MENU

Idén is vár az Egri Bor Ünnepe

2023.06.29.
Győrfi Alexandra

Látogass el az egri Érsekkertbe július 6. és 9. között az Egri Bor Ünnepére, mely idén is érdekes programokkal, koncertekkel, különleges borgasztronómiai élményekkel és természetesen egri borokkal vár! Az esemény közeledtével felkerestük a rendezvény főszervezőjét, Tarsoly Józsefet, hogy betekintést nyújtson a rendezvény előkészületeinek részleteibe, és hogy mesélje el, mire számíthatnak az idei évben a látogatók.

Hogyan kell elképzelni egy ilyen fesztivál előkészítését?

A rendezvényt követő kiértékeléssel már elindul egy gondolkodás a kiállítói, fogyasztói igények, vélemények alapján. Ezt követően a költségvetés összeállítása, a rendezvény pénzügyi alapjainak a megteremtése, a támogatók bevonása zajlik. Amikor megvannak a gazdasági alapok, elindul a tényleges szervezés a rendezvény bejelentésével, a nagyobb zenekarok lekötésével. 

Tavasszal a kiállítókkal történő egyeztetést követően a helyszínbejárások után elkészül a rendezvénytérkép, amellyel párhuzamosan a rendezvény engedélyeztetése is megtörténik.

A szükséges szakhatósági engedélyek, rendezvénybiztosítási, rendezvénybonyolítási szolgáltatások (villamos hálózat kiépítése, takarítás, szemétszállítás, egészségügyi szolgálat, vécék telepítése stb.) meglétét követően felépülnek a kiállítói standok, étkezősátrak, és megvalósulhat a rendezvény. 

A zárás után pedig a helyszín eredeti állapotának visszaállításával ér véget az esemény. Ezzel kezdetét veszi a kiállítókkal történő szervezői elszámolás, a rendezvény pályázatainak lezárása, az igénybe vett szolgáltatások kifizetése. 

Az Egri Bor Ünnepét 8-10 fős szakmai – vendéglátós, gasztronómiai, marketinges, koncert-, illetve rendezvényszervező, informatikus, biztonsági szakértő – csapat szervezi, amely a rendezvény hétvégéjén kibővített, kb. 100 fős szakmai stábot (biztonsági, egészségügyi, takarító személyzet, pincérek, segítők, technikusok, tolmácsok, hoszteszek stb.) koordinál a helyszínen.  

Úgy látjuk, hogy több borhoz kapcsolódó programmal készültök a színpadra. Mesélnél ezekről kicsit részletesebben?

A rendezvény megnyitó ünnepsége az elismerésről szól, hiszen ekkor tüntetjük ki az év Egri szőlő-, bortermelőjét és borgasztronómusát, valamint átadjuk az Egri borvidéki borverseny érmeit. 

Az Egri Bikavér Lovagrend tagjai immáron sokadik éve szerveznek borversenyt, amikor kiválasztjuk a rendezvény legjobb száraz fehér- és vörösborát, amelynek a nagyon várt eredményhirdetése péntek esténként zajlik. 

Nem sokkal ezután, az Egri Bikavér Színpadnál 23 órától versenybe szállunk a Magyarország legkedveltebb boros települése címért, amikor sok ember koccint egyszerre és egy helyen. 

Július 8-án, szombaton ismét lesz borlovagavatás, ez a látványos ceremónia évről évre sok embert vonz. Minden évben új tagokat avat a borlovagrend a szőlészet, a borászat és a borkultúra, gasztronómia, oktatás területeiről. 

A Szent Donát-napi ünnepség alkalmával ismét vasárnap fél 12-től hangzik el a fohász. 18 órától pedig Azurák Mihály „Boros mindenség” címmel nyújt nekünk borverses feltöltődést és útravalót, amely remélhetőleg kitart a következő évi rendezvényig.

Vannak kifejezett kedvenc gasztrofogásai a törzsvendégeknek? 

Hatalmas átalakulást tapasztalhatunk általában a gasztronómiában is, de a rendezvényeken különösen. A streetfoodőrülettel együtt a rendkívül népszerű hamburger- és BBQ-„hullám” tapasztalható, de a karcagi birkapörkölt, a sajtvariációk vagy a kenyérlángos örök sláger.

Ugyanakkor jelentős számban még mindig a bor-étel harmónián alapuló ételkülönlegességekre, a borgasztronómiai élményre kíváncsiak, hiszen ezek csak itt és ekkor kóstolhatók.   

Milyen bortípusok a legnépszerűbbek a fesztiválon?

A rendezvényen az egri bortípusok szinte teljes kínálata megtalálható, hiszen 250 feletti bortételt lehet a négy nap alatt megkóstolni. A fogyasztott borok milyensége és mennyisége nagyban függ az aktuális időjárástól is. 

Amikor melegebb van, akkor a fehér-, illetve a rozéborokat kedvelik inkább, ha viszont lehűl az idő, illetve az esti időszakban már a vörösborok kelendőbbek. Mivel a rendezvényen a legtöbb egri csillag és egri bikavér kóstolható egy helyen, ezért nyilván nem meglepő, hogy nagyon sokan szeretnek részt venni ezen az évjáratos utazáson. 

Azok a kedves vendégek, akik ritkábban jönnek Egerbe, megragadják az alkalmat, és a számukra kedves fajtákat minél nagyobb számban igyekeznek megismerni a száraz boroktól a debrői hárslevelűig.   

Ha csatlakozik egy traktor vagy egy veterán autós a fesztiválra, ezt hogy kell elképzelnie annak, aki még sosem járt az eseményen?

A csatlakozás általában előzetesen egyeztetett módon történik, hiszen a Jármű Örökségeinket Őrző Egyesület tagjai nagyon komoly szervezéssel biztosítják számunkra azt a pontos menetrendet, amely a kiállítást, illetve a szombati járműfelvonulást jellemzi annak érdekében, hogy nagyon sokfajta járműben gyönyörködhessünk a rendezvény idején, a pedálos Moszkvicstól a „T” modellen át a „faros” Ikarusig.

Sok szeretettel várjuk kedves vendégeinket a helyszínen, koccintsunk együtt az egri szőlő- és bortermelők egészségére!

További cikkek

A bor és a jóga találkozása Egerben

2024.02.13.
Koklács Kata

A jógában van egy tanítás, a brahmacsarja, azaz a mértékletesség elve. A brahmacsarja tanítása szerint a minőség fontosabb a mennyiségnél. Arra buzdít minket, hogy hozzuk ki a
maximumot a jó dolgokból: élvezzük a finom falatokat, a kortyokat és kerüljük el a szélsőségeket.
A borfogyasztásról mi is ezt valljuk. Amikor megkóstolunk egy minőségi, finom bort, nem az számít, hogy milyen gyorsan töltjük újra a poharat, hanem az, hogy kiélvezzünk minden
egyes kortyot, megfigyeljük az illatokat, ízeket, színeket. A minőségi borfogyasztás odafigyelést, teljes jelenlétet igényel.
Ezt a jelenlétet tudjuk gyakorolni a jógaszőnyegen is, ezért szépen lassan a jóga belekúszott az egri pincészetek életébe.
A Nap-völgy Borászat és Élménybirtok a Szépasszony-völgy eldugott kis utcájában található, ami nem csak mediterrán hangulatával, hanem a programjaival is elvarázsolja a vendégeket.
Több alkalommal is rendeztek tematikus vasárnapi Jóga&Brunch eseményeket, ahol a reggelt egy kellemes, teljes testet átmozgató jógaórával indítják a gyakorlók. A mozgás után
mindenki feltöltheti az energiaraktárait egy tápláló, svédasztalos reggelivel, finom kávéval.
Az étkezés mindig magával hoz egy jó hangulatú beszélgetést is, így mindenki kötetlenül falatozhat.
Ezek a komplex gasztronómiai élmények közelebb hozzák az embereket egymáshoz.
Minőségi időt tölthetünk el magunkkal, a szeretteinkkel, olyan pillanatokkal lehetünk gazdagabbak, amikor azt tudjuk mondani, igen, ezért érdemes élni.
A következő Jóga&Brunch 2024. március 3-án kerül megrendezésre, amire ezen az oldalon lehet jelentkezni.

Nemcsak a Szépasszony-völgyben láthatunk példát a bor és a jóga összefonódására, hanem a belvárosban is. Eger szívében, a Gál Tibor Fúzióban tematikus programok és különböző
jógaórák várják az érdeklődőket. Azoknak, akik szeretik a finom borokat, és a jógával is szemezgetnek, jó szívvel ajánljuk a Wine&Yoga programsorozatot. Az ilyen típusú jógaóra célja a könnyedség megtalálása, a kötöttség nélküli gyakorlás egy finom bor társaságában. A résztvevők páros gyakorlatok segítségével, pohárral a kézben jógáznak, oldott hangulatban. Igazi barátnős, vagy éppen anya-lánya program. Az érdeklődők 2024. április 19-én tudnak csatlakozni a következő Wine&Yoga eseményhez. Részletes információk a VisitEger oldalán találhatóak.
A Fúzió különlegessége, hogy a Borbár feletti rész egy jógastúdiónak ad otthont, ahol különböző jógastílusokat próbálhatnak ki a mozogni vágyók. Az órák után pedig,
mindenkinek lehetősége van megkóstolni a Gál Tibor borok valamelyikét akár egy vacsorával egybekötve. Az órákról és a regisztrációról az alábbi oldalon tudnak tájékozódni az
érdeklődők.

Ahogyan láthatjuk Egerben a bor és a jóga harmonikusan megfér egymás mellett, mindkettő képviseli a minőséget a mennyiség helyett, valamint azt, hogy a tárgyak helyett élményeket
gyűjtsünk. Természetesen, azt is megértjük, hogy nem mindenkit vonz a jóga, ezért adunk pár ötletet, hogy hogyan lehet beiktatni egy kis mozgást a bor és a szőlő közelségében.
Eger városa a dűlők ölelésében fekszik, ezért egy futás a szőlők közt mindig jó lehetőség, ha
töltekezni szeretnénk a friss levegőn. Aki igazán nagy kihívást keres magának az fusson fel a Nagy-Eged hegy tetejére, ahonnan a kilátás magáért beszél.
Az Egri Vár melletti Várfalsétány lépcsőinek megmászása még a rutinosokat is megállíthatja, ám a lépcsőzés után leülni az egyik padra egy pohár bor kíséretében és csodálni a naplementét
egy csodálatos élmény.

TOVÁBB

3 nap Egerben | különleges boros programok

2024.02.12.
Koklács Kata

Mindössze három napot töltesz el ebben a csodás városban? Összeszedtünk három olyan élményt és program lehetőséget az itt töltött idődre, amivel jobban megismerheted városunkat és finom borait. 

Pohárral Egerben túra | Belvárosi borozás

Eger szívében sétálni egy pohár finom borral a kezedben miért ne lenne az egyik legjobb élmény? A Gál Tibor Pincészet közreműködésével szervezett Pohárral Egerben túra során lehetőséged nyílik felfedezni Eger belvárosát, miközben a legfinomabb borokat kortyolgatod. A csoportos túra alatt nemcsak a város látnivalóit ismerheted meg, hanem bepillantást nyerhetsz a borkészítés titkaiba is, miközben a szakértő vezető megosztja veled a város történelmének érdekességeit. A csoportos túrán számos titkot és érdekességet megtudhatsz a városról és a borkészítés rejtelmeiről, csupán 2 óra alatt. Jelentkezz be a weboldalon található telefonszámon vagy fuzio@galtibor.hu e-mail címen keresztül. 

Borbusz szombatonként | júniustól – augusztusig

Egerben megannyi pincészet képviselteti magát kiváló minőségű boraival. A borbusz túra alkalmával lehetőséged nyílik arra, hogy ezekből néhányat végig kóstolj. A program keretein belül júniustól egészen augusztusig egy kijelölt útvonalon haladó busszal meglátogathatod az Egri Borvidék megannyi borászatát, csak meg kell tervezned hol szeretnél kóstolni. A járat szombatonként közlekedik, és a menetrendben meghatározott megállóknál bármikor fel- vagy leszállhatsz. A jegyedet felszálláskor a buszon tudod megvásárolni, amiért kapsz egy kupont, melynek beváltásakor kedvezményben részesülsz a kijelölt borászatokban. Keresd a menetrendet az alábbi oldalon. Gyere és használd ki ezt a kalandos lehetőséget és ismerd meg jobban az egri borkultúrát. Ez nemcsak egy borkóstoló, hanem egy valódi kulturális élmény is. Élvezd ki az itt töltött időd minden percét, hogy részese lehess Eger gazdag boros hagyományainak.

Dűlőtúra Tóthék birtokán | Távolabb a várostól

Csodás városunkat körülölelik és díszítik a kiváló minőségű dűlők, amelyeken megterem a gyönyörű kék és fehér szőlő. A Dűlőtúra során Tóth Katalin vezetésével felfedezheted a 7 hektáros terület minden szegletét, ahol Eger legkiválóbb dűlőjében a Síkhegyen barangolva elmerülhetsz a lenyűgöző látványban és megismerheted a termőföld egyedi jellemzőit. A csendes környezet, friss levegő és a természet közelsége segítenek a kikapcsolódásban és feltöltődésben, miközben elmélyedsz a borkészítés folyamataiban.  A sétán megkóstolhatod a különleges borokat, amelyek a helyi szőlőfajták egyedi karakterét hordozzák magukban. Jelentkezz a programra a egriborelmeny@gmail.com e-mail címen, vagy a  borászat weboldalán található telefonszámon. Ez a  túra nem csupán a borkóstolásra összpontosít, hanem az érzékek széles skáláját öleli fel, beleértve a látvány, illatokat és az érintés élményét is. 

Eger három nap alatt is lenyűgöző élményeket kínál, hisz ezeken a programokon mélyebben megismerheted a várost és élvezheted finom borait.

TOVÁBB

Egy nap Egerben, télen

2024.02.02.
Koklács Kata

Csak egy napra látogatsz el Egerbe és nem tudod merre indulj el?
Készítettünk számodra egy útitervet, amely segítségével felfedezheted Eger kincseit a hidegebb hónapokban is és igazi élményekkel gazdagodhatsz!
A belváros romantikus kis utcáin sétálva számos kávézó közül válogathatsz, térj be az egyikbe, töltsd fel az energiaraktáraidat és indulhat a kaland!
Látogass el a város ikonikus nevezetességébe, az Egri Várba, melynek felújított bástyájáról csodálatos kilátás nyílik a barokk épületekre, a hóval tarkított dűlőkre és a Bükk
hegycsúcsaira. Ha eldugott kincsek után kutatsz, térj be a Kopcsik Marcipániába, ahol Eger Oscar-díjas cukrászának, Kopcsik Lajosnak a műveit tekintheted meg.

A múzeummal szemben található a török uralom egyik legnagyobb, szemmel is látható lenyomata, a Minaret. A torony megmászása egy kisebb kardio edzéssel is felér, ám a panoráma mindenért kárpótolni fog. A mozgás után töltődj vissza, kóstolj bele az egri gasztronómiába! A város szívében, a Dobó
tér közelében számos étterem és kávézó közül válogathatsz, de ha csak borozni szeretnél, akkor a kanyargós kis utcákon több egri borász borboltját, borbárját vagy borászatát is megtalálod.
Igen, jól olvastad, sok más helytől eltérően Egerben a belterületen is vannak borászatok, ráadásul a várost egy alagút rendszer hálózza be. Ezek a pincék kiváló helyként szolgálnak a szőlőnek, ezért az egriek az egyik legféltettebb kincsüket, szüret után azonnal a városba tudják szállítani.
Jó tipp, ha autentikus környezetben szeretnél megismerkedni a borokkal, érdemes előre időpontot foglalni.

A bor-gasztronómiai kitérő után ismerd meg az éppen megújuló Bazilikát, hazánk második legnagyobb templomát, valamint a Líceumot, ahol kicsik és nagyok egyaránt
megismerkedhetnek a tudomány játékos formáival.
A nap végén pedig irány a Szépasszony-völgy, ahol nemcsak házias ételek, hanem a legjobb Egri Csillagok és Egri Bikavérek várnak arra, hogy megismerjétek őket.

TOVÁBB