MENU

Négy fesztivál vár egy időben Egerben

2023.07.21.

Most 5 napon keresztül tapasztalhatod meg Eger pezsgését, ugyanis július 26. és 30. között fesztiválok kavalkádja vár a belvárosban. Ne hagyd ki az Utcazenészek Versenyét, a Képzőművészeti és ÉTER Plusz Tehetségkutató Fesztivált, és persze a VINO Kóstoló Ünnep programjait!

A Képzőművészeti Utcafesztivál immáron 4. alkalommal csatlakozik festőkkel, szobrászokkal, képzőművészekkel. A VINO Kóstoló Ünnep keretében az egri borászok boraik széles választékát mutatják be az érdeklődőknek a Dobó téren. Első alkalommal csatlakozik a rendezvénysorozathoz Jakab Jácint szervezésében az ÉTER Plusz Tehetségkutató Fesztivál, melynek keretében egy szakmai zsűri a szombati napon 12 fiatal feltörekvő zenekart hallgat meg és díjaz.

A négy fesztivál szervezőjének összefogása egyedülálló Eger városának történetében, és a céljuk mindezzel az, hogy együttes erővel jelentős turisztikai attrakciót biztosítsanak Eger belvárosának annak érdekében, hogy minél többen látogassak el a végvári városba.

Utcazenészek Versenye

Az Utcazenészek Versenye egri belvárosi vállalkozók összefogásával és Eger MJV Önkormányzatának támogatásával indult útnak 2015-ben. Ábry Zoltán főszervező azóta is minden évben életre kelti a mára már országosan ismert könnyűzenei fesztivált. Az idei évben 90 zenei formáció jelentkezett, melyből az előzsűrizést követően 48 csapat indulhat el.

A rendezvény egyediségét az ún. like érmék adják. Az az utcazenész nyeri meg az Egriek kedvence elismeréssel járó 500 ezer Ft-os díjat, aki az 5 nap alatt a legtöbb like érmét gyűjti be a járókelőktől.

Emellett szakmai zsűri is díjaz. Ők a legjobb együttes, illetve a legjobb szóló/duó formációkat választják ki, 100-100 ezer forintos díjazással.

A szakmai zsűri tagjai:

Kollányi Zsuzsi – énekesnő
Szentmihályi Gábor – dobos, hangmérnök, zenei producer (Rapülők, Bon-Bon)
Szolnoki Péter – Artisjus-díjas zenész (Bon-Bon)
Nagy Zoltán – zenei vezető, karmester (Gárdonyi Géza Színház), főiskolai docens (Eszterházy Károly Katolikus Egyetem)

Képzőművészeti Utcafesztivál

A Képzőművészeti Utcafesztivál Teleki Klári egri művészetpártoló kezdeményezésére jött létre. Célja, hogy a tehetséges amatőr festők és szobrászok széles közönségnek mutathassák meg alkotásaikat. Ezzel együtt az utcára való kitelepülés fontos momentuma, hogy az alkotás folyamatába bevonják a járókelőket.

A legjelentősebb újdonság, hogy az idei évben nemcsak a zenészekre, hanem a képzőművészek alkotásaira is lehet like érmékkel szavazni. Így a járókelők nem csak az egriek kedvenc zenekarát, de az egriek kedvenc alkotóját is megválasztják; a díjat a vasárnapi zárógálán adják át.   

Az elmúlt 3 évben olyan mértékben megnőtt a jelentkező alkotók létszáma a Képzőművészeti Utcafesztiválra, hogy már nem csak egri alkotók állítanak ki, hanem az ország 17 városából érkeznek művészek (többek között Székesfehérvárról, Piliscsabáról, Budapestről, Debrecenből, Győrből, Balatonlelléről, Ózdról, Kalocsáról, Sárbogárdról és Veszprémből).

A megnövekedett létszám miatt ez a fesztivál az idei évben az Eszterházy térre költözik, ahol a fás-ligetes részben a sétányok mentén alakítanak ki kiállítótereket. Minden nap új alkotásokkal, hordófestés és zenére történő látványfestés programokkal várják az érdeklődőket.

Az alkotásokat előbíráló szakmai zsűri tagjai:

Simon Tünde – a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanszékvezető docense, festőművész
Határ Attila – az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Képzőművészeti és Művészetelméleti Intézetének művésztanára, festőművész
Goschler Tamás – az egri Eventus Üzleti, Művészeti Iskola művésztanára, festőművész

A Hordófestés zsűrijének tagjai:

Dr. Lőrincz György – az Egri Borút Egyesület elnöke
Farkasné Varsányi Katalin – a Varsányi Pincészet marketingvezetője
Előházi Irén – az Egri Malom Zrt. vezérigazgatója
Andrási Beáta – a Franco Papírbolt tulajdonosa
Dr. Krajcsovicz Anita ügyvéd

ÉTER Plusz Tehetségkutató Fesztivál 

Az ÉTER Plusz Tehetségkutató Fesztivál Jakab Jácint kezdeményezésére indult útnak 18 évvel ezelőtt. Célja, hogy lehetőséget nyújtsanak az országban és a határon túl élő, szárnyaikat próbálgató amatőr magyar tehetségeknek a bemutatkozásra és a fejlődésre, és hogy olyan esélyt biztosítsanak a nálunk fellépő és győztesként távozó zenekarok, előadók számára, amivel az ismertség és a népszerűség útjára léphetnek.

A fesztivál az idei évben az Öröm a Zene tehetségkutató versennyel és az Utcazenészek Versenyével együttműködésben 2023. július 29-én, szombaton kerül megszervezésre az Eszterházy téren. Az előzsűrizést követően 12 zenekart hallgat meg az ÉTER zsűrije. Bár az Utcazenészek Versenye és az ÉTER Fesztivál két külön esemény, azért van átjárás. Az együttműködésüknek köszönhetően a 12 zenekarból 2 az utcazenészek közül kerül kiválasztásra.

Jakab Jácint, az ÉTER főszervezője szerint az együttműködés előnye számukra az, hogy az egri belvárosi helyszínnek köszönhetően minden eddiginél szélesebb közönség tekintheti meg a műsorukat. Ábry Zoltán az Utcazenészek Versenye oldaláról azt emelte ki, hogy az ÉTER Plusz minden eddiginél kiemelkedőbb előmeneteli lehetőséget biztosít az utcazenei mezőnyből az ÉTER Fesztiválra bekerülők számára.

VINO Kóstoló Ünnep

Az Egri borvidék borászai idén is szeretettel várják a borkedvelőket a VINO Kóstoló Ünnepre 2023. július 26. és 30. között. Az esemény helyszíne Eger legendás központja, a Dobó István tér!

A VINO Kóstoló Ünnep tökéletes alkalom arra, hogy megismerjük és megkóstoljuk az egri borokat, felfedezzük a borvidék sokszínűségét. A rendezvényen számos borvidéki pincészet mutatja be legjobb fehér-, rozé-, vörös- és pezsgőborait. Az ötnapos Ünnepen a borokhoz illő finom fogásokból is válogathatunk.

„A VINO Kóstoló Ünnep a borok szerelmeseinek szentelt esemény, ahol átfogóan ismerhető meg az Egri borvidék kínálata. Számos izgalmas és különleges bor vár az érdeklődőkre, amelyeket gondosan válogattak ki a helyi bortermelők.

A borásszal való találkozás során megismerhetőek a pincészetek történetei, a termőhelyek jellegzetességei, valamint az adott borok készítésének folyamata is, így a látogatók mélyebb betekintést nyerhetnek a borok világába, és még többet tudhatnak meg azokról az alkotásokról, amelyek a poharakba kerülnek. Ez az alkalom lehetőséget ad arra, hogy a közös érdeklődésünk, a bor szeretetében találkozzunk, és együtt ünnepeljük ezt a különleges világot!” – Lőrincz György borász

Eger mindig jó választás! A városban egymást érik, olykor pedig közös dátummal egymást erősítik a színes események. A VINO Kóstoló Ünnepet az Utcazenészek Versenye és a Képzőművészeti Utcafesztivál is kíséri, hogy az élmény még teljesebbé váljon. Míg a Dobó téren a boroké a főszerep, addig a macskaköves utcákat bohém zenekarok és fülbemászó dallamok lakják be július 26. és 30. között.

Élje át ezt a felejthetetlen élményt, látogasson el Egerbe július végén, és élvezze az egri nyarat, az egri borokat, az egri hangulatot! Az élmény köztünk születik! További információk az egriborvidek.hu és a visiteger.com weboldalakon.

További cikkek

Aranysor az egri boroknak Ázsiából

2023.09.22.
Tóth Adrienn

Kizárólag aranyérmeket nyertek az egri borok az Asia Wine Trophy, azaz az Ázsiai Bortrófea idei világversenyén. A megmérettetésről a Petrény Winery három csillogó érmet hozott haza érlelt vörösboraival, a Soltész Borbirtok pedig egy hordós…

TOVÁBB

Egerben is szüretelnek a borászok

2023.09.15.
Tóth Adrienn

Hűvös klímájú borvidékként nem Egerben startol először a szüreti időszak az országban. A korai érésű fajtákkal, elsősorban könnyed fehérborok, rozék, valamint pezsgők és pét-natok alapanyagainak szedésével szeptember közepén azonban megkezdődött az idei szezon. A…

TOVÁBB

Szüreti program a Szépasszony-völgyben

2023.09.08.
Győrfi Alexandra

Elérkeztünk a borászok életében az egyik legizgalmasabb időszakhoz, a szürethez. A szüreti hangulatot átadva a szépasszony-völgyi borászok kiváló borokkal, különleges gasztronómiai kínálattal, számos programmal és izgalmas szüreti játékokkal várják szeptember 16-17. között az Egerbe…

TOVÁBB