MENU

Nyáron is jólesik egy testes vörösbor, jó zene mellett

2023.07.18.

Kovács Nimród, a nevét viselő egri borászat, a KNW tulajdonosa szívesen kóstol nyárestéken hűs fehérborokat, de azt ajánlja július 26. és 30. között a VINO Kóstoló Ünnep látogatóinak, hogy ne feledkezzenek meg a testesebb vörösborok élvezetéről sem, hiszen a színvonalas zenei programok még emelkedettebbek lehetnek egy jó pohár borral. Akinek pedig már túl sok a melegből, annak a hűvös pincék vagy épp a templombelsők adhatnak felüdülést a kánikulában.  

A pincészet kínálatából milyen borokat ajánlotok kifejezetten a nyárra, amelyeket a VINO rendezvényen is meg lehet majd kóstolni?

Ha a meleg nyári estékre gondolunk, óhatatlanul a hűvös fehérborok jutnak először eszünkbe, ezért jó szívvel ajánlom elsőként a könnyedebb, reduktív chardonnay-t, a Dixie-t, ami a mi fehér házasításunk, valamint ikonikus Battonage-unkat, amely krémes, vajas, kalácsos ízekkel örvendeztet meg. Innen persze átmehetünk a vörösborok világába is, hiszen ilyenkor nyáron sem kell lemondanunk róluk. 

Egy kellemesen behűtött KNW Chill Merlot, ami gyümölcsösen fűszeres, vagy éppen az egyedi karakterekkel rendelkező 777 Pinot Noir – ami személyes kedvencem, s ebben a melegebb időszakban is szívesen fogyasztom – szépen lekerekítheti az esténket. Jólesnek akkor, ha már lemegy a nap, és egy könnyedebb nyári vacsora mellett is megállják a helyüket.

Nimród, te azért elcsábulsz, és nyáron is megkóstolod a komolyabb, testesebb boraidat? Mi a legutóbbi élményed?

Nem is olyan régi az ezzel kapcsolatos legutóbbi élményem: egy júliusi hétvégén a Balaton partján gyűlt össze egy baráti társaságunk, tele művészekkel, zenéhez, borhoz, színházhoz, festményekhez értőkkel. Meglepetésként először Szörényi Levente egy cabernet sauvignon alapú rozéját kóstoltuk, és meg kell mondjam, igen kellemes volt. 

Később előkerült a mi Chill Merlot-nk, majd a 777 Pinot Noir, de az estét valójában két testesebb bor, a KNW Nagy-Eged-hegyi Sky Furmintja és a Nyilas-már és a Nagyfai birtokunkon termő, kiváló syrah-ból készült Soul koronázta meg, nélkülük talán kevésbé lett volna izgalmas az este. 

Hozzáteszem: a vacsora bográcsban főtt paprikás krumpli volt, kiváló kolbászokkal, s ennek ízei nagyon jól harmonizáltak a borainkkal. Ha otthon vagyok Budapesten, a teraszon szívesen kortyolok akár a JAZZ superior bikavérből, sőt egy kiadós eső utáni nyárestén végképp jólesik a Nagy-Eged-hegyi zászlóshajó borunk, a kékfrankos-syrah házasítás NJK fűszeres, telt ízvilága is.

Ha valaki még sosem járt a VINO rendezvényen, hogyan mutatnád be neki a eseményt?

Ez az egri borfesztivál nemcsak a borokról, hanem a zenéről, a művészetről és a gasztronómiáról is szól. Az egri Dobó térre költözik a borvidék számos pincészete, s pezsgőktől, gyöngyözőboroktól kezdve az üde, gyümölcsös, könnyed tételeken át a komoly, érlelt borokig széles palettával várják a borkedvelőket. Ezen a rendezvénysorozaton alkalom nyílik a borászok, a borászatok szakemberei és a borkedvelők közvetlen találkozására is, finom ételek és jó zene társaságában. 

Ismert vagy a zeneszeretetedről. Vannak kedvenc előadóid vagy stílusaid az Utcazenészek Versenyéről?

Ha utcazene, akkor nekem Rod Stewart neve ugrik be, aki Spanyolországban utcazenészként kezdte, és ma is az egyik nagy kedvencem. Egy ilyen fesztiválon a könnyedebb, vidám hangvételű stílusok állják meg leginkább a helyüket, így biztosan nem akarnék free jazzt hallgatni, inkább az örök kedvencemet, Dave Brubecket vagy a Beatlest, Elton Johnt, a magyarok közül Charlie-t, a Bergendyt. Úgyhogy, ha valaki közülük játszana színvonalas zeneszámokat, annak biztosan dobnék egy LIKE-érmét.

Ha valaki ellátogat erre a hétvégére Egerbe, a fesztiválon kívül milyen programot vagy látnivalót ne hagyjon ki?

Egy fesztivál mindig nagyon színes, izgalmas, sok emberrel találkozik a borkedvelő, beszélget, kóstolgat. Ám nem árt, ha tudja: honnan való a poharában lévő bor, milyen hordóban érlelték, hogyan készült, milyen környezet veszi körül azt a bort, amit az adott pillanatban kedvel, szeret. 

Ezért – bevallva kicsit, hogy minden szentnek maga felé hajlik a keze – azt ajánlanám, kerekedjenek fel, és keressék fel a KNW Verőszala úti pincéit, amelyek a Rác-hóstya történelmi műemlékei közé tartoznak. Lássák a 300 éves tufafalakat, kóstolják meg a borokat a boltívek hűvösében, vessenek egy pillantást a palackos érlelőinkre, ahol a legszebb tételeink éveket eltöltenek, amíg valódi csúcsformájukban végre a fogyasztó elé kerülhetnek. 

De jómagam ilyen melegben szívesen beülnék délután az egri barokk templomok valamelyikébe, ahol a hűs falak között pár percre elnyugszik az elme és a lélek, elcsendesedik minden, hogy aztán később újult erővel tudja belevetni magát az ember a külvilág izgalmas forgatagába.

Az eseménnyel kapcsolatos további információk elérhetők a Facebook-eseményben és a honlapunkon.

További cikkek

Négy új tag az Egri Bikavér Lovagrendben és két nagydíj az Egri Bor Ünnepe borversenyen

2024.07.15.

Újabb tagokat köszönthetünk az Egri Bikavér Lovagrendben, akiknek az avatására ünnepélyes körülmények között 2024-ben is az Egri Bor Ünnepén került sor.

Borászok közül a Juhász Testvérek Pincészetének ügyvezetőjét és főborászát, Juhász Ádámot választották.
Gasztronómiai körökből, Macsinka János, Gundel díjas séfet, a Macok Bisztró tulajdonosát köszönthetjük.
És idén lett két professzorunk is, Dr. Halmai Péter, közgazdász professzor, az MTA tagja, egyetemi professzor a BME-n és az NKE-n is. Valamint tiszteletbeli taggá avatták dr. Cs. Varga István irodalomtörténész és történelem professzort.

2024-ben az Egri Bor Ünnep győztes borai pedig az alábbiak lettek:

Egri Csillag kategóriában Gál Lajos Kamra-völgy 2021 Grand Superiorja, az Egri Bikavér kategória győztese pedig Csutorás Ferenc Vulcanic Noire Egri Bikavér 2021-es superiorja lett.
Szívből gratulálunk minden új tagnak és győztesnek!

TOVÁBB

Egri Borünnep 2024 nyitó nap és díjazottok

2024.07.12.

𝗔𝘇 𝗘𝗴𝗿𝗶 𝗕𝗼𝗿𝘂̈𝗻𝗻𝗲𝗽 𝗻𝘆𝗶𝘁𝗼́ 𝗻𝗮𝗽𝗷𝗮́𝗻, az alábbi szőlő- és bortermelőknek nyújtottak át díjakat, melyhez szívből gratulálunk!

» 2023-as Év Szőlőtermelője Stumpf Péter lett.
» 2023-as Év bortermelője Tarjányi Gyula lett.
» A Hordós Attila Emlékdíjat, mely vándordíj évente más-más borvidéken talál gazdára, idén Szuromi Misi kapta.

Tóth Feri bácsit, 85. születésnapja alkalmából dr. Lőrincz György borász köszöntötte.

TOVÁBB

SZAKMAI BORKÓSTOLÓ EGERBEN, EGY VENDÉG SZEMÉVEL

2024.07.12.

Tegnap újra szerelmes lettem az egri borba. Egészen különleges eseményen vehettem részt a Gál Tibor Fúzióban. Első alkalommal valósulhatott meg egy olyan tematikus szakmai borkóstoló, amelynek a célja az volt, hogy az egri borvidék vendéglátóhelyein és turisztikai szolgáltatóinál a vendégeket kiszolgáló különböző szakemberek kifejezetten egri borvidéki minőségi bortermelők nyári, őszi kínálatba illeszthető tételeit kóstolhassák meg és beszélgethessenek egymással lehetséges ételpárosításokról, napszakhoz, hangulathoz, rendezvényekhez ajánlható borokról vagy bármiről borok és emberek kapcsán. A borászok a nyárhoz illeszkedve a kínálatukból a hűsítő fehér és könnyű vörös boraikat hozták magukkal a sétáló kóstolóra.

Az esemény egyik fő tapasztalata az hogy az egri éttermek jelentős részében a borkínálat megegyezik vagy alig különbözik a nagy bevásárló láncok polcainak választékától, pedig az egri borvidék egyre magasabb színvonalú és egyre sokszínűbb, izgalmas palettával rendelkezik és a minőségi termelők tudatos, akár közvetlen B2B értékesítési rendszerekkel is állnak a vendéglátóhelyek rendelkezésére. A borvidék kínálatából minden igényt kielégítő „nagyon egri” csúcsminőségű borlapot lehet összeállítani mindegyik árfekvésben.

Akkor vajon mi hiányzik, hogy Egerben is megvalósulhasson az a vendégélmény, amit más borvidékeken is átélhet az ember? A szervezők szerint az, hogy azok az emberek, hogy azok akik a vendégekkel találkoznak, bor ajánlanak, azok sakát maguk is átélhessék ezt az élményt. Ez a szakmai kóstoló túlteljesítette ezt a vágyat.

Az élmény számomra ismeretlen volt. Turisztikai szakemberként első alkalommal vehettem részt terroir és évszakspecifikus, ezesetben nyári egri borkóstolón, de remélem nem utoljára. Ezzel a kicsit beszűkült tudatállapottal – amit azért említek meg, mert sok boomer és x-es kortársamnál tapasztalom ezt a nehéz örökséget – meglepetéssel tapasztaltam, milyen változatos és csodálatos ízvilágú fehér fajtabor választékkal szolgálnak az egri borvidék termelői. Pedig, ha belegondolok abba, hogy északi és relatív nagy térszint feletti magasságban terülnek el a szőlőbirtokok, még a klíma melegedésével együtt is a leghűvösebb hazai borvidék az egri, ami kedvez a fehér borszőlőnek.

Kóstoltam pl. olyan felhőkönnyű Sauvignon Blanc-t a Stumpf Pincészettől, amit még egy forró nyári napon is bármely napszakban el tudok képzelni hűsítőnek, ugyanígy a Szuromi Misi sillerét is. Nagyon élveztem a különböző termelők egri csillagai közötti különbségek felfedezését is. Azt tudtam, hogy a kadarka és a syrah lágyabb ízvilága kifejezetten feldobnak egy nyári estét, de az új élmény volt, hogy egy Superior Egri Bikavér fiatalon, pl. a Böjt Borászat 2021-es bikavére, kifejezetten hűsítő. Az érzékszerveim mellett a rengeteg ismeret és szenvedély is lenyűgözött, amit az egri, ostorosi, andornaktályai, egerszalóki és egerszóláti borászok megosztottak velünk.

próbáljak ki. Akkor lennék a legboldogabb, ha egriként ezt megtehetném bármelyik étteremben, ahova elmegyek ebédelni, vacsorázni vagy akárcsak egy jó baráti beszélgetésre. Ehhez azonban valószínűleg jó pár hasonló szakmai kóstoló eseményre szükség van még, mert sajnos a vendéglátósok kisebb számban képviselték a szektort, mint a borászok. Azonban akik eljöttek Egerből és a térségből, hasonló lelkesedést tapasztaltam.

Mindannyian megegyeztünk abban, hogy hasznos lenne gyakrabban ilyen szakmai kóstolókon részt venni és tanulni, aztán tovább adni az élményt a vendégnek.

TOVÁBB