5 érdekesség a hungarikumokról
Április 9–10-én immár harmadik alkalommal rendezik meg a Hungarikum Pikniket Magyarország történelmi bornegyedében, a Szépasszony-völgyben, melynek keretében a vendégek megismerhetik az ország neves gasztrohungarikumait. Most 5 tudnivaló következik azokról a hungarikumokról, melyekkel a rendezvényen is találkozni lehet.
Kürtőskalács, botra tekercs, dorongfánk, dorongos fánk, kürtősfánk, kürtős pánkó, kürtős
A kürtőskalács nevének eredete a tűzhely kürtőjéhez köthető, ugyanis a hosszú, henger alakú sütemény a füstelvezetésre használt kürtőre emlékezteti az embereket. Bár manapság kürtőskalács néven terjedt el a sütemény, az ország egyes részein más és más megnevezések használatosak: a Dunántúlon botra tekercs, dorongfánk, dorongos fánk, míg az ország keleti területein kürtőskalács, kürtősfánk, kürtőspánkó vagy csak kürtős.
Mitől csabai a csabai kolbász?
Bár kritériumai és feltételei minden hungarikumnak vannak, pontos receptúra nem mindig adott. Ilyen a csabai kolbász is, melynek előállítására csak Békéscsaba és Gyula városának közigazgatási határain belül kerülhet sor, azonban ahány család, annyi ízlés. Azonban a kihagyhatatlan fűszerek adottak: só, kömény, fokhagyma, paprika. Más fűszert a csabai nem tűr el.
A bajai halászlé alapszabályai
Az igazi hallé elkészítéséhez több sem kell, mint víz, hal, só, paprika, hagyma és bogrács. A bogrács legyen körte alakú; a feneke legyen széles, a teteje keskenyedjen. A szabad tűzön gyorsabban fő, mint a gázon, és a gyors főzés eredménye, hogy nem fő szét a hal. A halat hideg vízben kell feltenni hagymával, és csak forrás után adhatjuk hozzá a paprikát, amit el kell főzni! A paprika pedig csakis házi törésű legyen. Így készül az igazi bajai halászlé.
Karcagi birkapörkölt
Bár sokan azt gondolhatják, a „karcagi” jelző egy helyszínt jelent, ez azonban elsősorban egy főzési technikát tulajdonít magának. A főzési mód az állat húsának egybefőzését jelenti. Elsőként a birka húsát víz hozzáadása nélkül pörkölik, szinte sütik, majd pedig együtt főzik a már előzetesen megperzselt fejjel, körömmel, farokkal, pacallal és belsőségrészekkel.
Az egri bikavér
Magyarország újkori bortörténelmének első védett eredetű bora egy legalább négy szőlőfajtából házasított vörösbor, melynek mindenkori alapját a kékfrankos adja. A házasítás hűen tükrözi a borvidék klimatikus és talajadottságait, ugyanakkor az egri borászok gondolkodásmódját is. Az egri bikavér a borvidék számára nem csak a legfontosabb bor, hanem a jövőképet megtestesítő bortípus.
A III. Hungarikum Piknikről az alábbi oldalakon tájékozódhatsz:
https://www.facebook.com/events/493430202239163/
https://www.egriborvidek.hu/esemeny/iii-hungarikum-piknik/

További cikkek
Ezek az Egri Vár Borai idén
Az Egri Vár Bora 2023 cím elnyerésére hirdetett borkiválasztást a Dobó István Vármúzeum. A versenyre három kategóriában pályázhattak a borászok: egri bikavér, egri rozé és egri csillag.
A versenyre nevezett boroknak az egri védett eredetű…
A Dobó István Mezőgazdasági Termelőszövetkezet szépasszony-völgyi borozója az 1960-as évek elején
A Dobó István Mezőgazdasági Termelőszövetkezet szépasszony-völgyi borozója az 1960-as évek elején. A Dobó téesz volt a korszakban a borvidék egyik legnagyobb szőlőtermelője. A termés nagy részét az állami gazdaságnak (későbbi borkombinát/Egervin) adták át feldolgozásra,…
Több mint ötszáz nevezés közül értek el aranyérmet az egri borok
Huszadik alkalommal rendezték meg az Országos Syngenta Borversenyt, melyre több mint ötszáz bort neveztek a hazai borászatok. A megmérettetésen az Ostoros Családi Pincészet három, a Szuromi Családi Birtok kettő, míg az Egri Korona Borház…