Nagy Egri Borműhely Kóstoló – Egri Bikavér En Primeur
Különleges kóstolóra hívjuk a vörösborrajongókat az Egri borvidékre. Ezen az eseményen vendégeink ugyanis még nyilvános bemutatásuk előtt kóstolhatják meg a 2021-es évjárat superior és grand superior egri bikavéreit, párba állítva ugyanezen borok korábbi, már forgalomban lévő évjárataival.
Egyedülálló élménynek ígérkezik a kóstoló több szempontból is:
– Átfogó képet ad a kiemelkedőnek ígérkező 2021-es évjárat top egri bikavéreiből.
– Olyan állapotukban kóstolhatják meg a vendégek ezeket a borokat, amelyek a közönség számára szinte soha nem érhetőek el: még megjelenésük előtt!
– Az már csak hab a tortán, hogy a résztvevők elmélyíthetik tudásukat az évjáratok és az egri dűlők karakterében azáltal, hogy a bikavér minták mellett megízlelhetik azok palackba töltött elődeit is.
Az Egri Borműhely az őszi csúcsrendezvényére meghívja borász társait is az Egri borvidékről, így a vendégek még szélesebb szortimentet kóstolhatnak végig.
A kóstolón a következő pincészetek vezetői mutatják be legkedvesebb boraikat:
Almagyar Érseki Szőlőbirtok, Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok, Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, Gál Lajos Pincészete, Gál Tibor Pincészet, Juhász Testvérek Pincészete, Kovács Nimród Winery, Ostoros Családi Pincészet, Petrény Winery, St. Andrea Szőlőbirtok, Szuromi Családi Birtok, Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok, Tóth Ferenc Pincészet, Varsányi Pincészet, Villa Völgy Pincészet, Villa Wanda Bormanufaktúra
Mesterkurzusok:
Wine and Dine mesterkurzus I.: friss évjáratú egri bikavérek és a világ kedvenc fogásai
A mindennapokban egy borkedvelő számára az egri bikavér egyik legfontosabb tulajdonsága – amellett, hogy finom –, hogy kifejezetten sokféle étel mellé lehet párosítani. Macsinka János, a Macok Bisztró séfje ennek bizonyítására a világ kedvelt fogásait varázsolja a tányérunkra, amelyek mindegyike mellé 2-2 aktuális, piacon lévő évjáratú bikavért kóstolhatnak a mesterkurzus vendégei, hogy kiválasszák, nekik melyik passzol a legjobban.
Ételek:
Libarilette, gombafőzelék
Mini angus burger, karamellizált hagyma
Faszenes bükki sajt, vörösboros szilva
Borok:
Szuromi Családi Birtok – Egri Bikavér Superior 2021
Böjt Borászat – Egri Bikavér Superior 2019
Juhász Testvérek Pincészete – Egri Bikavér Prémium Selection 2019
Kovács Nimród Winery – Rhapsody Egri Bikavér 2018
Varsányi Pincészet – Egri Bikavér Superior 2018
Villa Wanda Bormanufaktúra – Egri Bikavér Classicus 2018
Wine and Dine mesterkurzus II.: érlelt egri bikavérek a bisztrókonyhában
Csak a világ igazán komoly borvidékeire jellemző, hogy képesek hosszan érlelhető borok készítésére. Az egri bikavér esetében a hűvös klíma, az ásványokban gazdag vulkanikus talaj és a kékfrankosalapból fakadó határozott savgerinc teszi hosszúvá és fejlődővé az életpályát. Ezekhez a piacon már nem elérhető évjáratokhoz Macsinka János, a Macok Bisztró séfje a helyi hagyományokból táplálkozó, izgalmas fogásokat helyez a tányérra.
Ételek:
Véres hurka, gránátalma
Marhapofa, lencse
Kacsamell, lila káposzta, birs
Borok:
Eszterházy Károly Katolikus Egyetem – Egri Bikavér Classicus 2016
Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok – Egri Bikavér Grand Superior Nagy-Eged 2016
Kovács Nimród Winery – Egri Bikavér Superior 2013
Petrény Winery – PADOK Egri Bikavér 2011
Tóth Ferenc Pincészet – Egri Bikavér Válogatás 2009
Almagyar Érseki Szőlőbirtok – Egri Bikavér 1997
Wine and Dine mesterkurzus III.: egri bikavér grand superior és az erdő ajándékai
Az Egri borvidék egyediségét legmagasabb fokon a dűlőszelektált, grand superior egri bikavérek tudják megjeleníteni. Ezért a hat top bikavér mellé kínált fogásokhoz Macsinka János, a Macok Bisztró séfje egy olyan inspirációs forráshoz fordult, amely minden megjelenési módjában szintén egyedi és megismételhetetlen: az erdőhöz.
Ételek:
Szarvastatár, bab, vargánya
Muflongerinc, céklák, áfonya
Vadpástétom, hecsedli, borzselé
Borok:
Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok – Egri Bikavér Grand Superior Öreghegy 2020
Gál Lajos Pincészete – Egri Bikavér Grand Superior Sík-hegy 2019
Gál Tibor Pincészet – Egri Bikavér Grand Superior Pajados 2018
St. Andrea Szőlőbirtok – Egri Bikavér Grand Superior Nagy-Eged Dűlő 2018
Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok – Egri Bikavér Grand Superior Nagy-Eger 2018
Soltész Borbirtok – Soltész Egri Bikavér Grand Superior Pajados-Dűlő 2017
Időpont:
2022. október 22. (szombat)
Sétálókóstoló: 14:00-21:00
Mesterkurzus I.: 15:30-16:30
Mesterkurzus II.: 17:30-18:30
Mesterkurzus III.: 19:30-20:30
Helyszín:
Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok (3300 Eger, Bolyki völgy)
Jegyek:
Sétálókóstoló: 5 900 Ft
Mesterkurzus I.: 5 900 Ft
Mesterkurzus II.: 5 900 Ft
Mesterkurzus III.: 6 900 Ft
Az online jegyvásárlás: https://www.egribormost.hu/events/nagy-egri-bormuhely-kostolo-egri-bikaver-en-primeur/
A rendezvény helyszínén a Macok Bisztró csapata által elkészített fogásokat lehet megvásárolni.