MENU

Kijött James Suckling friss magyar riportja: 98 pontos egri bikavér is van rajta

2023.11.03.
Tóth Adrienn

James Suckling amerikai borszakértő októberben jelentette meg legújabb, Magyarország borairól kiadott riportját. Az Egri borvidék számára fontos eredménynek számít, hogy egy egri bikavér kapta a vörösborok között a legmagasabb pontot a hazai mezőnyben, de emellett több más egri bort is kilencven feletti pontokra értékelt Suckling. Összesen 279 bort mutatott be a riport, amely a szakember magyarországi látogatásának legfontosabb emlékeit is kiemelte. 

Már az is az Egri borvidék jelentőségét bizonyítja a szakértő szemében, hogy a három általa bemutatott pincelátogatásból kettő egri: a Gál Tibor és a St. Andrea pincészeteknél szerzett tapasztalatairól számol be riportot kísérő cikk. Az összefoglalóban különösen sok teret szán a szerző a kékfrankos szőlőfajta bemutatásának, és ebben támaszkodik ifj. Lőrincz Györgyre a St. Andreától, aki megosztja vele, hogy amennyiben megfelelő helyre telepítik a fajtát, és alacsony termésátlaggal művelik, az kiemelkedő eredményt nyújt. Gál Tibor pedig mindezt kiegészíti azzal, hogy a fajta értékei még tovább emelhetőek egy olyan házasításban, mint az egri bikavér. 

Kilencven pont feletti borok

A riportban négy egri pincészet szerepel. A Tóth Ferenc Pincészettől Tóth Katalin így foglalja össze gondolatait az eredmény kapcsán: „James Suckling világhírű amerikai borkritikus értékeléseit nem csak a borszakma, de a fogyasztók is elismerik és keresik, ezért is vagyunk büszkék rá, hogy idén négy borunkat is 90 feletti ponttal értékelte, ami megítélése szerint a kiváló, komplex élményt nyújtó borokat jelenti. 

A Tóth Ferenc Pincészet borvidéki fehér házasításunk, az egri csillag classicus és superior változatát, valamint nemzetközi fajtaborunk, a pinot noir superior borát ajánlotta a borszakértő figyelmébe. S ami talán számunkra most a legfontosabb és legmeghatóbb, hogy a 40. jubileumi évünkre készített Kékfrankos Grand Superior tételünket, mely a Síkhegy-dűlőről érkezett és a 2021-es évjáratot dicséri, szintén magas pontszámmal értékelte.” A 2022-es Egri Csillag 90, a 2022-es Egri Csillag Superior 91, a 2021-es Egri Kékfrankos Grand Superior és a 2021-es Egri Pinot Noir Superior pedig egyaránt 92 pont kapott. 

Még most sem ocsúdtam fel

Gál Tibor így foglalta össze érzéseit a pincészet Facebook-oldalán: „Még most sem ocsúdtam fel a hihetetlen hír hallatán. James Suckling, a világ első számú borítésze a nyári látogatása után minden borunkat 92 pont felettinek értékelte. A Sík-hegy bikavért egészen pontosan 95-re a 100-ból! Sok érzés kavarog bennem azóta. Miért pont hozzánk jött, véletlenül toppant be, esetleg csak kíváncsi volt? Hiszen, mint később kiderült, az országban mindösszesen három birtokot látogatott meg, és ezek közül kettő minimum világszínvonalú. 

Mi pedig itt vagyunk harmadikként, akik 18 éve meghaltunk, majd szépen lassan elsüllyedtünk… Majd újra felébredtünk, felálltunk, és úgy döntöttünk, folytatjuk. 

Majd jön ez az úriember, aki évente több mint 10 000 bort kóstol szerte a világban, bekopogtat, és rám kíváncsi… Rám, egy kölyökre… Hogy mit csinálunk, hogyan gondolkodunk és mit szeretnénk. Majd kóstol, pontoz és elmegy. Eltelik pár hónap, érkezik a levél, és küldi, hogy lenyűgöztük, és minden borunk élvonalbeli. Az összes. 

A csillag 92 pont. Az egriség alapja, a fehér arca, a kisegri. 92. Az nem kezdő, nem közepes, fröccsnek is jó, hanem markáns, kifejező, Chablis-Mosel-Wachau-i esélyeket felsejtető. A bikavér superior 2021, az „alap” bikavérünk pedig 94 pont…. Határozott 94… Amit pár éve még mi is meg akartunk szüntetni, mert untuk, hogy mások nem példás munkája miatt hátrányból indulunk. Ez a közel 170 éves bormárka újra megérkezett, és bejelentkezett a nagyok ligájába. Elképesztő. Az oly sokat megénekelt, különleges egri terroir, azaz az egri dűlők közül a Sík-hegy és a Hangács 95, a Nagy-Eged-dűlő és Nagy-Eged-hegy pedig 96 és 98 pontokkal igazoltan világszínvonalat képviselnek!” A 2022-es Kadarka és a 2020-as Pinot Noir 92, a 2020-as Egri Bikavér Superior 93, a 2018-as Egri Bikavér Grand Superior és az ugyanebből az évjáratból származó Kékfrankos 94 pontot érdemelt a szakértő szerint. 

Megrendítő látogatás

A riportot kísérő cikkben a kóstolások legnagyobb borélményeként ír a szakértő a St. Andrea 2018-as évjáratú Egri Bikavér Grand Superior Nagy-Eged-Hegy Agapé boráról, amelynek 98 pontot adott a maximálisan elérhető százból, ezzel a legmagasabbra értékelve a magyar vörösborok mezőnyében. 

„Megrendítő már csak a tény, hogy meglátogatott személyesen minket James Suckling. Az pedig, hogy ilyen pontszámokat kaptunk tőle, ámulatba ejtő. Egy olyan visszajelzés, ami megerősít minket abban, hogy Eger tényleg páratlan adottságokkal rendelkezik, és ezzel az egyediséggel bátran ki lehet állnunk a világ elé, mert nem fogunk szégyenkezni. A 98 pont pedig egészen elképesztő. Éreztük eddig is, hogy a 2018-as talán a valaha volt legjobb St. Andrea évjárat, viszont ebből az évből az AGAPÉ ténylegesen életünk eddigi legjobb bora, amit világra segíthettünk. Nagyon hálásak vagyunk!”

„Ez a fantasztikus vörösbor folyamatosan nyílik a piros bogyós gyümölcsökkel, például a cseresznyével, a virágokkal, a vörös rózsával és hibiszkusszal. Zúzott kő és tűzkő, kagylóhéj és végül gránit. Közepes és telt testű, rendkívül finom tanninokkal, amelyek végigfutnak a bor hosszán, ásványosságot és mélységet adnak neki. Elgondolkodtató és meditatív bor. Világklasszis. Kékfrankos, merlot, pinot noir, syrah és kadarka házasítása. Adjunk neki három-négy évet, hogy kinyíljon. Legjobb 2027 után” – olvasható Suckling borleírásának fordítása a pincészet honlapján. 

A 2022-es Egri Csillag Napbor és a 2021-es Egri Bikavér Superior Áldás 92, a 2021-es és a 2022-es Egri Csillag Grand Superior Boldogságos és a 2021-es Egri Kadarka Grand Superior Nagykadarka 93, a 2022-es Egri Csillag Superior Örökké, a 2018-as Mysterium, a 2016-os Egri Bikavér Nagy-Eged-Hegy Agapé, a 2020-as Egri Cuvée Grand Superior Nagy-Eged-Hegy Mária és a 2006-os Egri Bikavér Superior Merengő 94, a 2021-es Egri Cuvée Grand Superior Mária, a 2021-es Egri Bikavér Grand Superior Hangács és a 2019-es Egri Bikavér Superior Merengő 95, a 2018-as Egri Bikavér Grand Superior Nagy-Eged-Dűlő 96 pontot kapott. 

Suckling értékelte még a Thummerer Pincészet 2018-as Egri Bikavér Grand Superior Nagy-Eged Dűlő és Egri Syrah Válogatás, 2017-es Egri Merlot Grand Superior Tekenőhát, valamint 2016-os Egri Cuvée Superior Vili Papa borát is.

További cikkek

Ismét egri borász az Év Bortermelője díjra jelöltek között

2023.11.22.
Tóth Adrienn

Újra van egri jelölt az Év Bortermelője díj döntősei között: Lamport József, a Thummerer Pincészet főborásza a múlt évhez hasonlóan idén is ott van a listán. A döntőbe öt szakember jutott, az Egri mellett…

TOVÁBB

Az Eger-Mátravidéki Borgazdasági Kombinát által a ’60-as évek végén vásárolt mezőgazdasági helikopter

2023.11.15.

A helikoptert a fényképen éppen permetszerrel és vízzel töltik fel, valahol a Nagy-Eged hegy legalsó szoknyáján, az Eger–Noszvaj autóút alatti részen. A kép hűen tükrözi a kor technikába vetett hitét és az ebből fakadó,…

TOVÁBB

Márton-nap az Egri borvidéken

2023.11.10.
Tóth Adrienn

Tradicionálisan a november 11-re eső Márton-nap a mezőgazdasági munkák végét és épp a karácsony előtti böjti időszakot megelőző napokat jelentette, így elődeink szívesen időzítettek erre a napra lakomákat, ünnepségeket. A liba mint étkezési alapanyag…

TOVÁBB