MENU

Egri díjazottak a BudWine borversenyen

2023.07.25.
Győrfi Alexandra

Borversenyt tartott a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Budapest Airport, ahol ismét eredményesen szerepeltek az egri borok. A Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok 10, a Varsányi Pincészet 9, az Egri Korona Borház és a Juhász Testvérek Pincészete 7-7, a Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok 5, a Korózs Pincészet és Szőlőbirtok 3, a Havas & Tímár Pincészet pedig 1 érmes borral büszkélkedhet. A Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok elnyerte kategóriájában a Champion-díjat, így a 2019-es Bolyki és Bolyki Superior Bikavér boruk büszke tulajdonosa a BUD Wine címnek.

A borversenyen a Budapest Airport a legfontosabb partnereivel közösen, vakkóstolás útján választotta ki azt a négy bort, mely a jövőben Magyarország kapuját képviseli.

A versenyre négy kategóriában nevezhettek a borászatok: prémium vörösbor, prémium fehérbor, gasztrovörösbor és gasztrofehérbor.

A megmérettetésre, ahol a közel 80 tagból álló zsűri értékelte a borokat, 87 hazai borászat összesen 321 bort küldött be a következő megoszlásban: 75 prémium vörös, 73 prémium fehér, 69 gasztrovörös, 104 gasztrofehér. A bírálat során figyelembe vették a bor színét, tisztaságát, illat- és ízintenzitását és karakterességét is.

„A Budapest Airport bora nemcsak elegáns ajándék partnereink számára, hanem remek lehetőség arra is, hogy egyes rendezvényeken reprezentálja a vállalat számára fontos értékeket: a minőséget és a kiváló ízlést. Egy-egy kiváló, a Budapest Airporthoz illő bor remek jelkép és remek ajándék, mely egyúttal a kiemelkedő magyar borkultúrát is támogatja” – nyilatkozta Valentínyi Katalin, a Budapest Airport kommunikációs és kormányzati kapcsolatok vezérigazgató-helyettese.

Következzen az egri éremtáblázat:

A legeredményesebb borászatok között szerepel a Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok, aki a gasztrovörösbor kategóriában Champion-díjat érdemelt ki, ezzel a 2019-es Bolyki és Bolyki Superior Bikavér boruk bekerült a BUD Wine cím győztesei közé.

Gasztrofehérborok

Ezüst

Egri Korona Borház Cecey Vicuska Debrői Hárslevelű 2019

Bronz

Egri Korona Borház Dobó Katica Egri Chardonnay 2021
Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok Egri Csillag 2022
Juhász Testvérek Pincészete Egri Chardonnay 2021
Varsányi Pincészet Family Selection Egri Olaszrizling 2019
Varsányi Pincészet Family Selection Egri Csillag 2022
Varsányi Pincészet Family Selection Sauvignon Blanc 2021
Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok Királyleányka 2022
Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok Egri Terra 2022
Juhász Testvérek Pincészete Egri Csillag 2022

Gasztrovörösborok

Nagy arany

Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok Bolyki és Bolyki Bikavér Superior 2019

Arany

Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok Cabernet Franc–Merlot 2019
Egri Korona Borház Selection Egri Bikavér 2018

Ezüst

Korózs Szőlőbirtok és Pincészet Egri Bikavér 2020
Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok Indián Nyár 2019
Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok Bertram Cuvée 2020

Bronz

Juhász Testvérek Pincészete Cabernet Sauvignon 2021
Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok Terra Vörös 2018
Havas & Tímár Pincészet Franom 2019
Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok Bikavér Classic 2020
Varsányi Pincészet Family Selection Egri Bikavér 2019
Juhász Testvérek Pincészete Egri Bikavér 2020
Egri Korona Borház Selection Egri Cabernet Sauvignon Barrique 2017
Egri Korona Borház Selection Egri Cabernet Sauvignon–Kékfrankos 2017

Prémium Fehérborok

Ezüst

Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok Egri Csillag Superior 2018
Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok Metha Thema Superior Hárslevelű 2019

Bronz

Varsányi Pincészet Grand Selection Verpeléti Olaszrizling 2018
Korózs Szőlőbirtok és Pincészet Egri Csillag 2021
Varsányi Pincészet Grand Selection Egri Csillag Superior 2019

Prémium Vörösborok

Nagy Arany

Juhász Testvérek Pincészete Egri Kékfrankos Grand Selection 2016
Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok Bikavér Superior 2017

Arany

Varsányi Pincészet Grand Selection Egri Bikavér Superior 2019
Egri Korona Borház Bornemissza Egri Kékfrankos Barrique 2016

Ezüst

Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok Rébus Cuvée 2017
Egri Korona Borház Jumurdzsák Egri Vörös 2016
Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok Cabernet Franc Superior Válogatás 2016
Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok Cabernet Franc 2019

Bronz

Varsányi Pincészet Grand Selection Egri Cabernet Sauvignon Superior 2018
Varsányi Pincészet Grand Selection Egri Cabernet Franc Superior 2018
Juhász Testvérek Pincészete Gesztenyés Egri Merlot Superior 2016
Juhász Testvérek Pincészete Egri Bikavér Prémium Selection 2021
Korózs Szőlőbirtok és Pincészet Syrah Superior 2018

 

További cikkek

Körbeér a segítség

2024.12.19.

Egri borászok ünnepi ajándéka a Markhot Ferenc Kórháznak.

Idén már ötödik alkalommal adott át boradományt az Egri Borvidék borász közössége az egri Markhot Ferenc Kórház dolgozóinak.

A kezdeményezés, amely a koronavírus-járvány idején indult, mára hagyománnyá vált.

Farkas László, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke 10-12 borászat prémium borait juttatta el az intézménybe.

„Ezekkel a borokkal szeretnénk kicsit ünnepibbé tenni a kórház dolgozóinak karácsonyát. Ez egy apró gesztus a részünkről, amivel hálánkat fejezzük ki a munkájukért.”

Az adományt dr. Mátrai Zsolt, a gyermekosztály vezető főorvosa vette át, aki az osztályon dolgozó minden munkatársának ajándékoz majd belőle.

A borok tehát nemcsak az ünnepi asztalt díszítik, hanem egy kicsit közelebb hozzák a borvidék közösségét és a kórház dolgozóit is.

Egy újabb példa arra, hogyan lehet a helyi értékeket és az összefogást az ünnepi időszakban kiemelni – mindezt egy pohár egri bor kíséretében.

TOVÁBB

Ízek Viadala eredmények, avagy hol kóstolhatod meg a nyertes fogásokat év végéig

2024.11.07.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok gasztronómiai rendezvény sorozat mindent átfogó program eleme, az Ízek Viadala I Főzőverseny Egri Bikavérre hangolva volt idén októberben.

10 különböző Egri Borvidéki étterem versengett egymással októberben a vendégek és a zsűri kegyeiért Egri Bikavérhez készített finomságokkal.
Célunk az volt, hogy bevonjuk az éttermekbe járó közönséget a kóstolgatásba, népszerűsítsük az Egri Bikavért és a helyi gasztronómiát, valamint növeljük a közösségi élményt és vendég számot az éttermekben, cukrászdákban.

Előétel kategória
Arany minősítés: 1552 Étterem
Ezüst minősítés: Flamingo Bistro Bár

Főétel kategória
Arany minősítés: Lumen Étterem
Ezüst minősítés: Forst-Ház Étterem

Desszert kategória
Arany minősítés: Zsenge inFúzió
Ezüst minősítés: Trakta by Nomád

Közönség kedvence
Arany minősítés: Macok Bisztró
Ezüst minősítés: Sulyom Tájétterem

Tekintsd meg galériánkat az ünnepélyes eredményhirdetésről

Szívből ajánljuk, hogy kóstoljátok meg a nyertes fogásokat, azokban az éttermekben, amelyek arany minősítést kaptak az idei Ízek Viadala Főzőversenyen.

A nyertes fogások 2024.12.31-ig kóstolhatóak.

TOVÁBB

Mutatjuk kik és miért kaptak idén Egri Bikavérért díjat

2024.11.06.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok keretein belül, október 18-án rendeztük meg harmadik alkalommal az Egri Bikavér Vacsoraestet, amely során három személynek adtunk át Egri Bikavérért Díjat.

Az Egri Bikavér Vacsoraest megrendezésének egyik célja a díjátadás maga, túl azon, hogy szeretnénk megmutatni, mennyit fejlődött az Egri Bikavérek minősége, hogy milyen finom az Egri Bikavér.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Cseh-Andras

Cseh András és Cseh Andrásné

Az Egri Bikavér Ünnep ötlete 1996-ban született meg, és azóta az egri borvidék egyik legnagyobb hagyományőrző eseményévé vált. Az akkori Egri Bikavér Ünnepe Szent Donát Napján névre hallgató rendezvény alapítói Thummerer Vilmos, a Hegyközség elnöke; Dula Bence egri hegybíró; Bíró József, a Hotel Eger-Park igazgatója; Marosfalvi László, a Talizmán Étterem tulajdonosa; Barócsi Tibor, a Polgármesteri Hivatal irodavezetője; Bakondi Endre

Az első Bikavér Ünnep 1997-ben került megrendezésre Eger szívében, a Dobó téren, ahol 12 borászat és 12 étterem vett részt, bemutatva kézműves borokat és ételkülönlegességeket. Olyan ikonikus helyek is megjelentek, mint a Gundel Étterem, amelynek saját egri borászata és Bikavére volt Hagymási József vezetésével.
A rendezvény központi eleme az ételek és borok harmonizálása volt, amit egy szakértő zsűri értékelt. A fesztivál kizárólag Egri Bikavéreket mutatott be, és óriási sikert aratott. Ennek eredményeképpen döntés született a rendezvény évenkénti megismétléséről, amely hagyományt teremtett.

Ma azonban különösen fontos napot ünneplünk, hiszen olyan személyeket is köszönthetünk, akik kiemelkedő munkájával, elkötelezettségével és szenvedélyével gazdagították aktívan hosszú évtizedekig nemcsak az Egri Bikavér hagyományát, hanem a magyar borgasztronómia egészét is.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-Gal-Lajos

Dr. Gál Lajos

Dr. Gál Lajos elévülhetetlen érdemeket szerzett az egri borok, ezen belül az egri bikavér eredetvédelmi rendszerének és szabályzatának kidolgozásában.
Évtizedeken keresztül volt meghatározó tagja a borvidék irányító testületének és a mai napig elismert szaktekintélye a borvidék termelői közösségének. Az általa javasolt eredetvédelmi rendszer és a termékleírások alapul szolgáltak minden magyarországi borvidék számára is.

Aktív pályája során több év tudományos kutatómunkát áldozott az egri bikavér fejlesztésére. Doktori dolgozatát AZ EGRI BIKAVÉR MINŐSÉGFEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI címmel védte meg a budapesti Corvinus Egyetemen.
A bortermelés során is kiemelten foglalkozik az Egri bikavérrel. Az általa termelt és jegyzett borok magas minőségben, méltó módon képviselték és képviseli az egri borvidéket.

EGRI BIKAVÉRÉRT DÍJAZOTTAK 2024-04

Szívből gratulálunk a díjazottaknak,
EBHT

TOVÁBB