MENU

Érlelt egri vörösborok nyertek Párizsban

2023.06.06.
Győrfi Alexandra

Huszonkilencedik alkalommal rendezték meg a Vinalies Internationales borversenyt Bordeaux-ban, melyen az egri Mészhegy Borászat két érlelt vörösborával nyert el aranyérmet.

A Vinalies Internationales a világ legjelentősebb és legbefolyásosabb versenyei közé tartozik, amely megbízható ajánlási és referencia forrást jelent minden borkedvelő számára. 

A minőség garanciájaként azon kevés versenyek egyikeként tartják számon Franciaországban, melyek ISO9001:V2015 tanúsítvánnyal rendelkeznek és a borágazat három legelkötelezettebb és legreprezentatívabb testületének védnökségét élvezik: OIV (Organisation Internationale de la Vigne et du Vin – Nemzetközi Szőlészeti és Borászati ​​Szervezet), UIOE (Union Internationale des Oenologues – Borászok Nemzetközi Szövetsége), VINOFED (World Federation of Major International Wine and Spirits – Nemzetközi Borok és Szeszes Italok Világszövetsége).

A borversenyre március elején került sor. 38 országból összesen 444 bortermelő által nevezett 2234 bort kóstolt végig és értékelt a szakmai zsűri. A bíráló bizottság egy híján 100 főből állt, köztük 57 nemzetközi és 42 francia borász. A nemzetközi zsűri nem kevesebb mint 25 nemzetet képviselt.

A többnapos kóstoló eredményeképpen összesen 84 nagy arany-, 382 arany- és 204 ezüstérmet osztottak ki.

A Mészhegy Borászat két tételével, a 2018-as évjáratú Syrah és a 2012-es évjáratú Cabernet Franc borával érdemelte ki az aranyérmet a borversenyen, melyekről Vincze Béla, a borászat ügyvezetője így nyilatkozott: 

„A 2012-es évjáratú Arcanum Cabernet Franc bor az egri Mészhegyen termett és új fahordóban érett. A 2015 óta palackban pihenő bor óriási potenciállal rendelkezik és még sok-sok évig élvezhető.

Szerencsések azok, akik a 2018-as Mészhegy Syrah borunkból vásárolnak, ugyanis még több évtizedig fogyaszthatják. Szintén új fahordós, ráadásul francia – Nadalié – érlelést kapott. Egy éve van palackban, és még nagyon sok nagy győzelemmel fogja öregbíteni a pincészet hírnevét, mert egy fantasztikus bor.”

További cikkek

Aranysor az egri boroknak Ázsiából

2023.09.22.
Tóth Adrienn

Kizárólag aranyérmeket nyertek az egri borok az Asia Wine Trophy, azaz az Ázsiai Bortrófea idei világversenyén. A megmérettetésről a Petrény Winery három csillogó érmet hozott haza érlelt vörösboraival, a Soltész Borbirtok pedig egy hordós…

TOVÁBB

Egerben is szüretelnek a borászok

2023.09.15.
Tóth Adrienn

Hűvös klímájú borvidékként nem Egerben startol először a szüreti időszak az országban. A korai érésű fajtákkal, elsősorban könnyed fehérborok, rozék, valamint pezsgők és pét-natok alapanyagainak szedésével szeptember közepén azonban megkezdődött az idei szezon. A…

TOVÁBB

Szüreti program a Szépasszony-völgyben

2023.09.08.
Győrfi Alexandra

Elérkeztünk a borászok életében az egyik legizgalmasabb időszakhoz, a szürethez. A szüreti hangulatot átadva a szépasszony-völgyi borászok kiváló borokkal, különleges gasztronómiai kínálattal, számos programmal és izgalmas szüreti játékokkal várják szeptember 16-17. között az Egerbe…

TOVÁBB