MENU

Egri Dűlők

Egri Dűlők

Az Egri borvidék eredetvédelmi rendszerét a helyi borászközösség úgy alakította ki, hogy könnyű eligazodást biztosítson a borfogyasztóknak. A három szintet egy piramisként képzelhetjük magunk elé. Ennek legszélesebb rétegét, a rendszer bázisát a classicus borok alkotják. Itt, legyen szó akár egri csillagokról, bikavérekről, egy szőlőfajtából készült borokról vagy házasításokról, a hangsúly általában a szőlőből származó elsődleges, friss gyümölcsaromákon van.

A superior borokra a bortípus függvényében egymástól eltérő, de szigorúbb előírások vonatkoznak. Minden superior bort érint azonban, hogy a classicus boroknál érettebb alapanyagból készülnek, így nagyobb arányban lehet jellemző rájuk például a hordós érlelés.

Egyedülálló Magyarországon és világszerte is csak nagy kevés borvidék jellemzője, hogy eredetvédelmi rendszerük csúcsára kizárólag olyan borok kerülnek, amelyekhez a szőlőalapanyag egyetlen dűlőből származik. A nemzetközi borvilág régóta legelismertebbnek számító borai annak köszönhetik értéküket, hogy különleges természeti adottságokkal bíró termőterületről származnak, amelyek sehol a világon nem megismételhetőek. Minél kisebb egy ilyen területi egység, annál limitáltabb az innen kikerülő borok mennyisége. Ez adja az alapját a világ olyan kiemelkedő termőterületeinek, mint Burgundia vagy Rheingau. Az egri eredetvédelmi rendszer csúcsát jelentő grand superior borokhoz a szőlő kizárólag egy dűlőről szüretelhető, és e dűlő megnevezése ennek megfelelően jól látható a borok címkéjén is.

Kapcsolódó cikkek

Négy új tag az Egri Bikavér Lovagrendben és két nagydíj az Egri Bor Ünnepe borversenyen

2024.07.15.

Újabb tagokat köszönthetünk az Egri Bikavér Lovagrendben, akiknek az avatására ünnepélyes körülmények között 2024-ben is az Egri Bor Ünnepén került sor.

Borászok közül a Juhász Testvérek Pincészetének ügyvezetőjét és főborászát, Juhász Ádámot választották.
Gasztronómiai körökből, Macsinka János, Gundel díjas séfet, a Macok Bisztró tulajdonosát köszönthetjük.
És idén lett két professzorunk is, Dr. Halmai Péter, közgazdász professzor, az MTA tagja, egyetemi professzor a BME-n és az NKE-n is. Valamint tiszteletbeli taggá avatták dr. Cs. Varga István irodalomtörténész és történelem professzort.

2024-ben az Egri Bor Ünnep győztes borai pedig az alábbiak lettek:

Egri Csillag kategóriában Gál Lajos Kamra-völgy 2021 Grand Superiorja, az Egri Bikavér kategória győztese pedig Csutorás Ferenc Vulcanic Noire Egri Bikavér 2021-es superiorja lett.
Szívből gratulálunk minden új tagnak és győztesnek!

TOVÁBB