MENU

Rozékkal telik meg a Szépasszony-völgy

2023.07.07.
Győrfi Alexandra

Július 15-én ismét egri borok és borászok várnak Egerben! Látogass el a Rozék és dallamok a Szépasszony-völgyben rendezvényre, és kapcsolódj ki üde, gyümölcsös rozéborok társaságában! Ez alkalommal három egri pincészetet kerestünk fel, hogy meséljenek kicsit a rozékról.

Mi a jó rozé készítésének titka?

Juhász Ádám, Juhász Testvérek Pincészete: A jó rozé készítésének titka több tényező együttműködésén alapul. Az első és legfontosabb az alapanyag, vagyis a megfelelő szőlőfajta kiválasztása. A rozéhoz leggyakrabban olyan fajtákat használnak, amelyek jó savtartalommal rendelkeznek, például a merlot, a kékfrankos vagy a syrah. Ezek a fajták megfelelő sav- és cukortartalmat biztosítanak a rozé kiegyensúlyozott ízéhez.

Ostoros Családi Pincészet csapata: Az alapanyag szempontjából fontos a fajta és a termőterület ideális együttállása, a szüreti mód és időpont helyes megválasztása. Hasonló jelentőséggel bír a tudatos és jó technológia (gyors, kíméletes préselés, musttisztítás, irányított erjesztés, mielőbbi készrekezelés és palackozás) következetes végigvezetése, hogy minél több elsődleges, gyümölcsös jegyet és tulajdonságot tudjunk palackba zárni.

Filep Gergő, Tóth Ferenc Pincészet: A finom rozé készítésének titka szerintünk: a tökéletes időpontban szedett érett, de nem túlérett szőlő, gyors feldolgozás, bogyózás utáni közvetlen préselés és tökéletes irányított erjesztés.

Hogy látod, hogy alakul a rozétrend itthon?

Juhász Ádám: A rozéfogyasztás Magyarországon is folyamatosan növekszik. A könnyedebb, friss és gyümölcsös borok iránti kereslet világszerte nő, és Magyarországon sem marad el ez a folyamat. Egyre többen fedezik fel a rozék sokszínűségét és azok sokrétű étel-bor kapcsolatát. A hazai pincészetek is felismerték a rozé iránti kereslet növekedését, és egyre nagyobb figyelmet fordítanak erre a borstílusra. A változatos ízvilágú rozék és az egész rozékategória egyre inkább elterjed Magyarországon, izgalmas lehetőségeket kínálva a borkedvelőknek.

Ostoros Családi Pincészet csapata: Fontos a rozé továbbra is, mi úgy tapasztaljuk, jelenleg nincs számottevő növekedés, de csökkenés sem. Az általunk készített rozék fogyásából az is látszik, hogy nem a csontszáraz, hanem a száraz és a félszáraz kategória határán (4 g/l maradék cukor) egyensúlyozó rozék a legkelendőbbek. Illetve az is észrevehető, hogy nem egyévszakos a rozé fogyasztása – ugyan a nyár az mindig kiemelkedik, de az év többi részében is nagy a kereslet.

Filep Gergő: A fogyasztók egyre tudatosabbak, a tökéletesen tiszta, feszes, egyensúlyos, tartalmas rozék felé fordulnak, melyekben jó arányok, sok gyümölcs, vitalitás és szép savak vannak.

Mi teszi egyedivé az egri rozét?

Juhász Ádám: Az egri rozét az teszi különlegessé, hogy az Egerben termő szőlőfajták, például a kékfrankos, nagyon jó minőségben érnek. Az egri rozék rendszerint szép halvány rózsaszínűek, friss savakkal és gyümölcsösséggel rendelkeznek. Az egri pincészetek közös munkájának eredményeként az egri rozék elismertek és népszerűek nem csak Magyarországon, de külföldön is.

Ostoros Családi Pincészet csapata: Az Egri borvidéken jelenleg a kék szőlő van túlsúlyban, ezért nagy a merítési lehetőség, hogy mi alkalmasabb rozé- vagy vörösbor-alapanyagnak. Továbbá a hűvösebb borvidéki klíma, a talajadottságok pedig lehetővé teszik, hogy jó savösszetételű, zamatgazdag rozék születhessenek meg szinte minden évjáratban.

Miért jó fröccsalapanyag a rozé?

Juhász Ádám: A rozé kiváló fröccsalapanyag, mert frissességet, lendületet és könnyedséget visz a fröccsbe. Az enyhe savasság és gyümölcsösség kiválóan kiegészíti a szénsavval dúsított ásványvizet vagy szódát, így frissítő és könnyű italt eredményez. Emellett a rozé a többi fröccsfajtához hasonlóan könnyen fogyasztható és sokféle ízvariációban élvezhető.

Ostoros Családi Pincészet csapata: Az előzőekben említett jó savösszetétel, gazdag íz és gyümölcsös illatok az egyéni ízlésnek megfelelő hígítású fröccsökben is érezhetőek maradnak, és frissíteni tudnak főleg a nyári melegben, de természetesen egész évben is.

Az eseménnyel kapcsolatos további információk elérhetők a Facebook-eseményben és a honlapunkon.

További cikkek

Igazi csapatmunka: Egri bikavér a Hungarikum Fesztiválon

2025.05.23.

Az egri bikavért – ahogy minden jó házasítást – az teszi kiemelkedővé, hogy a bennük lévő szőlőfajták együttműködése többet tud, összetettebb, több réteget felvonultató bort ad, mint amire az egyes alapborok önállóan képesek.

Pont ezért, bár az egri bikavérnek minden esetben kékfrankos alapra kell épülnie, a hozzá házasított legalább három másik szőlőfajtáknak köszönhetően a végső karakterében már nem egy szőlőfajta dominál. Új egység, új egyéniség jön létre: az egri bikavér.

A Hungarikum Bizottság hivatalosan 2017. március 21-én emelte a hungarikumok sorába az Egri Bikavért, és így a május 30 – június 1-e között megrendezésre kerülő Kecskeméti Hungarikum Fesztiválon az Egri Borvidék is képviselteti magát.

Hét kiemelkedő borászat kiváló Egri Bikavéreit kóstolhatják az odalátogatók:

A gasztronómiában, a színpadi műsorokban, a hagyományőrző programokban, bemutatókban is megelevenednek nemzetünk csúcsteljesítményei, a hungarikumok, amelyek különlegességük, egyediségük és minőségük folytán értékőrző- és teremtő üzenetet hordoznak, kifejezik a magyar életérzést.

TOVÁBB

Gál Tibor lett 2025-ben a Borászok Borásza

2025.05.13.

Ezzel az elismeréssel a Kárpát-medence legjobb borászait díjazzák, melynek egyedisége és hitelessége abban rejlik, hogy maguk a díjra jelölt borászok választják meg a legjobbat évről-évre.

A díjat idén 19. alkalommal adták át ünnepélyes gála keretében Budapesten, a New York Palotában, Sulyok Tamás köztársasági elnök fővédnöksége mellett. Gál Tibor a díjat Bárdos Saroltától, a tavalyi győztestől vehette át.

A díjátadón Rókusfalvy Pál, a nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos – egyben a díj alapítója – hangsúlyozta, hogy a bor elsősorban kultúrát, nem pedig alkoholt jelent, és a magyar bor túlélésének záloga a kulturált borfogyasztás népszerűsítése. Kiemelte a generációváltás fontosságát is, hiszen a fiatal borászok szerepe meghatározó a magyar borkultúra jövője szempontjából.

A Borászok Borásza díj odaítélésének menete is különleges: Magyarország 50 legjobb borászának listáját a korábbi évek győztesei állítják össze, majd ők két fordulóban, egymás közül választják ki a végső győztest.

Az idei döntőbe az alábbi öt borász került: Balassa István (Tokaj), Gál Tibor (Eger), Ipacs Szabó István (Villány), Maurer Oszkár (Délvidék), Szászi Endre (Badacsony).

Gál Tibor a díjjal együtt megkapja a 19. csillagot a Borászok Borásza Csillagok Sétányán, amely Budapest szívében, a Zrínyi utcában található.

A díjátadón további elismeréseket is kiosztottak:

  • Jövő Borásza ösztöndíj: Peszlen Tamás Sándor borászhallgató nyerte el, aki egymillió forintos ösztöndíjat kapott külföldi szakmai gyakorlatra.
  • Borászok Barátja díj: Kézdy Dániel borgyűjtő, borkereskedő, szakértő kapta, aki tevékenységével kiemelkedően segíti a magyar borászokat és a magyar bor ügyét.

Gál Tibor hisz a minőségben, az értékmegőrzésben és a megújulásban is. A Gál Tibor Pincészet Eger egyik meghatározó borászata, amely a hagyományok és a modern szemlélet ötvözésével évről évre kiemelkedő borokat készít. 

Tibor személyes története is példaértékű: 40 évesen, első alkalommal került a legjobb öt közé, és már most a legfiatalabb, aki elnyerte ezt a rangos, kicsit életműdíj jellegű elismerést. A díj számára is meglepetés volt, hiszen a szakma egyik legnagyobb presztízsű kitüntetését kapta meg.

Remek helyre került a díj, mi szívből gratulálunk neki és kívánunk még sok szakmai sikert, elismerést!

(Fotó: MTI/Purger Tamás)

TOVÁBB

Az Egri Vár Bora 2025

2025.04.02.

Az Egri Vár Bora 2025 pályázatot az Egri borvidék bortermelői számára hirdették meg, hogy az Egri vár látogatói megismerhessék a borvidék három kiemelkedő borát.

A pályázatra palackozott egri védett eredetű borokkal lehetett nevezni, amelyek megfelelnek a magyarországi termékelőírásoknak. A borkiválasztás célja, hogy Magyarország leglátogatottabb vidéki múzeumának vendégei az Egri várban is megvásárolhassák a borvidék legjobb borait.

Pályázat és bírálat

Idén nyolc pincészet összesen 19 tétellel nevezett, amelyek között 8 csillag, 7 bikavér és 4 rozé szerepelt.

A borokat vakbírálattal értékelték március 25-én, Tarsoly József egri hegybíró elnökletével. A zsűri a harmonikus ízvilágot helyezte előtérbe. A bikavérek főként 2018–2022 közötti évjáratokból származtak, míg a rozék és csillagok többsége 2024-ben került palackba.

Győztesek

A 100 pontos rendszer alapján kategóriánként egy győztest választottak:

  • Egri Csillag kategória: Varsányi Pincészet – Egri Csillag Classicus 2024
  • Egri Rozé kategória: Ostoros Családi Pincészet – Egri Rozé 2024
  • Egri Bikavér kategória: Szuromi Családi Birtok – Egri Bikavér Superior 2021

Ezek a borok jogosultak viselni az „Az Egri Vár Bora 2025” címet, amelyet később az évszám megjelölésével továbbra is használhatnak.

Fotók: Egri vár

TOVÁBB