Márton-nap az Egri borvidéken
Tradicionálisan a november 11-re eső Márton-nap a mezőgazdasági munkák végét és épp a karácsony előtti böjti időszakot megelőző napokat jelentette, így elődeink szívesen időzítettek erre a napra lakomákat, ünnepségeket. A liba mint étkezési alapanyag pedig egyfajta szimbolikus, mókás bosszúállás volt, hiszen Szent Mártont épp a libák gágogása árulta el, amikor püspökké választása elől akart elbújni.
Ha pedig a mezőgazdasági munkák lezárulnak, az a szüreti időszak végét és ezzel az új évjárat nyitányát is jelenti, így a borkedvelőnek a Márton-nap manapság is elválaszthatatlan a friss borok kóstolásától.
Ha az Egri borvidéken keresel újbort, a Tóth Ferenc Pincészet ropogós rozéját érdemes kibontani. Tóth Katalin így beszél a libaborukról: „A 2023-as évjáratú Kékfrankos Rosét Márton-napra, liba mellé szeretettel ajánljuk! A 100% kékfrankos alapanyag legfőképpen az Almagyar-dűlő fiatal ültetvényéről származik.
Mint minden évben, most is kézzel szüreteltük, és gyorsan feldolgoztuk: bogyóztuk, nem zúztuk, kíméletesen préseltük. A mustot egy napon keresztül ülepítettük, majd irányítottan erjesztettük, hideg körülmények között, mintegy 3 hétig. Az idei első rozé világos, elegáns lazacszínű. Intenzív illat jellemzi, piros bogyósok, szamóca, ribizli. Kóstolva lendületes, feszes, könnyed, pici szén-dioxiddal.”
A Kovács Nimród Winery (KNW) nem újbort, de egy friss évjáratot ajánl erre az időszakra, hiszen hamarosan forgalomba kerül a pincészet legújabb évjáratú, a borászat vulkanikus, noszvaji területeiről származó 2022-es Chill Merlot-ja, amely igazán kellemes kísérője lehet a Márton-napi ételeknek. A szolidan hordózott, enyhén fűszeres és nagyon gyümölcsös tétel nyáron behűtve is élvezetes, ilyenkor azonban, mikor már didergősebbek a nappalok, és hosszabbak a délutánok, pincehidegen vagy éppen szobahőmérsékleten okoz nagyobb élvezetet. „Ezt a csavarzáras, üde borunkat a fiatalabb, s a kóstolás terén esetleg tapasztalatlanabb korosztály tagjainak is szívből ajánljuk, hiszen nem kell a testes, komplex borok megfejtésével bíbelődniük. Akár egy baráti társaságban, akár a kedvesükkel elnyúlva kanapén pompás kiegészítője lehet az együtt töltött időnek” – mondta Polyák István a KNW főborásza, akinek szavai szerint ezt a bort akár egy jó tál ludaskásával, párolt lila káposztával tálalt ropogós libamellel, de frissen kisült liba törpörtyűvel is jólesik majd kortyolgatni.
Egerbe sokan persze nemcsak borért, hanem a borkóstolás élményéért is szívesen ellátogatnak. A Wanda Étel- és Borházban, a Szépasszony-völgy 18-as pincéjében Márton-napi vacsoraestekkel várják a vendégeket.
A speciális, Márton-napra hangolt libamenüt hideg előétel, libamájterrine indítja házi leveles sajtos pogácsával. A leves libagulyás lesz, a meleg előétel ludas rizottó, a főétel libasült céklás-káposztás lasagnével, a desszert pedig mi más, mint egy lúdlábfantázia. A menüsor természetesen borkísérettel is kérhető.
A fenti példák mellett számtalan üde bor és sok borkóstolóélmény vár még az Egri borvidéken, érdemes őket felfedezni!