MENU

Idén is vár az Egri Bor Ünnepe

2023.06.29.
Győrfi Alexandra

Látogass el az egri Érsekkertbe július 6. és 9. között az Egri Bor Ünnepére, mely idén is érdekes programokkal, koncertekkel, különleges borgasztronómiai élményekkel és természetesen egri borokkal vár! Az esemény közeledtével felkerestük a rendezvény főszervezőjét, Tarsoly Józsefet, hogy betekintést nyújtson a rendezvény előkészületeinek részleteibe, és hogy mesélje el, mire számíthatnak az idei évben a látogatók.

Hogyan kell elképzelni egy ilyen fesztivál előkészítését?

A rendezvényt követő kiértékeléssel már elindul egy gondolkodás a kiállítói, fogyasztói igények, vélemények alapján. Ezt követően a költségvetés összeállítása, a rendezvény pénzügyi alapjainak a megteremtése, a támogatók bevonása zajlik. Amikor megvannak a gazdasági alapok, elindul a tényleges szervezés a rendezvény bejelentésével, a nagyobb zenekarok lekötésével. 

Tavasszal a kiállítókkal történő egyeztetést követően a helyszínbejárások után elkészül a rendezvénytérkép, amellyel párhuzamosan a rendezvény engedélyeztetése is megtörténik.

A szükséges szakhatósági engedélyek, rendezvénybiztosítási, rendezvénybonyolítási szolgáltatások (villamos hálózat kiépítése, takarítás, szemétszállítás, egészségügyi szolgálat, vécék telepítése stb.) meglétét követően felépülnek a kiállítói standok, étkezősátrak, és megvalósulhat a rendezvény. 

A zárás után pedig a helyszín eredeti állapotának visszaállításával ér véget az esemény. Ezzel kezdetét veszi a kiállítókkal történő szervezői elszámolás, a rendezvény pályázatainak lezárása, az igénybe vett szolgáltatások kifizetése. 

Az Egri Bor Ünnepét 8-10 fős szakmai – vendéglátós, gasztronómiai, marketinges, koncert-, illetve rendezvényszervező, informatikus, biztonsági szakértő – csapat szervezi, amely a rendezvény hétvégéjén kibővített, kb. 100 fős szakmai stábot (biztonsági, egészségügyi, takarító személyzet, pincérek, segítők, technikusok, tolmácsok, hoszteszek stb.) koordinál a helyszínen.  

Úgy látjuk, hogy több borhoz kapcsolódó programmal készültök a színpadra. Mesélnél ezekről kicsit részletesebben?

A rendezvény megnyitó ünnepsége az elismerésről szól, hiszen ekkor tüntetjük ki az év Egri szőlő-, bortermelőjét és borgasztronómusát, valamint átadjuk az Egri borvidéki borverseny érmeit. 

Az Egri Bikavér Lovagrend tagjai immáron sokadik éve szerveznek borversenyt, amikor kiválasztjuk a rendezvény legjobb száraz fehér- és vörösborát, amelynek a nagyon várt eredményhirdetése péntek esténként zajlik. 

Nem sokkal ezután, az Egri Bikavér Színpadnál 23 órától versenybe szállunk a Magyarország legkedveltebb boros települése címért, amikor sok ember koccint egyszerre és egy helyen. 

Július 8-án, szombaton ismét lesz borlovagavatás, ez a látványos ceremónia évről évre sok embert vonz. Minden évben új tagokat avat a borlovagrend a szőlészet, a borászat és a borkultúra, gasztronómia, oktatás területeiről. 

A Szent Donát-napi ünnepség alkalmával ismét vasárnap fél 12-től hangzik el a fohász. 18 órától pedig Azurák Mihály „Boros mindenség” címmel nyújt nekünk borverses feltöltődést és útravalót, amely remélhetőleg kitart a következő évi rendezvényig.

Vannak kifejezett kedvenc gasztrofogásai a törzsvendégeknek? 

Hatalmas átalakulást tapasztalhatunk általában a gasztronómiában is, de a rendezvényeken különösen. A streetfoodőrülettel együtt a rendkívül népszerű hamburger- és BBQ-„hullám” tapasztalható, de a karcagi birkapörkölt, a sajtvariációk vagy a kenyérlángos örök sláger.

Ugyanakkor jelentős számban még mindig a bor-étel harmónián alapuló ételkülönlegességekre, a borgasztronómiai élményre kíváncsiak, hiszen ezek csak itt és ekkor kóstolhatók.   

Milyen bortípusok a legnépszerűbbek a fesztiválon?

A rendezvényen az egri bortípusok szinte teljes kínálata megtalálható, hiszen 250 feletti bortételt lehet a négy nap alatt megkóstolni. A fogyasztott borok milyensége és mennyisége nagyban függ az aktuális időjárástól is. 

Amikor melegebb van, akkor a fehér-, illetve a rozéborokat kedvelik inkább, ha viszont lehűl az idő, illetve az esti időszakban már a vörösborok kelendőbbek. Mivel a rendezvényen a legtöbb egri csillag és egri bikavér kóstolható egy helyen, ezért nyilván nem meglepő, hogy nagyon sokan szeretnek részt venni ezen az évjáratos utazáson. 

Azok a kedves vendégek, akik ritkábban jönnek Egerbe, megragadják az alkalmat, és a számukra kedves fajtákat minél nagyobb számban igyekeznek megismerni a száraz boroktól a debrői hárslevelűig.   

Ha csatlakozik egy traktor vagy egy veterán autós a fesztiválra, ezt hogy kell elképzelnie annak, aki még sosem járt az eseményen?

A csatlakozás általában előzetesen egyeztetett módon történik, hiszen a Jármű Örökségeinket Őrző Egyesület tagjai nagyon komoly szervezéssel biztosítják számunkra azt a pontos menetrendet, amely a kiállítást, illetve a szombati járműfelvonulást jellemzi annak érdekében, hogy nagyon sokfajta járműben gyönyörködhessünk a rendezvény idején, a pedálos Moszkvicstól a „T” modellen át a „faros” Ikarusig.

Sok szeretettel várjuk kedves vendégeinket a helyszínen, koccintsunk együtt az egri szőlő- és bortermelők egészségére!

További cikkek

Fiatal egri borász, aki a Bikavér jövőjét írhatja: Ifj. Lőrincz György – Az Év Pincészete 2025

2025.10.21.

„A Bikavér a mi lehetőségünk, hogy felkerülhessünk a világtérképre.”

Ifj. Lőrincz György – Az Év Pincészete 2025

Mit jelent neked az, hogy az Egri Borvidéken dolgozhattok?

Elképesztően hálás vagyok, hogy ilyen fantasztikus borvidéken van lehetőségem dolgozni. Szerintem világszínvonalú adottságokkal rendelkezik Eger, amit szeretnénk is a világba kiáltani. Nagyon inspiráló és egyben nagy felelősség is, hogy azon dolgozhatunk, hogy egyszer akár a világ legjobb borvidékei mellett említsék a mi borvidékünket.  

Hogyan definiáljátok az „egries” karaktert?

Eger számomra három dologról szól: hűvös klíma, vulkanikus talaj és házasított borok. Ezek mind azt eredményezik, hogy boraink rendkívül energikusak, izgalmas aromatikával, lendületes savakkal és komplexitással rendelkeznek. Szerintem nagyon vagány!

Hogyan viszonyultok a Bikavérhez – mit jelent nektek?

Sok borvidék csak áhítozik egy olyan közösségi márkára, amiben meg van minden, hogy világsiker legyen. Az Egri bikavér ilyen. Ott van benne a sztori, a legenda, ott van benne minden, ami a közel 1000 éves egri szőlő és borkultúra alatt az emberek megtapasztaltak, a mikroklímáink, a talajadottságaink, az egyedi fajtáink, egyszóval ez az esszenciája az Egri borvidéknek. Úgy érzem, hogy a Bikavér az egyetlen nagy lehetőségünk, amivel felkerülhetünk a világ bortérképére.

Hol tart most, szerintetek, borvidéki szinten a Bikavérről való gondolkodás? 

Egyelőre a lassú, akár megfontoltnak is nevezhető, hosszú távú építkezés folyamata zajlik. Hála Istennek úgy néz ki, hogy egyre többen veszik komolyan ezt a bort és egyre többen látják, hogy ez nem csak a múltja és jelene a borvidéknek, hanem a jövője is. Persze sok feladatunk van még, amíg olyan erős márkát tudunk építeni, ami megkérdőjelezhetetlen minőséget tud képviselni a világban, de közösséget építve, együtt gondolkozva, Isten áldásával sikerülhet.

Milyen saját vagy közösségi célotok, küldetésetek van a Bikavérrel kapcsolatban? 

Az az álmom, hogy olyan bor legyen az Egri Bikavér, aminek minden egyes palackja felismerhető, egyedi és magas minőséget közvetít. Szeretném, ha egyszer a világ legjobb borai mellett rangsorolnák, és ha valaki kap a poharába akár egy New York-i étteremben vakon egy vörösbort, ne csak az jusson eszébe, hogy ez a bor esetleg olyan burgundis, vagy piemonti, talán bordeauxi, hanem, hogy huhh ez olyan egries, olyan Egri Bikavéres! És legyen is abban New York-i pohárban egy Egri Bikavér!

Az idei évben különleges összecsengésként több díjat is egri borászok nyertek el – mit jelent ez nektek?

Minden hír, ami Egerről szól az nagy dolog, minden díj, amit egri borász kaphat hatalmas siker. Nemcsak az adott borásznak elismerése, hanem az egész borvidékünknek. Szívből örülök a kollégáim eredményeinek is, amik talán még inkább alátámasztják azt, hogy micsoda fantasztikus borvidéken dolgozhatunk. Reméljük, hogy minél többször hallat magáról az Egri borvidék és minél többször kerülnek reflektorfénybe az Egri Bikavérek és az Egri Csillagok.

TOVÁBB

Fiatal egri borász, aki a Bikavér jövőjét írhatja: Bukolyi Marcell – Az Év Egri Szőlőtermelője

2025.10.21.

„Számunkra a Bikavér a jövő záloga.”

Bukolyi Marcell – Az Év Egri Szőlőtermelője

Mit jelent az nektek, hogy az Egri Borvidéken dolgozhattok?

Egyszerre ajándék és kötelesség. A világ egyik legnagyobb ökológiai potenciállal rendelkező borvidékének a szívében, a Nagy-Eged-hegy lábánál élhetünk és gazdálkodhatunk. Ez a hely a legnagyszerűbb borok elkészítésének lehetőségével ajándékoz meg bennünket, amely lehetőséggel kötelezően élnünk kell. Mindent alá kell rendelnünk annak, hogy ennek a csodás termőhelynek azt egyedi karaktere a borainkon keresztül érvényre jusson.

Hogyan definiáljátok az „egries” karaktert?

A jó egri bor telt, tartalmas, gazdag ugyanakkor jóivású és szerethető. Az Egri Borvidék hihetetlenül sokszínű és széles skálán mozgó borstílusokat képvisel, mindezekben mégis közös nevező a hűvös elegancia és a kifinomult egyensúly.

Hogyan viszonyultok a Bikavérhez – mit jelent nektek?

A bikavér a borvidékünk elsőszámú legendája és brandje, így ő számunkra a jövő záloga is.

Hol tart most, szerintetek, borvidéki szinten a Bikavérről való gondolkodás? 

 A prémium szegmens fogyasztói ma már minden esetleges korábbi előítélettől mentesen, a legnagyobb lelkesedéssel fogyasztják a felső kategóriás Egri Bikavéreket. A bizalmukat az évről évre konzisztensen magas minőségű Egri Bikavér borainkkal sikerült elnyerni. Az alsó kategóriákra nincs rálátásom, az kissé más műfaj.

Milyen saját vagy közösségi célotok, küldetésetek van a Bikavérrel kapcsolatban? 

 Hiszünk abban, hogy az Egri Borvidék zászlóshajója az Egri Bikavér lesz a jövőben is. Ez a bor tud minket megfogalmazni, elhelyezni a koordináta rendszerben és előkelő pozícióba juttatni a világ bortérképén. Azon kell dolgoznunk, hogy a lehető legnagyszerűbb Egri Bikavér borokat készítsük el (és a kollégáinkat is erre ösztönözzük), amelyek örömöt okoznak a hazai fogyasztóinknak, és nemzetközi figyelemre is számot tarthatnak.

Az idei évben különleges összecsengésként több díjat is egri borászok nyertek el – mit jelent ez nektek?

 Úgy érzem, hogy mindnyájan megérdemeltük az elismerést! Büszke vagyok a barátaim országos sikerére, és természetesen a saját helyi sikerem is büszkeséggel tölt el. 

TOVÁBB

Fiatal egri borász, aki a Bikavér jövőjét írhatja: Gál Tibor – Borászok Borásza 2025

2025.10.21.

„Én azért dolgozom, hogy a Bikavér legyen a legértékesebb egri bor, nyugodt megélhetést és presztízst adjon a termelőinek a bor világában.”

Gál Tibor – Borászok Borásza 2025

 Mit jelent neked az, hogy az Egri Borvidéken dolgozhatsz?

Számtalan borvidéken volt lehetőségem dolgozni és tanulni az elmúlt években, de a szívem mindig hazahúzott. Ez egy megmagyarázhatatlan kapcsolat, tudod, hogy hol vagy otthon, hol érzed magad jól, hol vagy kiegyensúlyozott. Nekem ezt csak Eger adja meg. A családunk itt eresztett gyökeret, és szeretnék annyit adni ennek a vidéknek, hogy a gyermekeim ugyanezt érezhessék, amit én.

Hogyan definiálod az „egries” karaktert?

Az egri bor kétséget kizáróan egyedi. A jellemzően tufás talajnak köszönhetően minerális és ásványos, a hűvösebb klíma és a föld alatti pincelabirintusok miatt pedig úgy gyümölcsösek és vibrálóak, hogy közben koncentráltak, gazdagok és hihetetlenül elegánsak.

Hogyan viszonyultok a Bikavérhez – mit jelent nektek?

A Bikavér számomra az egyetlen igaz egri bor. Ez az a kifejeződés, ami egy személyben képes közvetíteni a borvidék különleges termőterületeit, a város kulturális sokszínűségét, turisztikai izgalmait és történelmi – irodalmi varázsvilágát. Ha egy szóban kellene leírni, mindazt, amiről a borvidék szól, akkor az a szó a Bikavér lenne.

Hol tart most, szerintetek, borvidéki szinten a Bikavérről való gondolkodás? 

A Bikavérről gondolkodás rendkívül bátor dolog ma Egerben. A jelenlegi közízlés és divatok sok mindenkit elijesztenek ettől a markától, csak a legelkötelezettebbek vállalják ezt a különleges küldetést! A Bikavér nem csak egy bor. Ez A Bor. A sikeréhez nagyobb önfeláldozásra lenne szükség. 

Milyen saját vagy közösségi célotok, küldetésetek van a Bikavérrel kapcsolatban? 

Én azért dolgozom, hogy a Bikavér legyen a legértékesebb egri bor, adjon nyugodt megélhetést és presztízst a termelőinek a bor világában. 

Az idei évben különleges összecsengésként több díjat is egri borászok nyertek el – mit jelent ez nektek?

Hogy jó úton haladunk. Ezt mi eddig is éreztük, de a nehezebb órákban mindig jól jön egy kis megerősítés. Ettől természetesen nem bízhatjuk el magunkat, de fontos és értékes ez a visszacsatolás a szakmától.

TOVÁBB