MENU

Tizenhárom egri bor vihetett haza érmet az Országos Borversenyről

2023.08.14.
Győrfi Alexandra

Ünnepélyes keretek között adták át a 141 díjazott borászatnak a 42. Országos Borverseny díjait. Az Egri borvidékről 8 pincészet gazdagodott elismeréssel.

Az Országos Borverseny egy háromszintű kiválasztási rendszeren alapul, így először a hegyközségi, majd pedig a borvidéki borversenyen elért eredmények alapján jutnak tovább az országos megmérettetésre a pincék borai.

Az országos bírálaton borászok, oktatók, kutatók, szakújságírók, a gasztronómia és a kereskedelem képviselői vesznek részt, fiatalok és tapasztaltabbak egyaránt, ezzel is megalapozva a borverseny szakmai fejlődését.

Az idei megmérettetésre az ország mind a 22 borvidékéről érkezett nevezés, így 252 pincészet összesen 918 tételét értékelte a szakmai zsűri. A verseny végeztével 5 nagy aranyérem, 128 aranyérem, 151 ezüstérem és 11 különdíj talált gazdára.

Légli Ottó, a 2023. évi Országos Borverseny szervező bizottsága elnökének elmondása alapján az évek óta tartó tendencia az idei évben is megfigyelhető volt, ugyanis ez alkalommal is 5-10%-kal több bor érkezett a megmérettetésre, mint a korábbi évben. A nevezett borok 60%-a fehérbor, 30%-a vörösbor és 5,7%-a pezsgő kategóriában indult.

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az eredményhirdetés során fontosnak tartotta elmondani, hogy a borverseny által kapott elismerések nem csak segítenek a fogyasztóknak eligazodni, de motiválják a borászokat, emelik a magyar bor presztízsét és erősítik a hazai borágazatot is.

Íme az egri eredménylista:

Aranyérmek

Vörösborok

90,5 pont Petrény Winery Petrény Cabernet Sauvignon 2013
88,7 pont Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok Egri Syrah Superior Válogatás 2018
88 pont Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok Egri Cabernet Sauvignon Superior 2018
87,5 pont Mészhegy Borászat Cabernet Franc 2012
87,5 pont Juhász Testvérek Pincészete Lidl Egri Bikavér Superior 2021
87 pont Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok Egri Bikavér Superior 2017

Ezüstérmek

Fehérborok

85,7 pont Ostoros Családi Pincészet Soltész Egri Chardonnay 2021
85,3 pont Varsányi Pincészet Verpeléti Olaszrizling Superior 2020
85 pont Tóth és Tóth Debrői Borok Irsai Olivér 2022

Rozéborok

84,7 pont Varsányi Pincészet Grand Selection Rosé Cuvée 2022

Vörösborok

86,3 pont Juhász Testvérek Pincészete Juhász Egri Bikavér Superior 2021
86 pont Dávid Borház Cabernet Franc 2018
85,5 pont Varsányi Pincészet Grand Selection Egri Bikavér Superior 2019

A cikk a Magyar Mezőgazdaság lap értesülései alapján készült.

További cikkek

Körbeér a segítség

2024.12.19.

Egri borászok ünnepi ajándéka a Markhot Ferenc Kórháznak.

Idén már ötödik alkalommal adott át boradományt az Egri Borvidék borász közössége az egri Markhot Ferenc Kórház dolgozóinak.

A kezdeményezés, amely a koronavírus-járvány idején indult, mára hagyománnyá vált.

Farkas László, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke 10-12 borászat prémium borait juttatta el az intézménybe.

„Ezekkel a borokkal szeretnénk kicsit ünnepibbé tenni a kórház dolgozóinak karácsonyát. Ez egy apró gesztus a részünkről, amivel hálánkat fejezzük ki a munkájukért.”

Az adományt dr. Mátrai Zsolt, a gyermekosztály vezető főorvosa vette át, aki az osztályon dolgozó minden munkatársának ajándékoz majd belőle.

A borok tehát nemcsak az ünnepi asztalt díszítik, hanem egy kicsit közelebb hozzák a borvidék közösségét és a kórház dolgozóit is.

Egy újabb példa arra, hogyan lehet a helyi értékeket és az összefogást az ünnepi időszakban kiemelni – mindezt egy pohár egri bor kíséretében.

TOVÁBB

Ízek Viadala eredmények, avagy hol kóstolhatod meg a nyertes fogásokat év végéig

2024.11.07.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok gasztronómiai rendezvény sorozat mindent átfogó program eleme, az Ízek Viadala I Főzőverseny Egri Bikavérre hangolva volt idén októberben.

10 különböző Egri Borvidéki étterem versengett egymással októberben a vendégek és a zsűri kegyeiért Egri Bikavérhez készített finomságokkal.
Célunk az volt, hogy bevonjuk az éttermekbe járó közönséget a kóstolgatásba, népszerűsítsük az Egri Bikavért és a helyi gasztronómiát, valamint növeljük a közösségi élményt és vendég számot az éttermekben, cukrászdákban.

Előétel kategória
Arany minősítés: 1552 Étterem
Ezüst minősítés: Flamingo Bistro Bár

Főétel kategória
Arany minősítés: Lumen Étterem
Ezüst minősítés: Forst-Ház Étterem

Desszert kategória
Arany minősítés: Zsenge inFúzió
Ezüst minősítés: Trakta by Nomád

Közönség kedvence
Arany minősítés: Macok Bisztró
Ezüst minősítés: Sulyom Tájétterem

Tekintsd meg galériánkat az ünnepélyes eredményhirdetésről

Szívből ajánljuk, hogy kóstoljátok meg a nyertes fogásokat, azokban az éttermekben, amelyek arany minősítést kaptak az idei Ízek Viadala Főzőversenyen.

A nyertes fogások 2024.12.31-ig kóstolhatóak.

TOVÁBB

Mutatjuk kik és miért kaptak idén Egri Bikavérért díjat

2024.11.06.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok keretein belül, október 18-án rendeztük meg harmadik alkalommal az Egri Bikavér Vacsoraestet, amely során három személynek adtunk át Egri Bikavérért Díjat.

Az Egri Bikavér Vacsoraest megrendezésének egyik célja a díjátadás maga, túl azon, hogy szeretnénk megmutatni, mennyit fejlődött az Egri Bikavérek minősége, hogy milyen finom az Egri Bikavér.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Cseh-Andras

Cseh András és Cseh Andrásné

Az Egri Bikavér Ünnep ötlete 1996-ban született meg, és azóta az egri borvidék egyik legnagyobb hagyományőrző eseményévé vált. Az akkori Egri Bikavér Ünnepe Szent Donát Napján névre hallgató rendezvény alapítói Thummerer Vilmos, a Hegyközség elnöke; Dula Bence egri hegybíró; Bíró József, a Hotel Eger-Park igazgatója; Marosfalvi László, a Talizmán Étterem tulajdonosa; Barócsi Tibor, a Polgármesteri Hivatal irodavezetője; Bakondi Endre

Az első Bikavér Ünnep 1997-ben került megrendezésre Eger szívében, a Dobó téren, ahol 12 borászat és 12 étterem vett részt, bemutatva kézműves borokat és ételkülönlegességeket. Olyan ikonikus helyek is megjelentek, mint a Gundel Étterem, amelynek saját egri borászata és Bikavére volt Hagymási József vezetésével.
A rendezvény központi eleme az ételek és borok harmonizálása volt, amit egy szakértő zsűri értékelt. A fesztivál kizárólag Egri Bikavéreket mutatott be, és óriási sikert aratott. Ennek eredményeképpen döntés született a rendezvény évenkénti megismétléséről, amely hagyományt teremtett.

Ma azonban különösen fontos napot ünneplünk, hiszen olyan személyeket is köszönthetünk, akik kiemelkedő munkájával, elkötelezettségével és szenvedélyével gazdagították aktívan hosszú évtizedekig nemcsak az Egri Bikavér hagyományát, hanem a magyar borgasztronómia egészét is.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Gal-Lajos

Dr. Gál Lajos

Dr. Gál Lajos elévülhetetlen érdemeket szerzett az egri borok, ezen belül az egri bikavér eredetvédelmi rendszerének és szabályzatának kidolgozásában.
Évtizedeken keresztül volt meghatározó tagja a borvidék irányító testületének és a mai napig elismert szaktekintélye a borvidék termelői közösségének. Az általa javasolt eredetvédelmi rendszer és a termékleírások alapul szolgáltak minden magyarországi borvidék számára is.

Aktív pályája során több év tudományos kutatómunkát áldozott az egri bikavér fejlesztésére. Doktori dolgozatát AZ EGRI BIKAVÉR MINŐSÉGFEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI címmel védte meg a budapesti Corvinus Egyetemen.
A bortermelés során is kiemelten foglalkozik az Egri bikavérrel. Az általa termelt és jegyzett borok magas minőségben, méltó módon képviselték és képviseli az egri borvidéket.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-04

Szívből gratulálunk a díjazottaknak,
EBHT

TOVÁBB