MENU

Egri díjazottak a BudWine borversenyen

2023.07.25.
Győrfi Alexandra

Borversenyt tartott a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Budapest Airport, ahol ismét eredményesen szerepeltek az egri borok. A Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok 10, a Varsányi Pincészet 9, az Egri Korona Borház és a Juhász Testvérek Pincészete 7-7, a Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok 5, a Korózs Pincészet és Szőlőbirtok 3, a Havas & Tímár Pincészet pedig 1 érmes borral büszkélkedhet. A Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok elnyerte kategóriájában a Champion-díjat, így a 2019-es Bolyki és Bolyki Superior Bikavér boruk büszke tulajdonosa a BUD Wine címnek.

A borversenyen a Budapest Airport a legfontosabb partnereivel közösen, vakkóstolás útján választotta ki azt a négy bort, mely a jövőben Magyarország kapuját képviseli.

A versenyre négy kategóriában nevezhettek a borászatok: prémium vörösbor, prémium fehérbor, gasztrovörösbor és gasztrofehérbor.

A megmérettetésre, ahol a közel 80 tagból álló zsűri értékelte a borokat, 87 hazai borászat összesen 321 bort küldött be a következő megoszlásban: 75 prémium vörös, 73 prémium fehér, 69 gasztrovörös, 104 gasztrofehér. A bírálat során figyelembe vették a bor színét, tisztaságát, illat- és ízintenzitását és karakterességét is.

„A Budapest Airport bora nemcsak elegáns ajándék partnereink számára, hanem remek lehetőség arra is, hogy egyes rendezvényeken reprezentálja a vállalat számára fontos értékeket: a minőséget és a kiváló ízlést. Egy-egy kiváló, a Budapest Airporthoz illő bor remek jelkép és remek ajándék, mely egyúttal a kiemelkedő magyar borkultúrát is támogatja” – nyilatkozta Valentínyi Katalin, a Budapest Airport kommunikációs és kormányzati kapcsolatok vezérigazgató-helyettese.

Következzen az egri éremtáblázat:

A legeredményesebb borászatok között szerepel a Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok, aki a gasztrovörösbor kategóriában Champion-díjat érdemelt ki, ezzel a 2019-es Bolyki és Bolyki Superior Bikavér boruk bekerült a BUD Wine cím győztesei közé.

Gasztrofehérborok

Ezüst

Egri Korona Borház Cecey Vicuska Debrői Hárslevelű 2019

Bronz

Egri Korona Borház Dobó Katica Egri Chardonnay 2021
Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok Egri Csillag 2022
Juhász Testvérek Pincészete Egri Chardonnay 2021
Varsányi Pincészet Family Selection Egri Olaszrizling 2019
Varsányi Pincészet Family Selection Egri Csillag 2022
Varsányi Pincészet Family Selection Sauvignon Blanc 2021
Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok Királyleányka 2022
Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok Egri Terra 2022
Juhász Testvérek Pincészete Egri Csillag 2022

Gasztrovörösborok

Nagy arany

Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok Bolyki és Bolyki Bikavér Superior 2019

Arany

Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok Cabernet Franc–Merlot 2019
Egri Korona Borház Selection Egri Bikavér 2018

Ezüst

Korózs Szőlőbirtok és Pincészet Egri Bikavér 2020
Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok Indián Nyár 2019
Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok Bertram Cuvée 2020

Bronz

Juhász Testvérek Pincészete Cabernet Sauvignon 2021
Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok Terra Vörös 2018
Havas & Tímár Pincészet Franom 2019
Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok Bikavér Classic 2020
Varsányi Pincészet Family Selection Egri Bikavér 2019
Juhász Testvérek Pincészete Egri Bikavér 2020
Egri Korona Borház Selection Egri Cabernet Sauvignon Barrique 2017
Egri Korona Borház Selection Egri Cabernet Sauvignon–Kékfrankos 2017

Prémium Fehérborok

Ezüst

Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok Egri Csillag Superior 2018
Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok Metha Thema Superior Hárslevelű 2019

Bronz

Varsányi Pincészet Grand Selection Verpeléti Olaszrizling 2018
Korózs Szőlőbirtok és Pincészet Egri Csillag 2021
Varsányi Pincészet Grand Selection Egri Csillag Superior 2019

Prémium Vörösborok

Nagy Arany

Juhász Testvérek Pincészete Egri Kékfrankos Grand Selection 2016
Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok Bikavér Superior 2017

Arany

Varsányi Pincészet Grand Selection Egri Bikavér Superior 2019
Egri Korona Borház Bornemissza Egri Kékfrankos Barrique 2016

Ezüst

Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok Rébus Cuvée 2017
Egri Korona Borház Jumurdzsák Egri Vörös 2016
Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok Cabernet Franc Superior Válogatás 2016
Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok Cabernet Franc 2019

Bronz

Varsányi Pincészet Grand Selection Egri Cabernet Sauvignon Superior 2018
Varsányi Pincészet Grand Selection Egri Cabernet Franc Superior 2018
Juhász Testvérek Pincészete Gesztenyés Egri Merlot Superior 2016
Juhász Testvérek Pincészete Egri Bikavér Prémium Selection 2021
Korózs Szőlőbirtok és Pincészet Syrah Superior 2018

 

További cikkek

A bor és a jóga találkozása Egerben

2024.02.13.
Koklács Kata

A jógában van egy tanítás, a brahmacsarja, azaz a mértékletesség elve. A brahmacsarja tanítása szerint a minőség fontosabb a mennyiségnél. Arra buzdít minket, hogy hozzuk ki a
maximumot a jó dolgokból: élvezzük a finom falatokat, a kortyokat és kerüljük el a szélsőségeket.
A borfogyasztásról mi is ezt valljuk. Amikor megkóstolunk egy minőségi, finom bort, nem az számít, hogy milyen gyorsan töltjük újra a poharat, hanem az, hogy kiélvezzünk minden
egyes kortyot, megfigyeljük az illatokat, ízeket, színeket. A minőségi borfogyasztás odafigyelést, teljes jelenlétet igényel.
Ezt a jelenlétet tudjuk gyakorolni a jógaszőnyegen is, ezért szépen lassan a jóga belekúszott az egri pincészetek életébe.
A Nap-völgy Borászat és Élménybirtok a Szépasszony-völgy eldugott kis utcájában található, ami nem csak mediterrán hangulatával, hanem a programjaival is elvarázsolja a vendégeket.
Több alkalommal is rendeztek tematikus vasárnapi Jóga&Brunch eseményeket, ahol a reggelt egy kellemes, teljes testet átmozgató jógaórával indítják a gyakorlók. A mozgás után
mindenki feltöltheti az energiaraktárait egy tápláló, svédasztalos reggelivel, finom kávéval.
Az étkezés mindig magával hoz egy jó hangulatú beszélgetést is, így mindenki kötetlenül falatozhat.
Ezek a komplex gasztronómiai élmények közelebb hozzák az embereket egymáshoz.
Minőségi időt tölthetünk el magunkkal, a szeretteinkkel, olyan pillanatokkal lehetünk gazdagabbak, amikor azt tudjuk mondani, igen, ezért érdemes élni.
A következő Jóga&Brunch 2024. március 3-án kerül megrendezésre, amire ezen az oldalon lehet jelentkezni.

Nemcsak a Szépasszony-völgyben láthatunk példát a bor és a jóga összefonódására, hanem a belvárosban is. Eger szívében, a Gál Tibor Fúzióban tematikus programok és különböző
jógaórák várják az érdeklődőket. Azoknak, akik szeretik a finom borokat, és a jógával is szemezgetnek, jó szívvel ajánljuk a Wine&Yoga programsorozatot. Az ilyen típusú jógaóra célja a könnyedség megtalálása, a kötöttség nélküli gyakorlás egy finom bor társaságában. A résztvevők páros gyakorlatok segítségével, pohárral a kézben jógáznak, oldott hangulatban. Igazi barátnős, vagy éppen anya-lánya program. Az érdeklődők 2024. április 19-én tudnak csatlakozni a következő Wine&Yoga eseményhez. Részletes információk a VisitEger oldalán találhatóak.
A Fúzió különlegessége, hogy a Borbár feletti rész egy jógastúdiónak ad otthont, ahol különböző jógastílusokat próbálhatnak ki a mozogni vágyók. Az órák után pedig,
mindenkinek lehetősége van megkóstolni a Gál Tibor borok valamelyikét akár egy vacsorával egybekötve. Az órákról és a regisztrációról az alábbi oldalon tudnak tájékozódni az
érdeklődők.

Ahogyan láthatjuk Egerben a bor és a jóga harmonikusan megfér egymás mellett, mindkettő képviseli a minőséget a mennyiség helyett, valamint azt, hogy a tárgyak helyett élményeket
gyűjtsünk. Természetesen, azt is megértjük, hogy nem mindenkit vonz a jóga, ezért adunk pár ötletet, hogy hogyan lehet beiktatni egy kis mozgást a bor és a szőlő közelségében.
Eger városa a dűlők ölelésében fekszik, ezért egy futás a szőlők közt mindig jó lehetőség, ha
töltekezni szeretnénk a friss levegőn. Aki igazán nagy kihívást keres magának az fusson fel a Nagy-Eged hegy tetejére, ahonnan a kilátás magáért beszél.
Az Egri Vár melletti Várfalsétány lépcsőinek megmászása még a rutinosokat is megállíthatja, ám a lépcsőzés után leülni az egyik padra egy pohár bor kíséretében és csodálni a naplementét
egy csodálatos élmény.

TOVÁBB

3 nap Egerben | különleges boros programok

2024.02.12.
Koklács Kata

Mindössze három napot töltesz el ebben a csodás városban? Összeszedtünk három olyan élményt és program lehetőséget az itt töltött idődre, amivel jobban megismerheted városunkat és finom borait. 

Pohárral Egerben túra | Belvárosi borozás

Eger szívében sétálni egy pohár finom borral a kezedben miért ne lenne az egyik legjobb élmény? A Gál Tibor Pincészet közreműködésével szervezett Pohárral Egerben túra során lehetőséged nyílik felfedezni Eger belvárosát, miközben a legfinomabb borokat kortyolgatod. A csoportos túra alatt nemcsak a város látnivalóit ismerheted meg, hanem bepillantást nyerhetsz a borkészítés titkaiba is, miközben a szakértő vezető megosztja veled a város történelmének érdekességeit. A csoportos túrán számos titkot és érdekességet megtudhatsz a városról és a borkészítés rejtelmeiről, csupán 2 óra alatt. Jelentkezz be a weboldalon található telefonszámon vagy fuzio@galtibor.hu e-mail címen keresztül. 

Borbusz szombatonként | júniustól – augusztusig

Egerben megannyi pincészet képviselteti magát kiváló minőségű boraival. A borbusz túra alkalmával lehetőséged nyílik arra, hogy ezekből néhányat végig kóstolj. A program keretein belül júniustól egészen augusztusig egy kijelölt útvonalon haladó busszal meglátogathatod az Egri Borvidék megannyi borászatát, csak meg kell tervezned hol szeretnél kóstolni. A járat szombatonként közlekedik, és a menetrendben meghatározott megállóknál bármikor fel- vagy leszállhatsz. A jegyedet felszálláskor a buszon tudod megvásárolni, amiért kapsz egy kupont, melynek beváltásakor kedvezményben részesülsz a kijelölt borászatokban. Keresd a menetrendet az alábbi oldalon. Gyere és használd ki ezt a kalandos lehetőséget és ismerd meg jobban az egri borkultúrát. Ez nemcsak egy borkóstoló, hanem egy valódi kulturális élmény is. Élvezd ki az itt töltött időd minden percét, hogy részese lehess Eger gazdag boros hagyományainak.

Dűlőtúra Tóthék birtokán | Távolabb a várostól

Csodás városunkat körülölelik és díszítik a kiváló minőségű dűlők, amelyeken megterem a gyönyörű kék és fehér szőlő. A Dűlőtúra során Tóth Katalin vezetésével felfedezheted a 7 hektáros terület minden szegletét, ahol Eger legkiválóbb dűlőjében a Síkhegyen barangolva elmerülhetsz a lenyűgöző látványban és megismerheted a termőföld egyedi jellemzőit. A csendes környezet, friss levegő és a természet közelsége segítenek a kikapcsolódásban és feltöltődésben, miközben elmélyedsz a borkészítés folyamataiban.  A sétán megkóstolhatod a különleges borokat, amelyek a helyi szőlőfajták egyedi karakterét hordozzák magukban. Jelentkezz a programra a egriborelmeny@gmail.com e-mail címen, vagy a  borászat weboldalán található telefonszámon. Ez a  túra nem csupán a borkóstolásra összpontosít, hanem az érzékek széles skáláját öleli fel, beleértve a látvány, illatokat és az érintés élményét is. 

Eger három nap alatt is lenyűgöző élményeket kínál, hisz ezeken a programokon mélyebben megismerheted a várost és élvezheted finom borait.

TOVÁBB

Egy nap Egerben, télen

2024.02.02.
Koklács Kata

Csak egy napra látogatsz el Egerbe és nem tudod merre indulj el?
Készítettünk számodra egy útitervet, amely segítségével felfedezheted Eger kincseit a hidegebb hónapokban is és igazi élményekkel gazdagodhatsz!
A belváros romantikus kis utcáin sétálva számos kávézó közül válogathatsz, térj be az egyikbe, töltsd fel az energiaraktáraidat és indulhat a kaland!
Látogass el a város ikonikus nevezetességébe, az Egri Várba, melynek felújított bástyájáról csodálatos kilátás nyílik a barokk épületekre, a hóval tarkított dűlőkre és a Bükk
hegycsúcsaira. Ha eldugott kincsek után kutatsz, térj be a Kopcsik Marcipániába, ahol Eger Oscar-díjas cukrászának, Kopcsik Lajosnak a műveit tekintheted meg.

A múzeummal szemben található a török uralom egyik legnagyobb, szemmel is látható lenyomata, a Minaret. A torony megmászása egy kisebb kardio edzéssel is felér, ám a panoráma mindenért kárpótolni fog. A mozgás után töltődj vissza, kóstolj bele az egri gasztronómiába! A város szívében, a Dobó
tér közelében számos étterem és kávézó közül válogathatsz, de ha csak borozni szeretnél, akkor a kanyargós kis utcákon több egri borász borboltját, borbárját vagy borászatát is megtalálod.
Igen, jól olvastad, sok más helytől eltérően Egerben a belterületen is vannak borászatok, ráadásul a várost egy alagút rendszer hálózza be. Ezek a pincék kiváló helyként szolgálnak a szőlőnek, ezért az egriek az egyik legféltettebb kincsüket, szüret után azonnal a városba tudják szállítani.
Jó tipp, ha autentikus környezetben szeretnél megismerkedni a borokkal, érdemes előre időpontot foglalni.

A bor-gasztronómiai kitérő után ismerd meg az éppen megújuló Bazilikát, hazánk második legnagyobb templomát, valamint a Líceumot, ahol kicsik és nagyok egyaránt
megismerkedhetnek a tudomány játékos formáival.
A nap végén pedig irány a Szépasszony-völgy, ahol nemcsak házias ételek, hanem a legjobb Egri Csillagok és Egri Bikavérek várnak arra, hogy megismerjétek őket.

TOVÁBB