MENU

5 érdekesség a hungarikumokról

2022.04.06.
Győrfi Alexandra

Április 9–10-én immár harmadik alkalommal rendezik meg a Hungarikum Pikniket Magyarország történelmi bornegyedében, a Szépasszony-völgyben, melynek keretében a vendégek megismerhetik az ország neves gasztrohungarikumait. Most 5 tudnivaló következik azokról a hungarikumokról, melyekkel a rendezvényen is találkozni lehet.

Kürtőskalács, botra tekercs, dorongfánk, dorongos fánk, kürtősfánk, kürtős pánkó, kürtős

A kürtőskalács nevének eredete a tűzhely kürtőjéhez köthető, ugyanis a hosszú, henger alakú sütemény a füstelvezetésre használt kürtőre emlékezteti az embereket. Bár manapság kürtőskalács néven terjedt el a sütemény, az ország egyes részein más és más megnevezések használatosak: a Dunántúlon botra tekercs, dorongfánk, dorongos fánk, míg az ország keleti területein kürtőskalács, kürtősfánk, kürtőspánkó vagy csak kürtős.

Mitől csabai a csabai kolbász?

Bár kritériumai és feltételei minden hungarikumnak vannak, pontos receptúra nem mindig adott. Ilyen a csabai kolbász is, melynek előállítására csak Békéscsaba és Gyula városának közigazgatási határain belül kerülhet sor, azonban ahány család, annyi ízlés. Azonban a kihagyhatatlan fűszerek adottak: só, kömény, fokhagyma, paprika. Más fűszert a csabai nem tűr el.

A bajai halászlé alapszabályai

Az igazi hallé elkészítéséhez több sem kell, mint víz, hal, só, paprika, hagyma és bogrács. A bogrács legyen körte alakú; a feneke legyen széles, a teteje keskenyedjen. A szabad tűzön gyorsabban fő, mint a gázon, és a gyors főzés eredménye, hogy nem fő szét a hal. A halat hideg vízben kell feltenni hagymával, és csak forrás után adhatjuk hozzá a paprikát, amit el kell főzni! A paprika pedig csakis házi törésű legyen. Így készül az igazi bajai halászlé. 

Karcagi birkapörkölt

Bár sokan azt gondolhatják, a „karcagi” jelző egy helyszínt jelent, ez azonban elsősorban egy főzési technikát tulajdonít magának. A főzési mód az állat húsának egybefőzését jelenti. Elsőként a birka húsát víz hozzáadása nélkül pörkölik, szinte sütik, majd pedig együtt főzik a már előzetesen megperzselt fejjel, körömmel, farokkal, pacallal és belsőségrészekkel.

Az egri bikavér

Magyarország újkori bortörténelmének első védett eredetű bora egy legalább négy szőlőfajtából házasított vörösbor, melynek mindenkori alapját a kékfrankos adja. A házasítás hűen tükrözi a borvidék klimatikus és talajadottságait, ugyanakkor az egri borászok gondolkodásmódját is. Az egri bikavér a borvidék számára nem csak a legfontosabb bor, hanem a jövőképet megtestesítő bortípus.

A III. Hungarikum Piknikről az alábbi oldalakon tájékozódhatsz: 

https://www.facebook.com/events/493430202239163/
https://www.egriborvidek.hu/esemeny/iii-hungarikum-piknik/

További cikkek

Igazi csapatmunka: Egri bikavér a Hungarikum Fesztiválon

2025.05.23.

Az egri bikavért – ahogy minden jó házasítást – az teszi kiemelkedővé, hogy a bennük lévő szőlőfajták együttműködése többet tud, összetettebb, több réteget felvonultató bort ad, mint amire az egyes alapborok önállóan képesek.

Pont ezért, bár az egri bikavérnek minden esetben kékfrankos alapra kell épülnie, a hozzá házasított legalább három másik szőlőfajtáknak köszönhetően a végső karakterében már nem egy szőlőfajta dominál. Új egység, új egyéniség jön létre: az egri bikavér.

A Hungarikum Bizottság hivatalosan 2017. március 21-én emelte a hungarikumok sorába az Egri Bikavért, és így a május 30 – június 1-e között megrendezésre kerülő Kecskeméti Hungarikum Fesztiválon az Egri Borvidék is képviselteti magát.

Hét kiemelkedő borászat kiváló Egri Bikavéreit kóstolhatják az odalátogatók:

A gasztronómiában, a színpadi műsorokban, a hagyományőrző programokban, bemutatókban is megelevenednek nemzetünk csúcsteljesítményei, a hungarikumok, amelyek különlegességük, egyediségük és minőségük folytán értékőrző- és teremtő üzenetet hordoznak, kifejezik a magyar életérzést.

TOVÁBB

Gál Tibor lett 2025-ben a Borászok Borásza

2025.05.13.

Ezzel az elismeréssel a Kárpát-medence legjobb borászait díjazzák, melynek egyedisége és hitelessége abban rejlik, hogy maguk a díjra jelölt borászok választják meg a legjobbat évről-évre.

A díjat idén 19. alkalommal adták át ünnepélyes gála keretében Budapesten, a New York Palotában, Sulyok Tamás köztársasági elnök fővédnöksége mellett. Gál Tibor a díjat Bárdos Saroltától, a tavalyi győztestől vehette át.

A díjátadón Rókusfalvy Pál, a nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos – egyben a díj alapítója – hangsúlyozta, hogy a bor elsősorban kultúrát, nem pedig alkoholt jelent, és a magyar bor túlélésének záloga a kulturált borfogyasztás népszerűsítése. Kiemelte a generációváltás fontosságát is, hiszen a fiatal borászok szerepe meghatározó a magyar borkultúra jövője szempontjából.

A Borászok Borásza díj odaítélésének menete is különleges: Magyarország 50 legjobb borászának listáját a korábbi évek győztesei állítják össze, majd ők két fordulóban, egymás közül választják ki a végső győztest.

Az idei döntőbe az alábbi öt borász került: Balassa István (Tokaj), Gál Tibor (Eger), Ipacs Szabó István (Villány), Maurer Oszkár (Délvidék), Szászi Endre (Badacsony).

Gál Tibor a díjjal együtt megkapja a 19. csillagot a Borászok Borásza Csillagok Sétányán, amely Budapest szívében, a Zrínyi utcában található.

A díjátadón további elismeréseket is kiosztottak:

  • Jövő Borásza ösztöndíj: Peszlen Tamás Sándor borászhallgató nyerte el, aki egymillió forintos ösztöndíjat kapott külföldi szakmai gyakorlatra.
  • Borászok Barátja díj: Kézdy Dániel borgyűjtő, borkereskedő, szakértő kapta, aki tevékenységével kiemelkedően segíti a magyar borászokat és a magyar bor ügyét.

Gál Tibor hisz a minőségben, az értékmegőrzésben és a megújulásban is. A Gál Tibor Pincészet Eger egyik meghatározó borászata, amely a hagyományok és a modern szemlélet ötvözésével évről évre kiemelkedő borokat készít. 

Tibor személyes története is példaértékű: 40 évesen, első alkalommal került a legjobb öt közé, és már most a legfiatalabb, aki elnyerte ezt a rangos, kicsit életműdíj jellegű elismerést. A díj számára is meglepetés volt, hiszen a szakma egyik legnagyobb presztízsű kitüntetését kapta meg.

Remek helyre került a díj, mi szívből gratulálunk neki és kívánunk még sok szakmai sikert, elismerést!

(Fotó: MTI/Purger Tamás)

TOVÁBB

Az Egri Vár Bora 2025

2025.04.02.

Az Egri Vár Bora 2025 pályázatot az Egri borvidék bortermelői számára hirdették meg, hogy az Egri vár látogatói megismerhessék a borvidék három kiemelkedő borát.

A pályázatra palackozott egri védett eredetű borokkal lehetett nevezni, amelyek megfelelnek a magyarországi termékelőírásoknak. A borkiválasztás célja, hogy Magyarország leglátogatottabb vidéki múzeumának vendégei az Egri várban is megvásárolhassák a borvidék legjobb borait.

Pályázat és bírálat

Idén nyolc pincészet összesen 19 tétellel nevezett, amelyek között 8 csillag, 7 bikavér és 4 rozé szerepelt.

A borokat vakbírálattal értékelték március 25-én, Tarsoly József egri hegybíró elnökletével. A zsűri a harmonikus ízvilágot helyezte előtérbe. A bikavérek főként 2018–2022 közötti évjáratokból származtak, míg a rozék és csillagok többsége 2024-ben került palackba.

Győztesek

A 100 pontos rendszer alapján kategóriánként egy győztest választottak:

  • Egri Csillag kategória: Varsányi Pincészet – Egri Csillag Classicus 2024
  • Egri Rozé kategória: Ostoros Családi Pincészet – Egri Rozé 2024
  • Egri Bikavér kategória: Szuromi Családi Birtok – Egri Bikavér Superior 2021

Ezek a borok jogosultak viselni az „Az Egri Vár Bora 2025” címet, amelyet később az évszám megjelölésével továbbra is használhatnak.

Fotók: Egri vár

TOVÁBB