MENU

Márton-nap az Egri borvidéken

2023.11.10.
Tóth Adrienn

Tradicionálisan a november 11-re eső Márton-nap a mezőgazdasági munkák végét és épp a karácsony előtti böjti időszakot megelőző napokat jelentette, így elődeink szívesen időzítettek erre a napra lakomákat, ünnepségeket. A liba mint étkezési alapanyag pedig egyfajta szimbolikus, mókás bosszúállás volt, hiszen Szent Mártont épp a libák gágogása árulta el, amikor püspökké választása elől akart elbújni.

Ha pedig a mezőgazdasági munkák lezárulnak, az a szüreti időszak végét és ezzel az új évjárat nyitányát is jelenti, így a borkedvelőnek a Márton-nap manapság is elválaszthatatlan a friss borok kóstolásától.

Ha az Egri borvidéken keresel újbort, a Tóth Ferenc Pincészet ropogós rozéját érdemes kibontani. Tóth Katalin így beszél a libaborukról: „A 2023-as évjáratú Kékfrankos Rosét Márton-napra, liba mellé szeretettel ajánljuk! A 100% kékfrankos alapanyag legfőképpen az Almagyar-dűlő fiatal ültetvényéről származik.

Mint minden évben, most is kézzel szüreteltük, és gyorsan feldolgoztuk: bogyóztuk, nem zúztuk, kíméletesen préseltük. A mustot egy napon keresztül ülepítettük, majd irányítottan erjesztettük, hideg körülmények között, mintegy 3 hétig. Az idei első rozé világos, elegáns lazacszínű. Intenzív illat jellemzi, piros bogyósok, szamóca, ribizli. Kóstolva lendületes, feszes, könnyed, pici szén-dioxiddal.”

A Kovács Nimród Winery (KNW) nem újbort, de egy friss évjáratot ajánl erre az időszakra, hiszen hamarosan forgalomba kerül a pincészet legújabb évjáratú, a borászat vulkanikus, noszvaji területeiről származó 2022-es Chill Merlot-ja, amely igazán kellemes kísérője lehet a Márton-napi ételeknek. A szolidan hordózott, enyhén fűszeres és nagyon gyümölcsös tétel nyáron behűtve is élvezetes, ilyenkor azonban, mikor már didergősebbek a nappalok, és hosszabbak a délutánok, pincehidegen vagy éppen szobahőmérsékleten okoz nagyobb élvezetet. Ezt a csavarzáras, üde borunkat a fiatalabb, s a kóstolás terén esetleg tapasztalatlanabb korosztály tagjainak is szívből ajánljuk, hiszen nem kell a testes, komplex borok megfejtésével bíbelődniük. Akár egy baráti társaságban, akár a kedvesükkel elnyúlva kanapén pompás kiegészítője lehet az együtt töltött időnek” – mondta Polyák István a KNW főborásza, akinek szavai szerint ezt a bort akár egy jó tál ludaskásával, párolt lila káposztával tálalt ropogós libamellel, de frissen kisült liba törpörtyűvel is jólesik majd kortyolgatni.

Egerbe sokan persze nemcsak borért, hanem a borkóstolás élményéért is szívesen ellátogatnak. A Wanda Étel- és Borházban, a Szépasszony-völgy 18-as pincéjében Márton-napi vacsoraestekkel várják a vendégeket.

A speciális, Márton-napra hangolt libamenüt hideg előétel, libamájterrine indítja házi leveles sajtos pogácsával. A leves libagulyás lesz, a meleg előétel ludas rizottó, a főétel libasült céklás-káposztás lasagnével, a desszert pedig mi más, mint egy lúdlábfantázia. A menüsor természetesen borkísérettel is kérhető.

A fenti példák mellett számtalan üde bor és sok borkóstolóélmény vár még az Egri borvidéken, érdemes őket felfedezni!

További cikkek

Igazi csapatmunka: Egri bikavér a Hungarikum Fesztiválon

2025.05.23.

Az egri bikavért – ahogy minden jó házasítást – az teszi kiemelkedővé, hogy a bennük lévő szőlőfajták együttműködése többet tud, összetettebb, több réteget felvonultató bort ad, mint amire az egyes alapborok önállóan képesek.

Pont ezért, bár az egri bikavérnek minden esetben kékfrankos alapra kell épülnie, a hozzá házasított legalább három másik szőlőfajtáknak köszönhetően a végső karakterében már nem egy szőlőfajta dominál. Új egység, új egyéniség jön létre: az egri bikavér.

A Hungarikum Bizottság hivatalosan 2017. március 21-én emelte a hungarikumok sorába az Egri Bikavért, és így a május 30 – június 1-e között megrendezésre kerülő Kecskeméti Hungarikum Fesztiválon az Egri Borvidék is képviselteti magát.

Hét kiemelkedő borászat kiváló Egri Bikavéreit kóstolhatják az odalátogatók:

A gasztronómiában, a színpadi műsorokban, a hagyományőrző programokban, bemutatókban is megelevenednek nemzetünk csúcsteljesítményei, a hungarikumok, amelyek különlegességük, egyediségük és minőségük folytán értékőrző- és teremtő üzenetet hordoznak, kifejezik a magyar életérzést.

TOVÁBB

Gál Tibor lett 2025-ben a Borászok Borásza

2025.05.13.

Ezzel az elismeréssel a Kárpát-medence legjobb borászait díjazzák, melynek egyedisége és hitelessége abban rejlik, hogy maguk a díjra jelölt borászok választják meg a legjobbat évről-évre.

A díjat idén 19. alkalommal adták át ünnepélyes gála keretében Budapesten, a New York Palotában, Sulyok Tamás köztársasági elnök fővédnöksége mellett. Gál Tibor a díjat Bárdos Saroltától, a tavalyi győztestől vehette át.

A díjátadón Rókusfalvy Pál, a nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos – egyben a díj alapítója – hangsúlyozta, hogy a bor elsősorban kultúrát, nem pedig alkoholt jelent, és a magyar bor túlélésének záloga a kulturált borfogyasztás népszerűsítése. Kiemelte a generációváltás fontosságát is, hiszen a fiatal borászok szerepe meghatározó a magyar borkultúra jövője szempontjából.

A Borászok Borásza díj odaítélésének menete is különleges: Magyarország 50 legjobb borászának listáját a korábbi évek győztesei állítják össze, majd ők két fordulóban, egymás közül választják ki a végső győztest.

Az idei döntőbe az alábbi öt borász került: Balassa István (Tokaj), Gál Tibor (Eger), Ipacs Szabó István (Villány), Maurer Oszkár (Délvidék), Szászi Endre (Badacsony).

Gál Tibor a díjjal együtt megkapja a 19. csillagot a Borászok Borásza Csillagok Sétányán, amely Budapest szívében, a Zrínyi utcában található.

A díjátadón további elismeréseket is kiosztottak:

  • Jövő Borásza ösztöndíj: Peszlen Tamás Sándor borászhallgató nyerte el, aki egymillió forintos ösztöndíjat kapott külföldi szakmai gyakorlatra.
  • Borászok Barátja díj: Kézdy Dániel borgyűjtő, borkereskedő, szakértő kapta, aki tevékenységével kiemelkedően segíti a magyar borászokat és a magyar bor ügyét.

Gál Tibor hisz a minőségben, az értékmegőrzésben és a megújulásban is. A Gál Tibor Pincészet Eger egyik meghatározó borászata, amely a hagyományok és a modern szemlélet ötvözésével évről évre kiemelkedő borokat készít. 

Tibor személyes története is példaértékű: 40 évesen, első alkalommal került a legjobb öt közé, és már most a legfiatalabb, aki elnyerte ezt a rangos, kicsit életműdíj jellegű elismerést. A díj számára is meglepetés volt, hiszen a szakma egyik legnagyobb presztízsű kitüntetését kapta meg.

Remek helyre került a díj, mi szívből gratulálunk neki és kívánunk még sok szakmai sikert, elismerést!

(Fotó: MTI/Purger Tamás)

TOVÁBB

Az Egri Vár Bora 2025

2025.04.02.

Az Egri Vár Bora 2025 pályázatot az Egri borvidék bortermelői számára hirdették meg, hogy az Egri vár látogatói megismerhessék a borvidék három kiemelkedő borát.

A pályázatra palackozott egri védett eredetű borokkal lehetett nevezni, amelyek megfelelnek a magyarországi termékelőírásoknak. A borkiválasztás célja, hogy Magyarország leglátogatottabb vidéki múzeumának vendégei az Egri várban is megvásárolhassák a borvidék legjobb borait.

Pályázat és bírálat

Idén nyolc pincészet összesen 19 tétellel nevezett, amelyek között 8 csillag, 7 bikavér és 4 rozé szerepelt.

A borokat vakbírálattal értékelték március 25-én, Tarsoly József egri hegybíró elnökletével. A zsűri a harmonikus ízvilágot helyezte előtérbe. A bikavérek főként 2018–2022 közötti évjáratokból származtak, míg a rozék és csillagok többsége 2024-ben került palackba.

Győztesek

A 100 pontos rendszer alapján kategóriánként egy győztest választottak:

  • Egri Csillag kategória: Varsányi Pincészet – Egri Csillag Classicus 2024
  • Egri Rozé kategória: Ostoros Családi Pincészet – Egri Rozé 2024
  • Egri Bikavér kategória: Szuromi Családi Birtok – Egri Bikavér Superior 2021

Ezek a borok jogosultak viselni az „Az Egri Vár Bora 2025” címet, amelyet később az évszám megjelölésével továbbra is használhatnak.

Fotók: Egri vár

TOVÁBB