MENU

Nagy Egri Borműhely Kóstoló – Egri Bikavér En Primeur

2022-10-22
Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok (3300 Eger, Bolyki völgy)

Különleges kóstolóra hívjuk a vörösborrajongókat az Egri borvidékre. Ezen az eseményen vendégeink ugyanis még nyilvános bemutatásuk előtt kóstolhatják meg a 2021-es évjárat superior és grand superior egri bikavéreit, párba állítva ugyanezen borok korábbi, már forgalomban lévő évjárataival.

Egyedülálló élménynek ígérkezik a kóstoló több szempontból is:

– Átfogó képet ad a kiemelkedőnek ígérkező 2021-es évjárat top egri bikavéreiből.

– Olyan állapotukban kóstolhatják meg a vendégek ezeket a borokat, amelyek a közönség számára szinte soha nem érhetőek el: még megjelenésük előtt!

– Az már csak hab a tortán, hogy a résztvevők elmélyíthetik tudásukat az évjáratok és az egri dűlők karakterében azáltal, hogy a bikavér minták mellett megízlelhetik azok palackba töltött elődeit is.

Az Egri Borműhely az őszi csúcsrendezvényére meghívja borász társait is az Egri borvidékről, így a vendégek még szélesebb szortimentet kóstolhatnak végig.

A kóstolón a következő pincészetek vezetői mutatják be legkedvesebb boraikat:

Almagyar Érseki Szőlőbirtok, Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok, Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, Gál Lajos Pincészete, Gál Tibor Pincészet, Juhász Testvérek Pincészete, Kovács Nimród Winery, Ostoros Családi Pincészet, Petrény Winery, St. Andrea Szőlőbirtok, Szuromi Családi Birtok, Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok, Tóth Ferenc Pincészet, Varsányi Pincészet, Villa Völgy Pincészet, Villa Wanda Bormanufaktúra

Mesterkurzusok:

Wine and Dine mesterkurzus I.: friss évjáratú egri bikavérek és a világ kedvenc fogásai

A mindennapokban egy borkedvelő számára az egri bikavér egyik legfontosabb tulajdonsága – amellett, hogy finom –, hogy kifejezetten sokféle étel mellé lehet párosítani. Macsinka János, a Macok Bisztró séfje ennek bizonyítására a világ kedvelt fogásait varázsolja a tányérunkra, amelyek mindegyike mellé 2-2 aktuális, piacon lévő évjáratú bikavért kóstolhatnak a mesterkurzus vendégei, hogy kiválasszák, nekik melyik passzol a legjobban.

Ételek:

Libarilette, gombafőzelék
Mini angus burger, karamellizált hagyma
Faszenes bükki sajt, vörösboros szilva

Borok:

Szuromi Családi Birtok – Egri Bikavér Superior 2021
Böjt Borászat – Egri Bikavér Superior 2019
Juhász Testvérek Pincészete – Egri Bikavér Prémium Selection 2019
Kovács Nimród Winery – Rhapsody Egri Bikavér 2018
Varsányi Pincészet – Egri Bikavér Superior 2018
Villa Wanda Bormanufaktúra – Egri Bikavér Classicus 2018

Wine and Dine mesterkurzus II.: érlelt egri bikavérek a bisztrókonyhában

Csak a világ igazán komoly borvidékeire jellemző, hogy képesek hosszan érlelhető borok készítésére. Az egri bikavér esetében a hűvös klíma, az ásványokban gazdag vulkanikus talaj és a kékfrankosalapból fakadó határozott savgerinc teszi hosszúvá és fejlődővé az életpályát. Ezekhez a piacon már nem elérhető évjáratokhoz Macsinka János, a Macok Bisztró séfje a helyi hagyományokból táplálkozó, izgalmas fogásokat helyez a tányérra.

Ételek:

Véres hurka, gránátalma
Marhapofa, lencse
Kacsamell, lila káposzta, birs

Borok:

Eszterházy Károly Katolikus Egyetem – Egri Bikavér Classicus 2016
Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok – Egri Bikavér Grand Superior Nagy-Eged 2016
Kovács Nimród Winery – Egri Bikavér Superior 2013
Petrény Winery – PADOK Egri Bikavér 2011
Tóth Ferenc Pincészet – Egri Bikavér Válogatás 2009
Almagyar Érseki Szőlőbirtok – Egri Bikavér 1997

Wine and Dine mesterkurzus III.: egri bikavér grand superior és az erdő ajándékai

Az Egri borvidék egyediségét legmagasabb fokon a dűlőszelektált, grand superior egri bikavérek tudják megjeleníteni. Ezért a hat top bikavér mellé kínált fogásokhoz Macsinka János, a Macok Bisztró séfje egy olyan inspirációs forráshoz fordult, amely minden megjelenési módjában szintén egyedi és megismételhetetlen: az erdőhöz.

Ételek:

Szarvastatár, bab, vargánya
Muflongerinc, céklák, áfonya
Vadpástétom, hecsedli, borzselé

Borok:

Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok – Egri Bikavér Grand Superior Öreghegy 2020
Gál Lajos Pincészete – Egri Bikavér Grand Superior Sík-hegy 2019
Gál Tibor Pincészet – Egri Bikavér Grand Superior Pajados 2018
St. Andrea Szőlőbirtok – Egri Bikavér Grand Superior Nagy-Eged Dűlő 2018
Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok – Egri Bikavér Grand Superior Nagy-Eger 2018
Soltész Borbirtok – Soltész Egri Bikavér Grand Superior Pajados-Dűlő 2017

Időpont:

2022. október 22. (szombat)
Sétálókóstoló: 14:00-21:00
Mesterkurzus I.: 15:30-16:30
Mesterkurzus II.: 17:30-18:30
Mesterkurzus III.: 19:30-20:30

Helyszín:

Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok (3300 Eger, Bolyki völgy)

Jegyek:

Sétálókóstoló: 5 900 Ft
Mesterkurzus I.: 5 900 Ft
Mesterkurzus II.: 5 900 Ft
Mesterkurzus III.: 6 900 Ft

Az online jegyvásárlás: https://www.egribormost.hu/events/nagy-egri-bormuhely-kostolo-egri-bikaver-en-primeur/

A rendezvény helyszínén a Macok Bisztró csapata által elkészített fogásokat lehet megvásárolni.

Esemény linkje

További események

Egri Bikavér Vacsoraest

2024-10-18
Eger, Pátriárka Étterem | Széchenyi utca 5.

Az étel maga az élet, az öröm és szenvedély szövete. Hatkezes séf este Egri Bikavérre komponálva, a közelmúltban felújított Egri Érseki Palota impozáns rendezvénytermében, a Pátriárka Étteremben.
Október 18. egy jeles nap, az Egri Bikavér születésnapja, amely alkalmából összeállítottunk egy izgalmas Egri Bikavér Gasztro Napok programsorozatot októberre, amelynek a kezdő eseménye az Egri Bikavér Vacsoraest.

SÉFEK

» Macsinka János, Macok Bisztró
» Ruprecht László, SVÉT Elnöke
» Pohner Ádám, Iszkor Bisztro

BORÁSZOK ÉS BORAIK

» St. Andrea Szőlőbirtok Nagy-Eged dűlő Egri Bikavér Grand Superior 2019
» Thummerer Pincészet Egri Bikavér Grand Superior Nagy-Eged 2016
» Nap-Völgy Borászat Nagy-Eged Egri Bikavér grand superior 2018
» Szuromi Családi Birtok Egri Bikavér Superior Hordóválogatás 2021
» Thummerer Pincészet Egri Bikavér Superior 2017
» Egri Korona Borház Selection Egri Bikavér 2022
» BÖJT Borászat és Szőlőbirtok Egri Bikavér Superior 2021
» Thummerer Pincészet Egri Bikavér Classicus 2020

PROGRAM

18:00 | Kapunyitás
» Vonósnégyes, fogadó falat és EGERSOUL Pezsgő a Pátriárka  Étterem gyönyörű udvarán.

19:00 | Vacsora
» Az est díszvendége, Karafiáth Orsolya – író, költő, műfordító, publicista, szerkesztő – nyitja meg az Egri Bikavér Vacsoraestet.
» A Vacsoraesten 4 fogás és 8 Egri Bikavér kóstolható, amelyből 3 fő fogás és 1 desszert. Minden fogás előtt a borász bemutatja a saját Bikavérét.
» Az est folyamán élvezheted a latin tánc előadást, az élőzenét és Karafiáth Orsolya előadásában hallhatod saját szerzeményét az Egri Bikavérről.
» A Perce Galéria jóvoltából, csodás magánygyűjteményt tekinthetsz meg az épületen belül.
» Átadásra kerül a 2024-es “Egri Bikavérért Díj” az idei kiválasztottaknak.

22:00 | Megnyitjuk a Borbárt
24:00 | Kapuzárás

A program az EGRI BIKAVÉR ÜNNEPI NAPOK rendezvénysorozat része.

VACSORAEST ÁRA: 25.000 FT

TOVÁBB

Izek Viadala | Főzőverseny Egri Bikavérre hangolva

2024-10-01
Eger

Gasztronómiai kalandra hívunk, melyben egri és környékbeli éttermek séfjei mutatják meg kreativitásukat. A főzőversenyen olyan egyedi fogásokat kóstolhatsz, amelyek tökéletesen harmonizálnak az Egri Bikavér gazdag ízvilágával.

Az elkészült remekművek közül pontozással választhatjátok ki Ti kedves vendégek a számotokra legfinomabbat. 

A közönségszavazás október 1-18. között tart. A versenyben 10 étterem vesz részt, 18 fogással, amelyekre kóstolás után a képekre kattintva tudsz szavazni.

A szavazók között belépőket sorsolunk ki a 22. Egri Borszalon rendezvényre, melynek időpontja december 29.

 

Résztvevő éttermek

Nemcsak az ételek versenyeznek, hanem az éttermek is az alábbi szempontok szerint

  • étel ízélménye és külalakja
  • éttermi hangulat
  • kiszolgálás minősége

A megszerezhető pontok felét vendégek, másik felét szakmai zsűri adja

  • Kautzky Armand – Jászai Mari-díjas magyar színművész, szinkronszínész, érdemes művész
  • Stiller Tamás – kreatív séf, médiaszemélyiség

Döntő és szakmai kóstolás

  • 2024. október 19. 11:00 – 16:00

Eredményhirdetés

TOVÁBB

Egri Bikavér Grand Kóstolófesztivál

2024-10-19
Eger, Pátriárka Étterem | Széchenyi utca 5.

Kóstolj bátran! Egy önfeledt, kötetlen nap, pompás környezetben, barátokkal, amikor minden a gasztronómiai élvezetekről szól, a Pátriárka Étteremben és annak gyönyörű Érsekudvarán. Fedezd fel a helyi alapanyagokból készült fogások és az Egri Bikavérek párosát, merülj el a zenében, a kiállításban és a történelmi hely hangulatában. Legyél akár borszerető, akár kíváncsi, ez az esemény tökéletes alkalom arra, hogy felfedezd az egri borok világát és szórakozz egy jót.

PROGRAM

17:00
» Kapunyitás

» Az Egri Bikavér Borlovagok ezen a napon járják be a várost, jelenlétükkel hirdetni az Egri Bikavér születésnapját, majd a Pátriárka Érsekudvarra betérve, 3 új Egri Bikavér Borlovag avatásának lehetünk szem és fül tanúi.

» Vedd át a kóstoló poharad, beszélgess a borászokkal, élvezd a nyugodt kóstolgatás örömét. A borok mellé egri séfjeink – Stiller Tamás és Gyűjtő Ádám – tökéletesen párosítható fogásokkal készülnek.

» Pohárral a kézben tekintsd meg a Perce Galéria jóvoltából, a világhírű egri származású festőművész, Galambos Tamás festmény gyűjteményét. Ha kedvet érzel, kérj szakértőinktől tárlatvezetést.

17:00 – 19:00
I ♥️ Egri Bikavér kóstoló az emeleten

Barta Évi borszakértővel 7 Egri Bikavért kóstolhatsz végig és mindent megtanulhatsz, amit az Egri Bikavérről tudnod kell.
Erre a programra lehetőséged van kombinált belépőjegyet vásárolni. Ráadásul egy jegy áráért most bejuthatsz az Egri Bikavér Grand Kóstolófesztiválra és az I ♥️ Egri Bikavér Kóstolóra is.

18:00 – 20:00
» Kovács Sándor és Gyuris Luca akusztikus koncert

20:00 – 22:00
» DJ Funk Gears zenél

» Az est folyamán játékra invitálunk | Kóstolj Bikavéreket és gyűjts a helyszínen kapott ‘Tasting Guide’ füzetedben minimum 6 Egri Bikavér pecsétet a borászoktól, mert az est végén kisorsolunk 10 db páros Egri Borszalon (2024. december 29.) belépőt.

Borászatok, akikkel együtt kóstolhatsz
Varsányi Pincészet | Tóth Ferenc Pincészet | Academia Birtok | Petrény Winery | Thummerer Pince | St. Andrea Szőlőbirtok | REGE Birtok | Ostoros Családi Pincészet | Gál Lajos Pincészete | Egersoul Első Szólati Borház | Juhász Testvérek Pincészete | BÖJT Borászat és Szőlőbirtok | Korózs Szőlőbirtok és Pincészet | Szuromi Családi Birtok | Gál Tibor Pincészet | Csutorás Pince | Bukolyi Marcell Wine Farm | Stumpf Pincészet | Gárdonyi 100 Közösségi Bor

Háromféle belépőjeggyel készülünk Nektek

1. Grand belépőjegy: 2.000 Ft

amely belépéskor tartalmaz egy pohár Egri Csillagot és a kóstoló pohár bérlését.
A rendezvényen a borok, az ásványvíz és az ételek külön fizetendők.

2. Grand All Red belépőjegy: 10.000 Ft

amellyel minden Egri Bikavért megkóstolhatsz.
A rendezvényen az ásványvíz és az ételek külön fizetendők.

3. Grand Kombinált belépőjegy: 4.000 Ft

egy jegy áráért most bejuthatsz az Egri Bikavér Grand Kóstolófesztiválra és az I ♥️ Egri Bikavér Kóstolóra az emeleten (17:00-19:00) egyaránt.
Kombinált belépőjeggyel a Grand Kóstolófesztivál borai, az ételek és az ásványvíz külön fizetendők.

A program az EGRI BIKAVÉR ÜNNEPI NAPOK rendezvénysorozat része.

TOVÁBB