MENU

Illatos borok kóstolója vár az egri Szépasszony-völgyben

2023.05.22.
Győrfi Alexandra

Június 3-án ismét egri borok és számtalan program vár a Szépasszony-völgyben. A nyár kezdetén a pincészetek az illatos, virágos és izgalmas ízvilágú borokra helyezik a hangsúlyt az Illatos Borok Kóstolóján. A rendezvény közeledtével megkérdeztük a borászatokat, melyik borukat érdemes mindenképpen megkóstolni a borkedvelőknek.

Gyöngyözőbor arany muskotályból

A Petrény Winery Moscato elnevezésű gyöngyözőbora az arany muskotály szőlőfajtából készül. A rövid héjon áztatásnak köszönhetően kapnak hangsúlyt a virágos jegyek. Majd alacsony hőmérsékleten erjesztik, hogy ezek az aromák meg ne szökjenek és fellelhetőek legyenek az elkészült borban.

Szalmasárga színvilág, az illatban elsőként csillagánizs és virágpor dominál, kis mozgatás után jön elő a muskotály egyedi, jellegzetes illata. Könnyed, édes, illatos ízérzet, inkább mézzel, ánizzsal, propolisszal. Igazi fesztiválbor lehet.

Az illatbomba

Igazi zamatos illatbomba a Juhász Testvérek Pincészetének 2022-es évjáratú Irsai Olivér bora. Parfümös, friss gyümölcsökben, virágos jegyekben gazdag, reduktív bor lendületes, ropogós savakkal. Tökéletes választás délutáni beszélgetésekhez, mulatozáshoz és könnyű zöldséges fogások, szárnyasok mellé is.

Többszörös nemzetköziverseny-győztes

Az Ostoros Családi Pincészet 2022-es évjáratú Ostoros Irsai Olivér bora nem csak aranyérmet, de a legjobb fehérbor különdíját is kiérdemelte Európa egyik legnagyobb borversenyén, a Challenge International du Vinen.

A pincészet csapata büszke rá, hogy az Irsai Olivér mára a borászat egyik legfontosabb fehérborává vált. Gondos munkával egy kellemes, illatos, fajtajelleges, jó savérzetű, könnyed bort készítettek, melyet nemzetközileg újból elismertek – idén már másodszor, ugyanis a Berliner Wine Trophyn is aranyéremmel díjazták.

Amikor a borász a lányáról nevezi el a bort

A Demeter Borbár a Hanga nevű fehér cuvée-k megalkotásakor egyszerre szeretett volna örömet szerezni a könnyű és a tartalmasabb borok kedvelőinek is. A hárslevelű illata és testessége és az olaszrizling savgerince tökéletes párost alkot, melynek megkoronázásaként a tulajdonos, Demeter Csaba nagyobbik lányának nevét választották.

A tétel sikerességét mutatja, hogy nem egy alkalommal díjazták aranyéremmel a bordeaux-i borversenyen, így nem érdemes kihagyni a 2021-es évjáratot sem. 

Emlékeket idéző 

Az illatok képesek arra, hogy emlékeket hordozzanak magukban és megragadjanak egy érzést. A Nap-Völgy Borászat 2020-as évjáratú Nap-völgy fehér cuvée borában a hárslevelűre, a chardonnay-ra és a rajnai rizlingre jellemző visszafogott, virágos, enyhén parfümös illat csalogatja elő a melegebb hónapok felejthetetlen élményeinek emlékkockáit. Ízében a gyümölcsös, buja, trópusi aromák jelennek meg, ezek mellett kidomborodik a finom, tölgyfa hordós jelleg.

Roppanós cseresznye

Ha kadarka, akkor siller – szokta mondani a Tóth Ferenc Pincészet csapata. Ez az átmenet a vörösborok és a rozék között igazán üdítő élményt nyújthat egy kora nyári pincetúrával töltött délutánon. A pincészet 2021-es évjáratú Kadarka Siller borának illatában és ízében édeskés-virágos aromák keverednek érett szamócára, roppanós cseresznyére emlékeztető jegyekkel és jóleső, szelíd savakkal.

További cikkek

Körbeér a segítség

2024.12.19.

Egri borászok ünnepi ajándéka a Markhot Ferenc Kórháznak.

Idén már ötödik alkalommal adott át boradományt az Egri Borvidék borász közössége az egri Markhot Ferenc Kórház dolgozóinak.

A kezdeményezés, amely a koronavírus-járvány idején indult, mára hagyománnyá vált.

Farkas László, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke 10-12 borászat prémium borait juttatta el az intézménybe.

„Ezekkel a borokkal szeretnénk kicsit ünnepibbé tenni a kórház dolgozóinak karácsonyát. Ez egy apró gesztus a részünkről, amivel hálánkat fejezzük ki a munkájukért.”

Az adományt dr. Mátrai Zsolt, a gyermekosztály vezető főorvosa vette át, aki az osztályon dolgozó minden munkatársának ajándékoz majd belőle.

A borok tehát nemcsak az ünnepi asztalt díszítik, hanem egy kicsit közelebb hozzák a borvidék közösségét és a kórház dolgozóit is.

Egy újabb példa arra, hogyan lehet a helyi értékeket és az összefogást az ünnepi időszakban kiemelni – mindezt egy pohár egri bor kíséretében.

TOVÁBB

Ízek Viadala eredmények, avagy hol kóstolhatod meg a nyertes fogásokat év végéig

2024.11.07.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok gasztronómiai rendezvény sorozat mindent átfogó program eleme, az Ízek Viadala I Főzőverseny Egri Bikavérre hangolva volt idén októberben.

10 különböző Egri Borvidéki étterem versengett egymással októberben a vendégek és a zsűri kegyeiért Egri Bikavérhez készített finomságokkal.
Célunk az volt, hogy bevonjuk az éttermekbe járó közönséget a kóstolgatásba, népszerűsítsük az Egri Bikavért és a helyi gasztronómiát, valamint növeljük a közösségi élményt és vendég számot az éttermekben, cukrászdákban.

Előétel kategória
Arany minősítés: 1552 Étterem
Ezüst minősítés: Flamingo Bistro Bár

Főétel kategória
Arany minősítés: Lumen Étterem
Ezüst minősítés: Forst-Ház Étterem

Desszert kategória
Arany minősítés: Zsenge inFúzió
Ezüst minősítés: Trakta by Nomád

Közönség kedvence
Arany minősítés: Macok Bisztró
Ezüst minősítés: Sulyom Tájétterem

Tekintsd meg galériánkat az ünnepélyes eredményhirdetésről

Szívből ajánljuk, hogy kóstoljátok meg a nyertes fogásokat, azokban az éttermekben, amelyek arany minősítést kaptak az idei Ízek Viadala Főzőversenyen.

A nyertes fogások 2024.12.31-ig kóstolhatóak.

TOVÁBB

Mutatjuk kik és miért kaptak idén Egri Bikavérért díjat

2024.11.06.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok keretein belül, október 18-án rendeztük meg harmadik alkalommal az Egri Bikavér Vacsoraestet, amely során három személynek adtunk át Egri Bikavérért Díjat.

Az Egri Bikavér Vacsoraest megrendezésének egyik célja a díjátadás maga, túl azon, hogy szeretnénk megmutatni, mennyit fejlődött az Egri Bikavérek minősége, hogy milyen finom az Egri Bikavér.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Cseh-Andras

Cseh András és Cseh Andrásné

Az Egri Bikavér Ünnep ötlete 1996-ban született meg, és azóta az egri borvidék egyik legnagyobb hagyományőrző eseményévé vált. Az akkori Egri Bikavér Ünnepe Szent Donát Napján névre hallgató rendezvény alapítói Thummerer Vilmos, a Hegyközség elnöke; Dula Bence egri hegybíró; Bíró József, a Hotel Eger-Park igazgatója; Marosfalvi László, a Talizmán Étterem tulajdonosa; Barócsi Tibor, a Polgármesteri Hivatal irodavezetője; Bakondi Endre

Az első Bikavér Ünnep 1997-ben került megrendezésre Eger szívében, a Dobó téren, ahol 12 borászat és 12 étterem vett részt, bemutatva kézműves borokat és ételkülönlegességeket. Olyan ikonikus helyek is megjelentek, mint a Gundel Étterem, amelynek saját egri borászata és Bikavére volt Hagymási József vezetésével.
A rendezvény központi eleme az ételek és borok harmonizálása volt, amit egy szakértő zsűri értékelt. A fesztivál kizárólag Egri Bikavéreket mutatott be, és óriási sikert aratott. Ennek eredményeképpen döntés született a rendezvény évenkénti megismétléséről, amely hagyományt teremtett.

Ma azonban különösen fontos napot ünneplünk, hiszen olyan személyeket is köszönthetünk, akik kiemelkedő munkájával, elkötelezettségével és szenvedélyével gazdagították aktívan hosszú évtizedekig nemcsak az Egri Bikavér hagyományát, hanem a magyar borgasztronómia egészét is.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Gal-Lajos

Dr. Gál Lajos

Dr. Gál Lajos elévülhetetlen érdemeket szerzett az egri borok, ezen belül az egri bikavér eredetvédelmi rendszerének és szabályzatának kidolgozásában.
Évtizedeken keresztül volt meghatározó tagja a borvidék irányító testületének és a mai napig elismert szaktekintélye a borvidék termelői közösségének. Az általa javasolt eredetvédelmi rendszer és a termékleírások alapul szolgáltak minden magyarországi borvidék számára is.

Aktív pályája során több év tudományos kutatómunkát áldozott az egri bikavér fejlesztésére. Doktori dolgozatát AZ EGRI BIKAVÉR MINŐSÉGFEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI címmel védte meg a budapesti Corvinus Egyetemen.
A bortermelés során is kiemelten foglalkozik az Egri bikavérrel. Az általa termelt és jegyzett borok magas minőségben, méltó módon képviselték és képviseli az egri borvidéket.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-04

Szívből gratulálunk a díjazottaknak,
EBHT

TOVÁBB