MENU

Idén is vár az Egri Bor Ünnepe

2023.06.29.
Győrfi Alexandra

Látogass el az egri Érsekkertbe július 6. és 9. között az Egri Bor Ünnepére, mely idén is érdekes programokkal, koncertekkel, különleges borgasztronómiai élményekkel és természetesen egri borokkal vár! Az esemény közeledtével felkerestük a rendezvény főszervezőjét, Tarsoly Józsefet, hogy betekintést nyújtson a rendezvény előkészületeinek részleteibe, és hogy mesélje el, mire számíthatnak az idei évben a látogatók.

Hogyan kell elképzelni egy ilyen fesztivál előkészítését?

A rendezvényt követő kiértékeléssel már elindul egy gondolkodás a kiállítói, fogyasztói igények, vélemények alapján. Ezt követően a költségvetés összeállítása, a rendezvény pénzügyi alapjainak a megteremtése, a támogatók bevonása zajlik. Amikor megvannak a gazdasági alapok, elindul a tényleges szervezés a rendezvény bejelentésével, a nagyobb zenekarok lekötésével. 

Tavasszal a kiállítókkal történő egyeztetést követően a helyszínbejárások után elkészül a rendezvénytérkép, amellyel párhuzamosan a rendezvény engedélyeztetése is megtörténik.

A szükséges szakhatósági engedélyek, rendezvénybiztosítási, rendezvénybonyolítási szolgáltatások (villamos hálózat kiépítése, takarítás, szemétszállítás, egészségügyi szolgálat, vécék telepítése stb.) meglétét követően felépülnek a kiállítói standok, étkezősátrak, és megvalósulhat a rendezvény. 

A zárás után pedig a helyszín eredeti állapotának visszaállításával ér véget az esemény. Ezzel kezdetét veszi a kiállítókkal történő szervezői elszámolás, a rendezvény pályázatainak lezárása, az igénybe vett szolgáltatások kifizetése. 

Az Egri Bor Ünnepét 8-10 fős szakmai – vendéglátós, gasztronómiai, marketinges, koncert-, illetve rendezvényszervező, informatikus, biztonsági szakértő – csapat szervezi, amely a rendezvény hétvégéjén kibővített, kb. 100 fős szakmai stábot (biztonsági, egészségügyi, takarító személyzet, pincérek, segítők, technikusok, tolmácsok, hoszteszek stb.) koordinál a helyszínen.  

Úgy látjuk, hogy több borhoz kapcsolódó programmal készültök a színpadra. Mesélnél ezekről kicsit részletesebben?

A rendezvény megnyitó ünnepsége az elismerésről szól, hiszen ekkor tüntetjük ki az év Egri szőlő-, bortermelőjét és borgasztronómusát, valamint átadjuk az Egri borvidéki borverseny érmeit. 

Az Egri Bikavér Lovagrend tagjai immáron sokadik éve szerveznek borversenyt, amikor kiválasztjuk a rendezvény legjobb száraz fehér- és vörösborát, amelynek a nagyon várt eredményhirdetése péntek esténként zajlik. 

Nem sokkal ezután, az Egri Bikavér Színpadnál 23 órától versenybe szállunk a Magyarország legkedveltebb boros települése címért, amikor sok ember koccint egyszerre és egy helyen. 

Július 8-án, szombaton ismét lesz borlovagavatás, ez a látványos ceremónia évről évre sok embert vonz. Minden évben új tagokat avat a borlovagrend a szőlészet, a borászat és a borkultúra, gasztronómia, oktatás területeiről. 

A Szent Donát-napi ünnepség alkalmával ismét vasárnap fél 12-től hangzik el a fohász. 18 órától pedig Azurák Mihály „Boros mindenség” címmel nyújt nekünk borverses feltöltődést és útravalót, amely remélhetőleg kitart a következő évi rendezvényig.

Vannak kifejezett kedvenc gasztrofogásai a törzsvendégeknek? 

Hatalmas átalakulást tapasztalhatunk általában a gasztronómiában is, de a rendezvényeken különösen. A streetfoodőrülettel együtt a rendkívül népszerű hamburger- és BBQ-„hullám” tapasztalható, de a karcagi birkapörkölt, a sajtvariációk vagy a kenyérlángos örök sláger.

Ugyanakkor jelentős számban még mindig a bor-étel harmónián alapuló ételkülönlegességekre, a borgasztronómiai élményre kíváncsiak, hiszen ezek csak itt és ekkor kóstolhatók.   

Milyen bortípusok a legnépszerűbbek a fesztiválon?

A rendezvényen az egri bortípusok szinte teljes kínálata megtalálható, hiszen 250 feletti bortételt lehet a négy nap alatt megkóstolni. A fogyasztott borok milyensége és mennyisége nagyban függ az aktuális időjárástól is. 

Amikor melegebb van, akkor a fehér-, illetve a rozéborokat kedvelik inkább, ha viszont lehűl az idő, illetve az esti időszakban már a vörösborok kelendőbbek. Mivel a rendezvényen a legtöbb egri csillag és egri bikavér kóstolható egy helyen, ezért nyilván nem meglepő, hogy nagyon sokan szeretnek részt venni ezen az évjáratos utazáson. 

Azok a kedves vendégek, akik ritkábban jönnek Egerbe, megragadják az alkalmat, és a számukra kedves fajtákat minél nagyobb számban igyekeznek megismerni a száraz boroktól a debrői hárslevelűig.   

Ha csatlakozik egy traktor vagy egy veterán autós a fesztiválra, ezt hogy kell elképzelnie annak, aki még sosem járt az eseményen?

A csatlakozás általában előzetesen egyeztetett módon történik, hiszen a Jármű Örökségeinket Őrző Egyesület tagjai nagyon komoly szervezéssel biztosítják számunkra azt a pontos menetrendet, amely a kiállítást, illetve a szombati járműfelvonulást jellemzi annak érdekében, hogy nagyon sokfajta járműben gyönyörködhessünk a rendezvény idején, a pedálos Moszkvicstól a „T” modellen át a „faros” Ikarusig.

Sok szeretettel várjuk kedves vendégeinket a helyszínen, koccintsunk együtt az egri szőlő- és bortermelők egészségére!

További cikkek

Aranysor az egri boroknak Ázsiából

2023.09.22.
Tóth Adrienn

Kizárólag aranyérmeket nyertek az egri borok az Asia Wine Trophy, azaz az Ázsiai Bortrófea idei világversenyén. A megmérettetésről a Petrény Winery három csillogó érmet hozott haza érlelt vörösboraival, a Soltész Borbirtok pedig egy hordós…

TOVÁBB

Egerben is szüretelnek a borászok

2023.09.15.
Tóth Adrienn

Hűvös klímájú borvidékként nem Egerben startol először a szüreti időszak az országban. A korai érésű fajtákkal, elsősorban könnyed fehérborok, rozék, valamint pezsgők és pét-natok alapanyagainak szedésével szeptember közepén azonban megkezdődött az idei szezon. A…

TOVÁBB

Szüreti program a Szépasszony-völgyben

2023.09.08.
Győrfi Alexandra

Elérkeztünk a borászok életében az egyik legizgalmasabb időszakhoz, a szürethez. A szüreti hangulatot átadva a szépasszony-völgyi borászok kiváló borokkal, különleges gasztronómiai kínálattal, számos programmal és izgalmas szüreti játékokkal várják szeptember 16-17. között az Egerbe…

TOVÁBB