MENU

Hagyomány, intuíció és lélek

2022.05.19.
Szabó Edit

Besenyei Lajos 1981 óta termel szőlőt Andornaktálya és Eger határában. Sokáig a bort is maga készítette, de 2009-ben csatlakozott hozzá a menye, Klári, majd két évvel később a fia, Viktor, és a borászati munkákat ma már ők felügyelik. Színvonalas folyóboraikkal és díjnyertes palackos tételeikkel egyebek között a Szépasszony-völgy 26-os pincéjében találkozhat a közönség.

Klári, te Császártöltésen nőttél fel, Viktor, te pedig Egerben. Mi az első emléketek a szőlőről?

Besenyei Viktor: Édesapám a nyolcvanas években kezdte a szőlőművelést, és én tízéves koromtól kijártam vele metszeni, hetedikes koromban pedig már a traktoron ültem. Akkoriban minden akartam lenni, csak borász nem.

Besenyei Klári: Nekünk is volt szőlőnk Császártöltés határában, én is sokat dolgoztam ott gyerekkoromban. Nem vonzott a bizonytalan mezőgazdaság, ezért jelentkeztem a műszaki egyetemre, és ott ismerkedtem meg Viktorral.

Mikor jött a fordulat?

Besenyei Klári: Egyetem után mindketten Budapesten helyezkedtünk el, Viktor egy nagy informatikai vállalat rendszermérnöke lett, én is hasonló munkákat végeztem, de 2006-ban megszületett Luca, aztán 2008-ban Csongor, és úgy döntöttünk, hogy vidékre költözünk.

Gyakran jártunk Egerbe, néztem apósom birtokát, és láttam, hogy itt mennyivel másabb a szőlész-borász munka, mint mifelénk. Kedvet kaptam hozzá, elvégeztem a főiskolán a bortechnológusi képzést, és 2009-ben csatlakoztam apósom cégéhez.

Besenyei Viktor: Egerbe költöztünk, de én még két évig ingáztam, csak 2011-ben döntöttem úgy, hogy feladom az állásomat, és én is a Besenyei Borház csapatát erősítem.

Mi volt a feladatotok a vállalkozásban?

Besenyei Klári: Kezdetben én vezettem a céget, aztán Viktor lett az ügyvezető. Mivel termékmenedzsmentet tanultam az egyetemen, és előtte az online marketing területén is dolgoztam, sok örömöt találtam ebben a feladatban. Lendületet hoztam a munkába, és rengeteg fontos újítást vezettem be, amitől kicsit olajozottabban működtek a fogaskerekek.

Besenyei Viktor: Bár az ügyvezetést kaptam feladatul, fél év pincemunkával kezdtem. Ahhoz, hogy megalapozott és precíz utasításokat adhassak, ismernem kell minden munkafolyamatot, értenem kell, hogy mit miért lehet vagy nem lehet megcsinálni, mire mennyi idő kell, másként nem megy.

És mi volt az édesapád feladata?

Besenyei Viktor: Az övé maradt a szőlőtermesztés. Édesapám az egri átlagot bőven meghaladó minőségben termeli a szőlőt. Ezt szereti, ez az élete. Amíg mi nem csatlakoztunk a vállalkozáshoz, a bort is ő készítette, és folyóborként értékesítette. El se tudom képzelni, hogy bírta mindezt egyedül. A borkészítés lett tehát a mi feladatunk.

Mekkora szőlőterület tartozik a pincészethez?

Besenyei Klári: Amikor kezdtük, 20 hektáron gazdálkodtunk, jelenleg 45 hektárt művelünk több dűlőben, a pincészet 20 kilométeres körzetében. Nagyon sok szőlőfajtával dolgozunk, de ezt nem is bánjuk, mert így minden évben azokat a fajtákat emeljük ki, amelyek a legszebb gyümölcsöt adják.

Éppen ezért nálunk se az egri csillagnak, se a bikavérnek nem állandó az összetétele, mindig azok a borok kerülnek a házasításba, amelyek az adott évben a legszebbek. A bikavérünket is, a csillagunkat is többször választották már a borvidék legjobbjának, és erre nagyon büszkék vagyunk.

A fajtaboraitok közül mit emelnétek ki?

Besenyei Viktor: A kékfrankosunk és a kadarkánk többször volt aranyérmes, mindkettőt nagyon fontosnak tartjuk. A fehérek közül az Irsai Olivérre vagyunk büszkék, és a rozénkat is nagyon szeretjük, mert egy kicsit eltér az átlagtól, teltebb, zamatosabb. 2020-ig kékfrankosból készült, de 2021-ben úgy döntöttünk, hogy kadarka és medina lesz az alapja. Meglepő, egyedi ízvilágú bor lett.

Besenyei Klári: Szerencsére nálunk nincs olyan nyomás, hogy ki kell pörgetni a bort, mert kell a hely; a pincénk tágas, van tér a kísérletezésre. Így született meg például az egyik legizgalmasabb borunk, a kadarka-pinot noir házasítás.

Melyikőtök készíti a Besenyei Borház borait?

Besenyei Viktor: Egyikünk sem, és mindketten, vagy inkább mindhárman. Találtunk ugyanis a feladatra egy kiváló szakembert Aux Pál személyében. Pali 2009 óta a főborászunk, Gál Tibortól jött át hozzánk, Klárival együtt érkeztek. Szabad kezet kapott nálunk, a saját tempójában dolgozik, de a komolyabb döntéseket mindig együtt hozzuk meg.

Ha valaki kiesik a munkából, általában én állok be helyette, ezért Pali mellett is sokszor dolgoztam már, és számomra ez mindig megtiszteltetés. Rengeteget tanultam tőle, nagyon jó, hogy itt van velünk. Pali olyan borokat készít, amilyeneket én készítenék, ha borász lennék, talán ezért is szeretem annyira a stílusát.

Hol lehet megkóstolni a boraitokat?

Besenyei Klári: Mielőtt csatlakoztunk a vállalkozáshoz, a pincészet kizárólag folyóbort értékesített, amit a környékbeli kocsmák, éttermek, szállodák vittek el. 2009-től megkezdtük a palackos értékesítést, de nagyáruházakban nem jelentünk meg, mert egyedi, kézműves jellegű borokkal, és viszonylag alacsony palackszámokkal dolgozunk.

Most is jelentős a folyóboros piacunk, az emberek szeretik, mert nagyon jó a minősége, palackba pedig a kiemelkedő tételeink kerülnek, ezeket borszaküzleteknek, magánvevőknek adjuk el.

Besenyei Viktor: És ezen kívül a Szépasszony-völgyben is várjuk a vendégeket, ahol a miénk a 26-os pince. 2018. május elsején nyitottunk, és nagyon gyorsan felfutott a hely. Ha a világjárvány nem szól közbe, már sokkal jobban állnánk, de így sincs okunk panaszra.

Tavasztól őszig tartunk nyitva, és itt végig lehet kóstolni a pincészet teljes szortimentjét. Konyhánk nincs, de borkóstoló csoportjainknak megrendeljük a meleg ételt a partneréttermeink valamelyikéből. Jelenleg 50-70 főt tudunk fogadni, de már látszik, hogy kinőttük a helyet, lassan ideje lesz egy 150-200 fős pincét keresni.

A borászat és a vendéglátás együtt nagyon sok munkát ad. Jut azért idő a családra is?

Besenyei Viktor: Klári most egy kicsit eltávolodott a borászattól, így nekem jutott a Szépasszony-völgy és a papírmunka is, de cserébe ő legalább jobban tud figyelni a gyerekekre, és én is igyekszem együtt lenni a családdal, amennyit csak lehetséges.

Besenyei Klári: Egyébként mindkét gyerek szeret velünk kijönni a szőlőbe, sőt Csongor, a fiunk egy időben borász akart lenni, Luca pedig a szőlő növény csodálata mellett az állatokkal találta meg legjobban a közös hangot: állatorvosnak készül.

Azon túl, hogy szeretnétek a Szépasszony-völgyben egy nagyobb rendezvények számára is alkalmas helyet, milyen terveket dédelgettek a közeljövőre?

Besenyei Viktor: Csodálatos az andornaktályai pincénk, mindenki elámul a méretei láttán. Jó lenne, ha egyszer majd itt is fogadhatnánk vendégeket. Egy kis panzió az álmom, kedves, színvonalas vendéglátással. Nagyon szép a természeti környezet, rengeteg a túraútvonal a közelünkben, itt nagyon jól el lehet tölteni egy aktív hétvégét.

Besenyei Klári: Amikor elkezdtünk a borászatban dolgozni, mi is nagyon sokat jártuk Viktorral az országot, elmentünk más borvidékekre, szerettünk ismeretlen tájakat felfedezni, de az is jólesett, ha esténként nyugodtan leülhettünk egy pohár finom borral. A munkám során egy bor számomra számok és paraméterek halmaza volt, ezért különösen érdekes felfedezni, hogy mennyi íz és illat lakik benne.

Azt hiszem, a hagyomány, az intuíció és a lélek sajátos elegye adja azt az értéket, amitől egy bor valóban különlegessé, egyedivé válik. Jó ezt újra és újra felfedezni, és jó arra gondolni, hogy talán a mi vállalkozásunk is segít szebbé varázsolni az emberek életét.

További cikkek

Körbeér a segítség

2024.12.19.

Egri borászok ünnepi ajándéka a Markhot Ferenc Kórháznak.

Idén már ötödik alkalommal adott át boradományt az Egri Borvidék borász közössége az egri Markhot Ferenc Kórház dolgozóinak.

A kezdeményezés, amely a koronavírus-járvány idején indult, mára hagyománnyá vált.

Farkas László, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke 10-12 borászat prémium borait juttatta el az intézménybe.

„Ezekkel a borokkal szeretnénk kicsit ünnepibbé tenni a kórház dolgozóinak karácsonyát. Ez egy apró gesztus a részünkről, amivel hálánkat fejezzük ki a munkájukért.”

Az adományt dr. Mátrai Zsolt, a gyermekosztály vezető főorvosa vette át, aki az osztályon dolgozó minden munkatársának ajándékoz majd belőle.

A borok tehát nemcsak az ünnepi asztalt díszítik, hanem egy kicsit közelebb hozzák a borvidék közösségét és a kórház dolgozóit is.

Egy újabb példa arra, hogyan lehet a helyi értékeket és az összefogást az ünnepi időszakban kiemelni – mindezt egy pohár egri bor kíséretében.

TOVÁBB

Ízek Viadala eredmények, avagy hol kóstolhatod meg a nyertes fogásokat év végéig

2024.11.07.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok gasztronómiai rendezvény sorozat mindent átfogó program eleme, az Ízek Viadala I Főzőverseny Egri Bikavérre hangolva volt idén októberben.

10 különböző Egri Borvidéki étterem versengett egymással októberben a vendégek és a zsűri kegyeiért Egri Bikavérhez készített finomságokkal.
Célunk az volt, hogy bevonjuk az éttermekbe járó közönséget a kóstolgatásba, népszerűsítsük az Egri Bikavért és a helyi gasztronómiát, valamint növeljük a közösségi élményt és vendég számot az éttermekben, cukrászdákban.

Előétel kategória
Arany minősítés: 1552 Étterem
Ezüst minősítés: Flamingo Bistro Bár

Főétel kategória
Arany minősítés: Lumen Étterem
Ezüst minősítés: Forst-Ház Étterem

Desszert kategória
Arany minősítés: Zsenge inFúzió
Ezüst minősítés: Trakta by Nomád

Közönség kedvence
Arany minősítés: Macok Bisztró
Ezüst minősítés: Sulyom Tájétterem

Tekintsd meg galériánkat az ünnepélyes eredményhirdetésről

Szívből ajánljuk, hogy kóstoljátok meg a nyertes fogásokat, azokban az éttermekben, amelyek arany minősítést kaptak az idei Ízek Viadala Főzőversenyen.

A nyertes fogások 2024.12.31-ig kóstolhatóak.

TOVÁBB

Mutatjuk kik és miért kaptak idén Egri Bikavérért díjat

2024.11.06.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok keretein belül, október 18-án rendeztük meg harmadik alkalommal az Egri Bikavér Vacsoraestet, amely során három személynek adtunk át Egri Bikavérért Díjat.

Az Egri Bikavér Vacsoraest megrendezésének egyik célja a díjátadás maga, túl azon, hogy szeretnénk megmutatni, mennyit fejlődött az Egri Bikavérek minősége, hogy milyen finom az Egri Bikavér.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Cseh-Andras

Cseh András és Cseh Andrásné

Az Egri Bikavér Ünnep ötlete 1996-ban született meg, és azóta az egri borvidék egyik legnagyobb hagyományőrző eseményévé vált. Az akkori Egri Bikavér Ünnepe Szent Donát Napján névre hallgató rendezvény alapítói Thummerer Vilmos, a Hegyközség elnöke; Dula Bence egri hegybíró; Bíró József, a Hotel Eger-Park igazgatója; Marosfalvi László, a Talizmán Étterem tulajdonosa; Barócsi Tibor, a Polgármesteri Hivatal irodavezetője; Bakondi Endre

Az első Bikavér Ünnep 1997-ben került megrendezésre Eger szívében, a Dobó téren, ahol 12 borászat és 12 étterem vett részt, bemutatva kézműves borokat és ételkülönlegességeket. Olyan ikonikus helyek is megjelentek, mint a Gundel Étterem, amelynek saját egri borászata és Bikavére volt Hagymási József vezetésével.
A rendezvény központi eleme az ételek és borok harmonizálása volt, amit egy szakértő zsűri értékelt. A fesztivál kizárólag Egri Bikavéreket mutatott be, és óriási sikert aratott. Ennek eredményeképpen döntés született a rendezvény évenkénti megismétléséről, amely hagyományt teremtett.

Ma azonban különösen fontos napot ünneplünk, hiszen olyan személyeket is köszönthetünk, akik kiemelkedő munkájával, elkötelezettségével és szenvedélyével gazdagították aktívan hosszú évtizedekig nemcsak az Egri Bikavér hagyományát, hanem a magyar borgasztronómia egészét is.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Gal-Lajos

Dr. Gál Lajos

Dr. Gál Lajos elévülhetetlen érdemeket szerzett az egri borok, ezen belül az egri bikavér eredetvédelmi rendszerének és szabályzatának kidolgozásában.
Évtizedeken keresztül volt meghatározó tagja a borvidék irányító testületének és a mai napig elismert szaktekintélye a borvidék termelői közösségének. Az általa javasolt eredetvédelmi rendszer és a termékleírások alapul szolgáltak minden magyarországi borvidék számára is.

Aktív pályája során több év tudományos kutatómunkát áldozott az egri bikavér fejlesztésére. Doktori dolgozatát AZ EGRI BIKAVÉR MINŐSÉGFEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI címmel védte meg a budapesti Corvinus Egyetemen.
A bortermelés során is kiemelten foglalkozik az Egri bikavérrel. Az általa termelt és jegyzett borok magas minőségben, méltó módon képviselték és képviseli az egri borvidéket.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-04

Szívből gratulálunk a díjazottaknak,
EBHT

TOVÁBB