MENU

Illatos borok kóstolója vár az egri Szépasszony-völgyben

2023.05.22.
Győrfi Alexandra

Június 3-án ismét egri borok és számtalan program vár a Szépasszony-völgyben. A nyár kezdetén a pincészetek az illatos, virágos és izgalmas ízvilágú borokra helyezik a hangsúlyt az Illatos Borok Kóstolóján. A rendezvény közeledtével megkérdeztük a borászatokat, melyik borukat érdemes mindenképpen megkóstolni a borkedvelőknek.

Gyöngyözőbor arany muskotályból

A Petrény Winery Moscato elnevezésű gyöngyözőbora az arany muskotály szőlőfajtából készül. A rövid héjon áztatásnak köszönhetően kapnak hangsúlyt a virágos jegyek. Majd alacsony hőmérsékleten erjesztik, hogy ezek az aromák meg ne szökjenek és fellelhetőek legyenek az elkészült borban.

Szalmasárga színvilág, az illatban elsőként csillagánizs és virágpor dominál, kis mozgatás után jön elő a muskotály egyedi, jellegzetes illata. Könnyed, édes, illatos ízérzet, inkább mézzel, ánizzsal, propolisszal. Igazi fesztiválbor lehet.

Az illatbomba

Igazi zamatos illatbomba a Juhász Testvérek Pincészetének 2022-es évjáratú Irsai Olivér bora. Parfümös, friss gyümölcsökben, virágos jegyekben gazdag, reduktív bor lendületes, ropogós savakkal. Tökéletes választás délutáni beszélgetésekhez, mulatozáshoz és könnyű zöldséges fogások, szárnyasok mellé is.

Többszörös nemzetköziverseny-győztes

Az Ostoros Családi Pincészet 2022-es évjáratú Ostoros Irsai Olivér bora nem csak aranyérmet, de a legjobb fehérbor különdíját is kiérdemelte Európa egyik legnagyobb borversenyén, a Challenge International du Vinen.

A pincészet csapata büszke rá, hogy az Irsai Olivér mára a borászat egyik legfontosabb fehérborává vált. Gondos munkával egy kellemes, illatos, fajtajelleges, jó savérzetű, könnyed bort készítettek, melyet nemzetközileg újból elismertek – idén már másodszor, ugyanis a Berliner Wine Trophyn is aranyéremmel díjazták.

Amikor a borász a lányáról nevezi el a bort

A Demeter Borbár a Hanga nevű fehér cuvée-k megalkotásakor egyszerre szeretett volna örömet szerezni a könnyű és a tartalmasabb borok kedvelőinek is. A hárslevelű illata és testessége és az olaszrizling savgerince tökéletes párost alkot, melynek megkoronázásaként a tulajdonos, Demeter Csaba nagyobbik lányának nevét választották.

A tétel sikerességét mutatja, hogy nem egy alkalommal díjazták aranyéremmel a bordeaux-i borversenyen, így nem érdemes kihagyni a 2021-es évjáratot sem. 

Emlékeket idéző 

Az illatok képesek arra, hogy emlékeket hordozzanak magukban és megragadjanak egy érzést. A Nap-Völgy Borászat 2020-as évjáratú Nap-völgy fehér cuvée borában a hárslevelűre, a chardonnay-ra és a rajnai rizlingre jellemző visszafogott, virágos, enyhén parfümös illat csalogatja elő a melegebb hónapok felejthetetlen élményeinek emlékkockáit. Ízében a gyümölcsös, buja, trópusi aromák jelennek meg, ezek mellett kidomborodik a finom, tölgyfa hordós jelleg.

Roppanós cseresznye

Ha kadarka, akkor siller – szokta mondani a Tóth Ferenc Pincészet csapata. Ez az átmenet a vörösborok és a rozék között igazán üdítő élményt nyújthat egy kora nyári pincetúrával töltött délutánon. A pincészet 2021-es évjáratú Kadarka Siller borának illatában és ízében édeskés-virágos aromák keverednek érett szamócára, roppanós cseresznyére emlékeztető jegyekkel és jóleső, szelíd savakkal.

További cikkek

Ismét egri borász az Év Bortermelője díjra jelöltek között

2023.11.22.
Tóth Adrienn

Újra van egri jelölt az Év Bortermelője díj döntősei között: Lamport József, a Thummerer Pincészet főborásza a múlt évhez hasonlóan idén is ott van a listán. A döntőbe öt szakember jutott, az Egri mellett…

TOVÁBB

Az Eger-Mátravidéki Borgazdasági Kombinát által a ’60-as évek végén vásárolt mezőgazdasági helikopter

2023.11.15.

A helikoptert a fényképen éppen permetszerrel és vízzel töltik fel, valahol a Nagy-Eged hegy legalsó szoknyáján, az Eger–Noszvaj autóút alatti részen. A kép hűen tükrözi a kor technikába vetett hitét és az ebből fakadó,…

TOVÁBB

Márton-nap az Egri borvidéken

2023.11.10.
Tóth Adrienn

Tradicionálisan a november 11-re eső Márton-nap a mezőgazdasági munkák végét és épp a karácsony előtti böjti időszakot megelőző napokat jelentette, így elődeink szívesen időzítettek erre a napra lakomákat, ünnepségeket. A liba mint étkezési alapanyag…

TOVÁBB