MENU

Egri Dűlők

Egri Dűlők

Az Egri borvidék eredetvédelmi rendszerét a helyi borászközösség úgy alakította ki, hogy könnyű eligazodást biztosítson a borfogyasztóknak. A három szintet egy piramisként képzelhetjük magunk elé. Ennek legszélesebb rétegét, a rendszer bázisát a classicus borok alkotják. Itt, legyen szó akár egri csillagokról, bikavérekről, egy szőlőfajtából készült borokról vagy házasításokról, a hangsúly általában a szőlőből származó elsődleges, friss gyümölcsaromákon van.

A superior borokra a bortípus függvényében egymástól eltérő, de szigorúbb előírások vonatkoznak. Minden superior bort érint azonban, hogy a classicus boroknál érettebb alapanyagból készülnek, így nagyobb arányban lehet jellemző rájuk például a hordós érlelés.

Egyedülálló Magyarországon és világszerte is csak nagy kevés borvidék jellemzője, hogy eredetvédelmi rendszerük csúcsára kizárólag olyan borok kerülnek, amelyekhez a szőlőalapanyag egyetlen dűlőből származik. A nemzetközi borvilág régóta legelismertebbnek számító borai annak köszönhetik értéküket, hogy különleges természeti adottságokkal bíró termőterületről származnak, amelyek sehol a világon nem megismételhetőek. Minél kisebb egy ilyen területi egység, annál limitáltabb az innen kikerülő borok mennyisége. Ez adja az alapját a világ olyan kiemelkedő termőterületeinek, mint Burgundia vagy Rheingau. Az egri eredetvédelmi rendszer csúcsát jelentő grand superior borokhoz a szőlő kizárólag egy dűlőről szüretelhető, és e dűlő megnevezése ennek megfelelően jól látható a borok címkéjén is.

Kapcsolódó cikkek