MENU

Idén is vár az Egri Bor Ünnepe

2023.06.29.
Győrfi Alexandra

Látogass el az egri Érsekkertbe július 6. és 9. között az Egri Bor Ünnepére, mely idén is érdekes programokkal, koncertekkel, különleges borgasztronómiai élményekkel és természetesen egri borokkal vár! Az esemény közeledtével felkerestük a rendezvény főszervezőjét, Tarsoly Józsefet, hogy betekintést nyújtson a rendezvény előkészületeinek részleteibe, és hogy mesélje el, mire számíthatnak az idei évben a látogatók.

Hogyan kell elképzelni egy ilyen fesztivál előkészítését?

A rendezvényt követő kiértékeléssel már elindul egy gondolkodás a kiállítói, fogyasztói igények, vélemények alapján. Ezt követően a költségvetés összeállítása, a rendezvény pénzügyi alapjainak a megteremtése, a támogatók bevonása zajlik. Amikor megvannak a gazdasági alapok, elindul a tényleges szervezés a rendezvény bejelentésével, a nagyobb zenekarok lekötésével. 

Tavasszal a kiállítókkal történő egyeztetést követően a helyszínbejárások után elkészül a rendezvénytérkép, amellyel párhuzamosan a rendezvény engedélyeztetése is megtörténik.

A szükséges szakhatósági engedélyek, rendezvénybiztosítási, rendezvénybonyolítási szolgáltatások (villamos hálózat kiépítése, takarítás, szemétszállítás, egészségügyi szolgálat, vécék telepítése stb.) meglétét követően felépülnek a kiállítói standok, étkezősátrak, és megvalósulhat a rendezvény. 

A zárás után pedig a helyszín eredeti állapotának visszaállításával ér véget az esemény. Ezzel kezdetét veszi a kiállítókkal történő szervezői elszámolás, a rendezvény pályázatainak lezárása, az igénybe vett szolgáltatások kifizetése. 

Az Egri Bor Ünnepét 8-10 fős szakmai – vendéglátós, gasztronómiai, marketinges, koncert-, illetve rendezvényszervező, informatikus, biztonsági szakértő – csapat szervezi, amely a rendezvény hétvégéjén kibővített, kb. 100 fős szakmai stábot (biztonsági, egészségügyi, takarító személyzet, pincérek, segítők, technikusok, tolmácsok, hoszteszek stb.) koordinál a helyszínen.  

Úgy látjuk, hogy több borhoz kapcsolódó programmal készültök a színpadra. Mesélnél ezekről kicsit részletesebben?

A rendezvény megnyitó ünnepsége az elismerésről szól, hiszen ekkor tüntetjük ki az év Egri szőlő-, bortermelőjét és borgasztronómusát, valamint átadjuk az Egri borvidéki borverseny érmeit. 

Az Egri Bikavér Lovagrend tagjai immáron sokadik éve szerveznek borversenyt, amikor kiválasztjuk a rendezvény legjobb száraz fehér- és vörösborát, amelynek a nagyon várt eredményhirdetése péntek esténként zajlik. 

Nem sokkal ezután, az Egri Bikavér Színpadnál 23 órától versenybe szállunk a Magyarország legkedveltebb boros települése címért, amikor sok ember koccint egyszerre és egy helyen. 

Július 8-án, szombaton ismét lesz borlovagavatás, ez a látványos ceremónia évről évre sok embert vonz. Minden évben új tagokat avat a borlovagrend a szőlészet, a borászat és a borkultúra, gasztronómia, oktatás területeiről. 

A Szent Donát-napi ünnepség alkalmával ismét vasárnap fél 12-től hangzik el a fohász. 18 órától pedig Azurák Mihály „Boros mindenség” címmel nyújt nekünk borverses feltöltődést és útravalót, amely remélhetőleg kitart a következő évi rendezvényig.

Vannak kifejezett kedvenc gasztrofogásai a törzsvendégeknek? 

Hatalmas átalakulást tapasztalhatunk általában a gasztronómiában is, de a rendezvényeken különösen. A streetfoodőrülettel együtt a rendkívül népszerű hamburger- és BBQ-„hullám” tapasztalható, de a karcagi birkapörkölt, a sajtvariációk vagy a kenyérlángos örök sláger.

Ugyanakkor jelentős számban még mindig a bor-étel harmónián alapuló ételkülönlegességekre, a borgasztronómiai élményre kíváncsiak, hiszen ezek csak itt és ekkor kóstolhatók.   

Milyen bortípusok a legnépszerűbbek a fesztiválon?

A rendezvényen az egri bortípusok szinte teljes kínálata megtalálható, hiszen 250 feletti bortételt lehet a négy nap alatt megkóstolni. A fogyasztott borok milyensége és mennyisége nagyban függ az aktuális időjárástól is. 

Amikor melegebb van, akkor a fehér-, illetve a rozéborokat kedvelik inkább, ha viszont lehűl az idő, illetve az esti időszakban már a vörösborok kelendőbbek. Mivel a rendezvényen a legtöbb egri csillag és egri bikavér kóstolható egy helyen, ezért nyilván nem meglepő, hogy nagyon sokan szeretnek részt venni ezen az évjáratos utazáson. 

Azok a kedves vendégek, akik ritkábban jönnek Egerbe, megragadják az alkalmat, és a számukra kedves fajtákat minél nagyobb számban igyekeznek megismerni a száraz boroktól a debrői hárslevelűig.   

Ha csatlakozik egy traktor vagy egy veterán autós a fesztiválra, ezt hogy kell elképzelnie annak, aki még sosem járt az eseményen?

A csatlakozás általában előzetesen egyeztetett módon történik, hiszen a Jármű Örökségeinket Őrző Egyesület tagjai nagyon komoly szervezéssel biztosítják számunkra azt a pontos menetrendet, amely a kiállítást, illetve a szombati járműfelvonulást jellemzi annak érdekében, hogy nagyon sokfajta járműben gyönyörködhessünk a rendezvény idején, a pedálos Moszkvicstól a „T” modellen át a „faros” Ikarusig.

Sok szeretettel várjuk kedves vendégeinket a helyszínen, koccintsunk együtt az egri szőlő- és bortermelők egészségére!

További cikkek

Körbeér a segítség

2024.12.19.

Egri borászok ünnepi ajándéka a Markhot Ferenc Kórháznak.

Idén már ötödik alkalommal adott át boradományt az Egri Borvidék borász közössége az egri Markhot Ferenc Kórház dolgozóinak.

A kezdeményezés, amely a koronavírus-járvány idején indult, mára hagyománnyá vált.

Farkas László, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke 10-12 borászat prémium borait juttatta el az intézménybe.

„Ezekkel a borokkal szeretnénk kicsit ünnepibbé tenni a kórház dolgozóinak karácsonyát. Ez egy apró gesztus a részünkről, amivel hálánkat fejezzük ki a munkájukért.”

Az adományt dr. Mátrai Zsolt, a gyermekosztály vezető főorvosa vette át, aki az osztályon dolgozó minden munkatársának ajándékoz majd belőle.

A borok tehát nemcsak az ünnepi asztalt díszítik, hanem egy kicsit közelebb hozzák a borvidék közösségét és a kórház dolgozóit is.

Egy újabb példa arra, hogyan lehet a helyi értékeket és az összefogást az ünnepi időszakban kiemelni – mindezt egy pohár egri bor kíséretében.

TOVÁBB

Ízek Viadala eredmények, avagy hol kóstolhatod meg a nyertes fogásokat év végéig

2024.11.07.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok gasztronómiai rendezvény sorozat mindent átfogó program eleme, az Ízek Viadala I Főzőverseny Egri Bikavérre hangolva volt idén októberben.

10 különböző Egri Borvidéki étterem versengett egymással októberben a vendégek és a zsűri kegyeiért Egri Bikavérhez készített finomságokkal.
Célunk az volt, hogy bevonjuk az éttermekbe járó közönséget a kóstolgatásba, népszerűsítsük az Egri Bikavért és a helyi gasztronómiát, valamint növeljük a közösségi élményt és vendég számot az éttermekben, cukrászdákban.

Előétel kategória
Arany minősítés: 1552 Étterem
Ezüst minősítés: Flamingo Bistro Bár

Főétel kategória
Arany minősítés: Lumen Étterem
Ezüst minősítés: Forst-Ház Étterem

Desszert kategória
Arany minősítés: Zsenge inFúzió
Ezüst minősítés: Trakta by Nomád

Közönség kedvence
Arany minősítés: Macok Bisztró
Ezüst minősítés: Sulyom Tájétterem

Tekintsd meg galériánkat az ünnepélyes eredményhirdetésről

Szívből ajánljuk, hogy kóstoljátok meg a nyertes fogásokat, azokban az éttermekben, amelyek arany minősítést kaptak az idei Ízek Viadala Főzőversenyen.

A nyertes fogások 2024.12.31-ig kóstolhatóak.

TOVÁBB

Mutatjuk kik és miért kaptak idén Egri Bikavérért díjat

2024.11.06.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok keretein belül, október 18-án rendeztük meg harmadik alkalommal az Egri Bikavér Vacsoraestet, amely során három személynek adtunk át Egri Bikavérért Díjat.

Az Egri Bikavér Vacsoraest megrendezésének egyik célja a díjátadás maga, túl azon, hogy szeretnénk megmutatni, mennyit fejlődött az Egri Bikavérek minősége, hogy milyen finom az Egri Bikavér.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Cseh-Andras

Cseh András és Cseh Andrásné

Az Egri Bikavér Ünnep ötlete 1996-ban született meg, és azóta az egri borvidék egyik legnagyobb hagyományőrző eseményévé vált. Az akkori Egri Bikavér Ünnepe Szent Donát Napján névre hallgató rendezvény alapítói Thummerer Vilmos, a Hegyközség elnöke; Dula Bence egri hegybíró; Bíró József, a Hotel Eger-Park igazgatója; Marosfalvi László, a Talizmán Étterem tulajdonosa; Barócsi Tibor, a Polgármesteri Hivatal irodavezetője; Bakondi Endre

Az első Bikavér Ünnep 1997-ben került megrendezésre Eger szívében, a Dobó téren, ahol 12 borászat és 12 étterem vett részt, bemutatva kézműves borokat és ételkülönlegességeket. Olyan ikonikus helyek is megjelentek, mint a Gundel Étterem, amelynek saját egri borászata és Bikavére volt Hagymási József vezetésével.
A rendezvény központi eleme az ételek és borok harmonizálása volt, amit egy szakértő zsűri értékelt. A fesztivál kizárólag Egri Bikavéreket mutatott be, és óriási sikert aratott. Ennek eredményeképpen döntés született a rendezvény évenkénti megismétléséről, amely hagyományt teremtett.

Ma azonban különösen fontos napot ünneplünk, hiszen olyan személyeket is köszönthetünk, akik kiemelkedő munkájával, elkötelezettségével és szenvedélyével gazdagították aktívan hosszú évtizedekig nemcsak az Egri Bikavér hagyományát, hanem a magyar borgasztronómia egészét is.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Gal-Lajos

Dr. Gál Lajos

Dr. Gál Lajos elévülhetetlen érdemeket szerzett az egri borok, ezen belül az egri bikavér eredetvédelmi rendszerének és szabályzatának kidolgozásában.
Évtizedeken keresztül volt meghatározó tagja a borvidék irányító testületének és a mai napig elismert szaktekintélye a borvidék termelői közösségének. Az általa javasolt eredetvédelmi rendszer és a termékleírások alapul szolgáltak minden magyarországi borvidék számára is.

Aktív pályája során több év tudományos kutatómunkát áldozott az egri bikavér fejlesztésére. Doktori dolgozatát AZ EGRI BIKAVÉR MINŐSÉGFEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI címmel védte meg a budapesti Corvinus Egyetemen.
A bortermelés során is kiemelten foglalkozik az Egri bikavérrel. Az általa termelt és jegyzett borok magas minőségben, méltó módon képviselték és képviseli az egri borvidéket.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-04

Szívből gratulálunk a díjazottaknak,
EBHT

TOVÁBB