MENU

Podcastbeszélgetések egri borokról

2023.09.01.
Győrfi Alexandra

A Szellem a Palackból podcastműsor célja a borkultúra népszerűsítése. Dr. Csizmadia András, a műsorvezető vendégeivel az Egri borvidék két meghatározó bortípusát – az egri bikavért és egri csillagot – is körbejárta, míg a Borász-staféták sorozatban a borász-generációváltás szereplőivel beszélget. Andrással készített interjúnkat követően összegyűjtöttük ezeket a podcastadásokat.

Dr. Csizmadia András – műsorkészítő, a BorSchola alapítója és vezetője, a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán docens, tanár, szakújságíró, borszakértő, a Magyar Bor Akadémia tagja – célja a borkultúra népszerűsítése, erre szolgál a podcastműsora is.

Miről szól a Szellem a Palackból műsor?

A műsorom nem titkolt célja, hogy a borok iránt kicsit is érdeklődők számára beavatást jelentsen a borvilág „rejtelmeibe”. Az elejétől kezdve lényegében ugyanazt csinálom népszerűsítő műsor formájában, amit 23 éve a Bor-Schola nevű boriskolámban…

Az alapoktól – a bortípusoktól – kezdve a magyar, majd a Kárpát-medencei borvidékek megismertetésén túl az európai boros nemzetek fontos borvidékeit mutattuk be, majd az Újvilágot is végigvettük. Közben a legfontosabb hazai fajtákat, aztán a fontos világfajtákat, majd mostanában az ún. „majdnem világfajtákat” igyekszünk bemutatni. Közben borász-stafétákról is készítek műsorokat a jellemző hazai borászatok többgenerációs bemutatásával.

A borokon túl azért kikacsintunk a sörökre, a párlatokra, a likőrök szintén izgalmas világára… Igyekszünk bemutatni a borok és ételek párosíthatóságát, lényegében mindent, ami a borkultúrához kötődik. Mindezt jól érthetően, világosan fogalmazva, hogy bárki megérthesse az összefüggéseket.

Mi alapján választja ki az aktuális témákat?

Tematikusan mentem az elejétől kezdve a magyar és az európai, majd az újvilági borkultúrával. Mindebbe belejátszanak az éppen elérhető beszélgetőpartnerek is, akikkel nem mindig könnyű időpontot és stúdiót egyeztetni.

Mit gondol az egri borokról?

Az Egri borvidéket és borászait igen nagyra tartom, ott van az elsők között a hazai pályán. Mind adottságait, sokszínűségét tekintve, mind az itteni borászok innovatív képességét látva is. Külön öröm a sok fiatal tehetséges borász, így a borvidék jövője is biztosítottnak látszik…

Az sem véletlen, hogy ez a borvidék adta nekünk az egyik legnagyobb tehetségű, valóban világhírre szert tett magyar borészt/borászt Gál Tibor személyében. A borészt csak nyelvbotlás? Valószínűleg freudi alapon, de fenntartom: Tibor több volt, mint borász!

Itt elérhetőek az egri tematikájú beszélgetések:

Az egri csillag születésének és első bő évtizedének bemutatása. Beszélgetés dr. Gál Lajossal a Gál Lajos Pincészetétől, aki a Szőlészeti-Borászati Kutatóintézet nyugalmazott igazgatója és számos borászati szervezet tagja.

A podcastbeszélgetés ide kattintva érhető el.

Az egri bikavér múltja, jelene, jövője. Beszélgetés dr. Gál Lajossal.

A podcastbeszélgetés ide kattintva érhető el.

A kékfrankosnak és rokonainak valósághű bemutatása. Beszélgetés dr. Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikussal, nemzetközi tanácsadóval, borszakíróval, a borkultúra terjesztésének elhivatott úttörőjével.

A podcastbeszélgetés ide kattintva érhető el.

Borász-staféták átadása. Gál Tibor világhírű borász és fia, ifj. Gál Tibor bemutatása. Beszélgetés Gál Tiborral a Gál Tibor Pincészettől.

A podcastbeszélgetés ide kattintva érhető el.

Borász-staféták átadása. A St. Andrea Szőlőbirtok múltja, jelene és jövője. Beszélgetés id. Lőrincz Györggyel és ifj. Lőrincz Györggyel.

A podcastbeszélgetés ide kattintva érhető el.

Borász-staféták átadása. Dr. Gál Lajos szerteágazó munkásságának, pincészetének és a pincészeti staféta várományosának bemutatása. Beszélgetés dr. Gál Lajossal és fiával, dr. Gál Péterrel.

A podcastbeszélgetés ide kattintva érhető el.

További cikkek

Gál Tibor lett 2025-ben a Borászok Borásza

2025.05.13.

Ezzel az elismeréssel a Kárpát-medence legjobb borászait díjazzák, melynek egyedisége és hitelessége abban rejlik, hogy maguk a díjra jelölt borászok választják meg a legjobbat évről-évre.

A díjat idén 19. alkalommal adták át ünnepélyes gála keretében Budapesten, a New York Palotában, Sulyok Tamás köztársasági elnök fővédnöksége mellett. Gál Tibor a díjat Bárdos Saroltától, a tavalyi győztestől vehette át.

A díjátadón Rókusfalvy Pál, a nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos – egyben a díj alapítója – hangsúlyozta, hogy a bor elsősorban kultúrát, nem pedig alkoholt jelent, és a magyar bor túlélésének záloga a kulturált borfogyasztás népszerűsítése. Kiemelte a generációváltás fontosságát is, hiszen a fiatal borászok szerepe meghatározó a magyar borkultúra jövője szempontjából.

A Borászok Borásza díj odaítélésének menete is különleges: Magyarország 50 legjobb borászának listáját a korábbi évek győztesei állítják össze, majd ők két fordulóban, egymás közül választják ki a végső győztest.

Az idei döntőbe az alábbi öt borász került: Balassa István (Tokaj), Gál Tibor (Eger), Ipacs Szabó István (Villány), Maurer Oszkár (Délvidék), Szászi Endre (Badacsony).

Gál Tibor a díjjal együtt megkapja a 19. csillagot a Borászok Borásza Csillagok Sétányán, amely Budapest szívében, a Zrínyi utcában található.

A díjátadón további elismeréseket is kiosztottak:

  • Jövő Borásza ösztöndíj: Peszlen Tamás Sándor borászhallgató nyerte el, aki egymillió forintos ösztöndíjat kapott külföldi szakmai gyakorlatra.
  • Borászok Barátja díj: Kézdy Dániel borgyűjtő, borkereskedő, szakértő kapta, aki tevékenységével kiemelkedően segíti a magyar borászokat és a magyar bor ügyét.

Gál Tibor hisz a minőségben, az értékmegőrzésben és a megújulásban is. A Gál Tibor Pincészet Eger egyik meghatározó borászata, amely a hagyományok és a modern szemlélet ötvözésével évről évre kiemelkedő borokat készít. 

Tibor személyes története is példaértékű: 40 évesen, első alkalommal került a legjobb öt közé, és már most a legfiatalabb, aki elnyerte ezt a rangos, kicsit életműdíj jellegű elismerést. A díj számára is meglepetés volt, hiszen a szakma egyik legnagyobb presztízsű kitüntetését kapta meg.

Remek helyre került a díj, mi szívből gratulálunk neki és kívánunk még sok szakmai sikert, elismerést!

(Fotó: MTI/Purger Tamás)

TOVÁBB

Az Egri Vár Bora 2025

2025.04.02.

Az Egri Vár Bora 2025 pályázatot az Egri borvidék bortermelői számára hirdették meg, hogy az Egri vár látogatói megismerhessék a borvidék három kiemelkedő borát.

A pályázatra palackozott egri védett eredetű borokkal lehetett nevezni, amelyek megfelelnek a magyarországi termékelőírásoknak. A borkiválasztás célja, hogy Magyarország leglátogatottabb vidéki múzeumának vendégei az Egri várban is megvásárolhassák a borvidék legjobb borait.

Pályázat és bírálat

Idén nyolc pincészet összesen 19 tétellel nevezett, amelyek között 8 csillag, 7 bikavér és 4 rozé szerepelt.

A borokat vakbírálattal értékelték március 25-én, Tarsoly József egri hegybíró elnökletével. A zsűri a harmonikus ízvilágot helyezte előtérbe. A bikavérek főként 2018–2022 közötti évjáratokból származtak, míg a rozék és csillagok többsége 2024-ben került palackba.

Győztesek

A 100 pontos rendszer alapján kategóriánként egy győztest választottak:

  • Egri Csillag kategória: Varsányi Pincészet – Egri Csillag Classicus 2024
  • Egri Rozé kategória: Ostoros Családi Pincészet – Egri Rozé 2024
  • Egri Bikavér kategória: Szuromi Családi Birtok – Egri Bikavér Superior 2021

Ezek a borok jogosultak viselni az „Az Egri Vár Bora 2025” címet, amelyet később az évszám megjelölésével továbbra is használhatnak.

Fotók: Egri vár

TOVÁBB

Ifj. Gál Tibor a Borászok Borásza díj várományosai között

2025.04.02.

A Borászok Borásza díj legszűkebb mezőnyébe kerülni hatalmas elismerés, a szakma ezzel a díjjal ismerheti el a munkát, amit Ifj. Gál Tibor és a Pincészet nap, mint nap elvégez.

A Borászok Borásza 50 fős jelöltlistáját február 28-án – a Borkonferencia keretein belül – hozták nyilvánosságra és azzal egyidőben, a Borászok Borásza Kóstoló Körön el is indították az elsőkörös szavazást.

A döntés joga az 50 jelölt kezében van, egy kétfordulós választási rendszerben ők választják ki maguk közül minden évben a Borászok Borászát.

Az Egri Borvidék szurkol Tibornak és izgatottan várjuk május 9-ét, amikor megismerhetjük a díjazottakat és a 19. Borászok Borászát.

További információk a versenyről ezen a linken keresztül érhetőek el:

borespiac.hu/2025/03/30/ok-oten-a-boraszok-borasza-dij-varomanyosai

TOVÁBB