MENU

5 ok, amiért érdemes részt venned az Egri Bikavér Nagykóstolón

2022.09.26.
Tóth Adrienn

Az Egri borvidék történetében meghatározó eseménynek ígérkezik az első alkalommal megrendezésre kerülő Egri Bikavér Nagy kóstoló. A vendégek átélhetik azt a különleges pillanatot, amikor a borvidéken dolgozó borászok elkötelezik magukat az egri bikavér elsődleges pozíciója mellett. Az Egri Bikavér Ünnepi Napok központi eseményének számító sétálókóstoló az egri borkulturális élet egyik legrangosabb eseménye. Mi összegyűjtöttünk további öt okot amellett, hogy miért érdemes részt venni rajta.

Sétálókóstoló

Az utóbbi években a sétálókóstolók egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek szerte a világon. Ezen programok keretében a vendégek egyszeri belépő megvásárlásával szabadon kóstolhatják a rendezvényen kiállított borokat. Ez különösen kedvez a bor iránt érdeklődő közönségnek, hiszen lehetővé teszi sok különböző bikavér megismerését, új kedvencek felfedezését.

Top bikavérek

A rendezvény résztvevői megkóstolhatják a borvidék prémium árkategóriájú, itthon és külföldön is egyre növekvő elismertségnek örvendő bikavéreit. Olyan borokat, amelyek biztosan őrzik helyüket Michelin-csillagos fine dining éttermek borlapjain, amelyek a legrangosabb eredményeket érték el világversenyeken, vagy amelyeket nemzetközi kritikusok értékeltek nagyra.

Átfogó kép a bikavérekről 

Az egri bikavérek három, egymásra épülő eredetvédelmi kategóriába sorolhatóak. Az elsőt a classicus bikavérek jelentik, amelyeknél frissességük, gyümölcsösségük áll a fókuszban. A superior bikavérek esetében a nagyobb test és koncentráció, valamint a magasabb fokú érleltség jelenti a hozzáadott értéket.

A grand superior bikavérek jelentik a felső kategóriát, hiszen kizárólag dűlőszelektált borokként ezek képesek megjeleníteni az egri terroirban rejlő értékeket a legmagasabb fokon. A rendezvény lehetőséget nyújt a három bortípus alapos áttekintésére.

Személyes találkozás a borászokkal

Tapasztalatból tudjuk, hogy mindig különleges élmény egy bort annak készítője társaságában kóstolni. Az eseményen személyesen a borászok, a birtokok vezetői mutatják majd be a borokat, így valóban első kézből hallhatunk történeteket és információkat a pohárba töltött bikavérekről. Biztos, hogy kérdés nem marad megválaszolatlanul.

Többféle jegykategória

A rendezvényre több jegytípus érhető el. Így azok, akik korán megvásárolják jegyüket, különösen kedvező áron juthatnak hozzá. Érdemes ezért minél előbb biztosítani helyünket, hiszen köszönhetően a zárt térben tartott kóstolónak, az esetleges kedvezőtlen időjárás sem tántoríthat el minket attól, hogy együtt kóstoljuk az Egri borvidék legfontosabb borait.

Az Egri Bikavér Nagykóstolóra az online jegyértékesítés már elindult, IDE kattintva szerezheted be Te is a jegyedet.

További cikkek

Ezek az Egri Vár Borai idén

2023.03.30.
Győrfi Alexandra

Az Egri Vár Bora 2023 cím elnyerésére hirdetett borkiválasztást a Dobó István Vármúzeum. A versenyre három kategóriában pályázhattak a borászok: egri bikavér, egri rozé és egri csillag.

A versenyre nevezett boroknak az egri védett eredetű…

TOVÁBB

A Dobó István Mezőgazdasági Termelőszövetkezet szépasszony-völgyi borozója az 1960-as évek elején

2023.03.23.

A Dobó István Mezőgazdasági Termelőszövetkezet szépasszony-völgyi borozója az 1960-as évek elején. A Dobó téesz volt a korszakban a borvidék egyik legnagyobb szőlőtermelője. A termés nagy részét az állami gazdaságnak (későbbi borkombinát/Egervin) adták át feldolgozásra,…

TOVÁBB

Több mint ötszáz nevezés közül értek el aranyérmet az egri borok

2023.03.22.
Győrfi Alexandra

Huszadik alkalommal rendezték meg az Országos Syngenta Borversenyt, melyre több mint ötszáz bort neveztek a hazai borászatok. A megmérettetésen az Ostoros Családi Pincészet három, a Szuromi Családi Birtok kettő, míg az Egri Korona Borház…

TOVÁBB