MENU

Egri érmek Franciaországból

2023.08.02.
Győrfi Alexandra

Negyvenhetedik alkalommal rendezték meg a Challenge International du Vin borversenyt. Az Ostoros Családi Pincészet egyik bora nemcsak aranyérmet, hanem különdíjat is kiérdemelt. A borversenyről a Rege Birtok, a Soltész Borbirtok, a Petrény Winery, az Egri Korona Borház és a Mészhegy Borászat is büszkélkedhet éremmel.

1976 óta rendezik meg a neves borversenyt Bordeaux-ban, ahol a termelőkből, kereskedőkből és borszakértőkből álló 100 fős zsűri kóstolja végig vakkóstolással a nevezett borokat. Az idei évben 24 ország 2666 bormintájából 799 bor nyert el arany- vagy ezüstérmet.

Igazán kiemelkedő teljesítmény az Ostoros Családi Pincészet részéről, hogy az idei évben a 2022-es évjáratú Ostoros Irsai Olivér boruk nemcsak aranyéremmel, hanem különdíjjal is büszkélkedhet a borversenyről.

„Büszkék vagyunk rá, hogy az Irsai Olivér mára a borászatunk egyik legfontosabb fehérborává vált. Gondos munkával egy kellemes, illatos, fajtajelleges, jó savérzetű, könnyed bort készítettünk, melyet most nemzetközileg is elismertek, idén már másodszor” – osztotta meg velünk gondolatait Soltész Gergő, a pincészet képviselője.

Az Egri Korona Borháznál is nagy az öröm, ugyanis 3 boruk hozott haza aranyérmet az idei megmérettetésről.

„Minden évben nagy büszkeséggel tölt el bennünket a világ egyik legrangosabb borversenyén boraink szereplése, de az idén tavaszi „aranyeső” külön öröm, hiszen a nemzetközi borbírák 3 borunknak aranyérmet ítéltek oda, ami mindenképpen azt jelenti számunkra, hogy a Jumurdzsák Egri Syrah, a Selection Egri Cuvée és a Selection Egri Cabernet Sauvignon boraink életszakaszuk csúcsán vannak, továbbá azt, hogy rangja van a magyar és azon belül is az egri bornak a világban” – büszkélkedett az Egri Korona Borház csapata.

A Rege Birtok 2021-es évjáratú Rege Egri Olaszrizling Grand Superior tételét az ostorosi Tag-dűlő 34 éves olaszrizlingtőkéiről szüretelték.

„Határozott elegancia. Érett, virágos, barackos illatok és ízek, leheletnyi hordóval fűszerezve, köszönhetően a reduktív és a hordós érlelés tökéletes egyensúlyának. Nagy öröm és megtiszteltetés, hogy a világ talán legismertebb borversenyén ilyen kiváló eredménnyel szerepelt kedvenc fehérborunk” – nyilatkozta a pincészet csapata.

Az egri éremlista:

Különdíj – Legjobb fehérbor

Ostoros Családi Pincészet Ostoros Irsai Olivér 2022

Aranyérem

Egri Korona Borház Jumurdzsák Egri Syrah 2016
Egri Korona Borház Egri Cuvée 2017
Egri Korona Borház Selection Egri Cabernet Sauvignon 2017
Ostoros Családi Pincészet Ostoros Irsai Olivér 2022
Petrény Winery Chardonnay Battonage 2021
Petrény Winery Padok 2016
Petrény Winery Egri Pinot Noir Superior 2017
Rege Birtok Rege Egri Olaszrizling Grand Superior 2021
Soltész Borbirtok Soltész Egri Chardonnay 2021

Ezüstérem

Mészhegy Borászat Syrah 2018

További cikkek

Négy új tag az Egri Bikavér Lovagrendben és két nagydíj az Egri Bor Ünnepe borversenyen

2024.07.15.

Újabb tagokat köszönthetünk az Egri Bikavér Lovagrendben, akiknek az avatására ünnepélyes körülmények között 2024-ben is az Egri Bor Ünnepén került sor.

Borászok közül a Juhász Testvérek Pincészetének ügyvezetőjét és főborászát, Juhász Ádámot választották.
Gasztronómiai körökből, Macsinka János, Gundel díjas séfet, a Macok Bisztró tulajdonosát köszönthetjük.
És idén lett két professzorunk is, Dr. Halmai Péter, közgazdász professzor, az MTA tagja, egyetemi professzor a BME-n és az NKE-n is. Valamint tiszteletbeli taggá avatták dr. Cs. Varga István irodalomtörténész és történelem professzort.

2024-ben az Egri Bor Ünnep győztes borai pedig az alábbiak lettek:

Egri Csillag kategóriában Gál Lajos Kamra-völgy 2021 Grand Superiorja, az Egri Bikavér kategória győztese pedig Csutorás Ferenc Vulcanic Noire Egri Bikavér 2021-es superiorja lett.
Szívből gratulálunk minden új tagnak és győztesnek!

TOVÁBB

Egri Borünnep 2024 nyitó nap és díjazottok

2024.07.12.

𝗔𝘇 𝗘𝗴𝗿𝗶 𝗕𝗼𝗿𝘂̈𝗻𝗻𝗲𝗽 𝗻𝘆𝗶𝘁𝗼́ 𝗻𝗮𝗽𝗷𝗮́𝗻, az alábbi szőlő- és bortermelőknek nyújtottak át díjakat, melyhez szívből gratulálunk!

» 2023-as Év Szőlőtermelője Stumpf Péter lett.
» 2023-as Év bortermelője Tarjányi Gyula lett.
» A Hordós Attila Emlékdíjat, mely vándordíj évente más-más borvidéken talál gazdára, idén Szuromi Misi kapta.

Tóth Feri bácsit, 85. születésnapja alkalmából dr. Lőrincz György borász köszöntötte.

TOVÁBB

SZAKMAI BORKÓSTOLÓ EGERBEN, EGY VENDÉG SZEMÉVEL

2024.07.12.

Tegnap újra szerelmes lettem az egri borba. Egészen különleges eseményen vehettem részt a Gál Tibor Fúzióban. Első alkalommal valósulhatott meg egy olyan tematikus szakmai borkóstoló, amelynek a célja az volt, hogy az egri borvidék vendéglátóhelyein és turisztikai szolgáltatóinál a vendégeket kiszolgáló különböző szakemberek kifejezetten egri borvidéki minőségi bortermelők nyári, őszi kínálatba illeszthető tételeit kóstolhassák meg és beszélgethessenek egymással lehetséges ételpárosításokról, napszakhoz, hangulathoz, rendezvényekhez ajánlható borokról vagy bármiről borok és emberek kapcsán. A borászok a nyárhoz illeszkedve a kínálatukból a hűsítő fehér és könnyű vörös boraikat hozták magukkal a sétáló kóstolóra.

Az esemény egyik fő tapasztalata az hogy az egri éttermek jelentős részében a borkínálat megegyezik vagy alig különbözik a nagy bevásárló láncok polcainak választékától, pedig az egri borvidék egyre magasabb színvonalú és egyre sokszínűbb, izgalmas palettával rendelkezik és a minőségi termelők tudatos, akár közvetlen B2B értékesítési rendszerekkel is állnak a vendéglátóhelyek rendelkezésére. A borvidék kínálatából minden igényt kielégítő „nagyon egri” csúcsminőségű borlapot lehet összeállítani mindegyik árfekvésben.

Akkor vajon mi hiányzik, hogy Egerben is megvalósulhasson az a vendégélmény, amit más borvidékeken is átélhet az ember? A szervezők szerint az, hogy azok az emberek, hogy azok akik a vendégekkel találkoznak, bor ajánlanak, azok sakát maguk is átélhessék ezt az élményt. Ez a szakmai kóstoló túlteljesítette ezt a vágyat.

Az élmény számomra ismeretlen volt. Turisztikai szakemberként első alkalommal vehettem részt terroir és évszakspecifikus, ezesetben nyári egri borkóstolón, de remélem nem utoljára. Ezzel a kicsit beszűkült tudatállapottal – amit azért említek meg, mert sok boomer és x-es kortársamnál tapasztalom ezt a nehéz örökséget – meglepetéssel tapasztaltam, milyen változatos és csodálatos ízvilágú fehér fajtabor választékkal szolgálnak az egri borvidék termelői. Pedig, ha belegondolok abba, hogy északi és relatív nagy térszint feletti magasságban terülnek el a szőlőbirtokok, még a klíma melegedésével együtt is a leghűvösebb hazai borvidék az egri, ami kedvez a fehér borszőlőnek.

Kóstoltam pl. olyan felhőkönnyű Sauvignon Blanc-t a Stumpf Pincészettől, amit még egy forró nyári napon is bármely napszakban el tudok képzelni hűsítőnek, ugyanígy a Szuromi Misi sillerét is. Nagyon élveztem a különböző termelők egri csillagai közötti különbségek felfedezését is. Azt tudtam, hogy a kadarka és a syrah lágyabb ízvilága kifejezetten feldobnak egy nyári estét, de az új élmény volt, hogy egy Superior Egri Bikavér fiatalon, pl. a Böjt Borászat 2021-es bikavére, kifejezetten hűsítő. Az érzékszerveim mellett a rengeteg ismeret és szenvedély is lenyűgözött, amit az egri, ostorosi, andornaktályai, egerszalóki és egerszóláti borászok megosztottak velünk.

próbáljak ki. Akkor lennék a legboldogabb, ha egriként ezt megtehetném bármelyik étteremben, ahova elmegyek ebédelni, vacsorázni vagy akárcsak egy jó baráti beszélgetésre. Ehhez azonban valószínűleg jó pár hasonló szakmai kóstoló eseményre szükség van még, mert sajnos a vendéglátósok kisebb számban képviselték a szektort, mint a borászok. Azonban akik eljöttek Egerből és a térségből, hasonló lelkesedést tapasztaltam.

Mindannyian megegyeztünk abban, hogy hasznos lenne gyakrabban ilyen szakmai kóstolókon részt venni és tanulni, aztán tovább adni az élményt a vendégnek.

TOVÁBB