MENU

Négy fesztivál vár egy időben Egerben

2023.07.21.

Most 5 napon keresztül tapasztalhatod meg Eger pezsgését, ugyanis július 26. és 30. között fesztiválok kavalkádja vár a belvárosban. Ne hagyd ki az Utcazenészek Versenyét, a Képzőművészeti és ÉTER Plusz Tehetségkutató Fesztivált, és persze a VINO Kóstoló Ünnep programjait!

A Képzőművészeti Utcafesztivál immáron 4. alkalommal csatlakozik festőkkel, szobrászokkal, képzőművészekkel. A VINO Kóstoló Ünnep keretében az egri borászok boraik széles választékát mutatják be az érdeklődőknek a Dobó téren. Első alkalommal csatlakozik a rendezvénysorozathoz Jakab Jácint szervezésében az ÉTER Plusz Tehetségkutató Fesztivál, melynek keretében egy szakmai zsűri a szombati napon 12 fiatal feltörekvő zenekart hallgat meg és díjaz.

A négy fesztivál szervezőjének összefogása egyedülálló Eger városának történetében, és a céljuk mindezzel az, hogy együttes erővel jelentős turisztikai attrakciót biztosítsanak Eger belvárosának annak érdekében, hogy minél többen látogassak el a végvári városba.

Utcazenészek Versenye

Az Utcazenészek Versenye egri belvárosi vállalkozók összefogásával és Eger MJV Önkormányzatának támogatásával indult útnak 2015-ben. Ábry Zoltán főszervező azóta is minden évben életre kelti a mára már országosan ismert könnyűzenei fesztivált. Az idei évben 90 zenei formáció jelentkezett, melyből az előzsűrizést követően 48 csapat indulhat el.

A rendezvény egyediségét az ún. like érmék adják. Az az utcazenész nyeri meg az Egriek kedvence elismeréssel járó 500 ezer Ft-os díjat, aki az 5 nap alatt a legtöbb like érmét gyűjti be a járókelőktől.

Emellett szakmai zsűri is díjaz. Ők a legjobb együttes, illetve a legjobb szóló/duó formációkat választják ki, 100-100 ezer forintos díjazással.

A szakmai zsűri tagjai:

Kollányi Zsuzsi – énekesnő
Szentmihályi Gábor – dobos, hangmérnök, zenei producer (Rapülők, Bon-Bon)
Szolnoki Péter – Artisjus-díjas zenész (Bon-Bon)
Nagy Zoltán – zenei vezető, karmester (Gárdonyi Géza Színház), főiskolai docens (Eszterházy Károly Katolikus Egyetem)

Képzőművészeti Utcafesztivál

A Képzőművészeti Utcafesztivál Teleki Klári egri művészetpártoló kezdeményezésére jött létre. Célja, hogy a tehetséges amatőr festők és szobrászok széles közönségnek mutathassák meg alkotásaikat. Ezzel együtt az utcára való kitelepülés fontos momentuma, hogy az alkotás folyamatába bevonják a járókelőket.

A legjelentősebb újdonság, hogy az idei évben nemcsak a zenészekre, hanem a képzőművészek alkotásaira is lehet like érmékkel szavazni. Így a járókelők nem csak az egriek kedvenc zenekarát, de az egriek kedvenc alkotóját is megválasztják; a díjat a vasárnapi zárógálán adják át.   

Az elmúlt 3 évben olyan mértékben megnőtt a jelentkező alkotók létszáma a Képzőművészeti Utcafesztiválra, hogy már nem csak egri alkotók állítanak ki, hanem az ország 17 városából érkeznek művészek (többek között Székesfehérvárról, Piliscsabáról, Budapestről, Debrecenből, Győrből, Balatonlelléről, Ózdról, Kalocsáról, Sárbogárdról és Veszprémből).

A megnövekedett létszám miatt ez a fesztivál az idei évben az Eszterházy térre költözik, ahol a fás-ligetes részben a sétányok mentén alakítanak ki kiállítótereket. Minden nap új alkotásokkal, hordófestés és zenére történő látványfestés programokkal várják az érdeklődőket.

Az alkotásokat előbíráló szakmai zsűri tagjai:

Simon Tünde – a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanszékvezető docense, festőművész
Határ Attila – az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Képzőművészeti és Művészetelméleti Intézetének művésztanára, festőművész
Goschler Tamás – az egri Eventus Üzleti, Művészeti Iskola művésztanára, festőművész

A Hordófestés zsűrijének tagjai:

Dr. Lőrincz György – az Egri Borút Egyesület elnöke
Farkasné Varsányi Katalin – a Varsányi Pincészet marketingvezetője
Előházi Irén – az Egri Malom Zrt. vezérigazgatója
Andrási Beáta – a Franco Papírbolt tulajdonosa
Dr. Krajcsovicz Anita ügyvéd

ÉTER Plusz Tehetségkutató Fesztivál 

Az ÉTER Plusz Tehetségkutató Fesztivál Jakab Jácint kezdeményezésére indult útnak 18 évvel ezelőtt. Célja, hogy lehetőséget nyújtsanak az országban és a határon túl élő, szárnyaikat próbálgató amatőr magyar tehetségeknek a bemutatkozásra és a fejlődésre, és hogy olyan esélyt biztosítsanak a nálunk fellépő és győztesként távozó zenekarok, előadók számára, amivel az ismertség és a népszerűség útjára léphetnek.

A fesztivál az idei évben az Öröm a Zene tehetségkutató versennyel és az Utcazenészek Versenyével együttműködésben 2023. július 29-én, szombaton kerül megszervezésre az Eszterházy téren. Az előzsűrizést követően 12 zenekart hallgat meg az ÉTER zsűrije. Bár az Utcazenészek Versenye és az ÉTER Fesztivál két külön esemény, azért van átjárás. Az együttműködésüknek köszönhetően a 12 zenekarból 2 az utcazenészek közül kerül kiválasztásra.

Jakab Jácint, az ÉTER főszervezője szerint az együttműködés előnye számukra az, hogy az egri belvárosi helyszínnek köszönhetően minden eddiginél szélesebb közönség tekintheti meg a műsorukat. Ábry Zoltán az Utcazenészek Versenye oldaláról azt emelte ki, hogy az ÉTER Plusz minden eddiginél kiemelkedőbb előmeneteli lehetőséget biztosít az utcazenei mezőnyből az ÉTER Fesztiválra bekerülők számára.

VINO Kóstoló Ünnep

Az Egri borvidék borászai idén is szeretettel várják a borkedvelőket a VINO Kóstoló Ünnepre 2023. július 26. és 30. között. Az esemény helyszíne Eger legendás központja, a Dobó István tér!

A VINO Kóstoló Ünnep tökéletes alkalom arra, hogy megismerjük és megkóstoljuk az egri borokat, felfedezzük a borvidék sokszínűségét. A rendezvényen számos borvidéki pincészet mutatja be legjobb fehér-, rozé-, vörös- és pezsgőborait. Az ötnapos Ünnepen a borokhoz illő finom fogásokból is válogathatunk.

„A VINO Kóstoló Ünnep a borok szerelmeseinek szentelt esemény, ahol átfogóan ismerhető meg az Egri borvidék kínálata. Számos izgalmas és különleges bor vár az érdeklődőkre, amelyeket gondosan válogattak ki a helyi bortermelők.

A borásszal való találkozás során megismerhetőek a pincészetek történetei, a termőhelyek jellegzetességei, valamint az adott borok készítésének folyamata is, így a látogatók mélyebb betekintést nyerhetnek a borok világába, és még többet tudhatnak meg azokról az alkotásokról, amelyek a poharakba kerülnek. Ez az alkalom lehetőséget ad arra, hogy a közös érdeklődésünk, a bor szeretetében találkozzunk, és együtt ünnepeljük ezt a különleges világot!” – Lőrincz György borász

Eger mindig jó választás! A városban egymást érik, olykor pedig közös dátummal egymást erősítik a színes események. A VINO Kóstoló Ünnepet az Utcazenészek Versenye és a Képzőművészeti Utcafesztivál is kíséri, hogy az élmény még teljesebbé váljon. Míg a Dobó téren a boroké a főszerep, addig a macskaköves utcákat bohém zenekarok és fülbemászó dallamok lakják be július 26. és 30. között.

Élje át ezt a felejthetetlen élményt, látogasson el Egerbe július végén, és élvezze az egri nyarat, az egri borokat, az egri hangulatot! Az élmény köztünk születik! További információk az egriborvidek.hu és a visiteger.com weboldalakon.

További cikkek

A bor és a jóga találkozása Egerben

2024.02.13.
Koklács Kata

A jógában van egy tanítás, a brahmacsarja, azaz a mértékletesség elve. A brahmacsarja tanítása szerint a minőség fontosabb a mennyiségnél. Arra buzdít minket, hogy hozzuk ki a
maximumot a jó dolgokból: élvezzük a finom falatokat, a kortyokat és kerüljük el a szélsőségeket.
A borfogyasztásról mi is ezt valljuk. Amikor megkóstolunk egy minőségi, finom bort, nem az számít, hogy milyen gyorsan töltjük újra a poharat, hanem az, hogy kiélvezzünk minden
egyes kortyot, megfigyeljük az illatokat, ízeket, színeket. A minőségi borfogyasztás odafigyelést, teljes jelenlétet igényel.
Ezt a jelenlétet tudjuk gyakorolni a jógaszőnyegen is, ezért szépen lassan a jóga belekúszott az egri pincészetek életébe.
A Nap-völgy Borászat és Élménybirtok a Szépasszony-völgy eldugott kis utcájában található, ami nem csak mediterrán hangulatával, hanem a programjaival is elvarázsolja a vendégeket.
Több alkalommal is rendeztek tematikus vasárnapi Jóga&Brunch eseményeket, ahol a reggelt egy kellemes, teljes testet átmozgató jógaórával indítják a gyakorlók. A mozgás után
mindenki feltöltheti az energiaraktárait egy tápláló, svédasztalos reggelivel, finom kávéval.
Az étkezés mindig magával hoz egy jó hangulatú beszélgetést is, így mindenki kötetlenül falatozhat.
Ezek a komplex gasztronómiai élmények közelebb hozzák az embereket egymáshoz.
Minőségi időt tölthetünk el magunkkal, a szeretteinkkel, olyan pillanatokkal lehetünk gazdagabbak, amikor azt tudjuk mondani, igen, ezért érdemes élni.
A következő Jóga&Brunch 2024. március 3-án kerül megrendezésre, amire ezen az oldalon lehet jelentkezni.

Nemcsak a Szépasszony-völgyben láthatunk példát a bor és a jóga összefonódására, hanem a belvárosban is. Eger szívében, a Gál Tibor Fúzióban tematikus programok és különböző
jógaórák várják az érdeklődőket. Azoknak, akik szeretik a finom borokat, és a jógával is szemezgetnek, jó szívvel ajánljuk a Wine&Yoga programsorozatot. Az ilyen típusú jógaóra célja a könnyedség megtalálása, a kötöttség nélküli gyakorlás egy finom bor társaságában. A résztvevők páros gyakorlatok segítségével, pohárral a kézben jógáznak, oldott hangulatban. Igazi barátnős, vagy éppen anya-lánya program. Az érdeklődők 2024. április 19-én tudnak csatlakozni a következő Wine&Yoga eseményhez. Részletes információk a VisitEger oldalán találhatóak.
A Fúzió különlegessége, hogy a Borbár feletti rész egy jógastúdiónak ad otthont, ahol különböző jógastílusokat próbálhatnak ki a mozogni vágyók. Az órák után pedig,
mindenkinek lehetősége van megkóstolni a Gál Tibor borok valamelyikét akár egy vacsorával egybekötve. Az órákról és a regisztrációról az alábbi oldalon tudnak tájékozódni az
érdeklődők.

Ahogyan láthatjuk Egerben a bor és a jóga harmonikusan megfér egymás mellett, mindkettő képviseli a minőséget a mennyiség helyett, valamint azt, hogy a tárgyak helyett élményeket
gyűjtsünk. Természetesen, azt is megértjük, hogy nem mindenkit vonz a jóga, ezért adunk pár ötletet, hogy hogyan lehet beiktatni egy kis mozgást a bor és a szőlő közelségében.
Eger városa a dűlők ölelésében fekszik, ezért egy futás a szőlők közt mindig jó lehetőség, ha
töltekezni szeretnénk a friss levegőn. Aki igazán nagy kihívást keres magának az fusson fel a Nagy-Eged hegy tetejére, ahonnan a kilátás magáért beszél.
Az Egri Vár melletti Várfalsétány lépcsőinek megmászása még a rutinosokat is megállíthatja, ám a lépcsőzés után leülni az egyik padra egy pohár bor kíséretében és csodálni a naplementét
egy csodálatos élmény.

TOVÁBB

3 nap Egerben | különleges boros programok

2024.02.12.
Koklács Kata

Mindössze három napot töltesz el ebben a csodás városban? Összeszedtünk három olyan élményt és program lehetőséget az itt töltött idődre, amivel jobban megismerheted városunkat és finom borait. 

Pohárral Egerben túra | Belvárosi borozás

Eger szívében sétálni egy pohár finom borral a kezedben miért ne lenne az egyik legjobb élmény? A Gál Tibor Pincészet közreműködésével szervezett Pohárral Egerben túra során lehetőséged nyílik felfedezni Eger belvárosát, miközben a legfinomabb borokat kortyolgatod. A csoportos túra alatt nemcsak a város látnivalóit ismerheted meg, hanem bepillantást nyerhetsz a borkészítés titkaiba is, miközben a szakértő vezető megosztja veled a város történelmének érdekességeit. A csoportos túrán számos titkot és érdekességet megtudhatsz a városról és a borkészítés rejtelmeiről, csupán 2 óra alatt. Jelentkezz be a weboldalon található telefonszámon vagy fuzio@galtibor.hu e-mail címen keresztül. 

Borbusz szombatonként | júniustól – augusztusig

Egerben megannyi pincészet képviselteti magát kiváló minőségű boraival. A borbusz túra alkalmával lehetőséged nyílik arra, hogy ezekből néhányat végig kóstolj. A program keretein belül júniustól egészen augusztusig egy kijelölt útvonalon haladó busszal meglátogathatod az Egri Borvidék megannyi borászatát, csak meg kell tervezned hol szeretnél kóstolni. A járat szombatonként közlekedik, és a menetrendben meghatározott megállóknál bármikor fel- vagy leszállhatsz. A jegyedet felszálláskor a buszon tudod megvásárolni, amiért kapsz egy kupont, melynek beváltásakor kedvezményben részesülsz a kijelölt borászatokban. Keresd a menetrendet az alábbi oldalon. Gyere és használd ki ezt a kalandos lehetőséget és ismerd meg jobban az egri borkultúrát. Ez nemcsak egy borkóstoló, hanem egy valódi kulturális élmény is. Élvezd ki az itt töltött időd minden percét, hogy részese lehess Eger gazdag boros hagyományainak.

Dűlőtúra Tóthék birtokán | Távolabb a várostól

Csodás városunkat körülölelik és díszítik a kiváló minőségű dűlők, amelyeken megterem a gyönyörű kék és fehér szőlő. A Dűlőtúra során Tóth Katalin vezetésével felfedezheted a 7 hektáros terület minden szegletét, ahol Eger legkiválóbb dűlőjében a Síkhegyen barangolva elmerülhetsz a lenyűgöző látványban és megismerheted a termőföld egyedi jellemzőit. A csendes környezet, friss levegő és a természet közelsége segítenek a kikapcsolódásban és feltöltődésben, miközben elmélyedsz a borkészítés folyamataiban.  A sétán megkóstolhatod a különleges borokat, amelyek a helyi szőlőfajták egyedi karakterét hordozzák magukban. Jelentkezz a programra a egriborelmeny@gmail.com e-mail címen, vagy a  borászat weboldalán található telefonszámon. Ez a  túra nem csupán a borkóstolásra összpontosít, hanem az érzékek széles skáláját öleli fel, beleértve a látvány, illatokat és az érintés élményét is. 

Eger három nap alatt is lenyűgöző élményeket kínál, hisz ezeken a programokon mélyebben megismerheted a várost és élvezheted finom borait.

TOVÁBB

Egy nap Egerben, télen

2024.02.02.
Koklács Kata

Csak egy napra látogatsz el Egerbe és nem tudod merre indulj el?
Készítettünk számodra egy útitervet, amely segítségével felfedezheted Eger kincseit a hidegebb hónapokban is és igazi élményekkel gazdagodhatsz!
A belváros romantikus kis utcáin sétálva számos kávézó közül válogathatsz, térj be az egyikbe, töltsd fel az energiaraktáraidat és indulhat a kaland!
Látogass el a város ikonikus nevezetességébe, az Egri Várba, melynek felújított bástyájáról csodálatos kilátás nyílik a barokk épületekre, a hóval tarkított dűlőkre és a Bükk
hegycsúcsaira. Ha eldugott kincsek után kutatsz, térj be a Kopcsik Marcipániába, ahol Eger Oscar-díjas cukrászának, Kopcsik Lajosnak a műveit tekintheted meg.

A múzeummal szemben található a török uralom egyik legnagyobb, szemmel is látható lenyomata, a Minaret. A torony megmászása egy kisebb kardio edzéssel is felér, ám a panoráma mindenért kárpótolni fog. A mozgás után töltődj vissza, kóstolj bele az egri gasztronómiába! A város szívében, a Dobó
tér közelében számos étterem és kávézó közül válogathatsz, de ha csak borozni szeretnél, akkor a kanyargós kis utcákon több egri borász borboltját, borbárját vagy borászatát is megtalálod.
Igen, jól olvastad, sok más helytől eltérően Egerben a belterületen is vannak borászatok, ráadásul a várost egy alagút rendszer hálózza be. Ezek a pincék kiváló helyként szolgálnak a szőlőnek, ezért az egriek az egyik legféltettebb kincsüket, szüret után azonnal a városba tudják szállítani.
Jó tipp, ha autentikus környezetben szeretnél megismerkedni a borokkal, érdemes előre időpontot foglalni.

A bor-gasztronómiai kitérő után ismerd meg az éppen megújuló Bazilikát, hazánk második legnagyobb templomát, valamint a Líceumot, ahol kicsik és nagyok egyaránt
megismerkedhetnek a tudomány játékos formáival.
A nap végén pedig irány a Szépasszony-völgy, ahol nemcsak házias ételek, hanem a legjobb Egri Csillagok és Egri Bikavérek várnak arra, hogy megismerjétek őket.

TOVÁBB