MENU

Hagyomány, intuíció és lélek

2022.05.19.
Szabó Edit

Besenyei Lajos 1981 óta termel szőlőt Andornaktálya és Eger határában. Sokáig a bort is maga készítette, de 2009-ben csatlakozott hozzá a menye, Klári, majd két évvel később a fia, Viktor, és a borászati munkákat ma már ők felügyelik. Színvonalas folyóboraikkal és díjnyertes palackos tételeikkel egyebek között a Szépasszony-völgy 26-os pincéjében találkozhat a közönség.

Klári, te Császártöltésen nőttél fel, Viktor, te pedig Egerben. Mi az első emléketek a szőlőről?

Besenyei Viktor: Édesapám a nyolcvanas években kezdte a szőlőművelést, és én tízéves koromtól kijártam vele metszeni, hetedikes koromban pedig már a traktoron ültem. Akkoriban minden akartam lenni, csak borász nem.

Besenyei Klári: Nekünk is volt szőlőnk Császártöltés határában, én is sokat dolgoztam ott gyerekkoromban. Nem vonzott a bizonytalan mezőgazdaság, ezért jelentkeztem a műszaki egyetemre, és ott ismerkedtem meg Viktorral.

Mikor jött a fordulat?

Besenyei Klári: Egyetem után mindketten Budapesten helyezkedtünk el, Viktor egy nagy informatikai vállalat rendszermérnöke lett, én is hasonló munkákat végeztem, de 2006-ban megszületett Luca, aztán 2008-ban Csongor, és úgy döntöttünk, hogy vidékre költözünk.

Gyakran jártunk Egerbe, néztem apósom birtokát, és láttam, hogy itt mennyivel másabb a szőlész-borász munka, mint mifelénk. Kedvet kaptam hozzá, elvégeztem a főiskolán a bortechnológusi képzést, és 2009-ben csatlakoztam apósom cégéhez.

Besenyei Viktor: Egerbe költöztünk, de én még két évig ingáztam, csak 2011-ben döntöttem úgy, hogy feladom az állásomat, és én is a Besenyei Borház csapatát erősítem.

Mi volt a feladatotok a vállalkozásban?

Besenyei Klári: Kezdetben én vezettem a céget, aztán Viktor lett az ügyvezető. Mivel termékmenedzsmentet tanultam az egyetemen, és előtte az online marketing területén is dolgoztam, sok örömöt találtam ebben a feladatban. Lendületet hoztam a munkába, és rengeteg fontos újítást vezettem be, amitől kicsit olajozottabban működtek a fogaskerekek.

Besenyei Viktor: Bár az ügyvezetést kaptam feladatul, fél év pincemunkával kezdtem. Ahhoz, hogy megalapozott és precíz utasításokat adhassak, ismernem kell minden munkafolyamatot, értenem kell, hogy mit miért lehet vagy nem lehet megcsinálni, mire mennyi idő kell, másként nem megy.

És mi volt az édesapád feladata?

Besenyei Viktor: Az övé maradt a szőlőtermesztés. Édesapám az egri átlagot bőven meghaladó minőségben termeli a szőlőt. Ezt szereti, ez az élete. Amíg mi nem csatlakoztunk a vállalkozáshoz, a bort is ő készítette, és folyóborként értékesítette. El se tudom képzelni, hogy bírta mindezt egyedül. A borkészítés lett tehát a mi feladatunk.

Mekkora szőlőterület tartozik a pincészethez?

Besenyei Klári: Amikor kezdtük, 20 hektáron gazdálkodtunk, jelenleg 45 hektárt művelünk több dűlőben, a pincészet 20 kilométeres körzetében. Nagyon sok szőlőfajtával dolgozunk, de ezt nem is bánjuk, mert így minden évben azokat a fajtákat emeljük ki, amelyek a legszebb gyümölcsöt adják.

Éppen ezért nálunk se az egri csillagnak, se a bikavérnek nem állandó az összetétele, mindig azok a borok kerülnek a házasításba, amelyek az adott évben a legszebbek. A bikavérünket is, a csillagunkat is többször választották már a borvidék legjobbjának, és erre nagyon büszkék vagyunk.

A fajtaboraitok közül mit emelnétek ki?

Besenyei Viktor: A kékfrankosunk és a kadarkánk többször volt aranyérmes, mindkettőt nagyon fontosnak tartjuk. A fehérek közül az Irsai Olivérre vagyunk büszkék, és a rozénkat is nagyon szeretjük, mert egy kicsit eltér az átlagtól, teltebb, zamatosabb. 2020-ig kékfrankosból készült, de 2021-ben úgy döntöttünk, hogy kadarka és medina lesz az alapja. Meglepő, egyedi ízvilágú bor lett.

Besenyei Klári: Szerencsére nálunk nincs olyan nyomás, hogy ki kell pörgetni a bort, mert kell a hely; a pincénk tágas, van tér a kísérletezésre. Így született meg például az egyik legizgalmasabb borunk, a kadarka-pinot noir házasítás.

Melyikőtök készíti a Besenyei Borház borait?

Besenyei Viktor: Egyikünk sem, és mindketten, vagy inkább mindhárman. Találtunk ugyanis a feladatra egy kiváló szakembert Aux Pál személyében. Pali 2009 óta a főborászunk, Gál Tibortól jött át hozzánk, Klárival együtt érkeztek. Szabad kezet kapott nálunk, a saját tempójában dolgozik, de a komolyabb döntéseket mindig együtt hozzuk meg.

Ha valaki kiesik a munkából, általában én állok be helyette, ezért Pali mellett is sokszor dolgoztam már, és számomra ez mindig megtiszteltetés. Rengeteget tanultam tőle, nagyon jó, hogy itt van velünk. Pali olyan borokat készít, amilyeneket én készítenék, ha borász lennék, talán ezért is szeretem annyira a stílusát.

Hol lehet megkóstolni a boraitokat?

Besenyei Klári: Mielőtt csatlakoztunk a vállalkozáshoz, a pincészet kizárólag folyóbort értékesített, amit a környékbeli kocsmák, éttermek, szállodák vittek el. 2009-től megkezdtük a palackos értékesítést, de nagyáruházakban nem jelentünk meg, mert egyedi, kézműves jellegű borokkal, és viszonylag alacsony palackszámokkal dolgozunk.

Most is jelentős a folyóboros piacunk, az emberek szeretik, mert nagyon jó a minősége, palackba pedig a kiemelkedő tételeink kerülnek, ezeket borszaküzleteknek, magánvevőknek adjuk el.

Besenyei Viktor: És ezen kívül a Szépasszony-völgyben is várjuk a vendégeket, ahol a miénk a 26-os pince. 2018. május elsején nyitottunk, és nagyon gyorsan felfutott a hely. Ha a világjárvány nem szól közbe, már sokkal jobban állnánk, de így sincs okunk panaszra.

Tavasztól őszig tartunk nyitva, és itt végig lehet kóstolni a pincészet teljes szortimentjét. Konyhánk nincs, de borkóstoló csoportjainknak megrendeljük a meleg ételt a partneréttermeink valamelyikéből. Jelenleg 50-70 főt tudunk fogadni, de már látszik, hogy kinőttük a helyet, lassan ideje lesz egy 150-200 fős pincét keresni.

A borászat és a vendéglátás együtt nagyon sok munkát ad. Jut azért idő a családra is?

Besenyei Viktor: Klári most egy kicsit eltávolodott a borászattól, így nekem jutott a Szépasszony-völgy és a papírmunka is, de cserébe ő legalább jobban tud figyelni a gyerekekre, és én is igyekszem együtt lenni a családdal, amennyit csak lehetséges.

Besenyei Klári: Egyébként mindkét gyerek szeret velünk kijönni a szőlőbe, sőt Csongor, a fiunk egy időben borász akart lenni, Luca pedig a szőlő növény csodálata mellett az állatokkal találta meg legjobban a közös hangot: állatorvosnak készül.

Azon túl, hogy szeretnétek a Szépasszony-völgyben egy nagyobb rendezvények számára is alkalmas helyet, milyen terveket dédelgettek a közeljövőre?

Besenyei Viktor: Csodálatos az andornaktályai pincénk, mindenki elámul a méretei láttán. Jó lenne, ha egyszer majd itt is fogadhatnánk vendégeket. Egy kis panzió az álmom, kedves, színvonalas vendéglátással. Nagyon szép a természeti környezet, rengeteg a túraútvonal a közelünkben, itt nagyon jól el lehet tölteni egy aktív hétvégét.

Besenyei Klári: Amikor elkezdtünk a borászatban dolgozni, mi is nagyon sokat jártuk Viktorral az országot, elmentünk más borvidékekre, szerettünk ismeretlen tájakat felfedezni, de az is jólesett, ha esténként nyugodtan leülhettünk egy pohár finom borral. A munkám során egy bor számomra számok és paraméterek halmaza volt, ezért különösen érdekes felfedezni, hogy mennyi íz és illat lakik benne.

Azt hiszem, a hagyomány, az intuíció és a lélek sajátos elegye adja azt az értéket, amitől egy bor valóban különlegessé, egyedivé válik. Jó ezt újra és újra felfedezni, és jó arra gondolni, hogy talán a mi vállalkozásunk is segít szebbé varázsolni az emberek életét.

További cikkek

Bukolyi Marcell, Organic Wines, Egri Borvidék | 2024

2024.04.05.

Bukolyi Marcival egy egri kávézóban beszélgettem, hisz célom volt kirobbantani a komfort zónájából és mivel szereti a finom kávét, így el tudtam csalogatni gyönyörű szép birtokáról.

Marci meghatározó alakja az Egri Borvidéknek, bár nagyon keveset lehet őt látni. A fiatal generációt erősíti és bár bor termelésének nagy tömegét az Egri Csillag teszi ki – Borvidéki viszonylatban is – úgy látja, hogy a fehér házasítás még mindig kevésbé ismert széles körben. Szerinte az aki már hallott az Egri Csillagról, az is inkább az egyszerű szupermarketes reduktív Egri csillagokkal azonosítja. Ha Marcin múlik, akkor ez is szépen lassan változni fog. 

E.B. | Hogy indult Nálad az Egri Csillag termelés?

B.M. | Én tudatosan Csillagot szerettem volna készíteni, pont ezért ültettem 8 szőlőfajtát, hogy lehessen Egri Bikavért és Egri Csillagot is tartani a birtokon belül. Megvan a minimum 4 fajta, úgy hogy a Kárpát-medencei fajtákon legyen a túlsúly. De nem csak az előírás miatt fókuszálok Kárpát-medenceire, hanem egyébként is azt gondolom hogy külföld számára ez az izgalmas innen Magyarországról. Belföldön el lehet adni nemzetközi fajták borait is, de szerintem az az autentikus, hogyha Hárslevelűből, Furmintból, Olaszrizlingből, Király Leánykából készítjük el.

E.B. | Van még más termelő is akinek van Furmint a Csillagjában?

B.M. | Nem tudok róla. Egyébként nagyon kevés Furmint van az Egri Borvidéken. Azt hiszem a második legnagyobb Furmint termelő vagyok a borvidéken, 1,26 hektárral.

E.B. | Elégedett is vagy azzal ahogy itt él és ahogy viselkedik a Furmint?

B.M. | Nyilván a tavalyi év növényvédelmi kihívásairól ne beszéljünk, az nem volt jó, de egyébként összegségében én szeretem a borát, nagyon jó cucc. De én most már a Hárslevelűre fókuszálok inkább, nekem az szebb, közelebb áll hozzám talán. A furmintot is szeretem de a Hárslevelűt még jobban. Furmintból fajtabor valószínűleg a jövőben nem fog készülni, nem érzem azt hogy annyira nagyon jó lenne, mint amennyire jó a hárslevelű. Egyszerre a kettő párhuzamosan meg fölösleges, nem is akarom külön kommunikálni, legyen egy ilyen prémium csúcssorszámozott kis tételem, és akkor az Hárslevelűből fog készülni.

E.B. | Eddig te miért nem állítottál ki borászként az Egri Csillag Weekenden?

B.M. | Én nem csak az Egri Csillag Weekenden nem voltam kint, hanem sehol sem. Valamiért én az ilyen rendezvényeket azzal azonosítom, hogy itt sok ember sokat iszik. Nem olyanok körülmények között, amelyek mondjuk lehetővé tennék azt, hogy megfelelőlen élvezzék, megítéljék a bort. Ez nem nagyképűség vagy ilyesmi, hanem egész egyszerűen úgy gondolom hogy a food truckból kiáramló kolbász szag mellett nem lehet úgy kóstolni egy terroirt, mint ahogyan azt megilletné. Bár tudom, hogy idén már igényes gasztro kiállítók lesznek és nagyobb hangsúlyt kap a minőségi borkóstolás, bor-étel párosítás.
Ettől függetlenül az Egri Csillag Futamon nagyon szívesen elindulok, mert szeretek és szoktam is futni, ahogy időm engedi. Bár elengedtem tavaly ősz óta picit, mert a szüret nagyon megviselt fizikailag, de lassan újra kell kezdeni.

E.B. | Mi a célod, mint borász?

B.M. | Szeretnék a legjobbak közé tartozni, nem akarok megfeszülni, de szeretnék nagyon jó lenni.

E.B. | És hol tartasz ebben a törekvésedben?

B.M. | Szakmai szempontból elégedett vagyok azzal az úttal ahol járunk. Szerintem nem rossz, nyilván van mit csiszolni, finom hangolni, tökéletesíteni, de azt hiszem jó út ahol mi járunk. Ha végig gondolom hol lehetne a technológián javítani, változtatni, fejleszteni, elég kevés olyan pont van, amin őszintén szólva komolyan változtatnék. Tehát vehetnénk egy jobb minőségű szivattyút, ami lehet hogy valamennyit javítana, de ezek már apróságok.

E.B. | Ha valaki szeretne kóstolni Nálad a szép új pincében és kóstolóteremben, akkor ők hogyan találnak meg Téged? Nem hirdeted sehol ezt a szolgáltatást.

B.M. | 5 éve áll ez az új épület és az első néhány évben még a noszvajiak sem tudták hogy az ott mi. De a Google map-en szerepel a lokáció, így azok akik kifejezetten hozzám szeretnének jönni, megtalálják a módját. Olyan is van, aki autóval elsuhan és látja, hogy Organic Wines és ő fogékony, az megáll és lekanyarodik az útról. De a többség az az aki már találkozott valahol a borunkkal, tetszett neki és amiatt keres meg. Azt gondolom 90%-ban olyanok jönnek, akik rám vagy kifejezetten a borainkra kíváncsiak.

E.B. | És azok akik jönnek hozzád, lehet tudni, hogy honnan érkeznek? Főleg fővárosiak, vagy külföldiek is?

B.M. | Fú, már nagyon sok népnek a szülöttje volt nálunk, orosztól japánig, tényleg sorolhatnám, nagyon sokféle náció volt már, de jellemzően elsősorban olyanok akik a budapesti gasztronómiában találkoznak a borunkkal. 

E.B. | Hogy látod te most összességében az egri borvidéket 2024-ben?

B.M. | Borminőség mindenképpen fejlődött. Közösségi szempontból is kifejezetten jónak tartom Egert, ehhez szerintem én is kellettem hogy változzak kicsit, a görcsösségből engedjek és nyissak úgymond emberek felé. A fiatalokkal szinte mindenkivel jóban vagyok, de az idős generációval is, Gál Lajost kifejezetten kedvelem. Gál Lajosnak a fehér borai nagyon jók, azokat nagyon tudom ajánlani. A Tarnóczi Zolit is nagyon szeretem, de jóban vagyok a Vámos Attilával is. Persze a stílusukkal már kevésbé tudok azonosulni, de ez csak stíluskérdés.

Kedves Borszerető Olvasó!
Szívből ajánlom Bukolyi Marcit, mert csupa olyan dologgal tud minket meglepni, amire egy nyitott borturista vágyik, még akár a húrok közé is csap, ha arra terelődik a beszélgetés.

 

TOVÁBB

Borban az egészség

2024.04.03.

A vörösbor világszerte népszerű és sokak által kedvelt alkoholos ital. A borkészítés és borfogyasztás hagyománya évszázadok óta jelen van az életünkben. Az ősi  rómaiak ismerték a bor egészségügyi előnyeit, és népszerűsítették azokat világszerte. A bor és az egészségünk két olyan dolog, amelynek látszólag semmi köze egymáshoz, azonban ezek kapcsolata ennél sokkal mélyebb és összetettebb. Az egészségesebb életmód részeként rendszeres borfogyasztással segíthetjük testünket és immunrendszerünk működését, továbbá meggátolhatjuk egyes betegségek kialakulását. 

Mi a polifenol és rezveratol?

A polifenol egy olyan vegyületcsoport, amely természetesen megtalálható sok növényben, különösen gyümölcsökben, zöldségekben, tea és kávéfajtákban, valamint vörösborban. Antioxidáns tulajdonságaik miatt a polifenolok hozzájárulhatnak az egészséges öregedéshez vagy a gyulladás csökkentéséhez. A polifenolok különböző formái közé tartoznak a flavonoidok, antociánok, resveratrol és kurkumin.

A rezveratrol egy növényi vegyület, amely elsősorban a vörösborban és a vörös szőlőben található meg. A rezveratrol számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, például antioxidáns hatással, gyulladáscsökkentő hatással és segíthet az érrendszer egészségének megőrzésében. Több kutatás is mutat rá, hogy a rezveratrol számos betegség megelőzésében és kezelésében is hasznos lehet, például a szív- és érrendszeri betegségek, a rák vagy az Alzheimer-kór esetében. A rezveratrol nevű vegyület nemcsak a szőlőben, hanem más növényekben is megtalálható, például a szilva, málna, szeder és földimogyoróban is. Sajnos a fehérborban vagy a rozéban, csak nagyon alacsony mennyiségben található meg ez az antioxidáns.

A vörösbor pozitív hatása az egészségre

A vörösbor rendszeres fogyasztása számos pozitív hatással lehet az egészségünkre. Az antioxidánsok és flavonoidok segítenek megelőzni a károsodást a sejtekben, javítják az érrendszer működését és erősítik az immunrendszert. Az érrendszer felelős a vér szállításáért az egész testben. Az érrendszer rugalmassága és egészsége határozza meg, hogy milyen hatékonysággal tudja ellátni a test szöveteit oxigénnel és tápanyagokkal, emellett a jó érrendszeri állapot segít fenntartani az energiaszintet, a mentális frissességet és az általános jó közérzetet. A vörösborban található rostok támogatják az emésztést. Segítenek a bélműködés szabályozásában, emellett hozzájárulnak a tápanyagok felszívódásához. Az emésztési folyamat során a rostok a bélflóra egészséges egyensúlyát is támogatják, ami javítja az általános emésztési egészséget. A rostok továbbá segítenek a testsúlykontrollban, mivel hosszabb ideig telítettségérzetet biztosítanak, és segítik a szervezet toxinoktól és salakanyagoktól való megtisztulását. A vörösbor jótékony hatása viszonylag rövid idő alatt kimutatható. Mindössze öt hét szükséges, hogy a  vastagbél baktériumflórája komplexebb és egészségesebb összetételű legyen és ezzel elkerülve az emésztési problémákat. A vas segíthet a vérszegénység megelőzésében, a fitonutriensek csökkentik a gyulladást és a polifenolok segítenek csökkenteni a koleszterinszintet. Mindezek mellett a vörösbor hozzájárulhat az egészséges bőr fenntartásához, az agy egészségének megőrzéséhez és az energiaszint növeléséhez is. Érdemes tehát odafigyelni a vörösbor rendszeres, mérsékelt fogyasztására az egészségünk érdekében. Egyes tanulmányok szerint a vörösbor fogyasztása összefüggésbe hozható a hosszabb élettartammal is. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a mértéktelen alkoholfogyasztás egészségügyi kockázatokkal járhat. Mindig ügyeljünk arra, hogy csak mérsékelten fogyasszunk vörösbort, és az egészséges életmód más elemeit se hagyjuk figyelmen kívül.

Mi az elfogadható italmennyiség?

Férfiak esetében az elfogadható alkoholfogyasztás a 4 vagy annál kevesebb átlagos mennyiségű ital naponta, és kevesebb, mint 14 átlagos italmennyiség, hetente. Mi számít átlagos italmennyiségnek? Az amerikai ajánlások szerint 0,17 dl tiszta alkohol számít átlagos mennyiségnek ez nagyjából 1,4 dl bort jelent. Kutatások kimutatták, hogy a nők szervezete kevésbé hatékonyan dolgozza fel az alkoholt, vagyis a férfiak ajánlásánál kevesebb mennyiség lesz a megfelelő a hölgyek számára. Ennek oka az alacsonyabb alkohol-dehidrogenáz aktivitás a nőknél, ami lassítja az alkohol lebontását és felszívódását. Nők esetében az elfogadható mennyiségű alkoholfogyasztás a 3 vagy annál kevesebb átlagos mennyiségű ital naponta, és nem több mint 7 átlagos mennyiségű hetente ez nagyjából 1 dl bort jelent.

Emlékezzünk arra, hogy a mértéktartás mindig az egészségünk legfontosabb szövetségese marad. Legyünk tudatosak az alkoholfogyasztásunkkal, és figyeljünk oda a saját testünk jelzéseire. Mindig fontos megtalálni az egyensúlyt az élvezetes és az egészséges életmód között.

TOVÁBB

Gasztrokörút Eger | Reggeli

2024.03.25.

Egerben Május 1-én indul a Gasztrokörút Eger kampányunk, együttműködésben a VisitEger.com-al, amely keretén belül végig járhatod és kóstolhatod a város nevezetességeit.

Érdemes minél több vendéglátó helyre betérned, mert ha minimum 5 helyre becsekkolsz május 1. és október 31. között, akkor garantált ajándékot kapsz a VisitEger.com irodájában.

Ehhez a kulináris és történelmi kalandozáshoz készítettünk egy városfelfedező útitervet.

A reggeli a nap legkedveltebb étkezése lett

Reggeliző I.

Manooka kávézóban a világos pörkölésű kávék, a mennyei chai latte és a bagelek mellett több finomság közül is válogathatsz. A hely specialitása, a bababarát kialakítás, így a legkisebbek is szuperül érezhetik magukat, amíg a szülők megreggeliznek.

Ha a Manooka kávézót választod, megismerheted Eger rejtett belső udvarait, kalandozhatsz a zegzugos utcákon. Legyél figyelmes, ugyanis a kis átjárók meseszép freskókkal díszített tömbbelsőket rejtenek.

Reggeliző II.

Kávésdoboz Coffee Bar & Deli célkitűzése az, hogy amikor betérsz hozzájuk, megtapasztalhasd az élet apró örömeit. Kézműves finomságokkal, friss, helyben készült pékáruval várják a vendégeket. A kávézóban megkóstolhatod és meg is vásárolhatod az egri kávépörkölő (Coffee Líceum) különlegességeit is.

A finom reggeli után, irány a Kossuth Lajos utca, ahol szintén elrejtett kincsekre bukkanhatsz. A Kávésdoboztól 2 perc sétányira találhatóak a Fazola kapuk és a Sportmúzeum. A rokokó stílusú Fazola kapuk számtalan szimbólumot foglalnak magukba ezért jó játék ötlet lehet, hogy ki mennyi jelképet tud felfedezni a vasszerkezeten.

A játék után betekintést nyerhetsz a nagybetűs versenyzők életébe is. A Sportmúzeum 3 emeleten és 12 termen keresztül vezet minket a helyi és az egyetemes sporttörténelem fejezetein keresztül.

Reggeliző III.

Ha reggel egy nagy adag frissességre vágysz, akkor a Dopamin Juice&Spirit Barban a helyed, ahol szezonális gyümölcsökből, zöldségekből készült turmixokat, juiceokat és ételeket kóstolhatsz meg. A Dopamin este is nyitva van, Imi, a Bar lelke ínycsiklandozó koktélokat készít, így érdemes ekkor is betérni.

Eger központi helyszíne, az ikonikus Dobó tér könnyedén megközelíthető a reggeliző helyszíntől, ahol megtekintheted a Minorita templomot, valamint a tér mellett készíthetsz egy jó képet az Eger felirat előtt.

+ 1

Zsenge in Fúzió

Épp a napokban nyílik a belváros szívében egy új reggeliző, épp egy borbárban, így garantált, hogy borban, rostban, fehérjében és boldogságban gazdag reggeli kaphatsz. MEGNÉZEM

TOVÁBB