MENU

Márton-nap az Egri borvidéken

2023.11.10.
Tóth Adrienn

Tradicionálisan a november 11-re eső Márton-nap a mezőgazdasági munkák végét és épp a karácsony előtti böjti időszakot megelőző napokat jelentette, így elődeink szívesen időzítettek erre a napra lakomákat, ünnepségeket. A liba mint étkezési alapanyag pedig egyfajta szimbolikus, mókás bosszúállás volt, hiszen Szent Mártont épp a libák gágogása árulta el, amikor püspökké választása elől akart elbújni.

Ha pedig a mezőgazdasági munkák lezárulnak, az a szüreti időszak végét és ezzel az új évjárat nyitányát is jelenti, így a borkedvelőnek a Márton-nap manapság is elválaszthatatlan a friss borok kóstolásától.

Ha az Egri borvidéken keresel újbort, a Tóth Ferenc Pincészet ropogós rozéját érdemes kibontani. Tóth Katalin így beszél a libaborukról: „A 2023-as évjáratú Kékfrankos Rosét Márton-napra, liba mellé szeretettel ajánljuk! A 100% kékfrankos alapanyag legfőképpen az Almagyar-dűlő fiatal ültetvényéről származik.

Mint minden évben, most is kézzel szüreteltük, és gyorsan feldolgoztuk: bogyóztuk, nem zúztuk, kíméletesen préseltük. A mustot egy napon keresztül ülepítettük, majd irányítottan erjesztettük, hideg körülmények között, mintegy 3 hétig. Az idei első rozé világos, elegáns lazacszínű. Intenzív illat jellemzi, piros bogyósok, szamóca, ribizli. Kóstolva lendületes, feszes, könnyed, pici szén-dioxiddal.”

A Kovács Nimród Winery (KNW) nem újbort, de egy friss évjáratot ajánl erre az időszakra, hiszen hamarosan forgalomba kerül a pincészet legújabb évjáratú, a borászat vulkanikus, noszvaji területeiről származó 2022-es Chill Merlot-ja, amely igazán kellemes kísérője lehet a Márton-napi ételeknek. A szolidan hordózott, enyhén fűszeres és nagyon gyümölcsös tétel nyáron behűtve is élvezetes, ilyenkor azonban, mikor már didergősebbek a nappalok, és hosszabbak a délutánok, pincehidegen vagy éppen szobahőmérsékleten okoz nagyobb élvezetet. Ezt a csavarzáras, üde borunkat a fiatalabb, s a kóstolás terén esetleg tapasztalatlanabb korosztály tagjainak is szívből ajánljuk, hiszen nem kell a testes, komplex borok megfejtésével bíbelődniük. Akár egy baráti társaságban, akár a kedvesükkel elnyúlva kanapén pompás kiegészítője lehet az együtt töltött időnek” – mondta Polyák István a KNW főborásza, akinek szavai szerint ezt a bort akár egy jó tál ludaskásával, párolt lila káposztával tálalt ropogós libamellel, de frissen kisült liba törpörtyűvel is jólesik majd kortyolgatni.

Egerbe sokan persze nemcsak borért, hanem a borkóstolás élményéért is szívesen ellátogatnak. A Wanda Étel- és Borházban, a Szépasszony-völgy 18-as pincéjében Márton-napi vacsoraestekkel várják a vendégeket.

A speciális, Márton-napra hangolt libamenüt hideg előétel, libamájterrine indítja házi leveles sajtos pogácsával. A leves libagulyás lesz, a meleg előétel ludas rizottó, a főétel libasült céklás-káposztás lasagnével, a desszert pedig mi más, mint egy lúdlábfantázia. A menüsor természetesen borkísérettel is kérhető.

A fenti példák mellett számtalan üde bor és sok borkóstolóélmény vár még az Egri borvidéken, érdemes őket felfedezni!

További cikkek

Ismét egri borász az Év Bortermelője díjra jelöltek között

2023.11.22.
Tóth Adrienn

Újra van egri jelölt az Év Bortermelője díj döntősei között: Lamport József, a Thummerer Pincészet főborásza a múlt évhez hasonlóan idén is ott van a listán. A döntőbe öt szakember jutott, az Egri mellett…

TOVÁBB

Az Eger-Mátravidéki Borgazdasági Kombinát által a ’60-as évek végén vásárolt mezőgazdasági helikopter

2023.11.15.

A helikoptert a fényképen éppen permetszerrel és vízzel töltik fel, valahol a Nagy-Eged hegy legalsó szoknyáján, az Eger–Noszvaj autóút alatti részen. A kép hűen tükrözi a kor technikába vetett hitét és az ebből fakadó,…

TOVÁBB

Kijött James Suckling friss magyar riportja: 98 pontos egri bikavér is van rajta

2023.11.03.
Tóth Adrienn

James Suckling amerikai borszakértő októberben jelentette meg legújabb, Magyarország borairól kiadott riportját. Az Egri borvidék számára fontos eredménynek számít, hogy egy egri bikavér kapta a vörösborok között a legmagasabb pontot a hazai mezőnyben, de…

TOVÁBB