MENU

Egri érmek Franciaországból

2023.08.02.
Győrfi Alexandra

Negyvenhetedik alkalommal rendezték meg a Challenge International du Vin borversenyt. Az Ostoros Családi Pincészet egyik bora nemcsak aranyérmet, hanem különdíjat is kiérdemelt. A borversenyről a Rege Birtok, a Soltész Borbirtok, a Petrény Winery, az Egri Korona Borház és a Mészhegy Borászat is büszkélkedhet éremmel.

1976 óta rendezik meg a neves borversenyt Bordeaux-ban, ahol a termelőkből, kereskedőkből és borszakértőkből álló 100 fős zsűri kóstolja végig vakkóstolással a nevezett borokat. Az idei évben 24 ország 2666 bormintájából 799 bor nyert el arany- vagy ezüstérmet.

Igazán kiemelkedő teljesítmény az Ostoros Családi Pincészet részéről, hogy az idei évben a 2022-es évjáratú Ostoros Irsai Olivér boruk nemcsak aranyéremmel, hanem különdíjjal is büszkélkedhet a borversenyről.

„Büszkék vagyunk rá, hogy az Irsai Olivér mára a borászatunk egyik legfontosabb fehérborává vált. Gondos munkával egy kellemes, illatos, fajtajelleges, jó savérzetű, könnyed bort készítettünk, melyet most nemzetközileg is elismertek, idén már másodszor” – osztotta meg velünk gondolatait Soltész Gergő, a pincészet képviselője.

Az Egri Korona Borháznál is nagy az öröm, ugyanis 3 boruk hozott haza aranyérmet az idei megmérettetésről.

„Minden évben nagy büszkeséggel tölt el bennünket a világ egyik legrangosabb borversenyén boraink szereplése, de az idén tavaszi „aranyeső” külön öröm, hiszen a nemzetközi borbírák 3 borunknak aranyérmet ítéltek oda, ami mindenképpen azt jelenti számunkra, hogy a Jumurdzsák Egri Syrah, a Selection Egri Cuvée és a Selection Egri Cabernet Sauvignon boraink életszakaszuk csúcsán vannak, továbbá azt, hogy rangja van a magyar és azon belül is az egri bornak a világban” – büszkélkedett az Egri Korona Borház csapata.

A Rege Birtok 2021-es évjáratú Rege Egri Olaszrizling Grand Superior tételét az ostorosi Tag-dűlő 34 éves olaszrizlingtőkéiről szüretelték.

„Határozott elegancia. Érett, virágos, barackos illatok és ízek, leheletnyi hordóval fűszerezve, köszönhetően a reduktív és a hordós érlelés tökéletes egyensúlyának. Nagy öröm és megtiszteltetés, hogy a világ talán legismertebb borversenyén ilyen kiváló eredménnyel szerepelt kedvenc fehérborunk” – nyilatkozta a pincészet csapata.

Az egri éremlista:

Különdíj – Legjobb fehérbor

Ostoros Családi Pincészet Ostoros Irsai Olivér 2022

Aranyérem

Egri Korona Borház Jumurdzsák Egri Syrah 2016
Egri Korona Borház Egri Cuvée 2017
Egri Korona Borház Selection Egri Cabernet Sauvignon 2017
Ostoros Családi Pincészet Ostoros Irsai Olivér 2022
Petrény Winery Chardonnay Battonage 2021
Petrény Winery Padok 2016
Petrény Winery Egri Pinot Noir Superior 2017
Rege Birtok Rege Egri Olaszrizling Grand Superior 2021
Soltész Borbirtok Soltész Egri Chardonnay 2021

Ezüstérem

Mészhegy Borászat Syrah 2018

További cikkek

Aranysor az egri boroknak Ázsiából

2023.09.22.
Tóth Adrienn

Kizárólag aranyérmeket nyertek az egri borok az Asia Wine Trophy, azaz az Ázsiai Bortrófea idei világversenyén. A megmérettetésről a Petrény Winery három csillogó érmet hozott haza érlelt vörösboraival, a Soltész Borbirtok pedig egy hordós…

TOVÁBB

Egerben is szüretelnek a borászok

2023.09.15.
Tóth Adrienn

Hűvös klímájú borvidékként nem Egerben startol először a szüreti időszak az országban. A korai érésű fajtákkal, elsősorban könnyed fehérborok, rozék, valamint pezsgők és pét-natok alapanyagainak szedésével szeptember közepén azonban megkezdődött az idei szezon. A…

TOVÁBB

Szüreti program a Szépasszony-völgyben

2023.09.08.
Győrfi Alexandra

Elérkeztünk a borászok életében az egyik legizgalmasabb időszakhoz, a szürethez. A szüreti hangulatot átadva a szépasszony-völgyi borászok kiváló borokkal, különleges gasztronómiai kínálattal, számos programmal és izgalmas szüreti játékokkal várják szeptember 16-17. között az Egerbe…

TOVÁBB