MENU

Egri érmek Franciaországból

2023.08.02.
Győrfi Alexandra

Negyvenhetedik alkalommal rendezték meg a Challenge International du Vin borversenyt. Az Ostoros Családi Pincészet egyik bora nemcsak aranyérmet, hanem különdíjat is kiérdemelt. A borversenyről a Rege Birtok, a Soltész Borbirtok, a Petrény Winery, az Egri Korona Borház és a Mészhegy Borászat is büszkélkedhet éremmel.

1976 óta rendezik meg a neves borversenyt Bordeaux-ban, ahol a termelőkből, kereskedőkből és borszakértőkből álló 100 fős zsűri kóstolja végig vakkóstolással a nevezett borokat. Az idei évben 24 ország 2666 bormintájából 799 bor nyert el arany- vagy ezüstérmet.

Igazán kiemelkedő teljesítmény az Ostoros Családi Pincészet részéről, hogy az idei évben a 2022-es évjáratú Ostoros Irsai Olivér boruk nemcsak aranyéremmel, hanem különdíjjal is büszkélkedhet a borversenyről.

„Büszkék vagyunk rá, hogy az Irsai Olivér mára a borászatunk egyik legfontosabb fehérborává vált. Gondos munkával egy kellemes, illatos, fajtajelleges, jó savérzetű, könnyed bort készítettünk, melyet most nemzetközileg is elismertek, idén már másodszor” – osztotta meg velünk gondolatait Soltész Gergő, a pincészet képviselője.

Az Egri Korona Borháznál is nagy az öröm, ugyanis 3 boruk hozott haza aranyérmet az idei megmérettetésről.

„Minden évben nagy büszkeséggel tölt el bennünket a világ egyik legrangosabb borversenyén boraink szereplése, de az idén tavaszi „aranyeső” külön öröm, hiszen a nemzetközi borbírák 3 borunknak aranyérmet ítéltek oda, ami mindenképpen azt jelenti számunkra, hogy a Jumurdzsák Egri Syrah, a Selection Egri Cuvée és a Selection Egri Cabernet Sauvignon boraink életszakaszuk csúcsán vannak, továbbá azt, hogy rangja van a magyar és azon belül is az egri bornak a világban” – büszkélkedett az Egri Korona Borház csapata.

A Rege Birtok 2021-es évjáratú Rege Egri Olaszrizling Grand Superior tételét az ostorosi Tag-dűlő 34 éves olaszrizlingtőkéiről szüretelték.

„Határozott elegancia. Érett, virágos, barackos illatok és ízek, leheletnyi hordóval fűszerezve, köszönhetően a reduktív és a hordós érlelés tökéletes egyensúlyának. Nagy öröm és megtiszteltetés, hogy a világ talán legismertebb borversenyén ilyen kiváló eredménnyel szerepelt kedvenc fehérborunk” – nyilatkozta a pincészet csapata.

Az egri éremlista:

Különdíj – Legjobb fehérbor

Ostoros Családi Pincészet Ostoros Irsai Olivér 2022

Aranyérem

Egri Korona Borház Jumurdzsák Egri Syrah 2016
Egri Korona Borház Egri Cuvée 2017
Egri Korona Borház Selection Egri Cabernet Sauvignon 2017
Ostoros Családi Pincészet Ostoros Irsai Olivér 2022
Petrény Winery Chardonnay Battonage 2021
Petrény Winery Padok 2016
Petrény Winery Egri Pinot Noir Superior 2017
Rege Birtok Rege Egri Olaszrizling Grand Superior 2021
Soltész Borbirtok Soltész Egri Chardonnay 2021

Ezüstérem

Mészhegy Borászat Syrah 2018

További cikkek

Körbeér a segítség

2024.12.19.

Egri borászok ünnepi ajándéka a Markhot Ferenc Kórháznak.

Idén már ötödik alkalommal adott át boradományt az Egri Borvidék borász közössége az egri Markhot Ferenc Kórház dolgozóinak.

A kezdeményezés, amely a koronavírus-járvány idején indult, mára hagyománnyá vált.

Farkas László, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke 10-12 borászat prémium borait juttatta el az intézménybe.

„Ezekkel a borokkal szeretnénk kicsit ünnepibbé tenni a kórház dolgozóinak karácsonyát. Ez egy apró gesztus a részünkről, amivel hálánkat fejezzük ki a munkájukért.”

Az adományt dr. Mátrai Zsolt, a gyermekosztály vezető főorvosa vette át, aki az osztályon dolgozó minden munkatársának ajándékoz majd belőle.

A borok tehát nemcsak az ünnepi asztalt díszítik, hanem egy kicsit közelebb hozzák a borvidék közösségét és a kórház dolgozóit is.

Egy újabb példa arra, hogyan lehet a helyi értékeket és az összefogást az ünnepi időszakban kiemelni – mindezt egy pohár egri bor kíséretében.

TOVÁBB

Ízek Viadala eredmények, avagy hol kóstolhatod meg a nyertes fogásokat év végéig

2024.11.07.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok gasztronómiai rendezvény sorozat mindent átfogó program eleme, az Ízek Viadala I Főzőverseny Egri Bikavérre hangolva volt idén októberben.

10 különböző Egri Borvidéki étterem versengett egymással októberben a vendégek és a zsűri kegyeiért Egri Bikavérhez készített finomságokkal.
Célunk az volt, hogy bevonjuk az éttermekbe járó közönséget a kóstolgatásba, népszerűsítsük az Egri Bikavért és a helyi gasztronómiát, valamint növeljük a közösségi élményt és vendég számot az éttermekben, cukrászdákban.

Előétel kategória
Arany minősítés: 1552 Étterem
Ezüst minősítés: Flamingo Bistro Bár

Főétel kategória
Arany minősítés: Lumen Étterem
Ezüst minősítés: Forst-Ház Étterem

Desszert kategória
Arany minősítés: Zsenge inFúzió
Ezüst minősítés: Trakta by Nomád

Közönség kedvence
Arany minősítés: Macok Bisztró
Ezüst minősítés: Sulyom Tájétterem

Tekintsd meg galériánkat az ünnepélyes eredményhirdetésről

Szívből ajánljuk, hogy kóstoljátok meg a nyertes fogásokat, azokban az éttermekben, amelyek arany minősítést kaptak az idei Ízek Viadala Főzőversenyen.

A nyertes fogások 2024.12.31-ig kóstolhatóak.

TOVÁBB

Mutatjuk kik és miért kaptak idén Egri Bikavérért díjat

2024.11.06.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok keretein belül, október 18-án rendeztük meg harmadik alkalommal az Egri Bikavér Vacsoraestet, amely során három személynek adtunk át Egri Bikavérért Díjat.

Az Egri Bikavér Vacsoraest megrendezésének egyik célja a díjátadás maga, túl azon, hogy szeretnénk megmutatni, mennyit fejlődött az Egri Bikavérek minősége, hogy milyen finom az Egri Bikavér.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Cseh-Andras

Cseh András és Cseh Andrásné

Az Egri Bikavér Ünnep ötlete 1996-ban született meg, és azóta az egri borvidék egyik legnagyobb hagyományőrző eseményévé vált. Az akkori Egri Bikavér Ünnepe Szent Donát Napján névre hallgató rendezvény alapítói Thummerer Vilmos, a Hegyközség elnöke; Dula Bence egri hegybíró; Bíró József, a Hotel Eger-Park igazgatója; Marosfalvi László, a Talizmán Étterem tulajdonosa; Barócsi Tibor, a Polgármesteri Hivatal irodavezetője; Bakondi Endre

Az első Bikavér Ünnep 1997-ben került megrendezésre Eger szívében, a Dobó téren, ahol 12 borászat és 12 étterem vett részt, bemutatva kézműves borokat és ételkülönlegességeket. Olyan ikonikus helyek is megjelentek, mint a Gundel Étterem, amelynek saját egri borászata és Bikavére volt Hagymási József vezetésével.
A rendezvény központi eleme az ételek és borok harmonizálása volt, amit egy szakértő zsűri értékelt. A fesztivál kizárólag Egri Bikavéreket mutatott be, és óriási sikert aratott. Ennek eredményeképpen döntés született a rendezvény évenkénti megismétléséről, amely hagyományt teremtett.

Ma azonban különösen fontos napot ünneplünk, hiszen olyan személyeket is köszönthetünk, akik kiemelkedő munkájával, elkötelezettségével és szenvedélyével gazdagították aktívan hosszú évtizedekig nemcsak az Egri Bikavér hagyományát, hanem a magyar borgasztronómia egészét is.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Gal-Lajos

Dr. Gál Lajos

Dr. Gál Lajos elévülhetetlen érdemeket szerzett az egri borok, ezen belül az egri bikavér eredetvédelmi rendszerének és szabályzatának kidolgozásában.
Évtizedeken keresztül volt meghatározó tagja a borvidék irányító testületének és a mai napig elismert szaktekintélye a borvidék termelői közösségének. Az általa javasolt eredetvédelmi rendszer és a termékleírások alapul szolgáltak minden magyarországi borvidék számára is.

Aktív pályája során több év tudományos kutatómunkát áldozott az egri bikavér fejlesztésére. Doktori dolgozatát AZ EGRI BIKAVÉR MINŐSÉGFEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI címmel védte meg a budapesti Corvinus Egyetemen.
A bortermelés során is kiemelten foglalkozik az Egri bikavérrel. Az általa termelt és jegyzett borok magas minőségben, méltó módon képviselték és képviseli az egri borvidéket.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-04

Szívből gratulálunk a díjazottaknak,
EBHT

TOVÁBB