főborásza köszöntötte a borverseny szponzorait, résztvevőit és borbírálóit. Ádám az est elején egy sportos pince bejárással röviden bemutatta a családi vállalkozást, pincebelsőt, mesélt a feldolgozásról, tervekről, majd a vacsora alatt a jelenlévők kaphattak egy röpke borajánlót az összes fogáshoz kínált borokról.
 
Az Egri Borvidék évek óta büszkélkedhet ezzel az igazán magas színvonalon megrendezett borvidéki borversennyel. Fontos kiemelni a szervezők profizmusát, rugalmasságát, a vendéglátók kedvességét, a helyszínt és az ételek minőségét is. 
 
A Borversenyre az ország minden pontjáról érkeztek a szakma elismert és fontos képviselői, így a helyi borbírák mellett számos olyan ítész is érkezett, akik színesítették a borbírálatot. 
A nap végén megkérdezett borbírák – egriek és nem egriek – kiemelték a profi szervezést, a finom borokat, de hogy pontosan ki és mit mesélt és hogyan értékelte a borokat, a következő cikkünkben kiderül.
 
Addig is ha tehetitek kóstoljatok meg minél több bort a listáról és rendezzetek Ti is otthoni borkóstolókat. 
 
Folyt.köv.

További cikkek

Négy új tag az Egri Bikavér Lovagrendben és két nagydíj az Egri Bor Ünnepe borversenyen

2024.07.15.

Újabb tagokat köszönthetünk az Egri Bikavér Lovagrendben, akiknek az avatására ünnepélyes körülmények között 2024-ben is az Egri Bor Ünnepén került sor.

Borászok közül a Juhász Testvérek Pincészetének ügyvezetőjét és főborászát, Juhász Ádámot választották.
Gasztronómiai körökből, Macsinka János, Gundel díjas séfet, a Macok Bisztró tulajdonosát köszönthetjük.
És idén lett két professzorunk is, Dr. Halmai Péter, közgazdász professzor, az MTA tagja, egyetemi professzor a BME-n és az NKE-n is. Valamint tiszteletbeli taggá avatták dr. Cs. Varga István irodalomtörténész és történelem professzort.

2024-ben az Egri Bor Ünnep győztes borai pedig az alábbiak lettek:

Egri Csillag kategóriában Gál Lajos Kamra-völgy 2021 Grand Superiorja, az Egri Bikavér kategória győztese pedig Csutorás Ferenc Vulcanic Noire Egri Bikavér 2021-es superiorja lett.
Szívből gratulálunk minden új tagnak és győztesnek!

TOVÁBB

Egri Borünnep 2024 nyitó nap és díjazottok

2024.07.12.

𝗔𝘇 𝗘𝗴𝗿𝗶 𝗕𝗼𝗿𝘂̈𝗻𝗻𝗲𝗽 𝗻𝘆𝗶𝘁𝗼́ 𝗻𝗮𝗽𝗷𝗮́𝗻, az alábbi szőlő- és bortermelőknek nyújtottak át díjakat, melyhez szívből gratulálunk!

» 2023-as Év Szőlőtermelője Stumpf Péter lett.
» 2023-as Év bortermelője Tarjányi Gyula lett.
» A Hordós Attila Emlékdíjat, mely vándordíj évente más-más borvidéken talál gazdára, idén Szuromi Misi kapta.

Tóth Feri bácsit, 85. születésnapja alkalmából dr. Lőrincz György borász köszöntötte.

TOVÁBB

SZAKMAI BORKÓSTOLÓ EGERBEN, EGY VENDÉG SZEMÉVEL

2024.07.12.

Tegnap újra szerelmes lettem az egri borba. Egészen különleges eseményen vehettem részt a Gál Tibor Fúzióban. Első alkalommal valósulhatott meg egy olyan tematikus szakmai borkóstoló, amelynek a célja az volt, hogy az egri borvidék vendéglátóhelyein és turisztikai szolgáltatóinál a vendégeket kiszolgáló különböző szakemberek kifejezetten egri borvidéki minőségi bortermelők nyári, őszi kínálatba illeszthető tételeit kóstolhassák meg és beszélgethessenek egymással lehetséges ételpárosításokról, napszakhoz, hangulathoz, rendezvényekhez ajánlható borokról vagy bármiről borok és emberek kapcsán. A borászok a nyárhoz illeszkedve a kínálatukból a hűsítő fehér és könnyű vörös boraikat hozták magukkal a sétáló kóstolóra.

Az esemény egyik fő tapasztalata az hogy az egri éttermek jelentős részében a borkínálat megegyezik vagy alig különbözik a nagy bevásárló láncok polcainak választékától, pedig az egri borvidék egyre magasabb színvonalú és egyre sokszínűbb, izgalmas palettával rendelkezik és a minőségi termelők tudatos, akár közvetlen B2B értékesítési rendszerekkel is állnak a vendéglátóhelyek rendelkezésére. A borvidék kínálatából minden igényt kielégítő „nagyon egri” csúcsminőségű borlapot lehet összeállítani mindegyik árfekvésben.

Akkor vajon mi hiányzik, hogy Egerben is megvalósulhasson az a vendégélmény, amit más borvidékeken is átélhet az ember? A szervezők szerint az, hogy azok az emberek, hogy azok akik a vendégekkel találkoznak, bor ajánlanak, azok sakát maguk is átélhessék ezt az élményt. Ez a szakmai kóstoló túlteljesítette ezt a vágyat.

Az élmény számomra ismeretlen volt. Turisztikai szakemberként első alkalommal vehettem részt terroir és évszakspecifikus, ezesetben nyári egri borkóstolón, de remélem nem utoljára. Ezzel a kicsit beszűkült tudatállapottal – amit azért említek meg, mert sok boomer és x-es kortársamnál tapasztalom ezt a nehéz örökséget – meglepetéssel tapasztaltam, milyen változatos és csodálatos ízvilágú fehér fajtabor választékkal szolgálnak az egri borvidék termelői. Pedig, ha belegondolok abba, hogy északi és relatív nagy térszint feletti magasságban terülnek el a szőlőbirtokok, még a klíma melegedésével együtt is a leghűvösebb hazai borvidék az egri, ami kedvez a fehér borszőlőnek.

Kóstoltam pl. olyan felhőkönnyű Sauvignon Blanc-t a Stumpf Pincészettől, amit még egy forró nyári napon is bármely napszakban el tudok képzelni hűsítőnek, ugyanígy a Szuromi Misi sillerét is. Nagyon élveztem a különböző termelők egri csillagai közötti különbségek felfedezését is. Azt tudtam, hogy a kadarka és a syrah lágyabb ízvilága kifejezetten feldobnak egy nyári estét, de az új élmény volt, hogy egy Superior Egri Bikavér fiatalon, pl. a Böjt Borászat 2021-es bikavére, kifejezetten hűsítő. Az érzékszerveim mellett a rengeteg ismeret és szenvedély is lenyűgözött, amit az egri, ostorosi, andornaktályai, egerszalóki és egerszóláti borászok megosztottak velünk.

próbáljak ki. Akkor lennék a legboldogabb, ha egriként ezt megtehetném bármelyik étteremben, ahova elmegyek ebédelni, vacsorázni vagy akárcsak egy jó baráti beszélgetésre. Ehhez azonban valószínűleg jó pár hasonló szakmai kóstoló eseményre szükség van még, mert sajnos a vendéglátósok kisebb számban képviselték a szektort, mint a borászok. Azonban akik eljöttek Egerből és a térségből, hasonló lelkesedést tapasztaltam.

Mindannyian megegyeztünk abban, hogy hasznos lenne gyakrabban ilyen szakmai kóstolókon részt venni és tanulni, aztán tovább adni az élményt a vendégnek.

TOVÁBB