MENU

Rozékkal telik meg a Szépasszony-völgy

2023.07.07.
Győrfi Alexandra

Július 15-én ismét egri borok és borászok várnak Egerben! Látogass el a Rozék és dallamok a Szépasszony-völgyben rendezvényre, és kapcsolódj ki üde, gyümölcsös rozéborok társaságában! Ez alkalommal három egri pincészetet kerestünk fel, hogy meséljenek kicsit a rozékról.

Mi a jó rozé készítésének titka?

Juhász Ádám, Juhász Testvérek Pincészete: A jó rozé készítésének titka több tényező együttműködésén alapul. Az első és legfontosabb az alapanyag, vagyis a megfelelő szőlőfajta kiválasztása. A rozéhoz leggyakrabban olyan fajtákat használnak, amelyek jó savtartalommal rendelkeznek, például a merlot, a kékfrankos vagy a syrah. Ezek a fajták megfelelő sav- és cukortartalmat biztosítanak a rozé kiegyensúlyozott ízéhez.

Ostoros Családi Pincészet csapata: Az alapanyag szempontjából fontos a fajta és a termőterület ideális együttállása, a szüreti mód és időpont helyes megválasztása. Hasonló jelentőséggel bír a tudatos és jó technológia (gyors, kíméletes préselés, musttisztítás, irányított erjesztés, mielőbbi készrekezelés és palackozás) következetes végigvezetése, hogy minél több elsődleges, gyümölcsös jegyet és tulajdonságot tudjunk palackba zárni.

Filep Gergő, Tóth Ferenc Pincészet: A finom rozé készítésének titka szerintünk: a tökéletes időpontban szedett érett, de nem túlérett szőlő, gyors feldolgozás, bogyózás utáni közvetlen préselés és tökéletes irányított erjesztés.

Hogy látod, hogy alakul a rozétrend itthon?

Juhász Ádám: A rozéfogyasztás Magyarországon is folyamatosan növekszik. A könnyedebb, friss és gyümölcsös borok iránti kereslet világszerte nő, és Magyarországon sem marad el ez a folyamat. Egyre többen fedezik fel a rozék sokszínűségét és azok sokrétű étel-bor kapcsolatát. A hazai pincészetek is felismerték a rozé iránti kereslet növekedését, és egyre nagyobb figyelmet fordítanak erre a borstílusra. A változatos ízvilágú rozék és az egész rozékategória egyre inkább elterjed Magyarországon, izgalmas lehetőségeket kínálva a borkedvelőknek.

Ostoros Családi Pincészet csapata: Fontos a rozé továbbra is, mi úgy tapasztaljuk, jelenleg nincs számottevő növekedés, de csökkenés sem. Az általunk készített rozék fogyásából az is látszik, hogy nem a csontszáraz, hanem a száraz és a félszáraz kategória határán (4 g/l maradék cukor) egyensúlyozó rozék a legkelendőbbek. Illetve az is észrevehető, hogy nem egyévszakos a rozé fogyasztása – ugyan a nyár az mindig kiemelkedik, de az év többi részében is nagy a kereslet.

Filep Gergő: A fogyasztók egyre tudatosabbak, a tökéletesen tiszta, feszes, egyensúlyos, tartalmas rozék felé fordulnak, melyekben jó arányok, sok gyümölcs, vitalitás és szép savak vannak.

Mi teszi egyedivé az egri rozét?

Juhász Ádám: Az egri rozét az teszi különlegessé, hogy az Egerben termő szőlőfajták, például a kékfrankos, nagyon jó minőségben érnek. Az egri rozék rendszerint szép halvány rózsaszínűek, friss savakkal és gyümölcsösséggel rendelkeznek. Az egri pincészetek közös munkájának eredményeként az egri rozék elismertek és népszerűek nem csak Magyarországon, de külföldön is.

Ostoros Családi Pincészet csapata: Az Egri borvidéken jelenleg a kék szőlő van túlsúlyban, ezért nagy a merítési lehetőség, hogy mi alkalmasabb rozé- vagy vörösbor-alapanyagnak. Továbbá a hűvösebb borvidéki klíma, a talajadottságok pedig lehetővé teszik, hogy jó savösszetételű, zamatgazdag rozék születhessenek meg szinte minden évjáratban.

Miért jó fröccsalapanyag a rozé?

Juhász Ádám: A rozé kiváló fröccsalapanyag, mert frissességet, lendületet és könnyedséget visz a fröccsbe. Az enyhe savasság és gyümölcsösség kiválóan kiegészíti a szénsavval dúsított ásványvizet vagy szódát, így frissítő és könnyű italt eredményez. Emellett a rozé a többi fröccsfajtához hasonlóan könnyen fogyasztható és sokféle ízvariációban élvezhető.

Ostoros Családi Pincészet csapata: Az előzőekben említett jó savösszetétel, gazdag íz és gyümölcsös illatok az egyéni ízlésnek megfelelő hígítású fröccsökben is érezhetőek maradnak, és frissíteni tudnak főleg a nyári melegben, de természetesen egész évben is.

Az eseménnyel kapcsolatos további információk elérhetők a Facebook-eseményben és a honlapunkon.

További cikkek

Aranysor az egri boroknak Ázsiából

2023.09.22.
Tóth Adrienn

Kizárólag aranyérmeket nyertek az egri borok az Asia Wine Trophy, azaz az Ázsiai Bortrófea idei világversenyén. A megmérettetésről a Petrény Winery három csillogó érmet hozott haza érlelt vörösboraival, a Soltész Borbirtok pedig egy hordós…

TOVÁBB

Egerben is szüretelnek a borászok

2023.09.15.
Tóth Adrienn

Hűvös klímájú borvidékként nem Egerben startol először a szüreti időszak az országban. A korai érésű fajtákkal, elsősorban könnyed fehérborok, rozék, valamint pezsgők és pét-natok alapanyagainak szedésével szeptember közepén azonban megkezdődött az idei szezon. A…

TOVÁBB

Szüreti program a Szépasszony-völgyben

2023.09.08.
Győrfi Alexandra

Elérkeztünk a borászok életében az egyik legizgalmasabb időszakhoz, a szürethez. A szüreti hangulatot átadva a szépasszony-völgyi borászok kiváló borokkal, különleges gasztronómiai kínálattal, számos programmal és izgalmas szüreti játékokkal várják szeptember 16-17. között az Egerbe…

TOVÁBB