MENU

Szüreti program a Szépasszony-völgyben

2023.09.08.
Győrfi Alexandra

Elérkeztünk a borászok életében az egyik legizgalmasabb időszakhoz, a szürethez. A szüreti hangulatot átadva a szépasszony-völgyi borászok kiváló borokkal, különleges gasztronómiai kínálattal, számos programmal és izgalmas szüreti játékokkal várják szeptember 16-17. között az Egerbe látogatókat. A rendezvény közeledtével felkerestük a borászokat, hogy mely borukat érdemes mindenképpen megkóstolni.

Vibráló és könnyed

Az Ostoros Családi Pincészet 2022-es évjáratú Irsai Olivér bora pimasz, illatos és kirobbanóan gyümölcsös – olyan harmonikus, hogy az idei évben Európa legjobb fehérborának választották egy rangos európai borversenyen. Vibráló és könnyed karakterrel rendelkezik, minden korty tele van energiával, így garantáltan izgalmas és élvezetes borélményt nyújt. Klasszikus tavaszi-nyári bor, jól behűtve, önmagában vagy egy igazán finom fröccsként is telitalálat.

Zebra hátán kis víziló

A címke Ipacs Géza grafikus egyik remeke. Magyarországon „őshonos” állatok képeit használja fel, így a zebra hátán ül egy kis víziló, korona van a fején, onnan lehet tudni, hogy ő a Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok királyleányka bora. A 2022-es évjárat illatában mintha traubiszódába reszeltünk volna citromhéjat. Ízében grépfrút, frutti cukorka, már-már szinte Gabi fogkrémbe hajlik.

Gondosan tervezett és elkészített

A Soltész Borbirtok a kiváló 2022-es évjáratban gondosan tervezett és elkészített Soltész Chardonnay bora egy olyan tétel, amely magában hordozza a francia tölgyben történő erjesztés és érlelés eleganciáját. Ízében telt és kerek, gyümölcsösségével, valamint a pörkölt fa eleganciájával teljes egészében harmonikus. A komplexitása és a kiegyensúlyozottsága figyelemre méltó, és tökéletesen illeszkedik a pincészet borcsaládjának egyedülálló stílusához.

Egyedi és limitált

A Tóth Ferenc Pincészet 2022-es Egri Rajnai Rizling Superior bora egy egyedi, csak a pincészetnél kóstolható, limitált palackszámban készült tétel. A Vince Magazin tesztelőcsapata legutóbb meg is kóstolta és értékelte a pincészet legfrissebb rajnai rizlingjét: „Világosabb árnyalatú zöldessárga szín. Intenzív, üde, kifejezetten citrusos és citromhéjra, lime-ra emlékeztető illatú, kicsit ásványos bor. Kóstolva közepesen telt, nagyon jó arányú, almás, barackos jegyeket mutató; friss savai jó lendületet adnak a kortynak.”

A zászlósbor

A Besenyei Borház zászlósborai az egri bikavérek. A szüreti rendezvény alkalmával a 2017-es évjáratú Egri Bikavér borukat ajánlják megkóstolni. Ez egy kiváló évjáratú, magas beltartalmi értékű, hosszú érlelési potenciállal rendelkező testes bor. Színében mély rubin, illatában és ízében a vörös áfonya, a szeder és az aszalt szilva mellett vanília és csokoládé érezhető ki.

Komplex és gazdag

A Gesztenyés-dűlő legszebb merlot-területeiről, kézzel szedett, válogatott szőlőfürtökből készült a Juhász Testvérek Pincészetének 2016-os évjáratú Juhász Gesztenyés Merlot Grand Selection tétele, mely egy komplex, gazdag ízvilágú, sűrű szövésű vörösbor. Bársonyos ízében érett erdei gyümölcsök, szamóca, aszalt szilva és a 24 hónapos hordós érlelésből származó finom szivarfüstös, csokoládés, bourbon vaníliás jegyek harmonikus kombinációja érezhető.

További cikkek

Aranysor az egri boroknak Ázsiából

2023.09.22.
Tóth Adrienn

Kizárólag aranyérmeket nyertek az egri borok az Asia Wine Trophy, azaz az Ázsiai Bortrófea idei világversenyén. A megmérettetésről a Petrény Winery három csillogó érmet hozott haza érlelt vörösboraival, a Soltész Borbirtok pedig egy hordós…

TOVÁBB

Egerben is szüretelnek a borászok

2023.09.15.
Tóth Adrienn

Hűvös klímájú borvidékként nem Egerben startol először a szüreti időszak az országban. A korai érésű fajtákkal, elsősorban könnyed fehérborok, rozék, valamint pezsgők és pét-natok alapanyagainak szedésével szeptember közepén azonban megkezdődött az idei szezon. A…

TOVÁBB

A Budapesten rendezett 1958-as Nemzetközi Borverseny oklevele és érme

2023.09.07.

1958-ban Nemzetközi Borversenyt rendeztek Budapesten, amelyen a világ legtöbb bortermelő országa képviseltette magát, köztük a legpatinásabbak is. A termelőszövetkezetek erőszakos megszervezésének kezdete előtt egy évvel még engedték nevezni a magántermelőket is. (Mindkét körülmény –…

TOVÁBB