MENU

Terroir

Hegyek, dombok, lankák

Az Egri borvidék a Bükk hegység délnyugati lankáin és az előtte elterülő Hevesi hegyhátságon fekszik. Az Északi-középhegység részét alkotó Bükk fontos szerepet tölt be borvidékünk klímájának alakításában. Véd a téli fagyok ellen, és a nyári és őszi meleg napok után innen érkező hegyi szelek gondoskodnak a nappalok és az éjszakák közötti hőmérséklet-különbségről. A szőlőültetvények rendszeres lehűlése teszi kiegyensúlyozottá a szőlő érésének folyamatát.

A szőlőink jellemzően 160-300 méter tengerszint feletti magasságon húzódnak, többségük fennsíkon, illetve ezek déli, nyugati és keleti fekvésű lankáin, tizenkilenc település határában. A szőlőterületek nagysága meghaladja az 5600 hektárt.

Ősi vulkánokon dolgozunk

Szőlőink többsége a kb. 20 millió éve itt működött, közepes nagyságú és sok kicsi vulkán hamujából keletkezett, riolittufán képződött barna erdőtalajon fejlődik. A borvidék északabbi részén rendzina, a délebbi részein inkább csernozjom talajok találhatók. A kombinációs lehetőségek skálája kifejezetten széles. A felső talajrétegek sokfélesége és vastagsága, az eltérő domborzati viszonyok adta egyedi mikroklímák szinte végtelen változatosságot hoznak létre. Így válnak egyedivé a vulkanikus borokat termő egri dűlők.

A legkisebb egyedi termőterületek, az egri dűlők önálló karaktere meghatározó jelentőségű az egri bor identitása szempontjából. Ezt bizonyítja, hogy Magyarország települései közül Egerhez kapcsolódik a legtöbb dűlő, szám szerint 71. A borvidéken pedig több mint 240 található.

Talajadottságok szempontjából kivételnek tekinthető a Nagy-Eged hegy, amely több mint ötszáz méteres csúcsával Közép-Európa legmagasabban fekvő szőlőültetvényeinek ad otthont. Nemcsak magassága teszi azonban különlegessé az Egedet, hanem az altalaja is, amely a környezetétől eltérően tengeri mészkőüledékre épül.

Hűvös klímán érő szőlők

Az Egri borvidék az északi szélesség 47,9 fokán helyezkedik el, a francia Chablis-hoz hasonlóan. A különbség az, hogy a Bükk védelme és a lejtők déli kitettsége miatt a nyár nálunk melegebb, és ezáltal borvidékünk alkalmas a magas minőségű vörösbor előállítására is. A borvilágban ritkaságnak számít, de Egerben egyaránt tudunk cool-climate fehér- és vörösborokat is készíteni.

A későn érkező tavasznak és a mérsékeltebb nyári és őszi időjárásnak köszönhető, hogy az itt termő szőlők megőrzik friss aromáikat és savtartalmukat. Ez mutatkozik meg azután az egri borok gyümölcsösségében és eleganciájában.