MENU

Rozékkal telik meg a Szépasszony-völgy

2023.07.07.
Győrfi Alexandra

Július 15-én ismét egri borok és borászok várnak Egerben! Látogass el a Rozék és dallamok a Szépasszony-völgyben rendezvényre, és kapcsolódj ki üde, gyümölcsös rozéborok társaságában! Ez alkalommal három egri pincészetet kerestünk fel, hogy meséljenek kicsit a rozékról.

Mi a jó rozé készítésének titka?

Juhász Ádám, Juhász Testvérek Pincészete: A jó rozé készítésének titka több tényező együttműködésén alapul. Az első és legfontosabb az alapanyag, vagyis a megfelelő szőlőfajta kiválasztása. A rozéhoz leggyakrabban olyan fajtákat használnak, amelyek jó savtartalommal rendelkeznek, például a merlot, a kékfrankos vagy a syrah. Ezek a fajták megfelelő sav- és cukortartalmat biztosítanak a rozé kiegyensúlyozott ízéhez.

Ostoros Családi Pincészet csapata: Az alapanyag szempontjából fontos a fajta és a termőterület ideális együttállása, a szüreti mód és időpont helyes megválasztása. Hasonló jelentőséggel bír a tudatos és jó technológia (gyors, kíméletes préselés, musttisztítás, irányított erjesztés, mielőbbi készrekezelés és palackozás) következetes végigvezetése, hogy minél több elsődleges, gyümölcsös jegyet és tulajdonságot tudjunk palackba zárni.

Filep Gergő, Tóth Ferenc Pincészet: A finom rozé készítésének titka szerintünk: a tökéletes időpontban szedett érett, de nem túlérett szőlő, gyors feldolgozás, bogyózás utáni közvetlen préselés és tökéletes irányított erjesztés.

Hogy látod, hogy alakul a rozétrend itthon?

Juhász Ádám: A rozéfogyasztás Magyarországon is folyamatosan növekszik. A könnyedebb, friss és gyümölcsös borok iránti kereslet világszerte nő, és Magyarországon sem marad el ez a folyamat. Egyre többen fedezik fel a rozék sokszínűségét és azok sokrétű étel-bor kapcsolatát. A hazai pincészetek is felismerték a rozé iránti kereslet növekedését, és egyre nagyobb figyelmet fordítanak erre a borstílusra. A változatos ízvilágú rozék és az egész rozékategória egyre inkább elterjed Magyarországon, izgalmas lehetőségeket kínálva a borkedvelőknek.

Ostoros Családi Pincészet csapata: Fontos a rozé továbbra is, mi úgy tapasztaljuk, jelenleg nincs számottevő növekedés, de csökkenés sem. Az általunk készített rozék fogyásából az is látszik, hogy nem a csontszáraz, hanem a száraz és a félszáraz kategória határán (4 g/l maradék cukor) egyensúlyozó rozék a legkelendőbbek. Illetve az is észrevehető, hogy nem egyévszakos a rozé fogyasztása – ugyan a nyár az mindig kiemelkedik, de az év többi részében is nagy a kereslet.

Filep Gergő: A fogyasztók egyre tudatosabbak, a tökéletesen tiszta, feszes, egyensúlyos, tartalmas rozék felé fordulnak, melyekben jó arányok, sok gyümölcs, vitalitás és szép savak vannak.

Mi teszi egyedivé az egri rozét?

Juhász Ádám: Az egri rozét az teszi különlegessé, hogy az Egerben termő szőlőfajták, például a kékfrankos, nagyon jó minőségben érnek. Az egri rozék rendszerint szép halvány rózsaszínűek, friss savakkal és gyümölcsösséggel rendelkeznek. Az egri pincészetek közös munkájának eredményeként az egri rozék elismertek és népszerűek nem csak Magyarországon, de külföldön is.

Ostoros Családi Pincészet csapata: Az Egri borvidéken jelenleg a kék szőlő van túlsúlyban, ezért nagy a merítési lehetőség, hogy mi alkalmasabb rozé- vagy vörösbor-alapanyagnak. Továbbá a hűvösebb borvidéki klíma, a talajadottságok pedig lehetővé teszik, hogy jó savösszetételű, zamatgazdag rozék születhessenek meg szinte minden évjáratban.

Miért jó fröccsalapanyag a rozé?

Juhász Ádám: A rozé kiváló fröccsalapanyag, mert frissességet, lendületet és könnyedséget visz a fröccsbe. Az enyhe savasság és gyümölcsösség kiválóan kiegészíti a szénsavval dúsított ásványvizet vagy szódát, így frissítő és könnyű italt eredményez. Emellett a rozé a többi fröccsfajtához hasonlóan könnyen fogyasztható és sokféle ízvariációban élvezhető.

Ostoros Családi Pincészet csapata: Az előzőekben említett jó savösszetétel, gazdag íz és gyümölcsös illatok az egyéni ízlésnek megfelelő hígítású fröccsökben is érezhetőek maradnak, és frissíteni tudnak főleg a nyári melegben, de természetesen egész évben is.

Az eseménnyel kapcsolatos további információk elérhetők a Facebook-eseményben és a honlapunkon.

További cikkek

Fiatal egri borász, aki a Bikavér jövőjét írhatja: Gál Tibor – Borászok Borásza 2025

2025.10.21.

„Én azért dolgozom, hogy a Bikavér legyen a legértékesebb egri bor, nyugodt megélhetést és presztízst adjon a termelőinek a bor világában.”

Gál Tibor – Borászok Borásza 2025

 Mit jelent neked az, hogy az Egri Borvidéken dolgozhatsz?

Számtalan borvidéken volt lehetőségem dolgozni és tanulni az elmúlt években, de a szívem mindig hazahúzott. Ez egy megmagyarázhatatlan kapcsolat, tudod, hogy hol vagy otthon, hol érzed magad jól, hol vagy kiegyensúlyozott. Nekem ezt csak Eger adja meg. A családunk itt eresztett gyökeret, és szeretnék annyit adni ennek a vidéknek, hogy a gyermekeim ugyanezt érezhessék, amit én.

Hogyan definiálod az „egries” karaktert?

Az egri bor kétséget kizáróan egyedi. A jellemzően tufás talajnak köszönhetően minerális és ásványos, a hűvösebb klíma és a föld alatti pincelabirintusok miatt pedig úgy gyümölcsösek és vibrálóak, hogy közben koncentráltak, gazdagok és hihetetlenül elegánsak.

Hogyan viszonyultok a Bikavérhez – mit jelent nektek?

A Bikavér számomra az egyetlen igaz egri bor. Ez az a kifejeződés, ami egy személyben képes közvetíteni a borvidék különleges termőterületeit, a város kulturális sokszínűségét, turisztikai izgalmait és történelmi – irodalmi varázsvilágát. Ha egy szóban kellene leírni, mindazt, amiről a borvidék szól, akkor az a szó a Bikavér lenne.

Hol tart most, szerintetek, borvidéki szinten a Bikavérről való gondolkodás? 

A Bikavérről gondolkodás rendkívül bátor dolog ma Egerben. A jelenlegi közízlés és divatok sok mindenkit elijesztenek ettől a markától, csak a legelkötelezettebbek vállalják ezt a különleges küldetést! A Bikavér nem csak egy bor. Ez A Bor. A sikeréhez nagyobb önfeláldozásra lenne szükség. 

Milyen saját vagy közösségi célotok, küldetésetek van a Bikavérrel kapcsolatban? 

Én azért dolgozom, hogy a Bikavér legyen a legértékesebb egri bor, adjon nyugodt megélhetést és presztízst a termelőinek a bor világában. 

Az idei évben különleges összecsengésként több díjat is egri borászok nyertek el – mit jelent ez nektek?

Hogy jó úton haladunk. Ezt mi eddig is éreztük, de a nehezebb órákban mindig jól jön egy kis megerősítés. Ettől természetesen nem bízhatjuk el magunkat, de fontos és értékes ez a visszacsatolás a szakmától.

TOVÁBB

Fiatal egri borász, aki a Bikavér jövőjét írhatja: Juhász Ádám – Az Év Egri Bortermelője 2025

2025.10.21.

„Nekünk a Bikavér az egri identitás kulcsa.”

Juhász Ádám – Az Év Egri Bortermelője 2025

 Mit jelent neked az Egri Borvidék?

Az Egri Borvidéken dolgozni számomra egyszerre lehetőség és felelősség. Lehetőség, hiszen Eger évszázados borkultúrája, dűlői, klímája, a szőlőfajták olyan karaktert adnak a borainknak, amely minden palackban egyediséget hordoz. Felelősség, hogy igyekezzek vinni valami újat, valami előre mutatót, hogy az Egri Borvidék is tovább fejlődhessen, és ne csak múltját őrizzük, hanem jelenét és jövőjét is építsük. Számomra az Egri Borvidéken alkotni azt jelenti, hogy ismerem és tisztelem a hely adottságait (dűlők, talajok, klíma), a hagyományokat (pl. az Egri Bikavért), ugyanakkor nem ragaszkodok automatikusan a múlthoz – hanem merek újítani, innovatív lenni

Hogyan definiáljátok az „egries” karaktert?

Kékfrankos-alapú elegancia, feszes sav, finom bor, dűlők megjelenése és tiszta, modern borászati megfogalmazás, ami nem „nehézkes”, hanem energikus vörösbor. A Kékfrankost identitásképző fajtának tartom a bikavér-gondolkodásban, ezt következetesen képviselem és szeretném, ha a múltat „kiradírozó”, új stílusú egri vörösök irányába tudnám terelni a fogyasztókat

Hogyan viszonyultok a Bikavérhez – mit jelent nektek?

Nekünk a Bikavér az egri identitás kulcsa: tudatos házasítás, kékfrankos dominancia, arányokra épülő struktúra és olyan hordóhasználat, ami a gyümölcsöt nem fedi el, hanem kíséri. A prémium tételünk kézzel szüretelt alapanyagból, kékfrankos és nemzetközi fajták házasításából készül. Az erős alapokra modern precizitással építkezem.

Hol tart most szerinted a borvidéken a Bikavérről való gondolkodás? 

A borvidéken erősödik a tudatos minőségi piramis és egyre karakteresebb bikavérek készülnek. Az egri közösség kommunikációja fókuszáltabb lett (négy évszakos programok, nagykóstolók, szakmai bemutatók), ami egységesíti az üzenetet a fogyasztók felé. A 2025-ös Bikavér Ünnepi Napok programsorozat is ezt a közös narratívát viszi tovább.

Milyen saját vagy közösségi célotok, küldetésetek van a Bikavérrel kapcsolatban? 

A megbízhatóság a márka kulcsa ezért stabil, évjáratokon átívelő magas minőséget kell tudnunk termelni. Nagyon fontos, hogy a stílus tolódjon a nagyobb Kékfrankos dominancia és precíz házasítási arányok irányába. A fogyasztói megértés erősítése érdekében az egymástól könnyen megkülönböztethető kategóriák, könnyen érthető üzenetek és edukáció nagyon felértékelődik a jövőben. Végül, a legmagasabb minőségű bikavéreknél tovább kell erősíteni a dűlők megismertetését a fogyasztókkal.

Az idei évben különleges összecsengésként több díjat is egri borászok nyertek el – mit jelent ez nektek?

Nagyon fontos visszajelzés, egy megerősítés: azt jelzi, hogy jó az út, amin járunk. A jövőre nézve inspiráció és motiváció, ami új lendületet ad, hogy még jobban dolgozzunk – nem elég megállni a jelenlegi szinten, hanem tovább kell lépni. Számomra a díjak nem célok önmagukban, hanem mérföldkövek, visszajelzések, és ösztönzők, hogy tovább menni érdemes. Reméljük, hogy a következő években még többször állhatunk ilyen elismerések mögött – nem csak személyesen, hanem közösségi, borvidéki szinten is.

TOVÁBB

Fiatal egri borász, aki a Bikavér jövőjét írhatja: Ifj. Lőrincz György – Az Év Pincészete 2025

2025.10.21.

„A Bikavér a mi lehetőségünk, hogy felkerülhessünk a világtérképre.”

Ifj. Lőrincz György – Az Év Pincészete 2025

Mit jelent neked az, hogy az Egri Borvidéken dolgozhattok?

Elképesztően hálás vagyok, hogy ilyen fantasztikus borvidéken van lehetőségem dolgozni. Szerintem világszínvonalú adottságokkal rendelkezik Eger, amit szeretnénk is a világba kiáltani. Nagyon inspiráló és egyben nagy felelősség is, hogy azon dolgozhatunk, hogy egyszer akár a világ legjobb borvidékei mellett említsék a mi borvidékünket.  

Hogyan definiáljátok az „egries” karaktert?

Eger számomra három dologról szól: hűvös klíma, vulkanikus talaj és házasított borok. Ezek mind azt eredményezik, hogy boraink rendkívül energikusak, izgalmas aromatikával, lendületes savakkal és komplexitással rendelkeznek. Szerintem nagyon vagány!

Hogyan viszonyultok a Bikavérhez – mit jelent nektek?

Sok borvidék csak áhítozik egy olyan közösségi márkára, amiben meg van minden, hogy világsiker legyen. Az Egri bikavér ilyen. Ott van benne a sztori, a legenda, ott van benne minden, ami a közel 1000 éves egri szőlő és borkultúra alatt az emberek megtapasztaltak, a mikroklímáink, a talajadottságaink, az egyedi fajtáink, egyszóval ez az esszenciája az Egri borvidéknek. Úgy érzem, hogy a Bikavér az egyetlen nagy lehetőségünk, amivel felkerülhetünk a világ bortérképére.

Hol tart most, szerintetek, borvidéki szinten a Bikavérről való gondolkodás? 

Egyelőre a lassú, akár megfontoltnak is nevezhető, hosszú távú építkezés folyamata zajlik. Hála Istennek úgy néz ki, hogy egyre többen veszik komolyan ezt a bort és egyre többen látják, hogy ez nem csak a múltja és jelene a borvidéknek, hanem a jövője is. Persze sok feladatunk van még, amíg olyan erős márkát tudunk építeni, ami megkérdőjelezhetetlen minőséget tud képviselni a világban, de közösséget építve, együtt gondolkozva, Isten áldásával sikerülhet.

Milyen saját vagy közösségi célotok, küldetésetek van a Bikavérrel kapcsolatban? 

Az az álmom, hogy olyan bor legyen az Egri Bikavér, aminek minden egyes palackja felismerhető, egyedi és magas minőséget közvetít. Szeretném, ha egyszer a világ legjobb borai mellett rangsorolnák, és ha valaki kap a poharába akár egy New York-i étteremben vakon egy vörösbort, ne csak az jusson eszébe, hogy ez a bor esetleg olyan burgundis, vagy piemonti, talán bordeauxi, hanem, hogy huhh ez olyan egries, olyan Egri Bikavéres! És legyen is abban New York-i pohárban egy Egri Bikavér!

Az idei évben különleges összecsengésként több díjat is egri borászok nyertek el – mit jelent ez nektek?

Minden hír, ami Egerről szól az nagy dolog, minden díj, amit egri borász kaphat hatalmas siker. Nemcsak az adott borásznak elismerése, hanem az egész borvidékünknek. Szívből örülök a kollégáim eredményeinek is, amik talán még inkább alátámasztják azt, hogy micsoda fantasztikus borvidéken dolgozhatunk. Reméljük, hogy minél többször hallat magáról az Egri borvidék és minél többször kerülnek reflektorfénybe az Egri Bikavérek és az Egri Csillagok.

TOVÁBB