MENU

5 érdekesség a hungarikumokról

2022.04.06.
Győrfi Alexandra

Április 9–10-én immár harmadik alkalommal rendezik meg a Hungarikum Pikniket Magyarország történelmi bornegyedében, a Szépasszony-völgyben, melynek keretében a vendégek megismerhetik az ország neves gasztrohungarikumait. Most 5 tudnivaló következik azokról a hungarikumokról, melyekkel a rendezvényen is találkozni lehet.

Kürtőskalács, botra tekercs, dorongfánk, dorongos fánk, kürtősfánk, kürtős pánkó, kürtős

A kürtőskalács nevének eredete a tűzhely kürtőjéhez köthető, ugyanis a hosszú, henger alakú sütemény a füstelvezetésre használt kürtőre emlékezteti az embereket. Bár manapság kürtőskalács néven terjedt el a sütemény, az ország egyes részein más és más megnevezések használatosak: a Dunántúlon botra tekercs, dorongfánk, dorongos fánk, míg az ország keleti területein kürtőskalács, kürtősfánk, kürtőspánkó vagy csak kürtős.

Mitől csabai a csabai kolbász?

Bár kritériumai és feltételei minden hungarikumnak vannak, pontos receptúra nem mindig adott. Ilyen a csabai kolbász is, melynek előállítására csak Békéscsaba és Gyula városának közigazgatási határain belül kerülhet sor, azonban ahány család, annyi ízlés. Azonban a kihagyhatatlan fűszerek adottak: só, kömény, fokhagyma, paprika. Más fűszert a csabai nem tűr el.

A bajai halászlé alapszabályai

Az igazi hallé elkészítéséhez több sem kell, mint víz, hal, só, paprika, hagyma és bogrács. A bogrács legyen körte alakú; a feneke legyen széles, a teteje keskenyedjen. A szabad tűzön gyorsabban fő, mint a gázon, és a gyors főzés eredménye, hogy nem fő szét a hal. A halat hideg vízben kell feltenni hagymával, és csak forrás után adhatjuk hozzá a paprikát, amit el kell főzni! A paprika pedig csakis házi törésű legyen. Így készül az igazi bajai halászlé. 

Karcagi birkapörkölt

Bár sokan azt gondolhatják, a „karcagi” jelző egy helyszínt jelent, ez azonban elsősorban egy főzési technikát tulajdonít magának. A főzési mód az állat húsának egybefőzését jelenti. Elsőként a birka húsát víz hozzáadása nélkül pörkölik, szinte sütik, majd pedig együtt főzik a már előzetesen megperzselt fejjel, körömmel, farokkal, pacallal és belsőségrészekkel.

Az egri bikavér

Magyarország újkori bortörténelmének első védett eredetű bora egy legalább négy szőlőfajtából házasított vörösbor, melynek mindenkori alapját a kékfrankos adja. A házasítás hűen tükrözi a borvidék klimatikus és talajadottságait, ugyanakkor az egri borászok gondolkodásmódját is. Az egri bikavér a borvidék számára nem csak a legfontosabb bor, hanem a jövőképet megtestesítő bortípus.

A III. Hungarikum Piknikről az alábbi oldalakon tájékozódhatsz: 

https://www.facebook.com/events/493430202239163/
https://www.egriborvidek.hu/esemeny/iii-hungarikum-piknik/

További cikkek

Ezek az Egri Vár Borai idén

2023.03.30.
Győrfi Alexandra

Az Egri Vár Bora 2023 cím elnyerésére hirdetett borkiválasztást a Dobó István Vármúzeum. A versenyre három kategóriában pályázhattak a borászok: egri bikavér, egri rozé és egri csillag.

A versenyre nevezett boroknak az egri védett eredetű…

TOVÁBB

A Dobó István Mezőgazdasági Termelőszövetkezet szépasszony-völgyi borozója az 1960-as évek elején

2023.03.23.

A Dobó István Mezőgazdasági Termelőszövetkezet szépasszony-völgyi borozója az 1960-as évek elején. A Dobó téesz volt a korszakban a borvidék egyik legnagyobb szőlőtermelője. A termés nagy részét az állami gazdaságnak (későbbi borkombinát/Egervin) adták át feldolgozásra,…

TOVÁBB

Több mint ötszáz nevezés közül értek el aranyérmet az egri borok

2023.03.22.
Győrfi Alexandra

Huszadik alkalommal rendezték meg az Országos Syngenta Borversenyt, melyre több mint ötszáz bort neveztek a hazai borászatok. A megmérettetésen az Ostoros Családi Pincészet három, a Szuromi Családi Birtok kettő, míg az Egri Korona Borház…

TOVÁBB