MENU

5 érdekesség a hungarikumokról

2022.04.06.
Győrfi Alexandra

Április 9–10-én immár harmadik alkalommal rendezik meg a Hungarikum Pikniket Magyarország történelmi bornegyedében, a Szépasszony-völgyben, melynek keretében a vendégek megismerhetik az ország neves gasztrohungarikumait. Most 5 tudnivaló következik azokról a hungarikumokról, melyekkel a rendezvényen is találkozni lehet.

Kürtőskalács, botra tekercs, dorongfánk, dorongos fánk, kürtősfánk, kürtős pánkó, kürtős

A kürtőskalács nevének eredete a tűzhely kürtőjéhez köthető, ugyanis a hosszú, henger alakú sütemény a füstelvezetésre használt kürtőre emlékezteti az embereket. Bár manapság kürtőskalács néven terjedt el a sütemény, az ország egyes részein más és más megnevezések használatosak: a Dunántúlon botra tekercs, dorongfánk, dorongos fánk, míg az ország keleti területein kürtőskalács, kürtősfánk, kürtőspánkó vagy csak kürtős.

Mitől csabai a csabai kolbász?

Bár kritériumai és feltételei minden hungarikumnak vannak, pontos receptúra nem mindig adott. Ilyen a csabai kolbász is, melynek előállítására csak Békéscsaba és Gyula városának közigazgatási határain belül kerülhet sor, azonban ahány család, annyi ízlés. Azonban a kihagyhatatlan fűszerek adottak: só, kömény, fokhagyma, paprika. Más fűszert a csabai nem tűr el.

A bajai halászlé alapszabályai

Az igazi hallé elkészítéséhez több sem kell, mint víz, hal, só, paprika, hagyma és bogrács. A bogrács legyen körte alakú; a feneke legyen széles, a teteje keskenyedjen. A szabad tűzön gyorsabban fő, mint a gázon, és a gyors főzés eredménye, hogy nem fő szét a hal. A halat hideg vízben kell feltenni hagymával, és csak forrás után adhatjuk hozzá a paprikát, amit el kell főzni! A paprika pedig csakis házi törésű legyen. Így készül az igazi bajai halászlé. 

Karcagi birkapörkölt

Bár sokan azt gondolhatják, a „karcagi” jelző egy helyszínt jelent, ez azonban elsősorban egy főzési technikát tulajdonít magának. A főzési mód az állat húsának egybefőzését jelenti. Elsőként a birka húsát víz hozzáadása nélkül pörkölik, szinte sütik, majd pedig együtt főzik a már előzetesen megperzselt fejjel, körömmel, farokkal, pacallal és belsőségrészekkel.

Az egri bikavér

Magyarország újkori bortörténelmének első védett eredetű bora egy legalább négy szőlőfajtából házasított vörösbor, melynek mindenkori alapját a kékfrankos adja. A házasítás hűen tükrözi a borvidék klimatikus és talajadottságait, ugyanakkor az egri borászok gondolkodásmódját is. Az egri bikavér a borvidék számára nem csak a legfontosabb bor, hanem a jövőképet megtestesítő bortípus.

A III. Hungarikum Piknikről az alábbi oldalakon tájékozódhatsz: 

https://www.facebook.com/events/493430202239163/
https://www.egriborvidek.hu/esemeny/iii-hungarikum-piknik/

További cikkek

Aranysor az egri boroknak Ázsiából

2023.09.22.
Tóth Adrienn

Kizárólag aranyérmeket nyertek az egri borok az Asia Wine Trophy, azaz az Ázsiai Bortrófea idei világversenyén. A megmérettetésről a Petrény Winery három csillogó érmet hozott haza érlelt vörösboraival, a Soltész Borbirtok pedig egy hordós…

TOVÁBB

Egerben is szüretelnek a borászok

2023.09.15.
Tóth Adrienn

Hűvös klímájú borvidékként nem Egerben startol először a szüreti időszak az országban. A korai érésű fajtákkal, elsősorban könnyed fehérborok, rozék, valamint pezsgők és pét-natok alapanyagainak szedésével szeptember közepén azonban megkezdődött az idei szezon. A…

TOVÁBB

Szüreti program a Szépasszony-völgyben

2023.09.08.
Győrfi Alexandra

Elérkeztünk a borászok életében az egyik legizgalmasabb időszakhoz, a szürethez. A szüreti hangulatot átadva a szépasszony-völgyi borászok kiváló borokkal, különleges gasztronómiai kínálattal, számos programmal és izgalmas szüreti játékokkal várják szeptember 16-17. között az Egerbe…

TOVÁBB