MENU

Kijött James Suckling friss magyar riportja: 98 pontos egri bikavér is van rajta

2023.11.03.
Tóth Adrienn

James Suckling amerikai borszakértő októberben jelentette meg legújabb, Magyarország borairól kiadott riportját. Az Egri borvidék számára fontos eredménynek számít, hogy egy egri bikavér kapta a vörösborok között a legmagasabb pontot a hazai mezőnyben, de emellett több más egri bort is kilencven feletti pontokra értékelt Suckling. Összesen 279 bort mutatott be a riport, amely a szakember magyarországi látogatásának legfontosabb emlékeit is kiemelte. 

Már az is az Egri borvidék jelentőségét bizonyítja a szakértő szemében, hogy a három általa bemutatott pincelátogatásból kettő egri: a Gál Tibor és a St. Andrea pincészeteknél szerzett tapasztalatairól számol be riportot kísérő cikk. Az összefoglalóban különösen sok teret szán a szerző a kékfrankos szőlőfajta bemutatásának, és ebben támaszkodik ifj. Lőrincz Györgyre a St. Andreától, aki megosztja vele, hogy amennyiben megfelelő helyre telepítik a fajtát, és alacsony termésátlaggal művelik, az kiemelkedő eredményt nyújt. Gál Tibor pedig mindezt kiegészíti azzal, hogy a fajta értékei még tovább emelhetőek egy olyan házasításban, mint az egri bikavér. 

Kilencven pont feletti borok

A riportban négy egri pincészet szerepel. A Tóth Ferenc Pincészettől Tóth Katalin így foglalja össze gondolatait az eredmény kapcsán: „James Suckling világhírű amerikai borkritikus értékeléseit nem csak a borszakma, de a fogyasztók is elismerik és keresik, ezért is vagyunk büszkék rá, hogy idén négy borunkat is 90 feletti ponttal értékelte, ami megítélése szerint a kiváló, komplex élményt nyújtó borokat jelenti. 

A Tóth Ferenc Pincészet borvidéki fehér házasításunk, az egri csillag classicus és superior változatát, valamint nemzetközi fajtaborunk, a pinot noir superior borát ajánlotta a borszakértő figyelmébe. S ami talán számunkra most a legfontosabb és legmeghatóbb, hogy a 40. jubileumi évünkre készített Kékfrankos Grand Superior tételünket, mely a Síkhegy-dűlőről érkezett és a 2021-es évjáratot dicséri, szintén magas pontszámmal értékelte.” A 2022-es Egri Csillag 90, a 2022-es Egri Csillag Superior 91, a 2021-es Egri Kékfrankos Grand Superior és a 2021-es Egri Pinot Noir Superior pedig egyaránt 92 pont kapott. 

Még most sem ocsúdtam fel

Gál Tibor így foglalta össze érzéseit a pincészet Facebook-oldalán: „Még most sem ocsúdtam fel a hihetetlen hír hallatán. James Suckling, a világ első számú borítésze a nyári látogatása után minden borunkat 92 pont felettinek értékelte. A Sík-hegy bikavért egészen pontosan 95-re a 100-ból! Sok érzés kavarog bennem azóta. Miért pont hozzánk jött, véletlenül toppant be, esetleg csak kíváncsi volt? Hiszen, mint később kiderült, az országban mindösszesen három birtokot látogatott meg, és ezek közül kettő minimum világszínvonalú. 

Mi pedig itt vagyunk harmadikként, akik 18 éve meghaltunk, majd szépen lassan elsüllyedtünk… Majd újra felébredtünk, felálltunk, és úgy döntöttünk, folytatjuk. 

Majd jön ez az úriember, aki évente több mint 10 000 bort kóstol szerte a világban, bekopogtat, és rám kíváncsi… Rám, egy kölyökre… Hogy mit csinálunk, hogyan gondolkodunk és mit szeretnénk. Majd kóstol, pontoz és elmegy. Eltelik pár hónap, érkezik a levél, és küldi, hogy lenyűgöztük, és minden borunk élvonalbeli. Az összes. 

A csillag 92 pont. Az egriség alapja, a fehér arca, a kisegri. 92. Az nem kezdő, nem közepes, fröccsnek is jó, hanem markáns, kifejező, Chablis-Mosel-Wachau-i esélyeket felsejtető. A bikavér superior 2021, az „alap” bikavérünk pedig 94 pont…. Határozott 94… Amit pár éve még mi is meg akartunk szüntetni, mert untuk, hogy mások nem példás munkája miatt hátrányból indulunk. Ez a közel 170 éves bormárka újra megérkezett, és bejelentkezett a nagyok ligájába. Elképesztő. Az oly sokat megénekelt, különleges egri terroir, azaz az egri dűlők közül a Sík-hegy és a Hangács 95, a Nagy-Eged-dűlő és Nagy-Eged-hegy pedig 96 és 98 pontokkal igazoltan világszínvonalat képviselnek!” A 2022-es Kadarka és a 2020-as Pinot Noir 92, a 2020-as Egri Bikavér Superior 93, a 2018-as Egri Bikavér Grand Superior és az ugyanebből az évjáratból származó Kékfrankos 94 pontot érdemelt a szakértő szerint. 

Megrendítő látogatás

A riportot kísérő cikkben a kóstolások legnagyobb borélményeként ír a szakértő a St. Andrea 2018-as évjáratú Egri Bikavér Grand Superior Nagy-Eged-Hegy Agapé boráról, amelynek 98 pontot adott a maximálisan elérhető százból, ezzel a legmagasabbra értékelve a magyar vörösborok mezőnyében. 

„Megrendítő már csak a tény, hogy meglátogatott személyesen minket James Suckling. Az pedig, hogy ilyen pontszámokat kaptunk tőle, ámulatba ejtő. Egy olyan visszajelzés, ami megerősít minket abban, hogy Eger tényleg páratlan adottságokkal rendelkezik, és ezzel az egyediséggel bátran ki lehet állnunk a világ elé, mert nem fogunk szégyenkezni. A 98 pont pedig egészen elképesztő. Éreztük eddig is, hogy a 2018-as talán a valaha volt legjobb St. Andrea évjárat, viszont ebből az évből az AGAPÉ ténylegesen életünk eddigi legjobb bora, amit világra segíthettünk. Nagyon hálásak vagyunk!”

„Ez a fantasztikus vörösbor folyamatosan nyílik a piros bogyós gyümölcsökkel, például a cseresznyével, a virágokkal, a vörös rózsával és hibiszkusszal. Zúzott kő és tűzkő, kagylóhéj és végül gránit. Közepes és telt testű, rendkívül finom tanninokkal, amelyek végigfutnak a bor hosszán, ásványosságot és mélységet adnak neki. Elgondolkodtató és meditatív bor. Világklasszis. Kékfrankos, merlot, pinot noir, syrah és kadarka házasítása. Adjunk neki három-négy évet, hogy kinyíljon. Legjobb 2027 után” – olvasható Suckling borleírásának fordítása a pincészet honlapján. 

A 2022-es Egri Csillag Napbor és a 2021-es Egri Bikavér Superior Áldás 92, a 2021-es és a 2022-es Egri Csillag Grand Superior Boldogságos és a 2021-es Egri Kadarka Grand Superior Nagykadarka 93, a 2022-es Egri Csillag Superior Örökké, a 2018-as Mysterium, a 2016-os Egri Bikavér Nagy-Eged-Hegy Agapé, a 2020-as Egri Cuvée Grand Superior Nagy-Eged-Hegy Mária és a 2006-os Egri Bikavér Superior Merengő 94, a 2021-es Egri Cuvée Grand Superior Mária, a 2021-es Egri Bikavér Grand Superior Hangács és a 2019-es Egri Bikavér Superior Merengő 95, a 2018-as Egri Bikavér Grand Superior Nagy-Eged-Dűlő 96 pontot kapott. 

Suckling értékelte még a Thummerer Pincészet 2018-as Egri Bikavér Grand Superior Nagy-Eged Dűlő és Egri Syrah Válogatás, 2017-es Egri Merlot Grand Superior Tekenőhát, valamint 2016-os Egri Cuvée Superior Vili Papa borát is.

További cikkek

Igazi csapatmunka: Egri bikavér a Hungarikum Fesztiválon

2025.05.23.

Az egri bikavért – ahogy minden jó házasítást – az teszi kiemelkedővé, hogy a bennük lévő szőlőfajták együttműködése többet tud, összetettebb, több réteget felvonultató bort ad, mint amire az egyes alapborok önállóan képesek.

Pont ezért, bár az egri bikavérnek minden esetben kékfrankos alapra kell épülnie, a hozzá házasított legalább három másik szőlőfajtáknak köszönhetően a végső karakterében már nem egy szőlőfajta dominál. Új egység, új egyéniség jön létre: az egri bikavér.

A Hungarikum Bizottság hivatalosan 2017. március 21-én emelte a hungarikumok sorába az Egri Bikavért, és így a május 30 – június 1-e között megrendezésre kerülő Kecskeméti Hungarikum Fesztiválon az Egri Borvidék is képviselteti magát.

Hét kiemelkedő borászat kiváló Egri Bikavéreit kóstolhatják az odalátogatók:

A gasztronómiában, a színpadi műsorokban, a hagyományőrző programokban, bemutatókban is megelevenednek nemzetünk csúcsteljesítményei, a hungarikumok, amelyek különlegességük, egyediségük és minőségük folytán értékőrző- és teremtő üzenetet hordoznak, kifejezik a magyar életérzést.

TOVÁBB

Gál Tibor lett 2025-ben a Borászok Borásza

2025.05.13.

Ezzel az elismeréssel a Kárpát-medence legjobb borászait díjazzák, melynek egyedisége és hitelessége abban rejlik, hogy maguk a díjra jelölt borászok választják meg a legjobbat évről-évre.

A díjat idén 19. alkalommal adták át ünnepélyes gála keretében Budapesten, a New York Palotában, Sulyok Tamás köztársasági elnök fővédnöksége mellett. Gál Tibor a díjat Bárdos Saroltától, a tavalyi győztestől vehette át.

A díjátadón Rókusfalvy Pál, a nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos – egyben a díj alapítója – hangsúlyozta, hogy a bor elsősorban kultúrát, nem pedig alkoholt jelent, és a magyar bor túlélésének záloga a kulturált borfogyasztás népszerűsítése. Kiemelte a generációváltás fontosságát is, hiszen a fiatal borászok szerepe meghatározó a magyar borkultúra jövője szempontjából.

A Borászok Borásza díj odaítélésének menete is különleges: Magyarország 50 legjobb borászának listáját a korábbi évek győztesei állítják össze, majd ők két fordulóban, egymás közül választják ki a végső győztest.

Az idei döntőbe az alábbi öt borász került: Balassa István (Tokaj), Gál Tibor (Eger), Ipacs Szabó István (Villány), Maurer Oszkár (Délvidék), Szászi Endre (Badacsony).

Gál Tibor a díjjal együtt megkapja a 19. csillagot a Borászok Borásza Csillagok Sétányán, amely Budapest szívében, a Zrínyi utcában található.

A díjátadón további elismeréseket is kiosztottak:

  • Jövő Borásza ösztöndíj: Peszlen Tamás Sándor borászhallgató nyerte el, aki egymillió forintos ösztöndíjat kapott külföldi szakmai gyakorlatra.
  • Borászok Barátja díj: Kézdy Dániel borgyűjtő, borkereskedő, szakértő kapta, aki tevékenységével kiemelkedően segíti a magyar borászokat és a magyar bor ügyét.

Gál Tibor hisz a minőségben, az értékmegőrzésben és a megújulásban is. A Gál Tibor Pincészet Eger egyik meghatározó borászata, amely a hagyományok és a modern szemlélet ötvözésével évről évre kiemelkedő borokat készít. 

Tibor személyes története is példaértékű: 40 évesen, első alkalommal került a legjobb öt közé, és már most a legfiatalabb, aki elnyerte ezt a rangos, kicsit életműdíj jellegű elismerést. A díj számára is meglepetés volt, hiszen a szakma egyik legnagyobb presztízsű kitüntetését kapta meg.

Remek helyre került a díj, mi szívből gratulálunk neki és kívánunk még sok szakmai sikert, elismerést!

(Fotó: MTI/Purger Tamás)

TOVÁBB

Az Egri Vár Bora 2025

2025.04.02.

Az Egri Vár Bora 2025 pályázatot az Egri borvidék bortermelői számára hirdették meg, hogy az Egri vár látogatói megismerhessék a borvidék három kiemelkedő borát.

A pályázatra palackozott egri védett eredetű borokkal lehetett nevezni, amelyek megfelelnek a magyarországi termékelőírásoknak. A borkiválasztás célja, hogy Magyarország leglátogatottabb vidéki múzeumának vendégei az Egri várban is megvásárolhassák a borvidék legjobb borait.

Pályázat és bírálat

Idén nyolc pincészet összesen 19 tétellel nevezett, amelyek között 8 csillag, 7 bikavér és 4 rozé szerepelt.

A borokat vakbírálattal értékelték március 25-én, Tarsoly József egri hegybíró elnökletével. A zsűri a harmonikus ízvilágot helyezte előtérbe. A bikavérek főként 2018–2022 közötti évjáratokból származtak, míg a rozék és csillagok többsége 2024-ben került palackba.

Győztesek

A 100 pontos rendszer alapján kategóriánként egy győztest választottak:

  • Egri Csillag kategória: Varsányi Pincészet – Egri Csillag Classicus 2024
  • Egri Rozé kategória: Ostoros Családi Pincészet – Egri Rozé 2024
  • Egri Bikavér kategória: Szuromi Családi Birtok – Egri Bikavér Superior 2021

Ezek a borok jogosultak viselni az „Az Egri Vár Bora 2025” címet, amelyet később az évszám megjelölésével továbbra is használhatnak.

Fotók: Egri vár

TOVÁBB