MENU

Podcastbeszélgetések egri borokról

2023.09.01.
Győrfi Alexandra

A Szellem a Palackból podcastműsor célja a borkultúra népszerűsítése. Dr. Csizmadia András, a műsorvezető vendégeivel az Egri borvidék két meghatározó bortípusát – az egri bikavért és egri csillagot – is körbejárta, míg a Borász-staféták sorozatban a borász-generációváltás szereplőivel beszélget. Andrással készített interjúnkat követően összegyűjtöttük ezeket a podcastadásokat.

Dr. Csizmadia András – műsorkészítő, a BorSchola alapítója és vezetője, a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán docens, tanár, szakújságíró, borszakértő, a Magyar Bor Akadémia tagja – célja a borkultúra népszerűsítése, erre szolgál a podcastműsora is.

Miről szól a Szellem a Palackból műsor?

A műsorom nem titkolt célja, hogy a borok iránt kicsit is érdeklődők számára beavatást jelentsen a borvilág „rejtelmeibe”. Az elejétől kezdve lényegében ugyanazt csinálom népszerűsítő műsor formájában, amit 23 éve a Bor-Schola nevű boriskolámban…

Az alapoktól – a bortípusoktól – kezdve a magyar, majd a Kárpát-medencei borvidékek megismertetésén túl az európai boros nemzetek fontos borvidékeit mutattuk be, majd az Újvilágot is végigvettük. Közben a legfontosabb hazai fajtákat, aztán a fontos világfajtákat, majd mostanában az ún. „majdnem világfajtákat” igyekszünk bemutatni. Közben borász-stafétákról is készítek műsorokat a jellemző hazai borászatok többgenerációs bemutatásával.

A borokon túl azért kikacsintunk a sörökre, a párlatokra, a likőrök szintén izgalmas világára… Igyekszünk bemutatni a borok és ételek párosíthatóságát, lényegében mindent, ami a borkultúrához kötődik. Mindezt jól érthetően, világosan fogalmazva, hogy bárki megérthesse az összefüggéseket.

Mi alapján választja ki az aktuális témákat?

Tematikusan mentem az elejétől kezdve a magyar és az európai, majd az újvilági borkultúrával. Mindebbe belejátszanak az éppen elérhető beszélgetőpartnerek is, akikkel nem mindig könnyű időpontot és stúdiót egyeztetni.

Mit gondol az egri borokról?

Az Egri borvidéket és borászait igen nagyra tartom, ott van az elsők között a hazai pályán. Mind adottságait, sokszínűségét tekintve, mind az itteni borászok innovatív képességét látva is. Külön öröm a sok fiatal tehetséges borász, így a borvidék jövője is biztosítottnak látszik…

Az sem véletlen, hogy ez a borvidék adta nekünk az egyik legnagyobb tehetségű, valóban világhírre szert tett magyar borészt/borászt Gál Tibor személyében. A borészt csak nyelvbotlás? Valószínűleg freudi alapon, de fenntartom: Tibor több volt, mint borász!

Itt elérhetőek az egri tematikájú beszélgetések:

Az egri csillag születésének és első bő évtizedének bemutatása. Beszélgetés dr. Gál Lajossal a Gál Lajos Pincészetétől, aki a Szőlészeti-Borászati Kutatóintézet nyugalmazott igazgatója és számos borászati szervezet tagja.

A podcastbeszélgetés ide kattintva érhető el.

Az egri bikavér múltja, jelene, jövője. Beszélgetés dr. Gál Lajossal.

A podcastbeszélgetés ide kattintva érhető el.

A kékfrankosnak és rokonainak valósághű bemutatása. Beszélgetés dr. Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikussal, nemzetközi tanácsadóval, borszakíróval, a borkultúra terjesztésének elhivatott úttörőjével.

A podcastbeszélgetés ide kattintva érhető el.

Borász-staféták átadása. Gál Tibor világhírű borász és fia, ifj. Gál Tibor bemutatása. Beszélgetés Gál Tiborral a Gál Tibor Pincészettől.

A podcastbeszélgetés ide kattintva érhető el.

Borász-staféták átadása. A St. Andrea Szőlőbirtok múltja, jelene és jövője. Beszélgetés id. Lőrincz Györggyel és ifj. Lőrincz Györggyel.

A podcastbeszélgetés ide kattintva érhető el.

Borász-staféták átadása. Dr. Gál Lajos szerteágazó munkásságának, pincészetének és a pincészeti staféta várományosának bemutatása. Beszélgetés dr. Gál Lajossal és fiával, dr. Gál Péterrel.

A podcastbeszélgetés ide kattintva érhető el.

További cikkek

Aranysor az egri boroknak Ázsiából

2023.09.22.
Tóth Adrienn

Kizárólag aranyérmeket nyertek az egri borok az Asia Wine Trophy, azaz az Ázsiai Bortrófea idei világversenyén. A megmérettetésről a Petrény Winery három csillogó érmet hozott haza érlelt vörösboraival, a Soltész Borbirtok pedig egy hordós…

TOVÁBB

Egerben is szüretelnek a borászok

2023.09.15.
Tóth Adrienn

Hűvös klímájú borvidékként nem Egerben startol először a szüreti időszak az országban. A korai érésű fajtákkal, elsősorban könnyed fehérborok, rozék, valamint pezsgők és pét-natok alapanyagainak szedésével szeptember közepén azonban megkezdődött az idei szezon. A…

TOVÁBB

Szüreti program a Szépasszony-völgyben

2023.09.08.
Győrfi Alexandra

Elérkeztünk a borászok életében az egyik legizgalmasabb időszakhoz, a szürethez. A szüreti hangulatot átadva a szépasszony-völgyi borászok kiváló borokkal, különleges gasztronómiai kínálattal, számos programmal és izgalmas szüreti játékokkal várják szeptember 16-17. között az Egerbe…

TOVÁBB