MENU

Illatos borok kóstolója vár az egri Szépasszony-völgyben

2023.05.22.
Győrfi Alexandra

Június 3-án ismét egri borok és számtalan program vár a Szépasszony-völgyben. A nyár kezdetén a pincészetek az illatos, virágos és izgalmas ízvilágú borokra helyezik a hangsúlyt az Illatos Borok Kóstolóján. A rendezvény közeledtével megkérdeztük a borászatokat, melyik borukat érdemes mindenképpen megkóstolni a borkedvelőknek.

Gyöngyözőbor arany muskotályból

A Petrény Winery Moscato elnevezésű gyöngyözőbora az arany muskotály szőlőfajtából készül. A rövid héjon áztatásnak köszönhetően kapnak hangsúlyt a virágos jegyek. Majd alacsony hőmérsékleten erjesztik, hogy ezek az aromák meg ne szökjenek és fellelhetőek legyenek az elkészült borban.

Szalmasárga színvilág, az illatban elsőként csillagánizs és virágpor dominál, kis mozgatás után jön elő a muskotály egyedi, jellegzetes illata. Könnyed, édes, illatos ízérzet, inkább mézzel, ánizzsal, propolisszal. Igazi fesztiválbor lehet.

Az illatbomba

Igazi zamatos illatbomba a Juhász Testvérek Pincészetének 2022-es évjáratú Irsai Olivér bora. Parfümös, friss gyümölcsökben, virágos jegyekben gazdag, reduktív bor lendületes, ropogós savakkal. Tökéletes választás délutáni beszélgetésekhez, mulatozáshoz és könnyű zöldséges fogások, szárnyasok mellé is.

Többszörös nemzetköziverseny-győztes

Az Ostoros Családi Pincészet 2022-es évjáratú Ostoros Irsai Olivér bora nem csak aranyérmet, de a legjobb fehérbor különdíját is kiérdemelte Európa egyik legnagyobb borversenyén, a Challenge International du Vinen.

A pincészet csapata büszke rá, hogy az Irsai Olivér mára a borászat egyik legfontosabb fehérborává vált. Gondos munkával egy kellemes, illatos, fajtajelleges, jó savérzetű, könnyed bort készítettek, melyet nemzetközileg újból elismertek – idén már másodszor, ugyanis a Berliner Wine Trophyn is aranyéremmel díjazták.

Amikor a borász a lányáról nevezi el a bort

A Demeter Borbár a Hanga nevű fehér cuvée-k megalkotásakor egyszerre szeretett volna örömet szerezni a könnyű és a tartalmasabb borok kedvelőinek is. A hárslevelű illata és testessége és az olaszrizling savgerince tökéletes párost alkot, melynek megkoronázásaként a tulajdonos, Demeter Csaba nagyobbik lányának nevét választották.

A tétel sikerességét mutatja, hogy nem egy alkalommal díjazták aranyéremmel a bordeaux-i borversenyen, így nem érdemes kihagyni a 2021-es évjáratot sem. 

Emlékeket idéző 

Az illatok képesek arra, hogy emlékeket hordozzanak magukban és megragadjanak egy érzést. A Nap-Völgy Borászat 2020-as évjáratú Nap-völgy fehér cuvée borában a hárslevelűre, a chardonnay-ra és a rajnai rizlingre jellemző visszafogott, virágos, enyhén parfümös illat csalogatja elő a melegebb hónapok felejthetetlen élményeinek emlékkockáit. Ízében a gyümölcsös, buja, trópusi aromák jelennek meg, ezek mellett kidomborodik a finom, tölgyfa hordós jelleg.

Roppanós cseresznye

Ha kadarka, akkor siller – szokta mondani a Tóth Ferenc Pincészet csapata. Ez az átmenet a vörösborok és a rozék között igazán üdítő élményt nyújthat egy kora nyári pincetúrával töltött délutánon. A pincészet 2021-es évjáratú Kadarka Siller borának illatában és ízében édeskés-virágos aromák keverednek érett szamócára, roppanós cseresznyére emlékeztető jegyekkel és jóleső, szelíd savakkal.

További cikkek

Egri rozé nyert aranyérmet Párizsban

2023.05.26.
Győrfi Alexandra

Aranyéremmel büszkélkedhet a Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok a világ egyik legjelentősebb és legbefolyásosabb borversenyéről, a Le Mondial du Roséról. Az elismerést a 2022-es évjáratú Thummerer Egri Cabernet Dorsa Rosé boruk hozta el a pincészet…

TOVÁBB

Egri borok a Borkalauzban

2023.05.25.
Győrfi Alexandra

Több mint egy évtized után jelent meg ismét a borszakma egyik kiemelkedő iránytűje, a Borkalauz. A magyar kiadást idén áprilisban követte az angol nyelvű párja is. A könyv szerzőjét, Mészáros Gabriellát kerestük fel, árulja…

TOVÁBB

Megújul a borászoknak szóló konferencia Egerben

2023.05.24.

Eger Wine Meetup néven újul meg a húszéves múlttal rendelkező szőlészeti és borászati konferencia Egerben. Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem szakmai programja két napon át tart június 16-17-én, és felöleli a fenntarthatóság, a birtoképítés,…

TOVÁBB