MENU

Nyáron is jólesik egy testes vörösbor, jó zene mellett

2023.07.18.

Kovács Nimród, a nevét viselő egri borászat, a KNW tulajdonosa szívesen kóstol nyárestéken hűs fehérborokat, de azt ajánlja július 26. és 30. között a VINO Kóstoló Ünnep látogatóinak, hogy ne feledkezzenek meg a testesebb vörösborok élvezetéről sem, hiszen a színvonalas zenei programok még emelkedettebbek lehetnek egy jó pohár borral. Akinek pedig már túl sok a melegből, annak a hűvös pincék vagy épp a templombelsők adhatnak felüdülést a kánikulában.  

A pincészet kínálatából milyen borokat ajánlotok kifejezetten a nyárra, amelyeket a VINO rendezvényen is meg lehet majd kóstolni?

Ha a meleg nyári estékre gondolunk, óhatatlanul a hűvös fehérborok jutnak először eszünkbe, ezért jó szívvel ajánlom elsőként a könnyedebb, reduktív chardonnay-t, a Dixie-t, ami a mi fehér házasításunk, valamint ikonikus Battonage-unkat, amely krémes, vajas, kalácsos ízekkel örvendeztet meg. Innen persze átmehetünk a vörösborok világába is, hiszen ilyenkor nyáron sem kell lemondanunk róluk. 

Egy kellemesen behűtött KNW Chill Merlot, ami gyümölcsösen fűszeres, vagy éppen az egyedi karakterekkel rendelkező 777 Pinot Noir – ami személyes kedvencem, s ebben a melegebb időszakban is szívesen fogyasztom – szépen lekerekítheti az esténket. Jólesnek akkor, ha már lemegy a nap, és egy könnyedebb nyári vacsora mellett is megállják a helyüket.

Nimród, te azért elcsábulsz, és nyáron is megkóstolod a komolyabb, testesebb boraidat? Mi a legutóbbi élményed?

Nem is olyan régi az ezzel kapcsolatos legutóbbi élményem: egy júliusi hétvégén a Balaton partján gyűlt össze egy baráti társaságunk, tele művészekkel, zenéhez, borhoz, színházhoz, festményekhez értőkkel. Meglepetésként először Szörényi Levente egy cabernet sauvignon alapú rozéját kóstoltuk, és meg kell mondjam, igen kellemes volt. 

Később előkerült a mi Chill Merlot-nk, majd a 777 Pinot Noir, de az estét valójában két testesebb bor, a KNW Nagy-Eged-hegyi Sky Furmintja és a Nyilas-már és a Nagyfai birtokunkon termő, kiváló syrah-ból készült Soul koronázta meg, nélkülük talán kevésbé lett volna izgalmas az este. 

Hozzáteszem: a vacsora bográcsban főtt paprikás krumpli volt, kiváló kolbászokkal, s ennek ízei nagyon jól harmonizáltak a borainkkal. Ha otthon vagyok Budapesten, a teraszon szívesen kortyolok akár a JAZZ superior bikavérből, sőt egy kiadós eső utáni nyárestén végképp jólesik a Nagy-Eged-hegyi zászlóshajó borunk, a kékfrankos-syrah házasítás NJK fűszeres, telt ízvilága is.

Ha valaki még sosem járt a VINO rendezvényen, hogyan mutatnád be neki a eseményt?

Ez az egri borfesztivál nemcsak a borokról, hanem a zenéről, a művészetről és a gasztronómiáról is szól. Az egri Dobó térre költözik a borvidék számos pincészete, s pezsgőktől, gyöngyözőboroktól kezdve az üde, gyümölcsös, könnyed tételeken át a komoly, érlelt borokig széles palettával várják a borkedvelőket. Ezen a rendezvénysorozaton alkalom nyílik a borászok, a borászatok szakemberei és a borkedvelők közvetlen találkozására is, finom ételek és jó zene társaságában. 

Ismert vagy a zeneszeretetedről. Vannak kedvenc előadóid vagy stílusaid az Utcazenészek Versenyéről?

Ha utcazene, akkor nekem Rod Stewart neve ugrik be, aki Spanyolországban utcazenészként kezdte, és ma is az egyik nagy kedvencem. Egy ilyen fesztiválon a könnyedebb, vidám hangvételű stílusok állják meg leginkább a helyüket, így biztosan nem akarnék free jazzt hallgatni, inkább az örök kedvencemet, Dave Brubecket vagy a Beatlest, Elton Johnt, a magyarok közül Charlie-t, a Bergendyt. Úgyhogy, ha valaki közülük játszana színvonalas zeneszámokat, annak biztosan dobnék egy LIKE-érmét.

Ha valaki ellátogat erre a hétvégére Egerbe, a fesztiválon kívül milyen programot vagy látnivalót ne hagyjon ki?

Egy fesztivál mindig nagyon színes, izgalmas, sok emberrel találkozik a borkedvelő, beszélget, kóstolgat. Ám nem árt, ha tudja: honnan való a poharában lévő bor, milyen hordóban érlelték, hogyan készült, milyen környezet veszi körül azt a bort, amit az adott pillanatban kedvel, szeret. 

Ezért – bevallva kicsit, hogy minden szentnek maga felé hajlik a keze – azt ajánlanám, kerekedjenek fel, és keressék fel a KNW Verőszala úti pincéit, amelyek a Rác-hóstya történelmi műemlékei közé tartoznak. Lássák a 300 éves tufafalakat, kóstolják meg a borokat a boltívek hűvösében, vessenek egy pillantást a palackos érlelőinkre, ahol a legszebb tételeink éveket eltöltenek, amíg valódi csúcsformájukban végre a fogyasztó elé kerülhetnek. 

De jómagam ilyen melegben szívesen beülnék délután az egri barokk templomok valamelyikébe, ahol a hűs falak között pár percre elnyugszik az elme és a lélek, elcsendesedik minden, hogy aztán később újult erővel tudja belevetni magát az ember a külvilág izgalmas forgatagába.

Az eseménnyel kapcsolatos további információk elérhetők a Facebook-eseményben és a honlapunkon.

További cikkek

Aranysor az egri boroknak Ázsiából

2023.09.22.
Tóth Adrienn

Kizárólag aranyérmeket nyertek az egri borok az Asia Wine Trophy, azaz az Ázsiai Bortrófea idei világversenyén. A megmérettetésről a Petrény Winery három csillogó érmet hozott haza érlelt vörösboraival, a Soltész Borbirtok pedig egy hordós…

TOVÁBB

Egerben is szüretelnek a borászok

2023.09.15.
Tóth Adrienn

Hűvös klímájú borvidékként nem Egerben startol először a szüreti időszak az országban. A korai érésű fajtákkal, elsősorban könnyed fehérborok, rozék, valamint pezsgők és pét-natok alapanyagainak szedésével szeptember közepén azonban megkezdődött az idei szezon. A…

TOVÁBB

Szüreti program a Szépasszony-völgyben

2023.09.08.
Győrfi Alexandra

Elérkeztünk a borászok életében az egyik legizgalmasabb időszakhoz, a szürethez. A szüreti hangulatot átadva a szépasszony-völgyi borászok kiváló borokkal, különleges gasztronómiai kínálattal, számos programmal és izgalmas szüreti játékokkal várják szeptember 16-17. között az Egerbe…

TOVÁBB