MENU

Kijött James Suckling friss magyar riportja: 98 pontos egri bikavér is van rajta

2023.11.03.
Tóth Adrienn

James Suckling amerikai borszakértő októberben jelentette meg legújabb, Magyarország borairól kiadott riportját. Az Egri borvidék számára fontos eredménynek számít, hogy egy egri bikavér kapta a vörösborok között a legmagasabb pontot a hazai mezőnyben, de emellett több más egri bort is kilencven feletti pontokra értékelt Suckling. Összesen 279 bort mutatott be a riport, amely a szakember magyarországi látogatásának legfontosabb emlékeit is kiemelte. 

Már az is az Egri borvidék jelentőségét bizonyítja a szakértő szemében, hogy a három általa bemutatott pincelátogatásból kettő egri: a Gál Tibor és a St. Andrea pincészeteknél szerzett tapasztalatairól számol be riportot kísérő cikk. Az összefoglalóban különösen sok teret szán a szerző a kékfrankos szőlőfajta bemutatásának, és ebben támaszkodik ifj. Lőrincz Györgyre a St. Andreától, aki megosztja vele, hogy amennyiben megfelelő helyre telepítik a fajtát, és alacsony termésátlaggal művelik, az kiemelkedő eredményt nyújt. Gál Tibor pedig mindezt kiegészíti azzal, hogy a fajta értékei még tovább emelhetőek egy olyan házasításban, mint az egri bikavér. 

Kilencven pont feletti borok

A riportban négy egri pincészet szerepel. A Tóth Ferenc Pincészettől Tóth Katalin így foglalja össze gondolatait az eredmény kapcsán: „James Suckling világhírű amerikai borkritikus értékeléseit nem csak a borszakma, de a fogyasztók is elismerik és keresik, ezért is vagyunk büszkék rá, hogy idén négy borunkat is 90 feletti ponttal értékelte, ami megítélése szerint a kiváló, komplex élményt nyújtó borokat jelenti. 

A Tóth Ferenc Pincészet borvidéki fehér házasításunk, az egri csillag classicus és superior változatát, valamint nemzetközi fajtaborunk, a pinot noir superior borát ajánlotta a borszakértő figyelmébe. S ami talán számunkra most a legfontosabb és legmeghatóbb, hogy a 40. jubileumi évünkre készített Kékfrankos Grand Superior tételünket, mely a Síkhegy-dűlőről érkezett és a 2021-es évjáratot dicséri, szintén magas pontszámmal értékelte.” A 2022-es Egri Csillag 90, a 2022-es Egri Csillag Superior 91, a 2021-es Egri Kékfrankos Grand Superior és a 2021-es Egri Pinot Noir Superior pedig egyaránt 92 pont kapott. 

Még most sem ocsúdtam fel

Gál Tibor így foglalta össze érzéseit a pincészet Facebook-oldalán: „Még most sem ocsúdtam fel a hihetetlen hír hallatán. James Suckling, a világ első számú borítésze a nyári látogatása után minden borunkat 92 pont felettinek értékelte. A Sík-hegy bikavért egészen pontosan 95-re a 100-ból! Sok érzés kavarog bennem azóta. Miért pont hozzánk jött, véletlenül toppant be, esetleg csak kíváncsi volt? Hiszen, mint később kiderült, az országban mindösszesen három birtokot látogatott meg, és ezek közül kettő minimum világszínvonalú. 

Mi pedig itt vagyunk harmadikként, akik 18 éve meghaltunk, majd szépen lassan elsüllyedtünk… Majd újra felébredtünk, felálltunk, és úgy döntöttünk, folytatjuk. 

Majd jön ez az úriember, aki évente több mint 10 000 bort kóstol szerte a világban, bekopogtat, és rám kíváncsi… Rám, egy kölyökre… Hogy mit csinálunk, hogyan gondolkodunk és mit szeretnénk. Majd kóstol, pontoz és elmegy. Eltelik pár hónap, érkezik a levél, és küldi, hogy lenyűgöztük, és minden borunk élvonalbeli. Az összes. 

A csillag 92 pont. Az egriség alapja, a fehér arca, a kisegri. 92. Az nem kezdő, nem közepes, fröccsnek is jó, hanem markáns, kifejező, Chablis-Mosel-Wachau-i esélyeket felsejtető. A bikavér superior 2021, az „alap” bikavérünk pedig 94 pont…. Határozott 94… Amit pár éve még mi is meg akartunk szüntetni, mert untuk, hogy mások nem példás munkája miatt hátrányból indulunk. Ez a közel 170 éves bormárka újra megérkezett, és bejelentkezett a nagyok ligájába. Elképesztő. Az oly sokat megénekelt, különleges egri terroir, azaz az egri dűlők közül a Sík-hegy és a Hangács 95, a Nagy-Eged-dűlő és Nagy-Eged-hegy pedig 96 és 98 pontokkal igazoltan világszínvonalat képviselnek!” A 2022-es Kadarka és a 2020-as Pinot Noir 92, a 2020-as Egri Bikavér Superior 93, a 2018-as Egri Bikavér Grand Superior és az ugyanebből az évjáratból származó Kékfrankos 94 pontot érdemelt a szakértő szerint. 

Megrendítő látogatás

A riportot kísérő cikkben a kóstolások legnagyobb borélményeként ír a szakértő a St. Andrea 2018-as évjáratú Egri Bikavér Grand Superior Nagy-Eged-Hegy Agapé boráról, amelynek 98 pontot adott a maximálisan elérhető százból, ezzel a legmagasabbra értékelve a magyar vörösborok mezőnyében. 

„Megrendítő már csak a tény, hogy meglátogatott személyesen minket James Suckling. Az pedig, hogy ilyen pontszámokat kaptunk tőle, ámulatba ejtő. Egy olyan visszajelzés, ami megerősít minket abban, hogy Eger tényleg páratlan adottságokkal rendelkezik, és ezzel az egyediséggel bátran ki lehet állnunk a világ elé, mert nem fogunk szégyenkezni. A 98 pont pedig egészen elképesztő. Éreztük eddig is, hogy a 2018-as talán a valaha volt legjobb St. Andrea évjárat, viszont ebből az évből az AGAPÉ ténylegesen életünk eddigi legjobb bora, amit világra segíthettünk. Nagyon hálásak vagyunk!”

„Ez a fantasztikus vörösbor folyamatosan nyílik a piros bogyós gyümölcsökkel, például a cseresznyével, a virágokkal, a vörös rózsával és hibiszkusszal. Zúzott kő és tűzkő, kagylóhéj és végül gránit. Közepes és telt testű, rendkívül finom tanninokkal, amelyek végigfutnak a bor hosszán, ásványosságot és mélységet adnak neki. Elgondolkodtató és meditatív bor. Világklasszis. Kékfrankos, merlot, pinot noir, syrah és kadarka házasítása. Adjunk neki három-négy évet, hogy kinyíljon. Legjobb 2027 után” – olvasható Suckling borleírásának fordítása a pincészet honlapján. 

A 2022-es Egri Csillag Napbor és a 2021-es Egri Bikavér Superior Áldás 92, a 2021-es és a 2022-es Egri Csillag Grand Superior Boldogságos és a 2021-es Egri Kadarka Grand Superior Nagykadarka 93, a 2022-es Egri Csillag Superior Örökké, a 2018-as Mysterium, a 2016-os Egri Bikavér Nagy-Eged-Hegy Agapé, a 2020-as Egri Cuvée Grand Superior Nagy-Eged-Hegy Mária és a 2006-os Egri Bikavér Superior Merengő 94, a 2021-es Egri Cuvée Grand Superior Mária, a 2021-es Egri Bikavér Grand Superior Hangács és a 2019-es Egri Bikavér Superior Merengő 95, a 2018-as Egri Bikavér Grand Superior Nagy-Eged-Dűlő 96 pontot kapott. 

Suckling értékelte még a Thummerer Pincészet 2018-as Egri Bikavér Grand Superior Nagy-Eged Dűlő és Egri Syrah Válogatás, 2017-es Egri Merlot Grand Superior Tekenőhát, valamint 2016-os Egri Cuvée Superior Vili Papa borát is.

További cikkek

Fiatal egri borász, aki a Bikavér jövőjét írhatja: Gál Tibor – Borászok Borásza 2025

2025.10.21.

„Én azért dolgozom, hogy a Bikavér legyen a legértékesebb egri bor, nyugodt megélhetést és presztízst adjon a termelőinek a bor világában.”

Gál Tibor – Borászok Borásza 2025

 Mit jelent neked az, hogy az Egri Borvidéken dolgozhatsz?

Számtalan borvidéken volt lehetőségem dolgozni és tanulni az elmúlt években, de a szívem mindig hazahúzott. Ez egy megmagyarázhatatlan kapcsolat, tudod, hogy hol vagy otthon, hol érzed magad jól, hol vagy kiegyensúlyozott. Nekem ezt csak Eger adja meg. A családunk itt eresztett gyökeret, és szeretnék annyit adni ennek a vidéknek, hogy a gyermekeim ugyanezt érezhessék, amit én.

Hogyan definiálod az „egries” karaktert?

Az egri bor kétséget kizáróan egyedi. A jellemzően tufás talajnak köszönhetően minerális és ásványos, a hűvösebb klíma és a föld alatti pincelabirintusok miatt pedig úgy gyümölcsösek és vibrálóak, hogy közben koncentráltak, gazdagok és hihetetlenül elegánsak.

Hogyan viszonyultok a Bikavérhez – mit jelent nektek?

A Bikavér számomra az egyetlen igaz egri bor. Ez az a kifejeződés, ami egy személyben képes közvetíteni a borvidék különleges termőterületeit, a város kulturális sokszínűségét, turisztikai izgalmait és történelmi – irodalmi varázsvilágát. Ha egy szóban kellene leírni, mindazt, amiről a borvidék szól, akkor az a szó a Bikavér lenne.

Hol tart most, szerintetek, borvidéki szinten a Bikavérről való gondolkodás? 

A Bikavérről gondolkodás rendkívül bátor dolog ma Egerben. A jelenlegi közízlés és divatok sok mindenkit elijesztenek ettől a markától, csak a legelkötelezettebbek vállalják ezt a különleges küldetést! A Bikavér nem csak egy bor. Ez A Bor. A sikeréhez nagyobb önfeláldozásra lenne szükség. 

Milyen saját vagy közösségi célotok, küldetésetek van a Bikavérrel kapcsolatban? 

Én azért dolgozom, hogy a Bikavér legyen a legértékesebb egri bor, adjon nyugodt megélhetést és presztízst a termelőinek a bor világában. 

Az idei évben különleges összecsengésként több díjat is egri borászok nyertek el – mit jelent ez nektek?

Hogy jó úton haladunk. Ezt mi eddig is éreztük, de a nehezebb órákban mindig jól jön egy kis megerősítés. Ettől természetesen nem bízhatjuk el magunkat, de fontos és értékes ez a visszacsatolás a szakmától.

TOVÁBB

Fiatal egri borász, aki a Bikavér jövőjét írhatja: Juhász Ádám – Az Év Egri Bortermelője 2025

2025.10.21.

„Nekünk a Bikavér az egri identitás kulcsa.”

Juhász Ádám – Az Év Egri Bortermelője 2025

 Mit jelent neked az Egri Borvidék?

Az Egri Borvidéken dolgozni számomra egyszerre lehetőség és felelősség. Lehetőség, hiszen Eger évszázados borkultúrája, dűlői, klímája, a szőlőfajták olyan karaktert adnak a borainknak, amely minden palackban egyediséget hordoz. Felelősség, hogy igyekezzek vinni valami újat, valami előre mutatót, hogy az Egri Borvidék is tovább fejlődhessen, és ne csak múltját őrizzük, hanem jelenét és jövőjét is építsük. Számomra az Egri Borvidéken alkotni azt jelenti, hogy ismerem és tisztelem a hely adottságait (dűlők, talajok, klíma), a hagyományokat (pl. az Egri Bikavért), ugyanakkor nem ragaszkodok automatikusan a múlthoz – hanem merek újítani, innovatív lenni

Hogyan definiáljátok az „egries” karaktert?

Kékfrankos-alapú elegancia, feszes sav, finom bor, dűlők megjelenése és tiszta, modern borászati megfogalmazás, ami nem „nehézkes”, hanem energikus vörösbor. A Kékfrankost identitásképző fajtának tartom a bikavér-gondolkodásban, ezt következetesen képviselem és szeretném, ha a múltat „kiradírozó”, új stílusú egri vörösök irányába tudnám terelni a fogyasztókat

Hogyan viszonyultok a Bikavérhez – mit jelent nektek?

Nekünk a Bikavér az egri identitás kulcsa: tudatos házasítás, kékfrankos dominancia, arányokra épülő struktúra és olyan hordóhasználat, ami a gyümölcsöt nem fedi el, hanem kíséri. A prémium tételünk kézzel szüretelt alapanyagból, kékfrankos és nemzetközi fajták házasításából készül. Az erős alapokra modern precizitással építkezem.

Hol tart most szerinted a borvidéken a Bikavérről való gondolkodás? 

A borvidéken erősödik a tudatos minőségi piramis és egyre karakteresebb bikavérek készülnek. Az egri közösség kommunikációja fókuszáltabb lett (négy évszakos programok, nagykóstolók, szakmai bemutatók), ami egységesíti az üzenetet a fogyasztók felé. A 2025-ös Bikavér Ünnepi Napok programsorozat is ezt a közös narratívát viszi tovább.

Milyen saját vagy közösségi célotok, küldetésetek van a Bikavérrel kapcsolatban? 

A megbízhatóság a márka kulcsa ezért stabil, évjáratokon átívelő magas minőséget kell tudnunk termelni. Nagyon fontos, hogy a stílus tolódjon a nagyobb Kékfrankos dominancia és precíz házasítási arányok irányába. A fogyasztói megértés erősítése érdekében az egymástól könnyen megkülönböztethető kategóriák, könnyen érthető üzenetek és edukáció nagyon felértékelődik a jövőben. Végül, a legmagasabb minőségű bikavéreknél tovább kell erősíteni a dűlők megismertetését a fogyasztókkal.

Az idei évben különleges összecsengésként több díjat is egri borászok nyertek el – mit jelent ez nektek?

Nagyon fontos visszajelzés, egy megerősítés: azt jelzi, hogy jó az út, amin járunk. A jövőre nézve inspiráció és motiváció, ami új lendületet ad, hogy még jobban dolgozzunk – nem elég megállni a jelenlegi szinten, hanem tovább kell lépni. Számomra a díjak nem célok önmagukban, hanem mérföldkövek, visszajelzések, és ösztönzők, hogy tovább menni érdemes. Reméljük, hogy a következő években még többször állhatunk ilyen elismerések mögött – nem csak személyesen, hanem közösségi, borvidéki szinten is.

TOVÁBB

Fiatal egri borász, aki a Bikavér jövőjét írhatja: Ifj. Lőrincz György – Az Év Pincészete 2025

2025.10.21.

„A Bikavér a mi lehetőségünk, hogy felkerülhessünk a világtérképre.”

Ifj. Lőrincz György – Az Év Pincészete 2025

Mit jelent neked az, hogy az Egri Borvidéken dolgozhattok?

Elképesztően hálás vagyok, hogy ilyen fantasztikus borvidéken van lehetőségem dolgozni. Szerintem világszínvonalú adottságokkal rendelkezik Eger, amit szeretnénk is a világba kiáltani. Nagyon inspiráló és egyben nagy felelősség is, hogy azon dolgozhatunk, hogy egyszer akár a világ legjobb borvidékei mellett említsék a mi borvidékünket.  

Hogyan definiáljátok az „egries” karaktert?

Eger számomra három dologról szól: hűvös klíma, vulkanikus talaj és házasított borok. Ezek mind azt eredményezik, hogy boraink rendkívül energikusak, izgalmas aromatikával, lendületes savakkal és komplexitással rendelkeznek. Szerintem nagyon vagány!

Hogyan viszonyultok a Bikavérhez – mit jelent nektek?

Sok borvidék csak áhítozik egy olyan közösségi márkára, amiben meg van minden, hogy világsiker legyen. Az Egri bikavér ilyen. Ott van benne a sztori, a legenda, ott van benne minden, ami a közel 1000 éves egri szőlő és borkultúra alatt az emberek megtapasztaltak, a mikroklímáink, a talajadottságaink, az egyedi fajtáink, egyszóval ez az esszenciája az Egri borvidéknek. Úgy érzem, hogy a Bikavér az egyetlen nagy lehetőségünk, amivel felkerülhetünk a világ bortérképére.

Hol tart most, szerintetek, borvidéki szinten a Bikavérről való gondolkodás? 

Egyelőre a lassú, akár megfontoltnak is nevezhető, hosszú távú építkezés folyamata zajlik. Hála Istennek úgy néz ki, hogy egyre többen veszik komolyan ezt a bort és egyre többen látják, hogy ez nem csak a múltja és jelene a borvidéknek, hanem a jövője is. Persze sok feladatunk van még, amíg olyan erős márkát tudunk építeni, ami megkérdőjelezhetetlen minőséget tud képviselni a világban, de közösséget építve, együtt gondolkozva, Isten áldásával sikerülhet.

Milyen saját vagy közösségi célotok, küldetésetek van a Bikavérrel kapcsolatban? 

Az az álmom, hogy olyan bor legyen az Egri Bikavér, aminek minden egyes palackja felismerhető, egyedi és magas minőséget közvetít. Szeretném, ha egyszer a világ legjobb borai mellett rangsorolnák, és ha valaki kap a poharába akár egy New York-i étteremben vakon egy vörösbort, ne csak az jusson eszébe, hogy ez a bor esetleg olyan burgundis, vagy piemonti, talán bordeauxi, hanem, hogy huhh ez olyan egries, olyan Egri Bikavéres! És legyen is abban New York-i pohárban egy Egri Bikavér!

Az idei évben különleges összecsengésként több díjat is egri borászok nyertek el – mit jelent ez nektek?

Minden hír, ami Egerről szól az nagy dolog, minden díj, amit egri borász kaphat hatalmas siker. Nemcsak az adott borásznak elismerése, hanem az egész borvidékünknek. Szívből örülök a kollégáim eredményeinek is, amik talán még inkább alátámasztják azt, hogy micsoda fantasztikus borvidéken dolgozhatunk. Reméljük, hogy minél többször hallat magáról az Egri borvidék és minél többször kerülnek reflektorfénybe az Egri Bikavérek és az Egri Csillagok.

TOVÁBB