MENU

Nyáron is jólesik egy testes vörösbor, jó zene mellett

2023.07.18.

Kovács Nimród, a nevét viselő egri borászat, a KNW tulajdonosa szívesen kóstol nyárestéken hűs fehérborokat, de azt ajánlja július 26. és 30. között a VINO Kóstoló Ünnep látogatóinak, hogy ne feledkezzenek meg a testesebb vörösborok élvezetéről sem, hiszen a színvonalas zenei programok még emelkedettebbek lehetnek egy jó pohár borral. Akinek pedig már túl sok a melegből, annak a hűvös pincék vagy épp a templombelsők adhatnak felüdülést a kánikulában.  

A pincészet kínálatából milyen borokat ajánlotok kifejezetten a nyárra, amelyeket a VINO rendezvényen is meg lehet majd kóstolni?

Ha a meleg nyári estékre gondolunk, óhatatlanul a hűvös fehérborok jutnak először eszünkbe, ezért jó szívvel ajánlom elsőként a könnyedebb, reduktív chardonnay-t, a Dixie-t, ami a mi fehér házasításunk, valamint ikonikus Battonage-unkat, amely krémes, vajas, kalácsos ízekkel örvendeztet meg. Innen persze átmehetünk a vörösborok világába is, hiszen ilyenkor nyáron sem kell lemondanunk róluk. 

Egy kellemesen behűtött KNW Chill Merlot, ami gyümölcsösen fűszeres, vagy éppen az egyedi karakterekkel rendelkező 777 Pinot Noir – ami személyes kedvencem, s ebben a melegebb időszakban is szívesen fogyasztom – szépen lekerekítheti az esténket. Jólesnek akkor, ha már lemegy a nap, és egy könnyedebb nyári vacsora mellett is megállják a helyüket.

Nimród, te azért elcsábulsz, és nyáron is megkóstolod a komolyabb, testesebb boraidat? Mi a legutóbbi élményed?

Nem is olyan régi az ezzel kapcsolatos legutóbbi élményem: egy júliusi hétvégén a Balaton partján gyűlt össze egy baráti társaságunk, tele művészekkel, zenéhez, borhoz, színházhoz, festményekhez értőkkel. Meglepetésként először Szörényi Levente egy cabernet sauvignon alapú rozéját kóstoltuk, és meg kell mondjam, igen kellemes volt. 

Később előkerült a mi Chill Merlot-nk, majd a 777 Pinot Noir, de az estét valójában két testesebb bor, a KNW Nagy-Eged-hegyi Sky Furmintja és a Nyilas-már és a Nagyfai birtokunkon termő, kiváló syrah-ból készült Soul koronázta meg, nélkülük talán kevésbé lett volna izgalmas az este. 

Hozzáteszem: a vacsora bográcsban főtt paprikás krumpli volt, kiváló kolbászokkal, s ennek ízei nagyon jól harmonizáltak a borainkkal. Ha otthon vagyok Budapesten, a teraszon szívesen kortyolok akár a JAZZ superior bikavérből, sőt egy kiadós eső utáni nyárestén végképp jólesik a Nagy-Eged-hegyi zászlóshajó borunk, a kékfrankos-syrah házasítás NJK fűszeres, telt ízvilága is.

Ha valaki még sosem járt a VINO rendezvényen, hogyan mutatnád be neki a eseményt?

Ez az egri borfesztivál nemcsak a borokról, hanem a zenéről, a művészetről és a gasztronómiáról is szól. Az egri Dobó térre költözik a borvidék számos pincészete, s pezsgőktől, gyöngyözőboroktól kezdve az üde, gyümölcsös, könnyed tételeken át a komoly, érlelt borokig széles palettával várják a borkedvelőket. Ezen a rendezvénysorozaton alkalom nyílik a borászok, a borászatok szakemberei és a borkedvelők közvetlen találkozására is, finom ételek és jó zene társaságában. 

Ismert vagy a zeneszeretetedről. Vannak kedvenc előadóid vagy stílusaid az Utcazenészek Versenyéről?

Ha utcazene, akkor nekem Rod Stewart neve ugrik be, aki Spanyolországban utcazenészként kezdte, és ma is az egyik nagy kedvencem. Egy ilyen fesztiválon a könnyedebb, vidám hangvételű stílusok állják meg leginkább a helyüket, így biztosan nem akarnék free jazzt hallgatni, inkább az örök kedvencemet, Dave Brubecket vagy a Beatlest, Elton Johnt, a magyarok közül Charlie-t, a Bergendyt. Úgyhogy, ha valaki közülük játszana színvonalas zeneszámokat, annak biztosan dobnék egy LIKE-érmét.

Ha valaki ellátogat erre a hétvégére Egerbe, a fesztiválon kívül milyen programot vagy látnivalót ne hagyjon ki?

Egy fesztivál mindig nagyon színes, izgalmas, sok emberrel találkozik a borkedvelő, beszélget, kóstolgat. Ám nem árt, ha tudja: honnan való a poharában lévő bor, milyen hordóban érlelték, hogyan készült, milyen környezet veszi körül azt a bort, amit az adott pillanatban kedvel, szeret. 

Ezért – bevallva kicsit, hogy minden szentnek maga felé hajlik a keze – azt ajánlanám, kerekedjenek fel, és keressék fel a KNW Verőszala úti pincéit, amelyek a Rác-hóstya történelmi műemlékei közé tartoznak. Lássák a 300 éves tufafalakat, kóstolják meg a borokat a boltívek hűvösében, vessenek egy pillantást a palackos érlelőinkre, ahol a legszebb tételeink éveket eltöltenek, amíg valódi csúcsformájukban végre a fogyasztó elé kerülhetnek. 

De jómagam ilyen melegben szívesen beülnék délután az egri barokk templomok valamelyikébe, ahol a hűs falak között pár percre elnyugszik az elme és a lélek, elcsendesedik minden, hogy aztán később újult erővel tudja belevetni magát az ember a külvilág izgalmas forgatagába.

Az eseménnyel kapcsolatos további információk elérhetők a Facebook-eseményben és a honlapunkon.

További cikkek

Körbeér a segítség

2024.12.19.

Egri borászok ünnepi ajándéka a Markhot Ferenc Kórháznak.

Idén már ötödik alkalommal adott át boradományt az Egri Borvidék borász közössége az egri Markhot Ferenc Kórház dolgozóinak.

A kezdeményezés, amely a koronavírus-járvány idején indult, mára hagyománnyá vált.

Farkas László, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke 10-12 borászat prémium borait juttatta el az intézménybe.

„Ezekkel a borokkal szeretnénk kicsit ünnepibbé tenni a kórház dolgozóinak karácsonyát. Ez egy apró gesztus a részünkről, amivel hálánkat fejezzük ki a munkájukért.”

Az adományt dr. Mátrai Zsolt, a gyermekosztály vezető főorvosa vette át, aki az osztályon dolgozó minden munkatársának ajándékoz majd belőle.

A borok tehát nemcsak az ünnepi asztalt díszítik, hanem egy kicsit közelebb hozzák a borvidék közösségét és a kórház dolgozóit is.

Egy újabb példa arra, hogyan lehet a helyi értékeket és az összefogást az ünnepi időszakban kiemelni – mindezt egy pohár egri bor kíséretében.

TOVÁBB

Ízek Viadala eredmények, avagy hol kóstolhatod meg a nyertes fogásokat év végéig

2024.11.07.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok gasztronómiai rendezvény sorozat mindent átfogó program eleme, az Ízek Viadala I Főzőverseny Egri Bikavérre hangolva volt idén októberben.

10 különböző Egri Borvidéki étterem versengett egymással októberben a vendégek és a zsűri kegyeiért Egri Bikavérhez készített finomságokkal.
Célunk az volt, hogy bevonjuk az éttermekbe járó közönséget a kóstolgatásba, népszerűsítsük az Egri Bikavért és a helyi gasztronómiát, valamint növeljük a közösségi élményt és vendég számot az éttermekben, cukrászdákban.

Előétel kategória
Arany minősítés: 1552 Étterem
Ezüst minősítés: Flamingo Bistro Bár

Főétel kategória
Arany minősítés: Lumen Étterem
Ezüst minősítés: Forst-Ház Étterem

Desszert kategória
Arany minősítés: Zsenge inFúzió
Ezüst minősítés: Trakta by Nomád

Közönség kedvence
Arany minősítés: Macok Bisztró
Ezüst minősítés: Sulyom Tájétterem

Tekintsd meg galériánkat az ünnepélyes eredményhirdetésről

Szívből ajánljuk, hogy kóstoljátok meg a nyertes fogásokat, azokban az éttermekben, amelyek arany minősítést kaptak az idei Ízek Viadala Főzőversenyen.

A nyertes fogások 2024.12.31-ig kóstolhatóak.

TOVÁBB

Mutatjuk kik és miért kaptak idén Egri Bikavérért díjat

2024.11.06.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok keretein belül, október 18-án rendeztük meg harmadik alkalommal az Egri Bikavér Vacsoraestet, amely során három személynek adtunk át Egri Bikavérért Díjat.

Az Egri Bikavér Vacsoraest megrendezésének egyik célja a díjátadás maga, túl azon, hogy szeretnénk megmutatni, mennyit fejlődött az Egri Bikavérek minősége, hogy milyen finom az Egri Bikavér.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Cseh-Andras

Cseh András és Cseh Andrásné

Az Egri Bikavér Ünnep ötlete 1996-ban született meg, és azóta az egri borvidék egyik legnagyobb hagyományőrző eseményévé vált. Az akkori Egri Bikavér Ünnepe Szent Donát Napján névre hallgató rendezvény alapítói Thummerer Vilmos, a Hegyközség elnöke; Dula Bence egri hegybíró; Bíró József, a Hotel Eger-Park igazgatója; Marosfalvi László, a Talizmán Étterem tulajdonosa; Barócsi Tibor, a Polgármesteri Hivatal irodavezetője; Bakondi Endre

Az első Bikavér Ünnep 1997-ben került megrendezésre Eger szívében, a Dobó téren, ahol 12 borászat és 12 étterem vett részt, bemutatva kézműves borokat és ételkülönlegességeket. Olyan ikonikus helyek is megjelentek, mint a Gundel Étterem, amelynek saját egri borászata és Bikavére volt Hagymási József vezetésével.
A rendezvény központi eleme az ételek és borok harmonizálása volt, amit egy szakértő zsűri értékelt. A fesztivál kizárólag Egri Bikavéreket mutatott be, és óriási sikert aratott. Ennek eredményeképpen döntés született a rendezvény évenkénti megismétléséről, amely hagyományt teremtett.

Ma azonban különösen fontos napot ünneplünk, hiszen olyan személyeket is köszönthetünk, akik kiemelkedő munkájával, elkötelezettségével és szenvedélyével gazdagították aktívan hosszú évtizedekig nemcsak az Egri Bikavér hagyományát, hanem a magyar borgasztronómia egészét is.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Gal-Lajos

Dr. Gál Lajos

Dr. Gál Lajos elévülhetetlen érdemeket szerzett az egri borok, ezen belül az egri bikavér eredetvédelmi rendszerének és szabályzatának kidolgozásában.
Évtizedeken keresztül volt meghatározó tagja a borvidék irányító testületének és a mai napig elismert szaktekintélye a borvidék termelői közösségének. Az általa javasolt eredetvédelmi rendszer és a termékleírások alapul szolgáltak minden magyarországi borvidék számára is.

Aktív pályája során több év tudományos kutatómunkát áldozott az egri bikavér fejlesztésére. Doktori dolgozatát AZ EGRI BIKAVÉR MINŐSÉGFEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI címmel védte meg a budapesti Corvinus Egyetemen.
A bortermelés során is kiemelten foglalkozik az Egri bikavérrel. Az általa termelt és jegyzett borok magas minőségben, méltó módon képviselték és képviseli az egri borvidéket.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-04

Szívből gratulálunk a díjazottaknak,
EBHT

TOVÁBB