MENU

5 érdekesség a hungarikumokról

2022.04.06.
Győrfi Alexandra

Április 9–10-én immár harmadik alkalommal rendezik meg a Hungarikum Pikniket Magyarország történelmi bornegyedében, a Szépasszony-völgyben, melynek keretében a vendégek megismerhetik az ország neves gasztrohungarikumait. Most 5 tudnivaló következik azokról a hungarikumokról, melyekkel a rendezvényen is találkozni lehet.

Kürtőskalács, botra tekercs, dorongfánk, dorongos fánk, kürtősfánk, kürtős pánkó, kürtős

A kürtőskalács nevének eredete a tűzhely kürtőjéhez köthető, ugyanis a hosszú, henger alakú sütemény a füstelvezetésre használt kürtőre emlékezteti az embereket. Bár manapság kürtőskalács néven terjedt el a sütemény, az ország egyes részein más és más megnevezések használatosak: a Dunántúlon botra tekercs, dorongfánk, dorongos fánk, míg az ország keleti területein kürtőskalács, kürtősfánk, kürtőspánkó vagy csak kürtős.

Mitől csabai a csabai kolbász?

Bár kritériumai és feltételei minden hungarikumnak vannak, pontos receptúra nem mindig adott. Ilyen a csabai kolbász is, melynek előállítására csak Békéscsaba és Gyula városának közigazgatási határain belül kerülhet sor, azonban ahány család, annyi ízlés. Azonban a kihagyhatatlan fűszerek adottak: só, kömény, fokhagyma, paprika. Más fűszert a csabai nem tűr el.

A bajai halászlé alapszabályai

Az igazi hallé elkészítéséhez több sem kell, mint víz, hal, só, paprika, hagyma és bogrács. A bogrács legyen körte alakú; a feneke legyen széles, a teteje keskenyedjen. A szabad tűzön gyorsabban fő, mint a gázon, és a gyors főzés eredménye, hogy nem fő szét a hal. A halat hideg vízben kell feltenni hagymával, és csak forrás után adhatjuk hozzá a paprikát, amit el kell főzni! A paprika pedig csakis házi törésű legyen. Így készül az igazi bajai halászlé. 

Karcagi birkapörkölt

Bár sokan azt gondolhatják, a „karcagi” jelző egy helyszínt jelent, ez azonban elsősorban egy főzési technikát tulajdonít magának. A főzési mód az állat húsának egybefőzését jelenti. Elsőként a birka húsát víz hozzáadása nélkül pörkölik, szinte sütik, majd pedig együtt főzik a már előzetesen megperzselt fejjel, körömmel, farokkal, pacallal és belsőségrészekkel.

Az egri bikavér

Magyarország újkori bortörténelmének első védett eredetű bora egy legalább négy szőlőfajtából házasított vörösbor, melynek mindenkori alapját a kékfrankos adja. A házasítás hűen tükrözi a borvidék klimatikus és talajadottságait, ugyanakkor az egri borászok gondolkodásmódját is. Az egri bikavér a borvidék számára nem csak a legfontosabb bor, hanem a jövőképet megtestesítő bortípus.

A III. Hungarikum Piknikről az alábbi oldalakon tájékozódhatsz: 

https://www.facebook.com/events/493430202239163/
https://www.egriborvidek.hu/esemeny/iii-hungarikum-piknik/

További cikkek

Jó látni, hogy a völgybe visszatér az élet

2022.12.02.
Szabó Edit

Román Péter Egerben nőtt fel, és nem is igazán érzi máshol jól magát. A szőlész-borász szakot a gyöngyösi főiskolán végezte, de a saját borászatig még hosszú volt az út. A Gergely Bástya Pincészet 2015-ben…

TOVÁBB

A legjobb hordós érlelésű házasítások egriek a Vince Díj szerint

2022.12.01.
Tóth Adrienn

Összesen nyolc alkalommal kaptak egri fajtaborok és házasítások elismerést az idei Vince Díj átadón. Négy kategóriában is egri borászat lett a győztes (háromban a St. Andrea Szőlőbirtok és egyben a Kovács Nimród Borászat), míg…

TOVÁBB

Ausztriából hoztak haza érmeket egri borok

2022.11.25.
Tóth Adrienn

Az egri Petrény Winery három bora is érmet hozott haza az AWC Vienna nemzetközi borversenyéről. A megmérettetésre 43 országból 1588 pincészet összesen több mint 11 000 borral nevezett. Az egri díjak mellett a Balatonra,…

TOVÁBB